Για την ΑΟΖ και την λαθρομετανάστευση τι έκανε η ελληνική προεδρία;
01/07/2014 09:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για την ΑΟΖ και την λαθρομετανάστευση τι έκανε η ελληνική προεδρία;

Ένας δικός μας απολογισμός της ελληνικής προεδρίας που έληξε χθες

O μηδενισμός κάθε προσπάθειας που γίνεται ασφαλώς δεν είναι καλός. Όπως και η αποθέωση παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει πολλά. Στην περίπτωση δε της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ που ξεκίνησε πριν από 6 μήνες και ολοκληρώθηκε με τους συνηθισμένους επαίνους των αξιωματούχων των Βρυξελλών, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση για να είμαστε επιεικείς.

Πολλοί πιστεύουν ότι η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ δε σημαίνει και πολλά πράγματα για τη χώρα που την αναλαμβάνει. Πιο πολύ είναι δημόσιες σχέσεις, ευκαιρία για οικογενειακές φωτογραφίες που βάζουν στο άλμπουμ τους οι υπουργοί και ατέλειωτες ώρες διαβουλεύσεων που σχεδόν ποτέ δεν καταλήγουν πουθενά. Με τις βασικές αποφάσεις για το μέλλον των χωρών να λαμβάνονται από τους ισχυρούς, δηλαδή από την Μέρκελ, και με τα λόμπι να κάνουν… πάρτι στις Βρυξέλλες, δεν μένουν και πολλά περιθώρια κινήσεων για τις χώρες που αναλαμβάνουν.

Χρόνια τώρα το ίδιο βιολί. Πομπώδεις διακηρύξεις πριν την ανάληψη, ένα εξάμηνο γεμάτα με φλας φωτογράφων και στο τέλος ο απολογισμός πάντα –μα πάντα- είναι θετικός. Λες και υπήρχε περίπτωση να πει κανείς ότι μια Προεδρία είναι κακή. Έρχονται τόσοι αξιωματούχοι, τρώνε και πίνουν καλά, σιγά μην προσβάλλουν τον οικοδεσπότη.

Κάπως έτσι πέρασε λοιπόν και η ελληνική Προεδρία για την οποία πέρυσι τον Δεκέμβριο υπήρχαν πολλές προσδοκίες οι οποίες φυσικά διογκώθηκαν και από την κυβέρνηση. Άλλωστε, μια χώρα σε βαθιά κρίση, με τους δανειστές να μας «δαγκώνουν» όποτε θέλουν και με τα προβλήματα να είναι τεράστια, η επικοινωνιακή διαχείριση μιας Προεδρίας είναι το καλύτερο φάρμακο. Στολίζουμε το Ζάππειο (το ίδιο κτίριο που είχε αναπτυχθεί το όραμα της ΝΔ για την Ελλάδα), προσκαλούμε μερικές εκατοντάδες αξιωματούχους, τους ταΐζουμε, τους περιποιούμαστε με την γνωστή ελληνική φιλοξενία και αφού καταναλωθούν οι ατέλειωτες ώρες συζητήσεων όλοι είναι ευχαριστημένοι. Βγάζουν και μερικά δελτία τύπου, κάνουν και συνεντεύξεις τύπου, δίνουν μια εικόνα τρομερής επιτυχίας και ο κόσμος κάθεται και τους ακούει και αισθάνεται υπερήφανος.

Όμως, από πομφόλυγες η Ελλάδα είναι γεμάτη, μια τέτοια ήταν και η Ελληνική προεδρία. Και για να κάνουμε και την αυτοκριτική μας στο antinews γράφαμε για την τεράστια ευκαιρία που έχει ο Σαμαράς να προωθήσει σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Γράψαμε ατέλειωτα κείμενα για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ελληνικής προεδρίας και περιμέναμε να δούμε τα αποτελέσματα. Τώρα που τα είδαμε, τώρα που… φουσκώσαμε από περηφάνια γιατί ο Ρομπάι και ο Μπαρόζο μας επαίνεσαν και τώρα που ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σπουδαία δουλειά που έγινε, μπορούμε κι εμείς να κάνουμε τον απολογισμό που είδαμε οι ίδιοι.

