26/02/2009 22:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για χρεοκοπία μιλάει τώρα ο κ. Προβόπουλος

Σήμα κινδύνου για την οικονομία και την αγορά ακινήτων από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γιώργος Προβόπουλος επανέλαβε ότι «το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, πιο δύσκολη απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά», σημειώνοντας ότι τα πρώτα σημάδια κάμψης στην τραπεζική αγορά είναι ορατά. Επέμεινε δε, σε άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, προκειμένου η Ελλάδα να μην κινδυνεύσει «με χρεοκοπία, εάν παρασυρθεί από σειρήνες περί χαλάρωσης».

Ο κ. Προβόπουλος ζήτησε ακόμη να μην γίνονται οι τράπεζες «αποδιοπομπαίος τράγος» και τάχθηκε υπέρ των επενδύσεών τους στην Ανατολική Ευρώπη, τόνισε, ωστόσο, ότι ακόμη και έτσι δεν θα λυθούν «δια μαγείας» τα προβλήματα στην οικονομία, ούτε με το λεγόμενο «ευρω-ομόλογο». Παράλληλα, εκτίμησε ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν θα υπάρξει δεύτερο «πακέτο» ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών.

Ο κ. Προβόπουλος μίλησε επίσης για τις επιπτώσεις από το «λάθος» όσων επιμένουν να βαπτίζουν «τοξικές» τις επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών. «Οι επισφάλειες θα μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που χειροτερεύει. Όταν το 4% οικονομική ανάπτυξη κατεβαίνει σε 0,5%, εάν όχι χειρότερα, τότε προφανώς αυτό συνιστά μια βίαιη-απότομη χειροτέρευση των συνθηκών και ασφαλώς θα υπάρξει στην επιφάνεια μεγαλύτερος αριθμός και ποσοστό επισφαλειών. Αυτό είναι αναμενόμενο. Αλλά μην σπεύδουμε να μιλάμε για τοξικά, γιατί κάνουμε κακό και στις ελληνικές τράπεζες» υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε: «Και όταν πάνε αύριο να δανειστούν από τις κεφαλαιαγορές, η λέξη τοξικά (θα) τίθεται και (θα) ρωτούν: μα πως θα σε δανείσω, αφού έχεις τοξικά; Ή πως θα θέλαμε η Μοοdy's, η S&P να μην βγάλουν κακό rating για τις ελληνικές τράπεζες, όταν κάνουμε μια πλειοδοσία στο εσωτερικό της χώρας, να πούμε ότι έχουν τοξικά, που δεν τα έχουν στο κάτω-κάτω».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. daris avatar
  daris 26/02/2009 22:30:18

  "το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, πιο δύσκολη απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά"
  οταν δεν μπορουμε να κρυφτουμε πλεον...
  "Αλλά μην σπεύδουμε να μιλάμε για τοξικά, γιατί κάνουμε κακό και στις ελληνικές τράπεζες"
  Ας κρυψουμε ομως οτι μπορουμε...για την Ελλαδα ρε γαμωτο!!!

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/02/2009 22:31:19

  Μου άρεσε αυτό το "ο κος Προβόπουλος ζήτησε να μην γίνονται οι τράπεζες αποδιοπομπαίος τράγος". Πολύ ευαίσθητες είναι.
  Ο κος Χατζηδάκης είπε ότι σε μια εβδομάδα θα ανακοινωθεί και άλλο πακέτο μέτρων ισχυρότερο του πακέτου του ΤΕΜΠΕ. Ούτε και ο ίδιος πίστευε αυτά που έλεγε.
  Στη Βόρεια Ελλάδα αλλεπάλληλες διαθεσιμότητες σε βιομηχανίες αλουμινίου.

 3. Nick avatar
  Nick 26/02/2009 23:02:10

  Καληνύχτα κύριε Προβόπουλε.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/02/2009 23:04:54

  Πως τάχθηκε υπέρ των επενδύσεών του(ς) στην Αν. Ευρώπη, όταν αυτή είναι η επόμενη προς κατάρρευση;

 5. donaE avatar
  donaE 26/02/2009 23:07:09

  Εδω θυμηθηκαμε να πουμε την αληθεια,και ποιος την ξερει την αληθεια δηλαδη!Γενικα τα ΜΜΕ παιζουν ενα ρολο ουτως ή αλλως.Οι εταιρείες αξιολόγησης επισης παιζουν τον δικο τους ρολο.

