#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/04/2011 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για την αποκατάσταση της τιμής του ΕΜΠ και της δημοσιογραφίαςΜέσα σε όλα, έγινε προχτές μία παρουσίαση από τον ΕΣΗΑΠΕ (το λόμπυ των αιολικών στην Ελλάδα) μία παρουσίαση στην Αίγλη στο Ζάπειο.  Στην παρουσίαση εμφάνισαν τον κ. Καθηγητή Κάπρο ο οποίος σε περίληψη, είπε δύο πράγματα:

 

(α) Εάν όλη η ηλεκτρική τροφοδοσία της Ελλάδας ήταν από ακριβές πηγές, με υψηλό συνολικό και υψηλό μεταβλητό κόστος, και εάν οι διασυνδέσεις και τα υδροηλεκτρικά ήταν δωρεάν, και εάν η Ελληνική Γη ήταν τσάμπα, τότε και μόνο τότε θα είχε νόημα να έχουμε αιολικά και, εννοείται, εάν τα είχαμε, θα τα χρησιμοποιούσαμε για υποκατάσταση αέριου που έχει υψηλότερο μεταβλητό κόστος.

 

(β) εάν το ρεύμα ήταν πανάκριβο, δεν θα χρειαζόμαστε Τέλος υπέρ ΑΠΕΚαθ εαυτές, και εάν διαβαστούν προσεκτικά στην περίληψη, που είναι δική μου, ο κ. Κάπρος δεν λέει «ψέματα». Αν βέβαια τον έβαζαν manager σε παραγωγική εταιρία, με τέτοιες απόψεις για μικροοικονομική διαχείριση και λήψη επενδυτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων, θα οδηγούσε την επιχείρηση στην σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΣΗΑΠΕ πήρε την λανθασμένη, κατά την άποψή μου, προσέγγιση Κάπρου, την τέντωσε στα μέτρα της και κατέληξε σε ανακοινώσεις και δελτία Τύπου προς εφημερίδες, κόμματα κλπ, με πηχυαίο τίτλο «Οι ΑΠΕ φτηναίνουν το ρεύμα», κάτι όσο εξωφρενικό όσο «η Σελήνη είναι ένα κεφάλι ανθότυρο».  Ήταν τόσο χονδροειδείς και εξωφρενικοί οι ισχυρισμοί στην Αίγλη που και οι δημοσιογράφοι ψυχαγωγήθηκαν, αν και την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούντες, τα δημοσίευσαν.

 

Για να μην σας ζαλίζω έχω αναρτήσει απάντηση στους ισχυρισμούς της ΕΣΗΑΠΕ και του κ. Καθηγητή σε 5-6 αναρτήσεις εδώ προς αποκατάσταση της τιμής του ΕΜΠ και της δημοσιογραφίας σε καιρό ύφεσης και ανασφάλειας.

Αrchaeopteryx

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. DrNo avatar
  DrNo 20/04/2011 16:58:51

  Πέραν του τέλους ΑΠΕ, συμβαίνει κάτι το εξωφρενικό με τα αιολικά πάρκα που μόνο σε αφρικανική χωρα θα μπορούσε να συμβει.
  Πέρσυ είχε αποκαλυφθεί οτι στο 99% των περιπτώσεων τα αιολικά πάρκα εγκαθιστανται σε ΔΗΜΟΣΙΕΣ εκτάσεις και πληρωνουν ένα συμβολικό τίμημα των 50€/έτος ανά στρέμμα!!!!
  http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_1389.html

  Πως είναι δυνατόν μιλάνε οι Κυβερνώντες για αξιοπόιηση της Δημοσιας περιουσίας και να χαρίζουν τις δημόσιες εκτάσεις στις εταιρείες των αιολικών?
  Διότι αν κάνετε τον υπολογισμό: Εθνικός στόχος 2020: 7500MW αιολικά, μείον 1500MW που εχουν εγκατασταθεί μας κάνει νέα 6000MW. Συνήθες μέγεθος Ανεμογεννητριας 2MW που χρειάζεται 4 στρέμματα.
  Άρα χονδρικά σήμερα εισπράττει το ελληνικό δημόσιο 1500/2 Χ 4 Χ 50= 150.000 ευρω/έτος και θα εισπράτει το 2020 το πολύ 7500/2 Χ 4 Χ 50 = 750.000 ευρώ/'ετος!!!!
  750.000 ευρω/έτος το 2020 θα παίρνει το κρατος....... για επενδύσεις.... 1,5 τρις ευρώ ! Δεν είναι ψίχουλα;;;;

