Γκίκα μ
20/06/2014 06:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γκίκα μ' σε θέλει ο Σαμαράς

Δεν άρχισε καλά ο Γκίκας Χαρδούβελης και ίσως ο Πρωθυπουργός πρέπει να σφίξει λίγο τα ζωνάρια...

Αν ήταν καλός ή κακός υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας θα κριθεί από την ιστορία και μάλιστα σύντομα. Ανέλαβε, ύστερα από εντολή του Αντ. Σαμαρά να διαπραγματευτεί για την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και με τη χρεοκοπία επί θύραις. Αν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών αποδείχθηκε από το γεγονός ότι η χώρα δεν διαλύθηκε. Βεβαίως αυτό πιστώνεται σε όλη την κυβέρνηση και κυρίως στον ελληνικό λαό και τις θυσίες που έχει κάνει. Κάποιοι μπορούν να χαρακτηρίσουν το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο ως πολύ «αδύναμο» στις διαπραγματεύσεις και ότι υπέκυπτε στις ορέξεις της τρόικας. Ωστόσο, έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε όλοι, κυρίως όταν το μαχαίρι και το πεπόνι το έχουν οι τροικανοί. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση που έκανε το οικονομικό επιτελείο την προηγούμενη διετία είναι επιτυχημένη. Η άλλη πλευρά εμπιστευόταν τον Γ. Στουρνάρα και τους βασικούς συνεργάτες του – διαπραγματευτές, τους γνώριζε και ήταν διαφορετική η προσέγγιση των θεμάτων.

Καλώς ή κακώς ο ανασχηματισμός έγινε, νέο υπουργό έχουμε και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα δεν είναι καθόλου καλά κι απ’ ότι μαθαίνουμε, στο υπουργείο Οικονομικών το κλίμα δεν είναι και τόσο καλό. Ο κ. Χαρδούβελης ακόμη ενημερώνεται, έχουν φύγει βασικοί συνεργάτες του κ. Στουρνάρα και η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με νέα πρόσωπα που οι ξένοι ούτε καν τα γνωρίζουν.

Για ένα περίεργο λόγο που κανείς δεν καταλαβαίνει έφυγε για παράδειγμα ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Τσακλόγλου ο οποίος είχε αναλάβει το βάρος όλων των Euroworking Group αλλά και κρίσιμες συνομιλίες με τους τροικανούς. Δεν θα μπορούσε δηλαδή να μείνει για μερικούς μήνες μέχρι να πάρει μπροστά ο Χαρδούβελης; Το ίδιο ισχύει και για άλλα σημαίνοντα πρόσωπα του υπουργείου Οικονομικών και του Ανάπτυξης που έμειναν στον αέρα πριν καλά – καλά ο νέος υπουργός μάθει τα «κόλπα». Ο κ. Χαρδούβελης ορίζει νέα πρόσωπα που δεν έχουν καμιά σχέση με τις διαπραγματεύσεις, εμφανίζεται αναβλητικός σε βασικά θέματα, δεν παίρνει εύκολα αποφάσεις κι όλα αυτά ενώ το καλοκαίρι θα είναι καυτό και το φθινόπωρο ακόμη χειρότερο.

Για να μην πούμε για την γκάφα που έγινε όταν στο πρόσφατο Euroworking Group πήγε ως νέος επικεφαλής του ΣΟΕ ο καθηγητής κ. Μ. Μαματζάκης, συστήθηκε στους ξένους και μόλις γύρισε στην Αθήνα τον... έδιωξε ο Χαρδούβελης για να φέρει έναν δικό του στο ΣΟΕ, τον οικονομολόγο της δραχμής κ. Στεφανάδη. Ήταν ένα φάουλ που χρεώνεται ο ίδιος ο υπουργός.

Δυστοκία υπάρχει στη στελέχωση και άλλων θέσεων του υπουργείου καθώς ο νέος υπουργός δεν έχει μηχανισμό που θα τον υποστηρίξει στη δύσκολη διαπραγμάτευση.

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο σημείο που θεωρείται σημαντικό. Ο κ. Στουρνάρας είχε καταφέρει την τελευταία διετία να κρατήσει και άλλους υπουργούς και βουλευτές σε μια μετριοπαθή στάση. Δεν τους έκανε τα χατίρια, δε υπέκυπτε σε απαιτήσεις για περισσότερα κονδύλια. Για άλλους ήταν η «κόλλα» που συνέδεε όλα τα υπουργεία και για άλλους το αλεξικέραυνο. Όλοι τα «έχωναν» στον Στουρνάρα αλλά η δουλειά γινόταν και γινόταν καλά. Τώρα εκφράζονται αμφιβολίες, αν και είναι νωρίς, ότι ο κ. Χαρδούβελης θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Κάτι που φάνηκε άλλωστε όταν με τη φυγή του Στουρνάρα ο κάθε υπουργός κάνει ότι γουστάρει ενώ η τρόικα μας βρίζει για οπισθοχώρηση από τα συμφωνηθέντα.

