#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/07/2012 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δένει τα χέρια των Πρυτάνεων ο ΑρβανιτόπουλοςΣε επτά βασικές αλλαγές προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στον νόμο–πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο στόχος, διττός: να γίνει ο νόμος λειτουργικός και να μην αλλοιωθεί η βασική φιλοσοφία του νομοθετήματος, που εξασφάλισε πέρυσι τον Αύγουστο διευρυμένη πλειοψηφία 250 βουλευτών.

 

Τα δύο σημαντικά σημεία σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι:

1. Οι πρυτάνεις έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εκλογή των οργάνων. Κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα και για αυτό εκτός από την ψήφο στην κάλπη έχει οριστεί η επιστολική ψήφος ως δυνατότητα, για την περίπτωση που υπάρχουν καταλήψεις.

2. Η εφαρμογή του Νόμου είναι Αποκλειστικά Συνδεδεμένη με την Χρηματοδότηση. Κοινώς τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο πλήρως, όπως περάσει με τις τροποποιήσεις τους, για να συνεχίσουν αυτοτελώς να διαχειρίζονται τα κονδύλια. Σε κάθε άλλη περίπτωση σταματάει η χρηματοδότηση. 
Επειδή όμως θέληση της κυβέρνησης είναι τα Πανεπιστήμιανα λειτουργήσουν κανονικά, κύκλοι του Υπουργείου, προσδιορίζουν πως η αποσύνδεση της χρηματοδότησης με την εφαρμογή του Νόμου, θα λάβει χώρα και για το 2012. Αυτό θα γίνει καθαρά για λόγους χρονικούς καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να προλάβουν να εκλέξουν τα όργανα και να εφαρμόσουν πλήρως το νόμο, μιας κ οι νυν πρυτάνεις πρέπει να παραδώσουν τη θέση στις 31/8.

'Αλλες αλλαγές που προβλέπονται:

- Τα πρυτανικά συμβούλια αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των εκλογών για Συμβούλιο Ιδρύματος. Τώρα η αρμοδιότητα ανήκει σε διορισμένη επιτροπή αποτελούμενη από πρώην πρυτάνεις και πανεπιστημιακούς. Με την αλλαγή οι πρυτάνεις υποχρεούνται –σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υπόλογοι για παράβαση καθήκοντος– να διενεργήσουν τις εκλογές, και άρα δεν μπορούν να επικαλεστούν αναρμοδιότητα για τυχόν ακυβερνησία στο ίδρυμα.

- Τα ΑΕΙ θα χρηματοδοτηθούν κανονικά, καθώς η κατάρτιση των προϋπολογισμών τους θα γίνει από τη Σύγκλητο. Αλλαγή απαραίτητη αφού ο νόμος προβλέπει έγκριση του προϋπολογισμού από το Σ.Ι. Ελλείψει, όμως, Σ.Ι., δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ από τον Σεπτέμβριο.

- Ο κοσμήτορας θα εκλέγεται από τους πανεπιστημιακούς, ενώ νόμος προβλέπει τον διορισμό κοσμητόρων από το Σ.Ι.

- Το Τμήμα είναι η βασική ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΕΙ. Ετσι, υιοθετείται ένα βασικό αίτημα των πανεπιστημιακών. Ο νόμος ορίζει τη σχολή ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα.

- Το σύστημα εκλογής των πανεπιστημιακών που θα μετέχουν στο Σ.Ι. παραμένει ως έχει (ταξινομική ψήφος). Όμως, δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου σε περίπτωση που οι δύο πρώτες απόπειρες διενέργειας εκλογών διακοπούν λόγω αντιδράσεων. Με την αλλαγή προλαμβάνονται οι αντιδράσεις.

- Γίνεται ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Σύγκλητο και Σ.Ι. Ενισχύονται οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες της Συγκλήτου, ενώ το Σ.Ι. αποκτά περισσότερο εποπτικό ρόλο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. antilogos avatar
  antilogos 26/07/2012 14:23:06

  Πολύ ευχάριστο αν πράγματι δεν αλλοιωθεί η βασική φιλοσοφία του νομοθετήματος

 2. Δίων Κάσσιος avatar
  Δίων Κάσσιος 26/07/2012 14:42:12

  Τον παρακαλούμε πολύ,
  να μαζέψει και τα πρυτανοπασοκόσκυλα στο ΑΠΘ, που κάνουν βουταρία το ταμείο, μπας και "τιμήσουν" καμιά τραγουδιάρα ή θεατρίνα, οι μεν, καμιά γραμματέα τους στην Πόλη, οι δε.

