06/06/2013 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Οχι άλλα μέτρα αν μειώσετε τη φοροδιαφυγή

«Κάντε κάτι με την υψηλή φοροδιαφυγή που έχετε και δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα το 2013-2014».

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης του ΔΝΤ το οποίο χθες ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Ελλάδα, μετά και το έγγραφο – βόμβα για τα εγκληματικά του λάθη.

Το Ταμείο εκτιμά ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014 αν και τα πάντα θα κριθούν από την επόμενη αξιολόγηση που ουσιαστικά ξεκίνησε μέσα στον Ιούνιο.

Οσο για το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης χρονιάς το ΔΝΤ λέει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να το καλύψει με την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Παρά το γεγονός ότι δε φείδεται εγκωμίων για την πρόοδο της Ελλάδας, το Ταμείο βάζει στο στόχαστρο ορισμένες φοροαπαλλαγές που έμειναν αλλά χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τη φοροδιαφυγή αλλά και για την αδυναμία να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν ότι με τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, δηλαδή με τη μείωση της φοροδιαφυγής μπορεί να υπάρξει πρόσθετη εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων 1,6% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ. Αυτό είναι κρίσιμο, όπως σημειώνεται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ έως το 2016. Σήμερα στην Ελλάδα, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, το βάρος της προσαρμογής φέρουν κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ οι πιο εύποροι, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι (π.χ. γιατροί και δικηγόροι) εξακολουθούν να μην πληρώνουν φόρους.

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην υιοθέτηση μιας σαφούς στάσης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, την απουσία ηγεσίας σε έναν φορολογικό μηχανισμό ο οποίος είναι κατακερματισμένος, στις αντιστάσεις στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μέσα στον ίδιο τον φορολογικό μηχανισμό, στην υπερβολική τυπολατρία και στους αδιαφανείς νόμους και πρακτικές. Με δεδομένο το χρόνο που απαιτείται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων χρειάζεται άμεση δράση. Αν δεν ληφθεί τότε οι προβλέψεις για πρόσθετα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα τεθούν και πάλι σε αμφισβήτηση.Οσο για το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην έκθεση παρουσιάζονται ορισμένα στοιχεία όπως:

Σύμφωνα με τους Schneider και Buehan η σκιώδης οικονομία την περίοδο 1999 – 2010 ήταν περίπου 27% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 20,2%.

Με βάση τη μελέτη των Artavani και συνεργατών του που βασίζεται στον υπολογισμό του αδήλωτου εισοδήματος μέσω των τραπεζικών δανείων που έχουν χορηγηθεί, το μη δηλωθέν εισόδημα στην Ελλάδα ξεπερνά τα 28 δισ. ετησίως.

Οσο για τις φοροαπαλλαγές τονίζουν ότι υπάρχουν πολλές οι οποίες διαβρώνουν την φορολογική βάση. Αναφέρουν ως παραδείγματα τέτοιου είδους φοροαπαλλαγών τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, το προνομιακό στάτους που έχουν οι συνταξιούχοι και οι ανάπηροι στην φορολογία εισοδήματος φυσικών και τις φοροαπαλλαγές από την φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πάρα πολλά στοιχεία διακρίσεων και γενναιοδωρίας.

Τονίζεται στην έκθεση ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για την αύξηση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα μέσω της αύξησης των εισπράξεων από:

-ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων. Οι εισπράξεις και από τους δυο αυτούς φόρους βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά. Αυτό αποδίδεται εν μέρει σε χαμηλούς αλλά και πολλαπλούς συντελεστές και φοροαπαλλαγές.

-Πολύ υψηλό χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο καθώς ακόμη και αυτά που βεβαιώνονται δεν πληρώνονται.

-Ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματος δεν πληρώνεται ποτέ. Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι περίπου 1 στους 3 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι τείνουν να δηλώνουν εισόδημα που προσεγγίζει το κατώτατο εισόδημα στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sceptic avatar
  Sceptic 06/06/2013 09:02:55

  Αφού ρε βλήμα δεν έχουμε λεφτά πως θα πληρώσουμε την εφορία; Βλήμα ε βλήμα...

