20/10/2010 13:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: όχι σε αναδιάρθρωση χρέους

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζοντας ότι οι αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα αντιστάθμιζαν τα όποια οφέλη.

«Συμφωνούμε με τις ελληνικές αρχές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης χρέους θα αντιστάθμιζε τα οφέλη», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, τόνισε ο Ajai Chopra, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 20/10/2010 17:17:42

  Γιατί, υπήρχε και η πιθανότητα να ΜΗΝ εκφράσει την αντίθεσή του, τώρα που κρατάει μέρος της καυτής πατάτας, που ελπίζει να του αποδώσει και καλά λεφτά; Καλύτερα καυτή και ελπιδοφόρα, παρά καθόλου...

 2. kiki avatar
  kiki 20/10/2010 18:13:14

  @ Πηλεα,
  Οντως ειναι καλα ,τωρα που πεφτουν οι μιζες για το δανεισμο,να πουμε εμεις για αναδιαρθωση,χα,χα,.
  Απλως περιμενα απο τα κομματα της αντιπολιτευσης ευθαρσως να πουν οτι τους διωχνουμε,παει και τελειωσε ,το χρεος δεν ειναι δικο μου,μας,αλλα των τραπεζων,ας το πληρωσουν.
  Οχι αποπληρωμη χρεους,και εμεις θα τα καταφερουμε καλυτερα,οχι δεν πληρωνουμε,μια και εξω.

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 20/10/2010 20:55:18

  «Το πρόβλημα με τα σφάλματα του ΔΝΤ είναι ότι πιθανότατα θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Το ΔΝΤ συχνά μιλούσε ωσάν αυτό που χρειαζόταν η οικονομία να ήταν ένα δυνατό καθαρτικό. Να πονέσει, και όσο βαθύτερος ο πόνος τόσο μεγαλύτερη η επακόλουθη οικονομική μεγέθυνση. Σύμφωνα με τη θεωρία του ΔΝΤ, λοιπόν, μια χώρα που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της-ας πούμε σε είκοσι χρόνια από σήμερα-, θα έπρεπε να σφίξει τα δόντια και να δεχτεί μια βαθιά κάμψη. Οι άνθρωποι σήμερα θα υπέφεραν, αλλά τουλάχιστον τα παιδιά τους θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Δυστυχώς τα στοιχεία δε στηρίζουν τη θεωρία του ΔΝΤ. Μια οικονομία που διέρχεται βαθιά ύφεση μπορεί να αναπτύσσεται ταχύτερα καθώς ανακάμπτει, αλλά ποτέ δεν αναπληρώνει τον χαμένο χρόνο. Όσο πιο βαθιά είναι η σημερινή ύφεση τόσο χαμηλότερο θα είναι και το πιθανό εισόδημα, ακόμη και σε είκοσι χρόνια από τώρα. Δεν ισχύει, όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ, ότι σε είκοσι χρόνια οι άνθρωποι θα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Οι επιπτώσεις μιας ύφεσης είναι μακροχρόνιες. Υπάρχει μια σοβαρή συνέπεια: Όσο πιο βαθιά είναι η κρίση σήμερα, όχι μόνο τόσο πιο χαμηλή θα είναι η συνολική παραγωγή σήμερα, αλλά και τόσο χαμηλότερη ενδέχεται να είναι για πολλά χρόνια».

  Τζόζεφ Στίγκλιτζ, Η μεγάλη αυταπάτη, εκδ. Α. Α. Λιβάνη

  Το παραπάνω απόσπασμα αφιερώνεται σε όσους χαρακτηρίζουν «διαβατήριο για τη σωτηρία της Ελλάδας» την προσφυγή στο ΔΝΤ κι επίσης «προϋπόθεση για μια νέα αναπτυξιακή πορεία στηριγμένη σε υγιείς βάσεις»…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.