#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/05/2010 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φέρνουν στην Βουλή το θέμα του διακανονισμού των ομολόγων

Θυμάστε το μεγάλο σκάνδαλο του διακανονισμού των συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα στην Τράπεζα της Ελλάδος για το οποίο γράψαμε επανειλημμένως.

Το λιγότερο που έχει να κάνει ο κ. Προβόπουλος είναι να παραιτηθεί

Δανεισμός: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους;

Η Τράπεζα της Ελλάδος απαντά στα δημοσιεύματα για «μεγάλο σκάνδαλο»

Πριν από λίγο στην βουλή 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη τη Βάσω Παπανδρέου κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, στην οποία ασκείται έντονη κριτική σε χειρισμούς της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η Τράπεζα της Ελλάδος, την επομένη των εκλογών, στις 5 Οκτωβρίου 2009, άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας σε 10 από το 3 ημέρες που ήταν, τις ημέρες για να γίνει η εκκαθάριση των συναλλαγών.

Κατά τους βουλευτές, η επιμήκυνση της χρονικής περιόδου του διακανονισμού δημιουργεί μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης. Ερωτούν τον υπουργό Οικονομικών εάν γνώριζε αυτές τις κινήσεις και ζητούν να κατατεθεί όλη η αλληλογραφία που υπάρχει για το θέμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι η πτώση της τιμής και η αντίστοιχη διεύρυνση του spread των ελληνικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, έχει αποδοθεί, και ορθώς, από τον Πρωθυπουργό και σε μεθοδευμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε, σε παγκόσμιο επίπεδο, μία πραγματικά τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να αποκαλύψει τους κερδοσκόπους  και να πείσει τις διεθνείς χρηματαγορές για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει μέσω εφαρμογής επώδυνων και περιοριστικών για τα χαμηλά εισοδήματα πολιτών, την δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να καταστεί εφικτός ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου με λογικά και όχι ληστρικά επιτόκια.

Δυστυχώς, οι διεθνείς χρηματαγορές δεν πείστηκαν, οι ευρωπαίοι εταίροι μας άργησαν τρομακτικά να αντιδράσουν και οι κερδοσκόποι συνέχισαν απτόητοι το έργο τους, με αποτέλεσμα στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου τα spreads των ελληνικών ομολόγων να διαμορφωθούν σε επίπεδα που καθιστούσαν ανέφικτο το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου και εξανάγκασαν την Κυβέρνηση να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, Ε.Ε - Δ.Ν.Τ.- Ε.Κ.Τ. και τη λήψη πολύ επώδυνων, για τη χώρα και τους πολίτες της, μέτρων.

Είναι όμως περίεργο και δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι από την επόμενη ημέρα των εκλογών, στις 05.10.2009, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών  που εγίνοντο επί ελληνικών ομολόγων. Για το θέμα αυτό υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όπως και ερωτήσεις  βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Από τα επίσημα έγγραφα της ΤτΕ (Α.Π. 65/7-5-10, Α.Π. 86/3-5-10 και Α.Π. 107/6-5-10), με τα οποία δίνει απαντήσεις σε δημοσιεύματα και στην ελληνική Βουλή, προκύπτουν περαιτέρω ερωτήματα που
χρειάζονται απαντήσεις.

Οι συναλλαγές επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου θεωρούνται ολοκληρωμένες όταν σε σαφώς ορισμένο χρονικό διάστημα έχουν αποδοθεί οι τίτλοι στον αγοραστή και τα αντίστοιχα ποσά στον πωλητή.
Ως σαφώς ορισμένο χρονικό όριο θεωρείται, για τις συναλλαγές που διενεργούνται μέσω της ΗΔΑΤ και εκκαθαρίζονται μέσω του «Συστήματος» το χρονικό διάστημα των τριών (3) εργασίμων ημερών (Τ+3). Για τις συναλλαγές που διενεργούνται  σε άλλες πλατφόρμες,  έξω-χρηματιστηριακά (OTC)  το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι διαφορετικό.

