Γράφουν οι ξένοι το φιρμάνι και στο Μαξίμου αναζητούν τρόπους να το «σερβίρουν» στο λαό
02/06/2015 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γράφουν οι ξένοι το φιρμάνι και στο Μαξίμου αναζητούν τρόπους να το «σερβίρουν» στο λαό

Τα ψέματα τέλειωσαν

Είναι πράγματι εντυπωσιακό αυτό που κατάφερε η περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια ευκαιρία που είχε με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου να φτιάξει η ίδια το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνούσε με τους δανειστές, την έχασε.

Έπειτα από τέσσερις μήνες εγκληματικών λαθών, τακτικισμών, άσκοπων τσαμπουκάδων, χαμένων ελπίδων και με την οικονομία ήδη κατεστραμμένη, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες είναι να ετοιμάζεται ένα κείμενο συμφωνίας και ο Τσίπρας με τον αποτυχημένο θίασο να περιμένει στο Μαξίμου πότε θα τους στείλουν με e-mail τι αποφάσισαν.

Η Μέρκελ πήρε την κατάσταση στα χέρια της κάνοντας στην άκρη τον Σόιμπλε αλλά αν νομίζει κανείς ότι αυτό σημαίνει και πλήρη παραγκωνισμό είναι γελασμένος. Ήδη τα γερμανικά ΜΜΕ και το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν ότι συμφωνία χωρίς ασφαλιστικό δεν μπορεί να υπάρξει κι ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει πίσω σε μειώσεις συντάξεων και κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης. Φαίνεται ότι η καυτή πατάτα του ασφαλιστικού είναι το κλειδί για την συμφωνία καθώς τα υπόλοιπα μέτρα – σοκ έχουν αποφασιστεί. Και οι συντελεστές ΦΠΑ για επιπλέον έσοδα 1,8 δις ευρώ το χρόνο, και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με το τρικ της μείωσης των αντικειμενικών αξιών αλλά της αλλαγής των συντελεστών, και το σκίσιμο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για κατώτατο μισθό και 13η σύνταξη. Τα κατάφεραν λοιπόν μια χαρά. Γράφουν οι ξένοι το φιρμάνι και στο Μαξίμου αναζητούν τρόπους να το «σερβίρουν» στο λαό, και κυρίως στους ήδη απογοητευμένους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως όμως στους βουλευτές του κόμματος που είναι στα κάγκελα, κάτι που απέδειξαν με το «Βατερλώ Παναρίτη» καθώς ανάγκασαν τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη να πάρει πίσω τον διορισμό της. Άραγε, πώς θα περάσουν μια επώδυνη συμφωνία από τη Βουλή; Οσα… ψιμύθια και αν της βάλουν, όσο… Photoshop κι αν κάνουν ο επώδυνος συμβιβασμός θα είναι πραγματικότητα. Και θα φέρει την υπογραφή της Μέρκελ και των Ευρωπαίων, αυτών δηλαδή με τους οποίους ο Τσίπρας δεν θα συνομιλούσε.

Άραγε γιατί έπρεπε να χαθούν τέσσερις μήνες; Γιατί έπρεπε να φορτωθεί η οικονομία με τόσα πολλά βάρη; Γιατί έπρεπε να κάνουμε εχθρούς σε όλο τον κόσμο; Γιατί έπρεπε να πληρώσουμε εκατομμύρια ευρώ (πάνω από 2 εκατ. λένε) για τα ταξίδια και τις συνομιλίες του Brussels Group; Αφού τελικά η συμφωνία θα συντασσόταν και θα υπογραφόταν από τους δανειστές, δηλαδή από την τρόικα, προς τι όλο αυτό το καταστροφικό σκηνικό;

Τις επόμενες ώρες θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις. Αν η συμφωνία που θα στείλουν οι εταίροι στη λογική του take it or leave it, μπορεί να περάσει από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν θα έχουμε ένα επώδυνο ατύχημα για τη χώρα. Αν όμως περιέχει μέτρα που δεν μπορεί να τα αντέξει η αριστερή μπαρουφολογία των τελευταίων μηνών τότε δεν αποκλείεται καλοκαιριάτικα να τρέχουμε στις κάλπες. Αλλά με τι δίλημμα άραγε; Αφού όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η συμφωνία δεν θα αλλάζει; Άραγε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναψηφίσει Τσίπρα αν και θα ξέρει ότι τον κορόιδεψε μια φορά, θα το κάνει και δεύτερη;

