#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/03/2010 22:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για μια φορά ακόμα η κυβέρνηση παλινδρομεί – τώρα με το φορολογικό

 

Αν φημίζεται για κάτι αυτή η κυβέρνηση είναι η... σταθερότητα στις αποφάσεις της. Αφού πήρε πίσω για να διορθώσει νομοσχέδια όπως η ιθαγένεια και τα φάρμακα τώρα βρίσκεται προ αδιεξόδου στα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε για μια σειρά επαγγελμάτων. Ενώ δηλαδή την Τρίτη έδωσε στη δημοσιότητα το φορολογικό νομοσχέδιο από το οποίο εξαιρούσε σειρά επαγγελμάτων όπως γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων, ταξιτζήδων, τώρα φαίνεται να κάνει πίσω. Αρχικά, οι όποιες αλλαγές είχε ανακοινωθεί ότι θα ίσχυαν από το 2011 διότι δεν προλάβαινε να στηθεί ο μηχανισμός. Δηλαδή για παράδειγμα οι ταξιτζήδες να μη βάλουν ταμειακές τώρα αλλά σε ένα χρόνο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μηνύματα που πήρε η κυβέρνηση από την κοινωνία δεν ήταν καθόλου θετικά. Διότι δεν μπορεί να ζητά από τα συνήθη υποζύγια -τους μισθωτούς- να πληρώσουν επιπλέον φόρους και να κοπούν οι μισθοί τους και από την άλλη να εξαιρεί όσους ευθύνονται κατά μεγάλο μέρος για το δημοσιονομικό χάλι της χώρας. Για να καταλάβετε:

Κατά μέσο όρο ένας ιδιοκτήτης ταξί έχει έσοδα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο ενώ πολλές φορές νοικιάζει το ταξί του και... κάθεται. Για πόσο φορολογείται με το τεκμαρτό εισόδημα; Μόνο για 16.000 ευρώ.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό το άλλο παράδειγμα: Οι φαρμακοποιοί έχουν ετήσια έσοδα 300.000 ευρώ και φορολογούνται για 11.000. Και οι μισθωτοί καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση φαίνεται να κατάλαβε τη γκάφα που πήγε να κάνει και στο υπουργικό της Πέμπτης θα αποφασίσει, μάλλον, να θέσει σε ισχύ τα φορολογικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τώρα. Βασικός στόχος η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ή τουλάχιστον έτσι να φαίνεται.

Αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης θα συζητηθούν και ίσως αλλάξουν, ειδικά όσα στοχοποιούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/03/2010 22:49:16

  Κατάλαβα. Θα μας φάει η πολιτική ορθότητα.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Επώνυμος 17/03/2010 23:11:45

   Επώνυμε
   +1000 (:ελπίζω να σημαίνει συναίνεση και επιβράβευση!)
   :)

  • Orestios avatar
   Orestios @ Επώνυμος 17/03/2010 23:39:32

   Μνημείο άνευρου κειμένου.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 18/03/2010 00:16:21

   Σημαίνει ότι τα τεκμήρια είναι εξ ορισμού άδικα. Γνωστός μου έχει κληρονομήσει προ τριακονταετίας από τον τότε πλούσιο πατέρα του μονοκατοικία εξακοσίων τετραγωνικών στην πιο ακριβή περιοχή της Αθήνας. Σήμερα λαμβάνει μια πενιχρή σύνταξη, τα παιδιά του πότε κουτσο-δουλεύουν, πότε όχι. Αν είχε κάποτε και τίποτε χρήματα από τον πατέρα του, σήμερα έγιναν καπνός. Τι πρέπει τώρα αυτός να κάνει, να πουλήσει το πατρικό του επειδή έτσι θέλει ο ΓΑΠ να του βάλει τεκμήριο φωτιά; Ή να το δώσει αντιπαροχή;

   Οι φαρμακοποιοί από όσο ξέρω δεν φορολογούνται εξωλογιστικά και είναι από τις κατηγορίες που φοροδιαφεύγουν λιγότερο (καθότι τα γράφουν τα φάρμακα σε ασφαλιστικά βιβλιάρια και τα πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία). Τι μας έπιασε τώρα ξαφνικά με τους φαρμακοποιούς;

   Οι ταξιτζήδες μπορεί να έχουν ΕΣΟΔΑ άνω των 50.000, αλλά πόσο είναι το καθαρό τους εισόδημα (έσοδα μείον έξοδα), στο οποίο και πρέπει να φορολογούνται; Αυτό που έλεγαν οι ίδιοι είναι, βάλτε μας αν θέλετε και περισσότερο τεκμαρτό, αλλά έλεος, μη μας αναγκάζετε να μπούμε στ διαδικασία να υπολογίζουμε τα πολλά και διάφορα έξοδά μας.

   Και πολλά άλλα. Δεν αντέχω να τα σκέφτομαι.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Επώνυμος 18/03/2010 01:05:57

   Θα συμφωνήσω με τον επώνυμο. Αν όλοι αυτοί έκλεβαν τόσο πολύ την εφορία θα ήταν πλούσιοι. Δεν είναι όμως. Ειδικά για ένα ταξιτζή είναι μεγάλος μπελάς να τον φορτώσεις με βιβλία. Καλύτερα ένα τεκμαρτό και τέλος. Ας κάνανε αύξηση στα 16.000 και ας τα πήγαιναν 25.000, που κι αυτό είναι πρόβλημα. Δηλ. αμφιβάλω αν οι ταξιτζήδες της επαρχίας έχουν έσοδα 50.000.

