#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/01/2012 07:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για την δραχμή θα αποφασίσουν ο Βενιζέλος, με τον Παπαδήμο και τον Καρατζαφέρη;

 (Ράπανος, δραχμές και καφετζούδες)Ξαφνικά γεμίσαμε πρωτοχρονιάτικα σενάρια επιστροφής στην δραχμή.

Βγήκε και ο κ. Ράπανος της Εθνικής και έκανε βαρυσήμαντες δηλώσεις επί του θέματος.  Ζήλεψε και αυτός την ορμή του Καρατζαφέρη και είπε να βάλει το χεράκι του μπας και σωθεί η χώρα. Τώρα τελευταία οι σωτήρες πληθαίνουν και ανησυχώ.  Μού ‘ρχεται στο μυαλό η ατάκα από το την περιπέτεια του Αστερίξ ‘’η γαλέρα του Οβελίξ’’, όπου οι ταλαίπωροι καρπαζωμένοι λεγεωνάριοι είναι παραταγμένοι και δέχονται την επίσκεψη υψηλού αξιωματούχου.  Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:

-        Κι’ άλλος ξενέρωτος από τη Ρώμη.

-        Ναι, και με τέτοια φάτσα, σίγουρα θα έχουμε μπελάδες

Βέβαια δεν κατηγορώ τον κ. Ράπανο.  Ο κ. Ράπανος έχει ένα μαγαζάκι που σε κανένα μήνα βαράει κανόνι και προσπαθεί να το σώσει.  Καλά κάνει, ο καθένας το ίδιο θα έκανε στη θέση του.  Είναι νομοτελειακό.  Ένστικτο αυτοσυντήρησης.  Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς ή ο κάθε δημοσιογραφίσκος που φιλοξενεί δηλώσεις, ανάλογης αξιοπιστίας με εκείνες του φουκαρά του φαναρτζή από την Κρήτη.

Μέσα στο παραλήρημά του, είπε και κάτι που κάθε φορά που το ακούω μου πατάει τον κάλλο.  Ότι, λέει, αν γυρίσουμε στη δραχμή θα γυρίσουμε στο ’50.  Όλοι στο Antinews γνωρίζετε πόσο αντίθετος είμαι στη δραχμή, αλλά όταν ακούω αυτή τη σαχλαμάρα, παίρνω ανάποδες.  Γιατί αν ακολουθήσουμε αυτά που λένε οι Ράπανοι, όχι στο ’50 θα γυρίσουμε, αλλά στο 1800.  Γιατί τουλάχιστον το ’50 είχαμε αξιοπρέπεια και κάποια προοπτική.

Όταν κάνουμε ανάλυση δεν κάνουμε προφητεία, ούτε διαβάζουμε φλιτζάνι.   Αλιεύουμε πληροφορίες από πολλές αντικρουόμενες πηγές, αξιολογούμε, και, με βάση τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας, αιτιολογούμε τα πιθανά αποτελέσματα.  Ο κ. Ράπανος μάλλον γύρισε τον πρωινό του καφέ ανάποδα και μετά αποφάσισε να κάνει δηλώσεις.

Γιατί η έξοδος από το ευρώ, δεν είναι δική μας απόφαση, ούτε απόρροια των όποιων θυσιών μας, αυτών που δεν αντέχουμε άλλο να κάνουμε.  Φρόντισε για αυτό ο κ. Παπανδρέου (και οι Ράπανοι σύμβουλοί του) με δύο χαμένα χρόνια.

Η έξοδος από το ευρώ είναι το φυσιολογικό τέλος μιας πορείας που ξεκίνησε στραβά από το 2009 και θα εξηγήσω πώς και γιατί.  Η έξοδος από το ευρώ είναι 100% σίγουρη κατάληξη, εκτός αν συμβεί κάποιο αναπάντεχο γεγονός (έξοδος της Γερμανίας, πόλεμος ή φυσική καταστροφή)ή εκτός αν η Γερμανία αποφασίσει να μας προτείνει να γίνουμε κάτι σαν την Πομερανία του νότου (και εμείς το δεχθούμε).

Οποιοσδήποτε αξιολογούσε στοιχειωδώς τα στοιχεία της οικονομίας τον Μάιο του 2009, μπορούσε με βεβαιότητα να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οδεύει στο χάος.  Τότε βέβαια υπήρχε ακόμα χρόνος, χρόνος που είχε να κάνει με το γεγονός ότι η κρίση δεν είχε χτυπήσει την πόρτα της ευρωζώνης συν το γεγονός ότι υπήρχε χρόνος και τρόπος να μειωθεί το έλλειμμα και να περιοριστούν οι δαπάνες.  Ο κ. Καραμανλής προτίμησε να καταθέσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλά στους Έλληνες άρεσε περισσότερο η ιδέα ότι ‘’λεφτά υπάρχουν’’. 

Όταν ο κ. Παπανδρέου άρχισε να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί πια να μοιράζει επιδόματα, να χρηματοδοτεί ΜΚΟ και να νομιμοποιεί Πακιστανούς, αλλά ότι το ογκώδες έλλειμμα δεν έβρισκε πια χρηματοδότες και η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, χάθηκαν μερικοί ακόμα πολύτιμοι μήνες.

Ήταν τότε που κάθε συμβατική λύση (μειώσεις δαπανών, αύξηση φορολογίας) είχε χάσει την όποια δυναμική της και έπρεπε να γίνει άμεσα αναδιάρθρωση – κούρεμα του χρέους, για να γίνει αυτό βιώσιμο.  Αν το κούρεμα είχε γίνει τότε, σε συνδυασμό με τα μισά από τα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, ενδεχομένως να μην ήμασταν τώρα μισό βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ.

