#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/01/2012 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για ένα ορθό πλαίσιο συζήτησης περί δραχμήςΜε τη γνωστή συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κατεξοχήν αρμόδιος για την προστασία του νομίσματος, έγινε ίσως άθελά του το πρόσωπο που άνοιξε την επίσημη συζήτηση για την επαναφορά της δραχμής. Η συζήτηση αυτή άνοιξε όμως με το χειρότερο δυνατό τρόπο: Κινδυνολογικά, εκβιαστικά, χωρίς την αναμενόμενη, όσο και αναγκαία τεχνοκρατική ουδετερότητα.

 

Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί, εάν επιστρέψουμε στη δραχμή. Κάνουμε μόνον υποθέσεις, διότι δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία στο παρελθόν. Μια που άνοιξε, όμως, η σχετική συζήτηση, τότε πρέπει αυτή να γίνει σωστά – τεχνοκρατικά και πολιτικά σωστά.

 

Το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας έχει μπροστά του τρεις επιλογές ως πιθανές λύσεις.

 

Η πρώτη είναι η με διάφορους τρόπους συνέχιση της σημερινής χρηματοδοτικής και οικονομικής κηδεμονίας της Ελλάδας. Δεν πρόκειται ακριβώς για "λύση", μια που ακριβώς αυτή η "λύση" του Μνημονίου επέφερε τα σημερινά προβλήματα. Δεν είναι "λύση", αλλά είναι το ίδιο το πρόβλημα.

 

Η δεύτερη λύση είναι μια υγιής συμφωνία ειλικρινούς αλληλεγγύης με τους εταίρους στην Ε.Ε. για προσωρινή χρηματοδότηση της Ελλάδας από τα κράτη της ευρωζώνης, χωρίς καταστροφικά για την οικονομία μέτρα. Η λύση αυτή προϋποθέτει άρση της σημερινής χρηματοδοτικής κηδεμονίας και παύση της επιβολής νέων μέτρων υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας – η οποία καταστρέφει συνεχώς το οικονομικό κλίμα.

 

Δυστυχώς η δεύτερη αυτή, ιδανική λύση δεν είναι 100% στο χέρι της Ελλάδας. Πρέπει να συναινέσουν και οι εταίροι, ιδίως η Γερμανία, η οποία, νιώθοντας απειλούμενη στον διεξαγόμενη αφανή νομισματικό πόλεμο, αμύνεται αυξάνοντας το κόστος της "διάσωσης" των "προβληματικών" χωρών τόσο, ώστε η "διάσωση" να μην αποτελεί ελκυστική επιλογή. Αν και η επίλυση του ελληνικού προβλήματος θα αποτελούσε την απαρχή της επίλυσης όλου του προβλήματος της ευρωζώνης, Δεν είναι βέβαιο ότι είναι εφικτή η αλλαγή της γερμανικής στάσης και η δεύτερη αυτή, ιδανική λύση.

 

Τρίτη λύση αποτελεί ακριβώς η δραχμή. Γιατί όμως η δραχμή να αποτελεί λύση;

 

α) Υπό συνθήκες ενδεχόμενης αναγκαστικής αναστολής εξυπηρέτησης του (τουλάχιστον εξωτερικού) χρέους, θα επιτρέψει τη μερική νομισματική χρηματοδότηση της οικονομίας στο εσωτερικό της χώρας. Νομισματική χρηματοδότηση έγινε ήδη από το 2008-2009 με σχετική επιτυχία στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά δεν τη θέλει για την Ευρώπη η Γερμανία. Νομισματική χρηματοδότηση σημαίνει, ότι το χρήμα που εξαφανίζεται λόγω της κρίσης, αντικαθίσταται με έκδοση νέου (είτε πραγματικού είτε λογιστικού) χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα.

 

β) Θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να υπάρχουν οι αναπόφευκτες δεσμεύσεις που διέπουν τη λειτουργία μιας υπερεθνικής κεντρικής τράπεζας. Η μέριμνα μιας εθνικής Κεντρικής Τράπεζας για το εθνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένη στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του εθνικού τραπεζικού συστήματος.

 

γ) Θα επιτρέψει την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω της ελεύθερης διακύμανσης της ισοτιμίας του νομίσματός της. Η καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε στα χρόνια του Μνημονίου, αποσκοπούσε ακριβώς στην "εσωτερική υποτίμηση" της οικονομίας της Ελλάδας. Προτιμότερη θα ήταν μια καθ' όλα φυσιολογική νομισματική υποτίμηση, η οποία θα δώσει την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

 

Ο κ. Προβόπουλος ισχυρίζεται ότι μια υποτίμηση της τάξεως του 60-70% θα είναι καταστροφική για την οικονομία. Όμως, το μόνο ιστορικό παράδειγμα αντίστοιχης τάξεως υποτίμησης που έχουμε, η εξαιρετικά επιτυχημένη υποτίμηση του 1953 από την κυβέρνηση Παπάγου-Μαρκεζίνη, συνηγορεί ακριβώς προς την αντίθετο συμπέρασμα.

 

Από την άλλη, εάν η οικονομία μας έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας τέτοιο, ώστε ένα εθνικό νόμισμα θα υφίστατο τέτοια υποτίμηση, τότε είναι φανερό ότι το πρόβλημα υπάρχει σήμερα, που δεν γίνεται υποτίμηση και όχι αύριο, εάν γίνει υποτίμηση.

 

Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι τόσο υψηλό, όσο ανέφερε στην συνέντευξή του ο κ. Προβόπουλος. Το έλλειμμα αυτό μπορεί να καλυφθεί και εντός ευρώ χωρίς "εσωτερική υποτίμηση", εάν η χώρα χρηματοδοτείται ομαλά και αυξήσει την παραγωγικότητά της, μειώνοντας π.χ. την καταστροφική από όλες τις απόψεις γραφειοκρατία – φορολογική και μη.

 

Συμπέρασμα

 

Αργά ή γρήγορα, οι εσωτερικές αντιδράσεις θα αναγκάσουν την Ελλάδα να σταματήσει να εφαρμόζει τη σημερινή "λύση" της χρηματοδότησης μέσω κηδεμονίας. Και όσο οι εταίροι δεν πείθονται για την ανάγκη επίδειξης αληθινής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, τότε η τρίτη λύση, της δραχμής, θα έρχεται όλο και πιο έντονα στην επικαιρότητα.

 

Μπορεί, κατά τη μετάβαση στη δραχμή, να μην συμβούν όσα αναφέρει ο κ. Προβόπουλος στη συνέντευξή του; Μπορεί. Αρκεί να υπάρξει σωστή προετοιμασία και σωστή μετάβαση. Πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας – όχι τα συμφέροντα των δανειστών της, που πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι, μακροπρόθεσμα, τα συμφέροντα της χώρας ταυτίζονται με τα δικά τους.

 

Η ομαλή μετάβαση προϋποθέτει, κυρίως, το ζήτημα να μην συζητείται επί μακρόν και πάντως όχι με καταστροφολογικούς όρους. Η κινδυνολογική συζήτηση όχι μόνον δεν αποτρέπει τη μετάβαση στη δραχμή, αλλά θα τη φέρει μια ώρα αρχύτερα και μάλιστα σε συνθήκες καταστροφής. Εάν, αντιθέτως, η συζήτηση διεξαχθεί με τεχνοκρατική ουδετερότητα (όχι μόνον κατ’ επίφαση) και νηφαλιότητα, η χώρα θα μπορούσε, είτε να επιτύχει να παραμείνει στο ευρώ, είτε να μειώσει τα αρνητικά και να μεγιστοποιήσει τα θετικά από μια ενδεχόμενη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. k avatar
  k 06/01/2012 16:33:02

  ΩΡΑΙΟ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ. ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ. 1500000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ (ΠΑΜΕ ΓΙΑ 2000000), ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ , ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ , ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΚΟΨΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΛΠΚΛΠΚΛΠ. ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΞΑΘΛΙΩΣΗ. ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ,ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΤΩΝ 750€? ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ k 08/01/2012 15:21:44

   Άψογος!

 2. ΙΑΣΩΝ avatar
  ΙΑΣΩΝ 06/01/2012 16:39:02

  ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΑΛΑΛΟΥΣΑΝ, ΕΣΚΙΖΑΝ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΝΤ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΠΙΟ ΟΜΑΛΑ, ΣΥΝΤΕΝΤΑΓΜΕΝΑ.

 3. stanley@gr avatar
  stanley@gr 06/01/2012 16:43:20

  καλε μου Επωνυμε!
  καλα και χρυσα τα οσα γραφεις!
  με ποιους θα γινουν οσα περιγραφεις?
  ειτε μεινουμε στο ευρω, ειτε παμε στην δραχμη, δεν συμφωνεις οτι ενα ανθρωπινο δυναμικο θα πρεπει να διαχειριστει την ολη εκρυθμη κατασταση?
  βλεπεις εσυ πουθενα τετοιο δυναμικο?
  ενθεν, κακειθεν?
  ολοι οσοι μας εφεραν στην καταστροφη καλουνται τωρα να διαχειριστουν και την επομενη "αρμαγεδωνια" μερα!!!
  στο Πασοκ σκοτωνονται ποιος θα γινει ο επομενος "στρατηγος" μιας στρατιας "νεκρων"
  σε μας...
  εναν Προεδρο εχουμε, αντε και τον Χρυσανθο, αντε και κανα δυο αλλους...
  οχι απο αυτους τους γκλαμουρατους που προβαλουν ηδη υπουργικα κοσμουμια...
  εσυ βλεπεις πουθενα φως?
  Θα σαπισουμε Επωνυμε...
  Δυστυχως, σαπισαμε...
  Παει η Ελλαδα μας...

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ stanley@gr 06/01/2012 16:54:34

   stanley@gr: Υπομονή φίλε. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Να ξέρεις ότι ένα κοινό χαρακτηριστικό εμπεριέχουν όλες οι ανθρώπινες προσπάθειες: Αυτό του απρόβλεπτου παράγοντα.

  • hdgr avatar
   hdgr @ stanley@gr 06/01/2012 18:17:28

   Φίλε stanley@gr
   Η Ελλάδα έχει ανάγκη από αποφασισμένους , όχι από απελπισμένους.
   Δεν απελπιζόμαστε , δεν τους κάνουμε το χατήρι.
   Και μην ξεχνάς
   Όταν "συνευρέθησαν" το Χάος με την Νύχτα γεννήθηκε το Φως .

   • stanley@gr avatar
    stanley@gr @ hdgr 06/01/2012 18:47:26

    κατι τετοια λεω και γω στον εαυτο μου για να πορευομαι!
    αλλα οταν ερχομαι στο δια ταυτα ειναι σαν να λεω οτι τωρα που "συνευρεθησαν" ο Μπενι με τον Αβραμο θα γεννηθει φως!
    αστα σου λεω! πικρα και πονος η ολη κατασταση...

  • Ανδρεας avatar
   Ανδρεας @ stanley@gr 07/01/2012 06:09:46

   Ααα που να φας την γλωσσα σου στανλευ.Η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει!!!!!!!

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 06/01/2012 16:49:15

  Επώνυμε,

  χαίρομαι που σε ξαναδιαβάζω μετά από καιρό. Καλή χρονιά!

