#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δέκα μύθοι για το νερόΤο ιδιότυπο μέτωπο που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη απέναντι στην αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ έχει στηρίξει την επιχειρηματολογία του σε μια σειρά από μύθους που συστηματικά έχουν καλλιεργηθεί τον τελευταίο καιρό. Το εντυπωσιακό είναι ότι κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να αντικρούσει συστηματικά αυτή την επιχειρηματολογία. Και όμως, οι περισσότεροι απ αυτούς τους μύθους ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα:

1. Με την παραχώρηση της ΕΥΑΘ εκχωρείται σε ιδιώτες ένα κοινωνικό αγαθό. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του ΤΑΙΠΕΔ, το μόνο που παραχωρείται είναι το 51% των μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται τις υπηρεσίες ύδρευσης. Τόσο οι εγκαταστάσεις και το δίκτυο που διαχειρίζεται η εταιρεία, όσο και το ίδιο το νερό παραμένουν στην κυριότητα του Ελληνικού κράτους.

2. Ο ιδιώτης επενδυτής θα αυξήσει υπερβολικά τα τιμολόγια. Η αλήθεια είναι ότι από εδώ και στο εξής τα πλαίσια της τιμολογιακής πολιτικής θα καθορίζονται και θα ελέγχονται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Ο ιδιώτης επενδυτής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τους όρους της σύμβασης παραχώρησης ως προς την τιμολογιακή πολιτική.

3. Οι ιδιωτικές εταιρείες στην Ευρώπη πουλούν το νερό ακριβότερα από τις κρατικές και δημοτικές επιχειρήσεις. Ακόμη ένα μύθος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα στοιχεία για τις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα τιμολόγια του νερού δεν συνδέονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για παράδειγμα, η Βαρκελώνη και το Μιλάνο, όπου οι εταιρείες ύδρευσης είναι ιδιωτικές έχουν χαμηλότερα τιμολόγια από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Αντίθετα, Γερμανικές πόλεις με δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, όπως το Μόναχο και το Αμβούργο, είναι από τις ακριβότερες. Το Λονδίνο με ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης είναι από τις φθηνότερες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης.

4. Μόνο μια δημόσια επιχείρηση ύδρευσης μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου Ο ισχυρισμός αυτός διαψεύδεται περίτρανα από τη σημερινή πραγματικότητα, όπου βασικές επενδύσεις έχουν παραμεληθεί. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα μέχρι το 2025 θα πρέπει να επενδύει στις υποδομές υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης κάθε χρόνο γύρω στα 3 δισ. ευρώ. Μόνο μέχρι το 2015, το έλλειμμα, αν αφαιρεθούν οι αντίστοιχοι πόροι του ΕΣΠΑ πλησιάζει τα επτά δισ. ευρώ. Για την ΕΥΑΘ μόνο, οι απαιτούμενες επενδύσεις κατά την επόμενη εικοσαετία πλησιάζουν τα 700 εκ., ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες χρηματοδότησης της εταιρείας.

5. Οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση του νερού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που παρουσιάσθηκαν πρόσφατα σε ημερίδα του Δικτύου MED-SOS, το ποσοστό των απωλειών του δικτύου των δημοτικών επιχειρήσεων ξεπερνά το 40%, έναντι 22,16% της ΕΥΑΘ και 26,02% της ΕΥΔΑΠ, ποσοστά που είναι ήδη εξαιρετικά υψηλά σε σχέση με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές πόλεις. Επίσης σημαντικά υψηλότερο είναι και το ποσοστό χρήσης υπόγειων νερών. Πάντα κατά τους υπολογισμούς της ΔΕΥΑ, το κόστος των φυσικών πόρων που έχουν απολεσθεί από το 2006 ανά κυβικό μέτρο νερού που καταναλώθηκε φθάνει τα 0,20 ¤ για την ΔΕΥΑ έναντι 0,12 ¤ για την ΕΥΑΘ και 0,10 για την ΕΥΔΑΠ.

6. Η παρουσία του κράτους στις εταιρείες ύδρευσης εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος. Κανείς δεν αναφέρει ότι ίσως ακόμη πιο σημαντικό ζήτημα από την ύδρευση είναι η αποχέτευση. Και σε αυτό το θέμα, η σημερινή κατάσταση δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με παρουσίαση του καθηγητού Βιολογίας τους ΑΠΘ Αθ.Κούκουρα για το Θερμαϊκό, «οι εκτάσεις της βαριάς ρύπανσης στην περιοχή του κόλπου έχουν πενταπλασιαστεί από το 1976 έως το 2006, ενώ οι εκτάσεις όπου δεν εμφανίζεται καθόλου ζωή αυξήθηκαν κατά τρεις φορές. Πιο συγκεκριμένα, το 1976 ως αζωικές περιοχές εμφανίζονταν μόνο η παραλιακή ζώνη του βιομηχανικού Καλοχωρίου και η περιοχή κάτω από τον Λευκό Πύργο όπου απορρίπτονταν τα οικιακά απόβλητα. Το 2006 η «νεκρά θάλασσα» του Καλοχωρίου είχε επεκταθεί νότια και βόρεια σε ακτίνα χιλιομέτρων, ενώ στον Λευκό Πύργο η αζωική περιοχή είχε μεγαλώσει και μετατοπιστεί πέντε χιλιόμετρα προς το κέντρο του κόλπου». Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του κράτους όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ενισχύεται με τις αυξημένες αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων η οποία θα εποπτεύει την τήρηση της σύβασης παραχώρησης και την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων.

7. Η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ θα βλάψει την τοπική οικονομία. Η ΕΥΑΘ πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις που έχουν ήδη καθυστερήσει. Ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει βάσει της σύμβασης να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Οι επενδύσεις αυτές θα φέρουν ζεστό χρήμα και δουλειές στην πόλη, ιδιαίτερα στις ΜΜΕ.

8. Οι μεγάλοι χαμένοι από την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ θα είναι οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τη σημερινή κατάσταση. Έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά τα τελευταία τρία χρόνια ενώ υπάρχουν πολλά οργανικά κενά. Το πιθανότερο είναι ότι ο ιδιώτης επενδυτής, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει και να υλοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις, θα χρειασθεί να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις.

