01/03/2012 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γλιτώσαμε, προς το παρόν, το πιστωτικό γεγονός

 

 

(Ανανεωμένο). Τη γλιτώσαμε φθηνά, τουλάχιστον προς το παρόν καθώς με ομόφωνη απόφαση η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA)  κρίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση «credit event» σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρέος.

Όπως αποφάνθηκε η ISDA, δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης των CDS με την εισαγωγή των CACs στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα ότι δεν έχουμε πιστωτικό γεγονός, εκτός κι αν η συμμετοχή στο κούρεμα είναι πολύ χαμηλή. Αν δηλαδή οι πιστωτές δε μπουν στο PSI και η συμμετοχή είναι κάτω από το όριο του 75% που έχει καθοριστεί τότε ενδεχομένως να υπάρξει ενεργοποίηση των CDS.

Η μη ενεργοποίησή τους προς το παρόν ουσιαστικά βγάζει τη χώρα από τον κίνδυνο της τεχνητής χρεοκοπίας και δίνει ανάσα ώστε να προχωρήσει το PSI. Με την ανακοίνωση της απόφασης το χρηματιστήριο και ειδικά οι τράπεζες σημειώνουν μεγάλη άνοδο.

Ωστόσο, ο ISDA εκφράζει επιφυλάξεις τις οποίες και διατυπώνει αναφέροντας: Η κατάσταση στην ελληνική δημοκρατία εξελίσσεται ακόμη και οι σημερινές αποφάσεις δεν επηρεάζουν το δικαίωμα ή την ικανότητα άλλων συμμετεχόντων της αγοράς να υποβάλουν περαιτέρω ερωτήματα στην EMEA DC σχετικά με την ελληνική δημοκρατία ούτε αποτελεί έκφραση της άποψης του οργανισμού για το εάν ένα credit event θα μπορούσε να συμβεί αργότερα, καθώς περαιτέρω στοιχεία γίνονται διαθέσιμα.

Η σημερινή απόφαση έγινε κατόπιν υποβολή δύο ερωτημάτων:

Το πρώτο αίτημα που υποβλήθηκε αφορούσε στο εάν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι πλέον subordinated (χαμηλότερης προτεραιότητας) σε σχέση με την ΕΚΤ και με συγκεκριμένες εθνικές κεντρικές τράπεζες, των οποίων τα ομόλογα αποκτήθηκαν από την ελληνική δημοκρατία πριν από την εφαρμογή της νέας ελληνικής νομοθεσίας, και εάν αυτή η «υποβάθμιση» αποτελεί restructuring credit event.

Η επιτροπή της ISDA αποφάνθηκε ομοφώνως ότι το συγκεκριμένο ερώτημα δεν ικανοποιεί κανένα από τα σκέλη του προσδιορισμού του subordination όπως έχει οριστεί από την ISDA το 2003 και επομένως δεν έχει λάβει χώρα ένα restructuring credit event.

Το δεύτερο υποβληθέν ερώτημα αφορούσε στο εάν υπήρξε κάποια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής δημοκρατίας και των ιδιωτών πιστών της Ελλάδας η οποία να συνιστά restructuring credit event.

Η EMEA DC αποφάνθηκε ότι δεν έχει εν γνώσει της κανένα στοιχείο για μια συμφωνία η οποία να ανταποκρίνεται σε ό,τι η ίδια προσδιορίζει ως restructuring credit event με βάση τα όσα έχει η ίδια διαθέσιμα, και για αυτό αποφάσισε ομοφώνως ότι δεν έχει συμβεί ένα τέτοιο event.

Τις (ομόφωνες) αποφάσεις της Επιτροπής έλαβαν οι Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase Bank, Morgan Stanley, UBS, BNP Paribas, Societe Generale, Citadel Investment Group, D.E. Shaw Group, BlueMountain Capital, Elliott Management Corporation, PIMCO.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pinokio avatar
  pinokio 01/03/2012 15:24:59

  Μαλλον σωθηκαμε για μια ακομα φορα.

 2. Κατερινα avatar
  Κατερινα 01/03/2012 15:31:05

  γι' αυτούς που πιστεύουν ότι δεν ήταν όλα προαποφασιμένα!!

