30/10/2009 18:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Παπανδρέου: Ενωμένοι απέναντι στην τυφλή δολοφονική βίαΑναφορά στο πρόσφατο χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «τα τρομοκρατικά χτυπήματα βρίσκουν την κοινωνία ενωμένη» κάνοντας επίσης λόγο για «τυφλή δολοφονική βία που σημαδεύει, την ευνομία, που σημαδεύει απλούς και ένστολους πολίτες».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την πεποιθηση πως «όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και βλάπτει τη χώρα μας διεθνώς» ενώ επισήμανε ως ιδιαίτερης σημασίας την υπεύθυνη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του ζητήματος.

Συνθήκη της Λισαβόνας

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η απόφαση που πάρθηκε -εξαίρεση της Τσεχίας από τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- θέτει τέλος σε μια μακρά περίοδο θεσμικής αβεβαιότητας.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη, τόνισε ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, καθώς βελτιώνει τη λειτουργικότητα της ΕΕ, οι θεσμοί καθίστανται πιο αποτελεσματικοί και η φωνή της ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται πιο δυνατή.

Δυτικά Βαλκάνια

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας ανοίγει επίσης νέες προοπτικές για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια.

Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση παρουσίασε τη δική της πρωτοβουλία - όραμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής, θέτοντας συμβολικό στόχο για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το 2014.

«Η Ελλάδα είναι ξανά παρούσα με πρωτοβουλίες, με δυναμισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Συνθήκη προσδίδει νέο δυναμισμό για την επίλυση διμερών προβλημάτων, όπως το Σκοπιανό.

Αναφερόμενος στην ολιγόλεπτη χθεσινή συνάντησή του με το Σκοπιανό ομόλογό του, ο κ. Παπανδρέου, επεσήμανε πως ήταν μια χρήσιμη πρωτοβουλία, στη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να τονίσει τη γνωστή θέση της Ελλάδας, την εθνική «κόκκινη» γραμμή, για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Τόνισε μάλιστα ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και στη σταθερότητα στην περιοχή.

Σημείωσε ακόμη πως «η απευθείας ειλικρινής συζήτηση, θέτοντας ντόμπρα τα εθνικά συμφέροντα, είναι ο καλύτερος τρόπος να διαμορφωθεί η αίσθηση ότι δεν παίζουμε παιχνίδια». «Αυτό επιδιώκω και θα επιδιώκω» συμπλήρωσε.

Κλιματική αλλαγή

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και επεσήμανε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.

«Έχουμε υποχρέωση να πάμε στην Κοπεγχάγη με προτάσεις και δεσμεύσεις δικές μας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, «ώστε να πείσουμε και τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου».

Πρόσθεσε πως η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ΕΕ να αποκτήσει ένα νέο παραγωγικό ρόλο και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση για τη σύνδεση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ έκανε επίσης πρόταση για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν αυτών που συζητούνταν στην ΕΕ μέχρι τώρα, όπως ο φόρος επί των συναλλαγών, τα «πράσινα» ομόλογα, ο φόρος επί του διοξειδίου του άνθρακα κ.ά.

Την πρόταση της Ελλάδας, όπως ανέφερε, υποστήριξαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο Αυστριακός καγκελάριος, αλλά και η Επιτροπή.

Λαθρομετανάστευση

Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρα.

Επανέλαβε πως η λαθρομετανάστευση είναι μια κοινή πρόκληση που απαιτεί συνεργασία όλων. «Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το εμπόριο των ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Σημείωσε δε τη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ ώστε η Τουρκία αφενός να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής σε διμερές επίπεδο και αφετέρου να υπάρξει συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν αρκούν οι προθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά χρειάζονται και έργα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 30/10/2009 18:41:04

  Πολυ πρωτοτυπες αποψεις.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/10/2009 18:52:31

  Αυτή η πράσινη οικονομία βρε ΓΑΠ... Τι αρλούμπα. Πριν χαλάσεις ένα ευρώ για πράσινες δραστηριότητες δώσε κίνητρα για εξοικονόμηση, απαγόρευσε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, δώσε φοροαπαλλαγές για μόνωση, όλα τα άλλα είναι για μεταπράτες και μίζες. Και ακολούθα το παράδειγμα της Τσεχίας, τέρμα στις κακόβουλες διεκδικήσεις.

  • O Ιθαγενής avatar
   O Ιθαγενής @ archaeopteryx 30/10/2009 23:25:21

   Αφού ξέρεις εσύ τουλάχιστον φίλε και το έχουμε πει αρκετοί πολλές φορές, το μόνο πράσινο που θα δούμε είναι το χρώμα στο αντίστοιχο χαρτονόμισμα των € που θα πάρουν οι φίλοι κατασκευαστές των ΑΕΠ...

