02/05/2008 00:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Γκρίζα» συμφωνία ΔΕΗ - Μυτιληναίου

Αναδημοσιεύουμε από την «Καθημερινή»:
Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης δηλαδή την ώρα της μεγάλης εξόδου των εκδρομέων και της κορύφωσης του Θείου Δράματος επέλεξε το υπουργείο Ανάπτυξης να εγκρίνει τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την έναρξη λειτουργίας της μονάδος της Endesa Hellas στις αρχές του καλοκαιριού. Προφανώς ήθελαν στο υπουργείο Ανάπτυξης να γίνει νωρίτερα η «Ανάσταση» για τον όμιλο Μυτιληναίου που συμμετέχει με ποσοστό 49% στην συγκεκριμένη επένδυση.Τα ερωτήματα που υπάρχουν μετά την εξέλιξη αυτή είναι δεδομένα και αφορούν:
α) εάν μετά την είσοδο στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας η νέα μονάδα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας που αδειοδοτήθηκε να παράγει ρεύμα για ίδιους σκοπούς (για την τροφοδοσία δηλαδή της Αλουμίνιον της Ελλάδος) θα επιστρέψει τώρα τις όποιες επιδοτήσεις έλαβε από τον Αναπτυξιακό Νόμο,
β) τι θα γίνει με το αδιαμβισβήτητο γεγονός ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου θα δημιουργεί για λογαριασμό του συνθήκες «αρμπιτράζ», δηλαδή θ’ αγοράζει ενέργεια από τη ΔΕΗ σε χαμηλή τιμή 45 ευρώ την κιλοβατώρα για κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης και θα πουλά την παραγόμενη ενέργεια σε πολύ υψηλότερη τιμή (70 με 75 ευρώ τη κιλοβατώρα) στο Σύστημα, δηλαδή στη ΔΕΗ, η οποία εν προκειμένω θα αγοράζει το ρεύμα ακριβότερα από την τιμή στην οποία το πουλά.
γ) Και το τρίτο είναι πόσο ζημιωμένη εξέρχεται η ΔΕΗ καθώς τα επιπλέον 344 MW που προσφέρονται από τη νέα ιδιωτική μονάδα θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να δημιουργήσουν εξοικονόμηση ρεύματος στην ΔΕΗ εφόσον θα χρησιμοποιούνταν για τον αρχικό σκοπό τους, την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Frixos13 avatar
  Frixos13 02/05/2008 02:08:58

  Μήπως εννοείς τη γνωστή πλούσια κυρία;

 2. Ν.Δ.Σ.(ΑΤΑΚΤΟς ) avatar
  Ν.Δ.Σ.(ΑΤΑΚΤΟς ) 02/05/2008 08:03:54

  Καλά που αλλού μπορεί να κρύψει της απολαβές της Χρυσής Ολυμπιάδας

 3. Ν.Δ.Σ.(ΑΤΑΚΤΟς ) avatar
  Ν.Δ.Σ.(ΑΤΑΚΤΟς ) 02/05/2008 08:49:13

  Ας καταργηθεί η απαλλαγή φόρου στο κολόχαρτι κάκιστης ποιότητας και σε αντιστάθμισμα μειωθεί στα ΑΠΕ όπως ζήτησε ο Μιχάλης να δεις μετά σε μια στιγμή τη θα κατακλύσει στο Ελλαδιστάν ? Να δεις μετά τι θα βγει στην επιφάνεια .

 4. giorgos avatar
  giorgos 02/05/2008 11:50:56

  Και μάλιστα ανακοίνωση δεν έβγαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά ο Όμιλος!Τόσα χρόνια η ΔΕΗ δεν έκανε επενδύσεις,οι ανάγκες σε ρεύμα μεγάλωναν,ε κάποιος δεν έπρεπε να καλύψει το κενό;Φυσικά ο ιδιώτης αυτοπαραγωγός που έγινε συμπαραγωγός για να μη πάθουμε μπλάκ-άουτ!Με το λιθάνθρακα να δούμε τι θα κάνει ο επιχειρηματίας!

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/05/2008 16:08:40

  Ν.Δ.Σ. (ΑΤΑΚΤΕ) δεν σε κατάλαβα. Υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ; ή δεν καταλαβαίνω τι λες;

 6. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 02/05/2008 19:53:19

  mipos telika tin ANAKINOSI tin sinetakse egrapse o Stamatis
  ohi epidotisis alla to FPA

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.