Γ. Παπανδρέου: Η έξοδος μπορούσε να γίνει ...δυο χρόνια νωρίτερα
10/04/2014 20:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Παπανδρέου: Η έξοδος μπορούσε να γίνει ...δυο χρόνια νωρίτερα

Είτε μας δουλεύει, είτε αποφάσισε να μας τρελάνει ο ΓΑΠ

Είτε μας δουλεύει, είτε αποφάσισε να μας τρελάνει ο ΓΑΠ που αντί να σηκωθεί και να φύγει από την Ελλάδα (σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση) συνεχίζει να κάνει δηλώσεις.

Διαβάστε και βγάλτε συμπέρασμα

Η ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια σκληρών προσπαθειών των Ελλήνων, η χώρα έχει πλέον τις προϋποθέσεις να μπει στην τελική ευθεία για την έξοδο της από την κρίση.

Η έξοδος της χώρας στις αγορές, αποτελεί μια σημαντική και καθοριστική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή.

Το κόστος της προσπάθειας θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο και η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα, αν υπήρχε από την αρχή εθνική συνεννόηση.

Το διάστημα που μεσολάβησε από την εκδήλωση της κρίσης, η χώρα ταλανίστηκε από ένα ψευτοδίλημμα - υπέρ ή κατά του μνημονίου, ως αυτό να ήταν το πρόβλημα και όχι ό,τι οδήγησε σε αυτό - στο οποίο υπέκυψε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, πλην του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης του, που ανέλαβαν ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν και σήκωσαν μόνοι το βάρος της προσπάθειας για να ανταποκριθούν σε αυτήν την αναγκαστική επιλογή.

Τότε, η ΝΔ, χαρακτήριζε "λάθος" τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στο αποτέλεσμα που τώρα όλοι βλέπουμε και πρότεινε Ζάππεια και 18 δισ. ευρώ ισοδύναμα μέτρα.

Σήμερα, πανηγυρίζει, αλλά ποτέ δεν έκανε πράξη κάτι από όσα είχε προτείνει.

Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ, μας διαβεβαίωνε ότι, θα έσχιζε το μνημόνιο.

Σήμερα, θέλει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου.

Συμπέρασμα: οι πρωτεργάτες του αντιμνημονιακού αγώνα και του λαϊκισμού, ανέκρουσαν πρύμναν. Μπροστά στην αλήθεια και την πραγματικότητα, όλοι ήρθαν στα μέτρα τους.

Μόνο που η χώρα έχασε δυό πολύτιμα χρόνια.

Αλλά επειδή, αν και έμπρακτα έχουν υποχωρήσει από τις θέσεις τους, εντούτοις δεν φαίνεται να έχουν αποστεί των αντιλήψεων, των νοοτροπιών και των συμπεριφορών από τις οποίες χαρακτηρίζεται η γενικότερη στάση τους, ένα μόνο σχόλιο:

Η σημερινή εξέλιξη, με τη έξοδο της χώρας στις αγορές, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα.

Αυτό το βήμα θα μείνει μετέωρο, αν η χώρα δεν αλλάξει.

Όσες θετικές εξελίξεις και αν υπάρξουν στα δημοσιονομικά δεδομένα της οικονομίας, τίποτα δεν θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον με ασφάλεια και χωρίς τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης, αν δεν συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009. Μεταρρυθμιστική προσπάθεια που διεκόπη πριν από δύο χρόνια, και σε κάποιες περιπτώσεις αποδομήθηκε στη συνέχεια.

Απαιτείται μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια παντού. Στη δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, το παραγωγικό μοντέλο και βεβαίως, το πολιτικό σύστημα.

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που να ανατρέπουν τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους και να βάζουν τέλος στις γκρίζες διαδρομές που το συνδέουν με τα πάσης φύσεως μεγάλα και μικρά συμφέροντα.

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο, που να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, και να εμπεδώνουν αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και κράτους δικαίου.

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που να προάγουν τη διαφάνεια, τη διαύγεια, την ισονομία, την ευνομία, την αξιοκρατία και τη λογοδοσία.

Μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια εντέλει, που να δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να έχει δυνατή φωνή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές για τις αλλαγές που θα προωθηθούν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Θα ήταν κρίμα, σε δύο χρόνια από σήμερα να παρακολουθούμε την επανάληψη των ίδιων ακριβώς συμπεριφορών, αλλά για ένα μεγάλο διακύβευμα, που αφορά το μέλλον των Ελλήνων και την ανάγκη να σταθούν απέναντι σε ένα όλο και πιο σύνθετο κόσμο που αλλάζει ραγδαία, με αξιοπρέπεια.

Ας μην χάσουμε, λοιπόν και άλλα δυό χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. iconology2009 avatar
  iconology2009 10/04/2014 21:02:57

  Σωστά τα λέει το ζαβό. Εννοεί ότι πρέπει να αφαιρέσουμε την εγκληματική του διετία. Πρώτη φορά χτυπάει διάνα!

 2. MAD MAX avatar
  MAD MAX 10/04/2014 21:36:56

  Πριν δυο χρόνια, αν δε σε είχαν σουτάρει, θα είχε γίνει η έξοδος του Μεσολογγίου με το δημοψήφισμα που ετοίμαζες

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 11/04/2014 00:27:56

  "Γ. Παπανδρέου: Η έξοδος μπορούσε να γίνει ...δυο χρόνια νωρίτερα" Πιθανότατα, δεν θα είχε γίνει καν ο αποκλεισμός μας απο τις αγορές αν τον οκτώβρη του 2009 δεν ερχόταν στην εξουσία ο ίδιος.