 5. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 06/01/2012 17:23:15

  Να' σαι καλά Επώνυμε! Μόλις είδα την υπογραφή σου, μου έφυγε το μεσημβρινό μπαΐλντισμα. Αφού και εσύ, που πέρυσι μας ήθελες πεσσιμιστές και καταστροφολόγους, όσους βλέπαμε δυνατότητες στο σενάριο της δραχμής, βλέπεις ως λογική την συζήτησή του, τότε πολλά μπορούν να συμβούν. Και, αφού με ξύπνησες...:
  Ένας παράγοντας, που δεν έχει ληφθεί ιδιαίτερα υπόψιν, αλλά κατά την γνώμη μου είναι ο σημαντικότερος ανασχετικός παράγοντας για την επιτυχία αυτής -και κάθε- "εσωτερικής υποτίμησης" είναι αυτός, που ο Κέυνς ονομάζει "Επίπεδο Οριακής Δυσαρέσκειας" και ορίζει το ελάχιστο επίπεδο αμοιβής, που ένας εργαζόμενος δέχεται για μια συγκεκριμένη εργασία σε ένα συγκεκριμένο χωροχρόνο. Όπως σημειώνει ο Κέυνς, αυτό είναι, σε μεγάλο βαθμό, συνάρτηση των όσων βλέπει ο εργαζόμενος να συμβαίνουν γύρω του και, αν όλοι υφίστανται το ίδιο, συναινεί και αυτός για χαμηλότερη αμοιβή
  Θεωρητικά, αν ορίζαμε, με πειθώ, αλλά και νομοθετικά, αμοιβές και εισοδήματα, στο επίπεδο που πρέπει, προκειμένου να αναστηθεί η ανταγωνιστικότητά μας, δεν θα χρειαζόταν να βγούμε από το Ευρώ. Θα είχαμε μια άμεση και επιτυχή "εσωτερική υποτίμηση" ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΕ, όμως, το απαγορεύουν, ως κατάργηση της Ελεύθερης Οικονομίας, άσε που, στην Ελλάδα, η συμμόρφωση με τις οδηγίες της Κεντρικής Κυβερνήσεως (απατεώνων και ανικάνων) εναπόκειται στην μυαλοφυγοδικία των Ελλήνων. Έλα, λοιπόν στην σημερινή κατάσταση: Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, συντάξεων σε όλους, ΑΝΕΡΓΙΑ και ζημίες στους κλάδους των "ελαστικών" ειδών και υπηρεσιών και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, αύξηση τζίρου για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κλητήρες κλπ ευνοούμενους από τις συνέπειες της οικονομικής εξαθλίωσης, σταθερές αποδοχές γιατρών (που αυξάνουν την επίσκεψη για να αντισταθμίσουν την μείωση του αριθμού επισκέψεων) και κερδών στους κλάδους των "ανελαστικών". Πως να δεχτεί ο υπάλληλος να γίνει το μηνιάτικο όσο και η αμοιβή δικηγόρου για ημίωρη παράσταση σε "μικρό" ποινικό; Ενώ, στην κλασσική υποτίμηση (με δραχμή, ας πούμε) ΚΑΙ ο δικηγόρος ΚΑΙ ο γιατρός ΚΑΙ ο παραγωγός πατάτας, αλλά ΚΑΙ ο έμπορος ενδυμάτων ΚΑΙ ο υπάλληλος κλπ θα εισπράξουν, αριθμητικά μεν τα ίδια, όπως πριν χρήματα, πρακτικά δε κουτσουρεμένη κατά το ποσοστό υποτιμήσεως αγοραστική δύναμη.
  Τέλος πάντων, καλωσήλθες στο πλοίο! Να ξέρεις ότι, η επιστροφή στην δραχμή θα γίνεται μεν οδυνηρότερη όσο καθυστερούμε, αλλά αποτελεί και ένα βήμα για πραγματικά Ελληνοκεντρική πράξη -που τελευταία, μας έχει λείψει σε βαθμό κακουργήματος.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΠΗΛΕΑΣ 06/01/2012 17:27:06

   Εξαιρετικό σχόλιο!

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ΠΗΛΕΑΣ 06/01/2012 19:15:21

   Υπάρχει μία σοβαρή πτυχή οικιακών δαπανών που εκτείνεται στο σύνολο της οικονομίας και που δεν μπορεί ποτέ να την περιλάβει η εσωτερική υποτίμηση. Είναι οι δόσεις που έχει ο καθένας στην τράπεζα. Έστω ότι εισπράττεις 2.000 ευρώ και σου λένε, θέλουμε εσωτερική υποτίμηση 40%, άρα θα πάρεις 1.200. Εσύ όμως είχες βάλει 700 ευρώ δόσεις στην τράπεζα. Σου μένουν στο χέρι 500! Ενώ πριν έπαιρνες στο χέρι 1.300. Δηλαδή η μείωση του εισοδήματός σου είναι 61,5% και όχι 40%. Άσε που δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να πληρώσεις τις δόσεις στην τράπεζα, άρα θα έχει πρόβλημα και η τράπεζα, διότι αυξάνονται τα NPLs πολύ περισσότερο από ό,τι προϋπολόγιζαν οι "φωστήρες" που εισηγήθηκαν εσωτερική υποτίμηση. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται η τραπεζική χρηματοδότηση επειδή οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα και επιδεινώνεται κι άλλο η τρέχουσα ικανότητα της οικονομίας να παράγει πλούτο. Τελικά ο μισθωτός των 2.000 του παραδείγματος μένει άνεργος και παίρνει στο τέλος μόνον 400-500 ευρώ επίδομα ανεργίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση του φαύλου κύκλου. Τρομακτικό πράγμα.

   Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον αρθρογράφο για την ψύχραιμη και ουδέτερη προσέγγιση του ζητήματος, χωρίς τις συνήθεις εκατέρωθεν κραυγές. Ας ελπίσουμε να γενικευθεί η ψύχραιμη συζήτηση περί δραχμής.

   • vaskon avatar
    vaskon @ Διογένης 07/01/2012 13:17:21

    Η επιστροφη στην δραχμη προυποθετει ενα ειδος σεισαχθειας, και εθνικοποιηση τραπεζων για ενα μεταβατικο διαστημα. Παντως πολυ καλη προσεγγιση του θεματος.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ ΠΗΛΕΑΣ 06/01/2012 21:07:24

   Γειά σου ρε Πηλέα..!!
   "Αφού ήρθες και εσύ στο καράβι..""....Χαίρομαι πού υπάρχουν άνθρωποι με μνήμη και κρίση, 'οπως επίσης χαίρομαι πού ό Επώνυμος απέδειξε ότι ή αλλαγή τρόπυ σκέψης( έστω και.. ωρίμου! ), είναι πράξη σκεπτόμενου ατόμου.

   Επώνυμε, ΄ή επερχόμενη πράγματικότητα δυστυχώς (θά) ειναι πολύ χειρότερη και από την πιό νοσηρή φαντασία..
   Πάλι εδώ θάμαστε ,να τα λέμε, ελπίζω....

 6. Λαρισαίος avatar
  Λαρισαίος 06/01/2012 18:00:45

  Ίσως το καλύτερο άρθρο που έχω διαβάσει για το θέμα της επιστροφής στη δραχμή. Προσωπικά, η σχετική καταστροφολογία για το τι θα συμβεί αν εγκαταλείψουμε το ευρώ (θα εξαθλιωθούμε, θα κυκλοφορούμε με κάρα κλπ.) μου θυμίζει έναν συνδυσαμό Ιού της Χιλιετίας και Σχεδίου Ανάν. Τα θυμάστε; τότε που μας προειδοποιούσαν ότι τα πάντα θα σταματούσαν να λειτουργούν, τρένα θα εκτροχιαζόντουσαν, αεροπλάνα θα έπεφταν και οι τράπεζες θα έχαναν τα αρχεία τους; Ας μην πούμε για το Σχέδιο Αυνάν και τις τρομερές συνέπειες που θα υπέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία από τυχόν απόρριψή του. Τελικά τίποτα δεν έγινε, ούτε στη μία, ούτε στην άλλη περίπτωση. Υποψιάζομαι ότι όταν και αν τελικά ξαναγυρίσουμε στη δραχμή θα διαπιστώσουμε κάτι παρόμοιο: Δε λέω ότι θα είναι περίπατος, αλλά ούτε θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, ούτε θα επέλθει η συντέλεια του κόσμου.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Λαρισαίος 07/01/2012 00:56:22

   Καλά που τα θυμήθηκες! Για τον Ιό του 2000 ούρλιαζα προς κάθε κατεύθυνση ότι. δεν είναι δυνατόν να ξοδεύονται δισεκατομμύρια (αν θυμάμαι καλά το Δημόσιο έδωσε για την προστασία των μηχανογραφικών των Ασφαλιστικών Ταμείων 13 δις δραχμές!) για να αντιμετωπισθεί ένας ιός, που δεν ξέραμε πως θα είναι. Πληρώναμε για λογισμικό, που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητά του αφού δεν ξέραμε τι ασθένεια θα καταπολεμούσε. Ο ορισμός των "στραβών λεφτών! Και όμως τα δώσαμε "για το καλό μας" και για τις "ειδικές" προμήθειες που συνεπάγονταν.
   Το ιδιο έγινε και με τι γρίππες των πουλερικών και των χοίρων. Αριθμός εμβολίων διπλάσιος από τους κατοίκους! Στραβά λεφτά, για απειλές που δεν υπήρξαν, Και δεν κατηγορήθηκε κανένας για την σπατάλη! Στην πόλη μου, ένας κινέζος μικροπωλητής είχε την έμπνευση να επισκεφτεί φίλο του στο Νοσοκομείο μας και έκανε το λάθος να βήξει! Τέσσερις "διαστημάνθρωποι" με στολές καραντίνας τον καθήλωσαν σε ένα καρότσι και επί δυό μέρες τον τρυπούσαν. Τελικά έφυγε φωνάζοντας... κινέζικα και φασκελώνοντας ελληνικά (είδες αφομοίωση;) και δεν τον ξαναείδαμε. Μάλλον εγκατέλειψε και την χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας...

 7. JOHN avatar
  JOHN 06/01/2012 19:03:51

  Καλες λυσεις στο σημειο που φτασαμε δεν υπαρχουν.Η λιγοτερο κακη ειναι η ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ αποχωρηση απο το ευρω.Και αυτο για να επιτυχει χρειαζεται ικανους τεχνοκρατες αρρωγη συστρατευση και αλληλεγγυη.Χωρις αναπτυξιακη ωθηση η παραμονη μας στο ευρω ειναι μια τραγωδια και ενας¨αργος¨θανατος.

 8. Κ. Βέρος avatar
  Κ. Βέρος 06/01/2012 19:08:35

  Αναλύσεις επί αναλύσεων που δεν οδηγούν πουθενά. Βλέπετε κανέναν γύρω σας αποφασισμένο να δουλέψει ή να παράγει κάτι που θα μπορούσε εξαγόμενο να αποφέρει έσοδα; Οι όποιες παραγωγικές επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κρατικοδίαιτες κλείνουν. Ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν λευκή απεργία (ποτέ δεν δούλευαν) δυσαρεστημένοι για τους χαμηλούς μισθούς. Όσοι είχαν χρήμα) κλεψιμαίικο το φυγάδευσαν έξω.

