09/03/2011 10:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για μια πραγματική διέξοδο

Από τον Μάιο και μετά, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποφαίνονται συνεχώς ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος παρά μόνο η οικονομική πολιτική στο πλαίσιο του μνημονίου. Πολλοί φίλοι και γνωστοί με ρωτούν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εάν δεν ακολουθούσαμε αυτήν την πολιτική. Ποιες άλλες εναλλακτικές υπάρχουν εάν υπάρχουν. Από την άλλη μεριά ακούσαμε τον πρωθυπουργό να αναρωτιέται φωναχτά «μα αφού κάνουμε ότι μας λένε γιατί δεν μειώνονται τα περίφημα spread».

Ως ακαδημαϊκός οικονομολόγος σκέφτηκα να ψάξω λίγο τις οικονομικές θεωρίες για να δω μήπως υπάρχει άλλη εναλλακτική. Και ιδού:

Ξεκινώ από την υπόθεση ότι όλοι, άλλος λίγο και άλλος πολύ ωφελήθηκαν από το δημόσιο χρέος. Το πόσο ωφελήθηκε ο καθένας δεν είναι του παρόντος. Πάντως, η ωφέλεια του καθενός είναι συνάρτηση ή μάλλον αντικατοπτρίζεται στον πλούτο ή περιουσία που διαθέτει σήμερα.

Λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους οι ετήσιες δαπάνες για τόκους αλλά και για την εξόφληση των παλαιών χρεών (χρεολύσια) είναι τεράστιες και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστεί με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ είναι η μείωση του χρέους.

Η τρόικα και η κυβέρνηση προτείνουν την εκποίηση δημόσιας περιουσίας ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την εξόφληση μέρους του δημοσίου χρέους. Δηλαδή, να μην υποστούν το κόστος αυτοί που ωφελήθηκαν από το χρέος αλλά οι προηγούμενες γενιές και κυρίως οι επόμενες καθώς θα τους παραδοθεί μικρότερη δημόσια  -κοινή περιουσία.

Η σωστή όμως λύση είναι να επαναγοραστεί το δημόσιο χρέος συνεισφέροντας ο καθένας, ιδιώτης και επιχείρηση, με μέρος της δικής του περιουσίας. Εάν υποθέσουμε ότι κάθε ένας θα συνεισφέρει με το 5% της περιουσίας του και εάν δεχθούμε ότι η περιουσία ενός έθνους κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 φορές την αξία του ΑΕΠ της (στην Ελλάδα σήμερα το ΑΕΠ είναι γύρω στα 300 δις ευρώ), τότε με συνολική εθνική περιουσία γύρω στα 3 με 4,5 τρισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να συγκεντρωθούν περίπου 150 με 225 δισεκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή, όλο το υπόλοιπο δημόσιο χρέος εκτός αυτού της τρόϊκας. Η περιουσία βέβαια δεν θα «παρθεί» ως περιουσία αλλά ως ποσοστό της αξίας της μέσω ενός ΕΦΑΠΑΞ φόρου για μια πενταετία, δηλαδή 1% κάθε χρόνο. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται θα πηγαίνει αποκλειστικά στην επαναγορά του δημοσίου χρέους.

Ταυτόχρονα όμως τα εισοδήματα των μισθωτών, η φορολογία ιδιωτών και επιχειρήσεων θα ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ στην προτεραία κατάσταση.

Με αυτόν τον τρόπο, αφενός μεν ένα μεγάλο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού  απελευθερώνεται για την χρηματοδότηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, αφετέρου οι αγορές αντιδρούν θετικά διότι βλέπουν μια σοβαρή επιτέλους προσπάθεια του ελληνικού έθνους για απεγκλωβισμό καθώς πληρώνονται τα παλαιά χρέη. Και από αυτήν την πλευρά οι τόκοι του δημοσίου χρέους μειώνονται σημαντικά.