Οποιαδήποτε συναλλαγή που διενεργείται μέσω της ΗΔΑΤ και δεν έχει διακανονιστεί μέσω του «Συστήματος» εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου (Τ+3), εθεωρείτο από τον κανονισμό λειτουργίας του συστήματος της ΗΔΑΤ  έως τον Οκτώβριο του 2009 ως failed και επιβάλλονταν οι  προβλεπόμενες κυρώσεις.
Αμέσως μετά τις εκλογές η ΤτΕ αποφάσισε να υιοθετήσει τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης  επανα-εισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθέντων (failed) συναλλαγών για επιπλέον δέκα (10) ημέρες.
Ουσιαστικά δηλαδή η ΤτΕ αποφάσισε να παρατείνει το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των συναλλαγών επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου, εισάγοντας κανόνες διμερών διαπραγματεύσεων  (OTC) σε οργανωμένη αγορά, όπως είναι η ΗΔΑΤ.

Στις 29.10.2009 έγινε σχετική ανακοίνωση στο Euroclear όπου ενημερώθηκαν όλοι οι “επενδυτές” σε διεθνές επίπεδο για τη νέα διαδικασία.

Στις 10.12.2009, μετά από αίτημα των ελληνικών τραπεζών, η ΤτΕ αποφασίζει επίσης να μην επιβάλλονται κυρώσεις για αυτούς που δεν μπορούσαν να παραδώσουν τα ομόλογα μετά και την παράταση των δέκα (10) ημερών.
Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση του recycling  αποτελεί τεχνική αναβάθμιση του Συστήματος και όχι αλλαγή του κανονισμού, κάτι που προβλέπεται στην υπό σχεδιασμό νέα Ευρωπαϊκή κοινή πλατφόρμα διακανονισμού τίτλων, γνωστή ως Τ2S.

Πράγματι, προβλέπεται η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας με στόχο την εναρμόνιση των συναλλαγών μεταξύ των κεντρικών αποθετηρίων, ώστε να μειωθεί το κόστος για διακανονισμούς μεταξύ των χωρών μελών του Ευρωσυστήματος, πρόκειται για διασυνοριακό διακανονισμό μεταξύ των κεντρικών αποθετηρίων των μελών του Ευρωσυστήματος.
Η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωσυστήματος ολοκληρώθηκε στις 24.11.2009 και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ την ενέκρινε στις 21.04.2010.  Σύμφωνα με την ΕΚΤ η νέα αυτή ευρωπαϊκή πλατφόρμα προβλέπεται να λειτουργήσει τέλος του 2014.
Δημιουργούνται επομένως ερωτήματα, γιατί η ΤτΕ έσπευσε πριν ακόμη αναλάβει η νέα Κυβέρνηση να “διευκολύνει” τις συναλλαγές βασιζόμενη δήθεν σε κάτι τελείως διαφορετικό  και το οποίο δεν ισχύει ακόμη.

Το επιχείρημα της ΤτΕ ότι «το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου καταρτίζεται και διακανονίζεται στο εξωτερικό (π.χ. στα αποθετήρια Euroclear, Clearstream κλπ.), και όχι στην Ελλάδα (στην ΗΔΑΤ και στο Σύστημα ΄Αϋλων Τίτλων για την κατάρτιση και το διακανονισμό, αντίστοιχα)» (έγγραφο ΤτΕ , Α.Π. 86/3-5-10), είναι παραπλανητικό.
Οι τιμές αγοράς και πώλησης της ΗΔΑΤ είναι τιμές αναφοράς για το σύνολο των ελληνικών τίτλων, ανεξάρτητα σε ποια πλατφόρμα εσωτερικού ή εξωτερικού, κεντρική όπως η ΗΔΑΤ ή εξωχρηματιστηριακή (OTC), διενεργείται συναλλαγή.

Η επιμήκυνση της χρονικής περιόδου του μη διακανονισμού, αντικειμενικά δημιουργεί μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης. Όσο η συναλλαγή δεν  διακανονίζεται, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα του πωλητή να «σπρώχνει» τις τιμές των ομολόγων προς τα κάτω για να τα αγοράσει στο τέλος της περιόδου φθηνότερα ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει και από τα υψηλά ασφάλιστρα. Μπορεί δηλαδή κάποιος να πουλάει αέρα, (naked - bonds) να ρίχνει τις τιμές των ομολόγων, να αυξάνει το spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου, να
κερδίζουν οι λεγόμενοι σορτάκηδες και στο τέλος να μην έχουν και  καμία κύρωση.