  Κλείστε το μαγαζί να τελειώνουμε, δεν μας σώνει τίποτα. Όσο για το ότι θα μας σώσουν αυτοί που διαχειρίστηκαν καταστροφικά την οικονομία της χώρας , μόνο για ανέκδοτο ακούγεται. Απλά θέλουν να αρπάξουν κάτι ακόμα πριν την καταστροφή.

 9. vas avatar
  vas 06/01/2012 19:52:26

  Η αερολογία με την δραχμή και εάν είναι καλύτερη ή χειρότερη από το ευρώ, συνεχίζεται.

  Τα νομίσματα, καθ εαυτά, δεν έχουν σημασία, οι συναλλαγές και τα ισοζύγια πληρωμών έχουν σημασία. Τι εξάγουμε, τι εισάγουμε, τι λεφτά βγαίνουν, τι λεφτά μπαίνουν.

  Περάσαμε καλά 10-12 χρόνια με ευρώ, όχι λόγω "καλού" ευρώ, αλλά λόγω πολλής ρευστότητας, που ήρθε από δύο μεριές:

  1) Ο μαζικός επαναπατρισμός κεφαλαίων στα τέλη της δεκαετίας του '90, λίγο πριν την ένταξή μας στο ευρώ, (ελληνικά κεφάλαια που ήταν παρκαρισμένα στο εξωτερικό)

  και

  2) η εύκολη πρόσβαση σε δανεικά σε σκληρό (πλέον) νόμισμα και ο δανεισμός μέσω project finance για έργα, Ολυμπιακούς αγώνες κλπ, σε Δημόσιο επίπεδο, και σε προσωπικό επίπεδο μέσω τραπεζικών δανείων. Ταυτίσαμε το ευρώ με πολυπόθητη νομισματική σταθερότητα, απρόσκοπτη κατανάλωση και τέτοια καλά...

  Λησμονήσαμε ότι τα δανεικά κάποτε ξεπληρώνονται, και αργήσαμε να καταλάβουμε ότι η "ΕΕ" έχει σκοπιμότητες.

  Για τα χάλια μας, δεν φταίει το ευρώ, ούτε θα μας σώσει η δραχμή.

  Για τα χάλια μας φταίει

  1) η νοοτροπία του κεκτημένου δικαιώματος σε κατανάλωση και καλοπέραση με δανεικά, και

  2) αυτοί που το ενθάρρυναν, το υπέθαλψαν, λάδωσαν, εκβίασαν και παραμύθιασαν, βασικά γιατί τους ...συνέφερε.

  Τώρα, είτε πετύχει το PSI και γίνει εθελοντική αναδιάρθρωση, είτε αποτύχει και γίνει υποχρεωτική, το μοντέλο που παράγει, αργομισθία, παρασιτισμό, φοροδιαφυγή και χρέος παραμένει ανέπαφο...

  Είναι προφανές πως οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης της χώρας σκοντάφτει σε διάσπαρτες «μαφίες» εντός εκτός δημοσίου τομέα και εντός εκτός πολιτικής, οι οποίες σαν καρκίνωμα κατατρώγουν τις σάρκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

  Οι δυνάμεις του παρασιτισμού βρίσκουν στήριξη από αφελείς και ετερόκλητες πολιτικές συνιστώσες. Ομού συνιστούν το αυτοπροσδιοριζομενο σαν αντιμνημονιακό μπλοκ, αιχμή του οποίου αποτελεί το ρεύμα που υποστηρίζει πως η μόνη λύση εξόδου από την κρίση της χρεοκοπίας περνάει από τη δραχμή.

  Είναι πασιφανές πως η δραχμή αποτελεί το άλλοθι διασφάλισης του συστήματος των δυνάμεων της αδιαφάνειας και της παρασιτοκρατίας.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ vas 06/01/2012 21:18:16

   Απολύτως. Φαίνεται πως αναζητούμε πάλι το σωτήρα στη δραχμή.
   Το πρόβλημα είναι η παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.

  • Pelargos o Stylisios avatar
   Pelargos o Stylisios @ vas 06/01/2012 22:23:34

   Παρασιτισμός είναι ο Μπόμπολας και ο Λάτσης, αυτό που έφαγε 22 δις ευρω για να στήσει ένα σώου 30 ημερών, όχι αυτός που προτείνει εθνικό νόμισμα, έλεγχο κεφαλαίων και τραπεζών και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χωρας.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Pelargos o Stylisios 06/01/2012 22:30:06

    Αγαπητέ μου, σωστά το λες. Το ζήτημα, όμως, είναι πώς θα εναρμονιστεί η όλη διαδικασία επιστροφής της δραχμής και οργάνωσης της παραγωγής με τις επικρατούσες εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστον δυνατό οι αρνητικές και να μεγιστοποιηθούν οι θετικές.

    • Pelargos o Stylisios avatar
     Pelargos o Stylisios @ Μανιάτης 06/01/2012 22:34:34

     Ο Βαρουφάκης έχει προτείνει στάση πληρωμών εντός Ευρώ από την ελληνική πλευρά, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος, και να υποχρεωθούν να ενεργήσουν Μέρκελ - Σαρκοζύ.
     Και προσέθεσε πως οι πολιτικοί που διαχειρίζονται την κρίση φαίνεται να έχουν επιλέξει την συνέχιση της περιστροφής μας στο φαύλο κύκλο, προσμένοντας κάποιο θαύμα που , βεβαίως, δεν πρόκειται να γίνει.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Pelargos o Stylisios 08/01/2012 15:27:01

      Ο Βαρουφάκης (που ήταν σύμβουλος του ΓΑΠ και έφυγε πριν γίνει πρωθυπουργός βλέποντας τις τάσεις-νοοτροπίες των υπολοίπων -Παπαδήμου και σία- να είναι καταστροφικές για τη χώρα) γιατί κάνει τόσο καθαρές αναλύσεις και προτείνει τόσο λογικά πράγματα και όλα τα λαμόγια (δημοσιογραφίσκοι, καθηγητάδες, υπουργοί) μας πρήζουν με τις μη-λύσεις τους;

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Μανιάτης 06/01/2012 23:42:12

     Όταν οι ευρωναζί μιλάνε για "εναρμόνιση της οργάνωσης της παραγωγής", εννοούν -επί της ουσίας- μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας. Τα μαντρόσκυλά τους μάλιστα, που έρχονται στιες 16 του μήνα, έστρωσαν ήδη το έδαφος στέλνοντας τελεσιγραφικό email-προπομπό με τις απαιτήσεις τους. Ελπίζω να μην εννοείς το ίδιο.

 10. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 06/01/2012 21:26:00

  Η Ελλάδα κι αν δεν ήταν στο ευρώ, θα ήταν στη σημερινή κατάσταση.
  Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ένταξη της Ελλάδος ήταν κατ΄ ανάγκη ορθή επιλογή. Ούτε βέβαια ότι ήταν και λάθος. Με βάση την οικονομική επιστήμη ήταν λάθος. Με βάση την λογική της ένταξης σε διεθνείς διεργασίες από τις οποίες δε μπορεί ένα έθνος να είναι εκτός, ακόμη και στην περίπτωση που αυτό είναι αρνητικό, δηλ. αναγκαίο κακό, η ένταξη έγινε ως αναγκαία εθνική επιλογή, όπως και στην ΕΟΚ.
  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φημολογείται πως είπε το περίφημο «αν δεν είναι έτοιμη ας πνιγεί», όταν επισήμαναν ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για την ένταξη.
  Η αποχώρηση ή μη θα έχουν δραματικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η πρώτη μεγαλύτερες.

  Η συζήτηση, αν θέλουμε να βρούμε όντως την ορθότερη λύση, κι όχι να εκτονώσουμε τον πανικό και την αγανάκτηση μας, δεν πρέπει να περιοριστεί στο οικονομίστικο ζήτημα των νομισματικών ισοτιμιών, όπως πολλάκις εσφαλμένα πράττουν οι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι και οι μαθητές τους.
  Εκτιμώ ότι πρέπει τουλάχιστον στον όμορφο αυτό χώρο του Antinews, όσο κι αν οι απόψεις μας διαφέρουν, να σταθούμε με ψυχραιμία και παρρησία στο τόσο αυτό σοβαρό θέμα.
  Ας το καταλάβουμε, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

  Οι κοινωνικές επιστήμες και γενικότερα οι κοινωνικές γνώσεις, ακαδημαϊκές και μη, δεν απολαμβάνουν καθολικότητας, ούτε έχουν τη δυνατότητα του πειράματος προς απόδειξη υπόθεσης.
  Προϋπόθεση για να συζητήσουμε είναι ο σεβασμός και η κατανόηση του τρόπου προσέγγισης που ο καθένας χρησιμοποιεί.
  Όπως λέγεται, τα γεγονότα πρέπει να κρίνονται σε συνάρτηση με την ιστορική τους στιγμή.

  Επί του θέματος. Πιστεύω ότι η ένταξη της Ελλάδος στο ευρώ ήταν λάθος την χρονική εκείνη στιγμή. Οι τότε ηγέτες μας έπρεπε να γνωρίζουν και σίγουρα γνώριζαν ότι οι παραγωγικές δομές της χώρας δεν είχαν τη δυνατότητα προσαρμογής. Γνώριζαν σίγουρα επίσης ότι το ευρώ θα επέφερε σε πρώτη φάση επίφαση ευημερίας λόγω των χαμηλών επιτοκίων.
  Τότε γιατί αποφάσισαν την ένταξη; Πιστεύω ότι οι πολιτικοί συνήθως πάσχουν από το σύνδρομο της υστεροφημίας και της ατολμίας να αμφισβητήσουν το κυρίαρχο ρεύμα της εποχής.
  Σημ. πως παρασύρθηκε ο Βενιζέλος να προχωρήσει στην εκστρατεία της Μ. Ασίας, παρά τις αντίθετες συμβουλές επιτελικών, όπως ο Ι. Μεταξάς. Αν πάλι δεν είχε προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, σήμερα θα τον χαρακτηρίζαμε προδότη

  Βέβαια στην περίπτωσή της ένταξης στην ΕΟΚ και το ευρώ συνεργεί και η γνωστή παράμετρο του ζητήματος της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Οφείλουμε να μην το παραλείπουμε στην κριτική μας.

  • Pelargos o Stylisios avatar
   Pelargos o Stylisios @ Μανιάτης 06/01/2012 22:25:59

   Απολύτως λανθασμένη οπτική.
   Το ευρώ, δηλαδή ένα νόμισμα του οποίου η κυκλοφορία δεν ορίζεται από τις ανάγκες της χώρας αλλά από τις βουλές εξωεθνικών κέντρων, είναι εργαλείο δημιουργίας υπερχρεωμένων κρατών και χρεωκοπίας.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Pelargos o Stylisios 06/01/2012 22:36:13

    Ας μιλήσουμε σοβαρά. Πόσα κράτη χρεώθηκαν και φτώχευσαν με εθνικό νόμισμα; Πολλά. Που το βρήκες ότι ο σκοπός του ευρώ ήταν έτσι προδιαγραμμένος;
    Και εν πάσει περιπτώση, πώς μπορεί το εθνικό νόμισμα ενός κράτους με υψηλά ελλείμματα να αντέξει τις έξωθεν καιρδοσκοπικές πιέσεις; Όσο κι αν θέλεις, στον κόσμο αυτό δεν είσαι μόνος για να κλειστείς στο οχυρό σου.