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 11/04/2014 04:37:26

  Να χρωστάει χάρη στην ΧΑ και στους ΑΝΕΛ , που στέρησαν την αυτοδυναμία στην ΝΔ και έτσι εμποδίστηκε ο Σαμαράς να κάνει τη "μια και μόνη εξεταστική επιτροπή" και τότε θα μας έλεγε "άλλα" πίσω από τα κάγκελα ...πού΄ναι ...για τους λεβέντες!!!

  • mr taliban talimi banana avatar
   mr taliban talimi banana @ ΝΤΙΝΟΣ 12/04/2014 02:00:14

   Ότι και να λέμε τώρα περαστικά μας μας φώνξε ο πιο χαζός της γειτονιάς να μας μοιράσει λεφτά κι εμείς τρέξαμε σαν παλαβοί. Και ακόμη δεν το έχουμε καλοκαταλάβει.

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 11/04/2014 12:59:22

  Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η παρέμβαση του ΓΑΠ. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί με τίποτε ο ΓΑΠ. Η παρέμβασή του δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει για τον εαυτό του την οποιαδήποτε επιτυχία της κυβέρνησης, με τη δικαιολογία "εγώ σας έβαλα στο Μνημόνιο, που σας έσωσε", διεκδικώντας ιστορική δικαίωση όχι μόνον για τον εαυτό του (λίγο ενδιαφέρει αυτό όσους κινούν τα νήματα πίσω από τον ΓΑΠ) αλλά κυρίως για το έωλο και προδοτικό Μνημόνιο. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, όμως. Πέρα από τη μη αναγκαιότητα του Μνημονίου το 2010, πέρα από τη μη επεξεργασία οποιασδήποτε πολιτικής, πέρα από την (όχι τυχαία) πλήρη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής όσο ήταν ο ΓΑΠ πρωθυπουργός, ένας σοβαρότατος παράγων που δεν πρέπει να λησμονηθεί είναι ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο ΓΑΠ απειλούσε να ρίξει την κυβέρνηση και μόλις εννέα ημέρες πριν από την έξοδο στις αγορές καταψήφισε την τροπολογία για τις τράπεζες, απειλώντας συθέμελα την κυβερνητική πλειοψηφία, που "σώθηκε" χάρη στους Λοβέρδο-Αηδόνη. Το ερώτημα είναι: Τον ΓΑΠ τον ένοιαζε μόνον για τις τράπεζες; Όπως αποδείχθηκε από τις μεταγενέστερες εκκλήσεις του να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, στόχος του δεν ήταν μόνον να καταψηφίσει για τις τράπεζες, αλλά να αποσταθεροποιήσει συνολικά την κυβέρνηση. Γιατί; Μα προφανώς, για να αποτύχει η έξοδος στις αγορές. Για να μην γίνει η έξοδος στις αγορές. Και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βγήκαν στις αγορές μετά τα Μνημόνια, αλλά δεν έκαναν έτσι οι Ευρωπαίοι και ο υπόλοιπος πλανήτης. Αυτό που έγινε με την Ελλάδα ήταν μοναδικό. Γιατί; Μα διότι από την Ελλάδα συντηρείται η όλη κρίση του ευρώ, την οποία ξεκίνησε ο φίλος μας ο ΓΑΠ. Ο οποίος εξαρχής έδρασε ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας, όχι μόνον υπονομεύοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2010, όχι μόνον ανατρέποντας (μέσω της απειλής για εθνικές εκλογές) την ομαλή εξέλιξη των ελληνικών σπρεντ μετά τον Σεπτέμβριο του 2010 και την εξαιρετικά επιτυχη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, όχι μόνον μέσω το προσχεδιασμένου εγκληματικού PSI που ενώ το αρνιόταν, τελικά άρχισε να το ζητάει μέσα στο 2011, όχι μόνον μέσω της εγκληματικής πρότασης για δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2011, αλλά και με την όλη πολιτεία του από την ώρα που σχηματίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι σήμερα. Πολύ απλά, ο ΓΑΠ ήθελε "Μνημόνιο για πάντα" για αυτη τη δύσμοιρη χώρα και ασφαλώς όχι για το καλό της - όπως εξαρχής δεν ήταν για το καλό της το Μνημόνιο. Αυτά πότε θα τα πει η κυβέρνηση; Όταν ο ΓΑΠ κερδίσει με το "πες-πες" μια ψεύτικη ιστορική υστεροφημία για το Μνημόνιο, την ίδια στιγμή που όλος ο κόσμος τον θεωρεί προδότη; Το θέμα είναι τι θα γραφτεί αύριο στα βιβλία της ιστορίας, όχι το τι πιστεύει σήμερα ο κόσμος. Αυτό δεν θα καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας ή μπορεί να καταγραφεί με τον αντίστροφο τρόπο (του τύπου "ο ηγέτης που τα έβαλε με τον λαϊκισμό" και άλλες τέτοιου τύπου ανοησίες).

  • tiramola avatar
   tiramola @ Διογένης 11/04/2014 19:13:38

   Αυτά που θα γράψει η ιστορία στο μέλλον δεν θα σου αρέσουν καθόλου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.