#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/08/2013 07:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Υπερεκτιμήσαμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας


Η υπερεκτίμηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και όχι ο λάθος πολλαπλασιαστής, είναι η κύρια αιτία για την οποία δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στην ύφεση, επισημαίνει το ΔΝΤ σε νέα έκθεσή του.

Στη μελέτη με τίτλο «Αξιολογώντας την επίδραση και την κλιμάκωση πολυετών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής: ένα γενικό πλαίσιο», οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ σημειώνουν μία σειρά από παράγοντες για τους οποίους δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα.

Κυριότεροι λόγοι είναι η ανεπαρκής εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν.

«Στην υπεραισιοδοξία μας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και λιγότερο στον λάθος πολλπλασιαστή οφείλεται η υποεκτίμηση των επιπτώσεων της λιτότητας στην ύφεση», αναφέρεται στη μελέτη.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον λεγόμενο πολλαπλασιαστή, οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι αν είχε χρησιμοποιηθεί υψηλότερος πολλαπλασιαστής, δεν θα βελτιωνόταν η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=527064

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 23/08/2013 12:10:08

  1)Ένα μωρό παιδί να ρωτούσαν για το τι θα προκαλούσε το πρόγραμμα θα μπορούσε να προβλέψει καλύτερα.

  2)Η άποψη ότι αν κάποια χώρα εφαρμόσει σκληρή λιτότητα με τά με κάποιο μαγικό τρόπο θα την ανταμείψουν ¨οι αγορές" είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελής.

  3)"η ανεπαρκής εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν"
  Ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί είναι προβληματικό στον σχεδιασμό του.

  4)Ωραία. Τόσα λάθη έγιναν. Τώρα πως θα τα διορθώσουμε; Ακολουθώντας την ίδια πορεία;

  • tpe avatar
   tpe @ Γιώργος Αχαιός 23/08/2013 15:53:12

   Δεν είμαι υποστηρικτής του ΔΝΤ, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται:
   α. Ουδείς έλεγε την αλήθεια. Κάποιοι είχαν προσπαθήσει να πουν κάτι για 10-15 χρόνια... Τελικά αυτοί είχαν δίκιο.

   β. Ενώ όταν είναι σπάταλη είναι καλά; Η λιτότητα δεν ήταν απαραίτητη. ΕΠΙΛΟΓΗ ήταν. Θα μπορούσαν, κάλλιστα, να απολύσουν 100-200 χιλ. ΔΥ και να τελειώσει γρήγορα το θέμα.

   γ. Ακόμα και σήμερα, 6 χρόνια μετά, ΜΙΑ μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει. Για να ανοίξεις επιχείρηση πρέπει να τα σκάσεις, χοντρά, σε όλους.

   δ. Έκθεση είναι, όχι λυσάρι.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ tpe 23/08/2013 21:57:34

    "β. Ενώ όταν είναι σπάταλη είναι καλά; Η λιτότητα δεν ήταν απαραίτητη. ΕΠΙΛΟΓΗ ήταν. Θα μπορούσαν, κάλλιστα, να απολύσουν 100-200 χιλ. ΔΥ και να τελειώσει γρήγορα το θέμα."

    Λιτότητα είναι η αφαίρεση χρημάτων από την οικονομία που ρίχνει την ζήτηση και ωθεί την οικονομία σε φαύλο κύκλο.

    Αν η αφαίρεση χρημάτων απο την οικονομία γίνει με μαζικές απολύσεις ή μειώσεις μισθών και συντάξεων ή θηριώδη φορολογία ή με συνδυασμούς των παραπάνω δεν έχει μεγάλη σημασία.

    100. 000 απολυμένοι θα προκαλούσαν πτώση της κατανάλωσης ανάλογη με αυτήν που προκάλεσε η φορολογία. Και η μειωμένη ζήτηση θα κατέληγε ξανά στο ίδιο: απόλυση και ιδιωτικών υπαλλήλων.

    Είναι να μην μπεις στον φαύλο κύκλο. Το πως ακριβώς θα μπεις δεν έχει τόσο νόημα.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Γιώργος Αχαιός 23/08/2013 22:47:29

     Άν διαβάσεις τον Γκάλμπραίηθ υιό, θα δεις ότι να επικεντρώνεις στην ενίσχυση της κατανάλωσης και εσωτερικής ζήτησης δεν είναι Κευνσιανισμός.
     Ούτε αντικυκλική πολιτική.
     h**p://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/08/james-kenneth-galbraith.html
     Το θέμα είναι διοχέτευση πόρων σε παραγωγικές, επενδυσεις με εξαγώγιμη προοπτική. Με γεμάτες ταβερνες, μπάρ και μπουζουκτσίδικα δεν κάνουμε τίποτε. Βουλιάζουμε πιό κάτω.