Για να ξεκινήσουμε από αυτά που είπε από τις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αποφάσεις που ελήφθησαν για: Την αντιμετώπιση των δομικών ελλειμμάτων του ευρώ, με την υιοθέτηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης. Την απασχόληση και την ανάπτυξη, με τη συμφωνία για τη συμμετοχή της Ε.Ε. στην αύξηση του κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης, με την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης στη διαχείριση θεμάτων ασύλου και συνόρων. Την επανεκκίνηση των θαλάσσιων πολιτικών της Ε.Ε. σε όλες τις πτυχές τους, περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ενέργειας. Την υιοθέτηση, τέλος, του Κανονισμού για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων.

Αυτά είπε ο πρωθυπουργός κι αν καταλάβατε τίποτε ή αν είδατε εσείς βελτίωση στη ζωή σας να μας… τρυπήσετε τη μύτη. Να σας θυμίσουμε τα κρίσιμα στοιχήματα και τους στόχους που είχε θέσει η ελληνική προεδρία και είχαμε γράψει κι εμείς εδώ:

Γράφαμε λοιπόν: «Τα θέματα της λαθρομετανάστευσης και της ΑΟΖ είναι μείζονος σημασίας και ο κ. Σαμαράς πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση σ’ αυτά. Η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να πετύχει συμφωνίες για τον περιορισμό του κύματος μεταναστών που απειλεί να τινάξει στον αέρα την κοινωνική συνοχή της χώρας. Ειδικά τώρα που η Τουρκία υπέγραψε τις συμφωνίες επανεισδοχής, μπορεί και η Αθήνα να βάλει τη δική της σφραγίδα στο μείζον αυτό θέμα.

Αλλά και η υπόθεση με την ΑΟΖ δεν πρέπει να μείνει χωρίς εξέλιξη. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ. Σαμαράς, η ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκή υπόθεση κι όχι ελληνική. Μένει να κάνει πράξη αυτό που είχε υποσχεθεί. Την ανακήρυξη της ΑΟΖ και το ξεκίνημα της διαδικασίας εκμετάλλευσης του πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφος της χώρας και στο Αιγαίο».

Αυτά γράφαμε τον περασμένο Ιανουάριο. Έξι μήνες μετά είδατε καμιά βελτίωση στο θέμα των λαθρομεταναστών; Περιορίστηκε το κύμα από τα θαλάσσια σύνορά μας; Εμείς μόνο ναυάγια είδαμε και δεκάδες νεκρούς. Ελήφθη καμιά απόφαση για το όνειδος των Δουβλίνων 1 και 2; Έλαβαν καμιά απόφαση να μας βοηθήσουν οι εταίροι μας να λύσουμε το πρόβλημα; Πέρα από κάτι ψίχουλα που πήραμε και πολλές υποσχέσεις η ΕΕ ενδιαφέρθηκε καθόλου για το γεγονός ότι η Ελλάδα «πνίγεται» στους λαθρομετανάστες ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέο κύμα δυο εκατ. ανθρώπων εξαιτίας των αναταραχών στη Συρία και τώρα στο Ιράκ; Πλήρης αποτυχία λοιπόν της ελληνικής προεδρίας κι όλα τα άλλα είναι κουβέντες για να περνάει η ώρα.

Για το κρίσιμο ζήτημα της ΑΟΖ έχει γίνει κάτι; Ακόμη περιμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΝΔ που έλεγε ότι σε 6 μήνες θα ανακηρυχθεί η ΑΟΖ στο Αιγαίο. Εδώ ούτε η… Αλβανία δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ στην περιοχή της, μέχρι εκεί φτάσαμε. Εδώ δεν τολμάμε να ξεκινήσουμε έρευνες για πετρέλαια μη τυχόν και θίξουμε τους Τούρκους, για ποια επιτυχία της Προεδρίας μιλάμε; Μόνο τα πετρέλαια του Ιονίου αγγίζουμε αλλά δεν αποκλείεται να εγείρει θέμα η Άγκυρα και γι’ αυτά.