9. Η διαχείριση του νερού αποτελεί χρυσοφόρα επένδυση που προσελκύει πλήθος επενδυτών. Η πραγματικότητα είναι ότι η διαχείριση του νερού αποτελεί εξαιρετικά εξειδικευμένη εργασία που απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία, δέσμευση σημαντικών κεφαλαίων σε επενδύσεις προσφέροντας μόνο μακροχρόνιες αποδόσεις. Γι αυτό το λόγο δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο για επενδυτικά funds αλλά μόνο για μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

10. Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή κατάσταση. Σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες καταναλωτές δεν φαίνεται να είναι και τόσο ευχαριστημένοι με την ποιότητα του νερού που πίνουν: σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ το 2013 για την αντίληψη των πολιτών για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ικανοποιημένο με την ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ελλάδα βρίσκεται στο 68%, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του δείγματος.

Τ.Waterman 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Giannis s. avatar
  Giannis s. 06/09/2013 09:06:00

  Aντί να αναφέρετε κατεβατά απο επιχειρήματα, πέστε μας απλά μερικά παραδείγματα πόλεων με επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του νερού...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Giannis s. 06/09/2013 12:29:39

   Το άρθρο το διαβάσατε? Το 3. συγκεκριμένα?

   • Ορέστης Α. avatar
    Ορέστης Α. @ TopGunZ 06/09/2013 15:55:03

    Σημασία δεν έχει τι διαβάζεις, αλλά τι πιστεύεις. Ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει, όταν πληρώνεται καλά δε, ό,τι ....θέλουν. Πείθει όμως; Αυτό είναι το ζήτημα.

   • Giannis s. avatar
    Giannis s. @ TopGunZ 06/09/2013 20:52:07

    Mιλάμε για πόσιμο νερό. Οχι νερό για πλύσιμο...

 2. Γιώργος Καλύτερος avatar
  Γιώργος Καλύτερος 06/09/2013 09:59:19

  Βάσει εξελίξεων ελπίζω να μην έρθει η μέρα που θα διαβάσω εδώ και δέκα μύθους για την εθνική κυριαρχία, τo δημοκρατικό πολίτευμα, την αξιοπρέπεια ή την αξία της ανθρώπινης ζωής.

 3. kadett avatar
  kadett 06/09/2013 10:19:42

  Αλλη μία προσπάθεια υπέρ της ιδιωτικοποίησης: άηξιος ο μισθός σας και τα ποσοστά σας από τις πωλήσεις. Δεν μας είπατε ποιές χώρες ή πόλεις έχουν ιδιωτικοποιήσει τις αντίστοιχες εταιρίες και ποιες τις έχουν επαναγοράσει από τους ιδιώτες και ποιο είναι το κόστος του νερού στις δύο περιπτώσεις.

  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ @ kadett 06/09/2013 15:39:54

   Το λέει στο 3, αλλά σιγά μην το διαβάζατε.

   • Βασίλης Κ. avatar
    Βασίλης Κ. @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 06/09/2013 16:01:32

    Ότι διαβάζουμε, δεν είναι και αληθινό! Αν ήταν έτσι, σήμερα ο Λιακόπουλος θα ήτανε Πρωθυπουργός!

 4. kadett avatar
  kadett 06/09/2013 10:21:58

  Αλλη μία προσπάθεια υπέρ της ιδιωτικοποίησης: άξιος ο μισθός σας και τα ποσοστά σας από τις πωλήσεις. Δεν μας είπατε ποιές χώρες ή πόλεις έχουν ιδιωτικοποιήσει τις αντίστοιχες εταιρίες και ποιες τις έχουν επαναγοράσει από τους ιδιώτες και ποιο είναι το κόστος του νερού στις δύο περιπτώσεις. Οσο γιατις αποχετεύσεις φταίνε οι κατά τόπους (πονηρο-)Δήμαρχοι που δεν προωθούν τα έργα Βιολογικού καθαρισμού (π.χ. Μαραθώνας, Ραφήνα).

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ kadett 06/09/2013 10:29:34

   Το Λονδίνο υδρεύεται από την Thames Water Γερμανικής ιδιοκτησίας (κατόπιν αγοράς της).
   Μέχρι φέτος τον Απρίλιο ελλείψει μετρητού/ων το μηνιαίο πάγιο κόστος για ένα δυάρι ήταν 16 Λίρες, ενώ από τον Μάϊο αυξήθηκε στις 18 Λίρες.
   Αυτό ζω, αυτό ξέρω!

   • Για τα Μπάζα Είμαστε. avatar
    Για τα Μπάζα Είμαστε. @ πΔπ 06/09/2013 14:27:54

    Στην Ελλάδα το τρίμηνο πάγιο κόστος είναι γύρω στα 8 ευρώ,στην Αγγλία το τρίμηνο όπως λες είναι 63,87 ευρώ ,άντε καλώς να τα δεχτούμε !

    • o deksios avatar
     o deksios @ Για τα Μπάζα Είμαστε. 06/09/2013 14:33:30

     εω εσυ δεν πληρωνεις τοσα μεσω της κρατικης επιχορηγησης (ήτοι δικα σου χρηματα μεσω φορων, χαρατσιων, κτλ)...

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ Για τα Μπάζα Είμαστε. 06/09/2013 14:51:43

     Αδερφέ, δεν κατάλαβες. Σου είπε ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΜΕΤΗΡΤΩΝ, δηλ. πολλές ιδιοκτησίες δεν έχουν μετρητή και πληρώνουν μόνο ένα πάγιο που καλύπτει ότι και να καταναλώσουν δηλ. τα ποσά αυτά είναι τα τελικά πληρωτέα. Εδώ τα 8 ευρώ που συγκρίνεις είναι χωρίς την κατανάλωση σε νερό, χωρίς ΦΠΑ κλπ κλπ.

    • GJ avatar
     GJ @ Για τα Μπάζα Είμαστε. 06/09/2013 16:22:31

     Μην συγκρίνετε τιμες μεταξύ χωρών με άλλο βιωτικό επίπεδο και άλλο κατώτατο μισθό. Τα συμπεράσματα ειναι παραπλανητικά...