  Μηπως μας δουλευουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με αερολογίες περί αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας;;;; Γιατί δεν προτείνει κανείς τους να αρχίσει η αξιοποίηση από τις Δημοσιες εκτασεις που εγκαθιστανται αιολικά πάρκα; Γιατί δεν προτείνει κανείς τους να γίνει το αυτονοητο: πλειοδοτικος διαγωνισμός στις δημοσιες εκτασεις που υπάρχει ενδιαφέρον για αιολικά ;

 2. spiros avatar
  spiros 20/04/2011 17:16:57

  Αρχαίε Ο εν λόγω κύριος ήταν κάποτε διοικητής της ΡΑΕ. Δεν ξέρω αν είναι ακόμη με κάποιο άλλο καθηγήταρο υποδιοικητή. Το καθηγητικό κίνημα έχει καταστρέψει την Ελλάδα . Αυτοί που μόνο έμαθαν να διαβάζουν και να εισπράτουν από την ψωροκόσταινα. Τίποτε άλλο.

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ spiros 20/04/2011 17:50:18

   Συμφωνώ απόλυτα...σε καφέ της Θεσσαλονίκης προχθές ήμασταν 7 υποψηφιοι διδάκτορες...από αυτούς που ήξερα εγώ...
   Το καθηγητικό κατεστημένο είναι από τα πιο διεφθαρμένα και αντιπαραγωγικά συστηματα στη χώρα μας.. Έχει γίνει βιομηχανία παραγωγής προσόντων για τους Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ...

   Η οικονομική χρεοκοπία είναι μόνο στην επιφάνεια...πιο χαμηλά έχουν "χρεοκοπήσει" όλα τα φαύλα κατεστημένα...

 3. ange-ta avatar
  ange-ta 20/04/2011 17:27:45

  "εάν το ρεύμα ήταν πανάκριβο, δεν θα χρειαζόμαστε Τέλος υπέρ ΑΠΕ"

  μήπως θέλεις νά γράψεις εάν το ρεύμα ΔΕΝ ήταν πανάκριβο, δεν θα χρειαζόμαστε Τέλος υπέρ ΑΠΕ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ange-ta 20/04/2011 17:39:23

   όοοοχι... εάν το ρεύμα κάνει 150, και το αιολικό κάνει 100, τότε δεν χρειάζεται "τέλος ΑΠΕ". Όταν ανέλαβε ο ΓΑΠ το ρεύμα έκανε 30-40. Τώρα έχει πάει 50+. Βέβαια, πολλά μπαινουν στην τιμή του ρεύματος, αλλά οι αιολικοί νευριάζουν που το κανονικό ρεύμα είναι φτηνό. Για αυτό προσεύχονται να ακριβυνει το ρεύμα με φόρους ή μπιρμπίλια, και ΑΠΑΙΤΟΥΝ να τοιυς αγαπαμε, να τους δίνουμε γη, βουνά, νησιά, δάση, δρόμους καλώδια τα πάντα εμεέις οι φορολογούμενοι, για να μας πουλάνε ρεύμα ΟΤΑΝ φυσαέι σε τιμή διπλή ή τριπλή από το κανονικό.

   Ο Κάπρος δεν πήρε το συνολικό κόστος, πήρε το μεταβλητό κόστος. Και εάν δεν το καταλαβαίνει είναι ...τι να πώ, αλλά το καταλαβαίνει, είναι πονηρός, έδωσε πάσα στον Περιστέρη να το κάνει δερμάτινο τραπεζομάντηλο, και στά ανώνυμα δελτία τύπου, βυρσοδεψείο. Αντε να το καταλάβει η θεία μου η Ζαχάρω στο χωριό.

