#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/06/2010 23:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για την ανάγκη απεξάρτησης από το αργό πετρέλαιοΗ καταστροφική πετρελαιοκηλίδα  που δημιουργήθηκε από τη διαρροή αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζει να εξοντώνει το οικοσύστημα της περιοχής. Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της έχουν ουσιαστικά αποτύχει ενώ τα ποσά που έχουν δαπανηθεί ήδη ξεπερνάνε τα 750 εκατομμύρια δολάρια. Η ζημιά υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 2,5 δις δολάρια για την τοπική αλιεία ενώ ο τουρισμός θα ζημιωθεί τουλάχιστον κατά 3 δις δολάρια. Η οικολογική καταστροφή απλά δεν μπορεί να υπολογιστεί. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και η πανίδα του Κόλπου εξοντώνονται καθώς η κηλίδα επεκτείνεται προς τις ακτές των ΗΠΑ.

Αυτό το τραγικό ατύχημα υπενθυμίζει ότι η μόλυνση που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα δεν περιορίζεται μόνο κατά την καύση τους αλλά και σε όλη την διαδρομή τους, από την εξόρυξη μέχρι την διανομή τους στα πρατήρια. Ουσιαστικά οι αρνητικές συνέπειες της χρήσης των ορυκτών καύσιμων δεν έχουν προσδιοριστεί ποτέ επακριβώς γιατί τα συμφέροντα πίσω από τις μεγάλες αδελφές εταιρίες του πετρελαίου είναι τεράστια. Αντίθετα γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να συκοφαντηθούν τα βιοκαύσιμα, ακριβώς από τα προαναφερόμενα συμφέροντα, υπολογίζοντας κάθε πραγματική και φανταστική πιθανότητα πρόκλησης μόλυνσης, από την στιγμή που παράγεται το . λίπασμα που χρειάζονται τα ενεργειακά φυτά μέχρι και την τελική τους καύση.

Οι οικολογικές οργανώσεις πιέζουν με κάθε τρόπο ώστε να βεβαιώσουν ότι για την παραγωγή βιοκαυσίμων θα προκληθεί η ελάχιστη δυνατή μόλυνση κατά την διάρκεια όλου του κύκλου παραγωγής και χρήσης τους. Καλά κάνουν γιατί οι μεγάλες πετρελαϊκές αδελφές που είχαν αφεθεί να λειτουργούν ανεξέλεγκτα ουσιαστικά κατέστρεψαν τον πλανήτη στο βωμό του κέρδους. Όμως δεν πρέπει να βλέπουμε τα φύλλα και να χάνουμε το δάσος. Μεταξύ των επιπτώσεων χρήσης ορυκτών καυσίμων και βιοκαυσίμων απλά δεν υπάρχει σύγκριση. Η πρόσφατη καταστροφή είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες τραγικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την ανάγκη απεξάρτησης από το αργό πετρέλαιο.

Α.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/06/2010 23:44:38

  Αγαπητέ Α.Δ., η οικολογική καταστροφή θα είναι μεγάλη αλλά αν το ψάξεις (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oil_spills), δεν είναι η μόνη, και σαν "ποσότητα" στατιστικά όχι σημαντική, αν και η μεγαλύτερη.

  Το κόστος για τις ΗΠΑ και για την διεθνή οικονομία δεν θα είναι ασήμαντο και σε άσχημη στιγμή.

  Ο πλανήτης χρησιμοποιεί πολλή βιομάζα (http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/06/2.html) ιδιώς τα φτωχά μέρη του. Τα βιοκαύσιμα (βιοεθανόλη βιοντήζελ) είναι ασήμαντα ενεργειακά, η βιοεθανόλη έχει αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο το βιοντήζελ ελαφρά θετικό. Το να κόβεις τροπικά δάση για να φτιάχεις 10 λίτρα βιοεθανόλη από καλαμπόκι είναι τρελό (αλλά έχει τρελούς -- στον πλανήτη, δεν κάνουν καλό). Το να πεινάς για να φτιάχνεις οινοπνευμα, επίσης. Το βιοντήζελ είναι για κουβέντα. Στον πόλεμο είχαν υγρά καύσιμα από κάρβουνο.

  Να μην σε στενοχωρήσω, αλλά οι εταιρίες πετρελαίου που είναι όπως τις λές και πολύ χειρότερα σε, με, μας αγνοούν. Ακόμα και αν φαλίρει η BP , πάλι θα μας αγνοεί. Μετακίνησει χωρίς υγρά καύσιμα δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει για τουλάχιστον 100 χρόνια, και δεν θα υπάρξει αν δεν υπάρχει πολύ ρεύμα. Πολύ ρεύμα (και όχι με καπέλο στην τιμή) υπάρχει από δύο μόνο πηγές: πυρηνικό, και κάρβουνο. Το πυρηνικό το φοβάσαι, αλλά όχι η Γαλλία που έχει σχεδόνα αποκλειστικά πυρηνικά (http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/05/blog-post_10.html). Κάρβουνο υπάρχει άφθονο, το καίνε όλοι και όλοι κάνουν ότι το φοβούνται (http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/05/blog-post_19.html).