 5. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 06/09/2013 10:39:37

  To νερό είναι κόκκινη γραμμή.
  Στο Λονδίνο μπορείς να βάλεις το ποτήρι στην βρύση για να πιείς νερό; Αμ δε!
  Στην Αθήνα μπορείς._

 6. xmkm avatar
  xmkm 06/09/2013 11:04:06

  Μας κοροιδευεις ή εσυ ή οι ελληνες πολιτες οι ιδιοι που δεν ειναι ευχαριστημένοι με την ποιοτητα νερου που πινουν ε;;;;
  Γιατι νομίζετε οτι στο εξωτερικό προτιμουν την μπύρα από το νερό;;;;

 7. Η Πηνελόπη βαρέθηκε avatar
  Η Πηνελόπη βαρέθηκε 06/09/2013 11:16:49

  ''....οι Έλληνες καταναλωτές δεν φαίνεται να είναι και τόσο ευχαριστημένοι με την ποιότητα του νερού που πίνουν...''.
  Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και απαιτείται Δημοψήφισμα. Το νερό είναι βασικό αγαθό, δεν είναι ο ''Αστέρας'' για να παραχωρηθεί στην Ιδιωτική ...πρωτοβουλία προς εκμετάλλευση, επιπολαίως και προχείρως. Ας αποφασίσει λοιπόν υπεύθυνα η ενημερωμένη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Καιρός για την επιβολή αμεσότερης Δημοκρατίας.

 8. πΔπ avatar
  πΔπ 06/09/2013 11:35:36

  Φυσικά και μπορείς αγαπητή μου.
  Άφοβα!
  Λόγω δε της μεγάλης σκληρότητάς του, είναι αρκετά "εύγευστο"!

  Ένα 20% του δικτύου αποτελείται ακόμη από πήλινες σωλήνες χρονολογούμενες από την Βικτωριανή εποχή.
  Συνεχώς δε, αντικαθίστανται με σωλήνες νέου τύπου και τεχνολογίας!

  Δεν παίρνω θέση, για την ώρα, στην ιδιωτικοποίηση ή μη.
  Αυτό το νερό πίνω, τόσο το πληρώνω και έργα αποκατάστασης ζημιών-αντικατάστασης δικτύου, γίνονται καθημερινά.

  • Vee avatar
   Vee @ πΔπ 06/09/2013 21:01:32

   Συμπολίτη Λονδρέζε, πρέπει να έχεις μεγάλο όριο αντοχής στις κακές γεύσεις... Δεν υπάρχει καμία μα καμία σχέση μεταξύ του νερού της Αθήνας και του Λονδίνου. Πες μου άλλο επιχείρημα για την ποιότητα της ζωής εδώ (πάρκα όπου και αν πας, αρκετή καθαριότητα (αν και αυτό έχει αρχίσει να χαλάει τώρα τελευταία), κλπ).

 9. GJ avatar
  GJ 06/09/2013 12:16:53

  Γιατι η κουλτούρα τους το επέβαλλε??? Θέλετε να μας πείτε, οτι λόγω του νερού πίνουν μπυρες??? Εννοειται και τα 5-χρονα οτι πίνουν μπυρες??? Αυτα τα αστεία επιχειρηματα απο ανθρώπους που έχουν δει το εξωτερικο μονο σε καρποσταλ ειναι αποκρουστικά!!! Ημαρτον με τις μπαρούφες!!! Και μετα λέμε γιατι μας πηδ@ν οι ξένοι. Αν συμπεριφερόμαστε σαν παιδια θα μας συμπεριφέρονται σαν γονεις...

  • Για τα Μπάζα Είμαστε. avatar
   Για τα Μπάζα Είμαστε. @ GJ 06/09/2013 14:35:55

   Πριν δυο χρόνια στο Παρίσι μου έκανε εντύπωση που έβλεπα αρκετούς να κυκλοφορούν με το μπουκαλάκι νερό στο χέρι το οποίο κόστιζε 3 ευρώ,όταν καθίσαμε για καφέ μας τον έφεραν χωρίς νερό (αντίθετα με εδώ) όταν ζητήσαμε νερό μας έφεραν εμφιαλωμένο και μας το χρέωσαν πιο ακριβά από τον καφέ,ρωτήσαμε γιατί όλοι πίνουν νερό σε μπουκάλια ;Η απάντηση ήταν πως το νερό της βρύσης δεν πίνεται ,κάτι που μπορούσες να διαπιστώσεις ανοίγοντας την βρύση του ξενοδοχείου !
   Άντε με το καλό να θησαυρίσουν και εδώ οι εταιρίες εμφιάλωσης ,αυτό είναι Ευρώπη όχι αστεία !

   • GJ avatar
    GJ @ Για τα Μπάζα Είμαστε. 06/09/2013 16:34:03

    ...και εφόσον είναι στο Παρίσι ισχύει καθολικά και στην Ευρώπη όλη? Το νερό και η ποιοτητά του ειναι πολυπαραγοντική υπόθεση, οποιαδηποτε υπεραπλουστευση μαλλον οδηγει σε λαθος συμπερασματα. Στάδια επεξεργασιας νερου: εσχάρωση, κροκίδωση,καθίζηση, διύλιση, απολύμανση (www.academia.edu/1666795/_-_). Το νερό δεν πινετε οχι γιατι ειναι βρώμικο αλλα γιατι εχει υψηλή σκληροτητα που ειναι θεμα πηγών και όχι αν το έχει ιδιωτης ή το κρατος. Η εταιρία φροντιζει για την επαρκεια νερού και την ασφάλεια του. Μην παραπληροφορούμε λοιπον το κόσμο...

    • Ένας Πειρατής avatar
     Ένας Πειρατής @ GJ 06/09/2013 16:47:47

     ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

   • karasumi avatar
    karasumi @ Για τα Μπάζα Είμαστε. 06/09/2013 16:43:19

    Μια χαρά πίνεται το νερό και σε Παρίσι και σε Λονδίνο και σε Ρώμη και σε οποιαδήποτε μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη. Άλλο τι λένε στους τουρίστες οι μαγαζάτορες για να τους τα παίρνουν και πως συνήθισαν οι Γερμαναραδες να πίνουν το ζεστό ανθρακούχο και τη μπίρα.