Αφού ο χρόνος διακανονισμού δεν έχει σημασία, σύμφωνα με την ΤτΕ, γιατί στις 07.04.2010 μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ζητήθηκε η διενέργεια υποχρεωτικής δημοπρασίας προκειμένου να διακανονιστούν άμεσα οι μη διακανονισθείσες συναλλαγές;

Επειδή η απόφαση της ΤτΕ συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της πτώσης της τιμής των ελληνικών ομολόγων  και την οδυνηρή, δημοσιονομικά, διεύρυνση του spread των ελληνικών τίτλων έναντι των γερμανικών,

Επειδή ο διακανονισμός ανοιχτών πωλήσεων σε οργανωμένη αγορά πρέπει να είναι οριστικός και αμετάκλητος, όπως ισχύει παντού και οι ποινές για μη διακανονισμό ανοιχτών πωλήσεων σε οργανωμένη αγορά, είναι παντού δρακόντειες,

Επειδή η απόφαση της ΤτΕ αντικειμενικά διευκόλυνε τις επιθέσεις ενάντια στους ελληνικούς τίτλους, σε συνδυασμό και με άλλα γεγονότα και δυσκόλεψε την προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας που κληρονόμησε από την κυβέρνηση της Ν.Δ,

Επειδή ο Πρωθυπουργός έδινε μάχες στην Ε.Ε. και κατάφερε τελικά να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης του Ευρώ,

Επειδή ο ελληνικός λαός καλείται να υποστεί τεράστιες θυσίες για να σωθεί η χώρα,

Επειδή ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει τη ρητή δέσμευση απέναντι στους πολίτες και την ελληνική Βουλή  για πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Ποιες, εκ του νόμου, ενέργειες έκανε, προκειμένου να διερευνήσει γιατί η ΤτΕ προχώρησε άτυπα, αλλά ουσιαστικώς, στην υιοθέτηση της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθεισών συναλλαγών που ισχύουν σε εξω-χρηματιστηριακές (OTC) πλατφόρμες σε οργανωμένη αγορά, όπως είναι η ΗΔΑΤ;

2. Η εισαγωγή της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής από την ΤτΕ  στην ΗΔΑΤ τον Οκτώβριο του 2009 ήταν σύννομη;

3.  Η ΤτΕ γνώριζε  την αρνητική δημοσιονομική κατάσταση  της χώρας. Γιατί «διευκόλυνε» τους κερδοσκόπους;

ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ :
1. Η αλληλογραφία μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης της ΤτΕ για το θέμα αυτό, καθώς και σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων νομικών της Νομικής Υπηρεσίας.

2. Όλα τα στοιχεία συναλλαγών των θεματοφυλακων των Τραπεζών και της ΤτΕ επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου για το χρονικό διάστημα από 05.10.2009 μέχρι 07.04.2010.

3. Τα πορίσματα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου της ΗΔΑΤ για την τήρηση του κανονισμού, για το σχετικό διάστημα.

4. Τα αιτήματα της Ε.Ε.Τ.  στις 05.10.2009 και 22.10.2009 με ΑΠ: 690 και ΑΠ:691

5. Η απόφαση  του τότε αρμόδιου (;) Διευθυντή κ. Μιχαλόπουλου που αλλάζει την διαδικασία, όπως και η απόφαση στις 10.12.2009 που καταργούνται οι κυρώσεις.

6. Η πράξη της Διοίκησης με ΑΠ: 158 στις 10.02.2010, και
7. Η ενημέρωση που εστάλη στο Euroclear στις 29.10.2009

Αθήνα,  19.05.10

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ  ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
ΑΛΕΥΡΑΣ ΝΑΣΟΣ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aurora3363 avatar
  aurora3363 19/05/2010 14:36:33

  εντεταλμενη εντολη Ν 1 ..ΕΞΕΤΕΛΕΣΤΗ...

 2. καινός avatar
  καινός 19/05/2010 14:57:57

  Να διαγραφούν πάραυτα.

 3. Γιώργος avatar
  Γιώργος 19/05/2010 15:16:14

  Aυτό που έπρεπε να είχε ήδη κάνει η ΝΔ το κάνουν οι ΠΑΣΟΚΟΙ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιώργος 19/05/2010 15:29:38

   Στη Ν.Δ., συσκέπτονται, αναλύουν,διαλογίζονται,ανταλάσσουν απόψεις,τις διασταυρώνουν με ειδικούς και άσχετους και όταν πια είναι έτοιμοι, πετάει το πουλάκι....

