#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2012 19:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατά υπουργείου Παιδείας για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια

Ως πότε οι δημόσιες σχέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας θα είναι σημαντικότερες από τη λειτουργία των Σχολών μας;Σήμερα, που τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, βυθίζονται στην ανυποληψία, αποφασίσαμε να «πούμε ως εδώ». Η κατάσταση την οποία βιώνουμε καθημερινά υποβαθμίζει τις σπουδές μας και μεγαλώνει την απόγνωση της νέας γενιάς, απέναντι στα αδιέξοδα της κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε.


 Κλειστές σχολές λόγω απεργιών, αμφιθέατρα δίχως θέρμανση, οικογένειες που ματώνουν από τα ενοίκια, εστίες ανομίας που ακόμα υπάρχουν. Ως πότε ως νέοι άνθρωποι θα μπορούμε να τα ανεχόμαστε όλα αυτά; Ως πότε οι δημόσιες σχέσεις και οι προσωπικές φιλοδοξίες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας θα είναι σημαντικότερες από τη λειτουργία των Σχολών μας; Μέχρι πότε τελικά, εκείνοι που με τη νοοτροπία τους χρεοκόπησαν τη χώρα θα αποφασίζουν για το μέλλον μας και θα μας στέλνουν το λογαριασμό;

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εδώ και 38 χρόνια στηρίζουμε τις ριζοσπαστικότερες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το Υπουργείο Παιδείας στο βωμό των προσωπικών φιλοδοξιών, έχει αφήσει τα Ιδρύματα στην τύχη τους, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα.

Επί δύο μήνες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έγινε περίγελος του κόσμου και μετατράπηκε σε μία απέραντη χωματερή – επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Παρ’ όλα αυτά δε λογοδότησε κανείς, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, δεν έγινε ούτε καν ΕΔΕ από το Υπουργείο Παιδείας.


Οι φοιτητές αδυνατούν πλέον να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους. Καμία υπόσχεση για κάλυψη των αναγκών σίτισης ή στέγασης δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ το εμπόριο ελπίδας με την «πτυχιακή» εξεταστική και τις μεταγραφές συνεχίζεται, χωρίς να έχει δοθεί λύση. Με επικοινωνιακά παιχνίδια όμως δε μπορεί να σπουδάσει κανένας.


Αμέτρητοι χώροι σε όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παραμένουν υπό κατάληψη από ομάδες που ελάχιστη σχέση έχουν με τα Πανεπιστήμια. Θα ενδιαφερθεί κανείς;


Μοναδικός σκοπός του Υπουργείου είναι η εξυπηρέτηση της καθηγητικής συντεχνίας που στηρίζει τη νυν ηγεσία. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, είναι η ευνοϊκή ρύθμιση για παράταση στη θητεία ορισμένων Πρυτάνεων ως ανταπόδοση της στήριξης τους στο νόμο αλλά και οι ευνοϊκές γι’ αυτούς ρυθμίσεις που προωθούνται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Ενδεικτικά, 17 από τις 21 προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν καθηγητικά ζητήματα. Δηλαδή αυτό ήταν το πρόβλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Για τους λόγους αυτούς και θέλοντας να δείξουμε πως «δεν πάει άλλο», από εδώ και πέρα παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να σταματήσουν να μας αγνοούν εκείνοι που έχουν την πολιτική ευθύνη της Παιδείας και να συμβάλλουμε στην ουσιαστική επίλυση των σοβαρών προβλημάτων. Εχθρός μας είναι οι πολιτικές ορισμένων πολιτικών και όχι η κοινωνία.

Είναι καιρός το μέλλον μας να σταματήσει να υπονομεύεται από εκείνους που διέλυσαν τη χώρα και ο διάλογος για το αύριο να γίνει με τους όρους της νέας γενιάς. Με τους όρους εκείνων, που καλούνται σήμερα να πάρουν την Ελλάδα στις πλάτες τους.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

η γενιά μας μπροστά

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κίμων avatar
  Κίμων 05/12/2012 19:25:26

  Είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήμια έχουν σοβαρά προβλήματα και ο υπουργός ασχολείται με τη δημοσιότητά του. Σαν την Διαμαντοπούλου θα καταλήξει και αυτός. Τα ίδια συμφέροντα δεν εξυπηρετούν άλλωστε;

 2. Mary avatar
  Mary 05/12/2012 19:28:29

  Είναι καιρός επιτέλους να ασχοληθούν όλοι με τα ουσιαστικά προβλήματα της παιδείας. Όχι άλλα παιχνίδια δημοσιότητας σε βάρος των φοιτητών.

