#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/12/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέαΟι περισσότεροι σοβαροί αναλυτές δεν δυσκολεύονται να παραδεχτούν πως σήμερα στην χώρα μας εξακολουθούμε να συντηρούμε έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα. Οι μόνες διαφορετικές φωνές που «ακούγονται» είναι από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσίων υπαλλήλων και – παραδόξως – από τον …. ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται διατήρηση ή και γιγάντωση του κρατικού Λεβιάθαν που απορροφά και την τελευταία ικμάδα ρευστού του καταρρακωμένου και πολύπαθου ιδιωτικού τομέα μέσω άμεσων και – κυρίως – έμμεσων φόρων.

Οι περισσότεροι που δεν συμφωνούν με αυτή την πραγματικότητα, συντηρούν και επισείουν για αντίλογο, ορισμένους αστικούς μύθους που περιστασιακά έχουμε ήδη διαπραγματευτεί από αυτή την θέση αλλά ήρθε η ώρα να τους αναλύσουμε συνολικά και εμπεριστατωμένα.

Η σύγκριση του κόστους ως ποσοστό του ΑΕΠ των δημοσίων υπαλλήλων ή του αριθμού τους ως ποσοστό του πληθυσμού αναλογικά με χώρες της Βόρειας Ευρώπης είναι ο προσφιλέστερος τέτοιος μύθος των υπερασπιστών του μεγάλου δημόσιου τομέα. Αυτή η σύγκριση όμως είναι εντελώς προσχηματική και έωλη, παραγνωρίζοντας τελείως την παραγωγικότητα των αντίστοιχων τομέων ανάμεσα στα υπό σύγκριση κράτη. Δηλαδή, οι υπηρεσίες που παρέχονται στον πολίτη αυτών των κρατών από τον αντίστοιχο δημόσιο τομέα τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα είναι εκτός συναγωνισμού και πάντως εκτός συγκρίσεως με τις αντίστοιχες υπηρεσίες που παρέχει ο ελληνικός δημόσιος τομέας. Είναι δηλαδή σα να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια με μοναδικό μέτρο σύγκρισης το μέγεθός τους. Δυστυχώς η ελάχιστη παραγωγικότητα του ελληνικού δημόσιου τομέα, καθιστά παρόμοιες συγκρίσεις φαιδρές και εντελώς άνευ αντικειμένου. Αν προσθέσουμε το γεγονός πως στον ελληνικό δημόσιο τομέα πολλές θέσεις υπαλλήλων είναι θέσεις υποαπασχόλησης ή και αργομισθίας (τα παραδείγματα πάμπολλα, ξεφεύγουν από τα όρια μιας μικρής ανάλυσης), το αντίστοιχο επιχείρημα καθίσταται παντελώς «εκ του πονηρού».

Ένας πολύ διαδεδομένος μύθος επίσης, λέει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν φόρους στο κράτος και άρα παράγουν πλούτο για τα δημόσια οικονομικά, συμβάλλοντας στην πληρωμή των μισθών και των συντάξεών τους. Πολλοί μάλιστα φτάνουν στο σημείο να τους χαρακτηρίζουν «συνήθη υποζύγια» της άμεσης φορολογίας. Αστεία πράγματα! Το κράτος δηλαδή αποκτά πλούτο, παίρνοντας τα λεφτά από την μία του τσέπη και βάζοντάς τα στην άλλη! Απλώς η άμεση φορολογία (κυρίως μετά το φορολογικό του 2011 που άρχισαν πραγματικά να μην παίρνουν επιστροφή φόρων η πλειοψηφία των ΔΥ μιας και πρωτύτερα οι περισσότεροι από αυτούς ακόμη και αυτές τις μικρές κρατήσεις φόρου τις έπαιρναν πίσω ως επιστροφή φόρου), αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο για το κράτος να πληρώνει λιγότερα λεφτά «στο χέρι» στους υπαλλήλους του.

Ένας άλλος μύθος με τον οποίο έχουμε καταπιαστεί αρκετές φορές, αφορά την συμβολή των δημόσιων υπαλλήλων στην κατανάλωση μέσω των μισθών τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη «μπούρδα» (μετά συγχωρήσεως)! Όσο οι μισθοί προερχόταν από εξωτερικό δανεισμό ή (παλιότερα) από κοπή επιπλέον νομίσματος, κάτι τέτοιο φαινόταν κάπως λογικό. Τώρα όμως που αυτοί οι μισθοί προέρχονται στο σύνολό τους από αντίστοιχη «αφαίμαξη» της πραγματικής αγοράς μέσω αυξημένων έμμεσων και άμεσων φόρων, αυτή η «μπούρδα» καταντά κυριολεκτικά γελοιότητα. Αυτό μεγεθύνεται έτι περεταίρω, στον βαθμό που το πραγματικό κόστος εκάστου δημοσίου υπαλλήλου είναι κλάσμα μόνο του καθαρού μισθού του μέρος του οποίου (ειδικά για τους υψηλόμισθους) πηγαίνει στην κατανάλωση.

Το πραγματικό κόστος εκάστου δημοσίου υπαλλήλου όμως δεν είναι μονάχα ο μισθός του! Κάθε δημόσιος υπάλληλος έχει επί πλέον έξοδα (στέγαση, φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση, αναλώσιμα, κόστος υπαλλήλων που βγάζουν τον μισθό του, τις άδειές του, κόστος των προϊσταμένων του, εισφορές υγείας και σύνταξης, κ.α.π.). Όλα αυτά τα έξοδα διπλασιάζουν – στην καλύτερη περίπτωση – το κόστος ενός δημοσίου υπαλλήλου και ανεβάζουν τα συνολικά απευθείας  έξοδα του κράτους για τους δημοσίους υπαλλήλους στα 32 δις ευρώ περίπου (16 δις μισθοδοσία Χ 2). Σε αυτό το δεδηλωμένο κόστος ας προσπαθήσουμε να προσθέσουμε και το άδηλο κόστος με το οποίο ο συγκεκριμένος υπερτροφικός και αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας επιβαρύνει τα δημόσια έξοδα. Οι δύο «ιμάντες» μεταφοράς αυτού του κόστους στα δημόσια οικονομικά είναι η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Το κόστος της γραφειοκρατίας που προκαλεί εκ της υπάρξεώς του και μόνον αυτός ο υπερμεγέθης και δυσκίνητος δημόσιος τομέας έχει υπολογιστεί  πως φτάνει τα 14 δις ευρώ ετησίως (6,8% του ΑΕΠ). Η συνολική διαφθορά στην Ελλάδα υπολογίζεται πως είναι της τάξης των 28 δις περίπου ετησίως για το 2011 αυξημένη κατά πολύ από προηγούμενα χρόνια. Αν – πολύ συντηρητικά – δεχθούμε πως το 50% της διαφθοράς οφείλεται και δημιουργείται στον δημόσιο τομέα (όπου υπάρχουν και οι «πρωταθλητές» του είδους: νοσοκομεία, εφορίες, πολεοδομίες, κ.α.), μιλάμε για 14 δις ευρώ το χρόνο ή άλλο ένα 7% του ΑΕΠ! Τα νούμερα αυτά δεν φαίνονται εξωπραγματικά αν σκεφτούμε πως χώρες που περιόρισαν το (πολύ μεγάλο) φαινόμενο της διαφθοράς που τις ταλαιπωρούσε κατά ένα ποσοστό μονάχα, πέτυχαν αύξηση των εσόδων τους κατά 4% του ΑΕΠ τους (π.χ. η Βουλγαρία).

Συνολικά δηλαδή από δηλωμένα και άδηλα έξοδα, έχουμε ένα συνολικό ποσόν κόστους του σημερινού διογκωμένου δημόσιου τομέα, της τάξης των 32+28 = 60 δις ευρώ περίπου. Αυτό το τεράστιο έξοδο, καλείται να το επωμιστεί εξολοκλήρου ο ελληνικός λαός μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων.

Είναι φανερό πως αυτό το κόστος είναι δυσβάστακτο και δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσει να το υποστηρίζει επί μακρόν το παραπαίον παραγωγικό δυναμικό κομμάτι των ελλήνων εργαζομένων. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να καταστεί με διαδικασίες – εξπρές μικρότερος, παραγωγικότερος και αποτελεσματικότερος. Η γραμμή για μηδενικές απολύσεις, δεν είναι δυνατόν να παραμείνει,  εκτός και αν επιστρέψουμε στην δραχμή και αρχίζουμε να κόβουμε «παλιόχαρτα» με τα οποία θα πληρώνουμε εικονικά ο ένας τον άλλον. Η βασική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για διατήρηση και μεγέθυνση του δημόσιου τομέα, προσκρούει στην λογική, εκτός και αν συνοδεύεται από επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, πράγμα που θα πρέπει να μας το πούνε καθαρά. Αλλιώς, πρέπει να δεχτούν πως αυτό το φαύλο, αντιπαραγωγικό και πλεονασματικό σε ανθρώπους – υπαλλήλους Δημόσιο πρέπει να περιοριστεί δραματικά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα «στεγνώσει» εντελώς η οικονομία. Και ελπίδα ανάκαμψης δεν θα έχει απομείνει καμιά. Η λογική και τα νούμερα λένε πως ένα από τα κλειδιά της σωτηρίας της χώρας είναι ο περιορισμός του πληθωρικού δημόσιου τομέα. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική προσβάλλει την νοημοσύνη του (όποιου) παραγωγικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας έχει απομείνει ακόμη όρθιο και θάβει για πάντα οποιαδήποτε ελπίδα αναστροφής του υφεσιακού σπιράλ στο οποίο έχουμε ως χώρα εισέλθει.

Akenaton

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4772684  γραφειοκρατία 7% του ΑΕΠ

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4777210  Βουλγαρία αύξηση των εσόδων της από πάταξη της διαφθοράς κατά 4% του ΑΕΠ της! Εύλογο για την Ελλάδα να υπολογίζουμε σε μια αύξηση της τάξης του 8% αν εξαλειφθεί η διαφθορά.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_18/05/2012_442790  το επίπεδο της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι στα 28 δις περίπου ετησίως. Αν τα μισά δεχτούμε ότι προέρχονται από τον δημόσιο τομέα είναι περίπου 14 δις ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Christos1979 avatar
  Christos1979 27/12/2012 10:44:25

  Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Το θέμα είναι ότι ο κ.Μάνος που μιλουσε για απολύσεις στο δημόσιο καταποντίστηκε στις εκλογές. ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι έλεγαν τα αντίθετα και τον κατηγορούσαν ως ανάλγητο....

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ Christos1979 27/12/2012 13:27:50

   Όταν όμως τον κάλεσε ο Σαμαράς να συστρατευθεί αυτός έκανε την πάπια αφαιρώντας δια της πλαγίας ένα ποσοστό από τις κυβερνητικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Πεισματική φιλοδοξία και αυταρέσκεια του κ. Μάνου που αποδυνάμωσε τα όποια σωστά έχει πει

  • akenaton avatar
   akenaton @ Christos1979 27/12/2012 14:31:49

   Που τον θυμηθήκατε αυτόν; Είναι "ανάμνηση παλιά" πια .....

 2. Στριφτόμπολας avatar
  Στριφτόμπολας 27/12/2012 10:58:54

  Τώρα με τη διαύγεια, όταν έχεις τελειώσει ένα «έγγραφο», μια δουλειά που καταλήγει σε συγκεκριμένους τύπους εγγράφων, πρέπει κάποιος να το πάει στο πρωτόκολλο, να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, να έρθει πίσω (κι αυτό το πίσω μπορεί να είναι μερικά χιλιόμετρα) να αναρτηθεί στη διαύγεια και στη συνέχεια, τυπώνεις το αναρτημένο με τον αριθμό ανάρτησης, εκτυπώνεις τον απαραίτητο αριθμό αντιγράφων και τα ξαναπάς στο πρωτόκολλο για διεκπεραίωση. Χαμαλοδουλειές σε γενικές γραμμές αλλά κάθε μία θέλει την ώρα της. Κι είναι επιπλέον δουλειά, κι όσο κάνεις αυτή τη δουλειά δεν μπορείς να κάνεις κάποια άλλη. Θα μπορούσε να γίνεται πιο γρήγορα και πιο ηλεκτρονικά (και πιο φτηνά) όμως με αυτό ακριβώς τον τρόπο γίνεται.
  Όλη αυτή η υποδειγματική οργάνωση και διοίκηση θα βελτιωθεί δια των απολύσεων;
  Μήπως να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι; Πόσοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις, πόσοι από την Εκπαίδευση, πόσοι από την Υγεία και πάει λέγοντας.
  Επειδή η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει αρκετούς λόγους απόλυσης, μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε με την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας. Και γιατί όχι από όσους εμποδίζουν την εφαρμογή της. Όχι επιλεκτικά, μόνο οι απολύσεις, αλλά με την εφαρμογή όλης της νομοθεσίας, για τις απολύσεις, τα φυμέ τζάμια στα αυτοκίνητα, τα αυθαίρετα, τις προεκλογικές δαπάνες, τις άδειες των καναλιών, το μέγιστο αριθμό τριων υπογραφών ανά έγγραφο, κλπ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Στριφτόμπολας 27/12/2012 14:30:49

   Συμφωνώ για την αυστηρή εφαρμογή αρχικά της νομοθεσίας. Και στους δημοσίους υπαλλήλους. Μετά ανδιοργάνωση και εφαρμογή των ΤΠΕ παντού και μτά τα ξαναλέμε.