Τέλος, η δικαιοσύνη. Σήμερα με την πολιτική της λεγόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης πραγματοποιείται μια τεράστια και βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος από την εργατική τάξη, τους μισθούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τα μεγάλα εισοδήματα. Με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας θα πραγματοποιηθεί και αναδιανομή του πλούτου. Με την συνεισφορά όμως τους ποσοστού της περιουσίας του ο καθένας θα συνεισφέρει από την περιουσία που έχει, με ανάλογο δηλαδή ποσό. Ο μεγαλογιατρός για παράδειγμα, που δηλώνει 10 χιλ. ευρώ ετήσιο εισόδημα αλλά έχει βίλα στην Εκάλη ενός εκατομμυρίου με την σημερινή πολιτική της κυβέρνησης ΔΕΝ συνεισφέρει στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Με την πολιτική που προτείνεται θα συνεισφέρει 50 χιλ. ευρώ σε μια περίοδο πέντε ετών. Από την άλλη μεριά, ένας εργαζόμενος με σπίτι αξίας 100 χιλ ευρώ και μηνιαίο μισθό 1200 ευρώ θα πληρώσει μόνο από την κατάργηση των δώρων 2.500 ευρώ το χρόνο για όλο τον υπόλοιπο εργασιακό βίο. Εάν δε λάβουμε υπόψη και την μείωση των μισθών τότε το κόστος γίνεται μεγαλύτερο. Με την πρόταση θα πληρώσει 5.000 ευρώ σε 5 χρόνια, δηλαδή το δώρο δύο ετών

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον ορισμό του πλούτου κλπ, μπορούμε να συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο, εάν υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από τους αναγνώστες.

Όταν πρωτοπαρουσίασα πριν λίγες μέρες την πρόταση σε μια συνέντευξη στο δημοτικό κανάλι της Θεσσαλονίκης, ο δημοσιογράφος θεώρησε την πρόταση «επικίνδυνη» διότι προφανώς θεώρησε ότι είναι μια «κομμουνιστική – μαρξιστική πρόταση».

Η πρόταση αυτή βασίζεται στο δεύτερο θεώρημα των οικονομικών της ευημερίας η οποία αποτελεί την κορωνίδα της νεοκλασικής θεωρίας πάνω στην οποία βασίζονται όλες οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές απόψεις που τόσο θερμά έχει ενστερνιστεί ο κ. Παπανδρέου. Με λίγα λόγια το θεώρημα λέει ότι εάν σε μια οικονομία  ανακατανεμηθεί ο πλούτος των μελών της, τότε η ευημερία της οικονομίας συνεχίζει να είναι η καλύτερη δυνατή και κανένα από τα μέλη της οικονομίας δεν βρίσκεται σε χειρότερη εισοδηματική θέση σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Στην περίπτωση της πρότασης η ανακατανομή του  πλούτου θα γίνει  από τους ιδιώτες προς το δημόσιο με ένα επιπλέον όφελος την αμετάβλητη διανομή του εισοδήματος.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί δεν σκέφτηκε η κυβέρνηση την εφαρμογή της. Η απάντηση δόθηκε έμμεσα από τον δημοσιογράφο, «επικίνδυνη», διότι είναι δίκαιη, δεν προκαλεί αναδιανομή του εισοδήματος, εξοφλείται το δημόσιο χρέος και απελευθερώνεται η χώρα από τα δεσμά των κηδεμόνων της.

Δύο όμως προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος:

Α) Να βρεθούν επιτέλους ποιοι πολιτικοί πλούτισαν από το δημόσιο χρέος και να  κατασχεθεί η περιούσια τους με ειδικό νόμο. Η πρόταση του Σαμαρά για πραγματικό «πόθεν έσχες» από το 1980 και μετά όταν το δημόσιο χρέος άρχισε να αυξάνει, είναι η καλύτερη που έχει διατυπωθεί.

Β)Να προχωρήσει η πραγματική επανίδρυση της οικονομίας, της κοινωνίας και του κράτους  ξεχνώντας όλες τις παλιές συνήθειες.

 

 

Νίκος Χ. Βαρσακέλης

Αναπληρωτής Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kakofonix avatar
  kakofonix 09/03/2011 11:40:11

  Κύριε Καθηγητά,

  Είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και αξίζει να αναλυθεί περεταίρω. Αντιλαμβάνεστε βέβαια τις τεχνικές δυσκολίες!

  Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η σαφής αναφορά σας σε αναδιανομή. Σκεφτόμουν ότι από τη (μάλλον αποτυχημένη) αναδιανομή του Ανδρέα στη δεκαετία του '80, η μόνη αναδιανομή που έχουμε δει είναι αυτή του.... Παλαιοκώστα.

  Θα ήθελα να επισημάνω, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση της πρότασης, ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τον πλούτο, καθώς εμπλέκεται ο τραπεζικός δανεισμός.

  Η φαινομενικά πλούσια ζωή που απολάμβαναν οι επιχειρηματίες (ακριβά αυτοκίνητα, βίλες, εξοχικά, σκάφη κλπ) εν πολλοίς οφειλόταν, όχι στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των ανθρώπων αυτών, αλλά στη δυνατότητά τους να δανειστούν (τότε). Αμφιβάλω αν σήμερα έχει απομείνει τίποτα από αυτό τον πλούτο.

  Φοβάμαι δηλαδή, πως αν σήμερα γυρίσεις τους Έλληνες ανάποδα, δε θα πέσει τίποτα.

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ kakofonix 09/03/2011 13:48:49

   Συμφωνώ εν μέρη με τον kakofonix.
   Έχω απορίας όμως για την "λύση" που προτείνει ο κύριος καθηγητής (πάλι καλά αναπληρωτής). Με δεδομένο λοιπόν ότι το 60 με 65% του χρέους μας είναι στα χέρια ξένων :
   1. Αν κάθε χρόνο "βγαίνουν" από τις τσέπες (ή και τις καταθέσεις) όλων των πολιτών αυτής της χώρας 30 με 45 δις ευρώ μετά από πέντε χρόνια με τι νόμισμα ακριβώς θα συναλλασόμαστε ??
   2. Πόση θα είναι η ρευστότητα (που είναι ήδη ισχνή) στην αγορά ??
   Τέτοιες απλοικές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα θα έδεινε κάποιος που ξέρει μέχρι πρακτική αριθμητική και όχι ολόκληρος "αναπληρωτής καθηγητής πανεπιρτημίου".

   • ΕΛΛΗΝ avatar
    ΕΛΛΗΝ @ Ηλίας 10/03/2011 02:42:51

    @ Ηλίας

    '' 1. Αν κάθε χρόνο “βγαίνουν” από τις τσέπες (ή και τις καταθέσεις) όλων των πολιτών αυτής της χώρας 30 με 45 δις ευρώ μετά από πέντε χρόνια με τι νόμισμα ακριβώς θα συναλλασόμαστε ?? ''

    Σήμερα απο τίνος τις τσέπες βγαίνουν ?????

    Δεν διάβασες ή δεν έχεις καταλάβει οτι ο κόσμος έχει χάσει εκτός απο την μείωση μισθών και τα δώρα 13ο και 14ο μισθό που είναι πολύ περισσότερα απο αυτά που λέει στην υπόθεσή του ο κ. καθηγητής ?????

 2. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 09/03/2011 11:41:01

  Η μόνη -περισσότερο- δίκαιη λύση απ'όσες ξέρουμε.

  • zackii avatar
   zackii @ ΣΟΝ ΠΕΝ 09/03/2011 13:51:09

   Αν η δεις σε εφαρμογή, να μου περάσεις χαλκά στη μύτη να με τραβάς στα πανηγύρια. Είσαστε καλά? Αν γίνει αυτό δεν θα μείνουν ούτε 10 άτομα στη βουλή. Συνέλθετε. Όλοι οι σημερινοί πολιτικοί θα πρέπει να μπουν φυλακή. Πιστεύει κανένας ότι οποιοσδήποτε έχει χρηματίσει υπουργός έμεινε ...άμιζος?

 3. Έρεβος avatar
  Έρεβος 09/03/2011 12:03:32

  "Η περιουσία βέβαια δεν θα «παρθεί» ως περιουσία αλλά ως ποσοστό της αξίας της μέσω ενός ΕΦΑΠΑΞ φόρου για μια πενταετία"

  Το πολύ σε ένα χρόνο η Ελλάδα δεν θα έχει καμμία ρευστότητα, ούτε σάλιο. Δεν θα έχουν απομείνει παρά λίγα δις ευρώ καταθέσεις όσων δεν μπορούσαν να βγάλουν έξω τα χρήματά τους.

