27/01/2009 15:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Γλυκιά Προσμονή», ή απλά ο δρόμος προς τη κόλαση;

 
______________________________________________________________________________________________
Με αφορμή την «γενικευμένη» αίσθηση γλυκιάς προσμονής που κατέλαβε πολλούς συμπατριώτες μας με την ανάδειξη του  Μπάρακ Ομπάμα ως νέου Πλανητάρχη, θέλω να καταθέσω μερικές απλοϊκές απόψεις μου επί του ζητήματος.

Πολλοί είναι αυτοί που στηρίζονται στον Ομπάμα ή σε οποιονδήποτε «φρέσκο» Αμερικανό Πρόεδρο προκειμένου να προβάλλουν τις όποιες ενδόμυχες επιθυμίες τους ώστε να λυθούν επιτέλους τα χρονίζοντα εθνικά προβλήματα. Η σκληρή πραγματικότητα  όμως πάντα τους διαψεύδει. Στην διεθνή σκακιέρα δεν χωράνε ρομαντισμοί. Ξεχνάμε, καθότι Έλληνες και μεσόγειοι, ότι στην σφαίρα της υψηλής διεθνούς πολιτικής, ισχύει από καιρό το δόγμα της realpolitic - ακόμα και στη φίλη και σύμμαχό μας Τουρκία.

Η Αμερική στηρίζεται ως δύναμη στο πετρέλαιο. Αυτό ελέγχεται κυρίως από 6-7 μεγάλες πολυεθνικές με δαιδαλώδεις διαπλοκές σε όλο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι όποιοι πόλεμοι που διεξάγει η Αμερική στο όνομα της «δημοκρατίας», ή της «ελευθερίας» έχουν από πίσω ως κίνητρο τον έλεγχο των διαύλων των πηγών ενέργειας δηλαδή του πετρελαίου. Συνεπώς όσο η υφήλιος συνεχίζει να εξαρτάται ενεργειακά από το πετρέλαιο, κανένας Ομπάμα δεν θα μπορεί να ενεργήσει ενάντια στα συμφέροντα των εταιρειών πετρελαίου. Οι όποιες παρεμβάσεις του Ομπάμα θα είναι επιφανειακές και δευτερεύουσες και πάντα με γνώμονα τα πετρελαϊκά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή του κόλπου. Ένα δούναι και λαβείν σε παγκόσμια κλίμακα δηλαδή.

Τώρα αν τυχόν ηγετικές μορφές τύπου Πούτιν με ανάλογες ενεργειακές ανάγκες και δυνατότητες μπορέσουν κάποτε να μπουν σφήνα στο όλο σύστημα είναι κάτι το διαφορετικό και απομένει  να αποδειχθεί. Τότε ίσως θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε κάτι παίζοντας ανάλογα και τα χαρτιά μας. Προς το παρόν στοιχιζόμαστε ως κράτος υποτελές και υπακούμε στα κελεύσματα του ενός και μοναδικού «μπόση» μας.

Τώρα όσον αφορά στα εθνικά μας συμφέροντα και την «γλυκιά προσμονή» που λέγαμε, έχουμε και λέμε συνοπτικά:

Όσο η Κύπρος δεν βγάζει πετρέλαιο αλλά πορτοκάλια, η παράνομη και ανήθικη διχοτόμηση θα παραμένει παρά τις «καλές προθέσεις» τόσο του ΟΗΕ όσο και του Ομπάμα. Γιατί; Διότι η Τουρκία εκτός του ότι είναι μεγαλύτερη εν δυνάμει αγορά από εμάς είναι επίσης και ο προκεχωρημένος  συνοριοφύλακας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής αλλά και της νότιας Ρωσίας. (Αμφότερες οι περιοχές πλούσιες σε ενεργειακές πηγές).

Στο θέμα των Σκοπίων,  η μόνη λύση που μπορεί να προσφέρει ο Ομπάμα θα εξαρτάται και θα είναι ανάλογη με το κατά πόσο η Ελλάδα θα συνεχίσει να το παίζει δύσκολη στις αμερικανικές επιταγές φλερτάροντας ή μη με την Ρωσία σε θέματα που κατά καιρούς προκύπτουν (αγωγοί, πύραυλοι, κλπ. ) Αν είμαστε καλοί ίσως τους τραβήξει λίγο το αυτί.... Γι αυτούς (χωρίς ιστορία) το όλο ζήτημα είναι απλά ένα παιχνίδι.