Είχαμε γράψει για την τραπεζική ένωση και τη σημασία που έχει για όλους τους πολίτες και πράγματι εκεί υπογράφηκαν κάποιες συμφωνίες. Μέχρις ότου να δούμε, ωστόσο, κοινούς κανόνες σε όλη την Ευρώπη, το μόνο που θα βλέπουμε είναι καταναλωτές και επιχειρήσεις να περιμένουν καλύτερα επιτόκια και ρευστότητα.

Τέλος, γράφαμε ότι ο Σαμαράς μπορεί να γίνει ο «πρεσβευτής» των χωρών του νότου που μαστίζονται από την κρίση και να βάλει στο τραπέζι της Μέρκελ τη χαλάρωση της λιτότητας, την περισσότερη ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης. Είδατε ποτέ εσείς να γίνεται κάτι από αυτά; Καλυτέρευσε η ζωή μας, μειώθηκε η ανεργία, ήρθαν επενδύσεις, άνοιξαν δουλειές;

Και καταλήγαμε σε εκείνο το άρθρο: «Όμως, η επιτυχία από την αποτυχία απέχει ελάχιστα, αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους στην κυβέρνηση».

Τώρα είμαστε περισσότερο πεπεισμένοι από ποτέ για την μικρή απόσταση μεταξύ της αποτυχίας και της επιτυχίας. Η ελληνική Προεδρία στο μόνο που πέτυχε ήταν ότι ήταν… οικονομική. Δεν μας κόστισε ο κούκος αηδόνι, δεν είχε τη χλιδή εποχών που το χρήμα έρεε άφθονο. Και για να λέμε του στραβού το δίκιο, δεν είχε πολλά περιθώρια, όσο η Ευρώπη έχει γερμανοποιηθεί. Πιθανότατα και η προεδρία του Ρέντσι θα έχει την ίδια κατάληξη. Όμως, μην τολμήσουν εδώ στην Αθήνα οι επικοινωνιακοί παπαγάλοι να προσπαθούν να μας πείσουν πόσο… μεγάλωσε η Ελλάδα μετά το εξάμηνο αυτό. Έχουμε βαρεθεί το ίδιο επικοινωνιακό παιχνίδι όπου το ασήμαντο γίνεται σημαντικό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 01/07/2014 10:14:16

  "η ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκή υπόθεση κι όχι ελληνική."
  η ΑΟΖ είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ υπόθεση ΠΡΩΤΑ, όχι ευρωπαϊκή γιατί -δυστυχώς- δεν υπάρχει ευρώπη όπως την ονειρεύονται μερικοί. Κανενός κράτους οι υποθέσεις δεν είναι υποθέσεις ξένων...δεν θέλω να υποθέσω πως η πιο πάνω θέση εκφράζει μία νέου τύπου δουλοπρέπεια...

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ Νίκος Αργεάδης 01/07/2014 10:38:10

   Έτσι ακριβώς. Η ανακήρυξη ΑΟΖ μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ. Όλες οι άλλες συζητήσεις μου θυμίζουν την παιδική έκφραση “ βάλτε με στο παιχνίδι σας γιατί εμένα ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και έχει μαύρη ζώνη και θα σας δείξει άμα τον φωνάξω ”.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Νίκος Αργεάδης 01/07/2014 15:08:11

   Συμφωνώ σε γενικές γραμμές, εκτός απ' αυτό: "δεν θέλω να υποθέσω πως η πιο πάνω θέση εκφράζει μία νέου τύπου δουλοπρέπεια..." Όχι, δεν εκφράζει δουλοπρέπεια, αλλά φόβο έναντι των Τούρκων. Ας λέμε τα πράγματα με τ' όνομά των. Ούτε τα χωρικά μας ύδατα επεκτείναμε στα 12 νμ, εξ αιτίας του casus belli, ούτε ΑΟΖ τολμούμε να ανακηρύξουμε και στην συνέχεια να οριοθετήσουμε. Φοβόμαστε τους Τούρκους, γιατί να το κρύψομε, άλλωστε;

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Επισκέπτης 02/07/2014 09:48:51

    εμείς δεν φοβόμαστε, η κλεπτοκρατική φαυλοκρατία φοβάται να μην χάσει το φαϊ και την καρέκλα, ειδικά τώρα που η επιβίωσή της στηρίζεται 100% σε ξένους.