  Ο στόχος της τρόικας είναι μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα μέχρι το 2014-15 να οικιοποιηθεί φιλέτα της δημόσιας περιουσίας με δουλοπαροικές συμβάσεις μεγάλου χρόνου. Επίσης δεύτερος στόχος τους μέσω εξαγορών των ελληνικών μπατιρημένων τραπεζών να αρπαξουν τα υποθηκευμένα σε αυτές φιλέτα της ιδιωτικής περιουσίας των ελλήνων.

  Το χρέος μας είναι αδιαχείριστο ό,τι διαπραγμάτευση και να κάνουμε με την παρούσα λογική. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ΟΧΙ σε ληστρικές μακροχρόνιες παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων και πλουτοπαραγωγικών πηγών (ενέργεια, νερό κλπ) καθώς και σε επιθετικές εξαγορές ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Αν μπορούν να βρουν άλλο ρευστο χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός ας το βρουν και ας το πάρουν.

  Εν ολίγοις μια ήπια, μονομερής στάση μνημονίου για να γλυτώσουν και αυτοί μακροχρόνια κάποιους από τους τόκους τους. Εαν όχι μπορούν να διαλέξουν την πλήρη διαγραφή όλων των χρεών μας και την επιστροφή μας στη δραχμή και να πάνε να κουρευτούν και αυτοί και εμείς. Ούτως ή άλλως εμείς κουρεμένοι θα είμαστε.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/03/2011 12:10:11

  κ καθηγητα,
  οταν ο απεσταλμενος μας πιστευει οτι ...
  “Δινουμε μια μαχη Δημοκρατιας!!!! στην Ευρωπη!!!!! ετσι ωστε οι ΑΓΟΡΕΣ να λειτουργουν προς οφελος των πολιτων !!! ”
  Δηλαδη λεει... οτι δουλευει στο βροντο και ακομη μια φορα μας πουλαει... τι να την κανω τη θεωρια?? Στειλετε το πολυ καλο αρθρο σας στου Μαξιμου να το μελετησει το αγορι μας. Το ΓΑΠ μαχεται ν αλλαξει τις ΑΓΟΡΕΣ που εφερε στην υποθηκευμενη Χωρα!!! ΝΑ τις φερει κοντα μας... να μας νιωθουν οπως ο ιδιος....  Σε αυτη την προταση του, χθες, συμπυκνωσε την στρατηγηκη του. χαχαχαα
  Να χαμε να λεγαμε και να συζητουσαμε. Ειναι πολυ επικινδυνος και το χειροτερο ειναι οτι τα πιστευει ολα οσα λεει Δημοσιως!!!! αν γνωριζαμε και οσα λεει κατ ιδιαν θα ειμασταν ολοι μαζι αγκαλια στο Δαφνι.

  ΓΑΠ, talking is cheap because sullpy exceeeds demand !!! Στο λεω εγω ο ΠΠ στ Αγγλικα να το νιωσεις.

  ΠΠ

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/03/2011 12:14:04

  Το προβλημα ειναι οτι πολλες περιουσιες ειναι γραμμενες σε off shore,κτηματολογιο δεν υπαρχει και κυριως οτι πολλοι ιδιοκτητες δεν εχουν ρευστο αντιστοιχο με τα οικοπεδα τους για να δωσουν.
  Βεβαια μπορει να υπαρξει ρυθμιση με την οποια οι τραπεζες θα δανειοδοτησουν τους οικοπεδουχους για να δωσουν την εισφορα με υποθηκη τα ακινητα.
  Φυσικα οι τεχνικες δυσκολιες ειναι μεγαλες με τη φοροδιαφυγη που υπαρχει στην Ελλαδα αλλα εχει το πλεονεκτημα οτι τα ακινητα δεν μπορουν να φυγουν στο εξωτερικο.
  Πολιτικα παντως ειναι δυσκολο να χτυπηθει.Το ζητημα ειναι οι τεχνικες δυσκολιες.
  Να προσθεσω οτι δε χρειαζεται να πληρωθει ολο το χρεος αλλα να γινει εξυπηρετησιμο.

