26/01/2010 17:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Παπανδρέου: Διαφοροποίηση με γεωγραφικό τρόπο από την ΠΓΔΜ

  Στην εκτίμηση ότι ο χρόνος είναι ώριμος για να γίνει ένα βήμα μπροστά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προκειμένου να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής, με σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις -πλαίσιο που, όπως σημείωσε, συνιστά και την εθνική κόκκινη γραμμή- προέβη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

 Αν όλα αυτά συμβούν, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά έχουν πρόθεση να βοηθήσουν τη γειτονική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία του θα έχει ανταπόκριση.

 Αναφορικά με την Ατζέντα 2014, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα δημιουργήσει μια δυναμική η οποία μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην κόπωση από τη διεύρυνση. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, θα δημιουργηθεί μια εσωτερική μεταρρύθμιση ώστε να προχωρήσουν μπροστά οι χώρες, αλλά και να μπορέσουν να λυθούν προβλήματα, όπως αυτά του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ.

 Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση βουλευτή από την ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, αλλά να λύσει τα προβλήματα. «Έχουμε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό μέσα από την Ατζέντα 2014», συμπλήρωσε.

 Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο λαό της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας πως «έχουμε πολλά που ονειρευόμαστε» και ζήτησε το θέμα της ονομασίας να μην είναι ένα θέμα που μας χωρίζει. Είναι δύσκολο, αναγνώρισε, αλλά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ μας, για να μπορέσει να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα και να υπάρξει η κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 26/01/2010 20:00:49

  Τα Σκόπια θα μπορούσαν να κάνουν πίσω στη "διπλή" ονομασία, άν........

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/01/blog-post_9237.html

 2. πολίτης avatar
  πολίτης 26/01/2010 20:35:37

  Ας μου επιτραπούν κάποια σχόλια σε ορισμένα σημεία της ομιλίας:
  1."σε πολλές περιπτώσεις περιφερειακών συγκρούσεων οι μειονότητες σε διάφορες χώρες χρησιμοποιήθηκαν ως δούρειοι ίπποι για να προωθηθούν αποσχιστικές τάσεις."
  Συμφωνώ απολύτως με τον κ. πρωθυπουργό και απορώ γιατί δεν το λαμβάνει υπ'όψην και ο ίδιος.
  2."πρέπει και μέσω της ονομασίας να υπάρξει διαφοροποίηση κατά γεωγραφικό τρόπο, της Ελληνικής Μακεδονίας από εκείνη της ΠΓΔΜ, καθώς πρόκειται για διαφορετικούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς."
  Μόλις αντελήφθην ότι το πρόβλημά μας με τους Σκοπιανούς είναι να διευκρινιστεί η ... διαφορετικότητά μας!!!
  3.Σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης τόνισε ότι η Ελλάδα αναμορφώνει τη νομοθεσία της και ανέφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο που προωθείται για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα: "Για την Ελλάδα το θέμα αυτό έχει υψηλή προτεραιότητα καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια περιοχή που δέχεται μεγάλα κύματα μεταναστών, λόγω των εκτεταμένων της ακτών και των χιλιάδων νησιών, που δίνουν τη δυνατότητα σε λαθρέμπορους από την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες να μεταφέρουν μετανάστες στην Ελλάδα.
  Μεταρρυθμίζουμε και τις πρακτικές μας για να κινούμαστε σωστά στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μπορούν όσοι από τους μετανάστες χρειάζονται άσυλο να το βρουν."
  Συνεπώς διευκολύνουμε τους τούρκους λαθρεμπόρους στη διακίνηση ανθρώπων, δίνοντας ιθαγένεια στα θύματα. Έτσι οι λαθρέμποροι μπορούν να διαφημίζουν με μεγαλύτερη επιτυχία τη χώρα μας, ως παράδεισο, για να προσελκύουν λαθρομετανάστες. Και όλο αυτό εμπλέκεται με το άσυλο, που είναι όμως ένα τελείως διαφορετικό κεφάλαιο. Κάποιος βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση ή μου φαίνεται!
  4. Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από Πολωνό βουλευτή για το θέμα της διατήρησης ή της απομάκρυνσης κάποιων θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους, όπως π.χ. σχολικές αίθουσες.
  Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί διαμάχες, αλλά επί του παρόντος στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί κάποια στιγμή καθώς, όπως είπε, οι κοινωνικές γίνονται πολυεθνικές.
  Συνεπώς στις πολυεθνικές κοινωνίες, που με το ζόρι μας επιβάλλονται, οι άνθρωποι πρέπει να αποξενώνονται από την παράδοσή τους, τα σύμβολά τους, την πίστη τους. Μήπως τελικά οι πολυεθνικές κοινωνίες δεν είναι πολυπολιτισμικές αλλά απολιτισμικές! Μήπως ο στόχος δεν είναι ο σεβασμός του διαφορετικού, αλλά η εξάλειψή του! Μήπως αρχή δεν είναι η ανεξιθρησκία αλλά η αθεΐα!
  5."οι δημοκρατικοί θεσμοί απειλούνται από τη συγκέντρωση εξουσίας, καταλαμβάνονται από τους ισχυρούς, παράλληλα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πλούτου και ΜΜΕ σε λίγα χέρια, ενώ οι πολιτικοί εξαρτώνται, σε σημαντικό βαθμό, από οικονομικά συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης για να εκλέγονται.
  Στο στόχαστρο αυτών των συμφερόντων βρίσκονται κι άλλες εξουσίες, όπως οι δικαστικοί, αλλά και κρατικοί θεσμοί, όπως η Αστυνομία. Σε αυτό το πλαίσιο,τα μικρά κράτη δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα και αισθάνονται ότι έχουν όλο και λιγότερη δύναμη για να καταφέρουν κάτι τέτοιο. ΕΤΣΙ, ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ, ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ ΗΓΕΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΜΑΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.’’
  Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει...

 3. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 26/01/2010 20:45:26

  Διαβάστε και αυτό:
  "Greece Wants Macedonia “Name” Solution"

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/01/blog-post_5871.html

 4. Άφατος avatar
  Άφατος 27/01/2010 01:16:14

  Όσο δεν συζητάμε για το όνομα της εθνότητας και της γλώσσας, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Είναι μονόδρομος να προταθούν και να επιβληθούν από εμάς οι όροι Slavic Macedonian, Makedonski, Makedonci που θα βρίσκονται σε σαφή αντιδιαστολή με το Macedonian που θα αφορά στην ευρύτερη γεωγραφική και ιστορική (ελληνική) Μακεδονία.

 5. Orestios avatar
  Orestios 27/01/2010 01:21:56

  Οι Μακεδόνες δεν θα συγχωρέσουν οποιαδήποτε μειοδοσία.

 6. El Gekko avatar
  El Gekko 27/01/2010 09:27:13

  Θα πρέπει να σταματήσει η αναφορά των Ελλήνων παραγόντων σε σύνθετη ονομασία. Εμείς ζητάμε μία ονομασία για όλες τις χρήσεις.
  Επίσης, θα ήταν πολύ σημαντικό στα πλαίσια του Καλικράτη να δημιουργηθεί μία περιφέρεια Μακεδονίας.
  Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι αυτό από άποψη μεγέθους αλλά θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τι θα λένε οι Κοινοτικοί και οι Σκοπιανοί στο εκλεγμένο περιφερειάρχη Μακεδονίας.

 7. Hase avatar
  Hase 27/01/2010 21:09:07

  Αν καταλαβα καλα τα Σκοπια θα μπουν στην ΕΕ οταν αυτη δεν θα υπαρχει πια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.