#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/05/2010 20:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Σε 10 χρόνια το χρέος θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του 2009.

Απίστευτο. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ενώ το 2009 ήταν στο 115% του ΑΕΠ, το 2013 θα ανέβει στο 149% και αν όλα πάνε καλά, τότε το 2020 θα μειωθεί στο 120%. Αν όμως αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού ή αν δεν υπάρξει ανάπτυξη τότε μπορεί το χρέος να φτάσει το 2020 μέχρι και στο 166% του ΑΕΠ, παρά τη σκληρή λιτότητα. Από αυτό συμπεραίνουμε τρία πράγματα: 1)Τουλάχιστον μέχρι το 2020, τα κεφάλια μέσα. Σκληρή λιτότητα, εξαθλίωση και όποιος αντέξει. 2) Το 2020 θα είμαστε,...από άποψη χρέους, όπως ακριβώς είμαστε σήμερα και πάντως  χειρότερα από το 2009 και
3) Ποιος ο λόγος να υποφέρουμε όλα αυτά, που δεν οδηγούν πουθενά; Γιατί λοιπόν δεν μηδενίζουμε το κοντέρ σήμερα και να αρχίσουμε από την αρχή από σήμερα κιόλας; Γιατί να υποφέρουμε μέχρι να πάρουν όλοι οι τοκογλύφοι τα χρήματά τους; Ποιοι είναι αυτοί, χάριν των οποίων θα πρέπει να υποφέρει ένας ολόκληρος λαός για τόσα χρόνια; Και στο κάτω κάτω και πάλι αν όλα πάνε καλά, ποιος μας λέει ότι το 2020 με ένα νέο δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ, δεν θα μας ανεβάζουν και πάλι τα spreads, όπως και σήμερα,  για να συνεχίσουμε στην υποδούλωση;; Αφού βρε Έλληνες θα πτωχεύσουμε που θα πτωχεύσουμε κάποια στιγμή. Αφού κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να μηδενίσουμε το κοντέρ. Γιατί δεν το κάνουμε από τώρα που έχουμε κάποιες οικονομικές δυνάμεις στην άκρη πριν εξαθλιωθούμε εντελώς; Εξάλλου σήμερα που κινδυνεύει ολόκληρο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εξ αιτίας μας, μπορεί και να μας βοηθήσουν. Αύριο όμως, όταν θα έχουν εξασφαλιστεί οι άλλοι, τι θα γίνει; Μόνο μια σωτηρία υπάρχει.  Μεγάλη ανάπτυξη. Όμως, πιστεύει κανείς σας ότι η κρατικοδίαιτη οικονομική μας ολιγαρχία θα φέρει κεφάλαια για να τα ρίξει σε επικίνδυνες παραγωγικές επενδύσεις ή θα ρίξει τις τιμές των όποιων προϊόντων της;;; Κούνια που μας κούναγε !!!

http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/05/10-2009.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neos avatar
  neos 12/05/2010 20:24:00

  ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ.
  ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ!!..
  Έχουν δέσει την Ελλάδα χειροπόδαρα και
  έρχονται να το διασκεδάσουν!

 2. anonymous avatar
  anonymous 12/05/2010 21:02:00

  Να το επαναλάβουμε άλλη μια φορά. Ο λόγος που μπήκαμε στο ΔΝΤ δεν είναι οικονομικός. Προσπαθούν να βάλουν τη χώρα στο χέρι και να αλώσουν την εθνική ανεξαρτησία της.

  Το όχι του Σαμαρά θα ήταν ένα ασήμαντο όχι αν σχετίζονταν μόνο με τα οικονομικά. Επειδή όμως σχετίζεται με την εθνική ανεξαρτησία της χώρας είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ.

  Ο ΓΑΠ εξετέλεσε τέλεια την αποστολή του. Με τις δηλώσεις του και τις παλινωδίες του κλόνισε το κλίμα εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο να υπάρχει για να λειτουργήσει μια οικονομία. Όλος ο κόσμος φοβάται κι έχει μαζευτεί. Αυτό σημαίνει ότι επενδύσεις δε γίνονται, κατανάλωση δε γίνεται, και ανάπτυξη δε γίνεται. Όταν λοιπόν σου ρίχνει το ΑΕΠ είναι φυσικό να μη μπορείς να ξεχρεώσεις. Είναι άλλο να έχεις εισόδημα 10.000 και να χρωστάς 11.000 και άλλο να σου ρίχνουν το εισόδημα στα 7.000 και να χρωστάς πάλι 11.000. Αυτό ακριβώς έκανε ο ΓΑΠ και δυστυχώς το έκανε εσκεμμένα.
  Τώρα άντε πάλι να καταφέρεις να τρέχεις σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης για να πέφτει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 12/05/2010 21:12:31

  Το ΔΝΤ ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και οδηγηθήκαμε σε αυτό για την αποδόμηση των κοινωνικών δομών και την αλλοίωση / μεταβολή της σύνθεσης της χώρας.
  Τα υπόλοιπα είναι αρλούμπες ψευτών που είχαν σχέδιο και λεφτά.