 10. Antonios avatar
  Antonios 06/09/2013 12:56:30

  Επιτέλους μαθαίνουμε την αλήθεια. Συγχαρητήρια στην ομάδα του antinews που το ανέβασε,Πολύ καλό άρθρο, ας λάβουμε υπόψιν μας ότι σταδιακά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεις η τιμή του νερό μειώθηκε μετά την αποκρατικοποίηση και η ποιότητα βελτιώθηκε σημαντικά..Μη ξεχνάμε, την κακή ποιότητα των υποδομών (το σύστημα είναι πολύ παλιό) και της απώλειες που έχει το σύστημα. (υπάρχει και μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος)Οι απαραίτητες αναβαθμίσεις χρειάζονται πολλά κεφαλαία τα οποία το κράτος δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει, οπότε η ανάγκη πώλησης της είναι ζωτικής σημασίας καθώς και η ποιότητά θα βελτιωθεί και οι τιμές μακροπρόθεσμα θα μειωθούν. Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει τα κίνητρα (% του ROI) που θα δώσει στους επενδύτες καθώς το σύστημα χρειάζεται μελέτη και πολύ ρευστό για να αναβαθμιστεί. Το θέμα είναι να γίνει σωστά, με την εποπτική αρχή από κοντά και το κράτος να έχει το ρόλο του ελεγκτή , θυμηθείτε πως ήταν οι υπηρεσίες του ΟΤΕ πριν και μετά την αποκρατικοποίηση και στις τιμές αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρείχε στους Έλληνες. Επιτελούς πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια καπιταλιστική κοινωνία οπότε ή θα πάμε μπροστά εκσυγχρονίζοντας της υπηρεσίες προς τον πολίτη ή ας μείνουμε Σοβιετία παρακαλώντας πάντα για δανεικά.

 11. o deksios avatar
  o deksios 06/09/2013 14:32:38

  ε, ναι μωρε, ας τα αφησουμε στους δημους, να εχουν τις χρεωκοπημενες δημοτικες επιχειρησεις με δις ευρω χρεη..
  δηλαδη τι το κερδος του νεοελληνα οταν πληρωνει 18 ευρω το νερο το τριμηνο, αλλα πρεπει μεσω των φορων να καταβαλει αλλα 100 ευρω για τη μισθοδοσια των αργομιθων υπαλληλων?

 12. Για τα Μπάζα Είμαστε. avatar
  Για τα Μπάζα Είμαστε. 06/09/2013 15:13:26

  Εδώ αδερφέ σε 4αρι σπίτι πληρώνουμε το τρίμηνο 45-50 ευρώ και όχι 64 ,σε δυάρι το ποσό θα είναι τουλάχιστον το μισό .
  Επίσης το νερό της βρύσης το πίνουμε άφοβα δεν την βγάζουμε με εμφιαλωμένα που ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος.

  • Ένας Πειρατής avatar
   Ένας Πειρατής @ Για τα Μπάζα Είμαστε. 06/09/2013 15:22:19

   Όποιος το επιθυμεί, προτείνω να πληρώνει περισσότερα, χωρίς να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Βλέπω οτι μερικούς σας πνίγουνε οι τύψεις που ...ρίχνετε την κερδοφόρα ΕΥΔΑΠ! Εμπρός λοιπόν ευσυνείδητοι αδελφοί, δώστε κάτι παραπάνω ώστε να πίνουμε οι μη έχοντες και μη υπερκαταναλώνοντες, νεράκι με τιμή νερού και όχι χρυσού!!

 13. πΔπ avatar
  πΔπ 06/09/2013 15:16:03

  Οι πλείστες όσες ιδιοκτησίες του Μείζονος Λονδίνου υδρευόμενες από την Γερμανικής ιδιοκτησίας Thames Water, δεν έχουν μετρητή καταναλώσεως.
  Τόσο έχει κοστολογίσει η εταιρία το δυάρι και τόσο πληρώνει!
  Όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει μετρητή καταναλώσεως αλλά, λέγεται ότι τότε το μηνιαίο κόστος θα είναι μεγαλύτερο γιατί όλοι ξοδεύουν περισσότερο νερό από αυτό το οποίο έχει προϋπολογισθεί.
  Το μηνιαίο πάγιο κόστος των 18 Λιρών, περιλαμβάνει και τα λεγόμενα τέλη αποχέτευσης!

  Σχεδόν πουθενά στο Κέντρο δεν σερβίρουν νερό βρύσης παρά μόνο αν το ζητήσεις.
  May I have a glass of TAP water, please?!
  Το μπουκάλι το χρεώνουν με κέρδος!
  Δεν είμαστε μόνο εμείς οι "έξυπνοι"!!!

 14. Για τα Μπάζα Είμαστε. avatar
  Για τα Μπάζα Είμαστε. 06/09/2013 15:16:32

  Η ΕΥΔΑΠ είναι κερδοφόρα το κράτος της χρωστά όχι αυτή στο κράτος ,το ίδιο νομίζω θα συμβαίνει και για την ΕΥΑΘ.

 15. Ένας Πειρατής avatar
  Ένας Πειρατής 06/09/2013 15:18:15

  Μη μαρτυράς κι εσύ, πάνω που αρχίσανε τα πανηγύρια οι επαγγελματίες χειροκροτητές!!
  Μην το χαλάς λέεεμεεεεεε.

  • karasumi avatar
   karasumi @ Ένας Πειρατής 06/09/2013 16:23:38

   Γεια σου αφιλοκερδή διαμαρτυρόμενε !

   • Ένας Πειρατής avatar
    Ένας Πειρατής @ karasumi 06/09/2013 16:33:19

    Χτυπάς ωραία παλαμάκια και με το ένα χέρι εσύ. Φαίνεσαι. Κάνε λοιπόν εντατικά και στον ...από κάτω.

  • GJ avatar
   GJ @ Ένας Πειρατής 06/09/2013 16:24:59

   Οχι θα έχουμε ολοι την ίδια γνώμη μαζί σου ετσι? Γιατι έχεις το αλάθητο το Πάπα??

