#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/04/2010 13:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Γιώργο σήκωσε το τηλέφωνο»

Εδώ μηχανισμός, εκεί μηχανισμός, πού είναι ο μηχανισμός; Οι «αγορές» με spreads και δηλώσεις αναλυτών σπρώχνουν την Ελλάδα στο ΔΝΤ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς να μη σχολιάζει...


 

 

Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές παροτρύνουν τον Γ. Παπανδρέου να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Αλλιώς «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», προσθέτουν Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πλημμύρισαν από σχόλια και πληροφορίες ειδικών, οι οποίοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να... σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει βοήθεια, βλέποντας ότι με τέτοια spreads ο δανεισμός φαντάζει όνειρο απατηλό...

«Στο χείλος»

«Οι αγορές έδωσαν ένα πολύ καθαρό μήνυμα ότι δεν θέλουν να δανείσουν την Ελλάδα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ερικ Τσάνεϊ, οικονομολόγος στον γαλλικό ασφαλιστικό-χρηματοπιστωτικό όμιλο ΑΧΑ, προσθέτοντας μάλιστα σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ»: «Οι αγορές λένε ότι αν ο Παπανδρέου δεν σηκώσει το τηλέφωνο, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος».

«Ο ευρωπαϊκός τζόγος απέτυχε παταγωδώς», συμπληρώνει στο ίδιο πρακτορείο ο Νικ Κούνης, οικονομολόγος στην ολλανδική τράπεζα Fortis. «Η εκτίναξη των spreads καθιστά λιγότερο πιθανό να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από τη μαύρη δημοσιονομική της τρύπα χωρίς ένα πραγματικό χέρι βοηθείας».

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα αρκετά ελκυστικό επιτόκιο», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Κλαρίντα, σύμβουλος στην αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Pacific Investment Management.

«Τιτανικός»

Η Ελλάδα «μοιάζει με Τιτανικό», πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Μπλούμπεργκ», με φρασεολογία που χρησιμοποίησε πρώτη φορά υπεύθυνος... Ελληνας υπουργός, ο επί των Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να μοιάζει με σύγκρουση τρένων σε αργή κίνηση», άλλο ποιητικό... σχόλιο, αυτή τη φορά από τον Στιβ Μπάροου, αναλυτή στη βρετανική τράπεζα Standard, μιλώντας στην εφημερίδα «Γκάρντιαν». «Η σύγκρουση δεν έχει ακόμη γίνει, αλλά πλησιάζει».

Από κοντά και ο αναλυτής επί θεμάτων Ελλάδας του οίκου αξιολόγησης Fitch, Κρις Πράις. Σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο «Ρόιτερ», ο Πράις καλεί την Ελλάδα να ζητήσει άμεσα ρευστό από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. «Είναι στο χέρι πια της ελληνικής κυβέρνησης να πάει δημοσίως στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να ζητήσει ρευστό και στήριξη. Το ζήτημα δεν μπορεί άλλο να καθυστερεί», τονίζει ο Πράις. Κατά τον Πράις, ούτε το σχέδιο για ομόλογα σε δολάρια σώζει την Ελλάδα.

«Σχόλια από επενδυτές δείχνουν ότι δεν θα δανείσουν με πιο ευνοϊκούς όρους από ό,τι οι Ευρωπαίοι, σε αυτή τη φάση η αμερικανική εκστρατεία είναι λίγο εκτός τόπου», λέει χαρακτηριστικά. Ο οίκος Fitch μάς έχει ήδη αξιολογήσει με ΒΒΒ+ και μας έχει υπό περαιτέρω αρνητική αξιολόγηση.