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 27/12/2012 11:16:47

  Αφού τους γλύκανες όλους με την Χριστουγεννιάτικη ιστορία,πάρτε τωρα να'χετε.
  Δίκιο εχετε αλλά αυτό το ''παγόβουνο'' δεν σπάει με τίποτα

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μεγάλες στιγμές 27/12/2012 17:06:17

   Τότε, θα προσκρούσουμε πάνω του όπως ο Τιτανικός!

 4. ZORMPAS avatar
  ZORMPAS 27/12/2012 11:32:54

  Συμφωνώ απόλυτα μέ τό άρθρο,άς αφήσουμε τίς θεωρίες καί νά εξάλείουμε τίς βλακείες ,όπως π.χ. επί ΠΑΣΟΚ προιστάμενος πασόκος ,επί ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ προιστάμενος νεοδημοκράτης καί υφιστάμενος αντίθετα,χωρίς προαγωγή ούτε κατ'αρχαιότητα,ούτε κατ'επιλογή,από επιμόρφωση καί αξιολόγηση ούτε λόγος,από αποδοτικότητα καί παραγωγικότητα ξεχάστε το,κατά τά άλλα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ.-

  • akenaton avatar
   akenaton @ ZORMPAS 27/12/2012 17:31:06

   Χρόνια πολλά επίσης.

 5. Γιώργος Π. avatar
  Γιώργος Π. 27/12/2012 11:57:56

  Χρόνια πολλά akenaton.

  Θα ήθελα από την πλευρά μου να επισημάνω και τον ρόλο της αυτοδιοίκησης αλλά και των τοπικών παραγόντων, την κουλτούρα της "επιτυχίας" και τη στρεβλή αντίληψη της αποκέντρωσης.
  Η τελευταία από θεσμός διευκόλυσνης του κράτους και ισχυρής τοπικής ανάπτυξης, μετεξελίχθηκε σε «δυνάστης», επιβάλλοντας και άλλες βαθμίδες πίεσης και αιτημάτων προς το κράτος-πατερούλη.
  Ποιος θεωρείται "επιτυχημένος" αυτοδιοικητικός ή τοπικός βουλευτής εν γένει;
  Αυτός που ...πέτυχε, να φέρει ένα πανεπιστημιάκι, ένα στρατόπεδο, μια φυλακή στην περιφέρειά του!
  Αλήθεια, ποιος τα συντηρεί όλα αυτά;
  Αντί δηλαδή να αξιοποιήσει το εργαλείο της επιτροπής των περιφερειών, να ασχοληθεί με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, να παράξει προϊόν ανταγωνιστικό και να κατοχυρώσει την προέλευση, βασίστηκε στην επαιτεία.
  Και το τραγικό είναι ότι αφενός αυξάνουν τα δημοτικά τέλη και αφετέρου παριστάνουν τους θιγμένους "αντιμνημονιακούς" κήνσορες.
  Ε, παέι πολύ...

  Είναι βέβαια και άλλες οι παθογένειες, όπως λχ η αναποτελεσματικότητα των κρατικών υπηρεσιών (τα ελληνικά νοσοκομεία ΔΕΝ καταρτίζουν προϋπολογισμούς και εντός αυτών η κακοδιοίκηση ενισχύει τις εξωτερικές πληρωμές, την ίδια στιγμή που αντί για επαγγελματικό μάνατζμεντ, εφαρμόζεται η λογική της κομματοκρατίας κ.λπ..)

  Για το σύριζα και τις αριστεροδεξιές παραφυάδες του, απλά ισχύει ένας προσχηματικός λόγος και ενώ πρεσβεύουν τους τιμητές και υπερασπιστές των πολιτών που όντως υποφέρουμε, στην πραγματικότητα συντηρούν δημαγωγικά τις παθογένειες που μας οδηγούν σε αυτό το χάλι.
  Και μάλιστα διαθέτουν μια ημιεπίσημη κρυφοφανερή αντεθνική αντζέντα που προσωπικά με ενοχλεί αφάνταστα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργος Π. 27/12/2012 14:33:41

   Έχετε δίκιο σε όλα τα σημεία που θίγετε. Αυτό το στρεβλό μοντέλο πρέπει να αναθεωρηθεί από την βάση του. Όποιος δεν το βλέπει, είτε έχει προσωπικό συμφέρον είτε εθελοτυφλεί.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργος Π. 27/12/2012 16:43:57

   Και χρόνια σας πολλά επίσης !!!!!!!!!!!!

 6. Μανώλης avatar
  Μανώλης 27/12/2012 11:58:34

  Καλωσήλθατε, και εσείς, στον Παράδεισο του Νεο- φιλελευθερισμού! (αν και δεν νομίζω ότι φύγατε και ποτέ). Τι να πρωτο-πω: για τη Ρωσία του Γιέλτσιν, για τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία σήμερα, τη Ρουμανία. Τα "ιδεώδη" σας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια εκεί. Τις μαθηματικές σας εξισώσεις, αφήστε τις για τους αφελείς.....

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μανώλης 27/12/2012 14:38:01

   Τα νούμερα αγαπητέ λένε αλήθειες που καίνε. Αν δεν θέλουμε να τις δούμε, άλλο πράγμα. Τα νούμερα λένε πως δεν θα μπορέσει η φοροδοτική ικανότητα του παραγωγικού τομέα να καλύψει πλέον αυτό το τεράστιο κόστος του δημόσιου τομέα, ακόμη και αν μας πάρουν και τα ...... εσώρουχα. Όποιος πιστεύει πως αν εφαρμοστεί όπως έχει ο νέος φορολογικός νόμος θα πετύχει να εισπράξει όσα προϋπολογίζει, ζει μάλλον σε άλλη χώρα. Και τότε πως θα καλυφθεί το έλλειμμα; Δανεικά δεν υπάρχουν. Από τα τσιγάρα και τα ποτά; Μα .... θα σταματήσουμε να πίνουμε και να καπνίζουμε, ήη το κάνουμε. Άλλο τι;;;; Καμιά ιδέα;

   • Μ.Γ avatar
    Μ.Γ @ akenaton 27/12/2012 16:04:03

    Τα επισημα νουμερα αγαπητε μου λενε οτι ο δημοσιος τομεας της Ελλαδας βρισκεται, ως ποσοστο, κατω απο τον ευρωπαϊκο μεσο ορο. Το οτι ειναι αναποτελεσματικος και σπαταλος αφορα σε μια αλλη συζητηση. Παντου ομως η νεοφιλελευθερη "λογικη" βασιζεται στη στρατηγικη του "διαιρει και βασιλευε", δηλαδη να στρεφονται οι ιδιωτικοι υπαλληλοι εναντιον των δημοσιων υπαλληλων, ωστε να υπαρχει διασπαση στο μετωπο των εργαζομενων και γινεται η δουλεια (τον τραπεζιτων).

    • akenaton avatar
     akenaton @ Μ.Γ 27/12/2012 16:36:07

     Είναι η ίδια συζήτηση αγαπητέ Μ.Γ! Κι αυτό που λέτε ως ποσοστό είναι δυστυχώς ένας βολικός μύθος. Θα σας παραπέμψω σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο που με αντικειμενικότητα προσπαθεί να βρει την μπερδεμένη αλήθεια για το μέγεθος του δημόσιου τομέα. Νομίζω πως είναι χρήσιμο να το διαβάσουν όλοι οι αναγνώστες του antinews.

     http://lolgreece.blogspot.gr/2011/09/blog-post.html

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Μ.Γ 27/12/2012 18:38:33

     Σου προτείνω το βιβλίο του καθηγητή Κ. Τσουκαλά
     "Κοινωνία και Κράτος" με θέμα τις αιτίες της διόγκωσης του Δημοσίου Τομέα στην Ελλάδα.
     Είναι γραμμένο πριν 30 περίπου χρόνια. Εκδ. Θεμέλιο.

 7. Σπορέας avatar
  Σπορέας 27/12/2012 12:12:53

  Σίγουρα Akenaton θα γεμίσει σχόλια η ανάρτησή σου.
  Οι του ιδιωτικού τομέα θα σε συγχαίρουν, οι του δημοσίου θα σε αποδοκιμάζουν.
  Πάντα οι ίδιες διαπιστώσεις, πάντα γυρίζουμε γύρω - γύρω προσπαθώντας να δαγκώσουμε την ουρά μας.
  Η εναλλακτική λύση για τον Γόρδιο δεσμό, και φυσικά το ξέρεις, είναι απλή.
  Ας αντιγράψουμε επιτέλους ένα απλό και δοκιμασμένο μοντέλο δημόσιας διοίκησης από κάποια ευνομούμενη χώρα.
  Ας μην προσπαθούμε να ξαναανακαλύψουμε την Αμερική, τόκανε ο Κολόμβος και προκόψαμε.
  Και βέβαια το όποιο μοντέλο διαλέξουμε να έχει συνέχεια.
  Να μην επιτρέπεται η συνεχής τροποποίησή του από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
  Πιθανές τροποποιήσεις μόνο από ενισχυμένη πλειοψηφία ή δημοψήφισμα.
  Περίπου το ίδιο γίνονταν και στα παλιά χρόνια με την αυτοεξορία των νομοθετών τους.
  Μέχρι τότε μια κωδικοποίηση της νομοθεσίας σίγουρα θα λύση πολλά από τα υπάρχοντα προβλήματα.

  Φιλικά και με ευχές για το νέον έτος...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Σπορέας 27/12/2012 12:51:45

   Οτι μοντέλα προσπαθήσαμε ως χώρα να αντιγράψουμε,απέτυχαν.
   Η δικαιότερη λύση θα ήταν μια συμφωνία των κομματων στη διαπίστωση οτι δεν πάει άλλο.Και αν και είμαι υπέρ των απολύσεων,ίσως το θέμα θα λυνόταν σε βάθος λίγων ετών με αυστηρότερες τιμωρίες των επίορκων και ηπιότερες συνδικαλιστικές επιρροές

   • akenaton avatar
    akenaton @ Μεγάλες στιγμές 27/12/2012 14:27:39

    Κανείς δεν είναι "στεγνά" υπέρ των απολύσεων. Αλλά τουλάχιστον οι επίορκοι, οι κοπανατζήδες και οι ανίκανοι να εργαστούν θα έπρεπε να εξέλθουν σε πρώτη φάση. Μετά αναδιοργάνωση, μέτρημα, καταγραφή αναγκών σε προσωπικό, πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση και βλέπουμε πόσοι περισσεύουν και πως θα μπορούσαμε να τους αξιοποιήσουμε.

    • BLACKQUEEN avatar
     BLACKQUEEN @ akenaton 27/12/2012 15:13:34

     Με αυτό που λέτε τώρα, είπατε ΟΛΑ όσα ήθελα να πω αγαπητέ Akenaton κι έτσι θα προσυπογράψω απλά [για να μη λέει και ο factorx οτι το ...παρακάνω :-)].

     • Samurai avatar
      Samurai @ BLACKQUEEN 27/12/2012 17:37:49

      ! !