Γιατί δεν έγινε το κούρεμα;

Η απόφαση ήταν πολιτική.  Κούρεμα σήμαινε δυναμίτη στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος και ενδεχομένως απώλεια καταθέσεων, άρα πολιτική κρίση μη διαχειρίσιμη.   Η εναλλακτική λύση ήταν η πρόσκληση του ΔΝΤ παρέα με ένα αιμοβόρο πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο).  Επειδή το ΔΝΤ δεν είναι τίποτα Ράπανοι και φαναρτζήδες, χρειάστηκε και ένα καλό μαγείρεμα των στατιστικών για να εμφανιστεί ένα ίχνος βιωσιμότητας στην όλη ιστορία, καθώς καταστατική αρχή του ΔΝΤ είναι να μη χορηγεί θαλασσοδάνεια, σαν αυτό που τελικά έδωσε στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Όταν τότε αναλύσαμε πάλι τα στοιχεία (τα πραγματικά, όχι τις γιαλαντζί εκτιμήσεις του Παπακωνσταντίνου), προειδοποιήσαμε ότι το μνημόνιο είναι άσφαιρο και ότι η μοναδική λύση για την οικονομία παραμένει το κούρεμα.  Όμως κάθε μήνας που περνούσε έκανε τα πράγματα χειρότερα, γιατί το μεν χρέος μετατρέπονταν από ελληνικού δικαίου σε διακρατικό, το δε μνημόνιο τίναζε το έλλειμμα στο ταβάνι και επέβαλε συνεχώς μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος.

Το κακό είναι ότι τις δικές μας προειδοποιήσεις συμμεριζόταν και η αγορά, η οποία ξέρασε δύο συμφωνίες (Ιουλίου και Οκτωβρίου) και φτάσαμε πρωτοχρονιά του 2012, να μην ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει.

Τώρα, έπειτα από δύο κολασμένα χρόνια, είμαστε πάλι στην αρχή, αλλά με μεγαλύτερο χρέος, χωρίς προοπτικές ανάπτυξης και με το μισό πόδι έξω από το ευρώ.  Και οι Ράπανοι φαντασιώνονται μια ακόμα παράταση στις πλάτες του γονατισμένου Έλληνα ‘’για να μη βγούμε από το ευρώ’’.  Λες και αυτό θα το αποφασίσει ο Βενιζέλος με τον Καρατζαφέρη και όχι η Καγκελαρία.  Γιατί εμείς, ότι ελπίδα είχαμε τη σπαταλήσαμε στα μνημόνια του Γιωργάκη και στις ‘’ενέσεις ρευστότητας’’ στους Ράπανους, αφού, ούτε την πραγματικότητα σταθήκαμε ικανοί να αξιολογήσουμε, ούτε την πολιτική βούληση διαθέταμε, για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

Αλλά μην βιάζεστε να μας ξαποστείλετε στο ’50 κύριοι τραπεζίτες, γιατί εμείς με τη δραχμή, με το ευρώ ή με το δολάριο, θα επιβιώσουμε και θα ορθοποδήσουμε ξανά.  Για εσάς δεν είμαστε καθόλου, μα καθόλου σίγουροι.  Και μια συμβουλή: Στηρίξτε Παπαδήμο με όλες σας τις δυνάμεις, γιατί αν φύγει αυτός, έρχονται εξεταστικές.   Και μπορεί να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και να ξημερώσει μέρα που θα φεύγει από τον Κορυδαλλό ο Εφραίμ και θα μπαίνει τραπεζίτης…

Κακοφωνίξ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 03/01/2012 07:26:42

  "Να αγιάσει το χέρι σου" Πολύ καλό. Ποιός ζήτησε από τον πολύ βαρύ κ..... να κάνει προβλέψεις; Μια παροιμία λέει. Τον λύκο ( την μπόρα που έρχεται ) τον βλέπω τον ντουρό γυρεύω;

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/01/2012 09:02:50

  Αγαπητέ Κακοφωνίξ,

  Η δραχμή θα είναι "χάλια", αλλά τα νομίσματα δεν είναι ούτε το πρόβλημα ούτε η πανάκεια. Το πρόβλημα είναι τα ισοζύγια εξωτερικών πληρωμών. Τι μπαίνει και τι βγαίνει (και από τι πηγή). Εισαγωγη χρήματος από π.χ. πώληση ετήσια πώληση ...αγγουριών εχει άλλη "ποιότητα" από εισαγωγή χρήματος εφ άπαξ πώλησης της γης που παράγει τα αγγούρια (για να μπουν εισαγώμενα φωτοβολταϊκά, βασικά ...άχρηστα).

  Ούτε εμένα μου αρέσει η προοπτική κοινωνικής πολιτικής με πληθωριστικό χρήμα, όπως δεν μου άρεσε το ίδιο, με δανεικά.

  Εάν το δούμε από ..μακριά, αυτά που χρωστάμε, σε περίοδο αποπληθωρισμού και deleveraging (μείωσης του γενικού επιπέδου δανεισμού), απλά, ΔΕΝ μπορούμε να τα εξυπηρετήσουμε. Η δε εκδοχή "ρύθμισης", δεν είναι, μέχρι στιγμής. το δις ιζ Πάρτα (μονομερής στάση εξωτερικών πληρωμών), αλλά δις ιζ Φέρτα, δηλαδή αφαίμαξη και στάση εσωτερικών πληρωμών και υπερφορολόγηση υπέρ εξωτερικών πληρωμών. Διαμετρικά αντιθετα πράγματα, που και δεν λύνουν το "πρόβλημα" και μας βάζουν σε καταστροφικό φαύλο κύκλο.