  • drider avatar
   drider @ Sceptic 06/06/2013 09:31:08

   47. Το βάρος της προσαρμογής δεν μοιράστηκε ισομερώς σε όλη την κοινωνία
   * Περιορισμένα μέτρα για τη μείωση προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Δεν έγιναν μειώσεις προσωπικού στις επιχειρήσεις που ελέγχονται από το δημόσιο. Αντιθέτως, στον ιδιωτικό τομέα χάθηκε ένας τεράστιος αριθμός θέσεων εργασίας, γιατί δεν απελευθερώθηκαν οι μηχανισμοί καθορισμού των μισθών.
   * Μικρή πρόοδος στην αποτροπή της φοροδιαφυγής των στρωμάτων με υψηλά εισοδήματα. Ενώ το πρόγραμμα αναγνώριζε ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να αποδώσει η βελτιωμένη φορολογική διοίκηση, η απουσία γρήγορης προόδου στη συλλογή εσόδων από τη φοροαποφυγή είχε ως συνέπεια την αδυναμία επίδειξης απτής βελτίωσης αναφορικά προς την ισομερή κατανομή των φορολογικών βαρών.

   • Albert avatar
    Albert @ drider 06/06/2013 11:27:50

    Έτσι ακριβώς. Όποιος ψάχνει βρίσκει.

    • WY avatar
     WY @ Albert 09/06/2013 11:09:07

     1).
     ###
     Albert είπε:
     06/06/2013 στις 11:27 am

     Έτσι ακριβώς. Όποιος ψάχνει βρίσκει.
     Απάντηση
     ###
     2).
     ###
     Albert είπε:
     08/06/2013 στις 7:50 pm

     Δε λειτουργεί έτσι αγαπητέ. Σιγά μη φτιάξω και χρονομηχανήν να υπάγω πίσω εις τον χρόνον. Προφανώς ψεύδεστε.###
     ___________________________________


     Ποίο από τά δύο ισχύει??????????????????????

  • Παναγιώτης avatar
   Παναγιώτης @ Sceptic 06/06/2013 11:49:44

   Το ξερουν , αλλωστε αυτος ειναι ο στοχος τους , εκει που ειμασταν νοικοκυρηδες να χρωσταμε στο δημοσιο που με την σειρα του ειναι ολο υποθηκευμενο - μαζι και εμεις - στους ξενους τραπεζιτες .

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 06/06/2013 09:29:48

  Εδώ γελάνε. Πέφτει από την μία αντίφαση στην άλλη η "έκθεση", που ο Θεός να την κάνει έκθεση. Είναι λέει υπερβολικά μεγάλη η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φορολογικά βάρη, αλλά οι συνταξιούχοι έχουν... προνομιακό φορολογικό στάτους! Την διάβασε δεύτερη φορά πριν την υποβάλει την έκθεση ο συντάκτης; Μήπως γράφουν κάτι για να ξεβγούν από την υποχρέωση να γράψουν κάτι; Μήπως τους δίνουμε περισσότερη σημασία από όση πρέπει;

  Διότι, για να έχουμε καλό ρώτημα: Εάν η χώρα πιάσει τους στόχους χωρίς να "πατάξει την φοροδιαφυγή" (που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ), τότε θα χρειαστούν άραγε νέα μέτρα; Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα πιάνει με το παραπάνω τους στόχους; Πόσες φορές πρέπει να ξαναγράψω τα απλά μαθηματικά που δείχνουν ότι θα προσεγγισουμε τον στόχο του 2016 για 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα ίσως και από φέτος; Αυτοί που γράφουν "εκθέσεις" δεν μπορούν να κάνουν τις προσθέσεις και τους πολλαπλασιασμούς που προκύπτουν από τα φετεινά στοιχεία;

  Και όσο για τους "εύπορους" γιατρούς και δικηγόρους. Χθες το βράδυ μου έλεγε ένας γνωστός μου, πρώην ευκατάστατος, με μεγάλη ακίνητη περιουσία, ότι ελπίζει να εισπράξει μερικά χρωστούμενα ενοίκια, τώρα που οι γιατροί είναι να εισπράξουν από τον ΕΟΠΥΥ τα χρωστούμενα! Όσο για τους δικηγόρους, αυτοί νομίζω ότι μπαίνουν μέσα και μόνον από τα "φέσια" που τους αφήνει ο κάθε πελάτης από τα έξοδα που τους πείθει να προπληρώσουν.