 16. MCA avatar
  MCA 06/09/2013 16:28:31

  Μπορεί να λειτουργήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, επωφελώς για την κοινωνία, χωρίς ανταγωνισμό;
  Είναι δυνατόν το ιδιωτικό μονοπώλιο να είναι πιο επωφελές για την κοινωνία, την αγορά και την οικονομία σε σχέση με το αντίστοιχο δημόσιο;

 17. GJ avatar
  GJ 06/09/2013 16:36:09

  εσυ γιατι αγχώνεσαι οι πειρατες δεν πίνουν νερό....

  • Ένας Πειρατής avatar
   Ένας Πειρατής @ GJ 06/09/2013 16:42:47

   Γιατί εγώ είμαι απ΄τους Πειρατές που βάζουνε παγάκια στο ...ρούμι. Κι επίσης μου αρέσουνε πολύ και οι μπαμπάδες με ρούμι. Άρα, όταν τους φάω χρειάζομαι πολύ νερό, γιατί με ...λιγώνουν! Κατάλαβες τώρα που βρίσκεται ακριβώς το πρόβλημά μου;

  • GJ avatar
   GJ @ GJ 06/09/2013 16:44:40

   άρα το πρόβλημα σου είναι κυρίως ψυχολογικό...να το κοιτάξεις λοιπόν!!!

  • karasumi avatar
   karasumi @ GJ 06/09/2013 16:48:17

   Καταλάβαμε, καταλάβαμε...

  • Ένας Πειρατής avatar
   Ένας Πειρατής @ GJ 06/09/2013 16:52:49

   Το πρόβλημά μου όπως και όλων των μη βολικών βολεμένων, είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. Μπορεί να κάναμε παλιά κάποια ρεσάλτα και ν΄ απαλλοτριώναμε μερικούς θησαυρούς, τώρα όμως που απαγορεύτηκε το άθλημα, τι να σου κάνουνε τα 400 €; Δε βγαίνω λέμε. Γι αυτο αφήστε τις ανοησίες με την ιδιωτικοποίηση ΕΙΔΙΚΑ του νερού. Πάτε αλλού και γι άλλα.

  • Ένας Πειρατής avatar
   Ένας Πειρατής @ GJ 06/09/2013 16:53:54

   Εσύ καρακατσούκι,, τίποτε δεν κατάλαβες, είναι βέβαιον.

 18. ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
  ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 06/09/2013 16:59:26

  ΑΡΘΡΟ του ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗ καθηγητή Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος ΑΠΘ, μέλους της γραμματείας του Συντονιστικού «SOSτε το νερό»
  Η διαδικασία πώλησης της ΕΥΑΘ, που έχει ξεκινήσει, και αργότερα της ΕΥΔΑΠ, βάζει στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής και πολιτικής συζήτησης το νερό και όλα όσα σημαίνει η παραχώρησή του σε πολυεθνικές εταιρείες. Η παραχώρηση, δηλαδή, του ελέγχου της ύδρευσης και της αποχέτευσης, οι οποίες δημιουργήθηκαν με τα χρήματα γενεών φορολογουμένων.Η πώληση εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν είναι μια απλή μεταβίβαση της διαχείρισης της εταιρείας, αλλά μια πράξη ιδιωτικοποίησης του νερού, αφού η μεταβίβαση και για πολλά χρόνια θα γίνει και θα αφορά και τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ της ΕΥΑΘ Α.Ε. και της ΕΥΑΘ Παγίων. Και κυρίως γιατί η σημερινή μονοπωλιακή διαχείριση του νερού, της ύδρευσης και αποχέτευσης που ανήκουν στην ΕΥΑΘ μετά την πώληση θα μεταφερθεί σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Το δημόσιο μονοπώλιο θα αντικατασταθεί από ιδιωτικό μονοπώλιο, που σημαίνει ότι η εξουσία για ένα πολιτικό και κοινωνικό δικαίωμα, για την πρόσβαση σε ένα κοινό αγαθό, όπως το νερό, μεταφέρεται στις κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων των εταιρειών.
  Το πρώτο ζήτημα που δημιουργεί η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι η ίδια η πρόσβαση σε ένα φυσικό αγαθό απαραίτητο για τη ζωή. Σε πολλά μέρη του κόσμου, μετά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, έχουν καταγραφεί υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων, περιστατικά ρύπανσης ή/και μόλυνσης των νερών και του περιβάλλοντος, αύξηση των απωλειών πόσιμου νερού, απουσία επενδύσεων για επιδιόρθωση και επέκταση των δικτύων διανομής και πολλά άλλα, με αποτέλεσμα πολίτες χαμηλών εισοδημάτων να έχουν στερηθεί την πρόσβαση στην ύδρευση ή και την αποχέτευση.
  Γι' αυτό η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ (συνεδρίαση της 3-8-2010) αποφάσισε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο είναι απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί σε αρκετές χώρες αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιδιώκεται η ιδιωτικοποίηση του νερού συνήθως με πρόσχημα την εξόφληση των χρεών των χωρών του Νότου.
  Το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων της Θεσσαλονίκης «SOSτε το νερό» προσπαθεί να καταδείξει την αντίφαση: όταν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο διαπιστώνεται η αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης και αποχέτευσης, και μεγάλες πόλεις ανακτούν τη διαχείριση της ύδρευσης και αποχέτευσής τους από τις ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες την είχαν παραχωρήσει, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει την ΕΥΑΘ, που είναι μια κερδοφόρα κοινωφελής επιχείρηση, και μάλιστα χωρίς δανειακές υποχρεώσεις.
  Η απόφαση των δημοτικών συμβουλίων (13 δήμων από τους 14 της Θεσσαλονίκης) κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη στον αγώνα για να μην περάσει το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ.
  Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση και, βέβαια, η προκήρυξή του δεν σημαίνει ότι η υπόθεση της μη ιδιωτικοποίησης του νερού έχει κερδηθεί.
  Αν και τα τοπικά δημοψηφίσματα προβλέπονται από το σχετικό νόμο, το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) δεν έχει εκδοθεί και, επομένως, χρειάζεται πίεση ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοσή του. Αλλά ακόμη και αν το Π.Δ. υπάρξει και το δημοψήφισμα προκηρυχθεί ή το προκηρύξουν οι δήμοι και χωρίς το Π.Δ., χρειάζεται συνέχιση της προσπάθειας ώστε η συμμετοχή των πολιτών να είναι συντριπτική, αλλά και η άποψη της μη ιδιωτικοποίησης του νερού να είναι συντριπτικά πλειοψηφική.
  Η προκήρυξη και η οργάνωση του δημοψηφίσματος θα επιτρέψει με μεγαλύτερη ευκολία να ανοίξει η συζήτηση ανάμεσα στους πολίτες, τις πρωτοβουλίες, τα κινήματα, τους φορείς και τα κόμματα, γύρω από τις προτάσεις και τις πρακτικές διαχείρισης του νερού.
  Στο «SOSτε το νερό» ξέρουμε ότι η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί, ο αγώνας θα είναι δύσκολος και χρειάζεται τη μεγαλύτερη δυνατή συμπαράταξη.
  Η πρόσβαση στα κοινά αγαθά και τους φυσικούς πόρους, καθώς και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείρισή τους, είναι δικαίωμα των πολιτών.
  Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, εκτός όλων των άλλων, είναι και ζήτημα πολιτικό, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Γιατί όταν το νερό μετατρέπεται σε κέρδος και οι πολίτες, αντί του να έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση σε αυτό το κοινό αγαθό και τη διαχείρισή του μετατρέπονται σε πελάτες, η εξουσία των πολιτών υποβαθμίζεται, η δημοκρατία καταργείται.