  Το πρόβλημα, τελικά είναι ότι δεν θελουμε, ή δεν μπορούμε, ή δεν μας αφήνουν νμα δούμε το πρόβλημα. Και καλά κάνουν οι μανδαρίνοι, από Ράπανο μέχρι Προβόπουλο, και από Παπαδήμο μέχρι Μπάμπη -Σκάϊ και απαγγέλλουν το ευρω-τροπάριο, αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν μας λέει ότι οι κύριοι αυτοί πληρώνονται για να κάθονται και να παπαγαλίζουν. ΚΑΝΕΙΣ δεν βλέπει ότι η δυσπραγία με τα φάρμακα θα γίνει δυσπραγία με τα σχολεία, με την θέρμανση, την ηλεκτροδότηση και την διατροφή. Και αυτό γιατί εδώ και 30 περίπου χρόνια μας κυβερνούν οι Τίποτα. Οι συμβιβαστές 4-5 ντόπιων με 2-3 ξένους. Το προσφιλές μου παράδειγμα της αδιέξοδης ενερεγειακής πολιτικής, είναι δείγμα ατελέσφορης οικονομικής διαχείρισης στα περισσότερα επίπεδα.

  Το "ποιός φταίει" έχει γίνει σχεδόν ανούσιο. Το "πού πάμε" αρνούνται οι πάντες να το απαντήσουν. Έτσι φτάσαμε στην θλιβερή κατάντια να επιζητούμε την Γερμανική μπουλντόζα ή την μπότα Ράϊχενμπαχ, για να μας ...σώσει. Θα μας σώσουν αυτά, όσο μας έσωσε η Κατοχική δίαιτα και το Κατοχικό δάνειο.

  Οι ντόπιες ευρω-μαϊμούδες θέλουν, -- όπως ακριβώς το λές -- παράταση. Να προλάβουν κάτι. Αλλά ούτε μας λένε "τι" θα προλάβουμε εμείς, και κυρίως, τι θα κάνουν οι 25άρηδες και οι 40άρηδες πέρα από το να κάνουν αυτό το οποίο σεχδιάζεται για αυτούς εδώ και 30 χρόνια: Να ξενιτευτούν αυτοί, και να πουληθούν τα εδώ υπάρχοντά τους.

  Η μία και μοναδική απορία που έχω είναι κατά πόσο, και από πότε ετοιμάζονται οι ΜΗ εκλεγμένοι αποφασίζοντες, πού στην ευχή το πάμε το μαγαζί... Από τον Απρίλιο του 2010, εγώ βλέπω μία και μόνο μία λύση στο αδιέξοδο. "Στάση εξωτερικών πληρωμών και έξοδος". Την χρεοκοπία την θεωρώ θέμα χρόνου (αλλά κάθε μέρα που έχει περάσει, με όρους που συμφέρουν άλλους), την δε παραμονή στο ευρώ εγγύηση ότι θα διλαυθούμε σαν "έθνος", για πολλά χρόνια. Την επιστροφή στην δραχμή την θεωρώ "κόλαση", αλλά όχι για τους λόγους που αναφέρει ο Προβόπουλος ή ο Ράπανος, καλοί άνθρωποι και οι δύο. Κόλαση επειδή το μόνο που έχει απομείνει είναι καθηγητές και Πρυτάνεις του Τίποτα.

  Συμμερίζομαι ότι μπορούμε να ορθοποδίσουμε, εάν ξεφορτωθούμε αυτό που μας πηδάει επί 30 χρόνια. Την αιτία, και όχι το σύμπτωμα. Καλή δύναμη.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ archaeopteryx 03/01/2012 15:46:22

   Καλή χρονιά σε όλους. Και ξεκινάμε συμφωνώντας! (και με τον κακοφωνίξ βέβαια)

 3. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 03/01/2012 09:13:42

  Μακάρι να συμβεί αυτό γιατί και οι γάτες στα ελληνικά χωριά γνωρίζουν πως ένοχοι για την κατάσταση αυτή που ζει η χώρα είναι οι διαπλεκόμενοι, δηλαδή το τραπεζικό σύστημα, οι τραπεζίτες των ομολόγων , ντόπιοι και ξένοι και οι πολιτικοί(ευτυχώς όχι όλοι). Κάποτε πρέπει να τιμωρηθούν όλοι αυτοί. Όσο για την επιστροφή στη δεκαετία του '50 είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Αυτό δε σημαίνει πως μια χρεοκοπία θα είναι ανώδυνη.

 4. JOHN avatar
  JOHN 03/01/2012 09:52:03

  Στη πολιτικη συνηθηθως γινονται πραγματα που δεν λεγονται,και λεγονται πραγματα που δεν γινονται.Και αυτο στη χωρα μας ειναι μονοδρομος στρατηγηκης των κοματων απο το ευρωγι αυτο και φτασαμε εδω που ειμαστε.Η πορεια εξοδου απο0 το ευρω ηταν προδιαγεγραμενη οχι απο 2009 αλλα απο τη στηγμη που με λογιστικες αλχημιες υοθετησαμε το κοινο νομισμα!Πολλα μπορουν να ειπωθουν γι αυτη τη στρατηγηκη που ακολουθηθηκε αρχης γενομενης απο την ισοτιμια ευρω-δραχμης τη περιοδο της εισοδου μας στο κοινο νομισμα,το ρολο της Goldman Sachs και κυριως το ρολο της τοτε πολιτικης διακυβερνησης Σημιτη και γενικα τους υπευθυνους της χαραξης της οικονομικης πολιτικης.Η ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ εξοδος απο το ευρω θ αποροφηση πολλους κραδασμους ισως αποδειχτει και ευεργητικη σε αντιθεση με τη ΑΤΑΚΤΗ εξοδο που θα ειναι καταστροφη.Αυτος ακριβως πιστευω οτι ειναι ο ρολος του Παπαδημου,ο οποιος αλλωστε γνωριζει αριστα τους μηχανισμους,διοτι ειναι και ενας απο τους αρχιτεκτονες σχεδιασμου της εισοδου μας στο κοινο νομισμα,τα υπολοιπα ειναι λογια και μονο λογια για τους αφελεις!!

