Γ. Βαρουφάκης: Ηλίθιο το σχέδιο Γιούνκερ, κακή ιδέα το σχέδιο Ντράγκι - Είναι προτιμότερος ο θάνατος! - Σκληρή απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία
20/01/2015 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Βαρουφάκης: Ηλίθιο το σχέδιο Γιούνκερ, κακή ιδέα το σχέδιο Ντράγκι - Είναι προτιμότερος ο θάνατος! - Σκληρή απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία

Σκληρή απάντηση σε όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «La Tribune» ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και βασικός οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Βαρουφάκης, δίνει ο Αντώνης Σαμαράς με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε σήμερα το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε την «ποσοτική χαλάρωση» για την οποία τόσο έχει προσπαθήσει η χώρα μας, καθύβρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για το αναπτυξιακό πακέτο και δήλωσε ευθέως ότι προτιμά τον «θάνατο» της Ελλάδας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Λέει: Αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία, τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος! πορρίπτει το Αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, που το αποκαλεί «Ηλιθιότητα». Απορρίπτει την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι, λέγοντας ότι «δεν είναι πολύ καλή ιδέα και ότι αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές»!

«Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων!Να εύχονται να μην απομονωθεί η χώρα μας από τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης!» καταλήγει η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Τι είπε στην συνέντευξη ο Βαρουφάκης

Η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη στην ηλεκτρονική έκδοση της «La Tribune» δημοσιεύθηκε με τίτλο «Η Ελλάδα μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη να αλλάξει».

Αναφερόμενος στο ξεκίνημα της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι «για μεγάλο χρονικά διάστημα δεν πρόσκειτο στον ΣΥΡΙΖΑ». Από το 2010, όταν οι αναλύσεις του άρχισαν να έρχονται σε αντίθεση με τις επιβεβαιώσεις των πολιτικών, και ο ίδιος υποστήριζε ότι η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία, πολλοί ήταν οι πολιτικοί που τον πλησίασαν, όπως αναφέρει. Όμως, από όλους, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που του πρότεινε την εφαρμογή του συνόλου των προτάσεών του για τη χώρα, καθώς υπήρξε σταδιακή προσέγγιση των θέσεων τους.

«Όταν ένας ηγέτης στο προτείνει δεν μπορείς να το αρνηθείς» σημειώνει, προσθέτοντας πως δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοσθούν οι προτάσεις του, καθότι «το μόνο σίγουρο στην Ελλάδα είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, παρόλα αυτά όταν έχεις μια ευκαιρία το προσπαθείς».

Στο ερώτημα ποιες θα είναι οι προτάσεις προς την τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης απαντά:

«Θα ζητήσουμε καταρχήν μια προθεσμία 10 έως 15 ημερών για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, το οποίο θέλουμε να είναι πολύ αναλυτικό, αλλά και πολύ πλήρες.

Αυτό το σχέδιο θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Ο πρώτος θα αφορά το ελληνικό χρέος. Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Δεν θα υπάρξει κατά συνέπεια χρεοκοπία, ούτε περικοπές χρέους. Θα προτείνουμε μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία το χρέος θα εξαρτάται από την εξέλιξη της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ. Η ιδέα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εταίρος μας στην ανάπτυξη, και δεν θα πρέπει να ποντάρει στη μιζέρια μας. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το πρόβλημα των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε από το ελληνικό κράτος να λύσει αυτό το πρόβλημα- χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζει

Ο Έλληνας οικονομολόγος, στη συνέχεια, ασκεί αυστηρή κριτική στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, αλλά και στις στον Μάριο Ντράγκι:

«Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου (σσ, Γιούνκερ). Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές.

Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει ένα όργανο αρμόδιο για τις επενδύσεις, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σήμερα είναι υπερβολικά λιγόψυχη στις δράσεις της, όχι μόνο επειδή φοβάται για την κατάταξή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά επειδή οι επενδυτές της πρέπει να είναι συγχρηματοδοτούμενοι.

Πρέπει λοιπόν να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Επενδυτικής Τράπεζας για να υπάρξει ένα πραγματικό "νέο δεδομένο" για την Ευρώπη και να διοχετεύσουμε 6-7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην οικονομία. Και αν ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αγοράσει δημόσιο χρέος, θα είναι πιο χρήσιμο να το πράξει στη δευτερογενή αγορά των μετοχών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από την επαναγορά του γερμανικού χρέους».

Ο τελευταίος πυλώνας, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, είναι η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση ενδεχόμενης άρνησης της Γερμανίας σε αυτές τις προτάσεις, ο οικονομολόγος απαντά πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει, η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει», προσθέτοντας ότι αυτό που ζητάμε είναι να δαπανώνται τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων πιο έξυπνα και να μην καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα, όπως τώρα.