 4. ange-ta avatar
  ange-ta 20/04/2011 17:32:41

  "Αν βέβαια τον έβαζαν manager σε παραγωγική εταιρία, με τέτοιες απόψεις για μικροοικονομική διαχείριση και λήψη επενδυτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων, θα οδηγούσε την επιχείρηση στην σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας"
  Με άλλα λόγια πιστεύεις ότι πέσαμε έξω στα δημοσιονομικά μας, γιατι έχουμε κακούς μάνατζερ; Τόσο έδώ, όσο και στην Πορτογαλλία και στην Ισπανία και στην Ιρλανδία και στην Ιαπωνία αλλά και στην Αμερική!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ange-ta 20/04/2011 17:50:02

   άσχετο το θέμα που θίγεις, σόρυ.

 5. ange-ta avatar
  ange-ta 20/04/2011 17:36:55

  Θα κοιτάξω και τις επιμέρους αναρτησεις σου, αλλά να σου πω, ότι ΜΟΝΟ το 2008 η Γερμανία παρηγαγε ενεργεια απο ΑΠΕ, τόση όσο απο δύο πυρηνικά. Και επειδή μιλάς και γι αυτά θα ξέρεις ότι ένα πυρηνικό είναι τουλάχιστον ενός Γκιγκαβάτ, δηλαδή πάνω απο τρία δικά μας μεγάλα λιγνιτικά!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ange-ta 20/04/2011 17:49:36

   Εχεις λάθος. Με 22.000 εγατεστημένα μεγαβάτ, παρήγε 6,3% της ηλεκτικής ζήτησης. Με άλλα 22.000 θα πάει όχι στο 12,6% αλλά στο 8-9%.

   Στατιστικά μπορείς να πεις ότι παρηγε τόσες γιαγαβατώρες, αλλά είναι στοχαστικές, σχεδόν άχρηστες (εκτός εάν είναι σε ώρες αιχμής και υποκαθιστάς αεριο).

   Μία συμβατική μονάδα 800 MW δεν μπορεί να υποκατασταθεί ούτε από 800 αιολικά του ενός, ούτε από 800.000 αιολικά του ενός μεγαβάτ.

   Η αιολική ενέργεια είναι παρασιτική και βλαπτική στα δίκτυα και 100.000 αιολικά δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν ένα μικρό νοσοκομείο.

   Τώρα, σου κάνω περίληψη πολλών θεμάτων, αυτά που λέω επιβεβαιώνονται και από αυτό που γίνεται στην Γερμανία: Κλείνουν πυρηνικά και θα ξεμείνουν! Η Δανία που δήθεν έχει 20 ή 25% της ηλεκτροδότησης από αιολικά, έχει τεκμηριωθεί ότι μας δουλεύει. Το αιολικά το παράγει και το διοχετεύει σε Γερμανία και Νορβηγία, όπου σαν ποσοστό είναι τόσο μικρό που δεν ενοχλεί. Και εξάγει ρεύμα από κάρβουνο στην Νορβηγία, το επανεισάγει σαν υδροηλεκτρικό και το πιστέψαμε. Η δε μείωση CO2 είναι και αυτή λίγο μούφα. Υποκατέστησαν κάρβουνο με αέριο (μειώνει το CO2), βελτίωσαν την αποτελεσματικότητα, και κάνουν και την πατέντα με εξαγωγές κάρβουνου (δεν μετράει) και εισαγωγή Υ/Η που μετράει σαν πράσινο.

   Τα αιολικά είναι καλά για άντληση νερού, ίσως αφαλάτωση, αλλά όχι για ηλεκτροδότηση στο Παγκράτι.

 6. pilot avatar
  pilot 20/04/2011 18:26:51

  αγαπητε αρχαιε........ ξερεις ποιος ειναι ο κυριος καθηγητης?