  Φαίνεται ότι το ΔΝΤ αναπαράγει τελικά τα κοινωνικά κλισέ που έχει συνηθίσει η χώρα μας από το χρονικό διάστημα πριν από την κρίση. Δεν έχουν να πουν κάτι άλλο, κάτι πρέπει να πουν, οπότε λένε ό,τι βρίσκουν πρόχειρο. Κοινώς: Ό,τι τους κατέβει.

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Διογένης 06/06/2013 11:37:16

   Το ότι αναπαράγουν, πράγματι, κοινωνικά κλισέ δεν σημαίνει και ότι λένε ό,τι τους κατέβει. Ξέρουν τί λένε. Το θέμα είναι τί εννοούν.

   Το ζήτημα "φοροδιαφυγή" στην Ελλάδα συνδέεται πάντοτε από το ΔΝΤ (και τους εγχώριους διαμεσολαβητές των απόψεών του) με την διάρθρωση της οικονομίας της χώρας, δηλ. με την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (μεγαλύτερου πράγματι απ' ότι στις περισσότερες δυτικές χώρες).
   Όταν λοιπόν μας λένε "πάρτε μέτρα για την φοροδιαφυγή, έτσι δεν θα απαιτηθούν άλλα μέτρα μείωσης δαπανών του Δημοσίου και αύξησης της φορολογίας", ενώ συγχρόνως β) γνωρίζουν άριστα ότι ισχύει αυτό που γράφει και ο Α παρακάτω, ότι δηλ. η (εκτεταμένη) φοροδιαφυγή είναι φαινόμενο προ κρίσης, εννoούν, κατά τη γνώμη μου, δύο πράγματα:
   1. Συρρικνώστε μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.
   2. Θα υπάρξουν, σίγουρα, νέα μέτρα.
   Στόχος είναι όχι η καταπολέμηση της δήθεν τρομερής φοροδιαφυγής, αλλά η αλλαγή της διάρθρωσης της οικονομίας, με την συγκέντρωση του κεφαλαίου σε λιγότερες και μεγαλύτερες οικονομικές μονάδες και την μετατροπή μικροεπιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμένων σε υπαλλήλους.
   Εδώ, το "φιλελεύθερο" δήθεν πρόταγμα του "επιχειρείν" πάει περίπατο ... Εννοείται αποκλειστικώς και μόνο το "μεγαλο-επιχειρείν" (ή και "megaλο- επιχειρείν"...). Οι αρλούμπες που μας λέγανε περί δήθεν αναπτύξεως πνεύματος επιχειρηματικότητος, καταλαβαίνετε, βεβαίως, "τί κούφια λόγια ήσανε", όταν θέλουν διακαώς όλο και περισσότερους (ιδιωτικούς βεβαίως) υπαλλήλους ....

   Στο μόνο που έχουν δίκαιο (αλλά και άδικο μαζί) είναι η ανάγκη μείωσης του Δημοσίου.
   Το αν το Δημόσιό μας είναι καλό ή κακό (που είναι κάκιστο) είναι ένα άλλο θέμα. Καλό ή κακό πρέπει να μειωθεί, διότι δεν αντέχει η οικονομία να το συντηρεί στο σημερινό του μέγεθος.
   Βεβαίως, αν απλώς μειώσουμε το Δημόσιο (γι' αυτό έχουν και άδικο), με την υφιστάμενη πολιτική, κάνουμε μια μεγαλοπρεπέστατη τρύπα στο νερό, αυξάνοντας απλώς τους ανέργους.
   Το ζήτημα είναι την ώρα που μειώνεται σταδιακά το Δημόσιο να τίθενται συγχρόνως οι βάσεις για ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα (κάτι που όχι μόνο δεν γίνεται, αλλά είμαστε στον αντίποδα αυτής της πολιτικής).