 4. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 12/05/2010 21:25:17

  Στο ΔΝΤ δεν μπήκαμε για να σωθεί η χώρα. Αλλά για να διασφαλιστούν οι πιστωτές της. Με τις υποθήκες του δανείου.

  Α, ναι, και να "φάνε" μερικά ακόμη οι διεφθαρμένοι. Οπως Αργεντινή. Μέχρι να πτωχεύσουμε τελικώς-τελικώς.

  Γι' αυτό και την φράση του κ. Σαμαρά ότι "εγγυάται κλπ κλπ", την συγχωρώ μόνο ως ελιγμό τακτικής. Γιατί αν το εννοεί, μάλλον δεν έχει αντιληφθεί κι αυτός τίποτε. Οπότε "τζάμπα καίει η λάμπα". Μα εντελώς-εντελώς τζάμπα.

  Θα πτωχεύσουμε. Και είναι σχεδόν σίγουρο. Εκτός κιαν γίνει κάποιο θαύμα. Που δεν θα γίνει.

  Και στο μόνο θαύμα που πιστεύω είναι:
  -Να πτωχεύσουμε εγκαίρως, τώρα δηλαδή, ώστε να γλυτώσουμε την αγωνία και τον πόνο μέχρι το 2020
  -Να ξαναγυρίσουμε στη δραχμή, υποτιμήσουμε, κλπ κλπ
  -Να τιμωρήσουμε, αλλάξουμε, διορθώσουμε, κλπ κλπ κλπ
  -Να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να στρωθούμε στην δουλειά (πράγμα που οι περισσότεροί μας κάναμε από πάντα βέβαια, αλλά...)

  Θραξ Αναρμόδιος

 5. Ο Iθαγενής avatar
  Ο Iθαγενής 12/05/2010 23:50:28

  Η μόνη αξία των οικονομικών προβλέψεων είναι ότι κάνουν την αστρολογία να φαίνεται αξιόπιστη.

  John Kenneth Galbraith

  και για να μην απογοητευόμαστε:

  Τέσσερα πράγματα είναι πάντα περισσότερα από ότι νομίζουμε: τα χρόνια μας, τα χρέη μας, τα σφάλματά μας και οι εχθροί μας, αν δε θυμηθούμε και τον Κέινς : μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί, δεν βλέπω το λόγο ανησυχίας... ;-)

 6. Flash avatar
  Flash 13/05/2010 02:12:00

  Ο «Flash» says

  Βρε αστροπελέκια, ποιό είναι το απίστευτο; ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ είναι ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί την επόμενη τριετία. Δεν χρειάζεται Νόμπελ Οικονομίας για να το προβλέψει κανείς, απλά μαθηματικά είναι.

  Από τη στιγμή που η χώρα θα έχει ελλειματικούς προϋπολογισμούς, θα δανείζεται για την «τρύπα» και το χρέος στο τέλος του έτους αναγκαστικά θα αυξάνεται. Ο τελευταίος προϋπολογισμός έκλεισε με έλλειμμα 13,6% που σημαίνει ότι στα 100 ευρώ έσοδα είχε 136 έξοδα. Τα 36 ευρώ τα καλύπτει με νέα δανεικά. Του χρόνου, αν τα πράγματα ακολουθήσουν το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος, πάλι θα έχουμε έλλειμμα 8-9%, που σημαίνει αντίστοιχα δανεικά για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις. Τον παράπανω χρόνο, αν δεν πέσει έξω ο σχεδιασμός, πάμε για έλλειμμα 4-5% με την ελπίδα ότι από το 2014 μπορεί να καταφέρουμε να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και στη συνέχεια πλεονασματικούς, ώστε να αρχίσουμε να μειώνουμε και το δημόσιο χρέος.

  Για την επόμενη τριετία την «τρύπα» των ελλειματικών προϋπολογισμών, αλλά και την εξυπηρέτηση του χρέους των 300 δισ. ευρώ που έχουμε σήμερα (τοκοχρεωλύσια, ομόλογα που λήγουν κ.α.) θα τα καλύψουμε με τα 110 δισ. ευρώ από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Αυτά τα 110 δισ. ευρώ, όμως, προστίθενται στο υπάρχον χρέος. Για σταθεροποίηση ή ακόμη καλύτερα μείωση του δημόσιου χρέους μπορούμε να ευελπιστούμε από το 2015 και μετά.

  Το ποσοστό επί του ΑΕΠ από την άλλη, έχει να κάνει και με την ύφεση που ρίχνει το ΑΕΠ. Το ίδιο χρέος σε δισ. ευρώ, δηλαδή, μπορεί να μειωθεί ή αυξηθεί εάν αντίστοιχα μειωθεί ή αυξηθεί το ΑΕΠ. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο δανεισμός τουλάχιστον για την προσεχή τριετία θα αυξηθεί και λόγω ύφεσης (τουλάχιστον κατά τις προβλέψεις) θα μειωθεί και το ετήσιο ΑΕΠ, τότε το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ ευλόγως εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση να φθάσει στο 150%.

