#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2011 08:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για να σώσουν τις Τράπεζες καταστρέφουν το κοινωνικό κράτος
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας επικίνδυνης τάσης του Ελληνικού κράτους  να φορτώνει στους πολίτες και δη στους μισθωτούς όλα σχεδόν τα βάρη των (υπό του συστήματος νομιμοποιημένων) ατασθαλειών του που είναι, για την Ελλάδα,  κυρίως προϊόντα διαπλοκής με το μεταπρατικό και τοις τύποις ιδιωτικό αλλά κατ’ ουσίαν κρατικοδίαιτο κεφάλαιο. Η έλευση του ΔΝΤ απλά αφαίρεσε τις αναστολές των δήθεν σοσιαλιστών για εμπαίδωση του δεσμού μεταξύ κράτους και της κρατικοδίαιτης τάξης.  Η διακινούμενη θεωρία των πανευρωπαϊκά  συστημικών απολογητών είναι ότι ο συνδιασμός «υψηλών» μισθών, πρόωρης συνταξιοδότησης,  γενναιόδωρων συντάξεων και «έλλειψης» ανταγωνιστικότητας μας έχουν οδηγήσει στην τωρινή κρίση πιθανής χρεωκοπίας κρατών όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αληθεύει όμως αυτή η εικόνα που διαδίδουν οι «ενάρετες» χώρες Γερμανία, Ολλανδία, Φιλλανδία κ.α.;

Παρ’ όλες τις τοπικές και εθνικές διαφορές, η τάση αυτή είναι και γενικότερα Ευρωπαϊκή. Έτσι, από την Ελλάδα ως την Πορτογαλία και από την Βρετανία ως τη Βαυαρία, οι Ευρωπαίοι πολίτες υφίστανται μία άνευ προηγουμένου επίθεση στις οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές τους ελευθερίες με αποτέλεσμα την αύξηση της ανέχειας και της κοινωνικής αναταραχής.  Μισθοί,  εργατικές συνθήκες και  συντάξεις  αξιοπρέπειας που κερδήθηκαν με αγώνες  είναι υπό κατεδάφιση  και κινδυνεύουν όχι μόνο από τις περικοπές που γίνονται στο όνομα  του εξορθολογισμού αλλά κυρίως από πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος . Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα θεωρείται, ακόμα, «υγιές» αν και η πορεία της πραγματικής οικονομίας πιθανόν να το συμπαρασύρει.

Στην Ευρώπη αυτή η πιθανολογούμενη κατάρρευση προήλθε από το κερδοσκοπικό χρηματοπιστωτικό όργιο στο οποίο οι πολίτες ούτε συμμετείχαν ούτε και αποκόμισαν κέρδος αναπτυξιακό ή άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι μισθοί των καλοπληρωμένων Βαυαρών  εργατών μειώθηκαν  κατά 4,5% την προηγούμενη δεκαετία.  Από το 2000 περίπου οι τράπεζες κυριολεκτικά πλημμύρισαν την κτηματική αγορά με χρήματα, τροφοδοτώντας  την κερδοσκοπία η οποία δημιούργησε μία τεράστια φούσκα. Έτσι, οι τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από 500% στην Ιρλανδία και άλλο τόσο στην Ισπανία στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Το χρήμα ήταν σχεδον «δωρεάν» με χαμηλά επιτόκια αλλά και με «γλυκιές»  συμφωνίες μεταξύ κερδοσκόπων και πολιτικών, γεγονός που ελάχιστοι πρόσεξαν, ακόμα και πολλοί , κατά τα άλλα λαλίστατοι οικονομολόγοι και πολιτικοί. Η κατάρρευση της Wall Street το 2008 παγκοσμιοποίησε το φαινόμενο αυτό και προκάλεσε το «σκάσιμο» των φουσκών.

Στην Ελλάδα, η  διεφθαρμένη πολιτική τάξη έκανε και κάτι άλλο, ακόμα χειρότερο:  Από τα πακέτα της ΕΕ «διένειμε» ζεστό χρήμα σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, π.χ. στους αγρότες, και ταυτόχρονα επέβαλε διάλυση παραδοσιακών παραγωγικών τομέων με μακροπρόθεσμα άγνωστες συνέπειες, οικοδομώντας, εν γνώσει της,  ένα οικονομικό πρότυπο που όχι μόνο δεν είναι παραγωγικό αλλά μας έφερε στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» τα συνολικά χρέη Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας προς τις Ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονταν το 2008 περίπου στα 2,4 !! τρισεκατομύρια δολλάρια. Η λύση που εφαρμόστηκε και που στην περίπτωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής απέτυχε ήταν λιτότητα και μόνο λιτότητα. Επίσης, όπως βλέπουμε και στην Ελλάδα του ΔΝΤ σήμερα, σύνδεση των πακέτων διασώσεως με ιδιωτικοποίηση, μαζική κοπή κοινωνικών προγραμμάτων, μειώσεις μισθών και, το κυριώτερο, υποθήκευση της εθνικής περιουσίας. Τα αποτελέσματα για την Λατινική Αμερική ήταν καταστροφικά.