Βεβαίως, ο κ. Χαρδούβελης πηγαίνοντας στο πρώτο του Eurogroup κατάλαβε ότι θα περάσει δύσκολα αφού του κατέστη σαφές ότι οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποβαίνουν σε βάρος της Ελλάδας. Αν τώρα ο ίδιος δεν μπορέσει να χειριστεί τους δανειστές τότε θα έχει πρόβλημα. Ειδικά όταν γυρίζοντας στην Αθήνα θα βρει νέες προτροπές για χαλάρωση.

Άλλο βεβαίως μια διαπραγμάτευση για στοχευμένες ελαφρύνσεις κι άλλο ο καθένας να κάνει ότι του γουστάρει διακινδυνεύοντας τις δόσεις και κυρίως τη συζήτηση για το χρέος.

Κάποιοι ήδη φωνάζουν... Γκίκα μ’ σε θέλει ο Σαμαράς και ίσως ο πρωθυπουργός πρέπει να σφίξει λίγο τα ζωνάρια. Να μαζέψει τους λαϊκιστές, να δώσει εντολή να μαζευτεί το μαγαζί στο υπουργείο Οικονομικών και να σταματήσει η χαλάρωση που διακρίνουν ήδη πολλοί σε πολλά υπουργεία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΙΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΙΛΙΤΗΣ 20/06/2014 10:21:31

  Το έχουμε δει το έργο πολλές φορές. Έχει γίνει μάστιγα της πολιτικής ζωής. Όταν αλλάζει ο υπουργός, αλλάζουν ακόμα και τα έπιπλα του υπουργείου. Δηλ. κτίζεις με κόπο και θυσίες για δύο χρόνια, και με ένα ανασχηματισμό τα γκρεμίζεις όλα και ξανά από την αρχή. Αν αυτό είναι πολιτικοί τότε ...

 2. GregA avatar
  GregA 20/06/2014 11:01:12

  Με καθηγητές και θεωρητικούς δεν σώζεται η οικονομία. Οι όποιες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται από ανθρώπους που έχουν διαπραγματευθεί σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες και είναι αποδεδειγμένα πετυχημένοι. Ο καθηγητής διαπραγματεύεται την καμπύλη του χρέους χωρίς να συνειδητοποιεί τη καμπύλη στη ζωή του μέσου Έλληνα. Μόνον η ανάληψη των παραγωγικών υπουργείων από μάχιμους και επιτυχημένους επιχειρηματίες διεθνούς βεληνεκούς, με τεχνικούς συμβούλους τους νυν υπουργούς, θα διαμορφώσει θετικές προϋποθέσεις για την πορεία της οικονομίας.

  • my way avatar
   my way @ GregA 20/06/2014 11:09:44

   Ακόμα καλλίτερα: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται από άριστους πολιτικούς, που θα έχουν τεχνικούς συμβούλους τους άριστους της αγοράς και της θεωρίας.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ my way 20/06/2014 11:20:10

    Ακριβως, γιατι ο επιχειρηματιας μπορει και να μπει στον πειρασμο να ευλογησει τα γενεια του.... Οσο για τον τιτλο, το καλυτερο τσαμικο!!!!

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 20/06/2014 12:44:44

  η ασυνέχεια του κράτους, η συνέχεια του καμματικού κράτους (των ημετέρων;). κράτος δεν γίνεται έτσι. στο απέραντο αμερικανιστάν, περνούν αρκετοί μήνες μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση. και δεν αλλάζουν με το παραμικρό, ή επειδή άλλαξε χέρια η κυβέρνσηση, τους βασικούς του κρατικού μηχανισμού. λέγεται ΣΥΝΕΧΕΙΑ του έρμου του (σοβαρού) κράτους...

 4. Nikos avatar
  Nikos 20/06/2014 14:14:53

  Μόνος τα κάνει όλα αυτά ο Χαρδούβελης; Δεν συμβουλεύεται κανένα μιας εβδομάδας υπουργός;

  • νεφέλη avatar
   νεφέλη @ Nikos 20/06/2014 17:58:43

   ...η, μήπως, επειδή συμβουλεύεται τους θεωρητικούς του Σημητισμού χρονοτριβεί; Μην ξεχνάμε, ότι αυτοί οι κύριοι καθηγητές οδήγησαν κατά πολύ τα πράγματα στην κρίση. Τωρα τολμούν να προσδοκούν και ολική επαναφορά δια των καθυστερήσεων και άλλων δολίων μεθόδων, όπως του αποσυντοντισμού των εφοριών, αποσιωπώντας την ανακοίνωση των 100 δόσεων, κλπκλπ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.