 6. hifi avatar
  hifi 09/03/2011 13:03:01

  Ενδιαφέρουσα προσέγγιση που θυμίζει και αρχαία Αθήνα -- πλην όμως δύσκολα εφαρμοστέα.
  1) Δεν έχουμε κανένα μηχανισμό υλοποίησης του ο,τιδήποτε στην Ελλάδα.

  2) Τους πολιτικούς μας τους εκλέγουμε ανάλογα με την εξυπηρέτηση που θέλουμε να μας κάνουν όταν είναι στην εξουσία... άρα δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα άλλο από το να... τρώνε.

  3) Δύσκολος ο προσδιορισμός του προσωπικού πλούτου, όπως ελέγχθη, αλλά όχι αδύνατος έστω και κατα προς τα κάτω προσέγγιση

  4) Εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί αρκετή εμπιστοσύνη ωστε να δεχτεί ο κάθε έλληνας να δόσει χρήματα!

  Προτείνω ότι αν επιτευχθεί το 4, τα άλλα διευκολύνονται σφόδρα!

 7. ΖΑΝΝΕΤΑ avatar
  ΖΑΝΝΕΤΑ 09/03/2011 14:02:00

  Η γνώμη μου είναι η πρόταση του κου. Σαμαρά για διαφάνεια, να ισχύσει το "πόθεν έσχες" για πολιτικά πρόσωπα που πλούτισαν παράνομα και από τα χρήματα του ελληνικού λαού και εφόσον γίνει αυτή η εξυγίανση στο πολιτικό χώρο και αποκτήσει την αξιοπιστία του στον κόσμο, τότε να τεθούν οι προτάσεις στο τραπέζι, οικονομικές λύσεις και να γίνουν δεχτές από τον κόσμο ο οποίος θα συμβάλλει πλέον προς την κατεύθυνση αυτή για έξοδο από την κρίση...

 8. Tonia G avatar
  Tonia G 09/03/2011 14:27:22

  Πολύ καλή πρόταση. Δεν χρειαζόμαστε τους παραδοσιακούς πολιτικούς για να εφαρμόσουν τέτοιες προτάσεις. Δεν χρειαζόμαστε ούτε καν την κριτική τους για τις επικοδομητικές αυτές προτάσεις. Αυτοί δεν είναι άλλωστε που μας έκαψαν μαζί με τα παπαγαλάκια τους.
  Ελπίζω κ. Καθηγητά να συνεχίσετε και να διατυπώσετε την πρόταση σας και πιο δυναμικά, διότι είναι πρόταση - λύση και όχι πρόταση - βασανιστήριο όπως το Μνημόνιο. Είναι επίσης λαϊκά δίκαιη και λογική.

 9. Agiatolax avatar
  Agiatolax 09/03/2011 14:33:38

  Αυτη η λυση δεν εχει καμια σχεση με τους κανονες της πραγματικης οικονομιας

  Η μονη λυση σε πρωτη φαση ειναι λογιστικος ελεγχος χρεους , στο ευρωπαικο - διεθνες δικαιο οταν αποδεικνεεινται τετοιες καταστασεις , το χρεος σβηνεται ως επαχθες αυτοματως

  Αναλογες περιπτωσεις ειχαμε στην εποχη του μεταξα (1936) οπου το δικαστηριο των εθνων τον δικαιωσαν (βελγιο) , δημιουργωντας δεδικασμενο που στηριχθηκαν πολλες χωρες στο μελλον με τελευταια την ισλανδια και τον ισημερινο που μηδενισε το χρεος του
  Οποτε η χωρα δανειζεται με νεα δεδομενα και φτηνοτερα μετα απο τετοιες καταστασεις

  Η ελλαδα θελει παραγωγικη βαση και οχι υπερμετρο δανεισμο για να συντηρησει αυτο το αποτυχημενο μοντελο του καταναλωτισμου

  Με ενα υπερτιμημενο ευρω στα υψη και εναν νομισματικο πολεμο υποτιμησεων στο εξωτερικο ειναι αδυνατο να μιλαμε για ανταγωνιστικοτητα της ελλ οικονομιας , ουτε φυσικα επενδυσεων στηριζομενοι στο κανονα της εσωτερικης υποτιμησης