Όπως είπε ο οικονομολόγος John Paul Rathbone των Financial Times1 «πήρε χρόνια να αντιληφθούν (Ευρωπαίοι και Αμερικανοί) ότι η μείωση μισθών και η ύφεση είναι διαμετρικά αντίθετες με την αποπληρωμή κρατικών χρεών». Για να σώσουν τις Ιρλανδικές τράπεζες με 114 δις οι Ευρωπαίοι πρότειναν κόψιμο 4 δις, αύξηση του ΦΠΑ κατά 41%!!! αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις  και άλλα «μέτρα» τα οποία η νέα κυβέρνηση αρνήθηκε. Εν αντιθέσει, η Ελλάδα στην οποία δόθηκαν 110 (152 ουσιαστικά) δις για να «αποπληρωθεί» (διάβαζε για να μην πτωχεύσουν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες που έτρεφαν τον Μινώταυρο που λέγεται Ελληνική ιθύνουσα τάξη) το δημόσιο χρέος, δέχτηκε ΟΛΕΣ τις αξιώσεις. Την αποτυχία του εγχειρήματος την ζούμε καθημερινά και τη βλέπουμε τώρα και θα την δούμε πιο οδυνηρά στο εγγύς μέλλον.

Το ερώτημα που προκύπτει επομένως για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αμείλικτο: Γνώριζαν τα (πραγματικά) αποτελέσματα στην Λατινική Αμερική, και αν ναι, γιατί εφάρμοσαν τα ίδια στην Ελλάδα; Τι είδους πολιτικές δεσμεύσεις αποδέχτηκαν; Και κυρίως, με τι «όπλα» τους «κρατούν στο χέρι» και δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας;

Σημείωση: Το άρθρο στηρίχθηκε σε δεδομένα από τους Financial Times.

Νίκος

1 http://blogs.ft.com/beyond-brics/author/johnpaulrathbone/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/03/2011 15:01:46

  Σε προλαβε Νικο μου το ΓΑΠ.. εκανε δηλωσεις στο Στερν.... σχετικα με αναδιαρθρωση και Τραπεζες... ολους μα προλαβαινει ο αχτυπητος!!!
  ειπε εν ολογεις
  "αναδιαρθωση = καταστροφη Τραπεζων ( Ελληνικων και Γερμανικων ).

  ΠΠ

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/03/2011 11:20:03

   Ναι, σύμφωνοι ΠΠ. Το ζήτημα είναι πως θα το διαχειριστουν. Η μέχρι τώρα πορεία τους δεν είναι καλός οιωνός. Επειδη οι τράπεζες είναι στυλοβάτης του (συνολικού) οικονομικού συστήματος η διατήρηση της "υγείας" τους είναι απολύτως απαραίτητη για την αποφυγή της κατάρρευσης. Αν θυμάσε, ο ΚΚ ο β' τις ενίσχυσε με 28 δις και τώρα θα τις ενισχύσουν με άλλα 30 δις. Όμως, αν δεν κάνω λάθος, οι Ελληνικές τράπεζες είναι στο σύνολό τους υγιείς, δλδ διαθέτουν και αποθεματικά αλλά και ικανά κέρδη οι περισσότερες. Τώρα βέβαια δημιούργησαν θέμα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Με τους δυσβαστακτους φόρους, με το αλλαλούμ των καθε τρεις και λίγο αλλαγών στο φορολογικό, με την απίσχναση του εισοδήματος των ασθενεστέρων κ.α. Έτσι μετατρεπουν το πρόβλημα δυσλειτουργίας του Ελλαδικού κρατους σε συνολικό της κοινωνίας και της οικονομίας.
   Με άλλα λόγια, για να λύσουν ένα πρόβλημα δημιουργούν άλλα δύο σοβαρότερα. Τι να τα κάνω τα πτυχία απο το LSE και το Χάρβαρντ.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Νίκος 24/03/2011 13:02:44

    Να κρατικοποιησουν τους στυλοβατες να τελειωνουμε... ετσι κ αλλιως Μεγαρο κερναει Μεγαρο πινει...
    Ποια σχολεια?? αυατ των παπαγαλων των Αγορων?? καμια τυχη !