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Uncle Stgm 25/08/2013 20:43:00

      "Το θέμα είναι διοχέτευση πόρων σε παραγωγικές, επενδυσεις με εξαγώγιμη προοπτική"

      Ας πάνε να πάρουν φόρους μόνο απο αυτούς που εξάγουν λοιπόν αφού τους υπόλοιπους δεν τους χρειαζόμαστε.

 2. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 23/08/2013 12:20:59

  ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ οτι δεν ελαβαν υπ΄οψιν την ενδεια ανθρωπινων πορων που αντιμετωπιζουμε. Οσοι ενεργοποιουνται στον ΙΤ γνωριζουν το ποσο απελπιστικα λίγοι ειναι οσοι μπορουν να παραξουν πραγματικη υπεραξια
  Τελικα η μεγαλυτερη ζημια που εκανε ο καιρος της πασοκαλητείας ηταν το οτι μετετρεψε ενα Λαο εμπορων, ναυτικων, επιστημονων, εμπειροτεχνων, επιτηδευματιων και χειρωνακτων, σε ενα εσμο ανικανων φραπεκαταναλωτων με ονειρο μεχρι προσφατως το αραλικι στο δημοσιο. Τωρα που το ονειρο χαθηκε, τι θα κανουμε χωρις βαρβαρους;

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ IOKLOS ZARAS 23/08/2013 12:54:03

   Κόψε κάτι ρε φίλε!

   Το πασοκ έβλαψε πολύ την χώρα οπωσδήποτε.

   Αλλά υπάρχει ένδεια ικανών εργαζομένων στην Ελλάδα????????????????????????????????????

   Θα έλεγα υπάρχει υπερεπάρκεια ατόμων που ασχολούνται σε δουλειές που απαιτούν πολύ λιγότερες γνώσεις και δεξιότητες απο αυτές που κατέχουν.

   Ίσως μας μπερδεύεις με την ουγκάντα. Ή ακόμη και με την Ρωσία, μία χώρα στην οποία μόλις το 6% των κατοίκων ξέρει μια λέξη σε οποιαδήποτε ξένη γλώσσα.

   Με κάτι μας μπερδεύεις αλλά δεν πειράζει. Για όλους εσάς έχω την λύση: Μπορώ να γίνω ο σκληρός και αδίστακτος εργοδότης που έχετε ανάγκη, αυτός που θα αξιοποιήσει τα προσόντα σας στο έπακρο με αίμα, δάκρυα κι ιδρώτα....

   • GLAD avatar
    GLAD @ Γιώργος Αχαιός 23/08/2013 16:27:25

    Όλη την περίοδο της Πασοκοκρατίας , το στερεότυπο ήταν ένα :
    "Κάπως να βολέψω την γυναίκα μου στο Δημόσιο και αν δεν μπορώ και εγώ να μπω , ότι βγάλω εγώ με ένα μαγαζί απέξω".
    Η ιστορία της γυναικοκρατίας στο Δημόσιο είναι σε όλους γνωστή όπως και τα αποτελέσματά της.
    Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι ότι και το ξεφτυσμένο ύφασμα του εμπορίου όπως υφίσταται στην Ελλάδα , είναι μία επίσης τραγική ιστορία .
    Τίποτα απο αυτά δεν έχουν να κάνουν με παραγωγή , αλλά έχουν να κάνουν με πλούτο και μάλιστα μαύρο.