     • BLACKQUEEN avatar
      BLACKQUEEN @ Samurai 27/12/2012 22:04:36

      !! Tα θαυμαστικά αγαπητέ Samurai, να υποθέσω οτι μου τα ...προσφέρετε λόγω της αυτοσυγκράτησης που επιδεικνύω μη γράφοντας (σήμερα)μακροσκελή σχόλια. Η καλή μου διαγωγή δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει, ευχαριστώ πάντως .... :-)

    • AIK avatar
     AIK @ akenaton 27/12/2012 20:28:03

     1.200.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΟ "ΣΤΕΓΝΑ" ΑΛΛΑ ΝΑΙ ΣΤΟ "ΘΕΟΣΤΕΓΝΑ" ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

 8. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ avatar
  ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ 27/12/2012 12:14:59

  Πολύ λίγα σχόλια για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι - αναγνώστες δε θα σχολιάσουν κάτι ; Ούτε καν τη μεγάλη αδικία σε βάρος των νεότερων συναδέλφων τους (κάτω των 45) με το ενιαίο φτωχολόγιο ;

 9. cp avatar
  cp 27/12/2012 14:05:11

  Μα νομίζω οτι είμαστε εκτός θέματος....................
  Δημόσιοι υπάλληλοι .
  Ποιούς ενοουμε?
  Τους στρατιωτικούς? Τους ιερείς ? Τους αιρετούς?Τους σκουπιδιάρηδες?
  Τους δημοσιογράφους του ΑΠΕ που λαμβάνουν 75.000€ και δουλεύουν και αλλού? (Αν λαμβάνεις από το κράτος τόσα χρήματα ,σιγά μην κάνεις κάτι διαφορετικό από αυτό που θα σου πούν.....)
  Τον νερουλά της βουλής με τα 3.000€ ? (είναι δύο νερουλάδες έχει ο νερουλάς βοηθό,έμαθα ...)
  Τους συμβούλους υπουργών? (Εξαιρετικά αποτυχημένοι....)

  Κατ'αρχήν στο μπάχαλο είναι μπάχαλο και η δημόσια διοίκηση.Και στην Ελλάδα αφού δεν υπάρχει σχέδιο ανασυγκροτήσεως όλα είναι μπάχαλο..............
  Μια χώρα χρειάζεται Σχέδιο αναπτύξεως και Δημόσια Διοίκηση με σκληρή ιεραρχία.
  Οχι τόσους πολιτικούς και πολιτικολογούντες ,ιεραρχία με απόδοση ευθυνών .
  Και απόδοση ευθυνών όχι μόνο για σκάνδαλα κτλ αλλά και για αυτά που δεν γίνονται αλλά θα μπορούσαν να γίνουν.
  Προώθηση προιόντων ,προσέλκυση επενδύσεων και ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ τους και δεκάδες άλλα πράγματα.
  Δεν εχω καταλάβει γιατί να υπάρχουν τόσοι υφυπουργοί !
  Δεν έχω καταλάβει γιατί ΔΕΝ υπάρχει ένας υπηρεσιακός παράγων να τον ρωτήσω : Γιατί στην τάδε χώρα με υψηλό εισόδημα , κατά κεφαλήν ,δεν υπάρχουν ελληνικά προιόντα . Θα μου πείτε με τι ασχολείσαι .
  Ναι είμαι χαμηλού επιπέδου , όπως χαμηλού επιπέδου είναι και κάποιοι εστεμμένοι αρχηγοί κρατών που λανσάρουν διεθνώς από βούτυρα μέχρι όπλα!
  (Ο δικός μας είναι πάντα παππούς)
  Συνεπώς :
  1) Το σημαντικό και δύσκολο είναι να υπάρξει ένα Σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.Τρομακτικά δύσκολο με 80.000 κανονισμούς της σοβιετικής Ε.Ε.
  Τρομακτικά δύσκολη και η προσέλκυση επενδύσεων εκτός ΕΕ αφού με βάση την κοινοτική νομοθεσία νοθεύεται το παιχνίδι. (Μεχρι και τους κινέζους θέλουν να διώξουν ) Εξαιρετικά δύσκολη η παρακολούθηση τους.Βλέπε υπόθεση υποβρύχια ,επιχειρήσεις του άρθρου 99 κτλ.

  2) Με βάση το σχέδιο δόμηση ιεραρχημένης Δημόσιας διοικησης .
  Κάθε υπεύθυνος να γνωρίζει άριστα τον τομέα του και παρουσιάζει απτά αποτελέσματα. Μείωση της "ενεργής" πολιτικής "αύξηση" της υπηρεσιακής αποτελεσματικότητας
  3) Ανάρτηση όλων των αποδοχών στο διαδίκτυο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως τον κλητήρα μαζί με τα plus :Αυτοκίνητο, κινητό,φρουροί κτλ
  Να ξέρουμε για τι μιλάμε........
  4)Εκθεση πεπραγμένων κάθε τομέα καθώς και κατάσταση εσόδων -εξόδων αναρτημένες στο διαδίκτυο.Το ίδιο και τα οργανογράμματα.

  Η μείωση του Δημόσιου Τομέα από τους χαμηλόβαθμους & χωρίς προσόντα ,θα γίνει αυτόματα με την ανάπτυξη. Αν κρατηθούν οι μισθοί τους χαμηλά θα συμβεί χωρίς πολλά δάκρυα με την ένταξη τους στον ιδιωτικό τομέα.
  Ενοείται έχοντας πατάξει την μάστιγα της λαθρομετανάστευσης.
  Μέχρι τότε μπορούν να ελέγχουν τα βενζινάδικα (νοθεία ) , να ελέγχουν αν κόβονται αποδείξεις κτλ. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να βγάλει το Χάρβαρντ κάποιος για να ελέγξει αν κάποιος χτύπησε απόδειξη.

 10. T.S. avatar
  T.S. 27/12/2012 14:24:05

  Βλέπω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, ότι το ΠΑΣΟΚ σας κληροδότησε εκείνες τις πρακτικές που συντηρούν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Εσείς δε αναλάβατε να τις μετεξελίξετε και να τις βελτιώσετε, λανσάροντάς τες με ένα τεχνοκρατικό και αδιαμφισβήτητο περιτύλιγμα. Καλό θα ήταν να πείτε άμεσα ποιες είναι οι προθέσεις σας για το δημόσιο, καθώς και ποιος ο τρόπος με τον οποίο βιοπορίζεστε, ώστε να γνωρίζουμε από ποια πένα πηγάζουν τέτοιου είδους πονήματα. Κι επειδή γνωρίζω ότι όπως τις προηγούμενες φορές δεν θα υπάρξει δημοσίευση, χαρακτηριστικό της δημοκρατίας σας, σας παραπέμπω στις προεκλογικές δηλώσεις και δεσμεύσεις του αρχηγού που πίστεψα και στήριξα....

 11. ΜΔ avatar
  ΜΔ 27/12/2012 14:31:27

  Καλημέρα!
  Εμένα πάντως (ως μηχανικός, εργαζόμενος στον ΙΤ, και νοιώθωντας ακόμα παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας) δεν θα μου προσβληθεί σε καμμία περίπτωση η νοημοσύνη αν αρχίζαμε από κάποια άλλη πολιτική, να λόγου χάρη αυτή που θα περιόριζε αυτό αλλά και αυτό!
  Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε αγαπητέ akenaton, μιας και ήσουν "πλουσιοπάροχος" στα νούμερα που παρέθεσες!! ;-)
  Φιλικά πάντα!

 12. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 27/12/2012 16:02:30

  Αναλωνόμαστε με τα αυτονόητα!

  Μεγάλος σε όγκο Δημόσιος τομέας = βραδυκίνητος και εξουσιαστικός.
  Μικρός = αποτελεσματικός.

  Για τους κατηγορούντες για νεοφιλελευθερολαγνεία προτείνω το βιβλίο του μαρξιστή Κ. Τσουκαλα "Κοινωνία και Κράτος". εκδ Θεμέλιο.

 13. akenaton avatar
  akenaton 27/12/2012 16:12:58

  Αγαπητέ Μανάτη, αναλωνόμαστε, έχετε δίκιο, όμως νομίζω είναι επειδή τα αυτονόητα δεν γίνονται πράξη. Και όσο δεν γίνονται ίσως είναι καλό να επιμένουμε. Τουλάχιστον μην μας πούνε κάποτε ότι δεν τα φωνάζαμε. Όσο φωνάζουμε, κάποιος ίσως και να ακούσει ή να αποφασίσει να δράσει. Τα περί νεο-φιλελευθερισμού συνήθως τα προσπερνώ με ένα πικρό χαμόγελο στο στόμα. Μπορώ να πω πως τα συνήθισα πια. Να είστε καλά.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ akenaton 27/12/2012 18:32:51

   Χρονια Πολλά, αγαπητέ Ακενατον,

   Πολύ σωστά που βάζεις προς συζήτηση το θέμα εδώ.
   Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα.
   Δυστυχώς, έχεις δίκιο, δεν έχουμε στη χώρα μας λύσει τα αυτονόητα.
   Αναζητούμε λύσεις που μπορούμε να τις πάρουμε έτοιμες. Βέβαια, απαιτείται η ανάλογη προσαρμογή στις δικές συνθήκες. Π.χ. το φορολογικό, η ίδρυση εταιριών, το θέμα τώρα με τις ηλεκτρονικές τράπεζες πληροφοριών, παιδεία κτλ.
   Είναι εγκληματικό να περιμένουμε τις εντολές -βλέπε ταπείνωση - της Τρόικα, για να πράξουμε τα αυτονόητα.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Μανιάτης 27/12/2012 18:37:03

    Χρόνια πολλά φίλτατε Μανιάτη!

 14. dim avatar
  dim 27/12/2012 16:41:14

  Νομίζω ότι το θέμα των Δημοσίων Υπαλλήλων έχει πλέον μπεί στη σωστή του βάση, μέσα από τη συμφωνία με τη τρόικα.. Αν εφαρμοστεί και έχουμε συνολικά τις 150 χιλ. αποχωρήσεις θα φτάσουμε σε έναν μέγεθος δημοσίου τομέα ικανοποιητικό... Αν γίνει και η σωστή αναδιάρθωση και τοποθετηθούν σωστά ώστε να υπάρχει η μέγιστη αποτελεσματικότητα θα είμαστε εντάξει... Από εκεί και πέρα, κάθε επιδίωση για ακόμα περισσότερες απολύσεις είναι υπερβολική και δημιουργεί εντάσεις χωρίς να πρέπει...

  Πριν 3 χρόνια είχαμε όντως ένα τεράστιο, σπάταλο, και αναποτελεσματικό δημόσιο... Με το κανόνα 1 προς 5, με τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις, και τώρα με τις 150 χιλ. αποχωρήσεις, θα φτάσουμε σε ένα λογικό νούμερο, νομίζω έχει υπολογιστεί στις 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος του 2014...

  Ο μόνος κίνδυνος για να μη εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα, είναι να ανέβει ο Σύριζα στην εξουσία... Η επίσημη στρατηγική της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε όλη την Ευρώπη, δια στόματος του αρχηγού του Die Linke είναι: καμία αποχώρηση στο δημόσιο, και οι περικοπές θα έρθουν από μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 50% και από φορολόγηση της περιουσίας... "Θα το ρισκάρουμε με τη Τουρκία", "Δήμευση καταθέσεων", "Υποχρεωτικά δάνεια για όσους έχουν υψηλό εισόδημα" κλπ κλπ κλπ.... αλλά τους δημόσιους υπαλλήλους, τους "πελάτες" μας στην ουσία, δεν τους αγγίζουμε....

 15. ΜΔ avatar
  ΜΔ 27/12/2012 16:46:57

  Εμένα πάντως (ως μηχανικός, εργαζόμενος στον ΙΤ και νοιώθωντας ακόμα παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας) δεν θα μου προσέβαλε σίγουρα την νοημοσύνη αν, παράλληλα τουλάχιστον αν όχι με απόλυτη προτεραιότητα, υιοθετούσαμε και καμμία πολιτική για να περιοριστεί αυτό και αυτό!
  Έτσι για να μη ξεχνιόμαστε αγαπητέ akenaton...;-)
  Φιλικά όπως πάντα!