   ΥΓ

   αντί να εξαγγέλουν, ας πει ότι από Δευτέρα αλλάζουν όλες οι ...λάμπες στο Δημόσιο, μεγαλύτερα αποτελέσματα θα έχει από τις...ΑΕΠ

   • O Ιθαγενής avatar
    O Ιθαγενής @ O Ιθαγενής 30/10/2009 23:26:19

    για να μην παρεξηγήσει κάποιος:

    ΑΕΠ= Ανανεώσιμη Εικονική πραγματικότητα

 3. Vachus avatar
  Vachus 30/10/2009 20:02:28

  Να μας δώσει πράσινα άλογα για να κυκλοφορούμε.Και μια και είπες για λαμπτήρες εξοικονόμησης για ψάξε να δείς αν ανακυκλώνονται και τι περιέχουν μέσα.

 4. Γιάννης Χατζηνικολής avatar
  Γιάννης Χατζηνικολής 30/10/2009 23:00:48

  Ένα παραμύθι: Οι αστυνομικοί πριν μπουκάρουν στο καφέ των Εξαρχείων που ήταν οι «συνασπιστές»
  ρώτησαν έναν παρόντα ανώτατο αξιωματικό τους εάν έπρεπε να πράξουν όπως έπραξαν. Αυτός τους
  απάντησε ότι «είναι εντολή του Α50, δηλαδή του Ραχωβίτσα» Οι συνασπιστές έψαχναν στο τηλέφωνο
  τον Χρυσοχοίδη, αλλά αυτός δεν απαντούσε. Τότε πήραν στο τηλέφωνο τον Βούγια. Αυτός δήλωσε
  άγνοια. Καλούσε τον Χρυσοχοίδη στο τηλέφωνο, αλλά αυτός και πάλι δεν απαντούσε. Τότε πήρε στο
  τηλέφωνο τον αρχηγό Τσιατούρα. Και ο Τσιατούρας δήλωσε άγνοια, γιατί κανένας δεν τον είχε ενημερώσει
  για κάποιο συμβάν. Ζήτησε πίστωση χρόνου για να διερευνήσει το θέμα. Κάλεσε τον Α50, δηλαδή τον
  ΓΑΔΑρχη Ραχωβίτασα στο τηλέφωνο, αλλά αυτός δεν απαντούσε. Τότε κάλεσε τον υποδιοικητή του
  Ραχωβίτσα, ο οποίος του είπε ότι είναι στην ΓΑΔΑ και ότι δίπλα του είναι ο Ραχωβίτσας που εκείνη την
  στιγμή μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Χρυσοχοίδη. Άφωνος ο Τσιατούρας!!!!!!
  Ο Υπουργός δεν απαντούσε στον Υφυπουργό του!!!!! Ο ΓΑΔΑρχης δεν απάντούσε στον Αρχηγό του!!!!!
  ΕΛ(Λ)ΑΣ το μεγαλείο σου!!!!!! Η προβοκάτσια σε πλήρη εξέλιξη. Τα γνωρίζει αυτά ο ΓΑΠ; Αν όχι
  ευκαιρία να τα μάθει, για να καταλάβει την ανοησία του στενού του περιβάλλοντος που στήριξαν με
  νύχια και με δόντια τον Χρυσοχοίδη. Καλά ο Τσιατούρας που έφαγε το φτύσιμο γιατί δεν μιλάει; Του
  έταξαν κάποια άλλη θέση όπως τον παλιό αρχηγό τον Γιωργακόπουλο που παραιτήθηκε για την ιστορία
  του Πάσαρη για να καλύψει και τότε ο Χρυσοχοίδης τον Αγγελάκο που ήταν υπεύθυνος; Τόσο πολύ η
  «μαφία» της αστυνομίας ελέγχει την πολιτική ζωή της χώρας; Ξέρουμε ότι ελέγχει δημοσιογράφους,
  Δικαστικούς, παπάδες, εγκληματίες για τις βρώμικες δουλειές κλπ, κλπ, αλλά και πολιτικούς και κυρίως
  τον μέγα Χρυσοχοίδη ; !!!!!!!
  Χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής. Τρομοκρατικό χτύπημα ή (υπερβολή) προβοκάτσια;
  Ποιος θα απαντήσει;

 5. Edo avatar
  Edo 30/10/2009 23:17:00

  Ωραίο το παραμύθι αλλά ακόμα δεν είδαμε το τέλος. Το ερώτημα που βάζεις στο τέλος, και που είναι συνέχεια και συνάρτηση των παραπάνω στοιχείων του παραμυθιού, υφίσταται, και αργά ή γρήγορα δεν μπορεί παρά να απαντήθεί. Διότι η μαλακία και η συνωμοσία σε τούτη τη χώρα πάνε μαζί και δεν κρύβονται τουλάχιστον για πάρα πολύ.

 6. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 30/10/2009 23:30:10

  ΚΑΛΑ ΑΝ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΤΣΙΑΤΟΥΡΑΣ ΚΑΚΩΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.