   θα το πω άλλη μια φορά. Μάλλον δε θα αποφύγει απολύσεις από το δημόσιο.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Επώνυμος 18/03/2010 12:00:08

   @ Επώνυμος,
   Συμβουλεύω τον γνωστό σας να δώσει πρός ενοικίαση το 600άρι σπίτι (τόσους χλιδάτους στάρ έχουμε, ψάχνουν για τέτοιες κατοικίες) και αυτός να να μείνει σε ένα κανονικό σπίτι επ' ενοικίω.
   Θα εξασφαλίσει ένα αξιολογότατο πρόσθετο εισόδημα για την οικογένειά του.
   Οι φαρμακοποιοί θα εξορθολογίσουν τα φορολογικά τους όταν εξορθολογισθούν οι εγχώριες τιμές των φαρμάκων με βάση την ευρωπαική αγορά (βλάπτοντας λίγο τα συμφέροντα των Ελλήνων εισαγωγέων).
   Οι ιδιοκτήτες ταξί να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων (και να δίνουν αποδείξεις φυσικά).
   Τα τεκμήρια ως γενική ιδέα δεν είναι άδικα. Το επίπεδο πολυτέλειας στη διαβίωση του καθενός μας πρέπει να συσχετίζεται με το μέσο εθνικό επίπεδο εισοδημάτων και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι ο φορολογικός. Άλλο θέμα, άν δεν επιλεγούν τα ορθά τεκμήρια σε μια περίπτωση φορολογικού νόμου. Σε όλες τις Ευρωπαικές Δημοκρατίες υπάρχουν φορολογικά τεκμήρια.

 2. ΑΣΦΑΛΤΟΣ avatar
  ΑΣΦΑΛΤΟΣ 17/03/2010 23:02:50

  Την Τρίτη έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ του φορολογικου νομοσχέδιου και φυσικά τα προσχέδια διαμορφώνονται μέχρι το τελικό και ως τότε υπομονή !!

 3. Φ.Σ. avatar
  Φ.Σ. 18/03/2010 00:25:08

  O φόρος ακίνητης περιουσίας χτυπούσε λέει τους μικρομεσαίους άρα ήταν άδικος. Τώρα με τεκμήριο 40 ευρώ ανά τ,μ. ποιούς χτυπάει? Ας μου απαντήσει κάποιος

 4. μας δουλεύουν avatar
  μας δουλεύουν 18/03/2010 07:39:27

  ΚΑΛΙΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΙ
  ΠΑΡΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΖΙΠΑΚΙ
  λέγανε τα πράσινα παιδάκια στις κλαδικές.
  Τώρα που ο μπαμπάκας πούλησε το τζιπάκι γιατί δεν έχει να του βάλει βενζίνη, κλαίνε τα πρασινανθρωπάκια.
  Τώρα πάνε με το λεωφορείο και πολύ τους είναι.
  Γιατί κλαίς, όλο κλαίς;
  Εσύ δεν ήσουν που ψήφιζες χθές;
  (που λέει και το τραγούδι)

 5. ΑΙΧΜΗΡΟΣ avatar
  ΑΙΧΜΗΡΟΣ 18/03/2010 07:48:44

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ Φ.Π.Α

  http://www.youtube.com/watch?v=6kNpl2KpAM8

 6. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 18/03/2010 08:39:20

  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΥΑΔΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ(ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΘ.ΚΕΡΔΟΥΣ 9% ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ,ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΙΚΤΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣ ΕΙΝΑΙ 30%).ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΑΝ ΚΕΡΔΗ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤ.ΚΑΘ.ΚΕΡΔΟΥΣ.
  ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΩ .ΣΑΝ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΝΩΡΙΖΩ.

  • sotos avatar
   sotos @ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 18/03/2010 09:29:33

   Αντε μπραβο! Εγω θα ημουν βασιλιας αν με τζιρο, οχι κερδη 300000 Ε πληρωνα 11000 φορο!
   Βλεπω Φακτορα οτι ο κοινωνικος αυτοματισμος περασε και στο Αντινιους. Οι φαρμακοποιοι φταινε, οχι οι υπερκοστολογησεις των εταιριων, οχι οι ρεμουλες στα νοσοκομεια, οχι η κατευθυνομενη συνταγογραφια.
   Ευγε και εις ανωτερα!

 7. ataktos avatar
  ataktos 18/03/2010 09:38:31

  Αφού έχει σαν στυλοβάτη τον Καραφυρερ τι περιμένεις καταραμένε λαέ αυτού του τόπου …

 8. Γρηγορης avatar
  Γρηγορης 18/03/2010 10:30:20

  "Οι φαρμακοποιοί έχουν ετήσια έσοδα 300.000 ευρώ και φορολογούνται για 11.000"

  Μπορει αυτος που το εγραψε να εξηγησει πως συμβαινει? Και αν δεν μπορει να εξηγησει πως συμβαινει, μπορει να εξηγησει γιατί το έγραψε?
  Το ότι είναι αναληθες το προείπε ο "Επωνυμος".

 9. θανασης avatar
  θανασης 18/03/2010 13:30:12

  μαζι με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα..οι πρακτορες οπαπ ειναι οι μονοι που δεν φοροδιαφευγουν, δεν μπορουν να κρυψουν ουτε ευρω,τα παντα περνανε μεσα απο τις μηχανες του οπαπ και φορολογουνται με συντελεστη ιδιαιτερα υψηλο και ερχονται τωρα να μας βαλουν ταμειακες???? βιβλια εσ εξ?? ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ??

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.