21/05/2009 16:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για την αμερικανική Ενεργειακή Πολιτική

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, είχε ως αποτέλεσμα την παύση της επέκτασης της Αμερικανικής  παραγωγής φυσικού αερίου από αντισυμβατικές πήγες, στέρευσε τις πιστώσεις, μείωσε τη ζήτηση  και σταμάτησε την έρευνα και ανάπτυξη. Όμως ήδη στην Αμερική, που είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου όσο αναφορά την ενέργεια, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να  δανείζουν πάλι και η οικονομία στο σύνολό της έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Στο τέλος , η οικονομική ανάπτυξη θα ανακάμψει και η παραγωγή του φυσικού αερίου  θα αυξηθεί  ώστε να αντεπεξέλθει στις απατήσεις της ενεργειακής ζήτησης...Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Στη φωτογραφία τα γνωστά παγκόσμια αποθέματα Φυσικού Αερίου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 21/05/2009 17:45:41

  Η κρίση δεν έχει ενεργιακές αιτίες. Ούτε η "πράσινη ανάπτυξη", ούτε το αέριο πρόκειται να αλλάξουν κάτι ουσιαστικό.
  Η επέκταση της αγοράς προϋποθέτει νέα προϊόντα, που θα αποτελέσουν τον κινητήρα της κατανάλωσης. Το σύστημα είναι σε θέση εάν θέλει, να τα σχεδιάσει, να τα παράγει και να δημιουργήσει και της συνθήκες ζήτησης. Το υποαναπτυξιακό μοντέλο όμως που επιβλήθηκε, προβλέπει την υπερχρέωση όλων, όσων δεν είναι υπηρέτες αυτών που κινούν τις μηχανές που κόβουνε χρήμα. Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Στάνισλαβ Λεμ περιέγραψε στο μυθιστόρημα "Γκολέμ" την δικτατορία μιας μηχανής επάνω στους ανθρώπους. Την φαντάστηκε σαν ένα υπέρεξελιγμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η έλλειψη φαντασίας των εξουσιαστών μάλλον θα τον διαψεύσει. Το Γκολέμ θα είναι το πιο πρωτόγονο πιεστήριο παραγωγής του διεθνούς παγκόσμιου νομίσματος.

 2. donaE avatar
  donaE 21/05/2009 18:20:46

  Μα συζητανε ηδη αν θα διατηρησουν το υπαρχον αναπτυξιακο μοντελο η θα αφησουν τις τραπεζες να βουλιαξουν και θα αρχισουν τα παλια με τα μονοπωλια.

 3. silegav avatar
  silegav 21/05/2009 19:14:47

  Η ανάλυση του stratfor, θυμίζει το προεκλογικό σύνθημα της Pallin: Drill, Drill, Drill (http://www.salon.com/tech/htww/2008/08/29/sarah_palin_and_anwr/) και είναι ίδιας σοβαρότητας με την εμπνεύστριά του.

  Unconventional natural gas σε απλά ελληνικά σημαίνει κοιτάσματα φυσικού αερίου των οποίων η εκμετάλλευση είναι ασύμφορη με την σημερινή τεχνολογία (και τις τιμές πετρελαίου/Φ.Α.). Αν η newcons πιστεύουν πως εκεί βρίσκεται η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη και το οικονομικό πρόβλημα της Αμερικής τότε πραγματικά έχουν στερέψει από ιδέες.

  Το πιθανότερο βέβαια είναι πως απλά ζητάνε επιδοτήσεις για ανάπτυξη νέων μεθόδων εξόρυξης, πράγμα που σαφώς θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα του συναφιού τους.

  "The modern conservative is engaged in one of man’s oldest exercises in moral philosophy; that is, the search for a superior moral justification for selfishness.” –John Kenneth Galbraith

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/05/2009 19:38:17

  Η αμερικανική οικονομία, προσαρμοσμένη να εξυπηρετήσει τις ασύλληπτες στρατιωτικές ανάγκες, βρίσκεται κυριολεκτικά στο “ κόκκινο ”, ενώ οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες ( Γαλλία, Γερμανία ), θεωρούν πως υπάρχουν πολλά περιθώρια, για μια περισσότερο προσεγγιστική και επωφελή συνεργασία, με την πάμπλουτη ενεργειακά Ρωσία.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/05/2009 19:54:36

  Nαι, strange attractor, την λένε Μολότωφ-Ρίμπεντροπ την προσέγγιση, κολλάει σε κατι μοιρασιές στην Α. Ευρώπη, και στο κατά πόσο οι Γερμανοί εμπιστεύονται τους Ρώσους, ή οι Ρώσοι τους Γερμανούς, ή αν πιστεύεις ότι οι Ρώσοι δεν θα χρησιμοποιήσουν τους διακόπτες για πολιτκούς σκοπούς. Ούτε νομίζω οι μεν ούτε οι δε ξεχνούν, ούτε άλλαξε ο Μανωλιός.