  Τη ανάγκη απεξάρτησης από το πετρέλαιο μπορείς να την δοκιμάσεις. Μην μπεις σε αυτοκίνητο για δύο μήνες. Τη λέξη "απεξάρτηση" την προωθούν και η αιολικοί, αυτοί θέλουν να απεξαρτηθούμε από τις αποταμιεύσεις μας (και να τις πάρουν αυτοί).

  Το επιμύθιο του ατυχήματος, δεν είναι τα βιοκάυσιμα, είναι η γκρίνια για την μη απαγόρευση άντλησης από βαθειά νερά.

 2. skapitalas avatar
  skapitalas 02/06/2010 23:56:41

  τι να λέμε τώρα...
  εδω ο καθένας κοιτάει να έχει βενζίνη για το τσερόκι/Χ3/Q7 κ.ο.κ. του.
  τώρα αμα το gulf stream φτάσει το πετρέλαιο στο βόρειο πόλο, τι να κάνουμε, αυτά εχει η "ανάπτυξη".
  αλλα τελοσπάντων είναι αδιανόητο να σταματήσουμε να καταναλώνουμε πετρέλαιο εμείς οι έχοντες.

 3. Dimi avatar
  Dimi 02/06/2010 23:57:30

  Τhe Huffingtonpost: Πυκνά κύμματα πετρελαίου απλώθηκαν στις ακτές της Louisiana. Οι πιό πρόσφατες τραγικές φωτογραφίες http://huff.to/9KlSJz

 4. skapitalas avatar
  skapitalas 02/06/2010 23:57:56

  αρχαιοπτέρυγα, όπως βλέπω αγωνιάς για καθαρή συνείδηση... αμ δε...
  μακαριότητα, ίσως.

 5. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 03/06/2010 13:28:11

  Δεν αρκούν οι παγκόσμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την παραγωγή βιοκαυσίμων που θα καλύψουν τη σημερινή ζήτηση.

  Εάν "οικολογίζουμε" στρώνουμε ανεμογεννήτριες τις βουνοκορφές και τα λαγκάδια και με το ρεύμα τους ηλεκτρολύουμε νεράκι [απόδοση ~50-70% επί του χρησιμοποιούμενης ηλεκτρικής ενέργειας].
  Παίρνουμε το παραγόμενο υδρογόνο και το χρησιμοποιούμε σε κυψέλες καυσίμου [μέγιστη ενεργειακή απόδοση ~50%].
  Συνολική απόδοση κύκλου 25-35% max. Και παίζουμε πλέον σε οικονομία υδρογόνου.

  Όσο η ρύπανση είναι τζάμπα τύποι σαν τον archaeopteryx θα βρίσκουν την καθαρή ενέργεια "πολύ ακριβή".
  Και καλά αυτός είναι εξαφανισμένο είδος.
  Εμείς;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Thraphsorchis 03/06/2010 16:31:10

   δεν σε εμποδίζει κανείς να πας να χρηματοδοτήσεις τις ευρεσιτεχνίες σου

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ archaeopteryx 04/06/2010 15:43:56

    Το ότι εσείς ανακαλύψατε την περασμένη βδομάδα τις κυψέλες καυσίμου, δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι κοιμόμασταν.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 04/06/2010 18:00:57

    κανείς δεν σε εμποδίζει να πας σε κάποια εταιρία που κάνει venture capital, να τους κάνεις μια πρόταση, μπορεί και να σε χρηματοδοτήσουν. Θα γίνεις πλούσιος. Να μια λίστα, πάρε τηλέφωνα!
    http://www.keta-ionion.gr/Files/venture%20capital.pdf

