#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/06/2011 23:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για όσους λένε ότι οι θέσεις Σαμαρά δεν βρίσκουν απήχηση στην Ευρώπη

[caption id="attachment_109930" align="alignnone" width="600" caption=" Axel Weber"][/caption]

Το άρθρο που ακολουθεί δεν είναι από κάποια ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Είναι από τους Financial Times  της Γερμανίας! Αυτά ως απάντηση για όσους λένε: Πρώτον ότι το μνημόνιο δεν διαπραγματεύεται! Δεύτερον, ότι οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά δεν βρίσκουν απήχηση.

“Oκτώ βήματα εξόδου της Ελλάδος από την κρίση»

Βημα πρώτον: Παροχή εγγυήσεων – Κατ’ αρχάς να κερδίσουμε χρόνο: Τέρμα με τις υπό όρους εγγυήσεις, οι οποίες προκαλούν στις αγορές συνεχώς μόνο νέο πανικό. Αυτό μπορεί να μοιάζει ηθικά απαράδεκτο, αλλά θα ήταν καλύτερο από οικονομικής και δημοσιονομικής απόψεως: Μία σαφής εγγύηση θα σταματούσε την ακριβή διαρκή εικοτολογία για το αν και πότε η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα «κούρεμα» χρέους. Οδήγησε σε όλο και υψηλότερα spread για τα ελληνικά ομόλογα και όξυνε την κρίση. Πρότυπο θα μπορούσε να αποτελέσει η εγγύηση των καταθέσεων μετά το σοκ της Lehman, που σταμάτησε και τότε τον αρχικό πανικό. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank Axel Weber, o οποίος το 2010 ήταν αντίθετος με την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ζητά τώρα εγγυήσεις για το σύνολο του χρέους. Αποτέλεσμα: Τα spread θα μειωθούν και μαζί και το βάρος των επιτοκίων για την ελληνική κυβέρνηση.

Βήμα Δεύτερον: Τέλος στα τιμωρητικά επιτόκια – Φτηνότερο χρέος: Μέχρι τώρα η Ελλάδα πρέπει να πληρώνει τιμωρητικά επιτόκια για τα δάνεια, τα οποία λαμβάνει ως βοήθεια από τη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ. Αυτό στοχεύει στο να τρομάξει εν δυνάμει μιμητές της Ελλάδας ως προς την υπερχρέωση, αλλά κυρίως δυσκολεύει τη μείωση του χρέους. Στο μεταξύ βέβαια, τα επιτόκια μειώθηκαν ήδη μια φορά Θα ήταν καλύτερα να απαιτηθούν από την Ελλάδα το πολύ τα επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει η Γερμανία για την αναχρηματοδότησή της, συν τα λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον θα ήταν δυνατή η παράταση της αποπληρωμής των τόκων, προκειμένου να δρομολογηθεί η μείωση του χρέους. Μετά μπορεί να αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη δυναμική. Για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι αποφασιστικής σημασίας η σχέση οικονομικής ανάπτυξης και επιτοκίων. Όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο γρηγορότερα έρχεται η ανάπτυξη.

Βήμα Τρίτον: Επίτευξη δυναμικής – Εξυπνότερες μεταρρυθμίσεις: Χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνεται τίποτα. Γιατί πολλά πράγματα είναι άσχημα στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο όμως είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στοχευμένα εκεί, όπου θα φέρουν το ταχύτερο δυνατόν ανάπτυξη και θα επιβαρύνουν λιγότερο την πραγματική οικονομία, όπως π.χ. η ταχύτερη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Σε ορισμένους τομείς υπάρχουν ισχυρά «καρτέλ», ακόμη περισσότερο μπορεί να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και οι ξένες επενδύσεις θα μπορούσαν να εγκριθούν ταχύτερα και να προσελκυσθούν με περισσότερα φορολογικά κίνητρα. Θετικά επίσης μπορεί να δράσει η ιδιωτικοποίηση αναποτελεσματικών δημοσίων επιχειρήσεων. Το πρόβλημα είναι ότι στην παρούσα καταστροφική ακόμα κατάσταση είναι δύσκολο να προσελκύσει κανείς επενδυτές. Θα ήταν καλύτερα να μην πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις βεβιασμένα και να περιμένει κανείς έως ότου οι επιχειρήσεις γίνουν ανταγωνιστικές, βάσει της συμφωνίας μεταρρυθμίσεων.