   • ΝΑΥΤΗΣ avatar
    ΝΑΥΤΗΣ @ Κώστας Ροδινός 19/05/2010 18:15:31

    Ως γνωστόν απο παλαιοτάτων χρόνων όσοι δεν σκέπτονται συσκέπτονται. Πάντως σίγουρα δεν αναλύουν, γιατί δεν ξέρουν!
    Πάντως η κατάσταση είναι σοβαρή, τα περιθώρια στένεψαν, και με ζώνουν φίδια. ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ

  • GreenHorses avatar
   GreenHorses @ Γιώργος 19/05/2010 15:40:19

   Σωστό, από ποιους να περιμένεις ζήτημα να είναι 10-15 σοβαρά άτομα.
   Θα το καναπώ, εδώ ο Αβραμόπουλος χθες τα βρήκε όλα καλά με την επίσκεψη ερντογάν μόνο που δεν έδωσε και συγχαρητήρια, αναρωτιέμαι συμφωνεί και με όσα αναφέρει ο Πάγκαλος;

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ GreenHorses 19/05/2010 15:44:07

    GreenHorses,
    σταμάτα να με εκνευρίζεις με τη χθεσινή εμφάνιση του Αβραμόπουλου, γιατί είχα το μαζοχισμό να τη δώ ...ολόκληρη,καλά να πάθω!

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ GreenHorses 19/05/2010 17:58:35

    Μερικές φορές απορώ με την αντοχή μας...
    Παραμείνατε εκνευρισμένος. Είναι υγιές.

  • gram avatar
   gram @ Γιώργος 19/05/2010 16:14:18

   Είναι πραγματικά για να τρελαίνεται κανείς!!! Αργεί ο Αντώνης, αργεί. Και τα γεγονότα όπως είναι αναμενόμενο τρέχουν με γεωμετρικά αυξανόμενη ταχύτητα...

 4. nemo avatar
  nemo 19/05/2010 15:39:34

  hallo!!! εκεί στο νεοκλασικό ρηγιλης μεριά ύπνος μετά μανίας?

 5. χωρίς όνομα avatar
  χωρίς όνομα 19/05/2010 15:41:23

  Eστω τωρα......ας βρεθει καποιος
  εστω αυτοι (ασχετως των κινητρων τους)
  ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ !!!!

  ΠΟΙΟΙ ΚΟΝΟΜΙΣΑΝ ....... ΑΠΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ !!!
  (μιλαμε για ελληνες του ΧΑ)

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ χωρίς όνομα 19/05/2010 15:47:38

   Τράπεζα Ελλάδος,
   Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
   Πρέπει να έχουν τις σχετικές καταστάσεις.
   Να βάλω όμως προς συζήτηση και μια άλλη διάσταση.
   Υποψιάζομαι ότι η ερώτηση μπορεί να στοχεύει και στην άσκηση πίεσης για την παραίτηση Προβόπουλου.
   Δεύτερον, άν όντως φαίρεται να έχει δηλώσει ότι έκανε, το έκανε σε συνεννόηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου,τότε μπορεί να παίζεται και κάποιο εσωκομματικό παιχνίδι.

 6. George avatar
  George 19/05/2010 15:44:27

  Το παιχνίδι ήταν στημένο. Το θέμα είναι ότι ευτό το γνώριζαν καμιά δεκαριά άτομα όπως Προβόπουλος, Παπακωσταντίνου, Παπανδρέου ....και οι ντόπιοι και ξένοι μεγάλοι του χρηματηστηρίου όπως Εθνική Π& Κ, Eurobank....Goldman Sacks, JP Morgan, Morgan Stanley, Deutsche Bank.
  Τι να λέμε τώρα...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ George 19/05/2010 16:18:29

   Eτσι,μπράβο!
   Είχαμε βαρεθεί να φωνάζουμε εδώ και μας έλεγαν γραφικούς και τώρα μαλώνουν ποιός το είπε πρώτος!

  • zonitis avatar
   zonitis @ George 19/05/2010 17:10:35

   Η Ενωση Ελληνικων Τραπεζων που ειχε αναφερθη παλαιοτερα, εχει καμμια σχεση σε αυτη την υποθεση;

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ George 19/05/2010 17:57:53

   κύριε Ροδινέ καλύτερα γραφικοί παρά προσκυνημένοι

 7. danger avatar
  danger 19/05/2010 16:08:08

  ΓΙΑ ΝΔ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΡΩΤΗΣΗ Ο ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

 8. victoria avatar
  victoria 19/05/2010 16:08:25

  Μήπως αν σχολάσουν τον Προβόπουλο βγει και τα πει?
  Ή κι αυτός δεν ξέρει γιατί το έκανε αυτό η ΤτΕ?