 3. drider avatar
  drider 01/03/2012 15:48:53

  Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα... Συμμετοχή από 75% έως 90% εγγυάται την ενεργοποίηση των CACs, άρα και ενεργοποίηση των CDS.

  Αλλά σταματήστε να δίνεται σημασία σε ένα οικονομικό όργανο που πλέον έχει πολύ μικρή χρησιμότητα. Όχι λόγω της σημερινής απόφασης του ISDA, αλλά γιατί τα CDS και τα άλλα παράγωγα αποδείχθηκαν στην πράξη άχρηστα το 2008.

 4. Y. avatar
  Y. 01/03/2012 16:01:35

  “ISDA…..added, ....that the situation is still eveloving and that market participants could submit further questions to the body "as further facts come to light.”
  h...://www.marketwatch.com/story/no-greek-cds-payout-on-swap-panel-says-2012-03-01?link=MW_pulse

 5. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 01/03/2012 16:05:41

  Αφού το γράφετε και στην είδηση, γιατί δεν το επισημαίνετε όπως πρέπει και δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις: "Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα ότι δεν έχουμε πιστωτικό γεγονός, ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ." Όπου 'ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ' (όπως λανθασμένα το διατυπώνετε), νοείται πσοστό κάτω του 75%, ΑΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΟΥ!! Δεν γλιτώσαμε τίποτα, γιατί πολύ απλά δεν ετίθετο καν ζήτημα πιστωτικού γεγονότος στην παρούσα φάση, όλα θα κριθούν στα μέσα του Μαρτίου με το ποσοστό συμμετοχής στο κούρεμα.
  Εδώ και το σχετικό απόσπασμα της επίσημης ανακοίνωσης της ISDA:
  "The EMEA DC noted, however, that the situation in the Hellenic Republic is still evolving and today’s EMEA DC decisions do not affect the right or ability of market participants to submit further questions to the EMEA DC relating to the Hellenic Republic nor is it an expression of the EMEA DC’s view as to whether a Credit Event could occur at a later date, in each case, as further facts come to light."
  Προς τι λοιπόν η...χαρά (και δεν αναφέρομαι στους αναγνώστες του Antinews, αλλά σε μία ακόμα γενική ψευδο-ευφορία που σκόρπισε η "είδηση" και που εκ νέου μας αποπροσανατολίζει από το γενικό δεδομένο κλίμα της τετελεσμένης χρεοκοπίας) ; Για να μην κλαίμε ομαδικά όταν έρθει η ώρα της τυπικής πτώχευσης και την επιστροφή με τις κλωτσιές στη δραχμή (με χρέος στο 160%-170% το 2020 σύμφωνα με Citigroup, Credit Suisse κλπ. πώς αλλιώς άλλωστε), καλά θα κάνουμε να μην χαιρόμαστε με τέτοια ψευδογεγονότα και να συνειδητοποιήσουμε έστω και τώρα τον όλεθρο στον οποίο έχουμε οδηγηθεί ανεπιστρεπτί.

  • factorx avatar
   factorx @ Μπάμπης 01/03/2012 16:44:23

   Διάβασες τι γράφουμε;: "Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα ότι δεν έχουμε πιστωτικό γεγονός, εκτός κι αν η συμμετοχή στο κούρεμα είναι πολύ χαμηλή"

  • Κατερινα avatar
   Κατερινα @ Μπάμπης 01/03/2012 16:48:48

   κε. Μπαμπη,
   και οι NY Times τα ίδια γράφουν:
   Officials Rule No Payout on Greek Swaps
   hττp://dealbook.nytimes.com/2012/03/01/officials-rule-no-payout-on-greek-swaps/?nl=business&emc=dlbka8

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/03/2012 16:10:46

  Το PSI (OPS) θα αρχίσει επίσημα αύριο. Πως μπορούμε να εκτιμήσουμε αν η συμμετοχή είναι μάλλον χαμηλή ή όχι;

  Επιτυχής συμμετοχή θα θεωρηθεί έως το 90% (60% θα είναι μάλλον χαμηλή).