Βήμα Τέταρτον: Φρένο στις πιέσεις για λιτότητα – Το λιγότερο είναι περισσότερο: Μπορεί κανείς να κάνει υπερβολική λιτότητα. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της καταρρέουσας πραγματικής οικονομίας, των μειωμένων κρατικών εσόδων και των νέων περικοπών, πρέπει να ισχύσει το σύνθημα: Προτεραιότητα στην ανάπτυξη αντί για βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα λιτότητας. Η μέχρι τώρα τακτική της βραχυπρόθεσμης μείωσης του ελλείμματος έλλειμμα και δι’ αυτής η μεσοπρόθεσμη επιβάρυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι σε κάθε περίπτωση αντιπαραγωγική. Διδάγματα μπορεί να αντλήσει κανείς από τα επιτυχημένα παραδείγματα δημοσιονομικής σταθεροποίησης των προηγούμενων ετών. Σε αυτά συγκαταλέγονται η Σουηδία και η Φιλανδία της δεκαετίας του ‘90. Σε όλα αυτά τα επιτυχημένα παραδείγματα οι κυβερνήσεις κατένειμαν τις προσπάθειες λιτότητας σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπόρεσαν να αποφύγουν τη βραχυπρόθεσμη κατάρρευση της ανάπτυξης. Οι εμπειρικές έρευνες έδειξαν: Μόνο με συνεχή οικονομική ανάπτυξη επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα η μείωση του χρέους.

Βήμα Πέμπτον:  Εξυπνη λιτότητα - Δημοσιονομική προσαρμογή με διορατικότητα: Εξ όσων είπαμε στο σημείο 4, συνεπάγεται ότι χρειάζεται έξυπνη λιτότητα. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κυρίως εκεί, όπου η πραγματική οικονομία επιβαρύνεται λιγότερο, η βιομηχανία μεσοπρόθεσμα αναπτύσσεται καλύτερα και αποδίδει περισσότερο στον Υπουργό Οικονομικών. Όταν επικρατήσει μέσω των εγγυήσεων ηρεμία, η Αθήνα μπορεί να σταματήσει τη συμβολική λιτότητα για τις χρηματαγορές – με βάση το σύνθημα: Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Αντ’ αυτού, η βασική αρχή πρέπει να είναι: Όσο το δυνατό μικρότερη αύξηση των φόρων, όσο το δυνατό περισσότερα για την είσπραξη των φόρων και περικοπές όπου δεν εμποδίζεται η ανάπτυξη. Γενικώς πρέπει να ισχύει η αρχή: Οι φορολογικές αυξήσεις είναι πιο επιβλαβείς για την ανάπτυξη απ’ ό,τι οι περικοπές των δαπανών. Οι μεγάλες επιχειρήσεις λιτότητας δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους δανειστές , αν δεν είναι συνδεδεμένες με προοπτικές ανάπτυξης.

