08/10/2008 18:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για «αξιοπρεπή και δίκαιη λύση» καλεί ο Νίμιτς

(Ανανεωμένο). Τη νέα του πρόταση, την οποία δεν αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, παρουσίασε σήμερα στους Έλληνες και Σκοπιανούς διαπραγματευτές ο Αμερικανός μεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς. Πρόκειται για κείμενο δυο σελίδων που περιλαμβάνει «ένα πακέτο ιδεών» το οποίο σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς στοχεύει στο να εξευρεθεί μια «λογική και δίκαιη λύση».  «Μπορούμε να φτάσουμε σε μια αξιοπρεπή λύση» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς οι προτάσεις του αποτελούν «βάση για την επίλυση του προβλήματος» την οποία  «και τα δύο μέρη πρέπει να σκεφτούν σοβαρά».

Ο κ. Νίμιτς πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και πως οι δύο πλευρές θα έχουν το χρόνο για μελετήσουν τις πτυχές της πρότασής του. Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που οι προτάσεις του απορριφθούν, απάντησε πως το μέλλον εξαρτάται από τα δύο μέρη. «Η καλύτερη λύση είναι να διευθετηθεί το ζήτημα τώρα, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον» πρόσθεσε.

Το πρωί ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με την  Μπακογιάννη προκειμένου να καθοριστεί η ελληνική στρατηγική αναλόγως του περιεχομένου της πρότασης

Σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα, το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» παραμένει σε πρώτο πλάνο, με την Αθήνα να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί ο προσδιορισμός να προηγείται του πολιτεύματος (π.χ. «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας»), αλλά μόνο του όρου «Μακεδονία» (όπως π.χ. «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση Νίμιτς θα κινείται κατά πάσα πιθανότητα κοντά στις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της ονομασίας, αφαιρώντας από την ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα που είχε ως τώρα να απορρίπτει χωρίς κόστος τις ιδέες του μεσολαβητή του ΟΗΕ. Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι θα είναι μια πρόταση που θα διασφαλίζει την εθνότητα της γειτονικής χώρας μέσω του προσδιορισμού που θα προβλέπεται στα επίσημα έγγραφα και στα διαβατήρια, παρέχοντάς της για πρώτη φορά ισχυρά κίνητρα να την αποδεχθεί.

Θα επανέλθουμε με νεότερες πληροφορίες

ΣΧΟΛΙΑ

 1. t avatar
  t 08/10/2008 19:00:47

  Πρόταση Νίμιτς. Για έντιμο συμβιβασμό !!!!!!!
  Μήπως χάσαμε ξανά ?????

 2. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 08/10/2008 19:24:17

  anonymous -Και γιατί να πέσει η καλή και αναντικατάστατη και «αγαπητή» από το λαό μας κυβέρνηση .Αυτή δεν τα μαγείρευαν 15 χρόνια ,ας τα φάνε .Τι θα μας έρθει ο Αλεξ και ο Καρά θα πάθει τρακούμπαλο ήρεμα .Το μάθημα το έχουμε μάθη καλά τόσες φορές στην ιστορία μας .Ξέχασες το κάθαρμα τη μας έλεγε ,να που ήρθε ο καιρός και η κορούλα του να φάει τα κάκαλα με την υπογραφη .

 3. Factorx avatar
  Factorx 08/10/2008 19:49:15

  Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε στους διαπραγματευτές, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μ. Νίμιτς και εν συνεχεία θα τον ενημερώσουμε για τα συμπεράσματά μας».

  «Εμείς πάντα παρουσιάζουμε και αναλύουμε με τρόπο συγκροτημένο και ξεκάθαρο τις θέσεις μας για την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα των οποίων ουδείς αμφιβάλλει. Η Ελλάδα επιθυμεί ειλικρινά την οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό χωρίς νικητές και ηττημένους. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

 4. Factorx avatar
  Factorx 08/10/2008 19:49:49

  «Η δήλωση Νίμιτς στην ουσία προαναγγέλλει μία λύση που βρίσκεται μακριά από εκείνη που θα εξασφαλίζει ο προσδιορισμός Μακεδονία ή παράγωγό του στην ονομασία της FYROM, ότι θα έχει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό περιεχόμενο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

  «Επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική του ιμπεριαλιστικού πλαισίου ΗΠΑ και ΕΕ μπλέκει και το θέμα της ονομασίας της FYROM στις αντιθέσεις για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής και το ανάγει σε μέσο εκβιασμών».

 5. Factorx avatar
  Factorx 08/10/2008 20:13:48

  «Ο ΣΥΝ εμμένει σταθερά στη θέση για αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα στη νέα πρόταση Νίμιτς όταν θα ενημερωθεί επίσημα για το πλήρες περιεχόμενό της».

  Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού με αφορμή τη νέα δέσμη ιδεών που κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για την επίλυση του Σκοπιανού.

 6. Νίκος avatar
  Νίκος 08/10/2008 20:30:23

  Πρεπει να ανησυχουμε οταν τα τα τσιρακια (Νιμετζ και ΨΥΡΙΖΑ) του Σορου μιλουν για εντιμο συμβιβασμο.

 7. ahab avatar
  ahab 08/10/2008 20:37:49

  ΄Εχει καταντήσει ανέκδοτο
  Κανένας ΄Ελληνας πολιτικός δεν θα τολμήσει
  να δεσμεύσει την Ελλάδα πριν τις Αμερικάνικες εκλογές επειδή το απαιτούν κάποια γεράκια στην Ουάσιγκτον για προσωπικούς τους λόγους και ειδικά σε τέτοιες εποχές .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.