 6. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 26/02/2009 23:19:31

  Καντε το Σταυρο σας,προσδεθειτε,και μην καπνιζετε.

 7. tony avatar
  tony 26/02/2009 23:21:18

  Στην τοξική χώρα δέν υπάρχουν τοξικά.Και μάλιστα να μην το λέμε και το ακούσουν και οι κουτόφραγκοι.
  Βρε τι λέει ο άνθρωπος για το μηνιάτικο?
  Ανάφορά από τον ιχθυοπώλη σήμερα.
  Τσιπούρα ιχθυοτροφείου 7 φαγκρί 35 τράτας διάφορα 7
  χταπόδι 15 σουπιά 12.
  Ετσι πώς πάει η κατάσταση ο Προβόπουλος με τα 80 περίπου κιλά του γυρω στά 160.
  Υπουργός στο φούρνο με πατάτες?
  0,90 οι πατάτες,ασε με μπλιγουρι καλύτερα.
  Η μόνη χρησιμότητα των ηγετών μας.

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/02/2009 23:22:39

  Το σφάλμα του Προβόπουλου (και του πρωθυπουργού του) είναι ότι άργησαν να πουν αυτό που ήταν προφανές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ζιμπάμπουε, τον Σεπτέμβριο (και για το έξυπνο χρήμα προφανές από τον Ιούνιο και το πανέξυπνο χρήμα από τον Μάρτιο)

  Δεν πειράζει κύριε Προβόπουλε, και οι Πασόκοι να ήταν στα πράγματα τα ίδια σκα_ά θα έκαναν (αν κρίνω από τους μυστικοσύμβουλους που έχουν)

 9. Nick avatar
  Nick 26/02/2009 23:28:29

  @archaeopteryx:

  Σιγά που θα τόλμαγαν να πουν αυτά που λέγονται τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2007.

 10. tony avatar
  tony 26/02/2009 23:39:09

  Άσχετο,νομίζω οτι ο Παπανδρέου θα μαγειρεύονταν καλύτερα με ντομάτα,ενώ ο χοντρός θα γινόταν καλύτερος λεμονάτος.
  Νομίζω ότι είναι μια σοβαρή συζήτηση που θα την ανοίξουμε στο μέλλον.

 11. Λογιστάκος avatar
  Λογιστάκος 27/02/2009 00:01:29

  Ένα πρόβλημα "τοξικότητας" στην Ελλάδα είναι των υποθηκών στα στεγαστικά δάνεια.
  Άν θέλει κανείς ν' αντιμετωπίσει τα ακίνητα σαν επενδυτικό προιόν από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, πρέπει να στηρίξει τους υπολογισμούς του στα θεμελιώδη μεγέθη, δηλαδή στην αξία της γής και στο κόστος κατασκευής του ακινήτου.
  Αλλά η τιμολόγηση της γής, και λόγω του συστήματος της αντιπαροχής, είναι εξαιρετικά παραμορφωμένη και αδιαφανής υπόθεση.
  Το κόστος κατασκευής, είναι πολύ πιο αντικειμενοποιημένο, αλλά οι τελευταίες μεγάλες και απότομες αυξομειώσεις στις τιμές των υλικών δυσκολεύουν κι εδώ τα πράγματα.
  Ωστόσο, άν υπολογίσει κανείς ένα "μεικτό κέρδος" που μοιράζεται στην πλευρά του εργολάβου και στους οικοπεδούχους (μέσω της αντιπαροχής), οι αγοραίες τιμές είναι αυτή τη στιγμή περίπου τριπλάσιες από μια θεμελιώδη πραγματική τιμή κόστους.
  Η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη και ανάλογη θα μπορούσε να είναι η φυσιολογική "διόρθωση" της αγοραίας τιμής.
  Αλλά οι υποθήκες έχουν εγγραφεί στην αγοραία τιμή και τα χρήματα που έχουν δανείσει οι τράπεζες αντιστοιχούν σ' αυτό το ύψος.
  Άν πέσουν οι τιμές, και σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων, τι θα εισπράξουν οι τράπζες μέσω των πλειστηριασμών; Τη νέα χαμηλή τιμή πώλησης, φυσικά.
  Ιδού ο κίνδυνος ζημιών.
  Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει ήδη προεξοφλήσει αυτό το ενδεχόμενο: Η μετοχή της ΕΤΕ από 45 Ευρώ μέγιστο είναι ήδη κάτω από 10. Η Eurobank από 30 είναι 4. Οποιαδήποτε παραπάνω πτώση φαίνεται υπερβολή.
  Παραμένει όμως ένας κίδυνος χρεωκοπίας κάποιων τραπεζών, σε περίπτωση που μετά τα δημιουργημένα αποθέματα κερδών, "ροκανισθούν" τα ίδια κεφάλαια.
  Οι μεταβολές στις ταμειακές ροές αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά απότομες. Μια αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων, κυρίως των επιχειρηματικών αλλά και στεγαστικών, συνοδευμένη από μεγάλη πτώση στις εγχώριες τιμές των ακινήτων, είναι παράγοντας που θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσεπίλητα προβλήματα σε μερικές Τράπεζες.