    • Pelargos o Stylisios avatar
     Pelargos o Stylisios @ Μανιάτης 06/01/2012 23:07:41

     Πόσα κράτη ανέκαμψαν χωρίς εθνικό νόμισμα;
     Ούτε ένα.
     Η Ελλάδα ήταν σε ανάλογης δυσκολίας κατάσταση δημοσιονομικών δεδομένων και το 1993 αλλά δεν χρεωκόπησε γιατί είχε εθνικό νόμισμα.
     Το ευρώ είναι εργαλείο δημιουργίας χρεών και χρεωκοπημένων οικονομιών , γιατί είναι απλώς αδύνατον να έχεις ένα πλεονασματικό και κράτος όταν η παραγωγή υποκαθίσταται από μεταπρατικές υπηρεσίες σε νόμισμα που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα προς και από αυτο το κράτος. Όταν γεμίζεις μια χώρα ανεξέλεγκτα εισαγόμενα προϊόντα παντός είδους , και επιδοτείς την καταστροφή της παραγωγικής βάσης (βλ ενδεικτικά χωματερές αγροτικών προϊόντων και καταστροφή αλιευτικών σκαφών).

     Τα εργαλεία της ανάκαμψης μιας οικονομίας : νόμισμα, δημοσιονομική πολιτική , τραπεζικό σύστημα εμείς τα παραχωρήσαμε στο ΔΝΤ. Και περιμένουμε να μας σώσει ο Τόμσεν. Σαν τις στειρωμένες σκύλες που περιμένουν να γεννήσουν.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Pelargos o Stylisios 06/01/2012 23:19:00

      "Η Ελλάδα κι αν δεν ήταν στο ευρώ, θα ήταν στη σημερινή κατάσταση.
      Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ένταξη της Ελλάδος ήταν κατ΄ ανάγκη ορθή επιλογή. Ούτε βέβαια ότι ήταν και λάθος. Με βάση την οικονομική επιστήμη ήταν λάθος",

      γράφω στο σχολιό μου.
      Επιμένω, όμως, ότι η χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των προϊόντών μας δεν έχουν ως κύρια αιτία το ευρώ.

      Το βασικό σημείο της σκέψης μου, πως χωρίς τις αναγκαίες δομικές και θεσμικές αλλαγές δεν μπορούμε να ορθοποδήσουμε.

     • Pelargos o Stylisios avatar
      Pelargos o Stylisios @ Μανιάτης 06/01/2012 23:31:37

      Η κύρια αιτία της χαμηλής παραγωγικότητας μας είναι η ευρωζώνη. Ενδεικτικά, γιατί έφυγαν για τη Βουλγαρία τα κλωστήρια;
      Γιατί τους το επιτρέπει η ευρωζώνη.
      Γιατί καταστράφηκαν τα αλιευτικά μας, πολλά εκ των οποίων κομψοτεχνήματα ναυπηγικής τέχνης ; Γιατί έτσι επέβαλε η ευρωζώνη.
      Γιατί πετούσαμε χιλιάδες τόννους φρούτων στος χωματερές , τους οποίους ειτε θα μπορουσαμε να εξάγουμε , είτε να τροφοδοτήσουμε με αυτούς ιδρυματα και φτωχούς, εντός και εκτός Ελλάδος; Γιατί έτσι ήθελε η ευρωζώνη.
      Γιατί στέλνουν δεκάδες δις ευρω κάθε χρονο στο εξωτερικό έλληνες και μετανάστες ; Γιατί τους το επιτρέπει η ευρωζώνη.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Pelargos o Stylisios 07/01/2012 08:27:13

      Οι λόγοι που αναφέρεις είναι άσχετοι με το ευρώ. Μελέτησε το θέμα πρώτα και μη διαβάζεις μόνον Αυριανή.

     • Pelargos o Stylisios avatar
      Pelargos o Stylisios @ Μανιάτης 07/01/2012 11:22:01

      Κόψε να διαβάζεις εσύ Νέα. Όσοι δεν τα παίρνουν από τράπεζες μιλούν πως προκειται για κατασκευαστικό, δομικό προβλημα της ευρωζώνης.
      Γι΄αυτό έχουμε καταντήσει στην αθλιότητα το σύνολο των μετοχών των τραπεζών να αξίζει σήμερα 3 δις ευρώ και αυτές να έχουν επιδοτηθεί με κοντά 200 δις ευρώ.
      Μόνο η Πρότον έχει αρπάξει 1,8 δις.

  • jctergal avatar
   jctergal @ Μανιάτης 06/01/2012 23:29:49

   Αφού το νόμισμα δεν παίζει κανένα ρόλο κε Μανιάτη. Γιατί τα σοβαρά κράτη όχι μόνο δίνουν μεγάλη σημασία, αλλά κ συγκρούονται για αυτό το θέμα (π.χ. οι ΗΠΑ επιτίθενται στην Κίνα ότι υποτιμάει το νόμισμά της).

   Μάλλον οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ελβετία, Γερμανία που ασχολούνται με το ζήτημα είναι άσχετοι κ σχετικοί είμαστε εμείς κ ο κος Μανιάτης.

   Πως όλως τυχαίως η Αργεντινή έφτασε στο ίδιο σήμείο με μας όταν άλλαξε τη νομισματική της πολιτική (σύνδεση με δολάριο). Όλως τυχαίως επειδή δεν παίζει κανένα ρόλο το νόμισμα, όταν έφυγε η Αργεντινή από το δολάριο ανέβηκε η οικονομία της 350% κ η ανεργία έπεσε στο 6%.

   Τέλος όλως τυχαίως η Ιταλία έχοντας 4% πλεόνασμα στο ΑΕΠ προ ευρώ απέκτησε εμπορικό έλλειμμα -3.5% στο ευρώ.

   Όλως τυχαίως η Πορτογαλία απέκτησε έλλειμμα -10% (εμπορικό) όταν μπήκε στο ευρώ.

   Πάλι τυχαίως η Ελλάδα το 1994 παρήγαγε ακριβώς όσα κατανάλωνε (0% εμπορικό έλλειμμα). Το 2000 ήταν -2% στο ΑΕΠ.

   Μετά το ευρώ όλως τυχαίως το έλλειμμα έφτασε στο -16.5% (!!!) το 2008.

   Άλλα όπως λέει ο κος Μανιάτης διαψεύδοντας όλους τους ειδικούς δεν παίζει κανένα ρόλο η νομισματική πολιτική

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ jctergal 07/01/2012 08:44:38

    Δεν αναφέρω πουθενά ότι η νομισματική πολιτική δεν παίζει ρόλο. Απεναντίας!

    Η βάση, όμως, της νομισματικής πολιτικής είναι η παραγωγική ικανότητα που δημιουργεί αυτό που λέμε το αντίκρυσμα του εθνικού νομίσματος.
    Οι χώρες που ανέφερες έχουν παραγωγή την αξία της οποίας στις διεθνείς αγορές καθορίζουν με τις νομισματικές τους ισορροπίες.
    Μη κάνουμε συζήτηση επί του αυτονόητου.
    Και πού βρήκες ότι η Ελλάδα είχε εμπορικό έλλειμμα 0% το 1994;!!!

    Εν ολίγοις, αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν ως Κράτος είσαι μπάχαλο, η παραγωγή σου στα χέρια μπακάλιδων τη νοοτροπία και αεριτζίδων, καμιά δραχμή δε σε σώζει.
    Εκτός, βέβαια, κι ανήκει κανείς στην κατηγορία αυτή, εύχεται διατήρηση του μπάχαλου.
    Επιστροφή στη δραχμή ή μη, χωρίς έννομο και αποτελεσματικό Κράτος θα είναι μία από τα ίδια.

    • Pelargos o Stylisios avatar
     Pelargos o Stylisios @ Μανιάτης 07/01/2012 11:36:17

     Mανιάτη

     διάβασε Σταύρο Λυγερό.
     Μην έρχεσαι ξυπόλητος στ ΄αγκάθια .

     «Η βασική αιτία της κρίσης, όμως, είναι συστημική.

     Η Ευρωζώνη δεν ήταν ούτε μπόρεσε να γίνει από οικονομικής απόψεως ομοιογενής. Το ευρώ ήταν ένα κοστούμι για διαφορετικά αναστήματα. Γι’ αυτό και το κοινό νόμισμα είχε πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες. Ο μεγάλος ωφελημένος είναι η γερμανική οικονομία, ως πιο ανταγωνιστική. Η Γερμανία δεν θα είχε τα ίδια εμπορικά πλεονάσματα χωρίς το ευρώ, επειδή η αναπόφευκτη ανατίμηση του μάρκου θα καθιστούσε τα γερμανικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά. Οι Γερμανοί αρέσκονται να παρακάμπτουν το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό τα γερμανικά πλεονάσματα είναι τα ελλείμματα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.»

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Pelargos o Stylisios 07/01/2012 17:50:26

      Τυγχάνει να τον διαβάζω και να τον γνωρίζω.
      Αν είχες τη διάθεση νηφάλιας συζήτησης θα διάβαζες νηφάλια τα σχόλια μας και θα καταλάβαινες ότι δεν διαφωνώ με τον προβληματισμό του Λυγερού.
      Θα καταλαβαίνεις επίσης τον δικό μου προβληματισμό που εστιάζεται στον τρόπο λειτουργίας του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού μας συστήματος ως γενεσιουργό της κρίσης που βιώνουμε.
      Θα διάβαζες επίσης την πρότασή μου στην οποία επισημαίνω ότι η ένταξη στο ευρώ ήταν λάθος.
      Για τους γνωστούς και χιλιοειπωμένους λόγους η Ελλάδα βιώνει όχι μόνο τη οικονομική κρίση, αλλά και συνολική κρίση. Με τη δραχμή θα μπορούσε βέβαια η διαπλοκή, η διαφθορά, η ανομία και η όλη δυσλειτουργία του συστήματος να σκεπάζεται κάτω από το χαλί. Ως πότε, όμως;
      Βέβαια, είναι πολλοί αυτοί που είχαν βολευτεί και ηδονιστεί από τη μπόχα της σαπίλας.
      Για τη σαπίλα και το όλο αυτό το τριτοκοσμικό σκηνικό δεν ευθύνεται το ευρώ, παρά μόνον οι πρωταγωνιστές του θλιβερού αυτού θιάσου.

      Ως προς το γενικότερο διεθνώς ζήτημα της κρίσης, του διεθνούς εμπορίου κτλ. αναφέρω κάπου: «Ανεξάρτητα δε από τα όποια σενάρια περί παγκοσμιοποίησης, και μόνον οι νέες διεθνείς οικονομικές σχέσεις - ο Δυτικός Κόσμος δεν είναι πλέον η οικονομική Μητρόπολη του Κόσμου – αρκούν ως απαίτηση άσκησης σκληρής πολιτικής προσαρμογή.»
      Εδώ θέλω να υπογραμμίσω πως οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η συμμετοχή των χωρών της Α. Ευρώπης, της Α. Ανατολής και της Λ. Αμερικής.