   Συγγνώμη για το εκτενές του σχολίου.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Καβαλιώτης 06/06/2013 12:31:51

    Εξαιρετική η απάντησή σας, η οποία με βρίσκει σε όλα σύμφωνο!

   • Ιωάννης Πετράκης avatar
    Ιωάννης Πετράκης @ Καβαλιώτης 06/06/2013 15:22:13

    Εύγε!Τα είπες ΟΛΑ!!!

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ Καβαλιώτης 06/06/2013 22:37:21

    Σας ευχαριστώ και τους δύο.

 3. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 06/06/2013 09:31:45

  Εσείς δεν παραδέχεστε ότι κάνατε λάθος; Μήπως ξανακάνετε; Με τί μούτρα ζητάτε να σας πάρουμε στα σοβαρά; Μάλλον τα χάσατε κύριε μπαρμπαΣαμ! Από τα χρόνια τα μπαμπέσικα είναι, ξεμωραθήκετε λόγω γήρατος. Γήρας κοντά στον θάνατο. Μιλάω για θάνατο μιας παγκόσμιας οικονομικής αυτοκρατορίας. Πέφτεις συνεχώς σε λάθη και μάλλον τελευταία αρχίζεις και το χωνεύεις. Ήρθε η ώρα να εγκαταλείψεις την Ελλάδα. Δώσε τα κλειδιά στους Έλληνες και φύγε γιατί τα αποτελέσματά σου τα είδαμε και είναι δυσάρεστα.

  • Φαύλος Ενάρετος avatar
   Φαύλος Ενάρετος @ MantisKalhas 06/06/2013 11:05:39

   Μην ονειρεύεσαι. Η Γερμανοπλύστρα τους έδωσε την άδεια να κρατούν τα κλειδιά.

 4. Δρυς avatar
  Δρυς 06/06/2013 09:36:40

  Βρε παιδιά τώρα, στην αρχή δε μας έλεγαν πως θα είναι τα "τελευταία" μέτρα; Μετά έγιναν "τελευταία υπό προϋποθέσεις", και τώρα παίζει να μην είναι τα τελευταία;

  Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Ξεφούσκωτη σαμπρέλα έγινε η οικονομία μας. Πρέπει να τελειώνουμε με το ΔΝΤ και το χαβά του.

 5. Α avatar
  Α 06/06/2013 09:45:29

  Το μάθανε τώρα και όλες τις ανεδαφικές πολιτικές τους τις ονομάζουν φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.
  Αν υπήρχε φοροδιαφυγή (που υπήρχε) κατά την εποχή των παχιών αγελάδων, αυτή δεν πιάστηκε.
  Τώρα το πουλάκι πέταξε, όλοι φτωχύναμε, δεν υπάρχουν επιχειρήσεις πλέον ανθηρές με ικανή φοροδοτική ικανότητα, δεν υπάρχει αυτοαπασχολούμενος ή εργαζόμενος που να μπορεί να τα βγάλει πέρα ως προς το ζειν, πόσο μάλλον να μιλάμε για απόδοση φόρων, νέων φόρων, άδικων φόρων και ξαναφόρων.
  Για τους ανέργους τι να πει κανείς, αφού και από αυτούς απαιτείται φόρος επειδή ο παππούς τους τους έγραψε ένα σπιτάκι.
  Η κα Λαγκάρτ, άσχετη περί τα οικονομικά, ζει την δική της πραγματικότητα (ο διάβολος φοράει πράντα), δεν έχει καμμία σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα.
  Ας αναγνωρίσουν τα τραγικά τους λάθη, στην πλάτη των Ελλήνων και το ΔΝΤ και η ΕΕ και επιτέλους ας αλλάξουν ρότα.
  Η Ελληνική οικογένεια, η Ελληνική κοινωνία , η Ελληνική οικονομία σήμερα είναι στο στόχαστρο της λιτότητας, η νεολαία στη δίνη της ανεργίας, οι επιχειρήσεις χαροπαλεύουν (όσες απέμειναν), το τέρας του φασισμού ανοίγει απειλητικά το στόμα και κοντεύει να μας καταπιεί ....
  Η οικονομία , η κοινωνία, η δημοκρατία θέλουν υποστήριξη από την ΕΕ κυρίως. Από το ΔΝΤ δεν έχω μεγάλες προσδοκίες.
  Αυτό σημαίνει να μπει χρήμα στην Ελλάδα, άμεσα, τώρα γιατί αλλιώς πολλές καταστάσεις δεν θα είναι αναστρέψιμες. Χρήμα για την πραγματική οικονομία, χρήμα για να γίνουν καινούργιες δουλειές και να διασωθούν οι υφιστάμενες.