 3. Γιώργος 35 avatar
  Γιώργος 35 05/12/2012 19:42:37

  Ας σταματήσουν πια οι υποσχέσεις του Υπουργείου και να δούμε πράξεις!

 4. vaios avatar
  vaios 05/12/2012 19:42:57

  Οπως αναφερει και η ανακοινωση δεν γινεται να σπουδασουμε μονο με υποσχεσεις.Ας δωσει το Υπουργειο λυση στα προβληματα των φοιτητων και μην ασχολειται μονο με τα ¨προβληματα¨ των καθηγητων.

 5. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 05/12/2012 19:43:54

  "Για τους λόγους αυτούς και θέλοντας να δείξουμε πως «δεν πάει άλλο», από εδώ και πέρα παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να σταματήσουν να μας αγνοούν εκείνοι που έχουν την πολιτική ευθύνη της Παιδείας και να συμβάλλουμε στην ουσιαστική επίλυση των σοβαρών προβλημάτων. "
  Τέλος η Βίση, η Μύκονος και η Αράχωβα. Από φέτος Καρράς, Σαντορίνη και Πήλιο.

 6. Γιώργος Π. avatar
  Γιώργος Π. 05/12/2012 19:46:12

  Στο πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησα, δεν μου δημιουργήθηκε ποτέ η αίσθηση, ότι η οποιαδήποτε φοιτητική κομματική παράταξη βρέθηκε απέναντι σε αυτές τις παθογένειες που αναφέρονται.
  Κάθε άλλο μάλιστα.
  Αλτρουιστικές μεγαλοστομίες στα αμφιθέατρα, μηδέν αποτέλεσμα στην πράξη.
  Δυστυχώς η δράση των παρατάξεων ανάκαθεν νοθεύε τον υγιή συναγωνισμό στα πανεπιστήμια.
  Και μάλιστα όταν όλοι γνωρίζουμε πως εκλέγονται τα μέλη ΔΕΠ και πόση ισχύ έχει μια κραταιά ή λιγότερο κραταιά φοιτητική παράταξη.
  Τέλος πάντων...

 7. nancy_ avatar
  nancy_ 05/12/2012 19:50:52

  Τα Πανεπιστήμια είναι για τους φοιτητές...
  Επιτέλους δώστε μια λύση για εμάς... Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι καθηγητές? Αυτά είναι τα προβλήματα των Πανεπιστημίων μόνο?

 8. vaios avatar
  vaios 05/12/2012 20:01:14

  Να σε ενημερωσω οτι υστερα απο το νομο Γιαννακου δεν συμμετεχει κανενας εκπροσωπος φοιτητων στην εκλογη μελων ΔΕΠ.
  Μαλλον εχεις μπερδευτει.

  • Γιώργος Π. avatar
   Γιώργος Π. @ vaios 05/12/2012 20:09:02

   Ενδεχομένως έχεις δίκιο Βάιε,
   Αναφέρομαι στην επιρροή τους -όταν σπούδαζα- που ήταν δυσανάλογη με των υπολοίπων φοιτητών και φυσικά με ορατά αποτελέσματα σε βαθμούς, και άλλα προνόμια (μεταπτυχιακά, επιτηρήσεις, πρακτική εξάσκηση κλπ...)
   Προσωπικά θυμάμαι πάμπολλα παραδείγματα από την περίοδο εκείνη -2002 εως 2006-.
   Μακάρι να έχει αλλάξει αυτό το καθεστώς, το εύχομαι.

  • Thesti avatar
   Thesti @ vaios 05/12/2012 20:15:53

   Δίκιο έχεις.
   Δε συμμετέχουν κατά νόμο στην εκλογή των μελών ΔΕΠ.
   Κατά το γράμμα του νόμου, βέβαια. Γιατί κατά τα λοιπά...
   Και, βεβαίως, ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ μέχρι πρόσφατα στην εκλογή των Οργάνων των Πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, Πρύτανης της Θεσσαλονίκης βγήκε με τη στήριξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τώρα πήγε με το ΣύΡιζΑ.
   Και συμμετέχουν και σε πολλά άλλα...

   Αν πραγματικά ήθελε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να κάνει κάτι καλό για τα πανεπιστήμια, θα μπορούσε για παράδειγμα να προτείνει -και να πιέσει μέχρι θανάτου για να γίνει- ένας συνολικός έλεγχος (από Εισαγγελεία και ΣΔΟΕ) όλων των σχετικών με τα οικονομικά των Πανεπιστημίων. Αλλά πού...

