#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/04/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Το μέλλον είναι ζοφερό (όχι όμως για τις μεγάλες τράπεζες)Η σημερινή οικονομική ισχύς είναι συγκεντρωμένη στα χέρια ελάχιστων ανθρώπων. Στη πραγματικότητα, οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 60% του αμερικανικού ΑΕΠ. Στη δεκαετία του `90  το ποσοστό αυτό ήταν λιγότερο από 20%.  Οι έξι αυτές τράπεζες - Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, και  Wells Fargo-  υπαγορεύουν κυριολεκτικά τη τραπεζική πολιτική των ΗΠΑ. Παράλληλα, χρηματοδοτούν με μεγάλα ποσά τις προεκλογικές εκστρατείες τόσο των ρεπουμπλικανών όσο και των δημοκρατικών. Η μεγάλη πλειονότητα του αμερικανικού λαού συναλλάσσεται ή έχει συναλλαγεί  με κάποια από αυτές τις τράπεζες σε κάποια φάση της ζωής τους. Αν ήθελαν, συνεργαζόμενες  μεταξύ τους, θα μπορούσαν να διαλύσουν την αμερικανική οικονομία εν μία νυκτί.  Μαζί με τη κεντρική τράπεζα (Federal Reserve),  επηρεάζουν κάθε σημαντική πολιτική και οικονομική απόφαση που παίρνεται στη χώρα. Και όπως δείχνει το πρόσφατο παρελθόν, οι κορυφαίοι πολιτικοί των δυο κομμάτων (π.χ. John McCain & Barack Obama)  σπεύδουν εν ριπή οφθαλμού να στηρίξουν τα συμφέροντα των τραπεζών, όταν αυτά απειλούνται, ακόμη και αν η κυβέρνηση θα πρέπει να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να το πετύχει.

Το πιο τρομακτικό είναι ότι η ισχύς αυτών των τραπεζών, συνεχίζει να αυξάνεται. Οι περισσότερες μικρές τράπεζες κατεβάζουν ρολά ή ενθαρρύνονται από το κράτος να πουληθούν στους μεγάλους καρχαρίες. Έτσι και αλλιώς, η τραπεζική εξουσία στις  ΗΠΑ, συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια.

Παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη των Simon Johnson και  James Kwak, που συνέγραψαν το νέο βιβλίο «13 Bankers: The Wall St. Takeover and the Next Financial Meltdown».

Ερώτηση-Ανησυχείτε που η ελίτ των τραπεζών έχει συγκεντρώσει τόση οικονομική ισχύ;

Απάντηση- Πρέπει να ανησυχούμε. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν ολόκληρες οικονομίες. Δείτε τι έκαναν τελευταία στην Ελλάδα. Τώρα, βλέπουμε πως κάνουν τα ίδια ακριβώς και στην Αμερική. Χρησιμοποιούν τις ίδιες θηρευτικές τακτικές που διέλυσαν το οικονομικό οικοδόμημα της Ελλάδας. Αυτό είναι οι τράπεζες. Θηρευτές.  

Σε ένα άρθρο του περιοδικού Rolling Stone, γράφτηκε πως η Goldman Sachs βρίσκεται παντού. Είναι σαν ένα τεράστιο καλαμάρι βαμπίρ που τυλίγεται γύρω από τον κορμό της ανθρωπότητας και που χώνει το κεντρί του όπου μυρίσει χρήμα. Αυτές οι τράπεζες έχουν στήσει έτσι το παιχνίδι, ώστε ο πλούτος της χώρας να μεταβιβάζεται σιγά σιγά από εμάς σε αυτές, καθώς και στα διεθνή συμφέροντα που τις ελέγχουν.

Κερδίζουν χρήματα αν ανέβουν οι αγορές, κερδίζουν όμως χρήματα ακόμη και αν αυτές πέσουν. Και όσο και αν προσπαθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τιμωρήσει π.χ. την Goldman Sachs, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Οι εν λόγω τράπεζες είναι πολύ μεγάλες και έχουν πολύ ισχυρούς φίλους, ώστε να υποστούν το οτιδήποτε. Για παράδειγμα, όπως έχει προκύψει, ο Ομπάμα δεν σκοπεύει να επιστρέψει τις προεκλογικές εισφορές που δέχτηκε από τη Goldman Sachs. Και αυτή με τη σειρά της είναι πάντα πρόθυμη να δώσει και άλλα.

Που μας οδηγεί όμως αυτό; Οι περισσότεροι από εμάς, σύμφωνα και με το ΔΝΤ,  περιμένουμε αύξηση της φορολόγησης και μείωση του βιοτικού μας επιπέδου. Το ΔΝΤ που έχει στενές σχέσεις με τις τράπεζες αυτές, μας λέει πως το πάρτυ τελείωσε για τα κράτη που απολάμβαναν τη «καλή ζωή». Όπως συνόψισε η Washington Post, το μήνυμα του ΔΝΤ είναι ότι προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι λαοί των ΗΠΑ και του αναπτυγμένου κόσμου θα πρέπει να εργάζονται περισσότερα χρόνια πριν συνταξιοδοτηθούν, να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους, και να περιμένουν λιγότερα από τις κυβερνήσεις τους. Και όσο για τα φτηνά εισαγόμενα προϊόντα στα ράφια, αυτά θα πρέπει να ακριβύνουν. 

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι για όλα αυτά; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΔΝΤ,  αυτό είναι το μέλλον μας. Εμείς δηλαδή θα υποφέρουμε, και οι τράπεζες θα πλουτίζουν.

  (theeconomiccollapseblog.com)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 28/04/2010 08:09:29

  Ἡ Goldman Sachs χρηματοδότησε 1 ἑκ δολλάρια τήν προεκλογική ἐκστρατεία τοῦ Obama! Ψίχουλα δλδ!


  Source: CNN (Larry King Live/Michael Moore interview)

 2. Lalakis avatar
  Lalakis 28/04/2010 08:53:25

  Εμείς βιομηχανια δεν διαθετουμε. Να δώκουμε κανενα νησι. Η Μυκονος θα πιάσει αρκετα αν την βγαλουμε στο σφυρί. Η να βγαλουμε στο ebay την Τζουλια για πλειστιριασμό. Να την πάμε στο πλυσταριό που λέγαμε παλιά.

 3. Greenhorses avatar
  Greenhorses 28/04/2010 09:27:06

  Αν γίνει επαναδιαπραγμάτευση χρέους θα καλοπεράσουν και αυτές...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.