#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/11/2007 18:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για τα Ζωνιανά παραιτήθηκαν από τον …υπόλοιπο κόσμο

Η επιστολή που αναδημοσιεύουμε σήμερα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην κρητική εφημερίδα «Πατρίς» και αποδίδεται σε Ζωνιανό. Δεν γνωρίζουμε περισσότερα. Πρόκειται όμως για ένα καταπληκτικό κείμενο που αποδίδει καλύτερα από χίλια ρεπορτάζ όσα συμβαίνουν εκεί:

   «Ας είναι καλά το Λευτεράκι του Κατσικογιώργη … είναι δεν είναι 18 χρονώ –ο Θεός να το’ χει καλά, σου ξαναλέω- που μας εφέρνει την εφημερίδα. Πρωί – πρωί κάθε Τρίτη, παίρνει τ’ αμάξι του πατέρα ντου (δεν κατέω αν έχει και δίπλωμα το κοπέλι) και μέχρι να μαζωχτούμε στο καφενείο του Χασισομιχάλη «Η ωραία Κάνναβις» -όνομα που βρήκε ο αθεόφοβος- το Λευτεράκι έχει πεταχτεί στο Ηράκλειο, έχει πάρει την εφημερίδα κι έχει γυρίσει κιόλας στο χωριό. Να μη σου πω πως το λαλεί, το μπάσταρδο, εκειονά τ’ αμάξι… σαν το διάολο το πάει, το αφιλότιμο. Είναι από κειανά που διαφημίζουνε στσι τηλεοράσεις, που δεν κωλώνουνε ούτε στσι λάσπες, ούτε στσι πέτρες, ούτε απάνω στα βουνά. Μαύρο με μαύρα τζάμια, αιωνίως ολοβρώμεστο με λάσπες γύρω–γύρω και χωρίς αριθμό… Το κοπέλι έχει δεν έχει βγάλει το δημοτικό. Από μικιό–μικιό το πήρε ο προκομένος ο πατέρας του στη δουλειά. Για να βόσκει πρόβατα, λέει. Πώς τα καταφέρνει, όμως, και κάνει και το βοσκό και είναι και ντυμένος σαν τσι λιμοκοντόρους τσι Αθήνας, που δείχνουνε τα σείριαλ, δε μπορώ να καταλάβω...Για το χωριό μας, κανείς (ή σχεδόν κανείς) και ποτές (ή σχεδόν ποτές) δεν ενδιαφέρθηκε να δει πως είμαστε και να ρωτήξει πώς διάολο ζούνε εκείνοι εκειά οι αθρώποι στα Ζωνιανά και στον υπόλοιπο ορεινό Μυλοπόταμο. Δρόμους δεν έχομε, μόνο μετά βίας περνούνε δυο αμάξα κι απ’ αυτά το ένα πρέπει να σταματήσει να περάσει το άλλο, για να μην τρακάρουνε. Και με τόσες πέτρες και κοτρώνες, εδώ και κει, μόνο τα καλύτερα αμάξα μπορούνε να τσι καβαλικεύουνε. Γι’ αυτό και δε θα βρεις κακοτερένιο και φτηνιάρικο αμάξι στο χωριό μας. Μόνο τα καλύτερα… αλλιώς πώς θα κάμομε τη δουλειά μας;….
Εμείς δεν είμαστε ζητιάνοι ν’ απλώνομε το χέρι και να μας ελυπάται ο κόσμος. Δεν είναι πως δεν έχομε ζητήξει από το κράτος. Αλλά άμα αυτό κάνει πως κοιτάζει αλλού και μόνο όντα θα πλησιάζουνε οι εκλογές ξεμυτίσει κανένας πολιτικός για να μοιράσει υποσχέσεις, πρέπει και μεις να δούμε ήντα θα γενούμε. Επαέ, στον καθαρόν αέρα, στα ψηλά, οι αθρώποι είναι περήφανοι και δεν καταδέχουνται να παρακαλούνε τον καθένα… Όλοι, μας έχουνε παραιτημένους. Γι’ αυτό και μεις επαραιτηθήκαμε από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν ελπίζομε τίποτα, πράμα, απού λέει κι ο Καζαντζάκης. Έπαέ στα όρη, είμαστε λεύτεροι. ..
Ο θεός –μεγάλη η χάρη του- λυπήθηκε, φαίνεται, το χώμα και ό,τι πέτρα και χαράκι περίσσεψε απ’ αλλού, τ’ άδειασε στα μέρη μας. Γι’ αυτό και μεις καλλιεργούμε όπου υπάρχει χώμα και φυτεύομε που και εληδάκι, που και χαρουπιά κι ό,τι άλλο πράσινο μας ήπεψ’ ο μεγαλοδύναμος. Καμιά φορά, στα σκοτεινά (γιατί και το ηλεκτρικό λίγο το’ χομε και κάθε τόσο ακριβαίνει), μπορεί ορισμένοι κουζουλοί να κάνουνε λάθος στα φυτώρια και αντί για ελιά, φυτρώνει μονοετής θάμνος. Ήντα να σου πω, δα … λάθος! Βόσκομε και τα ζα στα όρη, για να συμπληρώσομε το εισόδημά μας. Μπορεί, στα χαρθιά να φαίνεται πως τα ζα είναι πια πολλά από κειανά απού βόσκουνε τα κοπέλια μας, πέρα πόδε. Μα άμα δεν το κάμομε ετσά, η επιδότηση δεν αβγατίζει … ύστερα, από την τσέπη μας βγαίνουνε τα λεφτά εκειανά, γι από τη δική σου; Οι ευρωπαίοι απού τα’ χουνε πολλά και τα δίνουν εδώ και κει, ας μας ε δώσουνε και μας μερικά από τα περισσευούμενα...
Μ’ όλα τούτα, τη βοσκή, δηλαδή και τις καλλιέργειες, χρειαζόμαστε χέρια. Ήντα να κάμει, το λοιπόν, το κοπέλι στο σκολειό, άμα μάθει να διαβάζει και να γράφει κουτσά στραβά; Θε να το πάρει ο κύρης του για να τονε βοηθά στσι δουλειές. Τα κοπέλια, από μικιά–μικιά πρέπει να μάθουνε πως θα μπορέσουνε να ζήσουνε κι όχι να φάνε τη ζωή τονε (και τα παντελόνια τονε), στα θρανία!». 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Suhoi avatar
    Suhoi 20/11/2007 19:06:02