 19. DIMX avatar
  DIMX 06/09/2013 17:01:07

  Οι κυβερνητικοι μυθοι για την ιδιωτικοποιηση
  Απαντάμε στην επιχειρηματολογία του:

  "Το νερό παραμένει Δημόσιο αγαθό". Τότε πως το Δημόσιο αγαθό κόβεται στους καταναλωτές από τους ιδιώτες; Δεν είναι οξύμωρο σχήμα η φράση "παραχωρείται η διάθεση του νερού σε ιδιώτες " με το «Δημόσιο αγαθό»;

  "Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων". Αν και δεν την έχουμε δει ακόμη, αρκεί να αναφέρουμε την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το φέσι που δέχθηκε η ΔΕΗ από τους ιδιώτες, τι είδους έλεγχο της αγοράς έκανε η ΡΑΕ;

  "Περιβαλλοντικά υπεύθυνος τρόπος". Αναφέρουμε μόνο το παράδειγμα της Μοναδας Κατεργασιας Αποβλητων , όπου μετά από πολυετή διαχείριση των τοξικών αποβλήτων της ΒΙΠΕΘ από ιδιώτη, δεν έβγαλε καν άδεια λειτουργίας λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος, και πρόσφατα η Περιφέρεια Μακεδονίας την έκλεισε!

  "μείωση των διαρροών προς όφελος του ιδιώτη". όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση, οι διαρροές αυξήθηκαν, δεν συμφέρει η συντήρηση δικτύου, κοστίζει πολύ, τα παραδείγματα από Βρετανία και Βερολίνο αρκούν.

  "επενδύσεις από ιδιώτες". Όλα τα έργα που αναφέρονται εκτελούνται ήδη από την κρατική ακόμη ΕΥΑΘ, ενώ υπενθυμίζουμε την δήλωση της αντιπροέδρου της SUEZ τον περασμένο Ιούνη, ότι οι επενδύσεις θα γίνονται μαζί με το Δημόσιο...

  "η εποχή που ο εργαζόμενος στο Δημόσιο ήταν προνομιούχος έχει περάσει". Το προσωπικό της ΕΥΑΘ, είναι ιδιωτικού δικαίου, από το 1994 διορισμένο μόνο με ΑΣΕΠ και μετά το Ν.3429/ 2005, η ΕΥΑΘ δεν ανήκει καν στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά υπάγεται στον ΚΝ.2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών...

  "το δημόσιο δεν διαθέτει τους πόρους για να πάει την εταιρεία εκεί που πρέπει". Καθαρά κέρδη ΕΥΑΘ για το 2012: 21.000.000 ευρώ, αποθεματικά την 30/6/2013 38.000.000!

  • MCA avatar
   MCA @ DIMX 06/09/2013 17:49:47

   Από τη στιγμή που η εταιρεία ανήκει στο δημόσιο, ουσιαστικά είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Πιστεύετε πως αν το αφεντικό ήταν ιδιώτης οι μισθοί θα ήταν στο ίδιο επίπεδο ή η εταιρία θα είχε τον ίδιο αριθμό προσωπικού;

   • DIMX avatar
    DIMX @ MCA 06/09/2013 19:18:55

    Ευχαρίστως να σας απαντήσω ,
    Πρωτα για τον αριθμο του προσωπικου, η ΕΥΑΘ εχει 250 εργαζομενους για την υδρευση και αποχευτευση πολης ενος εκατομμυριου κατοικων η αντιστοιχη εταιρια της Αθηνας εχει 25οο εργαζομενους για 4,5 εκατομμυρια κατοικους , απλα μαθηματικα .
    Δευτερον για τους μισθους
    Μηχανικος του πολυτεχνειου με εικοσιπεντε χρονια προυπηρεσια και εμπειρια πληρωνεται με 12 μισθους των 1400 ευρω καθαρα ,συνολικα 16800 το χρονο .
    Εχετε υποψη σας τους μισθους μηχανικων σε τεχνικες εταιριες του ιδιωτικου τομεα;