Στο γενικότερο επίπεδο των Βαλκανίων (Αλβανία κλπ) η απλή αλήθεια είναι ότι πολλά διαφοροποιημένα κράτη και κρατίδια βολεύουν τις ΗΠΑ για λόγους ελέγχου τους, πώλησης οπλικών συστημάτων, απειλής στην Ρωσία κλπ  και συνεπώς διατήρησης του υπάρχοντος status quo που δεν είναι άλλο από την διατήρηση της κυριαρχίας των ΗΠΑ και των συμφερόντων αυτής. Συνεπώς ας μην περιμένουμε αλλαγές.

Για όλους τους παραπάνω συνοπτικούς λόγους και επειδή δεν προβλέπεται να επικρατεί στο εγγύς μέλλον μια διαφορετική μορφή ενέργειας, τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Δεν χωράνε χαρές και ελπίδες στις διεθνείς σχέσεις. Συμφέροντα και μόνον. Αρκεί να θυμόμαστε ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις.

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 27/01/2009 15:24:13

  Ο «Strange Attractor» είναι ο «Eichmann» που συμφώνησε μαζί μας ότι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα οδηγούσε σε εσκεμμένη διαστρέβλωση ή προκλητική αντιμετώπιση των απόψεών του τις οποίες σε ό, τι μας αφορά σεβόμεθα.

 2. tony avatar
  tony 27/01/2009 16:05:03

  Οσο αφορά τά Ελληνοτουρκικά από ότι ξέρω στην τελευταία φορά που συζητήσαμε στα αλήθεια μαζί τους μας έκαναν την χάρη και σταμάτησαν στον Εβρο.
  Μετα με τις βλακείες μας πήραν και τη μισή Κύπρο άλλα ξανά μας έκαναν την χάρη και πήραν την μισή.Το αποδεικνείει η ιστορία. Αυτοι δυο φορές σταματήσαν μόνοι τους,εμείς φτάσαμε μέχρι το Αφιόν Καραχισάρ.
  Το Κυπριακό το ξεκίνησαν οι δικοί μας προδότες,και αυτοι απλά τους εκμεταλευτηκαν.Γιατι υποκριτές σας φταίνε οι Τούρκοι για το Κυπριακό?
  Μηπως για να βγει Αθώος ο ΕΛΛΗΝΑΣ πρωτεργάτης της καταστροφής?
  Οσο για το Μακεδονικό? οι μικρασιάτες που ήρθαν το 22 ειναι Μακεδόνες και οι άλλοι που είναι εκεί 1000 χρόνια είναι Τούρκοι?
  Ενταξει λογικό το δέχομαι.

 3. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 27/01/2009 16:18:24

  Απλά, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο Ομπάμα μόνο ως σύμβολο λειτουργεί, όπως συμβολικός είναι και ο ρόλος όλων των Προέδρων (ίσως και προέδρων θα πρόσθετα εγώ)...
  Επίσης, το σύμβολο αυτό δεν έχει πάντα την ίδια σημασία ή και χρησιμότητα για αυτον που το βλέπει και για αυτόν που το "απευθύνει".
  Αν κάποιος πιστεύει ότι ο Ομπάμα "κάτι θα κάνει"(έναντι των προκατόχων του ή ενδεχομένως του Μακαίην), θα είναι μάλλον κάποιος που τσιμπάει σε παρόμοια διλλήματα τύπου Πασοκ-ΝΔ, ΠΑΟ-ΟΣΦΠ κοκ...
  Ας μας πει λοιπόν κάποιος που το πιστεύει ότι κάτι (και τι?) περιμένει.
  Είναι όμως θέμα "Ομπάμα" να κάνει κάτι?
  Στο κάτω κάτω, και τα σύμβολα παίζουν τον ρόλο τους, αλλιώς θα γυρνούσαμε ξεβράκωτοι.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/01/2009 18:00:34

  Μα δεν υπάρχει κανείς σωφρων που να περιμένει τίποτε από τον Ομπάμα στα ελληνοτουρκικά ,μεταξύ άλλων και γιατί η Τουρκία είναι μια μεγάλη χωρα και δεν μπορεί να πιεσθεί,ακόμη και αν το ηθελε η Αμερική.
  Εκείνο που περιμένουμε είναι να μην πιεζουν ΕΜΑΣ,τουλάχιτσον τόσο όσο επί Μπους.