      Η άλλη λύση είναι αυτό που εσύ προτείνεις. Να κλείσουν τα σύνορα και να επανέλθουμε στους αυστηρούς περιορισμούς εμπορευμάτων και κεφαλαίων. Είναι μια πρόταση. Αν κατάλαβα, γιατί δεν το αναφέρεις σαφήνεια, αυτό είναι το βασικό σημείο της σκέψης σου.

      Αλλά, και επιμένω, όποια πολιτική και να υιοθετηθεί το κύριο πρόβλημα παραμένει κι αυτό είναι η κάθαρση της σαπίλας και η πλήρης αναδιοργάνωση της Ελλάδος.

     • jctergal avatar
      jctergal @ Μανιάτης 08/01/2012 10:58:35

      H Ελβετία, η Σουηδία, η Δανία που έχουν δικό τους νόμισμα έχουν κλειστά σύνορα;

      Τι αοριστολογία είναι αυτή.

      H Αγγλία που είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με κρατικό έλλειμμα αντίστοιχο με το Ελληνικό κ ιδιωτικό χρέος 6 φορές μεγαλύτερο του Ελληνικού.

      Κ όμως κανένας δεν μιλάει για χρεοκοπία της Αγγλίας, μάλλον επειδή όπως λες δεν παίζει κανένα ρόλο το νόμισμα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Μανιάτης 06/01/2012 23:47:17

   Οι τότε ηγέτες μας έπρεπε να γνωρίζουν και σίγουρα γνώριζαν ότι οι παραγωγικές δομές της χώρας δεν είχαν τη δυνατότητα προσαρμογής. Γνώριζαν σίγουρα επίσης ότι το ευρώ θα επέφερε σε πρώτη φάση επίφαση ευημερίας λόγω των χαμηλών επιτοκίων.
   Τότε γιατί αποφάσισαν την ένταξη; Πιστεύω ότι οι πολιτικοί συνήθως πάσχουν από το σύνδρομο της υστεροφημίας και της ατολμίας να αμφισβητήσουν το κυρίαρχο ρεύμα της εποχής.

   Στην Πολωνία, οι εκεί ηγέτες αποφάσισαν πρόπερσι να πουν "όχι, ευχαριστώ" στο ευρώ και να παγώσουν τις διαδικασίες εισδοχής τους, προφανώς αναλογιζόμενοι όλα αυτά που γράφεις και που δεν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας τους. Την τύχη που είχα -και μάλιστα ομαδόν-, την είδαμε ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωί, σε ένα χωράφι επί ρωσικού εδάφους...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Αυριανιστής 06/01/2012 23:47:41

    διόρθωση: την τύχη που είχαν

 11. unfair avatar
  unfair 06/01/2012 21:26:05

  Για να γίνει "επιστροφή" στην δραχμή, χρειάζεται μια σοβαρή κ υπεύθυνη μελέτη πολλών μηνών αν όχι κ χρόνων! κ βέβαια, να γίνει ομαλά μέσα στην αγορά, κ όχι ανεξέλεγκτα!
  Κάτι σημαντικό είναι πως για να πάμε στην δραχμή, με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς της Ε.Ε. πρέπει να φύγουμε από την Ε.Ε.!
  Επίσης, ότι θυσίες έχουν γίνει μέχρι τώρα, πάνε χαμένες! Καθώς, ανταγωνιστικοί δεν θα γίνουμε μέσα σε μια νύχτα, κ ούτε με ασταθές νόμισμα, καθώς ο δανεισμός μας, μετά από την κήρυξη χρεοκοπίας, θα είναι σχεδόν αδύνατος.
  Όσο είμαστε στο ευρώ, κ τα δάνεια είναι στο ελληνικό δίκαιο, μπορούμε να πιέσουμε την ΕΚΤ να τυπώσει κ να μας δώσουν χρήματα. Από την στιγμή που βγούμε από την Ε.Ε. κ θα είμαστε με την δραχμή, θα είμαστε πραγματικά στο έλεος τους κ όχι όπως είναι τώρα τεχνητά!
  Μονομερώς αν είναι να χρεοκοπήσουμε μπορούμε κ στο ευρώ, έχουμε πλάτη το ελληνικό δίκαιο!
  Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να είμαστε κ κυρίαρχο κράτος.

 12. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 06/01/2012 22:24:17

  γ) Θα επιτρέψει την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω της ελεύθερης διακύμανσης της ισοτιμίας του νομίσματός της. Η καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε στα χρόνια του Μνημονίου, αποσκοπούσε ακριβώς στην “εσωτερική υποτίμηση” της οικονομίας της Ελλάδας. Προτιμότερη θα ήταν μια καθ’ όλα φυσιολογική νομισματική υποτίμηση, η οποία θα δώσει την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

  Αγαπητέ Επώνυμε,
  Το σημείο αυτό του άρθρου σου είναι και το κρίσιμο της όλης συζήτησης.
  Η νομισματική πολιτική έχει αποδειχτεί αποτελεσματική κατά περιόδους στην περίπτωση ΜΟΝΟΝ που υπάρχει παραγωγή. Λόγω εισόδου στις αγορές νέων παραγωγικών μονάδων κρατών με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, η υποτίμηση του νομίσματος βοηθάει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ στην ανταγωνιστικότητα. Αν, όμως, η χώρα που παρουσίασε μείωση της ανταγωνιστικότητάς της δε προχωρήσει ταυτόχρονα και σε πολιτικές αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της θα οδηγηθεί μεσοπρόθεσμα στην ίδια δυσμενή θέση.
  Στην περίπτωση της Ελλάδος το πρόβλημα είναι η έλλειψη παραγωγής και ακριβέστερα η ύπαρξη παραγόμενου προϊόντος μη ικανού να ενταχθεί σε όγκο στο διεθνές εμπόριο. Μία από τις αιτίες είναι το γεγονός πως η αγροτική μας παραγωγή είναι κατακερματισμένη σε μικρές μονάδες παραγωγής οι οποίες δεν έχουν επαρκείς πόρους οργάνωσης πωλήσεων και προβολής, αλλά ούτε και την αναγκαία φερεγγυότητα ποιότητας και παράδοσης με βάση τα συμφωνηθέντα. Παρουσιάζουν δε υψηλό οριακό κόστος.
  Οι κατά τόπους δε αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι πολλάκις σε μπακαλίστικο στάδιο.
  Επί του θέματος αυτού τυγχάνει να έχω άμεση εμπειρία.

  Για να έχουμε μία ποσοτική σταθερά στη συζήτησή μας πρέπει να δούμε τους όγκους εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων τα χρόνια της δραχμής και αυτά του ευρώ. Συναρτόμενα βέβαια στα χρονικά μεγέθη του διεθνούς εμπορίου.

  Συμπερασματικά, η απόκτηση ανταγωνιστικότητας μέσω υποτιμήσεων θα οδηγήσει στην περίπτωση της Ελλάδος σε ολική διάλυση της παραγωγής, αφού θα μεταθέτει την ανάγκη επέμβασης στις δομικές και θεσμικές αιτίες της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας.

  Όπως γνωρίζουμε, από το 1981 και ύστερα η χώρα αποβιομηχανοποιήθηκε. Ο αριθμός των παραγομένων προϊόντων μειώθηκε δραματικά.
  Αντίστοιχη διαδικασία μπακαλίστικης οργάνωσης της παραγωγής ακολουθήθηκε και στον τουρισμό.
  Πέρα δε των δομικών χαρακτηριστικών της παραγωγής μας, η χαμηλή ανταγωνιστικότητά της οφείλεται και στην μπακαλίστικη συμπεριφορά των επιχειρηματιών.
  Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν&είναι αλεξιπτωτιστές με διάθεση αρπαγής. Πόσοι απ΄ αυτούς επένδυσαν τα απαιτούμενα ποσοστά κέρδους των εταιριών τους για την περεταίρω εξέλιξη της ποιότητας των προϊόντων τους και την αύξηση της παραγωγικότητας με νέα συστήματα παραγωγής;
  Έχουμε το αναγκαίο και επαρκές νομικό και θεσμικό πλαίσιο που να επιβάλει και ταυτόχρονα να δίνει κίνητρα για την ορθολογική και επαγγελματική συμπεριφορά των επιχειρηματιών;

  Γνωρίζουμε πως όχι. Ας φτιάξουμε πρώτα αυτό και μετά συζητάμε, για το αν η δραχμή ή το ευρώ είναι καλύτερο εργαλείο για την δημιουργία παραγωγής και ανάπτυξης.
  Τελειώνοντας θα ήθελα να παρατηρήσω ότι στις μαύρες μέρες που ζούμε η λέξη «ανάπτυξη» αποκτά μεταφυσική χροιά, λες και δεν είναι το αυτονόητο.

  • Pelargos o Stylisios avatar
   Pelargos o Stylisios @ Μανιάτης 06/01/2012 22:30:34

   Η διάλυση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έγινε για τις μεν αγροτικές , λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (όλα έχουν προβλεφθεί και καταγγελθεί από την συνθήκη τού Μάαστριχτ ήδη ) , για δε τις μεταποιητικές και εμπορικές λόγω της ελευθερίας διακινήσεως κεφαλαίων και προϊόντων.
   Έτσι η πολυεθνική έκλεισε το μπακάλικο και το μαραγκό της γειτονιάς , και ο χ Λαναράς πήρε τις μονάδες του και πήγε 30 χλμ από τα σύνορα στην Βουλγαρία , όπου βρίσκει είλωτες με 10 ευρω μεροκάματο και φορολογία στο 30% της ελληνικής.

 13. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 06/01/2012 22:43:02

  Αν και δεν είναι καθόλου έτσι, αλλά ας το δεχτώ. Τι θα μπορούσε με τα μπακάλικες βιομηχανίες να εξαγάγεις;
  Προφανώς δεν γνωρίζεις την διεφθαρμένη και καταστροφική πολιτική των αρχών της δεκαετίας του 1980 του ΑΓΠ και του Αρσένη περί "νέων τσακιών".
  Αυτό και οι σοσιαλιστικοί συνεταιρισμοί, καθώς και η ασυδοσία στο όνομα "των δικών μας παιδιών" κατέστρεψαν την παραγωγή, αλλά και την ηθική εργατικότητας των μεταπολυτεχνικών γενιών.

  • Pelargos o Stylisios avatar
   Pelargos o Stylisios @ Μανιάτης 06/01/2012 23:25:47

   Λάθος.
   Το χρέος διπλασιάστηκε την περίοδο 1990-1993.
   Από τα 9.200 δισ. δρχ. (65,7% του ΑΕΠ) το 1989 έφτασε το 1993 που ανέλαβε και πάλι το ΠΑΣΟΚ να ανέλθει στα 23.000 δισ. δρχ. (68,8 δισ. ευρώ και 98 % του ΑΕΠ)

   Για να μην πούμε για το έγκλημα Μητσοτάκη του 1964.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Pelargos o Stylisios 06/01/2012 23:39:04

    Βασικός κανόνας: τα στατιστικά στοιχεία και γενικά τα ποσοτικά μεγέθη αυτά καθ΄εαυτά δεν λένε τίποτα. Η ανάγνωσή τους προϋποθέτει συνάρτηση με σειρά ποιοτικών και συγκυριακών παραγόντων.
    Εξ αλλου το 1980 ήταν περίπου 27%,
    Το πρόβλημα του δημοσίου χρέους είναι γενικότερο πρόβλημα και των καλών οικονομιών.
    Αλλά, ας το αφήσουμε για άλλη συζήτηση.