 16. akenaton avatar
  akenaton 27/12/2012 16:53:19

  Καμιά αντίρηση! Αρκεί να γίνει με τον ορθό τρόπο και όχι τσουβαλιάζοντας τους πάντες ως φοροφυγάδες και "κατσικοκλέφτες" όπως πάντα. Άλλη συζήτηση. Δεν ήμουν καθόλου "πλουσιοπάροχος" σας βεβαιώ. Οι πηγές σας είναι "πλουσιοπάροχες" κατά την γνώμη μου, κυρίως για την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών οφειλών. Ξεχάσατε να αναφέρετε και τα 50 περίπου δις που χρωστούν ιδιώτες και εταιρείες στην εφορία. Ίσως επειδή στην κεφαλή της λίστας των οφειλετών βρίσκεται ο ..... ΟΣΕ !!!!!!!! Το θέμα δεν είναι πόσα τους χρωστούν αλλά πόσα από αυτά μπορού να εισπράξουν. Όπως το θέμα δεν είναι να πληρώνουμε έναν "φουσκωμένο" δημόσιο τομέα μόνο αλλά και τι ποιότητα και όγκο υπηρεσιών αυτός μας παρέχει. Εκεί κυρίως πήγαινε το σχόλιο περί προσβολής της νοημοσύνης μας. Με εκτίμηση οσαύτως.

 17. akenaton avatar
  akenaton 27/12/2012 16:58:58

  Αγαπητέ, ο υποφαινόμενος (αντίθετα με πολλούς άλλους ίσως), από το ΠΑΣΟΚ δεν έχω περάσει ούτε απ' έξω, όλα αυτά τα χρόνια που κατέστρεψε την χώρα. Είμαι ο τελευταίος που μπορεί να μου κληροδοτήσει κάτι το πάλαι ποτέ ισχυρό κίνημα για τον "πλέριο" σοσιαλισμό! Σε κάποιους κρατιστές της από δω πλευράς που προσπάθησαν να το αντιγράψουν με αξιοδάκρυτα αποτελέσματα, μάλλον τα κληροδότησε και έκτοτε αδυνατούν να απαλλαγούν από αυτά. Επομένως, κατά το λαϊκώς λεγόμενο "δεν μασάω".

 18. cp avatar
  cp 27/12/2012 17:01:59

  Επειδή στην πατρίδα μας δεν υπάρχει σχέδιο ,αλλά δοσολογία, ανακυκλωνόμαστε διαρκώς .Και επειδή ομιλούμε γενικόλογα ,χωρίς νούμερα,τα οποία δεν γνωρίζουμε πάντα. (Μου προκαλεί ζαλάδα να συζητώ γενικόλογα)

  Επίσης με τα διάφορα που λέγονται ξεχνάμε το θέμα της ιεραρχίας και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.Αλλού βλέπεις να κάθονται στο Δημόσιο αλλού υπάρχει έλλειψη προσωπικού.Αλλού σε εξυπηρετούν ,αλλού σε γράφουν .
  Επίσης με την αποχώρηση στελεχών του δημοσίου οι κλεψιές και οι ρεμούλες έπιασαν κόκκινο.

  Αυτά που έγιναν την τελευταία δεκαετία ,αλλά κυρίως την τελευταία τριετία είναι παραδειγμα προς αποφυγήν για όλες τις χώρες της υφηλίου.
  Τον υπερπληθυσμό του δημοσίου τον αντικατέστησε ένα χάος.

  Πρέπει να ξέρουμε τα εξής :
  1) Δεν υπάρχει χώρα ανεπτυγμένη χωρίς δημόσιο τομέα και χωρίς δημόσιο έλεγχο για τους πάντες.
  Ακόμη και σε χώρες με νεο-φιλελεύθερη οικονομία ο έλεγχος είναι πολύ αυστηρός. Οι ξένες επενδύσεις παρακολουθούνται και είναι δύσκολο να μπείς στην αγορά και να κάνεις ότι "γουστάρεις".Συνήθως μπαίνεις σε συνεργασία με κάποια τοπική επιχείρηση. Ο δε Δημόσιος φορέας σπρώχνει την οικονομία με έργα υποδομής και με ενισχύσεις. Πχ Η Σ.Αραβία έχει φάρμες που παράγουν αγελαδινό τυρί σε τιμές χαμηλότερες από το ελληνικό.Εμείς την Δωδώνη την δώσαμε σε ένα fund ρώσων παντρεμένο με έναν ωφειλέτη της επιχείρησης .(Παγκόσμια πρωτοτυπία ,να χρωστάς και με τα χρωστούμενα να εξαγοράζεις).
  Το δε ταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν υπακούει σε δημόσιο έλεγχο.Πχ Αυτό με τον Λάτση .Δεν λέω ότι έγιναν τα τρομερά που ακούστηκαν ,αλλά δεν βρήκα και καμιά επαρκή εξήγηση.

  2) Η υποβάθμιση του Δημόσιου τομέα ήταν συνειδητή πράξη πολιτικών δυνάμεων για να αποκομίσουν ΙΔΙΑ ΩΦΕΛΗ.
  3)Πάντα υπάρχουν έξυπνες λύσεις και νόμοι που δεν συνέφερε την ελίτ να τα προωθήσει.Απλά άφησε να σερβίρονται και "κουραμπιέδες " σε διάφορους τομείς. Για να κερδίζουν οι λίγοι και να χάνουν οι πολλοί.

  Η λύση είναι η σωστή οργάνωση.
  Μπορεί να τα καταφέρει κανεις?

 19. akenaton avatar
  akenaton 27/12/2012 17:08:05

  Χρόνια πολλά επίσης και να έχετε υγεία, υπομονή και δύναμη για το 2013.

 20. ΜΔ avatar
  ΜΔ 27/12/2012 17:12:09

  1. Αρκεί να γίνει με τον ορθό τρόπο και όχι τσουβαλιάζοντας τους πάντες ως... Ισχύει και για τους ΔΥ, το έχετε άλλωστε επισημάνει εσείς! Πολλοί βέβαια το ξεχνούν...
  2. Μπα, δε νομίζω να είναι φουσκωμένα τα νούμερα της εισφοροδιαφυγής. Ίσως είναι και μεγαλύτερα. Αρκεί ένα search για το τι έχουν δηλώσει κατά καιρούς οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας. Και μιλούν για τις καθυστερούμενες εισφορές, όχι για την ανασφάλιστη εργασία!
  3. Το ότι δεν μπορούν πλέον να εισπραχθούν φόροι και εισφορές από κάποιους, δε σημαίνει ότι όλοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
  4. Σας το έχω ξαναπεί. Συμφωνώ για τον εξορθολογισμό του ΔΤ. Ελάτε ρε παιδιά όμως να φτιάξουμε και έναν ΙΤ της προκοπής!!!!! :-)))))
  5. Συγνώμη αν ξαναεμφανιστεί το ίδιο (πρώτο) σχόλιο! Την πάτησα όπως και εσείς παλαιότερα!
  Φιλικά!

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΜΔ 27/12/2012 17:21:45

   1. Συμφωνώ.
   2. Δεν αμφισβήτησα τα νούμερα. Πολλά από αυτά τα οφειλόμενα δεν μπορούν να εισπραχθούν (πτωχεύσεις, θάνατοι, αδυναμία πληρωμής, κλπ). Πολύ σωστά αναφέρετε την μεγάλη πληγή της μαύρης εργασίας, που όμως αδυνατεί να "συλλάβει" ο μεγάλος αλλά ανίκανος δημόσιος τομέας ως όφειλε!
   3. Συμφωνώ και έχω γράψει επανειλημμένως για την οργανωμένη σύλληψη της φορολογητέας ύλης από όπου και αν προέρχεται.
   4. Δίκιο!
   5. Χα! Δεν είναι και δύσκολο να την πατήσει κανείς!

 21. ΜΔ avatar
  ΜΔ 27/12/2012 17:13:55

  1. Αρκεί να γίνει με τον ορθό τρόπο και όχι τσουβαλιάζοντας τους πάντες ως… Ισχύει και για τους ΔΥ, το έχετε άλλωστε επισημάνει εσείς! Πολλοί βέβαια το ξεχνούν…
  2. Μπα, δε νομίζω να είναι φουσκωμένα τα νούμερα της εισφοροδιαφυγής. Ίσως είναι και μεγαλύτερα. Αρκεί ένα search για το τι έχουν δηλώσει κατά καιρούς οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας. Και μιλούν για τις καθυστερούμενες εισφορές, όχι για την ανασφάλιστη εργασία!
  3. Το ότι δεν μπορούν πλέον να εισπραχθούν φόροι και εισφορές από κάποιους, δε σημαίνει ότι όλοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
  4. Σας το έχω ξαναπεί. Συμφωνώ για τον εξορθολογισμό του ΔΤ. Ελάτε ρε παιδιά όμως να φτιάξουμε και έναν ΙΤ της προκοπής!!!!! :-) ))))
  5. Συγνώμη αν ξαναεμφανιστεί το ίδιο (πρώτο) σχόλιο! Την πάτησα όπως και εσείς παλαιότερα!
  Φιλικά!

  Υ.Γ. Τι παθαίνεις αν δεν κλείνεις το tag... ;-)

  • cp avatar
   cp @ ΜΔ 27/12/2012 17:25:07

   Κοίτα εαν εφαρμοστούν σε ορισμένους τομείς οι ασφαλιστικοί νόμοι πχ μεταποίηση ,οικοδομή , το 95% των επιχειρήσεων θα κλείσει.
   Το ίδιο τώρα και στα φορολογικά.Αν κάποιος έχει την ατυχία και έχει χαμηλό τζίρο θα πληρώσει κιόλας!!
   Απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ. Ερχονται έτοιμα σχέδια από Λ.Αμερική Κάτι δικηγορικά γραφεία και κάτι κουκουλοφόροι τα επεξεργάζονται ,κάποιοι υπουργοί τα υπογράφουν.Και οι βουλή ψηφίζει ν/σ 250 σελίδων σε 2-3 ημέρες.
   Ειναι σαν το παλιό ανέκδοτο με το "οργανωθείτε" .Χάος.
   Σε λίγο καιρό θα δείς που θα σκάσουν ηχηρά κανόνια , τι θα γίνει.

 22. Πέτρος avatar
  Πέτρος 27/12/2012 18:30:24

  Βρε Ακενατον σαν πληγωμένος δημόσιος υπάλληλος μου κάνεις.
  Σαν αυτούς που δεν πέτυχαν οσά σκόπευαν και πέρασες στην επίθεση.
  Αν ευκολύνεσαι θα μας πεις τι επαγγέλεσαι;
  Γιατί κάτι μου λέει πως δεν μας τα λες και τόσο καλα .

  • akenaton avatar
   akenaton @ Πέτρος 27/12/2012 18:36:35

   Κτηνοτρόφος!

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ akenaton 27/12/2012 18:40:13

    Αγαπώ το επέγγελμα αυτό, όπως και του αγρότη που είμαι εγώ.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Μανιάτης 27/12/2012 18:43:32

     :) !!!

   • Πέτρος avatar
    Πέτρος @ akenaton 27/12/2012 18:46:45

    Τωρα εξηγούνται όλα.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Πέτρος 27/12/2012 18:52:15

     Είδατε;

 23. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 27/12/2012 19:48:36

  Σημασια δεν εχει το μεγεθος, αλλα η αποτελεσματικοτητα του. Ειτε αυξανεις την αποτελεσματικοτητα, ειτε μειωνεις το μεγεθος. Καθως φαινεται, τους ειναι πιο ευκολο το δευτερο. Παντα αυτη η χωρα παιρνει τον ευκολο δρομο. Συχνα, ομως, ειναι και ο λανθασμενος ή αποτυχημενος. Ειδωμεν...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Φοιτητης 27/12/2012 21:18:31

   Το μέγεθος συμβάλλει στην φτωχή αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται επέμβαση και αδυνατίσματος - liposuction και βελτίωσης της λειτουργίας - bypass.