 5. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 03/01/2012 09:53:33

  Ευλογημένη να είναι αυτη η μέρα

 6. Σταύρος avatar
  Σταύρος 03/01/2012 10:00:59

  Κακοφωνίξ καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
  Θα μου επιτρέψεις να σε διορθώσω εκεί όπου γράφεις ό,τι "μέχρι να αρχίσει να καταλαβαίνει ο Παπανδρέου... χάθηκαν μερικοί μήνες..."
  Ο Παπανδρέου δεν χρειαζόταν να "καταλάβει" τίποτα ακολουθώντας his master voice και έχοντας ξεκινήσει συνομιλίες με τον όπωςΣτρωΣ-τοΚαν'.
  Ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου(η προδοσία με ονοματεπώνυμο) ήταν εν πλήρη γνώση και διατελούσε εντεταλμένη υπηρεσία.
  Περιμένω την ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ!

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 03/01/2012 10:04:17

  Γιατί είναι "λύση" για την ελληνική οικονομία το κούρεμα; Ποτέ κανένας δεν μου το εξήγησε. Έχουμε και λέμε:

  Από τα 360 δις χρέους, τα 200 μόνον είναι δεκτικά κουρέματος. Από αυτά υπολογίζεται να συμμετάσχει το 80%. Δηλαδή 160 δις. Επί 50%, μένουν 80 δις. Τριάντα δις για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, μένουν 50. Δεκατρία δις για την ανακεφαλαιοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, μένουν 37 δις. Επί 5% επιτόκιο, το ετήσιο όφελος για την Ελλάδα είναι 1,85 δις ευρώ. Δηλαδή 0,81% του ΑΕΠ. Για 0,81% του ΑΕΠ λιγότερο έλλειμμα ετησίως θα σωθεί η Ελλάδα;

  Επίσης, θα συμβεί και το άλλο: Όταν οι τράπεζες θα έχουν υποστεί το τεράστιο κούρεμα, θα υποστούν το τελειωτικό χτύπημα για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Μετά την εκροή καταθέσεων, αυτό θα είναι η χαριστική βολή. Θα κρατικοποιηθούν, αλλά πώς θα είναι μετά σε θέση να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, όταν θα έχουν υποστεί τέτοια αφαίμαξη; Θα πρέπει να περάσουν κάμποσα χρόνια για να ξαναέχουν χρηματοδοτική ευρωστία. Μέχρι τότε, ύφεση, λουκέτα, περισσότεροι άνεργοι, περισσότερα επιδόματα ανεργίας, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, λιγότεροι φόροι, υψηλότερα ελλείμματα. Άρα και μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

  Δεν είναι λοιπόν το χρέος το πρόβλημα, αλλά το έλλειμμα. Αν δεν έχεις έλλειμμα, τότε έχεις αξιοπιστία για το μέλλον, χρηματοδοτείς το χρέος σου και σιγά σιγά το αποπληρώνεις. Αυτό που είπαν οι Ευρωπαίοι ότι "αναλαμβάνουμε το χρέος, αναλάβατε το έλλειμμα" είναι από τα πιο παράδοξα πράγματα που έχω ακούσει.

  Περιμένω να ακούσω, λοιπόν, σε τι ακριβώς θα μας βοηθήσει το κούρεμα. Εγώ δεν το καταλαβαίνω.

 8. Ox avatar
  Ox 03/01/2012 10:23:44

  «Στη ΝΔ ασχολούνται μόνο με τις εκλογές και στο ΠΑΣΟΚ με τη διαδοχή». Η φράση αυτή, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, μέλους της κυβέρνησης, αποκαλύπτει την πίεση που υφίστανται στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τη μία, παρέλαβαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου έναν τεράστιο κατάλογο εκκρεμοτήτων και ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και από την άλλη, βλέπουν τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να ασχολούνται με τον Γιώργο Παπανδρέου και της ΝΔ με τις κάλπες. Ο Λουκάς Παπαδήμος πιστεύει ότι κάθε άλλο θέμα πέραν της οικονομίας που μπαίνει στην ατζέντα αποπροσανατολίζει τους πολίτες και κάνει κακό στην κυβέρνηση. «Γιατί οι έλληνες θα πρέπει να ξέρουν τι θα τους συμβεί αν χρεοκοπήσουμε» λένε οι επιτελείς τους. Για αυτό και δε ζητά μόνο την ανοχή τους, αλλά και την ενεργό συστράτευση τους για να βγει η χώρα από την κρίση.