 9. Thesti avatar
  Thesti 05/12/2012 20:08:36

  Βρε, βρε, βρε...
  Αυτοί δεν ήταν "σύμμαχοι"; Αυτοί δεν ήταν που αλληλοκαλύπτονταν; Τα ...γατάκια της "νεολαίας" δεν οφείλουν την ύπαρξή τους στο "Καθηγητή"; Τι έγινε και τα έσπασαν; Και μάλιστα έτσι, άκομψα;
  Λέτε να φταίει ο Πειραιάς; Και να έχουμε το "Κώστας εναντίον Κώστα";

  Πάντως, αν τα Πανεπιστήμια περιμένουν από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για να δούνε άσπρη μέρα, θα περιμένουν πολύ.
  Μετά, μια μέρα, θα διαβάσουν μια ανακοίνωση.
  Μετά, θα δούνε ένα site σχετικό.
  Μετά μια συνέντευξη τύπου.
  Μετά, πιθανώς, μία έρευνα "φοιτητικής κοινής γνώμης" (και οι διαφημιστικές πρέπει να ζήσουν).
  Μετά κάποιες αφίσες, κάποια αυτοκόλλητα, κάποια μπανεράκια όμορφα και ωραία (είπαμε, και οι διαφημιστικές πρέπει να ζήσουν).
  Και μετά θα έχουν εκλογές για νέο Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ (αφού ο παλιός παρέτεινε -όλως δημοκρατικώς- τη διετή θητεία του κατά ένα χρόνο).

  Αλλά αυτά είναι πολύ ψηλά νοήματα. Τα γατάκια πουλούν αντίσταση και συγκρουσιακή λογική για να την εξαργυρώσουν αργότερα, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν και ένα μήνυμα στο μέχρι πρότινος φίλο τους ότι πλέον δεν τον θέλουν στο παιχνίδι τους.

  Πολύ ενδιαφέρον θα έχει η συνέχεια. Βλέπετε, και ο Καθηγητής -αν και είναι πλέον Υπουργός- δεν έχει τη δύναμη που είχε μέχρι πρότινος και τα γατάκια -αν και "ελέγχουν" τη "νεολαία"- δεν έχουν την ενότητα που είχαν μέχρι πρότινος.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Thesti 05/12/2012 21:40:45

   Λέω κι ἐγώ, θὰ γράψει κανεὶς τὰ προφανῆ;

 10. vaios avatar
  vaios 05/12/2012 20:41:36

  Αγαπιτη μου χωρις να θελω να σε στεναχωρησω αλλα ο Πρυτανης του ΑΠΘ Κ.Μυλοπουλος μονο με της στηριξη της ΔΑΠ δεν βγηκε.Δεν ξερω αν το γνωριζεις αλλα ηταν επικεφαλής της Επιτροπής "Περιφερειακής Αγροτικής Ανάπτυξης - Natura 2000" του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και μέλος της γραμματείας του τομέα.Αν αυτο σου λεει κατι..Και οσον αφορα τις εκλογες για τα Οργανα των Πανεπιστημιων συμμετεχουν ολοι οι φοιτητες του εκαστοτε ιδρυματος.

 11. Stef avatar
  Stef 05/12/2012 21:31:13

  H ΔΑΠ, όπως και οι άλλες κομματικές παρατάξεις, θα έπρεπε να καταργηθούν με νόμο και να σταματήσουν τα συμφέροντα εξυπηρέτησης των μελών τους. Αυτό θα πει μεταρρύθμιση στην παιδεία και όχι άλλες ανοησίες. Αλλά που να τολμήσει κανείς κάτι τέτοιο. Και επειδή εργάζομαι σε εκπαιδευτικό ίδρυμα βλέπω πολύ καλά με τι ασχολούνται οι κατά τα άλλα φοιτητές. Κυνήγι ψήφων, συναλλαγές με καθηγητές και έχω γνωρίσει ουκ ολίγους που εκλέχτηκαν καθηγητές ξεκινώντας τη...σταδιοδρομία τους από στελέχη της ΔΑΠ. Οπότε αφήστε τα γλυκανάλατα, τις εκδρομούλες και τα παιχνίδια σας και στρωθείτε στο διάβασμα. Με την ευκαιρία, καλό θα είναι να ενδιαφερθείτε και λίγο με την καθαριότητα του χώρου καθώς έχετε μετατρέψει τις σχολές σε τριτοκοσμικά καφενεία.

  • εθεροβάμων avatar
   εθεροβάμων @ Stef 06/12/2012 00:32:22

   Ποιες συναλλαγές ρε μεγάλε; Για ποιό πράγμα; Είναι γνωστό πως από το 2007 με το νόμο Γιαννάκου οι παρατάξεις σε μετέχουν σε τίποτα σοβαρό στα πανεπιστήμια. Ούτε στην εξέλιξη των καθηγητών, ούτε σε οικονομικά, ούτε καν στις πρυτανικές όπου ψήφιζαν όλα τα μέλη του κάθε ιδρύματος.