Βήμα Εκτον: Περισσότερες επενδύσεις – ‘Ντόπινγκ’ για την οικονομία: Πυρήνα μιας νέας στρατηγικής για την Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει ένα πακέτο επενδύσεων, το οποίο θα μεριμνά για μια μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης και θα προσφέρει στους Έλληνες ένα ανταγωνιστικό αναπτυξιακό μοντέλο. Αυτό είναι σημαντικό για τους επενδυτές – και για τους πολίτες της χώρας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές δυνατότητες στην ελληνική οικονομία. Αυτές πρέπει να τις εκμεταλλευτούν οι Έλληνες. Τα χρήματα προς τούτο μπορούν να προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής ή μέσω του ανοίγματος της οικονομίας στις ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς του μέλλοντος. Θα ήταν επίσης δυνατό να δοθούν εγγυήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι πρώτες προτάσεις γι’ αυτό έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι – έχουν αναπτυχθεί από οικονομολόγους της Allianz, think tank όπως το Bruegel στις Βρυξέλλες ή από τους Φιλελευθέρους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βήμα Εβδομο:  Η παύση του νεποτισμού – Αγώνας κατά της διαφθοράς: Σε τι ωφελεί το καλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων, όταν τα χρήματα καταλήγουν σε λάθος τσέπες; Και τι αποφέρει η σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, όταν τα χρήματα των φορολογουμένων εξαφανίζονται στο εξωτερικό; Η διαφθορά και η φοροδιαφυγή πρέπει να εκλείψουν από την ελληνική καθημερινότητα. Ο εντοπισμός όσων έχουν πισίνες μέσω δορυφόρου αποτέλεσε μια πρώτη αξιόλογη κίνηση της κυβέρνησης. Ωστόσο η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια: Ξένοι εμπειρογνώμονες γνωρίζουν πού πρέπει να επέμβει κανείς για καλύτερα αποτελέσματα και δεν αποφεύγουν να σπάσουν ακόμα και πολιτιστικά ‘ταμπού.’ Ένας ευρωπαίος Επίτροπος κατά της διαφθοράς θα μπορούσε να αναλάβει την επιτήρηση. Ούτε οι πλούσιοι ούτε οι δημόσιοι λειτουργοί θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς ότι θα ξεφύγουν από την παρακολούθηση. Αλλά και η διεθνής κοινότητα μπορεί να κάνει κάτι, προκειμένου να εξαλειφθούν οι φορολογικοί παράδεισοι.

Βήμα  Ογδοον:  Εντολή διαχείρισης της κρίσης από την ΕΕ - Ταχύτερη επέμβαση: Στις δημοσιονομικές κρίσεις είναι σημαντική η ταχεία αντίδραση και τα ξεκάθαρα μηνύματα προς τις αγορές. Για να αποτραπεί μια επανάληψη του δράματος πρέπει λοιπόν να βελτιωθεί η διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της ΕΕ. ακούγεται ουτοπικό, θα άξιζε όμως τον κόπο. Για παράδειγμα, με μια ομάδα ταχείας επέμβασης σε επίπεδο Ευρωζώνης, η οποία θα είχε εκ των προτέρων τη νομιμοποίηση για σχετικές παρεμβάσεις. Ο μηχανισμός διάσωσης ΕΜΣ μπορεί να ενισχυθεί με μεγαλύτερο προϋπολογισμό και να αποβεί πέραν αυτού ένας κοινοτικός θεσμός, και όχι ένα διακρατικό μόρφωμα. Πρόοδο θα σήμαινε και η καθιέρωση ευρω- ομολόγων, ομολόγων δηλαδή, τα οποία θα καλύπτονταν από τις δυνατότητες ολόκληρης της Ευρωζώνης, θα είχαν ευνοϊκό επιτόκιο και θα προστατεύονταν καλύτερα από επιθέσεις πανικού. Επιπλέον, πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέπρότεινε τη θεσμοθέτηση ενός Υπουργού Οικονομικών της ΕΕ.»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 30/06/2011 23:58:01

  Να δείτε που στο τέλος θα βγουν οι Βενιζέλοι να πουν ότι "αυτά είναι αυτονόητα".

 2. BlueSky avatar
  BlueSky 01/07/2011 00:04:49

  Ξεμπρόστιασε τους γραικύλους του πασόκ, Πρόεδρε!!!