 2. Σενετάκης Εμμανουήλ avatar
  Σενετάκης Εμμανουήλ 01/07/2014 11:53:37

  Ελεος πιά. Τέτοια άδικη και λαϊκίστικη κριτική ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενα. Περιμένατε δηλαδή σε 4 μήνες προεδρίας (όχι 6...) να αρχίσει να πέφτει η ανεργία (που πέφτει αλλά για δικούς μας λόγους) να μειωθεί το μεταναστευτικό ρεύμα να λύσουμε τα δομικά προβλήματα του ευρώ κ.α. απίθανα που γράφετε. Είδηση δεν έχετε πάρει από τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΕ που είναι και το μεγαλύτερο δομικό πρόβλημα της. Ούτε η Μέρκελ φταίει ούτε κανείς άλλος. Οπουν λαλούν πολλοί (28 παρακαλώ) κοκκόροι αργεί να ξημερώσει. Εσείς οι δημοσιογράφοι και μάλιστα όσοι έχετε βγάλει πανεπιστήμιο έχετε πρόσβαση εύκολη στα κείμενα των αποφάσεων που ελήφθησαν στην Ελληνική Προεδρία. Για πάρτε τα και ρίξτε καμμιά ματιά και μετά τα λέμε. Πάνω σε αυτά τα κείμενα θα έρθουν να καθίσουν κανονισμοί και οδηγίες της ΕΕ μετά από μεσολάβηση διαφόρων θεσμικών οργάνων της και βέβαια μετα από ... χ μήνες , γνωστή ταχύτητα της ΕΕ. Εάν τώρα θέλατε να ασκήσετε πιό καλόπιστη κριτική , αυτό ακριβώς έπρεπε να θίξετε και βέβαια δεν νομίζω ότι περιμένατε να λυθεί αυτό το πρόβλημα της ταχύτητας απο την Ελληνική Προεδρία. Δεν είμαι από εκείνους που μεγαλοποιούν , άλλωστε δεν μου το επιτρέπει η επιστήμη μου. Αλλά να δεχθείτε ότι όταν έχεις απέναντι σου μια αντιπολίτευση μηδενιστική , λαϊκίστικη και κακοήθη , μιά μικρή υπερβολή συγχωρείται , όχι για λόγους προπαγάνδας αλλά γιατί ο λαός μας έχει εθιστεί από τους λαϊκιστές δεκαετίες τώρα στην υπερβολή και μόνο τότε δίνει προσοχή σε κάτι. Είμαι από τους θαυμαστές του Antinews και γι αυτό εξεπλάγην σήμερα με το άρθρο αυτό. Η κριτική είναι η βάση του δημοκρατικού διαλόγου αλλά αρκεί να είναι δίκαιη και καλόπιστη. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχετε μετανιώσει ήδη για τα άδικα σχόλια σας. Ευχαριστώ για την φιλική φιλοξενία σας.

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 01/07/2014 15:56:00

  Στους μήνες αυτούς, η Γαλλία προσχώρησε επισήμως στο κλαμπ των Ευρώπληκτων και, δια στόματος Πρωθυπουργού της και Υπουργού Αναπτύξεώς της ζήτησε "ποσοτική χαλάρωση", δηλ. υποτίμηση με έκδοση "χαρτιού". Εμεις, μόνο προ εβδομάδος το ακούσαμε, από τον... Μίχαλο, ενώ θα έπρεπε να έχουμε πρωτοστατήσει επισήμως, δεδομένων και των συμφερόντων μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.