 6. KΠ avatar
  03/06/2010 15:30:13

  Τα δε οξείδια του άνθρακα θα τα χώνουμε όπου βρούμε, άμα βρούμε, για να μην φάμε πρόστιμο ή θα τα εξάγουμε στο Βέλγιο και την Σουηδία με φτηνές γαλέρες και φτηνούς Αφγανούς κωπηλάτες για να τα "μπήξουν" σε παλιά ορυχεία. Και όταν εξορυχθούν όλοι οι εκμεταλλεύσιμοι υδρογονάνθρακες, τότε θα γυρίσουμε στο γαϊδουράκι, το ποδήλατο και τον τελάλη. Αρχαιοπτέρυγα, ασχολείσαι επιστημονικά με το ζήτημα ή χομπίστικα; Φυσικά καμμία από τις παραπάνω λύσεις δεν είναι πανάκεια, απαιτούνται συνδυασμοί τους, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και τηλε-εργασία από την οικία, άκρως αντιλαϊκές τιμολογιακές πολιτικές, σύγκρουση με τα πετρελαϊκά μεγαθήρια, επανεξέταση της πυρηνικής ενέργειας που είναι η μόνη σοβαρή προσέγγιση στο ενεργειακό έλλειμμα ΣΗΜΕΡΑ και βέβαια, μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού. Και επειδή τίποτα από τα παραπάνω δεν πρόκειται να γίνει λόγω του ότι (α) Μακροχρόνια όλοι είμαστε νεκροί (Κέινς) άρα στα π@π@ρια μας το περιβάλλον, την δουλειά μας να κάνουμε, τον κ@λο μας να βολέψουμε, και βλέπουμε (διεθνής και όχι αποκλειστικά ελληνική συλλογιστική), β) Τα στελέχη των επιχειρήσεων διαγκωνίζονται για εμφάνιση κερδών όσο πιο βραχυχρόνια γίνεται και δεν δίνουν δεκάρα για το περιβάλλον, τους συνανθρώπους τους και άλλες μορφές ζωής, και (γ) δύσκολο να πείσεις κάποιον να πεθάνει ή να μην γεννάει σαν κουνέλι προκειμένου να μην φλιπάρει ο πλανήτης, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να εξορύσσεται σε ολοένα και μεγαλύτερα βάθη - πιέσεις, δέντρα θα συνεχίσουν να κόβονται για να φυτεύονται πετρελαιότευτλα, πετρελαιοκηλίδες θα συνεχίσουν να στέλνουν τουρίστες εκτός Φλόριντα και εμείς, θα συνεχίσουμε να ανταλάσσουμε ηλεκτρονικά ραβασάκια σε διάφορους ιστότοπους, προσευχόμενοι να μην σκάσει κάποια εξέδρα στο Αιγαίο όταν ο ψηλός επιτρέψει στα φιλαράκια του να το κάνουν σουρωτήρι και υποθαλάσσια._Κ.Π.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ KΠ 03/06/2010 16:58:18

   Ασχολούμαι επαγγελματικά, αλλά μου αρέσει το χόμπυ της ειλικρίνειας και της ακεραιότητας (αλάνθαστο δεν έχω)

   Η περίληψή σου είναι άριστη, να προσθέσω μερικές απαισιόδοξες και μερικές απαισιόδοξες νότες: Πετρέλαιο υπάρχει αλλά το θέλει καπαρωμένο ένας. Το πετρέλαιο, σε σταθερά δολάρια, δεν έχει πολυανέβει. Κάρβουνο υπάρχει περισσότερο, αλλά μερικοί φοβούνται το έξτρα CΟ2. Όλα, πλην πυρηνικών, παράγουν CO2. Η Γαλλία είναι σχεδόν αποκλειστικά πυρηνική (και έχει και υδροηεκτρικά) ενώ το πετρέλαιο το έχει μόνο για μετακίνηση. Αν θες, δες την τελευταία ανάρτηση του άλκιμου, (και για γενικότητες, έχω και εγώ μερικά).

   Η απαισιόδοξη νότα, που την είπες και εσύ, είναι ότι είμαστε εμείς πολλοί. Το λέει και James Lovelock, οι 7 στους 8 είναι πολλοί, αλλά θεωρεί ο απαισόδοξος ότι θα πάμε από πείνα, αρρώστια και πολέμους. Θεωρεί "nonsense" και ύβρι προς την Γαία, την άποψη ότι θα κάνουμε εμείς κάτι με αιολικά, να επηρεάσουμε ο,τιδήποτε.

   • rage avatar
    rage @ archaeopteryx 03/06/2010 21:23:10

    αρχαιοπτέρυγα, σε ρωτάω ευθέως:
    προτιμάς να καταστραφεί ολόκληρη η ανθρωπότητα για να μπορεί να καταναλώνει ένα σωρό άχρηστα προϊόντα ή να κάνει έστω και την ύστατη στιγμή μια προσπάθεια επαναπροσανατολισμού της ανακαλύπτοντας αξίες που σήμερα έχουν πεταχτεί στο βάραθρο του καπιταλισμού;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 03/06/2010 22:27:57

    rage,δεν έχω τις γνώσεις να σου απαντήσω, αλλά τείνω να συμφωνήσω με τον Lovelock, όσο καταθλιπτικό και αν ακούγεται. Η ιστορία μπαίνει σε τροχιές που εμείς οι μικροί δεν καταλαβαίνουμε, πόσο μάλλον ελέγχουμε, άσχετο αν παθιαζόμαστε. Φυσικά και θα ήθελα ένα καλύτερο κόσμο, προσπαθώ να μην καταναλώνω άχρηστα προϊόντα, ζω 100 φορές καλύτερα από ότι ο παππούς μου, αλλά επίτρεψέ μου να είμαι επιφυλακτικός με λέξεις όπως "αξίες" και "καπιταλισμός"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.