    • Pelargos o Stylisios avatar
     Pelargos o Stylisios @ Μανιάτης 07/01/2012 11:24:49

     Όταν ζοριζόμαστε «ας το αφήσουμε για άλλη συζήτηση». Απάντηση εδώ και τώρα παρακαλώ!
     Ήταν 9,2 τρις δρχς το χρέος το 1989;
     Έγινε 21 τρις δρχς μόλις παρέδωσε ο νεοφιλελεύθερος εσμός Μητσοτάκη-Μάνου-Ανδριανόπουλου-Κοντογιαννόπουλου και σία;

     ΝΑΙ ή ΌΧΙ ;

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Pelargos o Stylisios 07/01/2012 12:03:04

      Είσαι εμπαθής κα χωρίς γνώσεις επί του αντικειμένου.
      Διάζει ή Ριζοσπάστη ή Αυριανή.
      Ούτε καν μαρζιστική διαλεκτική δεν γνωρίζεις.
      Δεν με στρίμωξες καθόλου. Απλά θεωρώ περιττό τη μαζί σου συζήτηση.
      Τι κατέστρεψε την Ελλάδα;
      Η νοοτροπία που και σε κουβαλάς.

     • Pelargos o Stylisios avatar
      Pelargos o Stylisios @ Μανιάτης 07/01/2012 12:09:49

      Από την Καθημερινή και τα Νέα που έχεις εσύ στο προσκεφάλι σου , προτιμότερη η Αυριανή και ο Ριζοσπάστης.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Pelargos o Stylisios 07/01/2012 11:25:37

    Αυτό που έγινε την περίοδο 1990-93 και πολλαπλασιάστηκε το χρέος, ήταν οι καταπτώσεις εγγυήσεων που είχε δώσει αφειδώς σε κρατικούς οργανισμούς το ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν το σύνολο αυτής της αύξησης ήταν καθαρά πασοκικής προέλευσης. Παράλληλα με τις εγγυήσεις που έσκαγαν, το έλλειμμα σχεδόν 20% που είχε αφήσει το ΠΑΣΟΚ εξακολουθούσε να κατατρώγει τις σάρκες της οικονομίας και να δίνει τη δική του δυναμική στο χρέος ακόμη και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 1993.

    • Pelargos o Stylisios avatar
     Pelargos o Stylisios @ Διογένης 07/01/2012 12:07:29

     Το έλλειμμα το 1993 έφτασε στο 14% του ΑΕΠ λόγω των φορομπηχτικών, υφεσιακών μέτρων της νεοφιλελεύθερης συμμορίας Μητσοτάκη.

     h--p://thenetwar.com/2010/05/to-ellimma-1970-2010/

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Pelargos o Stylisios 08/01/2012 15:35:12

    Αυτή η τριετία 90-93 που μας πέθανε στη λιτότητα με 0% πραγματικές αυξήσεις, διπλασίασε το φόρο στη βενζίνη, ξεπούλησε την ΑΓΕΤ, έκλεισε την Π-Π, πως γίνεται να διπλασιάστηκε το χρέος της χώρας; Ποιοι τα έφαγαν; Γιατί προσέλαβε 8000 κόσμο σε μια νύχτα στη ΔΕΗ και δεν είχαν καρέκλα να κάτσουν; Έτσι βουλιάζει μέχρι χρεωκοπίας ένα κράτος σε 10 χρόνια. Με λιτότητες στυλ μητροδράκουλα και κινέζου χωρίς ίχνος πραγματικής ανάπτυξης και με ξεπούλημα κερδοφόρων ΔΕΚΟ (τράπεζες), με κομπίνες (χρηματιστήριο, μίζενς, ομόλογα ταμείων, 10 φορές ακριβότερα δημόσια έργα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη), δώρα σε Γάλλους (γέφυρα Ρίο-Αντίρριο) και Γερμανούς (αεροδρόμιο ποτ χρωστούν μισό δις Ε από ΦΠΑ), και πόσα άλλα. Η φυλακή είναι μικρή ποινή για τέτοιους πράκτορες (Έλληνες δεν είναι πάντως για να τους πω προδότες).

 14. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 06/01/2012 22:49:41

  Επώνυμε καλωσόρισες και πάλι, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

  Η προσωπική μου εκτίμηση.

  Στη σκέψη της δραχμής δεν με πιάνει αναφυλαξία. Όμως, για να κουβεντιάσω στα σοβαρά το εγχείρημα, πρέπει να δώ πρώτα τρείς βασικές παραμέτρους να ικανοποιούνται ή να έχουν τεθεί οι βάσεις να πραγματωθούν.

  (α) πολιτικά αρραγές και ενωτικό εσωτερικό μέτωπο, αποφασισμένων ανθρώπων για την εν λόγω επιλογή.
  (β) οικονομική και θεσμική προετοιμασία καθώς και παραγωγικά κίνητρα στην εσωτερική αγορά.
  (γ) εξασφάλιση ή έστω ανεύρεση ή έστω ανίχνευση εναλλακτικών, των υφισταμένων, πηγών εξωτερικής χρηματοδότησης με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας.

  Κατά τα λοιπά, καλύπτομαι από τους προλαλήσαντες Μανιάτη και unfair.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ιεροφάντης 06/01/2012 23:54:19

   Ιεροφάντη, καλή χρονιά.

   Κακά τα ψέματα: "αρραγές εσωτερικό μέτωπο αποφασισμένων ανθρώπων για την εν λόγω επιλογή" θα δούμε μόνο όταν όλοι εμείς απαρνηθούμε οι ίδιοι την επιθυμία μας να αλλάζουμε iPhone και iPad κάθε χρόνο.

  • karenin avatar
   karenin @ Ιεροφάντης 07/01/2012 00:54:23

   Καλές και ανέξοδες οι ακαδημαικές συζητήσεις, αλλά ανούσιες όταν έχουν να κάνουν με εφιαλτικά προβλήματα που ζητούν εδώ και τώρα λύσεις και απαντήσεις. Η εύκολία με την οποία κάποιοι εδω αναφέρουν ότι το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα, είναι ανόητη ως ύποπτη, γιατί αποκρύπτουν επιμελώς τι ακριβώς σημαίνει παραμονή στο ευρώ μέσω δανειακής σύμβασης. Και μόνο το γεγονός ότι πάνω στο δίλημμα, ρίχνω τους δανειστές με στάση πληρωμών, η μεταφέρω μη βιώσιμο χρέος στα παιδιά μας, επιλέγει κάποιος το δεύτερο αβίαστα, είναι ντροπιαστικό και ανήθικο.
   Ας περιγράψει απο τους προλαλήσαντες κάποιος τι ακριβώς περιμένει την χώρα και τον λαό μετα την υπογραφή της σύμβασης,
   ας εξηγήσει το χωρίς τέλος γολγοθά που μας περιμένει, και τότε θα φανεί, οτιδήποτε άλλο αλλά όχι αυτό. Και όμως, ενώ αυτό θα συμβεί τώρα, εμείς θα συζητάμε χωρίς να παίρνουμε ξεκάθαρη θέση στο κυρίαρχο. Ο οπουρτονισμός και η υποκρισία της διανόησης, στο μεγαλείο της.
   εντός του μην

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ karenin 07/01/2012 01:18:30

    Όταν επί σειρά ετών ζούσαμε το όνειρο και βόσκαμε στα λιβάδια της ευτυχίας, θέλουμε τώρα άμεσες λύσεις!
    Αυτό κι αν είναι οπορτουνισμός!

    • koinos_nous avatar
     koinos_nous @ Μανιάτης 07/01/2012 08:04:25

     Ας το αφησουμε τοτε να το λυσουν τα παιδια μας.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ koinos_nous 07/01/2012 12:05:34

      Νομίζεις είναι τόσο εύκολο να διορθώνεις ότι επί δεκαετίες κατέστρεφες.

 15. Kraxx avatar
  Kraxx 06/01/2012 23:52:53

  Γιατι να ακούσω εσενα τα περίεργα που γράφεις και να μη ακουσω τους αρμόδιους της Ελλάδας της ΕΕκαι της ΟΝΕ που διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμαΔραχμης;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Kraxx 07/01/2012 00:01:28

   Εχμ... μήπως επειδή είδες πόση "αξιοπιστία" έχουν όλοι αυτοί οι "αρμόδιοι" δύο χρόνια τώρα;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Kraxx 08/01/2012 15:42:30

   Ώρα να ενεργοποιηθεί η λογική μας λοιπόν: Όταν ο αρμόδιος Μπαρόζο είπε -επισήμως- πως το μνημόνιο δημιουργήθηκε για να μείνουν ζωντανές οι τράπεζες (όχι τόσο οι δικές μας) ενώ μας έλεγαν οι πολιτικοί μας πως η χώρα έχει το πρόβλημα και τώρα το Μάρτιο 2012 από τη δόση των 80 δις τα 60 θα πάνε για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (έχουν πτωχεύσει ήδη δηλαδή και θα πληρώσουμε με την υποταγή της χώρας να τις σώσουμε!), όταν ο Στρος είπε πως ήταν προσυμφωνημένη προσφυγή στο ΔΝΤ, όταν η Μέρκελ θέλει να υποταχθούμε απόλυτα για να μας βοηθήσει, όταν -πάλι ο Μπαρόζο είπε πως- κακώς μπήκαμε στο Ε με τα οικονομικά στοιχεία που είχαμε τότε (ήξεραν λοιπόν τα πραγματικά νούμερα οι ευρωπαίοι...), που βλέπεις ειλικρίνεια; Πίστευε ότι θες αλλά αν περιμένεις από έμμισθους χαρτογιακάδες αλήθεια θα έχεις πεθάνει πριν την ακούσεις...

 16. gadas avatar
  gadas 07/01/2012 01:26:43

  Για οσους ονειρευονται δραχμη, δηλαδη απελευθερωση του λαου απο τον βρογχο της NWO ελληνιστη Νεας Ταξης Πραγματων, να θυμισω οτι το PSI plus εντος της εβδομαδας θα συμφωνηθει, και το νεο δανειο θα διεπεται απο το αγγλικο δικαιο και μετα θα περασει απο την δημοκρατικη μας βουλη με περισσοτερους απο 260 ψηφους απ' οτι φαινεται (και για να σας κανω μια ποσοστιαια αναγωγη 85% των βουλευτων). Ετσι για να μην ξεχνιομαστε και ονειρευομαστε εκτος θερους. Α, και να μην ξεχασω τη προσφατη τροπολογια με την οποια παραχωρεις το ακινητο σου στην εφορια αντι των χρεων σου, μηπως και καταλαβουμε για φορολογειται τοσο βαρια η ακινητη περιουσια, τωρα αν το ταιριαξεται κε με τις δηλωσεις των Γερμανων οτι η ιδιωτικη καταγεγραμμενη ακινητη περιουσια των Ελληνων ξεπερναει τα 600 δις ισως πονηρευτουμαι για που παει το καραβι των Ελληνων πολιτων. Και μην μου πειτε τα περι ηγεσιας και αλλαγης πολιτικης γιατι ειπαμε 260 ψηφαλακια τουλαχιστον.
  Καληνυχτα σας και υπνο ελαφρυ

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ gadas 08/01/2012 15:43:16

   Αν μου πεις αν θα πάει στη βουλή με τη διαδικασία των 180 ψήφων θα σου πω αν θα περάσει το αγγλικό δίκαιο...