Πράγματι, η κυβέρνηση έχει κάνει κι ένα καλό… για εκείνην. Κατάφερε να φτάσει τον ελληνικό λαό στα όριά του ώστε όποια κι αν είναι η συμφωνία να την αποδεχθεί. Αυτό είναι επιτυχία αλλά είναι και κατάρα για τον Τσίπρα. Ο βασιλιάς θα είναι γυμνός μετά από αυτό και ο κόσμος θα καταλάβει με ποιον είχε να κάνει.

Τουλάχιστον θα σωθεί η χώρα, κι ο ΣΥΡΙΖΑ με όλη την Αριστερά ας διαλυθεί, άλλωστε ποτέ δεν πιστέψαμε ότι αυτό το μπουλούκι μπορεί να έχει μέλλον. Δυστυχώς, όποια κι αν είναι η συμφωνία θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά, σίγουρα ακριβότερα από το αν είχαμε ομαλές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλη τη χώρα. Όποια κι αν είναι τα μέτρα κάποιος θα πρέπει να τα εφαρμόσει. Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλους συμμάχους και χωρίς τα ακροαριστερά βαρίδια και τους ψεκασμένους; Θα είναι μια άλλη κυβέρνηση έπειτα από εκλογές; Ή θα είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Κυριακή κοντή γιορτή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 02/06/2015 07:12:39

  To take it or leave παραδοσιακά πρέπει να έχει και κάποια σημεία υπέρ της κυβέρνησης ώστε να μιλήσει για μέγα θρίαμβο. Ίσως οι παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που έτσι κι αλλιώς είναι αναπόφευκτες. Ίσως κάτι παραπάνω από τα προγράμματα της ΕΕ. Το σχέδιο συμφωνίας μοιάζει να βασίζεται μόνο σε νέους φόρους μια και το δημόσιο για άλλη μια φορά δεν μπορεί να μειώσει τις δαπάνες του και η σούμα στο τέλος, έσοδα-έξοδα πριν από τόκους και χρεολύσια, πρέπει να έχει μικρό μεν αλλά θετικό αποτέλεσμα. Δηλαδή δεν πρόκειται να μας δανείσουν για νέα πρωτογενή ελλείμματα όπως ονειρευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν παίζει κι ο Σόιμπλε στην τελευταία συνέντευξη του με πολύ κατανοητούς όρους ώστε να γίνει αντιληπτό ακόμα κι από παιδάκια (Γιατί άραγε?). Αυτό όμως, μια εντεινόμενη λιτότητα δηλαδή οφειλόμενη σε ένα κράτος μου ήδη παίρνει 5-6 από κάθε 10 ευρώ που παράγει η χώρα, η Ελληνική κοινωνία το χρειάζεται όσο μια τρύπα στο κεφάλι. Το αστείο είναι ότι οι "οικονομικοί εγκέφαλοι" της πρώτης φοράς αριστερά πιστεύουν ότι αυτά δεν είναι υφεσιακά μέτρα! Συμπέρασμα ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει αντίστροφα στην καλύτερη για αυτόν περίπτωση ή με τα λόγια της Thatcher: " The problem with Socialism is that eventually you run out of other people's money".

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. @ George N 02/06/2015 09:23:07

   Το κακό για τον Σαμαρά είναι οτι μάλλον είναι υποχρεωμένος να υπογράψει αυτό το take it or leave, (χάριν της σωτηρίας της Πατρίδας εννοείται), οπότε ο Τσίπρας θα μείνει για πολλές "αριστερές παρενθέσεις" ακόμα, άνευ εναλλακτικής προτάσεως και ουσιαστικά άνευ αντιπάλου. Αλλά , ως συνήθως, θα το συνηθίσουμε κι αυτό...

   • George N avatar
    George N @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 02/06/2015 09:53:33

    Αντε να το υπογράψει ο Σαμαράς. Ποιος θα το εφαρμόσει?

