#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2012 05:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για επαναφορά του ελληνικού προγράμματος διαβεβαίωσε το Eurogroup ο Γ.ΣτουρνάραςΔιαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%.

«Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο Ζ. Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνγκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Εξάλλου, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανανέωσαν για δυόμισι επιπλέον χρόνια τη θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως Προέδρου του Eurogroup. Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, αλλά σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

Το ρόλο του «σκληρού» έναντι της χώρας μας έπαιξαν χθες οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί, οι οποίοι προειδοποίησαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης, ούτε φυσικά ικανοποίηση του αιτήματος για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς επαναφορά του Μνημονίου σε ομαλή πορεία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Στουρνάρα στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ήταν φιλικός απέναντι στο νέο υπουργό, αποφεύγοντας, ωστόσο, συγκεκριμένες υποσχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τις ευχές προς τον κ. Στουρνάρα για την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γερμανός υπουργός ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση στην ευρωζώνη και αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες που απαιτούνται για τη διασφάλιση της σταθερότητας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτές τις εξελίξεις και ήδη έκανε ένα σημαντικό βήμα με τον ταχύ σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Διαβεβαίωσε δε τον Ελληνα υπουργό ότι θα έχει την υποστήριξή του σ’ αυτή την προσπάθεια και πως αποβλέπει σε μια εποικοδομητική συνεργασία μαζί του.

Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα.

Ο Γάλλος υπουργός τάχθηκε δημόσια, κατά την άφιξή του στο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε., υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων της Ελλάδας και της Ισπανίας για επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αιτιολογώντας αυτή τη θέση ανέφερε ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την οικονομική και κοινωνική κατάσταση κάθε χώρας και τις αντοχές του λαού τους.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν, ο οποίος φτάνοντας στη συνεδρίαση δήλωσε ότι η ευρωζώνη «μπορεί να διευκολύνει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει πως πρέπει και αυτή να κάνει κάτι, εφαρμόζοντας μια σειρά μεταρρυθμίσεων που της έχουν ζητηθεί».

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup συμφωνήθηκαν και οι όροι του Μνημονίου που θα υπογράψουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ με την Ισπανία για τη διάσωση ισπανικών τραπεζών. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 20 Ιουλίου. Το Μνημόνιο θα περιλαμβάνει βασικά όρους μόνο στο χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων θα είναι και η δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα αναλάβει να απαλλάξει τις τράπεζες από τα «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα, κυρίως δάνεια που δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθούν στον τομέα των ακινήτων. Η δέσμευση του Εurogroup είναι για στήριξη μέχρι 100 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η Ισπανία θα χρειαστεί περίπου 60-62 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση το δάνειο που θα λάβει η Ισπανία θα καταγραφεί στο δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Μαδρίτη θα μπορέσει στη συνέχεια να ξεγράψει τα δάνεια από το χρέος και να τα αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των εταίρων στο θέμα της αναδρομικής ισχύος της απόφασης, δηλαδή εάν στο μέλλον θα μπορούσε να επωφεληθεί του μέτρου η Ελλάδα για τα 50 δισ. ευρώ που λαμβάνει ο τραπεζικός τομέας, αλλά και η Κύπρος η οποία έχει υποβάλει αίτημα στήριξης τόσο του τραπεζικού τομέα όσο και της οικονομίας.

Ενας χρόνος παράταση στη Μαδρίτη για το έλλειμμα

     Εν τω μεταξύ, το αίτημα της Ισπανίας για επιμήκυνση θα ικανοποιηθεί πριν από το ελληνικό. Χθες ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν πρότεινε στο Eurogroup να δοθεί ένα επιπλέον έτος στη Μαδρίτη, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 και όχι του 2013, όπως έχει δεσμευθεί η χώρα αυτή. Η απόφαση θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ χθες δεν διατυπώθηκαν ενστάσεις επί της ουσίας. Ολοι κατανοούν ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους σε συνθήκες ύφεσης άνω του 2% για φέτος και ανεργίας που φτάνει το 24% στο σύνολο και 52% στους νέους κάτω των 25 ετών.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος πληροφόρησε τους εταίρους ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να καθησυχάσει τις αγορές που εξακολουθούν να πιέζουν τα ισπανικά ομόλογα. Τα πρόσθετα μέτρα θα φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) και θα αφορούν μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ και περιορισμό των δημόσιων δαπανών με εξορθολογισμό κοινωνικών επιδομάτων. Χωρίς την επιμήκυνση η ισπανική κυβέρνηση θα χρειαζόταν μέτρα 30 δισ. ευρώ για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου στο τέλος του 2013.

Νίκος Μπέλλος από τις Βρυξέλλες για τον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 10/07/2012 06:01:52

  Άντε λοιπόν. Προχωρήστε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Γκρεμίστε το κομματικό κράτος.

 2. Φιλιππος avatar
  Φιλιππος 10/07/2012 11:58:05

  Η επαναδιαπραγματευση αρχησε...

 3. Λιογκος avatar
  Λιογκος 10/07/2012 16:15:06

  Εκείνα τα ισοδύναμα που μας έλεγαν προεκλογικά, αναρωτιέμαι τι έγιναν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.