 9. Orestios avatar
  Orestios 03/01/2012 10:55:16

  Το Ευρώ θα σκάσει από μόνο του. Δεν χρειάζεται η δική μας συμβολή

 10. Nick63 avatar
  Nick63 03/01/2012 11:05:50

  Το 2010 κατηγορήθηκε ο ΓΑΠ, δικαίως, ότι αντί να πάρει, άμεσα, μέτρα περιστολής των δαπανών έταζε επιδόματα αλληλεγγύης.
  Κατά πολλούς εάν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα μέτρα αυτά ίσως να είχαμε
  αποφύγει το μνημόνιο μαζί και τις δραματικές του συνέπειες.
  Εάν είχε τη τόλμη να επιβάλλει ο Κ. Καραμανλής διορθωτικά μέτρα για την οικονομία αμέσως μετά τη κατάρευση της L. Brothers το 2008 το σχεδόν βέβαιο
  θα ήταν ότι η κατάσταση της οικονομίας μας θα ήταν τουλάχιστον διαχειρίσιμη.
  Δυστυχώς αποδείχθηκε πολιτικά ελάχιστος διότι οι εξαγγελίες του για πάγωμα μισθών το 2009 ήταν παιδική ασπιρίνη για το καρκίνο, ενώ γνώριζε τις συνέπειες που θα είχε η επερχόμενη κρίση.
  Στα φαιδρά επιχειρήματα ότι... δεν μπορούσε να λάβει έκτακτα μέτρα διότι θα
  "καιγόταν η μισή Ελλάδα", παραθέτω τη σημερινή τραγική κατάσταση που
  βιώνουμε σχεδόν όλοι μας, με τη μεγάλη φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων, με τα
  νεκρωτικά συμπτώματα της αγοράς, με τη καταστροφή του κέντρου της Αθήνας
  σε κάθε διαδήλωση, πορεία, εορτασμό επετείων κ.λ.π.
  Ο τρόπος υπήρχε, να απευθυνθεί στο λαό για αναγκαία προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν με σκοπό τη θωράκιση της οικονομίας μας και ταυτόχρονα να "ξεκαρφωθεί" στις αγορές ότι δεν πρόκειται να γίνουμε ο αδύναμος κρίκος
  στην αλυσίδα της όποιας κρίσης.
  Αυτά θέλουν τόλμη πραγματικού ηγέτη και όχι ενός διαχειριστή που απλώς θα
  καταχωρηθεί το όνομά του στο πίνακα των θητευσάντων πρωθυπουργών...
  Καλή χρονιά σε όλους!

 11. blue nile avatar
  blue nile 03/01/2012 11:39:58

  Είναι αδύνατο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να μην καταρεύσει η ευρωζώνη μέσα σε λίγες ώρες. Φανταστείτε τους Έλληνες πολίτες να συνωστίζονται έξω από τις κλειστές πλέον τράπεζες θέλοντας να σηκώσουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η εικόνα θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και την επόμενη στιγμή οι Ιρλανδοί , οι Πορτογάλοι, Ιταλοί οι Ισπανοί, όλοι αυτοί θα φοβηθούν μην πάθουν τα ίδια και θα στηθούν και αυτοί εξω από τις τράπεζες τους που επειδή δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν την ζήτηση θα κλείσουν επίσης τις πόρτες τους . Οι εικόνες που θα ακουλουθήσουν σε όλες αυτές τις χώρες και σε μας θα κάνουν τις διαδηλώσεις του Λονδίνου για την παιδεία να μοιάζουν με σχολικό περίπατο σε πάρκο. Εντωμεταξύ τ0 spread στην Ιταλία θα έχει πάει στις 12.000 μονάδες βάσης (στην Ισπανία θα έχει πάει 15000) οι οίκοι χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης θα έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας , της Γερμανίας και κάπου εκεί ευρωζώνη αντίο θα σε δω στο πλοίο.
  Βέβαια η διάλυση της ευρωζώνης έρχεται έτσι και αλλιώς με γοργό ρυθμό λόγω των ανεκδιήγητων αποφάσεων των ευρωπαίων ηγετών Εμείς τι κάνουμε; Tίποτα...
  Ζούμε ιστορικές στιγμές και πάρα πολύ καθοριστικές στιγμές για το μέλλον του τόπου και αντί να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα με Ιταλούς Πορτογάλους και Ισπανούς μήπως πάμε σε ένα κοινό μεσογειακό ευρώ (την επόμενη μέρα που το ευρώ θα καταρεύσει επειδή έφυγε η Γερμανία με τους λοιπούς Αυστριακούς, Ολλανδούς Νορβηγούς) εμείς καθόσμαστε και ασχολούμαστε με Ππαδήμο και Καρατζαφέρη.

  Εδώ και τώρα εκλογές για να μπορέσει να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί και θα σχεδιάσει τα δύσκολα μελλούμενα.

 12. Κρης avatar
  Κρης 03/01/2012 12:15:58

  Οι ΗΠΑ προωθούν Ανεξάρτητη Κρήτη με συναυλία στο Ναύπλιο...

  h**p://paratiritis-news.blogspot.com/2011/12/blog-post_3833.html

  !!!

 13. ΘΟΥ-ΒΟΥ avatar
  ΘΟΥ-ΒΟΥ 03/01/2012 12:23:20

  O κ. Ραπανος μιλώντας στην κοπή της πίτας του ΧΑΑ μίλησε ότι με την δραχμή θα γυρίσουμε 25 χρόνια πίσω, ο κ. Στουρνάρας μίλησε για 50 χρόνια, ο κ. Προβόπουλος για δεκαετίες (αυτό το άφησε λιγο διφορούμενο - δεκαετίες είναι από 11 και πλέον χρόνια έως 99 μετά τα 99 έτη αρχίζουν οι αιώνες). Κάποιος άλλος μας έφτασε στην Μικρασιατική καταστροφή. Και όλα αυτά από ανθρώπους του τραπεζιτικόυ συστήματος οι οποίοι από το 1996 είχαν την ευθύνη σε μικρότερο ή στον μέγιστο βαθμό της εποπτείας και ελέγχου του τραπεζικού συστήματος (ο Παπαδήμος και του Ευρωπαικού ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ), της νομισματικής πολιτικής, της διαπραγματευσης με την ΕΚΤ και της κυβερνήσης, την δημιουργία μιας οικονομίας φούσκας μέσω της πιστωτικής επέκτασης - αυτοί οι άνθρωποι αντί στην καλύτερη περίπτωση να έχουν απολογηθεί στην δικαιοσύνη για τον εγκληματικό τρόπο που άσκησαν διοίκηση και να αναμένουν στα σπίτια τους την ετυμηγορία κατέχουν την θέση του πρωθυπουργού, του διοικητη της Τράπεζας της Ελλάδος, τον δ/ντη του ΙΟΒΕ, ΄πρόεδροι τραπεζών και το πιο προκλητκό τιμητές και αυστηρές κριτές των πάντων.

