#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/05/2010 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για μερικές ψήφους στο ΠΑΣΟΚ, αφελληνίζουν περιοχές της ΘράκηςΣτην Ροδόπη, με το σχέδιο Καλλικράτη ενοποιείται ο Δήμος Ιάσμου με τους γειτονικούς Δήμο Σώστου και την Κοινότητα Αμαξάδων οι οποίοι καταργούνται.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την μετατόπιση χριστιανικών πληθυσμών (Σαρακατσάνοι) από τη Ροδόπη στην Ξάνθη και την περαιτέρω δημογραφική αλλοίωση του Νομού Ροδόπης, με αποτέλεσμα να απολεσθεί η κυριαρχία του χριστιανικού στοιχείου στην περιοχή

Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι στην περιοχή κυριαρχεί εκλογικά η ΝΔ. Έτσι για το άθροισμα μερικών κομματικών ψήφων,  το ΠΑΣΟΚ καταργεί την ελληνικότητα περιοχής και την τουρκοποιεί.

Να σημειωθεί ότι ο αφελληνισμός  γίνεται και σε συμβολικό επίπεδο: Η κατάργηση του «Δήμου Μαρώνειας» αποστερεί από το Νομό Ροδόπης ένα από τα ιστορικά τεκμήρια της ελληνικότητας της περιοχής. Για να αντιληφθείτε τι σημαίνει αυτό, ο ιεράρχης της περιοχής αποκαλείται «Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής».

Ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης καταγγέλλει ότι είναι απαράδεκτο η χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων να μην είναι προϊόν συναίνεσης αλλά μονομερής κομματική απόφαση με κριτήριο όχι την αναπτυξιακή φυσιογνωμία των καινούργιων ΟΤΑ, αλλά το άθροισμα ψήφων, την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και την προώθηση σκοπιμοτήτων, που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το σχέδιο Καλλικράτης όπως εφαρμόζεται στο Νομό Ροδόπης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ούτε υιοθετεί μια σύγχρονη αναπτυξιακή λογική για τους καινούργιους ΟΤΑ που προκύπτουν.

Αντιθέτως, η νέα Δομή θα έπρεπε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε:

α) Να ενιαιοποιειθεί η παράκτια ζώνη, που βασίζει τη δυναμική της στον παραθεριστικό τουρισμό, την αλιεία, την αξιοποίηση των βιοτόπων και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

β) Να ενιαιοποιειθεί ο άξονας της Εγνατίας όπου θα εδράζεται ο Μητροπολιτικός Δήμος της Διοικητικής Πρωτεύουσας συμπεριλαμβάνοντας τον Ίασμο και τις Σάπες. Ο Δήμος αυτός θα βασίζει την ανάπτυξη του ως διοικητικό κέντρο στην αξιοποίηση του Δ.Π.Θ. και της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, στην ανάπτυξη της ΒΙΠΕ στην Κομοτηνή, του ΒΙΟΠΑ στις Σάπες και του εμπορικού και εμπορευματικού κέντρου στον Ίασμο καθώς και στην ολοκλήρωση των έργων υδροοικονομίας, που στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα όπως τα φράγματα Ιάσμου, Συμβόλων στην Κομοτηνή και Ιασίου στις Σάπες. Ο Δήμος της Πρωτεύουσας θα είχε και δυνατότητα ανάπτυξης διασυνοριακών συνεργασιών κρατώντας στην Επικράτεια του το νέο κάθετο άξονα.

γ) Τέλος η δημιουργία ενός ημιορεινού και ορεινού μειονοτικού Δήμου, που θα συμπεριελάμβανε τους Αμαξάδες, το Σώστη, τη Φιλλύρα, τα Αρριανά, τον Κέχρο και την Οργάνη θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση του ορεινού όγκου π.χ. αγροτουρισμός, προώθηση καπνών, εναλλακτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, αιολικά πάρκα, ανάπτυξη ορεινού οριζόντιου οδικού άξονα, διασυνοριακές συνεργασίες, κ.α.

Με την πρόταση αυτή θα υπήρχε αναλογική εκπροσώπηση Χριστιανών (Παράκτιος και Μητροπολιτικός Δήμος) και Μουσουλμάνων (ημιορεινός-ορεινός Δήμος) και κάθε ΟΤΑ θα είχε ξεκάθαρη αναπτυξιακή φυσιογνωμία και προοπτική.

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ακόμη μία φορά μας αγνόησε αδιαφορώντας για την ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας. Εύχομαι ο τόπος μας να μην πληρώσει ακριβά αυτές τις ανεύθυνες επιλογές» καταλήγει ο βουλευτής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 20/05/2010 22:07:59

  Με την προτεινόμενη νέα Δομή η Θράκη θα είναι Ελληνική; Θλίβομαι που η ελληνικότητά της εξαρτάται από ένα νομοσχέδιο.

 2. Κομοτηνη avatar
  Κομοτηνη 20/05/2010 22:25:05

  Επιτέλους η Θράκη στο επίκεντρο
  Ας ξετυλιχθεί επιτέλους το κουβάρι και θα βγουν λαβράκια

  ψάξτε και τον ρόλο του ΛΑΟΣ στην περιοχή
  στις περασμένες εκλογές

  • anonymous avatar
   anonymous @ Κομοτηνη 21/05/2010 00:02:36

   Και γιατί δε μας γράφεις εσύ για το ρόλο του ΛΑΟΣ; Εμείς που δεν είμαστε από εκεί από που θα τον μάθουμε;

   • Κομοτηνη avatar
    Κομοτηνη @ anonymous 21/05/2010 14:25:33

    Η ΝΔ αν θέλει( που θέλει αλλα περιμένει την κατάλληλη στιγμή)
    σίγουρα θα σηκώσει το θέμα.
    Σας δίνω μόνο 2 πληροφορίες για τα πρώτα δικά σας συμπεράσματα.
    Η Ροδόπη εκλέγει 3 βουλευτές (άρα το εκλογικο μέτρο 33,33)
    οι 2 ήταν σίγουρα του ΠΑΣΟΚ(60% των ψήφων της μειονότητας)
    Τρίτο κόμμα ηταν ο ΣΥΡΙΖΑ χάρη στις μειονοτικές ψήφους και πρώτος βουλευτής του ο Μουσταφά Μουσταφά.
    Αν η ΝΔ δεν έπιανε το μέτρο(που αυτος ηταν ο στόχος τους) ποιός θα εκλεγόταν βουλευτής???????????????????????
    Οχι πάντως ο κ Καρατζαφέρης...που ολως τυχαίως επέλεξε να βάλει υποψηφιότητα στην Ροδόπη.
    ΥΓ
    ψάξτε και τις εσωκομματικές ισορροπίες εκείνης της εποχής
    (Ποιά δεν ήθελε ποιόν στα πόδια της)

 3. χασοσκοπος avatar
  χασοσκοπος 20/05/2010 23:34:44

  το προξενειο αλλωνιζει εκει πανω..ουτε υπουργειο θρακης να ηταν..

 4. ανέστης avatar
  ανέστης 21/05/2010 00:53:19

  Κομοτηνή είμαι εβρίτης θα ήθελα πολυ να μάθω τι εννοείς για τον ρόλο του ΛΑΟΣ

  • Κομοτηνη avatar
   Κομοτηνη @ ανέστης 21/05/2010 14:30:35

   Βαστάτε γερά εκεί στον Έβρο
   και όλα θα τα μάθετε

 5. blue nile avatar
  blue nile 21/05/2010 02:42:07

  ...πέρα από όλα αυτά το Τουρκικό προξενείο εκεί πρέπει να κλείσει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.