 17. χρυσηίς avatar
  χρυσηίς 07/01/2012 01:54:58

  Σήμερα, 10 χρόνια μετά την κατάρρευση, και με την οικονομία να ανακάμπτει με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς , ο μέσος Αργεντίνος διαθέτει περίπου το 30% της αγοραστικής δύναμης που είχε πριν την κατάρρευση. Και μιλάμε για μια χώρα με σημαντική πρωτογενή παραγωγή και εξαγωγική δύναμη

  Aφιερωμένο σε όσους πιστεύουν ότι η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα είναι μια κάποια λύση .
  Εξαιρούνται βεβαίως όσοι έχουν να ωφεληθούν από αυτό -και είναι κάμποσοι, ξέρουν αυτοί-

  Καλή Χρονιά

  • Pelargos o Stylisios avatar
   Pelargos o Stylisios @ χρυσηίς 07/01/2012 11:18:31

   H Αργεντινή υποφέρει ακόμα γιατί δεν διέγραψε το σύνολο του χρέους της.
   Παρακαλώ τις πηγές της πληροφόρησης για τα περί 30% και λοιπά αστεία.

  • jctergal avatar
   jctergal @ χρυσηίς 08/01/2012 00:09:13

   To ΑΕΠ κατά κεφαλή της Αργεντινής έχει ανέβει 350% τα τελευταία 10 χρόνια. Το 30% από που το έβγαλες;

   Μαγικά νούμερα;

 18. οδυσσέας1 avatar
  οδυσσέας1 07/01/2012 09:50:41

  Eιναι προφανές οτι βρισκόμαστε σε στάση αμοιβαίας καχυποψίας.
  Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τους εταίρους μας οτι θα συνεχίσουν να μας κρατούν στο Ευρώ αφού πάρουν το Αγγλικό δίκαιο, και αυτοί δεν μας εμπιστεύονται οτι θα πάρουμε ΟΛΑ τα διαρθρωτικά μέτρα για να επανιδρύσουμε το κράτος, αν μας αφήσουν στο Ελληνικό δίκαιο.
  Μία λύση θα ήταν η λύση ΣΟΚ (πρόταση Μάνου) Η τρικοματική κυβέρνηση αφού έχει την έγκριση της συντριπτικής πέιψηφίας, ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ (που προβλέπονται ως το2020) ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. και οι εταίροι μας δίνουν ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΣΗ.
  Αλλες λύσεις δεν βλέπω πλήν της υφισταμένης. Εμείς (και ο Σαμαράς) υπογράφουμε τα πάντα εν λευκώ και αυτοί μας δίνουν με το σταγονόμετρο και με καθυστέρηση μέρος των δόσεων κάθα φορά και όσο αντέξουμε.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ οδυσσέας1 07/01/2012 13:09:27

   γραφεις ..ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΣΗ..
   αυτο δεν εχει γινει ποτε και πουθενα,
   αυτο που γινεται και ειναι η μονη ρεαλιστικη και εντιμη προταση
   - συμφωνεις σε πακετο μετρων και υπογραφεις μακροχρονια συμβαση χρηματοδοτησης
   - δεν αποκλειει επι μερους διορθωτικες κινησεις προσαρμογης στην πορεια αλλα αυτο ειναι τελειως διαφορετικο απο τον εμπαιγμο που υφιστανται οι Ελληνες απο τους Τροικανους.

   Οσον αφορα τα περι Αγγλικου δικαιου, η συζητηση εκει ειναι κενη περιεχομενου (κατα τη γνωμη μου.. και οπως εχω γραψει παλαιοτερα δεν νομιζω πως τιθεται καν ως θεμα στις διαπραγματευσεις ...)
   Σκεψου το... ζητας απο τους δανειστες σου να δεχτουν χασουρα..και την ιδια στιγμη για μελλοντικο δανεισμο τους αρνεισαι το πλαισιο που τους παρεχει τη μεγαλυτερη εξασφαλιση απο (πιθανη) μελλοντικη χασουρα..
   απο τη στιγμη που αυτη τη φορα σκοπευεις να τους αποπληρωσεις .. το πλαισιο πρεπει λογικα να φαινεται οτι σου ειναι αδιαφορο..

   • Pelargos o Stylisios avatar
    Pelargos o Stylisios @ rally monkey 07/01/2012 14:04:19

    Το πλαίσιο είναι fake εξ αρχής.
    Πρώτα κάθεσαι και βγάζεις τα κιτάπια να δείς αν χρωστάς, από πού σου λένε πως τα χρωστάς, πόσα είναι αυτά που πράγματι χρωστάς και ύστερα αποδέχεσαι τον ρόλο του υπάκουου και πειθήνιου χρεώστη.
    Επειδή το χρέος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, η αναγνώριση του μέσω της υπογραφής της νέας δανειακής είναι αιτία πολέμου .

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ Pelargos o Stylisios 07/01/2012 14:41:51

     ' Επειδή το χρέος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα' ... και εγω οταν ήμουνα μικροτερος πιστευα πως τα μώρα τα φερνει ο Πελαργος (..μη το παρεις στραβα), σοβαρα τωρα..

     οι εκδοσεις ομολογων εγιναν απο δημοκρατικα εκλεγμενες κυβερνησεις, με πρωτογνωρα ευνοικους όρους (χαμηλα επιτοκια σε σκληρο νομισμα, Ελληνικο δικαιο κλπ) και υποστηριχτηκαν απο ιδιωτες (αυτους απο τους οποιους οι Γερμανοι τωρα ζητανε να υπουστουν ζημίες.. ακριβως επειδη *δεν* ειναι Γερμανοι).
     Αυτα οσον αφορα το δημοσια διαπραγμετευσιμο χρεος ,
     Τα δανεια της Τροικα και οι συνθηκες κατω απο τις οποιες εγιναν, οπως και (ξεχασμενοι?) λογαριασμοι του παρελθοντος -Γερμανικες αποζημιωσεις, κατοχικα δανεια κλπ. Αυτα ειναι αλλη ιστορια, και μακαρι να αποκτησουμε την πατριωτικη ηγεσια που θα υπερασπιστει τις δικαιες Ελληνικες αξιωσεις που θαφτηκαν για δεκαετιες..

     • Pelargos o Stylisios avatar
      Pelargos o Stylisios @ rally monkey 07/01/2012 14:57:07

      Δεν είναι καθόλου άλλη ιστορία.
      Είναι Η ιστορία.
      Ξέρεις πώς έχει υπογραφεί στο πρώτο Μνημόνιο διάταξη με την οποία απαγορεύεται συμψηφισμός των δικών μας υποτιθέμενων χρεών με τις τυχόν οφειλές των υποτιθέμενων δανειστών προς εμάς;
      Η τελευταία σου πρόταση δείχνει το κύριο αίτιο της κακοδαιμονίας μας.
      Όσο για την πρώτη σου πρόταση, είναι εύκολο να σου αποδείξω πως δεν χρωστάμε μία γιατί έχουμε πληρώσει τα πάντα 4 και 5 φορές . Ίσως το πράξω, με στοιχεία, αν ξεβαρεθώ.

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ rally monkey 07/01/2012 15:27:29

      Τα περι μη-συμψηφισμου ομολογώ δεν τα γνωριζω, τα θεωρώ όμως λογιστική λεπτομέρεια και η λογιστική υποτάσσεται στην πολιτική (συνηθως)
      Αυτά οφείλουν να ειναι μερος της συνολικοτερης πολιτικης διευθετησης που πρεπει να ειναι η νο1 εθνικη επιδίωξη για την κυβερνηση που θα προκυψει απο εθνικες εκλογές.
      Το κακο ειναι οτι οι πολιτες (παραδοξως) δεν ενδιαφερονται για τετοιες 'λεπτομερειες' οταν το βιοτικο τους επιπεδο εχει πεσει και απειλειται να πεσει περισσοτερο.
      Για το x4-5 ποσο αποπληρωμης διατηρώ σοβαροτατες επιφυλάξεις..θα ηταν οντως ενδιαφερον αν δω στοιχεία αν και οπως ειπα υποψιαζομαι λογιστικές παρερμηνειες στο συγκεκριμενο.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ rally monkey 08/01/2012 15:47:45

      Αν δεν ισχύει το Χ4 και πάνω πως γίνεται όλα τα κράτη να χρωστούν συνολικά 10 φορές όσο το παγκόσμιο ΑΕΠ ενώ έχουν ήδη αποπληρώσει μεγάλο μέρος των χρεών τους; Λογικότατο είναι...

 19. Pelargos o Stylisios avatar
  Pelargos o Stylisios 07/01/2012 11:51:05

  GPD per capital ARGENTINA

  1999 10,000
  2000 12,900
  2002 10,200
  2003 11,200
  2004 12,400
  2005 13,700
  2006 15,200
  2007 13,100
  2008 14,200
  2009 13,900
  2010 14,700

  Aντιστοιχία περίπου ίδια με την αγοραστική δύναμη (Purchasing Power Parity)
  h--p://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=65&c=ar&l=en

  Source: CIA World Factbook

 20. vaskon avatar
  vaskon 07/01/2012 13:55:20

  Η επιστροφη στην δραχμη με αυτο το πολιτικο προσωπικο, θα ειναι το ιδιο καταστροφικη οσο και η παραμονη στο ευρω. Ολα αυτα βεβαια, μετα την υπογραφη της συμβασης και την υπαγωγη των νεων ομολογων στο αγγλικο δικαιο, δεν εχουν καμμια σημασια. Τα παιδια μας θα μεγαλωσουν σε μια κατασχεμενη πατριδα, και θα εργασθουν(?) με κινεζικους εργασιακους ορους.
  Αν αυτο μπορουσε να ανατραπει, δεν θα πειραζε καθολου να ζουσαμε στην Ελλαδα της δραχμης, αφου τα παιδια μας θα ειχαν πλεον προοπτικες.