 14. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 03/01/2012 13:53:30

  “Η κατοχή δεν μπορεί να είναι ανθρώπινη. Υπάρχουν επομένως δύο επιλογές: ή αποδέχεσαι την κατοχή και όλες τις μεθόδους που είναι αναγκαίες για την επιβολή της ή, διαφορετικά, την απορρίπτεις εξ ολοκλήρου και όχι μόνο κάποια συγκεκριμένα μέρη της” (Simone de Beauvoir).

 15. Orestios avatar
  Orestios 03/01/2012 15:04:00

  Greece Warns on Euro Exit if Bailout Not Signed, BBC Says

 16. gio23 avatar
  gio23 03/01/2012 15:12:51

  Καλή χρονιά σε όλους.Όλοι αυτοί δεν θέλουν δραχμή γιατί μαζί της έρχεται κ το Ειδικό Δικαστήριο.Οι πολιτικοί τους προιστάμενοι θα γλυτώσουν από τους συναδέλφους τους.Χαίρετε.

 17. Παύλος avatar
  Παύλος 03/01/2012 16:02:04

  Κακοφωνίξ, σου το έχω ξαναπεί (με άλλο όνομα), ότι αποτελείς τον ορισμό του οξύμωρου σχήματος (αντιστρόφως) !
  Ώφειλες να ονομάζεσαι : ΚΑΛΟ - αν όχι κάλλιστο- ΦΩΝΙΞ !!!
  Επίτρεψέ μου να σε ..... ευχαριστήσω για το ότι κουράστηκες να με εκφράσεις !!!

 18. Ελληνική Φιλοσοφία avatar
  Ελληνική Φιλοσοφία 03/01/2012 16:11:30

  Δειτε εδω : http://www.youtube.com/watch?v=rQgDJH6gWSY . Μασονια εξ απαλων ονυχων : )

 19. Economist avatar
  Economist 03/01/2012 16:29:21

  Η επιστροφή στη δραχμή είναι σαν να περνάς ένα βουνό και μετά το βουνό υπάρχει η εύφορη πεδιάδα. Το πρόβλημα μας είναι ότι οι πολιτικοί που έχουμε δεν μπορούν να φτάσουν ούτε μέχρι τους πρόποδες του βουνού πόσο μάλλον να περάσουν την κορυφή. Όταν ο μέγας Αλέξανδρος κάποια στιγμή αποκλείστηκε αποφάσισε να περάσει σχεδόν τριανταπέντε χιλιάδες στρατό μέσα από τα βουνά που ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα όμως πήρε την απόφαση και το έκανε. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του ηγέτη. Δεν ήξερε το δρόμο βρήκε κάποιους και του τον έδειξαν. Ήξερε όμως ότι έπρεπε να αλλάξει πορεία και αυτό έκανε.