 24. anonymous avatar
  anonymous 27/12/2012 20:26:16

  Δουλεύω στον Ιδ. τομέα για λιγότερα από 1000 Ευρώ το μήνα μεικτά με μπλοκάκι. Αυτό σημαίνει ότι από το ποσό που εισπράττω πρέπει να πληρώσω 450 Ευρώ το μήνα σε ασφ. ταμεία και διάφορα άλλα κερατιάτικα στην εφορία με αποτέλεσμα να μου μένουν καθαρά για να ζήσω 200-300 Ευρώ.
  Ο εργοδότης μου με μεταχειρίζεται σαν κανονικό υπάλληλο αλλά δεν αναλαμβάνει τις ανάλογες υποχρεώσεις π.χ. να πληρώνει στο ασφ. ταμείο το ποσό που του αναλογεί. Κανονικά ο μισθός μου θα έπρεπε να είναι 2.000 το μήνα καθαρά με βάση τα προσόντα μου. Αν αυτά θεωρούνται πολλά για την εποχή που βρισκόμαστε τότε θα έπρεπε να παίρνω τουλάχιστον κάτι μεταξύ 1200-1500 Ευρώ καθαρά.
  Τι σημαίνει αυτό για το άρθρο. Υποαμειβόμενος, σχεδόν υποσιτιζόμενος ιδ. υπάλληλος δε θα έχει κέφι για τη δουλειά και η ποιότητα θα πέσει υπερβολικά. Καλά όλα αυτά που λέτε αλλά αν δεν επικρατήσουν ανθρώπινες συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκειται να δουλέψει το σύστημα.
  Να καταργήσουμε κύριοι το μεγάλο κακό δυσκίνητο δημόσιο. Με τί θα το αντικαταστήσουμε; Μήπως με τις εταιρίες καθαρισμού των λεωφορείων της Αθήνας οι οποίες αντικατέστησαν τις καθαρίστριες και βρέθηκε να εργάζεται η Κούνεβα σε μεγαλο- υπεργολάβο καθαρισμού, την έκαψαν με το βιτριόλι ενώ ο μεγαλο- υπεργολάβος τους πετούσε ψίχουλα για μισθό κι έβαζε τη διαφορά στην τσέπη;

  Σας πληροφορώ ότι πλέον πολλές υπηρεσίες του κράτους έχουν περάσει, με τέτοιας μορφής απασχόληση, στον ιδ. τομέα. Εκεί όποιο αφεντικό έχει τα κονέ παίρνει τις δουλειές, εκμεταλλεύεται τους υπαλλήλους και βάζει τη διαφορά στην τσέπη. Φτηνότερα για το κράτος δεν είναι. Απλά αν είχαν γίνει σωστές προσλήψεις το κέρδος του μεγαλο- υπεργολάβου θα πήγανε με τη μορφή μισθού στον εργαζόμενο για να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς.

  Επίσης η μεγάλη πλειοψηφία των δημόσιων Υπάλληλων είναι δάσκαλοι, καθηγητές αστυφύλακες στρατιωτικοί κι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και γενικότερα στην υγεία. Αυτούς πως θα τους μειώσετε; Επίσης όταν έδιωξαν τους συμβασιούχους από το Δήμο Αθηναίων δεν ξαναπέρασε οδοκαθαριστής κάτω από το σπίτι μου στην Κυψέλη. Που είναι ο ιδιωτικός τομέας να καθαρίσει το δρόμο; Απλά καταργήθηκε συνολικά η υπηρεσία.

  • akenaton avatar
   akenaton @ anonymous 27/12/2012 21:26:32

   Θέτετε ζητήματα που παντού στον πολιτισμένο κόσμο έχουν λυθεί. Κανείς εργολάβος ή υπεργολάβος δεν θα έκανε "του κεφαλιού" του χωρίς την κάλυψη πολιτικών ή υπηρεσιακών παραγόντων που "συνέβαλαν" (με το αζημίωτο;) να πάρει την δουλειά. Φυσικά και οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές εταιρείες θα εργάζονται ΚΑΝΟΝΙΚΑ και όχι αράζοντας όπως οι μόνιμοι του δημοσίου ενίοτε. Για τους οδοκαθαριστές που αναφέρετε, θα περνούσαν αγαπητέ μου και δεν θα χρειαζόταν παρά ελάχιστους συμβασιούχους οι Δήμοι, αν όλοι οι προσληφθέντες στην υπηρεσία καθαριότητας κάθε Δήμου, έκαναν την εργασία για την οποία προσελήφθησαν και δεν μεταπηδούσαν κατά δεκάδες σε υπηρεσία - αραλίκι γραφείου, για την οποία άλλωστε ποτέ δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα. Αυτός είναι ο κανόνας μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία των Δήμων της χώρας. Σε επόμενο σημείωμα θα ασχοληθούμε με την περίφημη "ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΟΤΑ" που βασανίζει την τοπική μας (οιονεί) αυτοδιοίκηση.

   • anonymous avatar
    anonymous @ akenaton 28/12/2012 00:32:34

    Ευχολόγια τα περισσότερα. Το ζήτημα δεν είναι το μεγάλο ή μικρό κράτος αλλά το αν δουλεύει το σύστημα ή όχι. Και στην Ελλάδα δε δουλεύει ούτε ο κρατικός ούτε ο ιδιωτικός τομέας λόγω πολιτικών παρεμβάσεων.

 25. KOSTAS70 avatar
  KOSTAS70 27/12/2012 21:43:48

  Άντε πάλι με τους "τεμπελχανάδες του Δημοσίου". Είχα αρχίσει να παραξενεύομαι για τη σιγή τόσων εβδομάδων, αλλά ευτυχώς τώρα ησύχασα.
  Ένα ακόμα άρθρο που βρίθει ανακριβειών:
  1. Σχετικά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων: το παραμύθι έληξε, το καλοκαίρι του 2010, με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε. Θυμάστε τα νούμερα που πρότερα ακούγονταν; 1 εκ., 1,5 εκ, 2 δισ κτλ. Αποδείχθηκε ότι οι ΔΥ δεν ξεπερνούν τους 650.000, από τους οποίους περίπου 120.000 ένστολοι και 150.000 εκπαιδευτικοί. Προφανώς, ζητάτε απολύσεις (και) εκπαιδευτικών / στρατιωτικών. Ποιος ο λόγος της ύπαρξής τους; Τζάμπα τους πληρώνουμε, για να μορφώνουν κάτι παλιο-χωριατόπαιδα ή να προστατεύουν τη χώρα αντίστοιχα. Ω, μον ντιε, τι δουλειά έχουν τα ευγενή καλόπαιδα μας με τη βρωμερή ελληνική επαρχία; Και τα ιδιωτικά κολλέγια γιατί υπάρχουν; Αν χρειαστεί, καλά να είναι τα ελικόπτερα, την κοπανάμε σε ώρα ανάγκης, και άσε τους βρωμοχωριάτες να αγωνίζονται για πατρίδα, αρχές, ηθική κτλ.
  2. Κορυφαίο (!!!!) ΨΕΜΑ: "Κάθε δημόσιος υπάλληλος έχει επί πλέον έξοδα (στέγαση, φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση, αναλώσιμα, κόστος υπαλλήλων που βγάζουν τον μισθό του, τις άδειές του, κόστος των προϊσταμένων του, εισφορές υγείας και σύνταξης, κ.α.π.)".
  Όταν δεν ξέρεις για κάποια πράγματα, μη γράφεις, ή ακόμα καλύτερα, να ενημερώνεσαι προτού γράψεις. 8 χρόνια σε ακριτικές περιοχές (που για τους της Αθήνας διαβιούντες ακούγονται τουλάχιστον εξωτικές) όλα τα έξοδα τα πλήρωνα από το μισθό μου, ούτε διανοήθηκα να ζητήσω κάτι διαφορετικό. Εκτός, και αν θεωρείς το επίδομα παραμεθορίου (50 αρχικά και 120 ευρώ, μικτά, μετά το 2008) το έξοδο που κατέστρεψε τον προϋπολογισμό του κράτους. Αλήθεια, έχεις ζήσει ποτέ στους -15C εκτός / +10C εντός σπιτιού;Ή πιστεύεις ότι ο εξευτελιστικός μισθός είναι καθαρτήριο για τον αμαρτωλό ΔΥ; (Φέτος, οι ειδικοί κανόνισαν ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός να παίρνει λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα για να αφήσει το σπίτι του και να πάει όπου τον στείλουν, ανά το πανελλήνιο. Αποτέλεσμα; οι τεμπέληδες, που είχαν το θράσος να ζητάνε και μισθό, ΔΕΝ πήγαν στα ακριτικά νησιά, τα παιδιά μένουν αγράμματα, οι γονείς ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, και οι Τούρκοι πανηγυρίζουν. Καληνύχτα Κολωνάκι, η Μύκονος είναι, ακόμα, ελληνική).
  Άρα, ο, εκτός πάσης λογικής, διπλασιασμός των εξόδων των ΔΥ είναι ΑΚΥΡΟΣ.
  3. Για τη διαφθορά, ευθύνονται δύο, εκείνος που δωροδοκεί και εκείνος που δωροδοκείται. Είσαι σίγουρος ότι και οι δύο πλευρές ανήκουν στο δημόσιο τομέα; Μάλλον αυτός που έχει τα λεφτά (ο ΙΤ) μπορεί και παρασύρει κάποιους του ΔΤ, όχι πως το κάνουν με βαριά καρδιά. Άρα, μας αποχαιρετά το επίσης εκτός λογικής συμπέρασμα ότι η διαφθορά χρεώνεται στις δαπάνες (!) του ΔΤ.
  4. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι, όπως ανακάλυψε εδώ και καιρό η τρόικα, η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, σπορ στο οποίο, με διαφορά, διακρίνεται ο ΙΤ. Κουβέντα, όμως.
  5. Ο ΔΤ είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι δεν παράγει. Δεν είναι παραγωγική διαδικασία ούτε η άμυνα της χώρας, ούτε η εκπαίδευση, ούτε η διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Πουθενά στον κόσμο. Πως γίνεται να είναι αποδοτικός ο ΔΤ στη Σουηδία, όπου το 40% (καλά διαβάζετε) είναι ΔΥ; Αξιολόγηση! Πολύ σωστά! Από ποιους όμως; Τα κομματόσκυλα; Πιστεύεις ότι "κόρακας κοράκου ...." ; Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει η αξιολόγηση με τη νοοτροπία που υπάρχει στην Ελλάδα. Ας αντιγράψουν τους ξένους, ας τους φωνάξουν να κάνουν εκείνοι τη δουλειά, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει, αλλά αν γίνει με την ελληνική μέθοδο, θα απολυθούν οι ικανότεροι, οι οποίοι δεν καταδέχονται τα "κολλητηλίκια¨το "γλύψιμο" και όλες τις σχετικές τοπικές παραδόσεις , ενώ οι άχρηστοι, μέσω διαφόρων καναλιών, θα βγούν και από πάνω. Τότε να δεις παραγωγικότητα ο ΔΤ. Όποιος πιστεύει κάτι διαφορετικό, απλώς αιθεροβατεί, όπως θα έλεγε ο αείμνηστος.
  6. Ο ΙΤ, αλήθεια, τι ΠΑΡΑΓΕΙ; ΤΙΠΟΤΑ. Δεν έχουμε γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία, βιομηχανία. ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ τίποτα. Ο ΙΤ παρασιτικά ζούσε τόσα χρόνια. Τώρα που τελείωσαν τα χρήματα του Δημοσίου, για επιχορηγήσεις, μελέτες επί μελετών, θαλασσοδάνεια, κομπίνες κτλ, κατέρρευσε. Πολύ αργά για δάκρυα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ KOSTAS70 27/12/2012 21:53:49

   Δεν θα απαντήσω επί της ουσίας στο παραλήρημά σας. Θα σας πω μόνο πως ενώ μοιάζει να απευθύνεστε σε κάτοικο Κολωνακίου, στην πραγματικότητα μιλάτε με μόνιμο κάτοικο (μια ζωή και μέχρι θανάτου) της Μακεδονίας, εργαζόμενο στο ύπαιθρο για πολλά - πολλά χρόνια και για τον οποίο οι "θερμοκρασίες" και οι "δυσκολίες" που αντιμετωπίσατε εσείς στα 8 χρόνια της "ακριτικής" σας (sic) θητείας είναι απλώς η καθημερινότητα. Ίσως αυτό σας κάνει να σκεφτείτε λιγάκι ξανά όλα αυτά τα "παραφιλολογικά" που παραπάνω αναφέρετε. Φιλικά, Akenaton.

   • KOSTAS70 avatar
    KOSTAS70 @ akenaton 28/12/2012 00:16:18

    Παραλήρημα η αλήθεια; Για την ταμπακιέρα θα πεις τίποτα; Για τη φοροδιαφυγή του ΙΤ; Για την ανύπαρκτη παραγωγικότητα του ΙΤ; Για τις επιδοτήσεις που έγιναν ουίσκια και "δωράκια" σε ρωσίδες, ουκρανές και άλλες κακόμοιρες; Είσαι από τη Μακεδονία και απαξιώνεις αυτούς που φυλάνε το σπίτι σου και μορφώνουν τα παιδιά σου; Μπράβο σου!

