29/09/2009 18:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιούνκερ: Δύσκολη δεκαετία για την ΕυρώπηΜολονότι το δυσκολότερο στάδιο της οικονομικής κρίσης φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια δεκαετία χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και λιτότητας μετά το 2011, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι «οι μεγάλοι ρυθμοί αύξησης της ανεργίας βρίσκεται μπροστά μας».

«Αυτό που διαπιστώνω σήμερα ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση «εξακολουθεί να είναι εύθραυστη» και η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται «διστακτική και συγκρατημένη» στην Ευρώπη, με μια μακρά περίοδο αργής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα παραμείνει καθηλωμένη στο 1,5% τη δεκαετία 2010-2020, ενώ οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης συνεπάγονται περιορισμό των περιθωρίων ελιγμών στο δημοσιονομικό τομέα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προετοιμασθούν για τον αποφασιστικό περιορισμό των ελλειμμάτων και των χρεών τους, τα οποία έχουν διογκωθεί σημαντικά μετά τα προγράμματα ανάκαμψης και την αύξηση των δημόσιων δαπανών που προκάλεσε η οικονομική κρίση, προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη σημείωσε, ωστόσο, μεγαλύτερη βελτίωση από το αναμενόμενο το Σεπτέμβριο, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι, ο κλάδος των υπηρεσιών παρουσιάζει ανάπτυξη και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ανέκαμψαν από τα ιστορικά χαμηλά του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στις 82,8 μονάδες από 80,8 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, βάσει αναθεωρημένων στοιχείων. Πρόκειται για την έκτη συνεχή άνοδό του, η οποία ξεπέρασε μάλιστα τις προσδοκίες της αγοράς, και ενισχύει την πιθανότητα επιστροφής στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν η βελτίωση αυτή οφείλεται στην αύξηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος κατά 3 μονάδες στις -19 μονάδες και στην αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών στις -9 μονάδες από -11 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο.

Επιπλέον, υπήρξε περαιτέρω βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στις -24 μονάδες από -25 μονάδες, ενώ ο δείκτης στις κατασκευές αυξήθηκε στις -31 μονάδες από τις -32 μονάδες.

Επιδείνωση παρουσίασε μόνο το κλίμα στον τομέα λιανικής, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις -15 μονάδες από -14 μονάδες.

Όσον αφορά στις πληθωριστικές προσδοκίες των νοικοκυριών για το επόμενο 12μηνο, η έρευνα της Κομισιόν έδειξε ανάκαμψη από τα ιστορικά χαμηλά των -16 μονάδων στις -14 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. mesas avatar
    mesas 30/09/2009 09:32:24

    αυτά είναι τα σημαντικά...
    από οτι φαίνεται, η Ιαπωνία των '90s μας οδηγεί

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.