    Να βαλουν το χερι στην τσεπη οι Μετοχοι των Ελλ Τραπεζων οι οποοι εχουν βγαλει τα απειρα Δις Ευρω εκτος Ελλαδος... και οχι εγω κ εσυ να εγγυηθουμε-πληρωσουμε τα νταβατζιλικια. θες να σου βαλω τα κερδη τω Τραπεζων-Μετοχων τους τα τελευταια 10 χρονια να πεσει κατω?

    Αν δεν μπορουν νακλεισουν να αγοραστουν η να κρατικοποιηθουν.

    ΠΠ

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/03/2011 10:05:59

  Οποιος θελει πραγματικα να ενημερωθει για το συστημα να δει το βιντεο!!!.....
  Να το δουν και στη ΜΔ..εχει και Ελληνικους υποτιτλους.. για να μην εχει κανεις αποριες.
  Συντροφοι... με το συστημα οπως ειναι στημενο στις ΗΠΑ οι οποιες διευθυνουν το παγκοσμιο χρημα μεσω των Τραπεζων τους αλλα και των 3 αδερφων rating.. και το ΓΑΠ πανω... ειμαστε χαμενοι.

  κ Σαμαρα ενημερωστε το λαο και το κομμα σχετικα... να ξερουν τι λενε οταν μιλανε, διοτι δε φτανει να φωμαζουμε εμεις εδω μεσα και οι εγκεφαλοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και λοιποι του κοινοβουλιου ολων των κομματων να γελανε διοτι ειναι παντελως ασχετοι !!! ας ενημερωθουν και να ερθουν μετα να τα πουμε παλι...

  http://vimeo.com/21284431

  ΠΠ

 3. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 24/03/2011 10:56:11

  Πρέπει κάτι να γίνει με τις τράπεζες και ειδικά με τις ιδιωτικές, για να σωθεί το κοινωνικό κράτος, ή ότι έχει απομείνει από αυτό. Φτάνει πια με τους νόμιμους τοκογλύφους.

 4. Μisha avatar
  Μisha 24/03/2011 11:58:10

  «..28 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου (επί κυβέρνησης Καραμανλή) στα 15 δισεκ. ευρώ του δεύτερου πακέτου και στα 10 δισεκ. ευρώ μέσω του δανείου από Ε.Ε. και ΔΝΤ προστίθενται και τα 25 δισεκ. ευρώ που ανακοινώθηκαν χθες για να σχηματιστεί το ύψος των 78 δισ. ευρώ.»

  Αυγή 6/8/2010

  78 δις τον Αυγουστο + 11 δις που δόθηκαν «στα μουλωχτά» τον περασμένο Σεπτεμβριο (http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/2269---lr-11---) +25 δις μεσα στις γιορτές (h–p://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2014:-lr-25-&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182) + τα 30 δις που ανακοινώθηκαν προχθές= ΣΥΝΟΛΟ 144 δις ευρω!!!!

  Όλο το μνημόνιο μάς «δανείζει» 110 δις ευρώ, εμείς βάζουμε επιπλέον 33 από τον εθνικό πλουτο και τα χαρίζουμε στις τράπεζες τη στιγμή που η ανεργία φτάνει στο 20%!!!

 5. JOHN avatar
  JOHN 24/03/2011 12:15:54

  Μα και βεβαια ολα γινονται για να διασωθει το χρηματοπιστοτικο λομπυ.Οσες τραπεζες εχουν Ελληνικα ομολογα θα ξελασπωσουν οσο μπορουν μεσω μνημονιου και μετα θα μεινουμε στο κρυο του λουτρου σε πολυ χειροτερη μοιρα απο αυτη που ειμαστε οταν ξεκινησαμε.Πολυ σωστα αναφαιρεται στο αρθρο οτι οι τραπεζες ετρεφαν το Μινωταυρο...........Θα ηθελα να προσθεσω οτι με τη τακτικη τους αυτη οι τραπεζες εξυπηρετησαν τα συμφεροντα της Γερμανιας που με εργαλειο το Γερμανικα σχεδιασμενο ευρω τους εξασφιλισαν ζωτικο χωρο να πουλησουν τα σιδερικα τους!Γι αυτο και δικαιως ειπωθηκε οτι τα πλεονασματα της Γερμανιας και οχι μονο, ειναι τα ελλειματα του νοτου.

 6. Έρεβος avatar
  Έρεβος 24/03/2011 12:41:33

  Όταν οι τραπεζες γίνουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί τότε αυτός ο κόσμος θα γίνει καλύτερος!