  Εσωτερικη υποτιμηση με κοινο νομισμα δεν υπαρχει πουθενα γραμμενη σε βιβλια οικονομιας
  Βασικα ειναι η προπαγανδα του ΔΝΤ και των αγορων για να πετυχουν την κινεζοποιηση της ελληνικης οικονομιας υπερ τραπεζων και εργοδοτων

  Καταναλωνουμε περισσοτερα απο οτι παραγουμε , μονο οι πρωτογενεις δαπανες (μισθοι - συνταξεις) ,φτανουν σχεδον το συνολο των εσοδων μας με αυξητικες τασεις (ελεω πανοτοκιων) , χωρια τις εισαγωγες

  Πολλοι αμφιβαλλουν ακομα και με γενναιο haircut της ταξεως 60 με 70% αν πετυχουμε τιποτα , δεδομενο οτι το σημερινο κοστος δανεισμου των αναγκων ειναι στα υψη και οι πρωτογενεις δαπανες δεν ηταν οπως παλια

  Ακομα και χιλιαδες Δ/Υ να διωξουμε δεν θα καταφερουμε απολυτως τιποτα , η ελλαδα εχει εγκλωβιστει στο σπιραλ θανατου του στασιμοπληθωρισμου και της υφεσης
  Πως ειναι ενα πελωριο δανειο που παιρνεις απο μια τραπεζα και το χρωστας μια ζωη στο πολλαπλασιο , καταναλωνωντας περισσοτερο απο οτι παραγεις

  Οσο περισσοτερο το επιμηκυνεις τοσο το χειροτερο , η τραπεζα σε μαδαει λιγο λιγο , οπου στο τελος βαρας κανονι εξαθλιωμενος πια
  Αυτο θελουν να πετυχουν και εδω

  Πολλοι νομπελιστες οικονομολογοι και πολλοι αλλοι ειδικοι με το αντικειμενο προτεινουν να επιστρεψουμε στο εθνικο νομισμα

  Και το πρωτο πραγμα που πρεπει να γινει ειναι ο ελεγεχος των κερδοσκοπικων αγορων κεφαλαιων με τα cds , σε δευτερη φαση εθνικοποιηση των τραπεζων με γεναιο κουρεμα ιδιωτικων χρεων , η λεγομενη σεισαχθεια και εγγυηση των καταθεσεων απο το κρατος οπως εγινε στην ισλανδια , μπορουνε οι καταθεσεις να παραμεινουν και σε ευρω

  Ετσι και αλλιως οι τραπεζες καταρρευσαν , το κρατος της χρηματοδοτει χρονια τωρα με απειρα δις που χαθηκαν τσαμπα , ειδικοτερα που ΕΚΤ συντομα θα κλεισει την στροφιγγα δανεισμου (1%) και θα τις υποβαλλει σε τακτα χρονικα διαστηματα σε stres tests αναλογως της ρευστοτητα των , με λιγα λογια θα βγαινουν και θα δανειζονται με 3 με 4 με 5%

  Καποιοι λενε οτι θα καταστραφουμε στην δραχμη και δεν θα μας δανειζουν , οι αγορες ανεκαθεν δανειζαν γιατι παντα κερδισαν και αβγατισαν τα κερδη τους και εχουν κοντη μνημη , εδω ακουμε οτι με την ελληνικη κριση κερδισαν δις και τα περισσοτερα κερδη τους ειναι λογιστικα οχι πραγματικα , αεριτζιδικα κεφαλαια που τα μετατρεπουν σε αληθνο κερδος

  Εχουμε και τις διακρατικες συμφωνιες (συμμαχα κρατη) , υπαρχουν δεκαδες χωρες που δανειζονται ειτε μεσω επενδυσεων , αγαθων (ορυκτος πλουτος) ειτε με συμφωνιες των τοπικων τους νομισματων, παραδειγματα της τουρκιας με κινας , της ρωσιας με την κινα κλπ