 12. οκτώ avatar
  οκτώ 27/02/2009 00:22:49

  « Κράτος ασυστόλων και πεσμένων κώλων » τραγούδαγε ο σύντροφος Νιόνιος και πέφτανε να τον φάνε ζωντανό.
  Για ποιο κράτος μιλάμε, για αυτό των λαδοκουβαλητών ; ( ξέρετε κάποτε η ψήφος κόστιζε δύο τενεκέδες λάδι, σήμερα δεν γνωρίζω πόσο ). Αυτό το κράτος της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας, της ισονομίας, της κοινωνικής πρόνοιας, της προόδου που νομίζουμε ότι έχουμε και διαφημίζεται στα προεκλογικά φέιγ-βολάν, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
  Ζούμε σε μία εικονική πραγματικότητα είτε λόγω μεταφοράς τενεκέδων, είτε λόγω αφέλειας.
  Και έρχονται να μας γκρεμίζουν το απατηλό όνειρο οι κουτόφραγκοι, αυτοί που τόσο βρίζουμε για την εξάρτηση μας, αλλά ξεχνάμε ότι σε αυτούς οφείλουμε την ελευθερία μας για την οποία τόσο πολέμησαν μερικοί αλλά άλλοι τόσοι τους έστησαν στα έντεκα μέτρα.
  Δεν ξέρω εάν υπάρχει θεός αλλά μάλλον πρέπει να πιστεύουμε στο κισμέτ, αφού βλέπουμε την καταστροφή να έρχεται και δεν κάνουμε τίποτα.

 13. stelios avatar
  stelios 27/02/2009 00:37:34

  Ειναι η φωνη που λεει οσα μπορει να πει,ο νοων νοειτω.
  Δεν καλει να στηριξουμε τα Βαλκανια,δε γινεται αλλωστε,αλλα με τακτικη στηριξη των επενδυσεων με μελλον(οχι διακοποδανεια και αγορα Lexus που στα Βαλκανια ειναι πια περισσοτερα απο ο,τι στη Γερμανια).Οι Τραπεζες θα χρειαστουν την αναπτυξη στα Βαλκανια για να στηριξουν την Ελλαδα που ειναι το πιο σαπιο οικοδομημα της Ευρωπης.
  Στα Βαλκανια μπορει να ειναι ευθραστες οι οικονομιες,ομως εχουν ελαχιστο κοστος Δ.Τομεα,η Βουλγαρια εχει ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟ προυπολογισμο και ειναι ελκυστικωτατα για επενδυσεις που θα χρειστει ΑΜΕΣΑ η Ευρωπη για να στηριξει την αναπτυξη σε ελαφρια βιμ/νια χαμηλου κοστους.Μπορει ο κοσμος εκει να αργησει να ξαναζησει πλουσια οπως τα τελευταια 4 χρονια,οι ιοκονομιες τους ομως εχουν τεραστια δυναμικη.