    • akenaton avatar
     akenaton @ KOSTAS70 28/12/2012 01:02:20

     Ομολογώ πως σας αδίκησα και παίρνω πίσω την λέξη παραλήρημα. Αλλά μου κακοφάνηκε να μου μιλάτε για κολωνακιώτες, παγωνιές και ακρίτες.
     Είπα εγώ πουθενά ότι ο ΙΤ είναι "άγιος"; Το συγκεκριμένο άρθρο ασχολήθηκε με τον ΔΤ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για όλα σε ένα μικρό σημείωμα!
     Υ.Γ. Αν δείτε, κι εσείς μέσα σε τρεις γραμμές πόσες γενικεύσεις χωρέσατε, θα καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι να είναι κανείς ακριβοδίκαιος όταν γράφει.

    • akenaton avatar
     akenaton @ KOSTAS70 28/12/2012 01:27:26

     Και για να απαντήσω σε κάποιο τουλάχιστον χειροπιαστό επιχείρημά σας: Δεν αναφέρομαι σε οικιακά έξοδα ή έξοδα παραστάσεως, αλλά τα έξοδα του υπαλλήλου στην υπηρεσία του. Νερό, φως τηλέφωνο, θέρμανση, χώρος (συνήθως νοικιασμένος) και όλα τα άλλα που λέω. Αυτά δεν τα υπολογίζει κανείς. Όσο μικρότερο το δημόσιο και λιγότεροι οι υπάλληλοι τόσο λιγότερα αυτά τα έξοδα. Ένας υπάλληλος λοιπόν που δεν έχει αντικείμενο, χρεώνει στο κράτος και όλα αυτά τα επιπλέον έξοδα. Μια άχρηστη υπηρεσία, ένας αχρείαστος οργανισμός (π.χ. Αθήνα 2004, Θεσσαλονίκη πολιτιστική πρωτεύουσα, αποξήρανση της Κωπαΐδος, κλπ), παρομοίως.

 26. MCA avatar
  MCA 27/12/2012 22:05:02

  Σε μια καπιταλιστική οικονομία δεν νοείται ο δημόσιος υπάλληλος να πέρνει περισσότερα χρήματα από τον ιδιωτικό υπάλληλο για ανάλογη εργασία.Ξεκάθαρα θα πρέπει να παίρνει λιγότερα.Αλλιώς προκαλείται στρέβλωση στην οικονομία καθόσον οι καλύτεροι της μεσαίας και της κατώτερης τάξης της κοινωνίας,καταφεύγουν,εφόσον οι προσλήψεις γίνονται αξιοκρατικά,στον μη παραγωγικό,λόγω της φύσης του δημόσιο τομέα αντί να μπουν στον ιδιωτικό,ως υπάλληλοι,ελεύθεροι επαγγελματίες,επιχειρηματίες όπου γίνεται η παραγωγή του πλούτου.Δεν απαξιώνω το Δημόσιο,ίσα ίσα το θεωρώ απαραίτητο.Χωρίς Δημόσιο Τομέα δεν μπορεί να υπάρξει Κοινωνία ή Κράτος.Για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο ,θα ήθελα να επισημάνω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μειονεκτούν έναντι των ιδιωτικών στο θέμα της προϋπηρεσίας τους,καθώς αυτή δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα η εύρεση εργασίας γι αυτούς θα είναι πολύ δυσκολότερη.

  • MCA avatar
   MCA @ MCA 27/12/2012 22:28:27

   Παρέλειψα να αναφέρω την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της χώρας μας,εκατοντάδες νησιά, ορεινοί όγκοι στο μεγαλύτερο ποσοστό,που δημιουργούν ανάγκες για διάσπαρτες μικρές δημόσιες υπηρεσίες.Δεν είμαστε ένας τεράστιος κάμπος όπως π.χ οι Ολλανδοί.

 27. johnie xl avatar
  johnie xl 27/12/2012 22:40:32

  Akenaton η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ο kostas70 αυτά που λέει τα λέει με πραγματικό πόνο ψυχής.Τον αδικείς σε σημείο που μοιάζει να σου έχει γίνει έμμονη ιδέα το μένος εναντίον των ΔΥ, χωρίς να δείχνεις τη στοιχειώδη ανοχή στην άλλη άποψη.

  • akenaton avatar
   akenaton @ johnie xl 28/12/2012 01:52:50

   Τώρα με αδικείτε εσείς! Η φυσική ευγένεια ενός ανθρώπου δεν πρέπει να συγχέεται με την απάθεια. Δεν είναι δυνατόν να μου δίνουν και μαθήματα περί κρύου, ακριτών και κολωνακίου έστω και "με πόνο ψυχής" όπως γράφετε και να μην αντιδρώ έστω και ήπια! Κτηνοτρόφος από την Μακεδονία είμαι, δεν είμαι ο Δαλάι Λάμα .....
   ΥΓ. Παρόλα αυτά, όπως θα δείτε παρακάτω, τον χαρακτηρισμό τον αναίρεσα, επειδή πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει κανείς να αναγνωρίζει τα δικά του λάθη όταν προσπαθεί να γράψει για τα λάθη των άλλων. Σας εύχομαι Χρόνια Πολλά.

 28. Orfeas avatar
  Orfeas 28/12/2012 01:02:36

  Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Akenaton και χρόνια πολλά!Επιτέλους ένα σοβαρό ¨πόνημα¨ για το δομικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Orfeas 28/12/2012 21:30:00

   Χρόνια σας πολλά!

 29. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 28/12/2012 01:21:44

  Διαβάζοντας όλα τα σχόλια, κι όσο κι αν έχω άλλη άποψη, δε μπορώ παρά να πως πόσο όμορφη είναι αυτή η παρέα εδώ. Δημιουργική και πνευματώδης.

  Βέβαια, το θέμα εδώ αφορά και το εισόδημα συνανθρώπων μας.
  Θεωρώ δε ηθικολογία και ανθρωποφαγία την επίθεση κατά των εργαζομένων στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι όπως έλεγε και ο μεγάλος Ι. Δραγούμης, πολλοί από αυτούς είναι κηφήνες.
  Αν δε μελετήσουμε το σημαντικό έργο γύρω από τη διόγκωση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά θα καταλάβουμε ότι αιτίες για τη διόγκωση δεν είναι μόνο η φαύλη πολιτική των τελευταίων 30 ετών, αλλά οι γενικότερες οικονομικοκοινωνικές παράμετροι της χώρας μετά την Ανεξαρτησία.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μανιάτης 28/12/2012 02:01:31

   Αγαπητέ Μανιάτη, προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι προσεκτικός όταν αναφέρομαι σε εισοδήματα συνανθρώπων μου. Όμως, όταν για να έχουν κάποιοι αυτά τα εισοδήματα, πρέπει κάποιοι άλλοι να χάσουν το ψωμί των παιδιών τους, την θέρμανσή τους, το σπίτι τους το ίδιο ίσως, λόγω βαριάς φορολογίας, τότε βάζουμε τα διακυβεύματα στην παλάντζα και παίρνουμε θέση, ειδικά όταν μιλάμε για μια χώρα ολόκληρη. Να είστε καλά.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ akenaton 28/12/2012 02:12:35

    Συμφωνώ απόλυτα με την απάντησή σου και με τον τρόπο που προσεγγίζεις το ζήτημα.
    Συμφωνώ δε ότι το θέμα αυτό είναι υψίστης σημασίας για να πάνε εμπρός.

   • ΜΔ avatar
    ΜΔ @ akenaton 28/12/2012 11:09:27

    Εντάξει, είναι λίγο υπερβολικά (sic) αυτά με την ευθεία αντιστοίχηση των εσόδων που λείπουν από αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα με τους (πλειοψηφικά "μαζεμένους" πλέον) μισθούς και επιπλέον έξοδα των ΔΥ. Εδώ πάντως δεν αποδεικνύεται σε καμμία περίπτωση (το αντίθετο θα έλεγα...) αυτή η συνολικά βαριά φορολογία. Ειδικά αυτή η μπλε μπάρα με τα Capital Taxes έχει σχεδόν εξαφανιστεί σε εμάς!! :-) Τώρα αν αυτά τα κρατικά έσοδα πάνε εκεί που πρέπει ή συγκριτικά μεγάλο ποσοστό πάει στο υπερτροφικό δημόσιο, είναι άλλο θέμα!
    Εγώ φίλε akenaton, μετά από τις τόσες κουβέντες εδώ μέσα για ΙΤ και ΔΤ, θα ευχόμουν να κάνεις και ένα...κάλεσμα σε αρθρογράφους και σχολιαστές (του ΙΤ και μόνο) για να παραθέσουν τις δικές τους εμπειρίες ο καθένας από τον χώρο εργασίας του για το τι έχουν δει να αλλάζει αυτά τα 3 χρόνια που άρχισε αυτό το "πανηγύρι". Ο ΔΤ με το καλό ή με το κακό, με φωνές και "θέλοντας και μη", αλλάζει, έστω και με αργούς ρυθμούς. Η τελοσπάντων έχουμε δει κάποιες αλλαγές. Ας κληθούν λοιπόν όλοι που απασχολούνται ή απασχολούν στον παραγωγικό ασφαλώς κομμάτι του ΙΤ (όχι εκεί που..απλά ανακυκλώνεται το χρήμα) να καταθέσουν τι έχουν δει να αλλάζει, πέρα από τις περικοπές και τις απολύσεις. Αυτοί που ακόμα έχουν δουλειά ή δίνουν δουλειά, έχουν δει κάτι να αλλάζει στο εταιρικό περιβάλλον (αναζήτηση νέων αγορών κτλ κτλ...)? Και αν ναι, ας μας δώσουν κάποια παραδείγματα! Γιατί, για να σου πω την δική μου αλήθεια, το μόνο που βλέπω είναι απλά φωνές...Φωνές για ένα δίκαιο μοίρασμα μίας μικρής όμως πίτας και καμμία ενέργεια, καμμία αλλαγή για το μεγάλωμα αυτής της πίτας...
    Την καλημέρα μου αγαπητέ akenaton!
    Καλημέρα σε όλους!

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΜΔ 28/12/2012 12:36:09

     Καλημέρα αγαπητέ ΜΔ. Υπόσχομαι να προσπαθήσω να ανταποκριθώ προσωπικά σε όλα τα σωστά που αναφέρετε.

     ΥΓ. Θα ζητήσω και την βοήθειά σας σύντομα. Να είστε καλά.

 30. Απορών avatar
  Απορών 28/12/2012 01:39:20

  Akenaton εύγε για άλλη μια φορά για το άρθρο!
  Να υπενθυμίσω ότι είμαι Δ.Υ. και παρόλα αυτά συμφωνώ απολύτως! Δεν χρειάζεται ούτε αξιολόγηση ούτε τίποτα: υπάρχει η απογραφή. Αν εξαιρέσουμε τους εκπαιδευτικούς, τους ιατρούς του ΕΣΥ και ένα δύο κλάδους που υποχρεωτικά πρέπει να είναι Π.Ε., θα διαπιστώσετε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Δ.Υ. είναι 2βάθμιας εκπαίδευσης και κάτω! Μόνο γύρω στους 50.000 είναι Π.Ε. και Τ.Ε. (άντε να είναι 150.000 οι ΠΕ και ΤΕ βαριέμαι να ξαναδώ τα νούμερα γιατί είναι σοκαριστικά). Και φυσικά οι περισσότεροι μπήκαν μέσα το 80.
  Λοιπόν... Τί περιμένουμε; Ας φύγουν όλοι αυτοί και θα δείτε που η οικονομία θα ανακάμψει σε 6 μήνες! Θα είχε ήδη ανακάμψει αν αυτό είχε συμβεί εξαρχής!
  Αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν έχω κανένα πρόβλημα (εννοώ προσωπικό) να είμαι και σε αυτούς που θα φύγουν, επειδή επιτέλους θα μπορέσει να λειτουργήσει ο ιδιωτικός τομέας.
  Όλα τα υπόλοιπα είναι κευνσιανές αμπελοφιλοσοφίες, οι οποίες θα είχαν κάποιο νόημα αν είχαμε δικό μας νόμισμα αλλά σήμερα δεν έχουμε οπότε δεν έχει νόημα καν να το συζητάμε. Τα κουκιά είναι μετρημένα. Το ελληνικό δημόσιο έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία γιατί απαιτεί τεράστιους φόρους και τεράστιες εισφορές για την συντήρησή του που σκοτώνουν κάθε προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να κάνει κάτι...
  Κατά τη γνώμη μου, αφού πτωχεύσαμε η λύση θα ήταν η εξής: ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Δ.Υ. (όπως όταν πτωχεύει κάποια επιχείρηση), άμεση επαναπροκήρυξη όλων των απαιτούμενων θέσεων από το ΑΣΕΠ από μηδενική βάση (χωρίς να μετράει η προϋπηρεσία δηλαδή) και για ένα χρόνο παράλληλη εκπαίδευση των νέων (1/3 των παλαιών) με τους παλαιούς προϊσταμένους και μετά όλοι οι εν διαθεσιμότητα που δεν βγήκαν ξανά με τον ΑΣΕΠ σπίτι τους... Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα...