 3. SERTIS avatar
  SERTIS 01/07/2011 00:07:47

  ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ.....ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ......ΜΕ ΕΝΑ 2 ΕΥΡΩ ΠΕΤΑΞΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΟΛΗ ΤΗ ΣΑΒΟΥΡΑ....ΜΕ ΕΝΑ 2 ΕΥΡΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ ΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΗΣ ΕΓΓΟΝΗΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 01/07/2011 00:29:26

  +++ΕΠΩΝΥΜΕ
  ΜΗΝ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

 5. "ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" avatar
  "ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" 01/07/2011 00:39:50

  Είναι όλα αυτά που ΔΕΝ έκανε η Κυβέρνηση των "αδιαπραγμάτευτων"!

 6. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 01/07/2011 01:01:32

  Ο πολιτικός λόγος του Σαμαρά διακρίνεται από μεγάλη ψυχική δύναμη,έχει,ακλόνητα, πατριωτικές και δημοκρατικές πεποιθήσεις,η επιμονή του είναι ακούραστη,δεν διστάζει,δεν ταλαντεύεται και περνά με ΑΝΕΣΗ τις ναρκοθετημένες παγίδες που του στήνουν οι πάντες.Οι θέσεις του,σιγά-σιγά και σταθερά,βρίσκουν απήχηση.Αυτό έχει γίνει αντιληπτό.Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών αναμένει με ΖΕΣΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ τις θέσεις και τις τοποθετήσεις Σαμαρά.Η Ευρώπη ΑΝΤΙΚΡΙΖΕΙ έναν πολιτικό από την Ελλάδα με ΣΘΕΝΑΡΕΣ και ΚΑΘΑΡΕΣ απόψεις και,πλέον,βλέπει πως έχει απέναντί της έναν ΔΥΝΑΤΟ συνομιλητή.Από κει και πέρα,ΟΜΩΣ,επειδή το έχω αναφέρει ΠΑΛΙ,ΔΕΝ φτάνει μόνον ο Σαμαράς...Χρειάζονται και άλλα πράγματα....Βουλευτές και μεγαλοστελέχη ΔΕΝ δείχνουν τη ζωντάνια του προέδρου..ΔΕΝ προσεγγίζουν,με ΘΕΡΜΗ,πολύ μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ οικονομικά και το βαλάντιό τους είναι ισχνότατο..ΔΕΝ εξειδικεύουν και ΔΕΝ ΕΚΛΑΪΚΕΥΟΥΝ θέσεις της παράταξης που επανειλημμένως έχουν παρουσιαστεί από το πρόεδρο..Βουλευτές και μεγαλοστελέχη εκπλήσσουν πάρα πολύ κόσμο με την αμηχανία τους και την ΑΔΡΑΝΕΙΑ τους...ΟΛΟΙ τα περιμένουν από ΕΝΑΝ άνθρωπο...Αυτό ΔΕΝ γίνεται....Οι θέσεις Σαμαρά θ'αποκτήσουν ΤΑΧΥΤΑΤΗ δυναμική,σ'εσωτερικό και εξωτερικό, ΕΦΟΣΟΝ υπάρξει ένα μαχητικό,δραστήριο,καταρτισμένο και ακούραστο επιτελείο ανθρώπων που να ΠΡΟΩΘΕΙ στο ΣΥΝΟΛΟ της κοινωνίας απλά,γρήγορα,σαφέστατα και ολοκληρωμένα ΟΛΕΣ τις απόψεις της παράταξης.Ένα τόσο μεγάλο καράβι,που βρίσκεται στο ΜΕΣΟ μιας μεγάλης εθνικής τρικυμίας,ενός ΚΥΚΛΩΝΑ,για να φτάσει σε σίγουρο λιμάνι,χρειάζεται τη συνδρομή ΟΛΩΝ...Ο καπετάνιος,από μόνος του,ΔΕΝ φτάνει....

 7. karamanlikos avatar
  karamanlikos 01/07/2011 01:48:51

  Πάσχοντας και ασθμαίνοντας ο Μανδραβέλης ομολόγησε την ΑΛΗΘΕΙΑ!!!