 14. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 27/02/2009 00:59:08

  πολυ αριστεροσυνη εδω μεσα... συγνωμη συντροφοι αλλα ξαναδιαβαστε το πονημα του λογιστακου. τουλαχιστον να κατανοουμε τι σχολιαζουμε...απο τους ειδικους μαθαινουμε και οχι απο τις ιδεοληψιες μας

 15. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 27/02/2009 01:01:10

  ενδιαφερον και του στελιου

 16. μπουρδες avatar
  μπουρδες 27/02/2009 01:07:51

  βαλκανικες μεγαλοιδεατικες μπουρδες ασχετων..
  οι αποταμιευτες ενος εθνους,δανειζουν τις αποταμιευσεις τους μεσω των τραπεζων,στους επιχειρηματιες και σε οσους χρειαζονται δανεικα.
  το ποσον των δανειων εχει οροφη,τις καταθεσεις.
  εχουν δοθει ολα..
  τωρα πρεπει οι τραπεζες η" το κρατος να βρουν ξενους δανειστες για να συνεχισει το "πανηγυρι".
  δανειστες μαλακες δεν υπαρχουν,οι μετοχοι δεν ειναι κοροιδα να βαλουν το χερι στην τσεπη,
  οι φορολογουμενοι τελειωσαν.
  απο που θα βρειτε τα λεφτα?

 17. BORDELLO avatar
  BORDELLO 27/02/2009 01:43:47

  Τι εννοεί ο ποιητής Προβόπουλος με τις "διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας".
  διπλασίαση εισφορών και ελαστικό 18ώρο;...

  Δεν κάνουν καμμιά μείωση των μισθών τους όλοι αυτοί οι τραπεζίτες που τα έχουν κάνει θάλασσα.

  Όταν τους έκραζαν ως και οι καθαρίστριες στα σούπερ μάρκετ για τα ανοίγματα σε κάτι φαληρημένες χώρες του ανατολικού μπλοκ και στην Τουρκία αυτοί συνέχιζαν χωρίς να λογαριάζουν κανέναν. Τώρα ζητάνε και τα ρέστα.

 18. Le canard avatar
  Le canard 27/02/2009 02:47:51

  Προβόπουλος; Qui est il?

 19. thanos avatar
  thanos 27/02/2009 03:19:23

  9-archaeopteryx
  February 26th, 2009 at 11:22 pm

  Αγαπητε μου,εμενα με εσωσες απο αρκετη χασουρα σε $$ με κατι που εγραψες την περασμενη ανοιξη...να'σαι καλα.

 20. Factorx avatar
  Factorx 27/02/2009 03:41:07

  @thanos. Το antinews δεν δικαιοούται πριμ;

 21. koinos_nous avatar
  koinos_nous 27/02/2009 07:47:49

  Ασχετο.
  Πως γίνεται να ανεβαίνει το δολάριο σε σχέση με το ευρώ όταν υποτίθεται ότι οι αμερικανοί τυπώνουν ασύστολα χρήμα;
  Λογικά δεν θα έπρεπε να πέφτει;

 22. Nick avatar
  Nick 27/02/2009 11:27:33

  @koinos_nous:

  Ανεβάινει γιατί πολύ απλά επανεκδίδει ομολογίες.

 23. stelios avatar
  stelios 27/02/2009 14:38:55

  17@
  Με τα λευτα που δεν επρεπε να παρει η Ενωμενη Κλωστουφαντουργια,η οποια πουλωντας χωρις να υπολογιζει το κοστος,θα κλεισει τις υγιεις ελληνικες ανταγωνιστριες της που δεν εχουν εργαζομενους να κλεισουν τους δρομους.

 24. thanos avatar
  thanos 28/02/2009 03:55:00

  24-# Factorx Says:
  February 27th, 2009 at 3:41 am

  @thanos. Το antinews δεν δικαιοούται πριμ;

  Βεβαιως αγαπητε μου...Αν ηξερα οτι το ΕΛΤΑ ειναι ΟΚ Ενα πακετο Cohiba tsigarilos θα μπορουσα να σου στειλω φρεσκα απο CUBA.

 25. LION9 avatar
  LION9 28/02/2009 21:01:31

  ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΤΟΥ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟ ΝΑ ΣΦΙΞΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΖΩΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΣΟΦΟΣ ΛΕΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΟΡΙΣΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ)ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 5 ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥΣ 5 ΕΚ. ΕΥΡΩ. ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΒΕΒΑΙΑ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ (ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΚΛΠ) ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΑΨΗΦΦΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ "ΣΟΦΟΙ" ΜΙΛΟΥΝ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΓΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΕΙ. ΤΗΝ ΜΠΑΖΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ. ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.