  Μετά την εξαίρεση της ΕΚΤ και της ΕΤΕΠ, ενός ιαπωνέζικου ομόλογου ονόματι Samurai αξίας 107 δις γιεν και της προσφυγής μιας ομάδας (ιδιωτών) ονόματι Europeanbondholders η οποία δεν αποδέχεται το κούρεμα, ας ελπίσουμε ότι δεν θα σηκώσουν το βάρος του κουρέματος μόνο τα ασφαλιστικά μας ταμεία... πλην φυσικά των δυνατών οντοτήτων funds που δεν έχουν πρόβλημα...

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 01/03/2012 17:10:24

  Θά ήταν εκπληκτικά απίθανο τό PSI νά αποτύχει καί νά έχουμε πιστωτικό γεγονός καί ενεργοποίηση τών CDS. Πάνω από 70% τού χρέους ελέγχεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τά οποία είναι άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενα από άλλα πολύ ισχυρότερα (ή μπορούν νά ασκήσουν καταναγκαστικό εκβιασμό γιά διάφορους λόγους, πού δέν είναι τού παρόντος νά αναλυθούν), τά οποία αποφασίζουν καί γιά τήν ενεργοποίησή τους. Άν η ενεργοποίηση τών CDS αφορούσε ένα ποσό 3-4 δισ. ευρώ, όπως συχνά πολλοί διατείνονται, τότε θά είχαμε πιστωτικό γεγονός καί αυτό μόνο καί μόνο γιά νά διαφυλαχθεί τό κύρος τών ασφαλίστρων κινδύνου (αρκετά προσοδοφόρο χρηματιστικό προϊόν, γιά αυτούς πού τά εκδίδουν). Δέν είναι όμως έτσι. Τό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο.

  Η μοναδική υπηρεσία πού μπορεί νά αποφασίσει πότε ένα γεγονός μπορεί νά χαρακτηρισθεί πιστωτικό γεγονός (χρεοκωπία) είναι η ISDA. Έτσι έχει ρυθμισθεί καί αυτός είναι όρος απαράβατος γιά τούς κατόχους ασφαλίστρων κινδύνου (CDS ).
  Η International Swaps Derivatives Association” (ISDA) ιδρύθηκε τό 1985 από τίς μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες καί σήμερα ανήκουν στήν ISDA οι μεγαλύτερες τράπεζες τού κόσμου. Δηλαδή οι τράπεζες πού έχουν εκδώσει τά περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) είναι καί εκείνες πού αποφασίζουν πότε ενεργοποιούνται.
  Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) δέν θεωρείται από τήν ISDA πιστωτικό γεγονός (αυτοί έχουν καί τό μαχαίρι καί τό πεπόνι). Τό πρόβλημα θά δημιουργούνταν, άν η Ελλάδα έκανε επίσημη στάση πληρωμών. Δέν νομίζω ότι οι διεθνείς τραπεζίτες θά τό επέτρεπαν ποτέ. Ο κίνδυνος νά ακολουθήσουν καί άλλες χώρες τής ευρωζώνης παραείναι μεγάλος. Άσε πού μόνον η ελληνική στάση πληρωμών φθάνει νά δυναμιτίσει τό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τό κόψιμο τού ΔΝΤ δέν είναι τυχαίο καί οι εκβιασμοί στό ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι απερίγραπτοι. Η Merkel μέ τόν Schäuble ρισκάρουν πολλά καί η άποψή μου είναι ότι θέλουν νά πάρουν εκδίκηση από τούς αγγλοσάξωνες γιά τήν «αναγκαστική» διάσωση τών τραπεζών τους καί ευρύτερα τών ευρωπαϊκών τραπεζών τής ευρωζώνης πού τούς «επέβαλε» τό αγγλοσαξωνικό τραπεζικό κατεστημένο. Η ρήξη μέ τό city of London είναι ουσιαστική καί η μελλοντική ισορροπία ισχύος σέ εξέλιξη.
  Σύμφωνα μέ τήν „Welt Online“, από μια επιστολή τού γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, όπου ο Υφυπουργός Hartmut Koschyk παραθέτει αριθμούς σε μιά "αναφορά στην BaFin", ο συνολικός όγκος των CDS δέν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Συγκεκριμένα καί μέ ημερομηνία την 9η Σεπτεμβρίου 2011, ο συνολικός όγκος των CDS είναι συνολικού ύψους: Σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου 76,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Σέ πορτογαλικά ομόλογα 66,5 δισ. δολάρια. Σέ ισπανικά ομόλογα 160,2 δισ. δολάρια. Σέ ιταλικά ομόλογα 301,4 δισ. δολάρια καί σέ ιρλανδικά ομόλογα 42,4 δισ. δολάρια.