 3. Θ.Δ. avatar
  Θ.Δ. 26/07/2012 15:04:21

  Αρχισαν οι εκπτωσεις!Καιρος τους ειναι αλλωστε!
  Με τους υπο καταληψη χωρους των ΑΕΙ και ΤΕΙ που παρεχουν "δωρεαν" ρευμα,ιντερνετ κλπ για συντροφικες συναυλιες,επανασταστικη γυμναστικη κλπ θα γινει τιποτα η θα βαλουν παλι την ουρα στα σκελια?
  Εκεινο το "στεκι στο βιολογικο" στο ΑΠΘ θα γινει αυτο που προοριζοταν να γινει (βιβλιοθηκη) η θα παραμεινει ανεξαρτητο πριγκιπατο του Μπακουνινσταν με δωρεαν παροχες σε καθε επαναστατη?
  Εκτος εαν οι ιθυνοντες φοβουνται πως αμα πεταξουν εξω τους αναρχικους θα κανουν αυτο που εχουν προειδοποιησει σε τετοια περιπτωση!Θα καψουν δηλαδη ολοκληρο το κτιριο.
  Αυτο θα πει κρατος (κρατος=δυναμη)!

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Θ.Δ. 26/07/2012 18:08:58

   Το δρόμο δείχνει ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση την Χαλυβουργία. Μπορούν να ανησυχούν όλοι οι καταληψίες

  • Άνεργος Επιστήμονας avatar
   Άνεργος Επιστήμονας @ Θ.Δ. 27/07/2012 09:35:43

   Συμφωνώ 100%. Υπάρχει σωρεία άλλων προβλημάτων στα ΑΕΙ εκτός από τα ακαδημαϊκά, τα διοικητικά και τα οικονομικά, τα οποία δεν θίχτηκαν στο παρελθόν, δεν θίγονται σήμερα και δεν πρόκειται να θιχτούν, ούτε από νέους νόμους ούτε από τα όποια υπάρχοντα ή μελλοντικά Συμβούλια. Μερικά παραδείγματα:
   1. Όσο υπάρχουν τα "αυτόνομα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια" όπως το στέκι στο Βιολογικό (τα απόρθητα στρατόπεδα εκπαίδευσης των γνωστών-αγνώστων), δεν θεωρώ ότι υφίσταται έννομος τάξη στα ΑΕΙ.
   2. Αν η φύλαξη δεν περάσει σε μόνιμους υπαλλήλους και όχι σε εργολαβικούς των 500 ευρώ, και αν δεν επανέλθει πλήρως η νυκτερινή φύλαξη στα κτήρια, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε κατά μέσο όρο μία σοβαρή διάρρηξη την εβδομάδα με ανυπολόγιστες ζημιές στην έρευνα των μελών ΔΕΠ.
   3. Τα ΑΕΙ είναι γερασμένα. Χωρίς αρκετούς νέους λέκτορες και επίκουρους, το ήδη μελλοθάνατο πανεπιστήμιο θα σβύσει πριν την ώρα του. Το "1 προς 10" θα φροντίσει γι' αυτό.
   4. Οι νόμοι και τα συμβούλια δεν προβλέπουν και δεν θα προβλέψουν τίποτα για ανανέωση του λεγόμενου "κατώτερου προσωπικού", όπως είναι οι παρασκευαστές, το τεχνικό προσωπικό, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρονικοί και τεχνικοί Η/Υ, οι συντηρητές και χειριστές εκπαιδευτικών και ερευνητικών οργάνων, που όλοι έχουν βγει στη σύνταξη. Αυτοί αποτελούσαν την προϋπόθεση και το μοναδικό στήριγμα που έκανε εφικτή όλη την διδακτική και ερευνητική υπερπροσπάθεια των ΑΕΙ. Αυτοί σήμερα έχουν αντικατασταθεί με άμισθους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, αντί να προκηρυχθούν θέσεις μονίμων υπαλλήλων (και όχι ωρομίσθιων εργολαβικών) σε κάθε Τμήμα και ανεξάρτητα από την δυσκίνητη και πρακτικά μη διαθέσιμη όταν χρειάζεται κεντρική Τεχνική Υπηρεσία.

   Και για να κλείσουμε όπως αρχίσαμε, βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη ενός ΑΕΙ (όπως και ενός κράτους) είναι η ασφάλεια των διδασκόντων και διδασκομένων, η ψυχική ηρεμία και η καθαριότητα και υγιεινή των χώρων. Τίποτα από αυτά δεν διαθέτουμε σήμερα, και από Σεπτέμβριο είναι βέβαιο ότι θα χάσουμε και αυτά που είχαμε. Και για να απαντήσω στο παρακάτω σχόλιο του Μανώλη Μ., ας μην ανησυχεί (και ας μην ανησυχούν οι καταληψίες). Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το άρθρο του νέου νόμου περί ισχύος του κοινού ποινικού κώδικα στα ΑΕΙ θα αποσυρθεί πολύ σύντομα (έτσι και αλλιώς δεν ισχύει στην πράξη).

   • Θ.Δ. avatar
    Θ.Δ. @ Άνεργος Επιστήμονας 27/07/2012 16:15:46

    Το συγκεκριμενο στεκι στο ΑΠΘ ειναι θεμα για κινηματογραφικη ταινια μυστηριου!Οποιος πηγε να το αγγιξει απλα...καηκε!Προφανως προστατευεται απο κατι πολυυυυ βαθυ!

 4. Heaven avatar
  Heaven 26/07/2012 18:07:18

  τα αγκαθια του νομου δεν τα γνωριζαν οι 255 βουλευτες οταν πανηγυρικα ψηφιζαν τον νομο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.