 7. spiros1 avatar
  spiros1 24/03/2011 12:49:31

  Με την συμμετοχή «των ληστών με τις γραβάτες» έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών Ημερίδα με θέμα «Μακροοικονομικές προοπτικές και ανάπτυξη». Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, απετέλεσε αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσε στις 22/3/11 το υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετείχαν
  Γκ. Χαρδούβελης (Eurobank), Ηλ. Μόσιαλος (ΙΣΤΑΜΕ), Μιράντα Ξαφά, (IJPa-rtners), Π. Τσακλόγλου (σύμβουλος του πρωθυπουργού για κοινωνική πολιτική) κ.ά., Ποιοι είναι αλήθεια όλοι αυτοί που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς ?

  Απολαύστε και θαυμάστε ποιοι αποφασίζουν για τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα ! Αποφασίζουν διάφοροι λιμοκοντόροι και χαρτογιακάδες Golden Boys των Τραπεζών, αποφασίζουν Κρατικοδίαιτοι Πανεπιστημιακοί, καθηγητές χρηματοοικονομικών, καθηγητές Πολιτικής Οικονομίας, σύμβουλοι παρασύμβουλοι, γραμματείς και Φαρισαίοι. Όλοι αυτοί δεν έχουν πονέσει, δεν έχουν κινδυνεύσει, δεν έχουν δακρύσει, δεν έχουν πει την τελευταία τους επιθυμία. Τα Ιστορικά κορόιδα, δηλαδή όλοι εμείς, δεν συμμετέχουμε πουθενά, σε καμία απόφαση που μας αφορά. Συμμετέχουμε όμως στην διάσωση των Τραπεζών, των εγχώριων και διεθνών τοκογλύφων.

  Ο εκφραστής της παγκόσμιας διακυβέρνησης, ο υποτακτικός, μνημονιακός ΓΑΠ μας δουλεύει «ψιλό γαζί» λέγοντας εξοργιστικά και προκλητικά ότι «οι Πολίτες βάζουν πλάτες, ματώνουν και εμείς πονέσαμε και πονάμε, πονάμε, πονάμε !». Κυβέρνηση πλήρως υποταγμένη στα συμφέροντα των εγχώριων και διεθνών
  Τοκογλύφων, (οτιδήποτε αντιλαϊκό ανακοινώνουν λένε «κατ επιταγήν της Τρόϊκας») στα γεράκια και στα τρωκτικά. Μας λένε συνειδητά ψέματα. Το ψέμα το έχουν αναγάγει σε επάγγελμα και επιστήμη.
  Το ψέμα που έχει αραδιάσει αυτή η μνημονιακή κυβέρνηση, δεν έχει τελειωμό. Με τα ψευτοτεχνάσματα
  με τις ταχυδακτυλουργίες που μας αραδιάζουν οι διάφοροι Πεταλωτήδες, πρόδωσαν τα όνειρα του Λαού.

  Όλοι αυτοί οι κρατικοδίαιτοι, οι άεργοι, οι αργόμισθοι, μας θεωρούν μίζερους, ανίκανους μας ενοχοποιούν, μας λένε ξεδιάντροπα ότι «είμαστε συνένοχοι», ότι «μαζί τα φάγαμε». Αυτό το λένε οι «δήμιοι μας, αυτοί που μας στραγγαλίζουν». Οι αγανακτισμένοι πολίτες εμφανίζονται σαν «εγκάθετοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, Αλβανοί, υποκινούμενοι». Βλέπουν παντού φαντάσματα. Θέλουν, όταν ό στραγγαλιζόμενος πολίτης βλέπει πολιτικούς, να φέρεται σαν δούλος ή σκλάβος. Να τους λέμε «Χαίρε Καίσαρ οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν»
  ή «έλεος Καίσαρ» ! Να τους φερόμεθα σαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, τα φερέφωνα παπαγαλάκια, τους υποτακτικούς προσκυνημένους δημοσιογράφους.

  Άς το καταλάβει ο καθένας από εμάς ότι δεν πρέπει να αισθάνεται ΚΑΜΙΑΝ ΕΝΟΧΗ και ότι «ο φόβος θέλει πάντα τον χωροφύλακα». Το χρέος είναι ο καθρέφτης της διαφθοράς των πολιτικών και το συσσωρεύουν στις Πλάτες μας. Ο Πολίτης οφείλει να ανθίσταται, να είναι ενεργός σε όλα τα δρώμενα. Οφείλει να υπερασπίζεται τόσον την τιμή της Πατρίδος, όσον και την προσωπικήν του αξιοπρέπεια. Να θυμόμαστε πάντα τις σοφές ρήσεις των προγόνων μας, όπως «ΠΡΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΥΜΩΝΕΙ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ».

 8. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/03/2011 20:02:01

  Πολύ καλή ανάρτηση.

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ Ιαπετός 24/03/2011 21:01:47

   Ιαπετέ, σ' ευχαριστώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.