  Έχουν κάνει παρόμοια ερώτηση Σταϊκούρας και Λαφαζάνης νομίζω.

  Άντε μπας και αναγκαστούν να απαντήσουν τίποτα σοβαρό. Την απάντηση στην ερώτηση οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα τη δημοσιοποιήσουν?
  Με τα συνημμένα.

 9. yangoolas avatar
  yangoolas 19/05/2010 16:30:44

  Πότε θα τεθεί θέμα για την υπουργοποίηση παλλακίδων και τον διορισμό κερατωμένων συζύγων... Μην κοιτάτε την φωτογραφία, δείτε το Υπουργικό Συμβούλιο.

 10. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/05/2010 17:55:32

  Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική. Η ερώτηση στρέφεται ευθέως κατά του Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, την ημέρα που το είχαμε αναδείξει εμείς εδώ στο antinews (ή την επόμενη, δεν είμαι σίγουρος) είχε πει με το γνωστό του θράσος στο Χατζηνικολάου για το ζήτημα ότι "αυτά είναι πολύπλοκα τεχνικά θέματα κύριε Χατζηνικολάου και τα έχει εξηγήσει αναλυτικά η ΤτΕ με μακροσκελή ανακοίνωσή της" ή κάπως έτσι. Δηλαδή ο Παπακ εκείνη την ημέρα ΚΑΛΥΨΕ ΠΛΗΡΩΣ τον Προβόπουλο.

  Άρα, δεν υπάρχει οδός διαφυγής πια για τον Παπακωνσταντίνου. Αφήστε που εδώ πρέπει να υπάρχει αρκετός κόσμος που να ξέρει ΑΚΡΙΒΩΣ τι έχει γίνει, ώστε να μπορεί να διαψεύσει την εμπλοκή του το Υπουργείο Οικονομικών στην υπόθεση αυτή.

  Είναι δεδομένο ότι η ιστορία αυτή έχει σαφή χαρακτηριστικά εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η υφή της είναι, μάλιστα, τέτοια, που αν "σηκωθεί" το θέμα, είναι πολύ δύσκολο να γλιτώσει ο Παπακωνσταντίνου, ενώ ο Παπανδρέου μπορεί να γλιτώσει μόνον αν πει "δεν ήξερα τίποτα". Πράγμα που θα είναι επίσης κόλαφος για τον ίδιο.

  Οι δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπογράφουν το ξέρουν ότι χτυπώντας τον Παπακωνσταντίνου, χτυπούν στην ουσία τον Παπανδρέου. Και μάλιστα για ένα θέμα τόσο κεντρικής σημασίας, που ρίχνει άνετα την κυβέρνηση.

  Η Βάσω Παπανδρέου δεν είναι τυχαία. Ούτε τυχαία την ακολουθούν άλλοι εννέα βουλευτές στην ιστορία αυτή, που δείχνει κατά τη γνώμη μου πόσο φαύλη είναι η παρούσα κυβέρνηση.

  Το θέμα το "σηκώνει" η Ναυτεμπορική σε κεντρική ανάρτηση στη σελίδα της, το παρουσιάζουν τα Νέα και το Βήμα, ενώ η Καθημερινή, η Ελευθεροτυπία και το Έθνος κάνουν σαν να μην υπάρχει.

  Κυρίες και κύριοι, νομίζω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ήδη τη δεδηλωμένη. Αποκλείεται αυτοί που υπογράφουν να μην ξέρουν για πόσο σοβαρό θέμα υπογράφουν.

  ΥΓ: Τα "μπράβο" πρώτα από όλα στον Ελεύθερο Τύπο που ανέδειξε πρώτος το θέμα ήδη από τις 11 Απριλίου 2010.

 11. vapan avatar
  vapan 19/05/2010 19:28:51

  Για την υπόθεση αυτή, μερικές μέρες μετά τις δημοσιεύσεις του Ελεύθερου Τύπου, είχε ξεκινήσει δικαστικός έλεγχος. Γνωρίζει κανείς τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου; Μήπως η σημερινή ερώτηση σχετίζεται με τα αποτελέσματα;

 12. μαρκος avatar
  μαρκος 19/05/2010 19:54:07

  Οι εσωτερικές αντιπολιτεύσεις είναι παλιά επινόηση που έχει σώσει το ...σύστημα πολλές φορές.
  Είναι μια ασφαλιστική δικλίδα, που επαναφέρει την ...αξιοπιστία των βουλευτών.
  Δικλίδα που θολώνει με τον ατμό που αφήνει, το πολιτικό σκηνικό.
  Το παράδοξο είναι οι τόσες μα τόσες πολλές φορές που επιτυγχάνει τον στόχο της.