  • αναξιμανδρος avatar
   αναξιμανδρος @ Απορών 28/12/2012 10:30:17

   Αυτή είναι Η ΠΡΟΤΑΣΗ!!! Και δεν είναι οτι δεν την ξέρουν. Απλά η πρόταση αυτή τους καταργεί και τους ίδιους .
   "Οι άρχοντες φοβήθηκαν μην πάθουνε ζημιά
   και την κουτάλα χάσουνε μαζί με τα ζουμιά."
   Γι αυτό κάνουν πως δεν την σκέφτηκαν και ψάχνουν ολόγυρα ,και να δούμε και θα κάνουμε...
   Οπως και η άλλη πρόταση για την παιδεία που καταργεί άμμεσα την παραπαιδεία: Πρώτα ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ και μετά αντιγραφή του Φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος που είναι αποδεδειγμένα το καλύτερο στον κόσμο.
   Το ίδιο μπορεί να γίνει μέ όλο τον κρατικό μηχανισμό. Δοκιμασμένα μοντέλα υπάρχουν αφθονα ειδικά για την κλίμακα και τις αμέτρητες δυνατότητες της χώρας μας. Τα ξέρουν αυτά οι πολιτικοί και οι Νταβατζήδες τους, γι' αυτό τόσα χρόνια τα αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι...

   • KOSTAS70 avatar
    KOSTAS70 @ αναξιμανδρος 28/12/2012 13:51:06

    Από ποια μελέτη βγαίνει το συμπέρασμα ότι το εκπ/κό σύστημα της Φινλανδίας είναι το καλύτερο; Μπορείς να μου ονομάσεις τρεις Φινλανδούς Νομπελίστες, σε οποιοδήποτε τομέα; Ποια τεχνολογική ανακάλυψη έχουν κάνει τα τελευταία 3000 χρόνια οι Φινλανδοί; Μην ανακυκλώνετε παλαβομάρες από άσχετους που ακούγονται δεξιά και αριστερά. Και μη μου πείτε ότι τα έχουν πει "υπεύθυνοι" του Υπουργείου, εκεί να δείτε άσχετοι που κυκλοφορούν (η πλειοψηφία έχει να μπει σε τάξη από τότε που ήταν οι ίδιοι μαθητές). Ρωτήστε δασκάλους - καθηγητές και θα χορτάσετε από πικρόχολα σχόλια για τους "ειδήμονες".
    Όσον αφορά το σύστημα των Πανελλαδικών, είμαι πολύ περήφανος που κατ' επανάληψη έχω συμμετάσχει στο θεσμό, που έιναι το τελευταίο οχυρό αξιοκρατίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Παιδιά αγροτών και εργατών αριστεύουν, ενώ παιδιά καθηγητών ακόμα και Πανεπιστημίου καμιά φορά αποτυγχάνουν. Κριτήριο μόνο το μυαλό, δεν υπάρχει μέσο / κολλητός / κουμπάροι κτλ. Ίσως γι' αυτό πρέπει να καταργηθούν, χαλάνε την πιάτσα.
    ΥΓ Στο λύκειο που υπηρετώ, στις εσχατιές του αχανούς ελληνικού κράτους, δηλ. τη Θεσ/νίκη, ακόμα να έρθει μαθηματικός. Απλώς, η Α τάξη δε διδάσκεται μαθηματικά...Μετά φταίει το σύστημα, που οι απελπισμένοι γονείς καταφεύγουν στα φροντιστήρια.

    • akenaton avatar
     akenaton @ KOSTAS70 28/12/2012 20:27:25

     Είστε εκπαιδευτικός και ΔΕΝ έχετε ποτέ ακούσει πως τα τελευταία δέκα χρόνια το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και μέσα στις πρώτες παγκοσμίως; Τι να πω!! Τελικά δεν σας αδίκησα καθόλου, το ένστικτο της ανάγνωσης με είχε οδηγήσει εξ αρχής στα σωστά συμπεράσματα.....

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ akenaton 29/12/2012 00:02:05

      Ονόματα, επιτεύγματα, μήπως; Τι πετυχημένο εκπ/κό σύστημα είναι αυτό που τα Nobel καταλήγουν σε οποιονδήποτε άλλο εκτός κατόχου Φινλανδικής Υπηκοότητας;

 31. Geros avatar
  Geros 28/12/2012 11:02:47

  Αγαπητέ Akenaton , για μια ακόμη φορά συγχαρητήρια για το κουράγιο , την υπομονή και την ψυχραιμία να τα βάζεις με όλους αυτούς που είτε από δόλο και προσωπικό συμφέρον , είτε επειδή τους πιπίλιζε το μυαλό η αριστερά με αρλούμπες για δεκαετίες , επιμένουν να μην κατανοούν τα αυτονόητα.
  Εγώ αυτή την υπομονή δεν την έχω , ούτε αυτή την ηπιότητα χαρακτήρος αν θέλεις.
  Για άλλη μια φορά από την συζήτηση που ακολούθησε του άρθρου σου έγινε εμφανές ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι ή όχι? Είναι υπερφορολογημένος ο ιδιωτικός τομέας ή όχι? Είναι τεράστια η φοροδιαφυγή ή παράλογοι οι φόροι? Η κάθε πλευρά λέει τα δικά της στοιχεία που είναι κάθε φορά αντικρουόμενα , ο μέσος άνθρωπος όταν παρακολουθεί έναν τέτοιο διάλογο περιέρχεται σε σύγχυση και δεν βγάζει συμπέρασμα.
  Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν στοιχεία και πίνακες και στατιστικές που να αποδεικνύουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι , αλλά να υπάρχουν και για το αντίθετο?
  Αυτό κατά την γνώμη μου συμβαίνει γιατί :
  Α)Υπάρχει τεράστιος όγκος στοιχείων (ΟΟΣΑ , Eurostat , Ελληνική στατιστική υπηρεσία , μελέτες διαφόρων οργανισμών και φυσικά κάθε δημοσιογραφική "πηγή" και αρλούμπα του διαδικτύου που αναπαράγεται)
  Β)Τα στοιχεία και οι μελέτες ακόμα και των πιο έγκυρων οργανισμών είναι δύσκολο μερικές φορές να συγκρίνουν τόσο ανόμοια πράγματα όπως διαφορετικές οικονομίες και νομικά πλαίσια μεταξύ τους.
  Γ) Εσκεμμένα ορισμένοι φορείς κάνουν "cherry picking" στοιχείων , διαλέγουν δηλαδή από μια θάλασσα στατιστικών και πινάκων αυτά που τους συμφέρουν για να αποδείξουν πόσο λίγοι , πόσο κακοπληρωμένοι και πόσο αδικημένοι είναι.

  Ένα παράδειγμα , πριν χρόνια έχοντας βαρεθεί να ακούω τους μύθους περί κακοπληρωμένων εκπαιδευτικών και των περίφημων κονδυλίων για την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ , μύθους που μας ακολουθούν δεκαετίες τώρα και περικλείονται από την αίγλη "επίσημων στοιχείων" που δήθεν τους στηρίζουν , έψαξα στους πίνακες του ΟΟΣΑ να βρω μια άκρη. Κατέληξα πρώτα στο συμπέρασμα ότι είναι δύσκολη δουλειά , τα στοιχεία είναι πάρα πολλά , μετράνε πράγματα που τις περισσότερες φορές δεν σε ενδιαφέρουν , είναι γεμάτα αστερίσκους και βασίζονται σε στοιχεία που αποστέλλουν τα κράτη και όχι σε πρωτογενή έρευνα (μαντέψτε πια χώρα είναι πρωταθλήτρια του ΟΟΣΑ στην ΜΗ αποστολή στοιχείων και στην αποστολή παραποιημένων στοιχείων , ναι σωστά το βρήκατε, η Ελλάδα).
  Μετά όμως από κόπο τι βρήκα? Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί ήταν δεύτεροι ή τρίτοι σε απολαβές στην Ευρώπη σε σχέση με τις ώρες εργασίας! Αν δε τους βαθμολογούσες σε σχέση με την συνολική τους παραγωγικότητα (αξιολόγηση P.I.S.A. και διείσδυση παραπαιδείας) ήταν οι απόλυτη πρωταθλητές στους μισθούς σε σχέση με το παραγόμενο έργο που προσέφεραν!
  Όσο αφορά την περίφημη απαίτηση για αύξηση των δαπανών για την παιδεία που είναι κάτι που έχει ειπωθεί τόσες φορές που θεωρείται αυτονόητο βρήκα ότι φυσικά και υπάρχουν χώρες με διπλάσιες ή και τριπλάσιες δαπάνες για την παιδεία από την Ελλάδα αλλά όχι πρωτογενείς δαπάνες. Οι χώρες αυτές δηλαδή για τους μισθούς και την υλικοτεχνική υποδομή της παιδείας ξοδεύουν παραπλήσια κομμάτια του ΑΕΠ τους με εμάς! Απλά μετράνε σαν δαπάνες για την παιδεία τα επιδοτούμενα φοιτητικά δάνεια. Το απίστευτο είναι ότι όλοι αυτοί που σκούζουν να γίνουν οι δαπάνες μας για την παιδεία σαν αυτών των χωρών δεν θέλουν τα φοιτητικά δάνεια , τα θεωρούν ότι είναι ένα όπλο του συστήματος για να σκλαβώσει στον δανεισμό τους νέους!
  Στο θέμα του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δε γίνεται ο κακός χαμός. Ο μέσος δημόσιος στην Ελλάδα έχει πειστεί ότι δεν είναι υπεράριθμος , είναι μάλιστα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό έχει γίνει με τους ακόλουθους τρόπους.
  1. Παρουσιάστηκε εντελώς εσκεμμένα σύγκριση ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ των χωρών της Ευρώπης και η Ελλάδα έχει σχετικά μικρή κεντρική διοίκηση αλλά τεράστιο συνολικό αριθμό.
  2. Η απογραφή ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ , η δεύτερη φάση της ακόμα εκκρεμεί.
  3. Έπαιξαν ,εσκεμμένα πάλι, με την έννοια του δημοσίου υπαλλήλου στις Σκανδιναβικές κυρίως χώρες. Στις χώρες αυτές η φορολογία είναι τεράστια αλλά το κράτος παρέχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ στον πολίτη , όλες αυτές οι κοινωνικές παροχές (μια κοπέλα που τα απογεύματα διαβάζει βιβλία στον ηλικιωμένο γονέα , μια άλλη που βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού μια εργαζόμενη μητέρα , ο κοινωνικός λειτουργός που επισκέπτεται την οικογένεια γιατί έχει έναν προβληματικό έφηβο) όλοι πληρώνονται από το κράτος και ΟΛΟΙ θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι μόνιμοι , δεν το κάνουν σαν καριέρα πολλοί από αυτούς αλλά σαν περιστασιακό χαρτζιλίκι , δεν πληρώνονται μόνο από το κράτος , αλλά μπαίνουν στο νούμερο των απασχολούμενων στο δημόσιο!
  Καταλάβατε το μέγεθος της παραπλάνησης που μας κάνουν μερικοί? Μας λένε "κοιτάξτε την Σουηδία , να γίνουμε σαν αυτούς" αλλά στην ουσία Βόρεια Κορέα θέλουν να μας κάνουν και όχι Σουηδία.
  Συγγνώμη που μακρηγόρησα , ήθελα απλά να δείξω την ανάγκη για έναν χώρο , έναν φορέα , δεν ξέρω και εγώ τι θα είναι , στον οποίο θα μπορούνε να αντλούμε πραγματικά στοιχεία και δεν θα μπορεί ο κάθε ένας είτε λέγεται ΑΔΕΔΥ , ή φαρμακοποιοί , ή φορτηγατζήδες να μας λέει "αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη" και να μας κουνάει το δάχτυλο με χαλκευμένα στοιχεία.
  Αν δεν καταρρίψουμε τους μύθους των βολεμένων η Ελλάδα δεν σώζεται.