   Για ποιο λόγο συναλλάσσονταν λοιπόν; Έλεος με τις εντυπώσεις και το λαϊκισμό. Πες μας εσύ ως δημόσιος υπάλληλος πόσες φορές έχεις αξιολογηθεί για το έργο που παράγεις, για το πως προσελήφθεις και άσε τα άλλα..

   • Γιώργος Π. avatar
    Γιώργος Π. @ εθεροβάμων 06/12/2012 02:57:17

    Αγαπητέ αιθεροβάμονα, έχω μερικές απορίες και φυσικά χωρίς να θέλω να προσβάλω, απλά συζήτηση κάνουμε ως τροφή για προβληματισμό:

    1. Έχει άδικο ως προς αυτά που περιγράφει (σ.σ Stef);
    Καθώς μου δίνουν την ακριβή εικόνα που και εγώ συνάντησα

    2. Νέα παιδιά, φοιτητές γαρ, έπρεπε να βγει ένας νόμος "μαντρόσκυλο" για να λειτουργήσουν νομότυπα;
    Να τον οριοθετούν μάλιστα ως αιτία ότι δεν ισχύει πλέον η κάθε είδους συνδιαλλαγή με πολλούς από τους καθηγητές;

    3. Όσο συγκαταβατικός και αν ήμουν στο δεύτερο σχόλιο μου στον Βάιο πιο πάνω, ξέρω πολύ καλά -δυστυχώς- τι μου γίνεται ως προς την επιρροή που ασκούν οι φοιτητικές παρατάξεις και γνωρίζω πως λειτουργεί το σύστημα, αλλά και ποια η νοοτροπία τους (ακόμα θυμάμαι πως μετατράπηκε σε αχούρι μια νέα σχολή, όταν έβλεπαν ταινίες στον προτζέκτορα που έριχναν τα ποπ κορν και τα τσιπς στο πάτωμα αγριοκοιτάζοντας σαν σερίφηδες μια επίκουρη καθηγήτρια που τους έκανε παρατήρηση επειδή έφριξε με όσα είδε την επόμενη ώρα που εκείνη δίδασκε και την οποία μάλιστα οι φοιτητιάρχες είχαν παραβιάσει, τη Μύκονο, τα σκυλάδικα λαϊκοποπ, την Αράχωβα, που λένε και πιο πάνω, την εκτεταμένη αφισορύπανση, δε συζητάω για τη καφρίλα των γενικών συνελέυσεων, την επιρροή των αποφάσεων στα συμβούλια των καθηγητών, στην ουσιαστική παράβαση του οδηγού σπουδών, στην απέραντη και εξαντλητικά παρωχημένη συνθηματολογία και άλλα πολλά που δεν έχω χώρο ούτε χρόνο να περιγράψω).

    Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε παράταιρη η συγκεκρμένη ανακοίνωση της φοιτητικής παράταξης.
    Παρόλα αυτά σιχαίνομαι το στιγματισμό και τη ρετσινιά.
    Αν όντως έχει αποκτήσει διάθεση αλτρουισμού πχ η ΔΑΠ και κάθε άλλη παράταξη, όλα αυτά διαγράφονται και απλά αποτελούν ένα κακό παρελθόν και τίποτα περισσότερο.
    Αλλά και να μην ισχύει, πάντα υπάρχει χρόνος, όλοι μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και μαχητικό πνεύμα.
    Μη προσποιούμαστε όμως ότι αγνοούμε την πραγματικότητα και τη καθημερινή πρακτική, που τείνει να αντικαταστήσει τον εκάστοτε νόμο με άλλους άγραφους κανόνες.

 12. Κυαίστωρ avatar
  Κυαίστωρ 06/12/2012 16:27:40

  2 μήνες στο Α.Π.Θ. η ΔΑΠ ήταν εξαφανισμένη και άφηνε να παίζουν μπάλα μόνοι τους οι αριστεριστές. Υπήρξαν συνελεύσεις στις οποίες εμφανίστηκε μέχρι και η ΠΑΣΠ, αλλά ΔΑΠ οργανωμένα όχι.
  Και μετά λένε όλοι για τις μειοψηφίες των ΕΑΑΚ/ΑΡ.ΠΑ/ΑΡ.ΕΝ/ΠΚΣ. Τώρα που τέλειωσε η ιστορία στο Α.Π.Θ. όλοι γίνονται τζάμπα μάγκες και ζητούν την απόδοση ευθυνών.

 13. tak avatar
  tak 06/12/2012 16:43:58

  Array

  • factorx avatar
   factorx @ tak 06/12/2012 20:03:10

   Το σχόλιό σου ειναι απαράδεκτο - δεν σου δώσαμε κανένα τέτοιο δικαίωμα - αν θες γράφε - αν δεν θες ώρα καλή

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.