 20. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 06/09/2013 19:21:54

  Στις μέρες μας, αν δεν έχει κάποιος να πλήρωση τον λογαριασμό του, είτε το χρέος είναι προς το δημόσιο, είτε προς τον ιδιώτη θα του το κόψουν το νερό έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να σταματήσουμε να τα ισοπεδώνουμε όλα διότι κι αυτό είναι μια συνιστώσα που έφτασε τον τόπο μας σε αυτό σε αυτό το σημείο Επίσης, το εάν θα λειτουργήση σωστά η ρυθμιστική αρχή είναι στο χέρι όλων εκείνων που θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά. Ο Antonios αναφέρθηκε στην περίπτωση του ΟΤΕ που πέτυχε, οι άνθρωποι που θα το αναλάβουν θα πρέπει να προσληφθούν προσεχτικά και με συγκεκριμένα κριτήρια για να αποφευχθεί το παράδειγμα με την ΡΑΕ και να πετύχουν και πάλι όπως στον ΟΤΕ.(Φθηνότερη κινητή τηλεφωνία)
  Το ότι το σύστημα ήδη έχει τεράστιο πρόβλημα διαρροών ποίος θα το φτιάξει?Το κράτος που δεν έχει ?¨η θα έρθει κάποιος να μοιράζει λεφτά όπως κάποτε? ΜΌΝΟ όποιος έχει λεφτά και διάθεση να επένδυσή θα το φτιάξει, μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.
  Το ότι τα τελευταία χρόνια τα τιμολόγια του νερού έχουν μια μικρή αλλά προοδευτική αύξηση δεν το πρόσεξε κανένας?Κάνεις δεν είπε κουβέντα, τώρα τους έπιασε όλους ότι θα το νερό θα ακριβύνει. Στην τελική είναι καλύτερα να κρατάμε επιχειρήσεις οι οποίες μας οδηγούν στην υπερφορολόγηση ? ή να υπάρχει καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη με χαμηλότερους φόρους?
  Επιτέλους, σταματήστε να παπαγαλίζετε την αριστερή προπαγάνδα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αυτή η αντίληψη μας έφερε σε αυτό το σημείο και αν δεν το καταλάβουμε συλλογικά τότε....βράστα.

 21. Ρηνα avatar
  Ρηνα 06/09/2013 20:34:26

  Εχω αποριες : Σε μια ανωμαλη ας πουμε κατασταση που οι ενοπλες δυναμεις θα κοιτουν προς τα....εξω, θα εχει το κρατος δικαιοδοσια να υπερασπισει ακομα και με στρατο αυτο το αγαθο απο δολιοφθορες, προδοσιες κλπ η θα ανηκει στην ιδιωτικη εταιρεια η οποια θα εχει στα χερια της την επιβιωση ενος ολοκληρου λαου;;

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Ρηνα 06/09/2013 20:44:50

   Δεν ξέρω αν σας απαντά το άρθρο με το "...το μόνο που παραχωρείται είναι το 51% των μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται τις υπηρεσίες ύδρευσης. Τόσο οι εγκαταστάσεις και το δίκτυο που διαχειρίζεται η εταιρεία, όσο και το ίδιο το νερό παραμένουν στην κυριότητα του Ελληνικού κράτους".

 22. MCA avatar
  MCA 06/09/2013 20:40:38

  Άρα συμφέρει στους υπαλλήλους να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρία, αφού θα παίρνουν μεγαλύτερους μισθούς. Από τις αντιδράσεις τους όμως στην ιδιωτικοποίηση δεν διαπιστώνω κάτι τέτοιο.

  Και μόνο από την σύγκριση που κάνετε εσείς ο ίδιος μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αποδεικνύετε ότι τουλάχιστον η ΕΥΔΑΠ έχει υπεράριθμους υπαλλήλους και μάλιστα τους διπλάσιους από όσους χρειάζεται για να λειτουργήσει.

 23. Vee avatar
  Vee 06/09/2013 20:53:26

  Νερουλά: "10. Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή κατάσταση. Σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες καταναλωτές δεν φαίνεται να είναι και τόσο ευχαριστημένοι με την ποιότητα του νερού που πίνουν". Θα αστειεύεσαι σίγουρα. Δύο από τις πόλεις που έχω ζήσει είναι το Λονδίνο και η Οξφόρδη. Στο μεν πρώτο το νερό απλώς δεν πίνεται, με αποτέλεσμα να αγοράζω καθημερινά μπουκάλι, όσο για τη δεύτερη, πίνεται, αρκεί να κλείνεις τη μύτη σου και να έχεις πονόλαιμο για να μη νοιώθεις τίποτα. Μην χρησιμοποιείς το (υπαρκτό όντως) επιχείρημα της κακής ποιότητας περιβάλλοντος για να το γενικεύσεις στο νερό.

 24. Αγρότης avatar
  Αγρότης 06/09/2013 22:43:25

  «Ανατιμολόγηση του νερού, περιορισμός στη χρήση του αγροτικού νερού, καθώς και προγράμματα εξοικονόμησης νερού κατ’ οίκον και επαναχρησιμοποίηση του περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος προκειμένου να διασφαλισθεί επαρκής ποσότητα καλής ποιότητας νερού για όλους του Ευρωπαίους.
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τη νέα αυστηρότερη στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτων, διαπιστώνοντας ότι η σχετική οδηγία για την προστασία των υδάτων δεν τέθηκε σε εφαρμογή από πολλές χώρες.
  Πιο συγκεκριμένα, από εδώ και στο εξής κάθε κράτος μέλος οφείλει να δίνει αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το υδάτινο ισοζύγιο, πόσο έχει και πόσο ξοδεύει.
  Επίσης να παραθέτει τα στοιχεία σχετικά με τη φυσικότητα της ροής των ποταμών και τις παρεμβάσεις που έγιναν, όπως φράγματα και εκτροπές και τέλος θα τεθούν νέοι στόχοι για την εξοικονόμηση του νερού.
  Τέλος θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και να περιοριστούν και θα ελέγχονται αυστηρά οι άδειες γεωτρήσεων.
  Ωστόσο η νέα αυστηρότερη στρατηγική δεν θα εφαρμοσθεί σε όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο.
  Τα μέτρα θα είναι αυστηρότερα για χώρες με ελλειμματικό υδάτινο ισοζύγιο, όπως η Ελλάδα και άλλες χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα
  Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ κατέληξε λέγοντας πως η ορθολογική διαχείριση του νερού δεν αφορά μόνο στη διατήρηση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά θα καθορίσει την οικονομική ανάπτυξη την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της Ευρώπης» skynews 11ος/12