Ουδέτερη Κομισιόν

Την ίδια στιγμή που οι αγορές, που τόσο με τα ιλλιγγιώδη spreads όσο και και με τις ως άνω δηλώσεις δείχνουν να έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια... την κενή περιεχομένου πολιτική στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα, η Κομισιόν νίπτει τας χείρας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει υποθετικά σενάρια και ανυπόστατες φήμες», επανέλαβε χθες ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες αν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο Μπαϊγί πρόσθεσε ακόμη ότι «αν και όταν υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης, θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιτροπή και την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται από την απόφαση της συνόδου κορυφής του Μαρτίου».

«Εφυγαν 10 δισ.»

Δεν είναι ωστόσο μόνο οι «ξένοι» που δεν εμπιστεύονται πια την ελληνική οικονομία. Σε χθεσινό τους πρωτοσέλιδο, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αναφέρουν, επικαλούμενοι στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ότι μόνο τους δύο πρώτους μήνες φέτος έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες περί τα 10 δισ. ευρώ, 4,5% του συνόλου του τραπεζικού συστήματος.

Η εφημερίδα κάνει ακόμη λόγο για φήμες που διαψεύδονται, σύμφωνα με τις οποίες καταθέτες αποσύρουν χρήματα σε χαρτονομίσματα των 500 και 200 ευρώ για να βάλουν σε θυρίδες ή «κάτω από το στρώμα»!

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=149536

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πλούταρχος Λευκαδίτης avatar
  Πλούταρχος Λευκαδίτης 09/04/2010 14:48:45

  Αυτοπροσδιοριζόμενε,

  έρχεται το καλοκαίρι. Μήπως πρέπει να πάρεις το κανώ σου, το Ραγκούση και τον Παπακωνσταντίνου και να πάτε κατά Πάρο μεριά, για να εξασκήσε καθημερινά στο κανώ και όχι στα κεφάλια ημών; Λέω μήπως;

 2. Πλούταρχος Λευκαδίτης avatar
  Πλούταρχος Λευκαδίτης 09/04/2010 14:50:22

  Από τη βιασύνη μου, έκανα λάθος: εξασκείσαι και ουχί εξασκήσε!
  Mea culpa!

 3. koinos_nous avatar
  koinos_nous 09/04/2010 15:45:56

  Σηκωσε το το γ.μ.μ.ν.?

 4. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 09/04/2010 15:50:04

  Οι φωτογραφίες με το κανώ σε λαικά έντυπα και κανάλια, δεν αναπτερώνουν την σημερινή καταγραφόμενη απαισιοδοξία των Ελλήνων.

  Οι κερδοσκόποι εξακολουθούν, να χαίρονται.

  Που το πάτε παλληκάρια της πράσινης ανάπτυξης, της υγιεινής διατροφής και της.... καμμένης χώρας;

 5. Tassos avatar
  Tassos 09/04/2010 17:11:08

  The party starts soon wait guys...just order Don Perignon Goldman Sacks pays.

 6. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 09/04/2010 19:31:56

  Η λύση: Εξεταστική για το εξάμηνο Γ.Παπανδρέου. Αυτός έτσι όπως πάει θα ξεπουλήσει και την Μάγκυ (ποιός την παίρνει όμως). Αλλά δεν θα μας πεθάνεις κ.....νεκροθάφτη!

  Χριστός Ανέστη αδέλφια!

 7. Orestios avatar
  Orestios 09/04/2010 21:37:01

  Ο Αινστάιν του ΠΑΣΟΚ χάθηκε. Πανικοβλημένοι οι υποβολείς του τον καλούν να χρεωκοπήσει τη χώρα.

 8. Titos avatar
  Titos 10/04/2010 08:55:53

  Φτάνουμε σιγά-σιγά στο τέλος. Στο τέλος θα παρακαλούμε το ΔΝΤ να έρθει για να μας "σώσει".
  Έτσι οδήγησαν τα πράγματα το GAP και η παρέα του, σε σημείο, που εμείς το πόπολο,να θεωρούμε την επέμβαση του ΔΝΤ σα λύτρωση και"Μάννα εξ ουρανού".
  Τι να πει κανείς!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.