  "Ομως χθες, 155 από αυτούς τους πολιτικούς βουλεύτηκαν για το έθνος. Πρόταξαν την κοινωνία στην ολότητά της. Δεν κιότεψαν, δεν κρύφτηκαν, δεν χάιδεψαν πλατείες, ούτε πελατείες. Ηπιαν το πικρό ποτήρι για να μην χρεοκοπήσουμε ΟΛΟΙ."

  Καταλαβαίνετε τι ομολογεί; Υπάρχουν κάποιοι που ΔΕΝ θα χρεοκοπήσουν! Οι εντολείς του Μανδραβέλη που θέλουν την εφαρμογή του Μνημονίου-2 οδηγούν στη χρεοκοπία την κοινωνία καισώζουν τα τομάρια τους:
  155ψήφοι = 120 δισ € (50 απ' αυτά είναι πατρίδα!)

 8. spiros avatar
  spiros 01/07/2011 07:32:34

  Αυτά δεν τα είπε στην Μέρκελ; Αυτό δεν είναι το Ζάπειο ΙΙ περίπου; Αγαπητοί φίλοι αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι το έλειμμα κατευθηντηρίου στην ΕΕ. Οι ηγέτες δεν είναι γνώστες της οικονομίας αλλά μάλλον της οικονομίστικης πολιτικής. Αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό.

 9. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 01/07/2011 08:27:56

  Όποιος έχει παρακολουθήσει τον Αντώνη Σαμαρά από τα πρώτα πολιτικά του βήματα, θα νοιώθει μεγάλη ικανοποίηση και ψυχική δύναμη τώρα, σχεδόν 35 χρόνια μετά. Αυτή η δύναμη ψυχής ενώνει όλους τους Σαμαρικούς. Η πατρίδα μας πρέπει να αισθάνεται περήφανη.

 10. alakran avatar
  alakran 01/07/2011 09:13:34

  Μπράβο Νικο Θ.
  Καταλαβαίνω και εγώ τη γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο Σαμαράς έδωσε πολύ σοβαρές εξετάσεις στην πολιτική και τις πέρασε με ΑΡΙΣΤΑ!
  Γι΄αυτό και ελπίζουμε ακόμα.

 11. xenios avatar
  xenios 01/07/2011 09:16:29

  Μα δεν είναι το θέμα ποιος τα είπε. Ο Σαμαράς στο Ζάππειο ΙΙ, είπε τα αυτονόητα.
  Η οικονομία είναι σαν μία αγελάδα, την ποτίζεις και την ταΐζεις καλά, την περιποιείσαι και στα δύο ημερήσια αρμέγματα την ημέρα, θα σου φέρει άφθονο γάλα. Αν την αγελάδα δεν την ταΐσεις δεν την ποτίσεις και την αρμέγεις τέσσερις φορές την ημέρας, στην αρχή θα σου βγάλει γάλα, αλλά μετά θα σου βγάλει αίμα και η αγελάδα θα πεθάνει.
  Είναι αυτονόητο. Οι Ευρωπαίοι βρήκαν την καλύτερη τους, σε μία κυβέρνηση ανδρεικέλων και επιβάλουν τους πιο αυστηρούς όρους, χωρίς αντίλογο.

  Τα ίδια έκανε η κυβέρνηση Τσολάκογλου, στο στρατό κατοχής.

 12. Θωμάς avatar
  Θωμάς 01/07/2011 17:21:01

  Αν δε καθαρίσει η ΝΔ από τους χορηγιολήπτες της Μιζενσ και άλλων γερμανικών πολυεθνικών μη μας δουλεύετε με δήθεν επαναδιαπραγμάτευση. Ο εκβιαζόμενος δε διαπραγματεύετε απλά υπακούει. Να κάνουν τη κάθαρση έστω με πολιτικά κριτήρια. Να αρχίσουν να μιλάνε. Ξέρουμε ότι γνωρίζουν. Να σπάσουν την ομερτά. Ίσως τότε τους πάρουμε στα σοβαρά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.