  • Aspetos avatar
   Aspetos @ Α 06/06/2013 10:35:39

   Κέρκυρα, περασμένο σαββατοκύριακο... Δεν μπορούσες να περάσεις στο δρόμο και στο λιμάνι από τον κόσμο, που είχε κατέβει από τα κρουαζιερόπλοια...
   Οι επισκέπτες περπάτησαν, είδαν και απήλθαν, χωρίς ωστόσο οι Κερκυραίοι επαγγελματίες να πάρουν κάτι από την επίσκεψή τους... Όπως ήρθαν, έφυγαν...
   Πόσους τουρίστες περιμένουμε;

   • Α avatar
    Α @ Aspetos 06/06/2013 12:44:14

    Δεν εννοώ αυτό. Χρήμα από τον τουρισμό καλώς να έρθει αν έρθει. Μιλώ για τους εταίρους μας που πρέπει ν΄ανοίξουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφειδώς, για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Όχι μόνο οι ξένοι επενδυτές, να γίνουμε κι εμείς οι Έλληνες επενδυτές στην πατρίδα μας.

   • Α avatar
    Α @ Aspetos 06/06/2013 12:45:21

    για το σχόλιό σου: από που ήρθε το κρουαζιερόπλοιο; από Σκωτία;

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Α 06/06/2013 13:43:01

     Τούρκικη φρεγάτα θά ἦταν,κατευθεῖαν ἀπό Ταξίμ...

    • Aspetos avatar
     Aspetos @ Α 06/06/2013 18:59:26

     Μήπως ξέρω! Αν ήταν Αμερικάνοι, σίγουρα θα άφηναν κανένα δολάριο...

 6. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 06/06/2013 10:04:46

  Πώς και ποιοί να πιάσουν τους φοροφυγάδες μανδάμ, αφού τη λίστα την έδωσες στους ίδιους για να την εξαφανίσουν σβήνοντας απο μέσα τους δικούς τους?
  Μας τα λες αυτά τώρα που σιγούρεψες οτι οι πελάτες σας τάχουν κρύφει καλά στις τράπεζές σας για να μας δουλέψεις?

 7. Γεωργία avatar
  Γεωργία 06/06/2013 10:26:29

  Κάνουν πλάκα προφανώς. Είναι γνωστό πόσα έχει εισπράξει το κράτος από την φοροδιαφυγή τα τελευταία χρόνια.

 8. Albert avatar
  Albert 06/06/2013 11:26:29

  Φοροδιαφυγή βέβαια είναι και η μη αποδοση φπα (η τριμηνιαία ή διμηνιαία ανάλογα τον κλάδο), είναι και η αναγραφή μικρότερου ποσού σε αποδείξεις και τιμολόγια, είναι και η μη-εκδοση απόδειξης. Γι' αυτά φταίει σε μεγάλο βαθμό ο φπα 23% που είναι πρώτης τάξεω κίνητρο φοροδιαφυγής. Ας δοκιμάσουμε σταδιακή μείωση του φπα με στόχο το 10%. Οι απώλειες θα είναι σημαντικές, αλλά το όφελος απο την επίσημη καταγραφή του τζίρου στο φορολογικό σύστημα θα είναι τεράστιο.

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Albert 06/06/2013 14:15:11

   Και πριν που ήταν στο 19%, πάλι τα ίδια γινόντουσαν.

   • Albert avatar
    Albert @ Γεωργία 06/06/2013 17:00:38

    Γι' αυτό λέω 10%. Να καθιερωθεί η τιμιότητα στις αποδείξεις και τα τιμολόγια, και ύστερα μπορεί να επανέλθει. Άλλωστε και στην Ευρώπη απο τέτοια χαμηλά ποσοστά ξεκίνησε ο φπα, και παρόλο που τώρα έφτασε το 20+% όλοι πληρώνουν κανονικά.