 20. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 03/01/2012 16:49:52

  Τό ευρώ δέν πρόκειται νά καταρρεύσει.
  Η «κρίση» τού ευρώ σηματοδοτήθηκε από τήν επιλογή τών πανίσχυρων «πραγματικών κυβερνητών» τής αγγλοσαξοκρατούμενης δύσης ( άν όχι όλου τού πλανήτη) καί τών ελεγχόμενων από αυτήν μεγάλων πλανητικών οικονομιών, ώστε νά συνεχίσουν μελλοντικά τήν κυριαρχία τους μέσω καί άλλων νομισματικών μονάδων, ιδιαίτερα αυτών τών κρατών, τήν κυριαρχία τών οποίων απόλυτα ελέγχουν, (δές ευρώ), εγκαταλείποντας σταδιακά τό δολαριακό παγκόσμιο μονοπώλιο.
  Η επιλογή αυτή κατέστη σαφής μετά τήν «προγραμματισμένη» κατάρρευση τού Ανατολικού Μπλόκ καί τήν αναρρίχηση στήν εξουσία στήν Ρωσίας μιάς απόλυτα ελεγχόμενης από τά δυτικά εξουσιαστικά κέντρα «εκλεκτής» ομάδας υποτακτικών στίς κατευθυντήριες οδηγίες της, μέ προεξέχουσα φυσιογνωμία τόν Γιέλτσιν. Οι υπόλοιπες χώρες τού ανατολικού μπλόκ ακολούθησαν τήν μοίρα τής σοβιετικής μαμάς. Ενεργοποιήθηκαν σέ όλες αυτές τίς χώρες οι ελεγχόμενες από τήν δύση δυνάμεις καί κατόρθωσαν σέ πολύ λίγο χρόνο οι «παγκόσμιοι εξουσιαστές» νά ελέγξουν όλες τίς χώρες. Ο τρόπος μετάβασης ήταν ανάλογος τών κατά τόπον καί χώρα επικρατούντων συνθηκών. (Στήν Πολωνία μέ τήν βοήθεια τού βατικανού καί τής Σολινταρνόσκ, στήν Ρουμανία με τήν Σεκιουριτάτε τού ελεγχόμενου Ιλιέσκου, στήν αν. Γερμανία μέ τήν βοήθεια τής αδελφής δυτ. Γερνανίας κ.ο.κ.)
  Οι πρόδρομες επίσης κινήσεις μέ τήν μεταμαοϊκή Κίνα καί τήν ανάδειξη τού Τέγκ Ξιάο Πίνγκ στήν κορυφή τής εξουσιαστικής πυραμίδας τού ΚΚΚ καί η γρήγορη μετατροπή της σέ εργασιακό «Γκουλάγκ» τών πολυεθνικών (άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί νά πιάνει ποντίκια) συνετέλεσαν τά μέγιστα, ώστε τό χρηματιστικό κεφάλαιο νά συσωρρεύσει αμύθητο καί ανεξέλεγκτο πλούτο μέσω τών - γι' αυτό τόν σκοπό ιδρυθεισών καί υπαρχόντων- κρατικοθεσμικά καί φορολογικά ανεξέλεγκτων φορολογικών παραδείσων.
  Η μεταφορά τού πλούτου τής κυρίαρχης καί δύσκολα ελεγχόμενης «παλαιάς» ευρώπης στήν νέα καί πλήρως ελεγχόμενη γή τής επαγγελίας, επιτεύχθηκε αριστοτεχνικά μέ τήν συμβολή τής προλεταριακής επανάστασης στήν Ρωσία καί μέ τούς δύο μεγάλους ευρωπαϊκούς, «παγκόσμιους», πολέμους. Η υπαγωγή τών άλλοτε κυρίαρχων ευρωπαϊκών ελίτ σέ υπερατλαντικό έλεγχο, ανάγκασε τήν «νέα» ευρώπη σέ συμβιβασμό καί συνοδοιπορία, μέ τήν απαστράπτουσα οικονομικά καί στρατιωτικά πρωτοπορία (συγκέντρωση χρυσού, ατομική βόμβα), στήν μίξη της δέ περίεργη καί δυναστκά μιγάδικη αγγλοσαξονικοσιωνιστική οικονομική ελίτ.
  Η συμφωνία τού bretton woods καί η επιβολή τού δολαρίου, τής δικής τους «κεντρικής τράπεζας» (FED), ώς τήν μοναδική νομισματική μονάδα τής δύσης μέ τήν υποχρέωση τών άλλων κρατικών τραπεζών νά κατακρατούν δολάρια σάν τραπεζικά αποθέματα. Η αξία τού δολαρίου καλύπτονταν καί αντιπροσώπευε συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού, μέ τό 90% τής παγκόσμιας υπάρχουσας ποσότητας χρυσού νά βρίσκεται αποθηκευμένο στό fort knox ή αποθηκευμένο, ώς εγγύηση, από τίς άλλες κεντρικές τράπεζες στήν ελβετία (Bank for International Settlements - BIS) καί στό city of London (τράπεζα τής Αγγλίας).
  Η επιβολή τού δολαρίου ώς «υποχρεωτικού» μέσου τραπεζικών αποθεμάτων καί υποχρεωτικού μέσου πληρωμής γιά τό πετρέλαιο, σέ συνδυασμό μέ τήν καθιέρωσή του ώς τού κύριου νομίσματος διεθνών συναλλαγών (κάθε απόπειρα αμφισβήτησης πνίγονταν - καί πνίγεται- στό αίμα από τήν στρατιωτική μηχανή τών ΗΠΑ), οδήγησε σέ μιά εκπληκτική ζήτηση (άρα καί παραγωγή) καί συσσώρευση δολαριακών αποθεμάτων, πέρα από κάθε οικονομική λογική ανά τήν υφήλιο. Σέ δεδομένο χρόνο δέ, απάλλαξε η κυβέρνηση τών ΗΠΑ τήν FED από τήν «υποχρέωσή» της νά ανταλλάσει τά κομμάτια χαρτιού πού εκτύπωνε μέ χρυσό, όπως είχε υποχρέωση καί όπως είχε συμφωνηθεί στό bretton woods. Η απόλυτη κλεψιά από τούς απόλυτους παγκόσμιους αλήτες. Σάν ανταπόδωση δέ γιά αυτή τήν «αγαθοεργία» τής κυβέρνησης τών ΗΠΑ, φρόντισαν νά αδειάσουν καί τό fort knox από τόν συσσωρευμένο χρυσό μέ διάφορα τεχνάσματα καί μέ τόν χρόνο νά τόν μεταφέρουν στήν «πραγματική» τους έδρα στό city of London.
  Η επιβληθείσα παγκοσμιοποίηση, μέ τήν υποχρέωση τών κρατών νά δεχθούν τήν ανεξέλεγκτη ροή χρηματοπιστωτικών προϊόντων καί αγαθών, τήν αυτονόμηση τών επενδυτικών τραπεζών καί τήν υπαγωγή τους σέ καθεστώς ασυλίας καί πλήρης ασυδοσίας, επέτρεψε τήν συνέχεια τής παγκόσμιας ληστείας πλούτου μέ μηδενικό πιά κόστος. Τά αμύθητα ποσά υπεραξίας επέτρεψε νά συσσωρευθούν η χρήση ενός νομίσματος (δολαρίου) μηδενικής αξίας, η διασπορά τού οποίου καί η διατήρησή του θα συνεχισθεί, ώσπου νά θεσμοθετηθεί η καινούργια αξιακή μονάδα καί γίνει η μεταφορά τής υπεραξίας στίς νέες αξίες. Τότε τό δολάριο θά καταρρεύσει πλήρως καί οι κάτοχοι δολαριακών «αξιών» θά ανακαλύψουν έκπληκτοι ότι είναι πιά άποροι.
  Τό ευρώ ήταν «δική» τους επιλογή. Η δημιουργία τής ΕΚΤ έγινε κατ' εικόνα τής FED. Οι επιμέρους κεντρικές τράπεζες (τών κρατών μελών τής ευρωζώνης καί μετόχων τής ΕΚΤ) είναι από παλαιά υπό τόν δικό τους έλεγχο (ιδιωτική Τράπεζα τής Ελλάδος, ιδιωτική κεντρική Τράπεζα τής Ιταλίας, τού Βελγίου, κ.λ.π.) ή υπό τόν κρατικό έλεγχο τών κρατών πού ελέγχουν πλήρως (ομοσπονδιακή αποθεματική τράπεζα τής Γερμανίας, Αυστρίας, κ.λ.π. -απόρροια τών μυστικών συνθηκών τών χαμένων τού δεύτερου παγκόσμιου πολέμου).
  Οι «αγορές» πού κάνουν δύσκολη τήν ζωή κρατών- μελών τής ευρωζώνης καί τά απειλούν μέ χρεοκωπία καί κατάρρευση είναι «δικές» τους. Καί τά κράτη μέ τίς ηγεσίες τους, πού πιέζουν (χρησιμοποιώντας εντέχνως τόν κίνδυνο διάλυσης τής ευρωζώνης) είναι «δικοί» τους καί ελεγχόμενοι. Πρός τί λοιπόν αυτή η πίεση;
  Νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα τών επόμενων, μεγάλων καί συνταρακτικών παγκόσμιων αλλαγών. Δέν είναι υποχρεωτικό νά τίς νιώσουν όλοι στό πετσί τους μέ τήν βία τού αίματος καί τής πείνας. Πολλές έχουν ήδη συντελεσθεί μέ «αφανή» γιά τούς πολλούς τρόπο. Η κύηση όμως δέν φθάνει. Πρέπει νά λάβει χώρα καί τό γεγονός τής «γέννας». Έτσι θά καταλάβουν όλοι ότι κάτι καινούργιο έχει γεννηθεί καί η ζωή μας θά αλλάξει από εδώ καί πέρα. Είμαι σίγουρος ότι τό νήπιο πού θά γεννηθεί δέν θά είναι μιά φυσιολογική γέννα. Ούτε θά είναι ο αντίχριστος. Άλλοι θά τό αγαπήσουν, οι πολλοί όμως θά τό μισήσουν. Εξαρτάται από τήν πολιτική μας ελίτ (άν υπάρχει αξιολογικά δέν τό γνωρίζω) άν μπορεί νά εκτιμήσει σωστά τί επίκειται, ώστε νά προστατέψει τήν χώρα καί τούς ανθρώπους της μέ τόν καλύτερο δυνατό τρόπο. Τήν καταιγίδα νά τήν αποφύγουμε δέν μπορούμε. Μπορούμε νά προφυλαχθούμε όμως, εκτιμώντας σωστά από τά προμηνύματα, πότε περίπου καί σέ ποιά κατεύθυνση θά ξεσπάσει. Δέν χρειάζεται νά γίνουμε εμείς τά πρώτα «ηρωϊκά» θύματα τής διεθνούς τών νεο-(παλαιών)-σταυροφόρων. Πικρούς ήρωες έχει σωρό τό συλλογικό υποσυνείδητο. Δέν χρειάζεται νά σωρεύσει καί άλλους.
  Τό ευρώ δέν πρόκειται νά καταρρεύσει
  Η χώρα όμως μπορεί.