  Υ.Γ. Η άλλη λύση για να έχουμε άμεσα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό είναι να κόψουμε με τη μία τις δημόσιες δαπάνες κατά 13,6%. Αυτό είναι πρακτικώς αδύνατο γιατί θα έπρεπε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να κοπούν και 7-8 μηνιάτικα από μισθούς στο δημόσιο και τις συντάξεις...

  • Πορτοκαλί Γκουρού avatar
   Πορτοκαλί Γκουρού @ Flash 13/05/2010 08:44:12

   Μια απορία: Όταν λέμε ότι έχουμε έλλειμα 13,6%, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε έσοδα 100 και έξοδα 113,6;

   Τώρα, για την μείωση των δαπανών, δεν χρειάζεται (και δεν χρειαζόταν) να κοπεί κανένας μισθός. Απλά, πρέπει να μπει χέρι (βαθύ κι όλας) στον χώρο των προμηθειών. Δεν γίνεται, για παράδειγμα στην υγεία, να αγοράζουμε σε 2,5 - 3πλάσια τιμή, απ'ό,τι αγοράζουν οι ευρωπαίοι. Και το ξέρω από προσωπική εμπειρία στον χώρο. Ποιος όμως θα τα βάλει με τις φαρμακευτικές; Μάλλον κανείς.

   Και είμαι σίγουρος ότι το αυτό ισχύει και σε άλλους τομείς.

   Δεύτερον; Πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο καθένας επιτέλους, να πληρώσει αυτά που του αναλογεί.

   Και υπάρχουν και άλλες λύσεις. Απλά, κανείς δεν τολμάει να βάλει χέρι σε αυτούς τους τομείς, γιατί τζιζ, καίει. Οπότε, βάζουμε χέρι στον απλό λαό. Ούτως ή άλλως, σε λίγο καιρό θα το συνηθίσουμε και θα το ξεχάσουμε, όπως κάνουμε άλλωστε πάντα.

   Αρκεί να έχουμε το φραπεδάκι μας γεμάτο παγάκια και την πετσέτα απλωμένη σε μια παραλία.

   • otiprepei avatar
    otiprepei @ Πορτοκαλί Γκουρού 13/05/2010 08:53:44

    Μπορεί η κατάσταση να είναι ποιό τραγική απο οτι μας δείχνουν και αφήνουν ας πούμε τα υπόλοιπα να τα φέρει ο χρόνος μαζί με την αδυναμία της αγοράς. Γι αυτό η περικοπές σε μισθούς χωρίς ακόμη να αγγίξουν π.χ. τις φαρμακευτικές. Αυτο υποψιάζομαι.

  • otiprepei avatar
   otiprepei @ Flash 13/05/2010 08:56:34

   Σωστά θα δανειζόμαστε για να μη ξεχειλώσει η τρύπα μας.
   Δηλαδή οχι για να ξεχρεώσουμε, αλλά για να μη μεγαλώσει το αρχικό χρέος που προσπαθούμε να ξεχρεώσουμε.
   Σωστά είπας.

 7. Επικούρειος avatar
  Επικούρειος 13/05/2010 04:46:30

  http://michael-hudson.com/2010/05/euro-bankers-to-greecethe-wealthy-won%e2%80%99t-pay-their-taxes-so-labor-must-do-so/

 8. αλφα σε κυκλο avatar
  αλφα σε κυκλο 13/05/2010 09:49:36

  "Γιατί λοιπόν δεν μηδενίζουμε το κοντέρ σήμερα και να αρχίσουμε από την αρχή από σήμερα κιόλας;"

  Να μηδενίσουμε το κοντέρ και να ξαναδανειστούμε ή να το μηδενίσουμε λέγοντας "δε χρωστάμε τίποτα σε κανέναν" ;

  Γλυτώνοντας από τον φόρο αίματος που πληρώνει η χώρα στους δανειστές, ο οποίος το 2009 έφτασε στο 35% του ΑΕΠ, όχι μόνο μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις, αλλά και με τους πόρους που θα περισώσουμε μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια γενναία αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος πρώτα και κύρια των μισθωτών και συνταξιούχων.

 9. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 13/05/2010 11:28:50

  Ο ΓΑΠ ΣΚΟΠΙΜΑ ΜΑς ΕΡΙΞΕ ΣΤΟ ΔΝΤ.ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ...ΣΥΜΜΑΧΟ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ.

 10. Flash avatar
  Flash 13/05/2010 12:24:35

  Προς «Πορτοκαλί Γκουρού» και κάθε άλλο αναγνώστη. Ω, ναι. Είναι επίσης αυτονόητο ότι 13,6% έλλειμμα στον Προϋπολογισμό, συνεπάγεται «τρύπα» 13,6 ευρώ στα 100 και όχι 36... Κεκτημενη ταχύτητα, βλέπετε. Γράψτε λάθος και, παρακαλώ, δώστε συγχώρεση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.