 9. 黑女王 Hēi nǚwáng avatar
  黑女王 Hēi nǚwáng 06/06/2013 12:07:11

  Κι αυτοί οι ...φοροκλέφτες!! Δεν τρέχουν. Καλπάζουν και πετάνε.
  Πως να τους πιάσεις που δε θες.....

 10. kiki64 avatar
  kiki64 06/06/2013 13:45:47

  Και μετά τις Γερμανικές εκλογές κούρεμα του χρέους...και των καταθέσεων.

 11. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 06/06/2013 13:47:07

  Νά δεῖτε πού τήν ἀνάγκη μείωσης τῆς φοροδιαφυγῆς,γρήγορα θά τήν μετονομάσουν κούρεμα τῶν καταθέσεων...

 12. νεφέλη avatar
  νεφέλη 06/06/2013 14:04:02

  Με τα ακίνητα που πηγαίνουν σε ιδρύματα για να φοροδιαφεύγουν,
  τι θα γίνει, θα φορολογηθούν κάποτε, ή θα συνεχιστεί το αίσχος;

 13. Jimakos avatar
  Jimakos 06/06/2013 14:05:41

  Η επαναλαμβανόμενη συνταγή του όποιος πλήρωσε θα κληθεί να ξαναπληρώσει, θα ισχύσει και πάλι.

 14. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 06/06/2013 14:25:52

  Δεν γνωριζω φυσικα τι δουλειες κανουν ή εκαναν οι παραπανω συνομιλητες ,αλλα οποιος ζει στην Ελλαδα και κυκλοφορει γνωριζει πολυ καλα οτι η φοροδιαφυγη ζει και βασιλευει αν κοροϊδευομαστε μεταξυ μας και δεν βλεπουμε αυτον που κλεβει απο τη τσεπη μας φορους για να μην πληρωσει τους δικους του παντα στα ιδια θα ειμαστε.

 15. πολιτης avatar
  πολιτης 07/06/2013 10:03:29

  φοροδιαφυγη και φοροαποφυγη παντα θα υπαρχουν. το υψος του φπα δεν ειναι αιτια αλλα δικαιολογια. μονη λυση ειναι η δημιουργια μηχανισμων ελεγχου και εισπραξης. η τεχνολογια που ειναι σημερα διαθεσιμη αν συνοδευτει απο την απαραιτητη πολιτκη βουληση μπορει να παιξει καθοριστικο ρολο στην ανασχεση του φαινομενου.
  απο την αλλη επιβαλλεται με καποιο τροπο να κλεισει το θεμα με το δημοσιο. να καταρτιστουν οργανογραμματα με τις αναγκες σε προσωπικο των οργανισμων και να υπαρχει πληρωση των θεσεων. ολοι οι υπολοιποι σπιτι τους.
  επισης ο μονος δικαιος και αποτελεσματικος τροπος φορολογικης αντιμετωπισης ειναι η συνταξη περιουσιολογιου, ελεγχος του ποθεν εσχες και συγκριση του με τα δηλωθεντα εισοδηματα. οποιος δεν καλυπτεται να πληρωσει το μαρμαρο που του αναλογει. μπορει σημερα να σκουζουν καποιοι για ανεχεια κι αναδουλειες. για αδικα χαρατσια και εκτακτες εισφορες. για κηφηνες και λαμογια του δημοσιου. αλλα δεν μας λενε που βρηκαν τα χρηματα να αποκτησουν βιλαρες με πισιναρες κι εξοχικαρες με τζιπαρες.
  ας πληρωσουν λοιπον επιτελους κι αυτοι αυτο που τους αναλογει να παρει ανασα κι ο μισθοσυντηρητος, ο χαμηλοσυνταξιουχος κι ο ανεργος που σημερα βιωνουν των παθων τους τον ταραχο.
  να γινει ελεγχος των τραπεζικων καταθεσεων κι εμβασματων ολων και να φορολογηθουν χωρις κατασκευη ευνοικων νομοθετικων ρυθμισεων.
  να τελειωνει η ασυλια των διαφορων αλυσιδων εισαγωγης κι εμποριας, των μεγαλοκαρχαριων της φαβεε αθηνων.
  να φορολογηθει ο καθενας μας οπως οριζει το συνταγμα, δηλ. βασει της περιουσιακης του καταστασης.
  ο μεγας αλεξανδρος οταν ηρθε αντιμετωπος με το γορδιο δεσμο δεν καθισε να τον λυσει παρα τον εκοψε.
  οι ταγοι οφειλουν να αντιληφθουν το παλαϊκο αιτημα για ισονομια και δικαιοσυνη οσο ειναι ακομη καιρος.