  Στους 10 μηνες του μνημνονου εχουμε πτωση αγοραστικης δυναμης πανω απο 30% με αυξητικη ταση , αν συνεχιζουμε ετσι θα παμε σε μισθους βουλγαριας με νομισμα ευρω , αν πουλησουμε και τα τελευταια ασημικα του κρατους (ΔΕΚΟ) τα εσοδα του κρατους θα καταρρευσουν ολοκληρωτικα μαζι με τα ταμεια απο τις χιλιαδες απολυσεις θα χασουν δις εισφορων

  Οι κανουργιες νομισματικες ισοτημιες της δραχμης θα ειναι σταγονα στο ωκεανο σε σχεσει με τα παραπανω


  Ειμαστε σε κρισιμο σταυροδρομι μεσοβιζικες λυσεις ειναι της πλακας , η κυρησουμε αμεση χρεωκοπια με επιστροφη στην δραχμη και λογιστικο ελεγχο χρεους οποτε εχουμε μια προοπτικη αναπτυξης σε βαθος χρονου η μενουμε στο νεοφιλελλευθερο μοντελο μερκελ και αμερικανων και κατανταμε αργεντινη με οτι αυτο συνεπεγαεται απο εξεγεργσεις

  Ειναι η λογικη παρε μας νταβατζη και πληρωνε μας ασημικα αλλιως θα καταστραφεις

  Η απαντηση ειναι αν θα καταστραφω εγω τοτε θα ερθετε ολοι μαζι στο πατο και μετα να δουμε τι κοτσια θα εχετε να κανετε τσαπουκαδες

  Ιδιως η γερμανια και γαλλια θα χασουν τρις σε ευρω με τις αναδιορθωσεις οικονομιων στην ευρωπη
  Ουσιαστικα το ευρω βολευει την γαλλια και την γερμανια κανεναν αλλο

  Σε μια ολικη καταστροφη λογου χαριν , μετριαζεται το κακο παντα και αναθεωρουνται πολιτικες προς οφελος των αδυνατων
  Αυτοι εχουν να χασουν περισσοτερα , επιπλεον κανενα κρατος δεν πωλειται η δεσμευονται περιουσιακα στοιχεια αυθαιρετα , ειναι μυθευματα αυτα που υπογραφηκαν στο μνημονιο (περι αγγλικου δικαιου , κατασχεση των παντων κλπ) και απογορευονται ακομα και απο το διεθνες δικαιο
  Τι σχεση εχει το αγγλικο δικαιο με ενα διεθνες συμβολαιο δανεισμου της ΕΕ
  Δεν στεκουν νομικα αυτα , για ποια εε μιλαμε ?

  Οσο λαικιστικο , εθνικιστικο η για πολλους ανοησια , αν θελουμε να κανουμε επανασταση εναντια στο σαπιο συστημα του νεοφιλελευθερισμου και των ισχυρων , ωστε να αλλαξουν οι οροι προς το καλυτερο τωρα ειναι η ωρα , απο μια χωρα που ειναι κουκιδα στο χαρτη της παγκοσμιας οικονομιας

  Αλλωστε οι αραβικες χωρες δειχνουν το δρομο και εχουν πετυχει ηδη πολλα με τις εξεγερσεις τους

 10. Νίκος Βαρσακέλης avatar
  Νίκος Βαρσακέλης 09/03/2011 15:12:09

  Διάβασα με πολύ προσοχή τα πρωτα σχόλια στην πρόταση που διατύπωσα. Ασφαλώς και οι λύσεις στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν μπορέι να είναι απλές.
  1. Το ποσό που ανέφερα είναι το μέγιστο που μπορεί να εισπραχθεί. Ασφαλώς ια δεν είναι απαραίτητο να εξοφληθεί πλήρως το χρέος διότι τότε εφαρμόζεται πολιτική Τσαουσέσκου. Απλώς να μειωθεί στο 60%, όπως ορίζει η Συνθήκη το Μααστριχτ.
  2. Ο συντελεστής 5% δεν είναι αναγκαίο να ίδιος για όλους, αλλά ίσως είναι ο ανώτερος.
  3. Όσον αφορά την ρευστότητα σε μια οικονομία όπως η ελληνική με τον ρόλο του κρατους να φτάνει περίπου στο 50%, η απελευθέρωση των εσόδων του δημοσίου θα προσφέρει ένα σημαντικό μέρος της αναγκαίας ρευστότητας. Να θυμίσω στους αγαπητούς αναγνώστες ότι ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος ρευστότητας οφείλεται στην ουσιαστική παύση πληρωμών εκ μέρους του δημοσίου. Να προσθέσω και το ΕΣΠΑ. Επίσης, καθώς τα επιτόκια στο δημόσιο χρέος θα μειώνονται οι τράπεζες θα επανέλθουν στην διεθνή διατραπεζική αγορά χρήματος και θα εξαληφθεί η σημερινή αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα την αύξηση της τραπεζικής ρευστότητας. Τέλος, η επαναφορά των μισθών στην πρηγούμενη κατάσταση θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων και θα τονώσει την αγορά.