 5. KaryID avatar
  KaryID 27/01/2009 18:15:23

  Xώρες μικρές, σε ευρωπαϊκό μεν έδαφος αλλά και σε κομβικό σημείο όπως η δική μας, δεν έχουν την πολυτέλεια της "γλυκειάς προσμονής" ούτε της απόθεσης φρούδων ελπίδων σε χέρια τρίτων, αν δεν θέλουν να καταλήξουν προτεκτοράτα.
  Από την άποψη αυτή είναι θετικό ότι στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες εδώ αντιμετωπίζουν με το δέοντα ρεαλισμό και περίσκεψη την αλλαγή της φρουράς στην Ουάσιγκτον.

  Προς το παρόν όπως ακούμε, οι προτεραιότητες του νέου προέδρου είναι να κλείσουν οι διάφορες χαίνουσες πληγές της δικής του χώρας, οι οποίες οφείλονται στην οικονομική της κατάσταση και στην ανάληψη πολεμικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο και προσφάτως και εσχάτως.

  (Το ιδιαίτερο αυτό στοιχείο του μεσσιανισμού που κυριάρχησε στην Αμερική κατά εκλογή του νέου προέδρου έχει αναλυθεί διεξοδικά και σε άλλες αναρτήσεις του antinews.)

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/01/2009 18:30:11

  @4 anonymous.
  Γενικά συμφωνώ μαζί σου στο θέμα των θέσεων των 2 υποψηφίων απέναντι στο πετρέλαιο και έχω ήδη γράψει και αποστείλει κείμενο για την μοναδική ευκαιρία που δίνεται ώστε ο Ομπάμα να κάνει την μεγάλη υπέρβαση (αν τον αφήσουν) και να ξεφύγουμε από το πετρέλαιο ως κοινωνία. (Ελπίζω να αναρτηθεί)
  Είναι ίσως και το μοναδικό "καλό" που πιστεύω ότι μπορεί να κάνει .
  Όσον αφορά στα επι μέρους, απλά διεπεραίωση αλά Αμερικανικά θα γίνει και τίποτα άλλο (και πάλι). Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι μονάδες (Ομπάμα) μπορούν να αλλάξουν την ρότα της Αμερικανικής νομοτελειακής πορείας προς διατήρηση- επιβίωση της "αυτοκρατορίας" και του στατους κβο που σήμερα υπάρχει. Τα συμφέροντα είναι πολλά και παντοδύναμα.

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/01/2009 20:34:40

  Αυτό που δεν έχει γίνει συνείδηση σε ικανοποιητικό βαθμό είναι πως διαμορφώνεται η αμερικανική εξωτερική πολιτική.
  Ώστε να διαμορφωθούν αντίστοιχες πρακτικές παρεμβάσεις, από την ελληνική εξωτερική πολιτική, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

  Πάνω - πάνω σε επίπεδο ισχύος επιβολής συμφερόντων βρίσκονται τα καρτέλ και οι μεγάλες πολυεθνικές, που ουσιαστικά αλληλοπλέκονται με την αμερικανική διοίκηση.

  Σε ίση πλέον μοίρα βρίσκεται το Ισραηλινό Λόμπυ, το οποίο έχει φθάσει να υπαγορεύει στάση στον Αμερικανό Πρόεδρο.
  Με τον Ομπάμα η επιρροή του θα απογειωθεί. Ο «Πρωθυπουργός» του (Chief o Staff) Rahm Emanuel είναι ισραηλινός διπλής υπηκοότητας, που έχει υπηρετήσει εθελοντικά στον ισραηλινό στρατό. Ο πατέρας του Rahm, μέλος της Irgun, μιας τρομοκρατικής εβραϊκής οργάνωσης που έδρασε στην Παλαιστίνη το 1937-48 και δολοφονούσε παλαιστίνιους, δήλωσε αμέσως μετά «εννοείται ότι ο γιος μου θα κάνει ότι μπορεί για να προωθήσει τα συμφέροντα του Ισραήλ».

  Ακολουθούν οι μεγάλοι χρηματοδότες του προέδρου και οι ισχυροί πολιτειακοί παράγοντες.

  Και τέλος, ένα αξεδιάλυτο κουβάρι παραγόντων που «δέρνονται» μεταξύ τους προωθώντας τα συμφέροντα πελατών τους ή πολιτικών ομάδων : εθνικοί και εταιρικοί λομπίστες, πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις, εταιρείες δημοσίων σχέσεων καδ.