  Η Γερμανική προσέγγιση στο ενεργειακό είναι αυτοί να είναι οικολόγοι, οι Πολωνο-Ούγγροι να έχουν πυρηνικά για εξαγωγή ρεύματος, και οι ίδιοι παραγωγή ανεμογεννητριών για εξαγωγή σε εμάς. Νατην η Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

 6. ατακτος avatar
  ατακτος 21/05/2009 20:05:19

  “Ένας στους δυο κερδίζει “έλεγαν παλιά

 7. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 21/05/2009 20:07:07

  Υπάρχει και οι παράγοντες "Αθήνα" - "Ρώμη" - "Ιεροσόλυμα", εας μη το ξεχνούμε ακόμη και για τα θέματα αερίου και λοιπών.

 8. anagnostis avatar
  anagnostis 21/05/2009 20:18:55

  ΝΔ. Πίσω από τα "παπαγαλάκια" υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός - και η δημιουργική ιδέα είναι πράγματι καλή. Η καμπάνια της ΝΔ φαίνεται να έχει αιχμή. Απευθύνεται στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς και τους λέει πολύ απλά "δεν είμαστε τόσο κακοί ! Φτάνει πια με την γκρίνια και τις επιθέσεις εναντίον μας"! Η στόχευση είναι σωστή και τα παπαγαλάκια τραβάνε την προσοχή και δημιουργούν εντυπώσεις. Η συνέχεια με τα νούμερα είναι βαρετή και απλώς μειώνει την ελκυστικότητα της διαφήμισης. Θα αρκούσαν ελάχιστα στοιχειά για να περάσει το μήνυμα - κάνεις δεν πρόκειται να ασχοληθεί με όλα όσα αναφέρονται εκεί (και κάνεις δεν περιμένει να ενημερωθεί για προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης από μια διαφήμιση τέτοιου τύπου). Το πρώτο μέρος των σποτ λειτουργεί όμως σε ψυχολογικό επίπεδο και θεωρώ ότι μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα.

 9. anagnostis avatar
  anagnostis 21/05/2009 20:19:11

  ΠΑΣΟΚ Εδώ ο στόχος είναι διπλός- να περάσει ένα μήνυμα αγωνιστικότητας υπέρ των συμφερόντων των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και στην Ελλάδα αργότερα) και να προβληθεί ο Γ. Παπανδρέου ως σοβαρός πολίτικος που εγγυάται την αλλαγή πολιτικής. Η στρατηγική αυτή δεν έχει ιδιαίτερο δυναμισμό και αναρωτιέμαι αν είναι και πειστική. Θα περίμενε κανείς από το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη φάση την διατύπωση μιας συνολικής υπόσχεσης - ενός νέου οράματος. Δείχνει όμως να φοβάται κάτι τέτοιο και να καταφεύγει στη διατύπωση μετριοπαθών υποσχέσεων προς όλους. Πέρα από την χαλαρή υπόσχεση όμως, εδώ έχουμε και απελπιστικά βαρετή εκτέλεση !! Πάλι σα να φοβάται το ΠΑΣΟΚ να ξεχωρίσει και να δοκιμάσει κάτι νέο. Το αποτέλεσμα; Αδιάφορη διαφήμιση που κανείς δεν θυμάται μόλις τελειώσει. Δεν θα διώξει τους ψηφοφόρους που έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ , αλλά δεν μπορώ να δω με ποιον τρόπο θα προσθέσει έστω και έναν καινούριο!
  Το πρόβλημα είναι εμφανές- δεν υπάρχει ούτε στρατηγικός σχεδιασμός τολμηρός ούτε δημιουργική διαφημιστική εταιρία. Ανησυχητικό έλλειμμα επικοινωνιακό για κόμμα που θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις (και να πάει καλά στις εκλογές!)

 10. time killer avatar
  time killer 22/05/2009 01:02:46

  @ 8,9
  ειδες η Φεβρωνια?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.