 21. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 03/01/2012 17:57:08

  Κακοφωνίξ, κατόρθωσες να γράψεις αυτό που νοιώθουμε όλοι εμείς που δεν είμαστε ούτε τραπεζίτες , ούτε οικονομολόγοι. Εμένα ένα πράγμα με προβληματίζει: Την παραμονή στο ευρώ και τις θυσίες που αυτό συνεπάγεται, την προωθούν τραπεζίτες και εν γένει εύποροι, αν όχι πάμπλουτοι , οικονομικοί παράγοντες. Οι ίδιοι ,οι οποίοι είχαν γνώση των αλχημειών προκειμένου να μπούμε στο ευρώ και γνώση των αλλοιωμένων στοιχείων ,προκειμένου να έρθει το ΔΝΤ. Οι ίδιοι επιπλέον, στηρίζουν το μόρφωμα της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Ενδιαφέρον για την κοινωνία που έχει τσακίσει ,ή για τη χώρα που βουλιάζει όλο και περισσότερο χωρίς προοπτική, μάλλον ελάχιστο. Αντ'αυτού, εκβιασμοί χαμηλού επιπέδου και το φόβητρο περί επιστροφής στο '50 ,ή στο '22 ,ή στο μεσαίωνα...,ή όπου στο παρελθόν. Ο φόβος, αυτό τους καίει. Ο φόβος της τιμωρίας τους , η εξεταστική και η φυλακή ,γιατί είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή μας . Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς, είναι ότι εδώ που μας έφτασαν , η κατάσταση είναι δύσκολη και θα γίνει ακόμα χειρότερη , αλλά το μόνο που ζητάμε είναι προοπτική. Προοπτική ότι οι θυσίες που κάνουμε , θα μας οδηγήσουν κάπου καλλίτερα. Και προοπτική με την παρούσα κατάσταση, δεν υπάρχει. Εκτός αυτού , η φτώχεια που βιώνουμε (μνημόνιο), οι θυσίες που δεν απέδωσαν, οι κινήσεις που δεν έγιναν όταν έπρεπε ,( αναδιάρθρωση, κούρεμα), η ανεπάρκεια των πολιτικών ηγεσιών, ευρωπαϊκών και ελληνικών, έχουν καταστήσει το ευρώ ,μάλλον απωθητικό.

 22. ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ avatar
  ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ 03/01/2012 21:26:29

  Αρκούν οι ομφαλοσκοπήσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας:θελω προτασεις να ακούω όπως, σταματάμε να πληρώνουμε τις τράπεζες; κάνουμε μπουκοτάζ στα Σουπερ Μαρκετ; Διαμαρτυρία για τη ΔΕΗ; κλειδώνουμε τα αυτοκίνητα μας για μια εβδομάδα; Μπουκοτάρουμε Γερμανικά και Γαλλικά προιόντα; Πως αντιστεκομαστε σε όλους αυτους και πως θα τους κάνουμε να πληρώσουν. Συνεχίζουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό των πολιτικών ώστε να επέλθει ο "πολιτικός θάνατος"; Προσφεύγουμε ομαδικά σε δικαστήρια; Τα λόγια ειναι περιττά πλέον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.