  Οι Σκοπιανοί είχαν λομπίστα τον επικεφαλής σύμβουλο του McCain.
  Οι Τούρκοι τον Ριτσαρντ Περλ.
  Οι Αρμένιοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την αναγνώριση της γενοκτονίας από το Κογκρέσσο.
  Εμείς, χρρρρρρρ…

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/01/2009 20:44:09

  Προφήτη, ξεχνάς μήπως ότι και εμείς έχουμε την ... Καλομοίρα στας ΗΠΑ;
  Ποιός Πέρλ και ποιός Σόρος;

 9. KaryID avatar
  KaryID 27/01/2009 20:49:27

  Οι λομπίστες οι δικοί μας; Ή μήπως αυτό είναι άλλο ένα σύντομο ανέκδοτο;

 10. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 27/01/2009 21:10:19

  Ναι αλλά σύμφωνα με έγκυρο περιοδικό γεωπολιτικής ανάλυσης που κυκλοφορεί, έρχονται οι "Ε"!
  Υπομονή!

 11. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 27/01/2009 21:13:15

  @Προφήτης: "Εμείς, χρρρρρρρ…"

  ΕΜΕΙΣ έχουμε την ΙΣΤΟΡΙΑ = ΓΝΩΣΗ, αδερφέ! Πες μου, δεν αρκεί;

 12. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/01/2009 21:47:15

  @11 αρχίζεις και μ`αρέσεις. Καλό.....

 13. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 27/01/2009 22:00:44

  Εσύ μου το θύμισες, με το νέο σου νικ...

 14. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/01/2009 23:29:40

  Όταν απειλήθηκαν τα πετρέλαια στο Κουβειτ (1993) αι ΗΠΑ κινήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ για να αποκαταστήσουν την "τάξη" και την "δημοκρατία" στην περιοχή.
  Στο θέμα της Κύπρου πέρασν ήδη 35 χρόνια από την αντίστοιχη εισβολή και εμείς χαιρόμαστε που ο Ομπάμα είπε Κύπρος και όχι νότια Κύπρος;

 15. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/01/2009 23:34:27

  Οι Αμερικανοί νομίζουν ότι ξέρουν το συμφέρον τους. Εμείς ξέρουμε ποιό είναι το δικό μας;

 16. Προφήτης avatar
  Προφήτης 28/01/2009 01:04:28

  15 & 16 (προφανώς ο ίδιος) - & Νήπιε
  Φίλε μου δεν έχουμε μαξιμαλιστικές θέσεις.
  Απλά το think positive δεν αρκεί.

  Στις Διεθνείς Σχέσεις υπάρχουν συμφέροντα, σύνορα και συσχετισμοί ισχύος.
  Τα παραπάνω, κάθε στιγμή (=περίοδο, εποχή) διαμορφώνουν νέο σημείο ισορροπίας.
  Αν κάθε νέο σημείο ισορροπίας σε φέρνει σε δυσμενέστερη θέση σημαίνει ότι φθίνεις.

  Τελικά, πολλοί βλέπουν Σαββίδη.