 16. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 07/06/2013 10:21:29

  Φοροδιαφυγή ! Και τώρα όλοι αυτοί που δεν πλήρωναν όσα και όταν τους αναλογούσαν παραπονιούνται, φοβούνται για καταθέσεις μικρές ή μεγάλες (....) και ας χρωστούν στο δημόσιο (....),κάνουν υποδείξεις ....Δεν πρέπει να ανησυχούν όμως ,θα πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι: ΚΟΡΟΪΔΑ μισθωτοί και συντ/χοι και κυρίως αυτοί ο οποίοι ΔΕΝ έλαβαν ποτέ "δωράκια'', ΔΕΝ έκαναν άλλη εργασία , ΔΕΝ απέκρυψαν εισ/τα ,είχαν συν/νο εργασιακό βίο και προπλήρωναν /μήνα κρατήσεις για φόρους και συντάξεις, περίθαλψη, παιδεία και ενίσχυαν επί της ουσίας και τον κρατικό προϋπολογισμό για χρημ/ση ακόμα και σήμερα όλων των άλλων ταμείων πέραν του δημοσίου..... Αυτοί ΠΡΟ- πλήρωναν είχαν δεν είχαν και δεν απέκρυπταν και αναφέρομαι σ´ αυτούς που δεν χρηματίζονταν ή είχαν εισ/τα από ΑΔΗΛΩΤΕΣ δραστηριότητες ή δηλωμένες με ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΣΟΔΑ) όταν κάποιοι δεν δήλωναν τα πραγματικά εισ/τά τους αφού τα κορόιδα δεν έπαιρναν αποδείξεις,και όταν δεν απέδιδαν ΦΠΑ που τα κορόιδα πλήρωναν με κάθε υπερτιμολογημένες παροχές υπηρεσιών και υπερτ/νων ειδών σε κάθε πτυχιούχο ή μη , αλλά δαιμόνιο (...) επαγ.-επιχ/τία.... με επιδ/σεις θέσεων και κεφ.-δαν/σεις που φυσικά και απέκρυπτε έσοδα και δημιουργούσαν περιουσίες από το πουθενά , και απασχολούσαν όχι με μισθούς ικανούς και ανάλογους με τα πραγματικά έσοδα του αφεντικού και προσωπικό ημεδαπό ή αλλοδαπό χωρίς να το έχουν δηλωμένο(....) διατηρούσαν όμως 2-3 ο/χ, είχαν κύριες και δευτερεύουσες κατοικίεςκαι όλα τα συναφή . Να φορολογηθεί κάθε τι που ήταν ΠΡΟΣΟΔΟ απέδιδε δηλ.έσοδα τα όποια έσοδα τουλάχιστον τα τελευταία έτη , πλην της πρώτης κατοικίας .ΗΘΙΚΟΝ και ΔΙΚΑΙΟΝ. ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΜΥΑΛΑ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ γιατί μόνο έτσι θα ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ και συνεχίζουν κάποιοι απ' ό,τι φαίνεται .....Κάκιστα παραδείγματα για τους επόμενους και νεότερους!
  Υ.Γ. Δράττομαι δε, της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία σας άλλη μία φορά και για την παροχή δυνατότητας διατύπωσης σκέψεων και απόψεων κατόπιν διαπιστώσεων(...) παρόλο που αντιλαμβάνομαι πως θα υπάρχουν διαφωνίες .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.