    Πολύ σωστά τα γράφει ο ¨"σύντεκνος" και ο αυτοσαρκασμός του δίδει την πραγματική διάσταση της κατάστασης στον ορεινό Μυλοπόταμο. Να κρατάμε πάντως το λόγο μας όταν τον δίνουμε. Μαθαίνω ότι οι Ζωνιανοί, όταν τους επισκέφθηκε ο αστυνομικός διευθυντής, συμφώνησαν να πάει αποσπασμα της αστυνομίας για να κάνει έρευνες -για τα μάτια του κόσμου, και για να καλυφθεί η ηγεσάι της αστυνομίας στην Κρήτη- στα Ζωνιανά. Ομως, κάποιοι "νεαροί" δεν τήρησαν τη συμφωνία και πυροβόλησαν κατά του αστυνομικού κονβόϊ με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του ειδικού φρουρού. Εφόσον συμφώνησε η "γερουσία" του χωριού να γίνει ένας -δήθεν- έλεγχος και να τελειώσουν τα πάντα όμορφα κι'ωραία, γιατί τα κωλόπαιδα πυροβόλησαν; Το συγκλονιστικό είναι, όπως πληροφορούμαι, ότι ο ειδικός φρουρός που τραυματίστηκε, λίγο προτού φτάσουν στα Ζωνιανά, έκανε πλάκα κι'ελεγε στους άλλους αστυνομικούς "αν γυρίσουμε πίσω, κερνάω τους καφέδες".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.