 25. DIMX avatar
  DIMX 06/09/2013 22:54:11

  Προσωπικα δεν ειμαι υπαλληλος της ΕΥΑΘ και δεν με ενδιαφερει τι συμφερει τους υπαλληλους της , ειμαι πολιτης της Θεσσαλονικης ξερω τι συμφερει εμενα και προσπαθω να ενημερωνομαι.
  Για την ΕΥΔΑΠ δεν γνωριζω και δεν απαντω.
  Επειδη δουλευω 26 χρονια στον Ιδιωτικο τομεα και γνωριζω πως λειτουργει ο υπαλληλος του Ιδιωτικου τομεα ανησυχω πραγματικα για την ποιοτητα του νερου και τους ελεγχους που θα κανει ο ιδιωτης στο νερο που θα πινουμε .
  Μηπως ο σκοπος θα ειναι να γινουμε σαν πολλες Ευρωπαικες πολεις (εχω επισκευθει αρκετες ) οπου το νερο της βρυσης ΔΕΝ πινεται και αγοραζουν το νερο σε μπουκαλια.
  Σκεφτητε αν ο ιδιωτης που θα παρει την ΕΥΑΘ επενδυσει και ανοιξει μια εταιρια που θα εμφιαλωνει και θα πουλα το εξαιρετικης ποιοτητας νερο των πηγων της Αραβυσου απο το ορος Παϊκο και που τωρα ερχεται στο δικτυο της Θεσσαλονικης τι λετε οτι μας συμφερει εμας τους πολιτες και καταναλωτες ;

  • MCA avatar
   MCA @ DIMX 06/09/2013 23:19:24

   Αγαπητέ έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και επιφυλάξεις στο θέμα του νερού. Η ένσταση μου ήταν σε συγκεκριμένη παράγραφο του σχολίου σας.

 26. Γιάννης Π. avatar
  Γιάννης Π. 08/09/2013 18:01:00

  Καταρχήν θα αναφερθώ σε τρία σημεία στο παρών άρθρο τα οποία κατά την γνώμη μου πάσχουν και μετά θα διατυπώσω κάποια "αξιώματα" για τις αποκρατικοποιήσεις όπως τα αντιλαμβάνομαι.

  1. Για να εξετάσουμε αν ισχύει το οτι οι ιδιωτικές εταιρείες στην Ευρώπη πουλούν το νερό ακριβότερα από τις κρατικές και δημοτικές επιχειρήσεις, δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε το κόστος ανάμεσα σε δύο πόλεις, αλλά να δούμε πως διαμορφώθηκε το κόστος πριν και μετά την αποκρατικοποίηση στις πόλεις που προχώρησαν σε αποκρατικοποίηση. Η σύγκριση ανάμεσα σε δύο πόλεις είναι άτοπη, αφού ο βασικός παράγοντας που διαμορφώνει το κόστος έχει να κάνει περισσότερο με θέματα κόστους γεωτρήσεων, καθαρισμού κ.α. παρά με το αν η εταιρεία που διαχειρίζεται το νερό είναι ιδιωτική ή δημόσια. Δεν υποστηρίζω ούτε την μία ούτε την άλλη άποψη, θέλω να δω τα κατάλληλα στοιχεία για να διαμορφώσω άποψη.
  2. Το 4ο επιχείρημα του άρθρου, υπαινίσσεται πως η ιδιωτική επιχείρηση που θα αναλάβει το διαχείριση του δικτύου, θα προχωρήσει και στις ιδιαίτερα δαπανηρές επενδύσεις για την συντήρηση του δικτύου. Η απορία μου είναι πώς είναι δυνατόν το δίκτυο να ανήκει στο κράτος (δέχομαι το 1ο επιχείρημα), αλλά τις δαπανηρές επενδύσεις για το δίκτυο να τις κάνει ο ιδιώτης. Κάτι δεν μου κολλάει. Το λογικό είναι τις επενδύσεις για την συντήρηση του δικτύου να τις πληρώσει ο ιδιοκτήτης του δικτύου, όποιος και αν είναι αυτός.
  3. Στο 2ο επιχείρημα, προτάσεται η λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων ως δικλείδα ασφαλείας για την μη υπερβολική αύξηση του κόστους. Δηλαδή, η ιδιωτική εταιρεία θα ζητήσει αύξηση πχ 10%, η ΕΓΥ θα την απορρίψει, η εταιρεία θα πεί είναι ασύμφορο κλείνω και η ΕΓΥ θα της πει "κλείσε"; Η λειτουργία της ΕΓΥ εξασφαλίζει από τη μία την μη εφαρμογή αιχροκερδών τιμολογίων, αλλά δεν θα μπορεί από την άλλη να αποτρέψει λογικές, για ιδιωτική εταιρεία που σκοπό έχει το κέρδος, αυξήσεις.

  Τα "αξιώματα" (συγχωρήστε μου τον όρο) που έχω στο μυαλό μου όταν ακούω για αποκρατικοποιήσεις είναι τα παρακάτω.
  1. Ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών είναι προς όφελος των καταναλωτών.
  2. Οι αποκρατικοποιήσεις, στους περισσότερους οικονομικούς τομείς, λειτουργούν προς όφελος των καταναλωτών, αφού δημιουργούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών.
  3. Η πρόθεση αποκρατικοποίησης μιας δημόσιας εταιρείας εξαρτάται πρώτιστα από το είδος της δραστηριότητάς της. Αν το είδος δραστηριότητας ευνοεί την δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού, τότε αποκρατικοποίηση της δημόσιας εταιρείας χωρίς δεύτερη σκέψη και ας είναι το αντίτιμο μικρότερο του αναμενόμενου. ΑΝ όμως το είδος του αντικειμένου ΔΕΝ ευνοεί τον δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού, τότε η αποκρατικοποίηση πρέπει να απορρίπτεται. Δηλαδή, άλλο πράγμα είναι οι τηλεπικοινωνίες, άλλο η ενέργεια και άλλο το νερό.
  4. Από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο προτιμώ ένα δημόσιο μονοπώλιο. 'Οταν ένα αγαθό είναι από την φύση του "μονοπωλιακό", τότε η διαχείρισή του μένει στο κράτος τελεία και παύλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.