   • IOKLOS ZARAS avatar
    IOKLOS ZARAS @ Γιώργος Αχαιός 24/08/2013 11:57:56

    Η μακρα εκθεση στα δηλητηριωδη αερια της πασοκαλητοειδους σηψεως προκαλει τοιαυτες αντιδρασεις αλλα μην ανησυχεις. Η επιδραση των αεριων αυτων αποδραμει σιγα σιγα.
    ΔΕΝ ειπα οτι υπαρχει " ένδεια ικανών εργαζομένων στην Ελλάδα". Ειπα οτι "απελπιστικα λίγοι ειναι οσοι μπορουν να παραξουν πραγματικη υπεραξια"
    - Οι επιχειρηματιες στην πλειονοτητα τους αποδειχθηκαν αστείοι. Μολις "κοπηκαν" οι πιστωσεις βουλιαξαν επιχειρησεις που "ανθουσαν" καταδεικνυοντας το πως ηταν οργανωμενες και το τι "αμυνες" ειχαν. Τωρα πια ολοι ξερουν την αξια του ορου "αποθεματικο"αλλα για πολλους ειναι αργα
    - οι εργαζομενοι: το οτι το πασοκαληταριο γεμισε την Πατριδα πτυχιουχους ΑΕΙ αι ΤΕΙ δεν σημαινει οτι ολοι αυτοι ειναι ειναι αξιοι υπαλληλοι, αλλα ακομα και αν ηταν οτι θα δουλευαν ολοι σε θεσεις αναλογες των προσοντων τους. Το οτι η επετηριδα των μαθηματικων ειχε κλεισει ουσιαστικα απο το 1980 (αλλα τα πανεπιστημια συνεχιζαν να βγαζουν απειρους μαθηματικους) δειχνει τι θελω να πω
    Επειδη μονο το αποτελεσμα μετραει, ισχυριζομαι οτι υπαρχουν απελπιστικα λίγοι που μπορουν να παραξουν πραγματικη υπεραξια, δηλαδη να κανουν προϊον που θα φερει κερδη πραγματικα και οχι οπως εκεινα που εφερνε η "ατμομηχανη" της οικονομιας κατα την κα Μπακογιαννη, η οικοδομικη δραστηριοτητα
    Τα κέρδη δε αυτα κατα την (απολυτα φασιστικη οσο και σωστη) αποψη μου επρεπε να υπαρχει ενα σοβαρο Κρατος που θα φροντιζε να μοιραστουν
    - σ΄εκεινους που πηραν το ρισκο
    - στα ταμεια του κρατους για να ασκησει πολιτικη που θα εφερνε νεα κερδη (και οχι για να ταϊζει παρασιτα οπως τωρα) και να στηριζει δομες ευνομιας και κοινωνικης δικαιοσυνης
    - στους εργαζομενους που θα επρεπε να ζουν σαν ανθρωποι και οχι σαν ζωα οπως ζουσαμε οσοι περασαμε τη ζωη μας στον ΙΤ για να περνα καλα ενα απιστευτο κηφηναριο (και ζουν ακομα οσοι εχουν την "τυχη" να μετεχουν του "καπιταλιστικου ονειρου" και να εργαζονται)

 3. Hawk avatar
  Hawk 23/08/2013 12:36:31

  Μας δουλεύουν κανονικά, δεν τίθεται πιά ζήτημα, και να σκεφτεί κανείς ότι κοντεύουν να θέσουν μιά χώρα σε κατάσταση εμφυλίου και έρχονται και λένε ότι φταίει η αισιοδοξία τους.... Εάν δεν πρέπει τώρα να τους πει η Ελλάδα αντέστε στο διάολο και δεν σας πληρώνουμε μία, ή μάλλον θα πληρώνουμε όταν έχουμε και όσα έχουμε και θα περνάμε εις το εξής με όσα βγάζουμε πότε θα το πει?
  Μπεε όλα τα πρόβατα.

  • Ορέστης Α. avatar
   Ορέστης Α. @ Hawk 23/08/2013 22:35:53

   Ναι σε όλα!

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 23/08/2013 17:18:07

  Προφανώς, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η χώρα είχε διακόψει πλήρως την παραγωγική ενασχόληση και πως είχε εισέλθει σε ανώτερο στάδιο κοινωνικής δραστηριότητας. Αυτό του μοντέλου "της Μυκόνου".

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 23/08/2013 20:08:49

  Για να κάνεις καλή εκτίμηση, κυρά Χριστίνα, την άλλη φορά πέρνα πρώτα από την Νάμμο την παχιά στη Μύκονο και απο την Καλλιθέα, στη Χαλκιδική.

 6. Ορέστης Α. avatar
  Ορέστης Α. 23/08/2013 22:33:33

  Δεν ήταν λάθος. Ήτανε σχέδιο.

  • Ορέστης Α. avatar
   Ορέστης Α. @ Ορέστης Α. 23/08/2013 22:34:39

   Έγκλημα προμελετημένο.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Ορέστης Α. 23/08/2013 22:40:34

    Ξέρανε δηλαδή τι τρέχει στην παχειά Νάμμο και στην καλλιχρήματη Καλλιθέα...

 7. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 24/08/2013 09:47:06

  Η λιτότητα δεν είναι αποτέλεσμα του Μνημονίου ή κανενός σατανικού σχεδίου. Είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας παραγωγής και εξαγώγιμου προϊόντος.
  Βέβαια τα παπαγαλάκια της ανίκανης και διεφθαρμένης πολιτικοοικονομικής ελίτ που φέρει κύρια και αποκλειστικά την ευθύνη για το εθνικό έγκλημα που βιώνουμε σε διατεταγμένη υπηρεσία μοιράζουν την καραμέλα των "εχθρών", των "δόλιων" και "κακών" "σκοτεινών δυνάμεων" - το γνωστό τροπάριο του Α. Παπανδρέου - για να αθωώσουν τους πατρόνες τους. Συνεπικουρούνται στο έργο τους από τα υποζύγια της ελίτ - βολεμένους εργατοπατέρες, "δημοσίους" υπαλλήλους και αεριτζίδες "επιχειρηματίες, τους γνωστούς τσαντάκιδες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.