 21. rally monkey avatar
  rally monkey 07/01/2012 15:08:42

  Αυτο για τον Επωνυμο,
  εχουν σπασει πληκτρολογια γραφοντας για τα υπερ και τα κατα μιας επιστροφης σε εθνικο νομισμα (προσφιλες αντικειμενο συζητησης μου με τον αξιοτιμο σχολιαστη ΠΗΛΕΑ)
  Η γνωμη μου ειναι πως τα περισσοτερα 'οικονομικο-φανή' επιχειρήματα υπερ της επιστροφης σε ΔΡΧ (ανταγωνιστικοτητες, ανεξαρτησια νομισματικης πολιτικης κλπ..) στην καλυτέρα μπαζουν νερα.. και μπορω να ανασυρω παλιοτερα σχολια με επιχειρηματολογία,
  Εχω καταληξει ότι Δεν μπορεις να αποδειξεις ex ante τι ειναι 'καλυτερο' ειτε υποστηριζεις ΔΡΧ ειτε οχι
  Το βασικο προβλημα με την επιστροφη ΔΡΧ ειναι οτι ειναι δρομος χωρις γυρισμο οσον αφορα την καταστροφη αξιων που εμπεριεχει το εγχειρημα
  Ενα σημειο που λειπει απο την πολυ καλη αναλυση σου πιο πανω ειναι να διευκρινισουμε αν ειναι εξυπηρετει το εθνκό συμφερον να αντιμετωπιζεται η Ελλαδα ως μεμονωμενη περιπτωση ή ως μερος μιας παν-ευρωπαικης
  διευθετησης του προβληματος χρεους.
  Μπορει τελικα το ΕΥΡΩ να μην επιβιωσει με την σημερινη μορφη μεσα στα επομενα χρονια,
  Οι συνεπειες ομως μιας μονομερους αποχωρησεις θα ειναι πιο τραγικες για την Ελλάδα ακομα και απ'αυτες που περιγραφει ο κ. Προβοπουλος
  (επ'ευκαιρία το γεγονος οτι ο εν λογω κ. πρεπει να αντιμετωπισει τη δικαιοσυνη δεν σημαινει οτι οσα λεει ειναι υποχρεωτικα λαθος..)
  Η συζητηση βεβαια ΔΡΧ ή οχι θα συνεχιζεται χωρις κανενας να μπορει να αποδειξει τιποτα...θα μαθουμε εκ των υστερων...μετα απο 10ετια..
  Φανταζομαι πως μετα τον Β' ΠΠ αρκετοί φανταζοταν το μελλον της Ελλάδας λαμπρο πισω απο το Σιδηρουν Παραπετασμα, και δεν υπηρχε ικανος αριθμος επιχειρηματων να τους πεισει για το αντιθετο, κατι τετοιο συμβαινει και τώρα..
  Ας ελπισουμε ότι η Τυχη θα ειναι μαζι μας και αυτη την φορά!
  Καλη Χρονιά

 22. jctergal avatar
  jctergal 08/01/2012 00:20:35

  http://www.indexmundi.com/greece/current_account_balance.html

  το διάγραμμα τα λέει όλα.

  1994 0% έλλειμμα. 2000 2% και 2008 έλλειμμα 60 δις δολάρια.

  Από τότε που μπήκε στο ευρώ η Ελληνική οικονομία έχασα πάνω από 300 δις δολάρια.

  Το θέμα είναι ότι εμείς μιλάμε με νούμερα κ γεγονότα, εσύ με θεωρίες κ επιχειρήματα του αέρα.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ jctergal 08/01/2012 02:04:26

   'η Ελληνική οικονομία έχασα πάνω από 300 δις '
   να υποθεσω τωρα ότι εσυ τωρα ερμήνευσες το διαγραμμα...;

   • jctergal avatar
    jctergal @ rally monkey 08/01/2012 11:04:31

    Κάνε μια απλή πρόσθεση στα ελλείμματα των τελευταίων 9 χρόνων. Απαιτεί βέβαια αριθμητική δημοτικού.

    2001: 10 δις
    2002: 10 δις
    2003: 13δις
    2004: 14δις
    2005: 18 δις
    2006: 30 δις
    2007: 45 δις
    2008: 50 δις
    2009: 36 δις
    2010: 30 δις
    2011: 30 δις

    = 290 δις

    Χαρακτηριστικά οι απώλειες της Ελληνικής οικονομίας το 1993 ήταν λιγότερες από 1 δις και το 1994 μηδενικές.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ rally monkey 08/01/2012 14:19:03

    Δεν αφμισβητω ουτε τα νουμερα ουτε το γεγονος ο'τι γιναμε λιγοτερο ανταγωνιστικοι εντος ευροζωνης

    Ειναι Τελειως διαφορετικο ομως να αναφέρεσαι στο πως ηταν ο κοσμος στις αρχες τις δεκαετιας του '90 και να υποστηριζεις οτι εξοδος απο το ΕΥΡΩ θα τα λυσει ολα και θα επιστρεψει τη χωρα στο ιδιο σημειο.

    Δηλαδη σοβαρα..ολο μας το προβλημα ειναι να μηδενισουμε το ελλειμα τρεχουσων συναλλαγων;

    Που ακομα και ετσι να ήταν .. μπορεις (και πρεπει) να το πετυχεις με περισσοτερη προσπαθεια χωρις αμεσση εξοδο απο το ΕΥΡΩ - και οχι βίααια μεσω της καταρρευσης του κατα κεφαλην ΑΕΠ.

    Υπαρχουν και οι αλλοι βεβαια που επιθυμουν να επιστρεψουν την επιχειρηση τους στην 'ανταγωνιστικοτητα΄ των '90ς με μεροκαματα Κινας/Μαλαισιας κλπ.. (Βουλγαρια φτασαμε ήδη)
    Μαλλον τους διαφευγει τι μεσολαβησε σε παγκοσμια κλιμακα τα τελευται 20 χρονια.
    Ε, λοιπον Αν αυτο ειναι το οραμα οικονομικης αναπτυξης - και ειναι τελειως ανεξαρτητο απο το ατομικο επιπεδο διαβιωσης (και μην σε κοροιδευουν.. υπαρχει και πολυ πολύ πιο κατω απο εδω που ειμαστε) τοτε τι να πω.. γουστα ειναι αυτά.

    • jctergal avatar
     jctergal @ rally monkey 08/01/2012 14:43:43

     1. Άποψη μου για έξοδο από το ευρώ

     Καταρχήν δεν μίλησα καν για την έξοδο από το ευρώ, διότι ΔΕΝ έχω μελετήσει τις συνέπειες επαρκώς.

     Μίλησα ότι το ευρώ έχει καταστρέψει την Ελληνική (και όχι μόνο) οικονομία. Κ τα νούμερα το αποδεικνύουν όταν έχεις 3.000%-5.000% αύξηση του ελλείμματος στις τρέχουσες συναλλαγές μέσα σε 10-15 χρόνια, είναι φανερό ότι το ευρώ διέλυσε την οικονομία.

     Με 5% έλλειμμα στο ΑΕΠ έχεις πρόβλημα (πας για χρεοκοπία), η Ελλάδα στο ευρώ έφτασε στο -16.5% κ όλοι μας παραμύθιαζαν για την ισχυρή Ελλάδα του ευρώ κ τα τρώγαμε.

     Τα νούμερα δείχνουν ότι η τρέχουσα πορεία εντός του ευρώ έχει ήδη καταστρέψει τη χώρα κ θα συνεχίσει να την καταστρέφει με χειρότερους ρυθμούς. Κάτι ΠΡΕΠΕΙ να ΑΛΛΆΞΕΙ.

     2. Όραμα οικονομικής ανάπτυξης

     Δεύτερον στα σχόλια δεν ανέφερα τίποτα για όραμα της οικονομικής ανάπτυξης.

     Προσωπικά, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες κ μπορεί να διαπρέψει π.χ.:

     - Στις νέες τεχνολογίες (λογισμικό, φαρμακοβιομηχανία, βιοτεχνολογία)
     - Να επεκτείνει τον ρόλο της στις μεταφορές (πέρα από τη ναυτιλία)
     - Στα τρόφιμα
     - Στην ενέργεια

     και πολλά άλλα.

     Αλλά το να μεταμορφώσεις μια οικονομία δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει σε 1 χρόνο. Οικονομίες έχουν καταφέρει να μεταμορφωθούν στο παρελθόν (Ιαπωνία, Ν.Κορέα, Σιγκαπούρη, σήμερα η Κίνα κ το Βιετνάμ, η Ρωσία στην δεκαετία του '30 κ άλλες). Δεν είναι όμως μια απλή διαδικασία:

     1. Θέλει πολιτική ηγεσία πολύ υψηλού επιπέδου (εμείς έχουμε ΓΑΠ κ δεν συμμαζεύεται)
     2. Και δεν μπορείς να έχεις την νομισματική πολιτική εναντίον σου

     Το να μετατρέψεις ένα κάρο σε Ferrari είναι πολύ δύσκολο κ θέλει χρόνια. Να το κάνεις χωρίς βενζίνη, εργαλεία και μέταλλα είναι όμως αδύνατον.

     Η Ελλάδα ήταν από τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου μετά τον πόλεμο (παρόλο που δεν της δόθηκαν οι αποζημιώσεις κ το κατοχικό δάνειο) από το 1950 μέχρι κ το 1970. Αυτά έγιναν επί δραχμής κ όχι με ευρώ.

    • jctergal avatar
     jctergal @ rally monkey 08/01/2012 14:47:43

     Ναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρα είναι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

     Αυτό προκάλεσε την διόγκωση του κρατικού χρέους κ αυτό προκαλεί την ανεργία κ την ύφεση.

     ΑΕΠ = Κρατικές Δαπάνες + Επενδύσεις + Κατανάλωση - Εμπορικό Έλλειμμα

     Αν η Ελλάδα μείωνε το εμπορικό της έλλειμμα κατά 30%, αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαμε αρκετή ανάπτυξη ώστε να πληρώσουμε όλο το χρέος μας.

     Αν η Ελλάδα είχε εμπορικό πλεόνασμα μόνο 1% στο ΑΕΠ, τότε θα είχαμε ανάπτυξη 11% πάνω δηλαδή από την Κίνα κ το χρέος της Ελλάδας θα εκμηδενιζόταν.

 23. jctergal avatar
  jctergal 08/01/2012 11:06:48

  Με άλλα λόγια η Ελληνική οικονομία στο ευρώ έχασε σε εμπορικό έλλειμμα σε 10 χρόνια, όσα περίπου θα έχανε σε 300 χρόνια με δραχμή.

 24. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/01/2012 13:55:47

  Eπώνυμε καλή χρονιά!

  Καλώς όρισες πάλι!

  Quantitative Easing με Δραχμή λέγεται χοντρικά το πλαίσιο που περιγράφεις (νομισματική χρηματοδότηση = ποσοτική διευκόλυνση

  Και γρήγορα γιατί μας βλέπω στην Ανταλλακτική Οικονομία ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΣΟ ΕΛΠΙΖΑΝ ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ (ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ)

  "ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ"

 25. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 08/01/2012 15:28:48

  Πέτυχες διάνα!

 26. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 08/01/2012 15:45:37

  Πως θα δημιουργήσω χωρίς ψευδή και "αεράτα" στοιχεία εντυπώσεις για θα τρομοκρατήσω τον Έλληνα ώστε να μη θελήσει να ελευθερωθεί από τη θηλιά του ευρώ που τον πνίγει αργά και σταθερά μέχρι να πεθάνει;

 27. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 08/01/2012 15:51:23

  Βεβαίως και το μεγάλο πρόβλημα είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ώστε να κρατήσεις σχετικά σταθερή ισοτιμία του εθνικού νομίσματος και να μην ανεβοκατεβαίνει 10% ανά ημέρα παρά μόνο όταν θα το επιδιώξεις ως κράτος παρεμβαίνοντας και αγοράζοντας ή πουλώντας. Για αυτό το λόγο ο καθορισμός ΑΟΖ και η συνέχεια είναι απαραίτητες ενέργειες μετά την έξοδο από την ευρωζώνη...

 28. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 08/01/2012 15:51:58

  Που να καταλάβουν τόσο απλά πράγματα όσοι βλέπουν μέγκα και σκάι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.