 17. Ioannis avatar
  Ioannis 29/01/2009 22:42:36

  Ο Χουσεϊν Μπαράκ Ομπάμα είναι γιός μιάς λευκής κλασικής άμερικάνας, πού είχε τά μυαλά πάνω από τό κεφάλι, παράτησε τήν οίκογένειά της γιά τό χατήρι ένός μαύρου μουσουλμάνου από τήν Κένυα, καί έφυγε μαζί του. Καρπός τού παράνομου έρωτα είναι ό έν λόγω κύριος. Πάμε στό σήμερα. Οί ΗΠΑ χρειαζόταν έναν υποψήφιο πρόεδρο πού νά πείσει τούς μαύρους νά ψηφίσουν. Θά μού πείτε γιατί, καλά δέν ήτανε κι έτσι; Ψήφιζε ό μισός πληθυσμός καί λιγότερο, οί μαύροι παίρνανε τά έπιδόματα τού ταμείου άνεργίας πού είναι ένας βασικός μισθός, κάνανε καί ''άλλες δουλίτσες'' περιστασιακά καί όλοι ήταν εύχαριστημένοι. Γιατί έπρεπε νά φηφίσουν τόσοι πολλοί αύτή τή φορά; Γιατί έπρεπε νά φαίνεται ότι ό νέος πρόεδρος είναι ''καθολικής άποδοχής''; Σίγουρα διότι θά πάρει άποφάσεις πού θά προκαλέσουν σάλο, κοινωνική καί παγκόσμια άναστάτωση, αφού μιλάμε γιά τήν ύπερδύναμη.
  Βάλανε λοιπόν αύτοί πού κυβερνάνε τόν κόσμο έναν λευκό πού μοιάζει μέ μαύρο, έξαπάτησε τούς μαύρους μέ ''αλλαγή'' κάτι μού θυμίζει, καί τούς έστειλε νά κάνουν ούρές στά έκλογικά κέντρα. Ομως πρίν γίνουν αύτά είχε ήδη προετοιμάσει μιά φιλόδοξη οίκονομική καμπάνια πού όμοιά της δέν ξανάγινε καί μάζεψε περισσότερα χρήματα από τόν ρεμπουπλικάνο ύποψήφιο γιά πρώτη φορά. Τούς τά πήρε χοντρά όλων μέ ''δωρεές'' αλλά google, χρησιμοποίησε τό web 2.0 καί άλλα έπί μέρους έργαλεία καί μάζεψε 250.000.000, ποσό διπλάσιο άπό κάθε άλλον ύποψήφιο πρόεδρο. Πολύ κατατοπιστικό είναι τό άρθρο τού Γ.Ναθαναήλ στό RAM τού Δεκεμβρίου 2008, από όπου πήρα τά στοιχεία αύτά. Από τόν χειρισμό τών όμιλιών του έβγαλε λεφτά αντί νά πληρώσει τηλεοπτικό χρόνο, από τήν όρκομωσία του έβγαλε λεφτά, υπήρχαν είσιτήρια από 250.000 δολλάρια πού πλήρωσε ό Σόρος
  πρώτη θέση, 30.000 δολλάρια ό Μπίλ Γκέϊτς καί άλλοι έπώνυμοι μέχρι μικρότερα ποσά γιά κοινούς θνητούς. Ηταν έκεί όλοι, τά μέλη τής τριμερούς έπιτροπής, τής NSA, ήγέτες τής λέσχης Μπίλνερμπεργκ, όλων αύτών πού έπέβαλαν τό φασισμό τής νέας έποχής, τής νέας τάξεως πραγμάτων, εδώ καί μερικές δεκαετίες, από τό 1975. Καί έπειδή γίνονται διάφοροι συσχετισμοί μέ άγωνιστές παλιούς π.χ. Μ.Λ.Κίνγκ, βγήκε ή κόρη τού Κίνγκ καί δήλωσε ότι ό Ομπάμα δέν είναι μέρος τού συστήματος αλλά τό ίδιο τό σύστημα άφού βρίσκεται στόν Λευκό Οίκο. Νά κλείσω μέ αύτά πού είπε ό Joseph S. Nye είδικός Soft Power, ήπιας δύναμης ήπιας πολιτικής, πρόεδρος τής τριμερούς Βορείου Άμερικής καί ήγέτης τής λέσχης Μπίλντεμπερκ, όταν ό Ομπάμα διεκδικούσε τό χρίσμα, έχει σημασία. Είπε: Ο Ιμπάμα είναι ό ''μαντσούριαν'' ύποψήφιος πού διαμορφώνεται καί κατηχείται από τά γκρούπ χρηματοδότες, Μπίλντεμπεργκ, Ιδρυμα Φόρντ, Τριμερής, Επιτρ. Εξωτ. ύποθέσεων, κρανίο καί όστά, ίδρυμα Σόρος, Chicago CFR, Chicago school of economics. Σάν πρόεδρος ό Ομπάμα θά έπέβαλε ένα καθεστώς συντριβής τής οίκονομικής αύστηρότητας, καί ένα νέο σύνολο ξένων πολέμων πολύ χειρότερων από ότι έχουμε δεί μέ τόν Μπούς.
  O Joseph Nye είναι ό κύριος θεωρητικός τής ''μαλακής'' δύναμης, πού αποτελεί τή νέα μορφή άνατροπής, δόλιων ίμπεριαλιστών, καί τής έξαπατήσεως πού από τόν Ομπάμα άναμένουν, οί άφέντες του, νά κινητοποιήσει δηλαδή καί νά έξορκίσει τήν κατάρευση τού άμερικάνικου ίμπεριαλισμού. Αυτά είπώθηκαν στίς άρχές τού 2008 καί όπως βλέπετε ή κατάρευση ήρθε πρίν τόν Ομπάμα καί τώρα καλείται νά τήν έξορκίσει......

 18. KaryID avatar
  KaryID 30/01/2009 18:02:02

  @20: ενδιαφέρον το κείμενό σου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.