 11. rs avatar
  rs 09/03/2011 15:15:56

  Αν και οι γνώσεις μου στα "οικονομικά" είναι αυτές του ¨μέσου όρου", καλό μου φαίνεται και ως εκ τούτου.... μή εφαρμόσημο!
  Δυό ερωτήσεις μόνο:
  1. Διαθέτει το κράτος μηχανισμό για να καθορίσει τη συμμετοχή του καθενός, η οποία θα πρέπει να είναι ανάλογη της περιουσίας του;
  2. Εάν κάποιος είναι απλώς... περαστικός απο 'δώ, τάχει όλα σε offshore ή είναι δανεικά απο τράπεζες κλπ, αλλά είναι "επιχειρηματίας", τί γίνεται;
  Θα δώσει σύμφωνα με "κριτίρια διαβίωσης" ή με "περιουσιακά στοιχεία" ;

 12. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 09/03/2011 16:28:04

  FACTORX: Νομίζω Πηλέα ότι στοιχειώδης όρος συμβίωσης εδώ μέσα είναι ο σεβασμός των άλλων. Ιδίως όταν καταθέτουν την αποψή τους επώνυμα και όχι ανώνυμα

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ΠΗΛΕΑΣ 09/03/2011 21:31:28

   Όπως έχεις αντιληφθεί, Φάκτωρ, αγωνιώ, κυριολεκτικά, για όσα μας συμβαίνουν. Και όταν Καθηγητές (έστω και τωρινής αναξιοπιστίας-τον συγκεκριμένο δεν τον γνωρίζω) ντύνουν με μανδύα φαεινής ένα ξερό φορολογικό "εφάπαξ" χαράτσι, που θα βαρύνει μόνον τα συνήθη θύματα και το σερβίρουν, έστω και από την κονίστρα απόψεων, που λέγεται Antinews και έχει κάποια βαρύτητα, αγανακτώ.
   Και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αποκαλύψω κι' εγώ το όνομά μου (στην διάθεσή σου με ένα mail κι εγώ και οι τίτλοι μου). Αλλά η πεμπτουσία ενός μπλόγκ είναι η εστίαση στα γραφόμενα, όχι στο προφίλ του γράφοντα, συνεπώς η ανωνυμία. Κατά την γνώμη μου, το να υπογράφεις με βαρύγδουπο τίτλο σε ένα μπλογκ είναι ομολογία αβεβαιότητος για τα γραφόμενα. Τι θα έχαναν, αν υπέγραφε Γιάννης Β.; Όχι, δεν τον εκτιμώ για τον τίτλο του, αν και σέβομαι το λειτούργημά του. Και σίγουρα όχι για την πρότασή του. Έχουν γραφεί απείρως αξιολογότερες, εδώ. Και οι επώνυμες εξ' αυτών δεν είναι και τόσο
   Σε εξουσιοδοτώ, πάντως, να τροποποιήσεις όπως θες το σχόλιό μου αν το κρίνεις χρήσιμο για ανάρτηση. Το νόημα να βγαίνει.
   Αναρωτιέμαι, τέλος, αν έχω, από τους φόρους μου, επιδοτήσει το Εργαστήρι του κου για να παράξει τέτοιες ιδέες. Πολύ το φοβάμαι... Δεν στήνονται εργαστήρια πια, χωρίς κίνητρο.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ ΠΗΛΕΑΣ 09/03/2011 21:32:45

    .... και τόσο αβασάνιστες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.