«Γιατί να ζητάμε να δανειστεί η Ελλάδα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων για να αποπληρώνεται η ΕΚΤ, επειδή το αποφάσισε κάποτε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο χειρότερος κεντρικός τραπεζίτης της ιστορίας, αναρωτιέται και προσθέτει: «Ας κάνει η ΕΚΤ τη δουλειά για την οποία δημιουργήθηκε. Αν έχουμε τα χρήματα, βέβαια (θα αποπληρώσουμε τα 6 δις ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούνιο). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συζητήσουμε».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει επίσης ότι θεωρεί «ανόητη την ιδέα να πρέπει να αποπληρώσουμε την Κεντρική Τράπεζα», σημειώνοντας: «Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στην ιστορία. Και το ερώτημα είναι, γιατί με τέτοιες κινήσεις συνεχίζουμε να τρέφουμε κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή ή το Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία);».

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 20/01/2015 20:19:12

  Όποιος χρειάζεται 10 με 15 μέρες μετά τις εκλογές για να ολοκληρώσει το σχέδιό του,αυτό σημαίνει ή ότι δεν έχει σχέδιο,ή ότι αυτό που έχει είναι εντελώς άναρχο. Εγώ θα απευθύνω ένα μόνο ερώτημα σε αυτά που προτείνει ο κ.Βαρουφάκης: άν ο Σόϊμπλε σε ό,τι σχέδια του παρουσιάσουν πεί απλά όχι,τί σχέδια εναλλακτικά θα ακολουθήσουν;...

  • Θάνος avatar
   Θάνος @ Κυθήριος 20/01/2015 20:24:27

   Απλό είναι. Έχεις λεφτά σε τράπεζα? Τρέχα τώρα που προλαβαίνεις...

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Θάνος 20/01/2015 23:17:29

    Τόση είναι η εμπιστοσύνη που έχουν και οι συριζαίοι στα σχέδια του Τσίπρα,που τα σηκώνουν τρέχοντας από τις τράπεζες...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Κυθήριος 20/01/2015 20:44:36

   Εχεις ακουσει το παλιο τραγουδακι:"παμε στο αγνωστο με βαρκα την ελπιδα";;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κυθήριος 20/01/2015 22:20:21

   Ο Βαρουφάκης είναι πρώην σύμβουλος του ΓΑΠ και εβδομαδιαίος αναλυτής στον Παπαδάκη μετά το μνημόνιο. Ο άνθρωπος έχει αποτύχει σε όσα έχει προβλέψει και ετοιμάζεται για βατερλό. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα θα μας πάρουν μαζί τους τα τσιράκια των παγκοσμίων γυπών...

   • ο εμπεσών εις τους ληστάς avatar
    ο εμπεσών εις τους ληστάς @ Γεώργιος Τ. 21/01/2015 05:30:17

    Τα ονόματα δε λαθεύουν: σκέτος μπαρουφα(κης).

 2. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 20/01/2015 21:00:09

  Όπως είναι φύσει αδύνατο να κουρευτεί μόνο το χρέος της Ελλάδος απ' όλη την Ε.Ζ. τό ίδιο αδύνατο είναι να μείνει ΜΟΝΟ η Ελλάδα εκτός ποσοτικής χαλάρωσης διότι θα πρόκειται περι στημένου εκβιασμού, που νομιμοποιεί κάθε αντίδραση, ακόμα και αθέμιτη . Και 2,5 χρόνια θυσίες του Ελληνικού λαού με στόχο ακριβώς την ποσοτική χαλάρωση θα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία του Σαμαρά αν στο τέλος οι "εταίροι" που τον χτύπαγαν στην πλάτη του την αρνηθούν γιατί προβλέπουν (έχουν μαγική σφαίρα?) Τσίπρα Πρωθυπουργό?

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 21/01/2015 02:38:16

  Και μετά τους βαρείς χαρακτηρισμούς κατά κακών και ηλιθίων Γιούνκερ και Ντράγκι, ο καλός και πανέξυπνος κύριος Γ. Βαρουφάκης δήλωσε: "Eίναι προτιμότερος ο θάνατος"! Με γειά του και χαρά του, η προτίμησή του! Όμως, Δεν βρέθηκε κανείς να του πει ότι και ο ίδιος φυσιογνωμικά, άγγελο με τίποτα δεν θυμίζει; Και ότι από τις μπαρούφες-φοντανάκια του, ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να πάρουμε;

 4. Johnny avatar
  Johnny 21/01/2015 03:34:31

  H απάντηση του Χρύσανθου Λαζαρίδη http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=255707

 5. George N avatar
  George N 21/01/2015 06:44:02

  Είναι ένα πράγμα να πεις στους μονεταριστές Γερμανούς ότι η ΕΚΤ δεν φτιάχτηκε ως συνέχεια της Bundersbank αλλά ως κάτι άλλο και απλά δεν το είχαν καταλάβει. Στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες ότι πήραν την ζωή τους λάθος και ότι έπρεπε να είναι Κευνσιανιστές. Εντελώς άλλο όμως το να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα αποδεχθούν....ιδίως όταν η συζήτηση γίνεται για το πως θα ξοδευτούν τα δικά τους χρήματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.