#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/07/2010 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για το νομοσχέδιο της κ. ΚατσέληΠήρε αρκετούς μήνες στη Λούκα Κατσέλη να καταθέσει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το μόνο ίσως νομοθέτημα του ΠΑΣΟΚ που έχει φιλολαϊκά στοιχεία και δεν είναι κατ’ εντολήν των εργοδοτών, εγχώριων και ξένων. Η υπουργός, και με δική της ευθύνη, πιέστηκε από τις τράπεζες και τα ΜΜΕ, έκανε αλλαγές, καθυστέρησε πολλούς μήνες, αλλά τουλάχιστον θα είναι νόμος σε λίγο καιρό. Στα θετικά του νομοσχεδίου είναι η πρόβλεψη για πρώτη φορά να μπορεί ένα φυσικό πρόσωπο να κηρύσσει πτώχευση ώστε να απαλλάσσεται από μέρος της οφειλής του, κάτι που βεβαίως θα γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια από το Ειρηνοδικείο. Το δικαστήριο θα καθορίζει την οφειλή που πρέπει να πληρωθεί και τον αριθμό των δόσεων για το υπόλοιπο ποσό.

Σημαντική προστασία δίνεται στην πρώτη κατοικία η οποία δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί για χρέη αλλά πρέπει να πληρωθεί έως και το 85% της εμπορικής του αξίας σε διάστημα 20 ετών

Καθιερώνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ένα στάδιο δηλαδή πριν το Ειρηνοδικείο.

Καταναλωτικά, στεγαστικά, κάρτες, επαγγελματικά χρέη κ.λπ. μπορούν να ρυθμιστούν με τον οφειλέτη να υποχρεούται να δίνει μέρος του εισοδήματός τους κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια. Το δικαστήριο μπορεί να κάνει 6μηνιαία αξιολόγηση για το χρέος που πρέπει να πληρωθεί και μπορεί να απαλλάξει τον οφειλέτη από τις δόσεις σε περίπτωση ανεργίας, υγείας κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 01/07/2010 11:35:13

  Από τα λίγα που είδα στα πρωτοσέλιδα σήμερα το πρωϊ δεν μου φαίνεται και πολύ σόϊ το νομοσχέδιο για τα χρεωμένα νοικοκυριά.

  Μοιάζει βασικά σαν προσπάθεια συγκράτησης στην τωρινή τους θέση, ορισμένων νοικοκυριών του υψηλού τμήματος της μεσαίας τάξης που λόγω κακής διαχείρισης κινδυνεύουν να χάσουν κάποια περιουσιακά τους στοιχεία, λόγω υποθηκών.

  Δηλαδή πρόκειται για χτίσιμο συμμαχιών, πράγμα απαραίτητο στις συγκρούσεις που έρχονται.

  Θραξ Αναρμόδιος

 2. bgtrottel avatar
  bgtrottel 01/07/2010 16:12:10

  Δεν έβαλαν στόχο μόνον την Δημόσια περιουσία, αλλά και την ιδιωτική. Τα θέλουν όλα και τώρα. Ας πρόσεχαν οι δανειολήπτες.
  Τίποτα το φιλολαϊκό δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου. Άσε που για να κάνεις χρήση θα πρέπει να απευθυνθείς σε φορείς που είτε δεν υπάρχουν ακόμη και πρόκειται να συσταθούν, είτε αν απευθυνθείς σε αυτούς που υπάρχουν, όπως τον συνήγορο του καταναλωτή, δεν πρόκειται να ξεκινήσεις την διαδικασία αν δεν περάσουν κανα δυο χρόνια και λίγα είναι, και μέχρι τότε, τίποτε δεν σε προστατευεί απο την κοινωνική ευαισθησία (ευθύνη την αποκαλούν) των Τραπεζών. Γιατί, για προσφυγή υπερχρεωμένων νοικοκυριών μέσω δικηγόρου στη διαδικασία που προβλέπει το σχέδιο νόμου, ούτε λόγος να γίνεται. Η ελάχιστη αξιοπρεπής αμοιβή ενός δικηγόρου, που θα ασχοληθεί δέκα λεπτά μαζί σου είναι 1000€. Αν έχει, ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό 1000 ευρώ να δώσει σε δικηγόρο για μία συμβουλή, δεν χρειάζεται να κάνει χρήση του μέτρου στην τετραετία.
  Να ζήσουμε (αν και το βλέπω αρκετά δύσκολο με τέτοια μέτρα) να τους θυμόμαστε, όσους επιζήσουν πολιτικά, όλους αυτούς τους ανεπάγγελτους, άεργους, πράχτορες, μηδενιστές του "εγωκεντρικού" πολιτισμού μας και της "πατριωτικής" συνείδησής μας.
  Απο τα παιδιά μας όμως που υποφέρουν μαζί μας θα τ' βρούν.

  Δεν το βελτιώνετε κ. Κατσέλη να έχουν, τουλάχιστον, τα παιδιά μας κάτι να θυμούνται απο εσάς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.