    • πΔπ avatar
     πΔπ @ George N 02/06/2015 10:07:38

     Βρε μιά μανία που έχουν με τον Σαμαρά κάτι νεοφερμένοι βρε George!

    • GLAD avatar
     GLAD @ George N 02/06/2015 11:06:14

     Μα οι "πολλές αριστερές παρενθέσεις" , όπως πιστεύει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. παραπάνω. Απορώ πως δεν το βλέπεις.

   • πΔπ avatar
    πΔπ @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 02/06/2015 10:06:08

    Μιά φορά σας έκανε την χάρη ο Σαμαράς. Τώρα θα τον πιείτε!!!

   • airman avatar
    airman @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 02/06/2015 12:44:50

    "... μάλλον είναι υποχρεωμένος να υπογράψει ..." Δηλαδή η Χώρα θα πάει φούντο επειδή ΔΕΝ θα υπογράψει ο Σαμαράς; Και οι 162 ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τί ρόλο παίζουν; Να ψηφίσει η Ζωή, η Ραχήλ, ο Μιχελογιαννάκης, ο Λεουτσάκος, ο Φίλης, ο Πετράκος, ο Διαμαντόπουλος, ο Νικολόπουλος και οι υπόλοιποι 155. Τί ανάγκη έχουν το Σαμαρά; Άμα θέλει ας ψηφίσει η Ντόρα. Ας την πάρει το ποτάμι. 17+1=18. Αφράτο το μαξιλάρι του Αλέξη. Πουπουλένιο! Υ.Γ. Το αγγούρι άλλοι το τρώνε και δροσίζονται, άλλοι το τρώνε και ζορίζονται! Καιρός για τα ζόρια μάγκες! Καλοκαιράκι και δροσούλα last year!

   • Fotini avatar
    Fotini @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 02/06/2015 16:25:03

    Δημήτρη μου, ὁ δικός σου ἤθελε καί προκάλεσε ἐκλογές γιατί θά ἔσκιζε τά μνημόνια. Ποτέ δέν εἶναι ἀργά! ῎Αν σφίξανε οἱ κ. . λοι τους, διαθέτουν πάνω ἀπό 162 νά ψηφίσουν τό MOU #3. ῾Ο ΑΣ γιατί νά τό ψηφίση, τί τόν χρειάζεσθε;; ᾿Αλλά εἴπαμε στήν ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ἔχετε τήν ΝΔ γιά πρωινό ὅπως πολύ γραφικά σχολίασε ὁ Διογένης.

 2. Vassilis avatar
  Vassilis 02/06/2015 08:39:41

  This is the end....

 3. airman avatar
  airman 02/06/2015 08:42:13

  Από τον "Έντιμο Συμβιβασμό" στον "ΕΤΟΙΜΟ Συμβιβασμό"! Υ.Γ. Αλέξη μια εκδομούλα εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο Σέλτσο πότε θα κάνεις;

  • Fotini avatar
   Fotini @ airman 02/06/2015 10:29:14

   Σύντομα, airman, ὅταν θά λαικίζει πάλι ὡς ἀρχηγός τοῦ 4%. τσυριζα.

 4. Jim Beam avatar
  Jim Beam 02/06/2015 09:40:53

  Δεν σερβίρεται !!! Ειναι άψητο, άνοστο και σκληρό !!!!

 5. victoria (true) avatar
  victoria (true) 02/06/2015 11:30:08

  Κι αν εμείς (αυτοί) παίζουμε, οι άλλοι έξω δεν είναι ούτε τρελοί, ούτε κακοί, ούτε είναι αυτό το θέμα. Τις δουλειές τους κοιτάνε. Καλά κάνουν, ας κάναμε κι εμείς το ίδιο. Κι ύστερα να είχαμε πολιτική άποψη τι θα κάνουμε, όλοι μαζί, το προϊόν της δουλειάς μας. Άποψη για το πού θα πάνε τα λεφτά των άλλων, με τα λεφτά των άλλων, δεν μετράει. Η δημοκρατία (των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων) δεν έχει αδιέξοδα. Των 8 (πόσοι έχουμε μείνει αλήθεια), έχει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.