  ειναι η ποιο αμαρτολη ιστορια του θασοκ!!
  φιλος του ταπερμαν (για να θυμηθουμε την μαλβινα) οπου το ειχε για μια δεκαετια αφεντικο στην ραε οταν εδωσε ολες τις αδειες για τα αιολικα!!

  δεν θα σου πω για τα προγραμματα στο εμπ........
  ενα θα σου πω.........................
  ζητουσε απο εργαζομενους που ειχε στο εμπ μιζα για να τους δωσει βεβαιωση οτι εργαστηκαν σε προγραμματα τα οποια ειχαν συνταξει αυτοι με την υπογραφη τους!!!

  αυτος ο εντιμος κυριος τα λεει ολα αυτα!!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ pilot 20/04/2011 18:35:53

   Δεν έχει καν σημασία ποιος ή τι είναι. Σημασία έχει ότι σε δύσκολους καιρούς βγαίνει και λέει ένα μικροοικονομικό "μη ψέμα" ("τα αιολικά έχουν zero marginal cost" και επομένως μπορουν (δυνητικό) να μειώσουν κόστος -- που το καταλαβαίνω) και που το παραποιεί και το επεκτείνει λίγο ο ίδιος και πολύ ο επόμενος, με αποτέλεσμα αυτό που βγαίνει στον Τύπο και αυτό που καταλαβαίνει ακόμα και ο πολιτικός που διαμορφώνει γνωμη να είναι εντελώς στρεβλό.

   • Pilot avatar
    Pilot @ archaeopteryx 20/04/2011 19:16:28

    εχει σημασια.
    διοτι ενας τετοιος κυριος....... λεει οτι θελεις ....... αρκει να του ριξεις το καταλληλο κερμα!!!
    οπως παλια στα τζουμποξ !!!

 7. East avatar
  East 20/04/2011 18:33:11

  Το ρεύμα από ΑΠΕ κοστίζει πολύ περισσότερο, και είναι έγκλημα την ώρα που είμαστε έτοιμοι για χρεωκοπία να κάνουμε τέτοιες σπατάλες.

 8. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 20/04/2011 23:18:02

  Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα ή
  άλση (το άλσος , τα άλση) είναι πανάκριβη . Με τα σημερινά οικονομικά
  δεδομένα είναι απολύτως απαγορευτική.

  Η ελληνική κυβέρνηση εξαπατά τον ελληνικό λαό όταν εγκαινιάζει (πριν λίγες εβδομάδες) φωτοβολταϊκό πάρκο (άλσος) στην περιοχή της Κοζάνης, ισχύος 500 ΜW χωρίς να μας ενημερώνει πόσο θα κοστίζει η κιλοβαττώρα (kWh) που θα παράγεται (θα είναι φυσικά πανάκριβη) και όταν υπόσχεται ότι το έτος 2020 , το 40% της πανελληνίως παραγομένης ηλεκτρικής ενεργείας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές , κάτι τελείως αδύνατον..!

  Το τελευταίο αυτό θα έχει σαν συνέπεια , η ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε εγκαταστάσεις νέων Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) γιά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης , αφού αυτή ... πρόκειται να καλυφθεί από τον αέρα και από τον ήλιο !

  Νομίζω ότι και ο πιό αφελής πολίτης μπορεί να αντιληφθεί τους λόγους γιά τους οποίους η Ελλάδα θα "ξεμείνει" από ηλεκτρική ενέργεια σε 10 χρόνια από σήμερα και θα αναγκάζεται να την αγοράζει από την Αλβανία και από την Τουρκία !

  Θα πρέπει η αξιωματική Αντιπολίτευση να δει πολύ σοβαρά αυτό το θέμα
  και να ζητήσει εξηγήσεις στην Βουλή από την Κυβέρνηση .

 9. δημης avatar
  δημης 22/04/2011 00:01:52

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ...ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ....
  -ΟΤΑΝ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΩΝ ΓΝΨΣΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ Π.Χ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ Ή ΜΑΡΡΙΟΝΕΤΩΝ ΤΟΤΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ.....
  -ΥΠΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΟΙ ΓΛΙΣΧΡΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ "ΜΕΓΑΛΕΙΟ" ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ, ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.