  Οι εφεδρείες του συστήματος και η όσο κι αν φαίνεται παράδοξο «καλή συνεννόηση» μεταξύ τους, αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά ικανές για αυτή την δουλειά...


  Η παραμονή τους στο σύστημα είναι το κύριο μέλημά τους.
  Σε λίγους μήνες ..έχουμε δημοτικές μεν, αλλά εκλογές!!
  Εκατομμύρια έλληνες θα ρίξουν στην κάλπη, προσημειωμένα ψηφοδέλτια που θα τους τα έχουν βάλει στην τσέπη τα κόμματα.....

 13. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/05/2010 22:45:36

  Εντωμεταξύ, δείτε τι απαντάει η Τράπεζα της Ελλάδος:

  http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/3231-τι-απαντά-εκ-νέου-η-ττε-στους-βουλευτές-για-τα-ομόλογα

  Αποπροσανατολιστική ακαταλαβίστικη τεχνοκρατική μπουρδολογία, η οποία αποσκοπεί να μας πείσει ότι το θέμα είναι "για ειδικούς" και ότι το απλό πόπολο δεν δικαιούται να έχει καμία άποψη επί του θέματος διότι δεν έχει τις ειδικές γνώσεις...

  Στην ουσία, όμως, η ΤτΕ δεν λέει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, όπως και την προηγούμενη φορά. Προσπαθεί να μας πείσει μόνον ότι η ανακύκλωση των εντολών δεν έχει σχέση με το short selling, πράγμα τυπικώς σωστό, με τη διαφορά ότι εδώ έγιναν πράματα και θάματα, πολύ περισσότερα από το απλό recycling των εντολών.

  Δεν απαντά όμως στα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές ούτε τώρα. Μόνη τους ελπίδα να μπερδέψουν τον κόσμο.

 14. KNWD avatar
  KNWD 20/05/2010 11:57:38

  Αποψή μου είναι ότι ολα αυτα γίνονται για ξεκάρφωμα. Γιατι κατάλαβαν ότι με ολα αυτα που εχουν κανει, πολύς κόσμος έχει κατανοήσει πλέον ότι είναι ΕΝΟΧΟΙ για εσχατη προδοσία και κινδυνεύουν...

  Να θυμήσω τι αποκάλυψε ο Δελαστίκ σε πρόσφατο άρθρο του;

  "Φ. Σαχινίδης
  ΔΝΤ: Επιλογή μας από την αρχή!

  Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στη ΝΕΤ. Πραγματική πολιτική βόμβα! "Οταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", είπε και χαρακτήρισε το ΔΝΤ ως "πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά"! Αυτό που καταλαβαίνει ο κοινός νους από τις υφυπουργικές δηλώσεις είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, αμέσως μόλις ανέλαβε, διαμόρφωσε την άποψη ότι πρέπει να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ και ότι απλώς επειδή τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούσαν, προσπάθησε να βάλει και την ΕΕ να "τσοντάρει". Πικρές αλήθειες..."

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=11815009

  Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι θεατρινισμοί του ΓΑΠ ότι θα κυνηγήσει τους κερδοσκόπους

  χαχαχα άμα κυνηγήσει τους κερδοσκόπους, πρέπει να κυνηγήσει και τον εαυτό του και πλήθος στελεχών της κυβέρνησής του

 15. πολίτης avatar
  πολίτης 20/05/2010 14:48:38

  Στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι είχε αναλάβει να κάνει, αρχίζει η κατάρρευση και οι πιο πονηροί, που γνωρίζουν τί πρόκειται να συμβεί, ρυθμίζουν πλέον τη συμπεριφορά τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στη διάδοχη κατάσταση. Μη σας ξεγελάνε λοιπόν, απλά προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για το λαό και τη χώρα, δε θα ψήφιζαν υπέρ του ΔΝΤ. Τα ίδια αφεντικά υπηρετούν απλά τα αφεντικά πρόκειται να προβούν σε αλλάγή προσωπικού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.