30/09/2008 16:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για διχοτόμηση του Κοσόβου προειδοποιεί ο Τάντιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας  Μπόρις Τάντιτς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει διχοτόμηση του Κοσόβου, εάν δεν βρεθεί άλλη λύση. Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), ο  Τάντιτς ανέφερε ότι είναι έτοιμος να εξετάσει ακόμη και τη διχοτόμηση του Κοσόβου στην περίπτωση που εξαντληθεί κάθε δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος στο πλαίσιο της «ουσιαστικής αυτονομίας» που προτείνει η Σερβία. Ο πρόεδρος της Σερβίας πρόσθεσε ότι «στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου κάθε πρωτοβουλία είναι έγκυρη και σίγουρα καλύτερη από την περίπτωση, όπου η μία πλευρά χάνει τα πάντα». Πρόσθεσε πάντως ότι η σερβική ηγεσία δεν σκέφτεται τη διχοτόμηση, αλλά επικεντρώνει όλες τις προσπάθειες στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας με διπλωματικά μέσα, με απώτερο στόχο, την επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της βουλής του Κοσόβου Γιακούπ Κρασνίκι αντέδρασε έντονα στη δήλωση του Τάντιτς και είπε: «Το μήνυμά μας προς όλους όσοι κάνουν λόγο για διχοτόμηση είναι ότι έχασαν το Κόσοβο για πάντα ...Το Κόσοβο είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο, με καθορισμένα σύνορα και οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής τους θα δημιουργούσε νέα προβλήματα στα Βαλκάνια».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Πρίστινα δεν ελέγχει το ένα τέταρτο του εδάφους στο βορειότερο άκρο του Κοσόβου, κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία, το οποίο ελέγχεται από τους Σέρβους, δηλαδή από το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας. Με τη στήριξη του Βελιγραδίου, οι Σέρβοι του Κοσόβου προχώρησαν στη δημιουργία παράλληλων δομών εξουσίας με επίκεντρο την πόλη Μιτρόβιτσα και είναι ανοικτά εχθρικοί απέναντι στη διοίκηση της Πρίστινας, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ντ avatar
  ντ 30/09/2008 17:05:24

  Η σερβική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό παράλληλες δομές με στόχο ακριβώς αυτή την απόσχιση. Επιπλέον σε πιθανό ενδεχόμενο διαμελισμου του κοσοβου στο άμεσο μέλλον, είναι σχεδον σίγουρο ότι και η διεθνής κοινότητα δεν θα είχε αντίθετη γνώμη.
  Στη Γεωργία το ίδιο περίπου δεν έγινε;

 2. Νίλος Καρατουλιώτης avatar
  Νίλος Καρατουλιώτης 30/09/2008 18:03:58

  Σετικά με αυτό, παρακαλώ διαβάστε στο karatouliotis.blogspot.com

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.