  • drider avatar
   drider @ Ιαπετός 01/03/2012 17:27:17

   Τα CDS είναι κυκλικά στοιχήματα, οπότε μπορεί να είναι σημαντική η διαφοροποίηση του gross notional από το net notional.

   Που βαδίζουμε κύριοι? (Ο Μπαμπούλας των CDS)
   h**p://www.techiechan.com/?p=1158

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/03/2012 17:35:33

  λες γι' αυτό η ΕΚΤ να ανακοίνωσε ΜέγαΠακέτο εκατοντάδων δις για τις τράπεζες; και αν αυτό δεν λεγεται ποσοτική διευκόλυνση (τύπωμα) πως λέγεται;...

  κάτι αθερίνες μόνο θα "χάσουν ολότελα τα μαλλιά τους" από το PSI, δηλαδή συνταξιούχοι που τους έπεισαν αμοιβάδες (ασφαλιστές) να επενδύσουν τις οικονομίες τους

  νεοφιλελευθερισμός και εδώ!

  οι μεγάλοι τα έχουν τριπλογυρίσει...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ αλλενάκι 01/03/2012 18:07:01

   Το δεύτερο πακέτο ένεσης ρευστότητας (500 δις) διατέθηκε χθές. Στις 20 Δεκεμβρίου, οι εμπορικές τράπεζες είχαν πάρει άλλα 450.
   Όντως "γυρίζουν" το μεγαλύτερο μέρος, αμέσως. Τα επανακαταθέτουν στην EKT (παίρνοντας το σχεδόν μηδενικό επιτόκιο overnight - σήμερα το Ευρωπαικό είναι 0,394 %, εννοείται σε ετήσια βάση).
   Ο λόγος είναι ότι οι εμπορικές τράπεζες έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τους, και έτσι ο διατραπεζικός δανεισμός βρίσκεται εδώ και μήνες σε εποχή παγετώνων.
   Έχουν όμως έτσι μια φτηνή πηγή δανεισμού (απεριόριστα τριετή δάνεια με επιτόκιο 1%). Αυτό που κάνουν, δεν αποδίδει κέρδος αλλά μικρή ζημία που καρπώνεται ως κέρδος η ΕΚΤ. Διατηρούν όμως έτσι όμως μεγάλο απόθεμα ρευστότητας για ενδεχόμενους κινδύνους και "φτιάχνουν" τα ισολογιστικά τους ώστε να καλύπτουν τα νέα strandards Basel III και τα ρυθμιστικά Tier Capital ratio. Εννοείται, πιάνει δουλειά ο Χάρι Πότερ μαζί με την Ερμιόνη Γκρέιντζερ και τον Ρον Oυέσλι.
   Βέβαια, για διάθεση σοβαρού μέρους της ρευστότητας αυτής στην πραγματική οικονομία, η τελευταία πρέπει να περιμένει. Δυστυχώς....

 9. franc avatar
  franc 01/03/2012 17:46:53

  H ISDA είναι τόσο ανεξάρτητη απο την Αυτοκρατορία του χρήματος όσο και ο Παπαδήμος απο την Goldman Sachs. Το είχα πει με άλλα λόγια και προχτές:
  franc είπε:
  28/02/2012 στις 7:24 pm

  Λέτε η ISDA να βάλει τους Αμερικάνους Τραπεζίτες να πληρώσουν τα στοιχήματα των τζογαδόρων τύπου Σόρος και Ρουμπινί? Πλάκα θα έχει…

 10. rally monkey avatar
  rally monkey 02/03/2012 00:31:19

  πολύ απίθανο να μήν ενεργοποιηθουν τα CDS με αφορμη τη λήξη του Μαρτιου

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ rally monkey 03/03/2012 16:59:50

   Σωστό! Και τότε πάνε και τα μνημόνια και τα αγγλικά δίκαια και όλες οι δεσμεύσεις! Και να δω τι θα κάνουν οι Μερκοζύ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.