  • KOSTAS70 avatar
   KOSTAS70 @ Geros 28/12/2012 14:32:34

   Σου απαντά ένας βολεμένος εκπ/κός.

   * Ως συνήθως, οι "ειδήμονες" αναφέρονται σε μελέτες που κάποτε, κάπου, κάπως, από κάποιον έγιναν, χωρίς ούτε ΜΙΑ αναφορά σε αριθμούς, γιατί οι αριθμοί "παραπληροφορούν" (!), ενώ οι γενικόλογοι αφορισμοί εκφράζουν με "ακρίβεια" (!) την πραγματικότητα. Μήπως για να ενημερώσεις και έναν κακοπροαίρετο σαν και μένα, θα μπορούσες να μου παραθέσεις από που αντλείς, ΟΛΕΣ, τις πληροφορίες σου;
   * 650 ευρώ ο νεοδιόριστος. 1700 ο διευθυντής σχολείου, με 30 χρόνια υπηρεσία, υπεύθυνος για τη ζωή, υγεία και μόρφωση 300 παιδιών. ΜΥΘΟΣ, λοιπόν, ότι είναι κακοπληρωμένοι. Είναι καταπληκτικά αμοιβόμενοι. Μήπως μπορείς να παραθέσεις τους αντίστοιχους μισθούς σε Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία κτλ. Εκτός και αν μέτρο σύγκρισης είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία ή η Ουγκάντα.
   * "Είναι λιγότερο παραγωγικοί από άλλους σε άλλα κράτη". Πως ακριβώς μετράς την "παραγωγικότητα" ενός εκπαιδευτικού; Δεν ασχολείται με καρπούζια ή παντόφλες αλλά με παιδιά. Εκτός και αν για κάποιους είναι το ίδιο.
   * Οι απόφοιτοι του ελληνικού σχολείου ή Πανεπιστημίου διακρίνονται ιδιαίτερα όταν βγαίνουν στο εξωτερικό είτε για βασικές ή μεταπτυχιακές σπουδές ή ακόμα και για δουλειά. Αφού υπάρχει τόση σαπίλα στο υπόβαθρο, πως αυτά τα παιδιά αποκτούν τα προσόντα και ανταπεξέρχονται στον ανταγωνισμό; Μήπως ισχύει ακριβώς το αντίθετο; Μήπως;
   * Η απογραφή ΔΥ έδωσε τ' αποτελέσματα που ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο. Σ' αρέσει δε σ' αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια. Τα παραμύθια περίπου εκατομμυρίων ΔΥ τελείωσαν. Δεύτερη φάση, τρίτη φάση κτλ που αναφέρεις, πρώτη φορά τ' ακούω. Ήδη, ο αριθμός έχει μειωθεί και άλλο, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων.
   * 40% των Σουηδών απασχολούνται στο Δημόσιο (βλέπεις εγώ δίνω αριθμούς). Πανίσχυρη η σουηδική οικονομία. 40-70% η κλίμακα φορολογίας, σχεδόν όλα καταγράφονται - πληρώνονται ηλεκτρονικά μέσω καρτών, τραπεζικών λογαριασμών κτλ (γι΄αυτό δεν υπάρχουν ουρές στις σχετικές υπηρεσίες). Αν παρ' ελπίδα, κάποιος νομίζει ότι θα καταφέρει να φοροδιαφύγει, αλίμονο του έτσι και τον αντιληφθούν. Έτσι, το κράτος έχει λεφτά να κάνει παροχές.

   * Ας μειωθούν και άλλο οι μισθοί των ΔΥ, ή ακόμα καλύτερα ας απολυθούν όλοι. Έτσι, θα σωθεί η ελληνική οικονομία; Δε βλέπετε πως με τις περικοπές που ήδη έγιναν, κατέρρευσε όλος ο ΙΤ που στηρίζοταν αποκλειστικά στην κατανάλωση;

   * ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ (και Η ΛΥΣΗ του ελληνικού δράματος) ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει...

   • Geros avatar
    Geros @ KOSTAS70 28/12/2012 16:48:07

    Κώστα , αν πιστεύεις ότι όσα έγραψα είναι μια εσκεμμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης τους λόγους της ... συνωμοσίας μου μπορείς να μου τους εξηγήσεις? Γιατί λέω όλα αυτά τα ψέματα? Απλή κακία ή με πληρώνει ο Σόρος?

    1. Το είπα νομίζω , τα στοιχεία που κατάφερα να αντλήσω είναι κυρίως από τον ΟΟΣΑ , τι δεν κατάλαβες? Δεν έγραψα παραπομπές γιατί δεν τις θυμάμαι από μνήμης αλλά και δεν συνηθίζεται σε απλά σχόλια. Έλεος!
    2. Σου είπα πως μετριέται η παραγωγικότητα ,διαβάζεις πριν απαντήσεις ή το έχεις κόψει? Στην συγκεκριμένη περίπτωση , P.I.S.A. και διείσδυση παραπαιδείας. Δεν σου λέω ότι φταίει ο εκπαιδευτικός για την παραπαιδεία (αν και πολλές φορές φταίει) απλά είναι δείκτης που δείχνει αν αυτά που παρέχονται στο σχολειό είναι αρκετά ή όχι , διαφωνείς? Στην Ελλάδα η παραπαιδεία για παιδιά του Λυκείου είναι πάνω από το 90% στην Γερμανία 30%. Δηλαδή πάνω από το 90% των παιδιών μας θα χρειαστεί επιπλέον του σχολείου μαθήματα ! Σε κάνει να νιώθεις όμορφα το νούμερο? Πολλούς εκπαιδευτικούς ναι μιας και αυτοί είναι που κάνουν τα ιδιαίτερα.
    3. Μου ζητάς να πω ... ονόματα και διευθύνσεις για όλα τα στοιχεία που παραθέτω και εσύ πετάς την μητέρα από όλες τις αρλούμπες , χωρίς καμία τεκμηρίωση! Ποιος το λέει ότι οι Έλληνες διαπρέπουν? Αστικός μύθος είναι , που μάλιστα τον έχουν επίσης η Τουρκια , η Αλβανία και η Βουλγαρία. Γενικά τον έχουν όλες οι υπανάπτυκτες εκπαιδευτικά χώρες , δεν βασίζεται σε κανένα επίσημο , μετρημό στοιχείο. Από την μια αναμασάς μπούρδες και από την άλλη κουνάς το δάχτυλο! Μπράβο θράσος!
    4. Αν δεν έχεις ακούσει για την μη ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της απογραφής φταίει η τάση σου στην ημιμάθεια και όχι εγώ , ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ!
    5. Σου εξήγησα πως φτάνουμε στο 40% των Σουηδών (η στο ... 100% των Νορβηγών όπως είπε και το είδωλο σου η Λιάνα η Κανέλη) με την δική τους μέτρηση το δικό μας ποσοστό δημοσίων είναι ... 300%.
    6. Αυτό που λες είναι μια απλή ηλιθιότητα όπως έχει αναφέρει και ο Akenaton εκατό φορές μέχρι τώρα . Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι απαραίτητοι σε μια κοινωνία , δεν λέω να μην υπάρχουν , αλλά είναι ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΦΟΡΩΝ. Η μείωση του εισοδήματος τους έχει υφεσιακό αποτέλεσμα αλλά πολύ μικρότερο του υφεσιακού αποτελέσματος της υπερφορολόγησης του ιδιωτικού τομέα. Αυτά είναι πράγματα που η οικονομική επιστήμη τα έχει λύσει 60 χρόνια τώρα , αν εσύ τα ακούς πρώτη φορά αυτό έχει να κάνει όπως είπα και πριν με την τάση σου για ημιμάθεια και με τίποτα άλλο.

    Τέλος ρε τύπε είναι εντελώς μα εντελώς παράλογο να κατηγορείς κάποιον ότι δεν θέλει νούμερα και στοιχεία την στιγμή που έχει γράψει ένα σεντόνι ολόκληρο που μιλάει για την ανάγκη αμερόληπτων στοιχείων και τίποτα περισσότερο , καταλαβαίνεις μόνο ότι σε αφήνουν οι παρωπίδες σου να καταλάβεις.

    Υ.Γ. Κώστα έχεις παιδιά σε Ελληνικό σχολείο και έχεις την αίσθηση ότι ο διευθυντής είναι υπεύθυνος για την ζωή την υγεία και την μόρφωση τριακοσίων παιδιών? Αλήθεια? Βλέπεις πολλές ταινίες με την Μάρθα Βούρτση ? Έχεις τάση στο ποιητικό και το μελοδραματικό? Είσαι της ρομαντικής σχολής? Τι να πω ....

    • akenaton avatar
     akenaton @ Geros 28/12/2012 20:31:28

     Κάτι χειρότερο αγαπητέ Geros! Δεν γνωρίζω αν ο συγκεκριμένος έχει παιδιά σε σχολείο, όμως κατά τα λεγόμενά τους είναι καθηγητής σε Λύκειο!!!!!!! Και δεν γνωρίζει πως το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας θεωρείται το καλύτερο πανευρωπαϊκά και μέσα στα καλύτερα παγκοσμώς !!!!!

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ akenaton 28/12/2012 23:59:15

      Ποιος το λέει αυτό; Ονομάστε επιτέλους κάποιος Φινλανδούς Νομπελίστες, κάποια τεχνολογικά επιτεύγματα των Φινλανδών.

      Geros, akenaton, εγώ είμαι εκπαιδευτικός, εσείς τι είστε; Ντρέπεστε να το πείτε;

      Δεν είναι κακό πράγμα να μη γνωρίζεις κάποια πράγματα, το κακό είναι όταν δε γνωρίζεις σε βάθος τα θέματα, να το παίζεις ξερόλας και ειδικός.

     • akenaton avatar
      akenaton @ KOSTAS70 29/12/2012 14:58:29

      Τι ποιός το λέει αυτό κύριε καθηγητά; Κάντε μια επιφανειακή έρευνα στο διαδίκτυο και θα βρείτε χιλιάδες ιστοσελίδες από επίσημων οργανισμών έως απλά ιστολόγια που το λένε και το ξαναλένε κάθε χρόνο. Τόσο πολλή δουλειά έχετε πια ή βαριέστε; Εξακολουθώ να θεωρώ απαράδεκτο να μην το γνωρίζετε (!!!) λόγω του επαγγέλματος που ασκείτε. Ξερόλας δεν το έπαιξα ποτέ, το σημείωμά μου είναι γεμάτο παραπομπές, ερωτηματικά και σημεία συζήτησης. Άποψη πάντως μου επιτρέπετε να έχω φαντάζομαι. ΥΓ. Και δεν πιστεύω τελικά ότι μιλάτε "από καρδιάς" όπως έγραψε ένας φίλος παραπάνω. Μάλλον "από τσέπης" μιλάτε!!

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ akenaton 29/12/2012 20:34:37

      Τα ιστολόγια θα χαράσσουν πολιτική; Δεν ξέρεις ότι ο ένας αντιγράφει τον άλλο, χωρίς καμιά διασταύρωση στοιχείων (και συνήθως με clopy-paste χωρίς ν' αναφέρουν την πηγή τους); Δεν ξέρεις πως μπορείς να πάρεις ό,τι αποτέλεσμα θέλεις, ανάλογα με το τι ρωτάς, πως το ρωτάς κτλ ;

      Στο προκείμενο, σύμφωνα με τη δική σας λογική, εφόσον πρωτεύει κάποιος στο PISA ή οπουδήποτε αλλού, αποτελεί πρότυπο. Οι Φινλανδοί πρώτευσαν το 2003, αλλά οι ΚΙΝΕΖΟΙ θριάμβευσαν το 2009. Άρα, σύμφωνα με τη λογική σας, το κινεζικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι το καλύτερο και παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό ακριβώς ανακοίνωσε και το ΚΚΚ θριαμβολογώντας, και το προέκτεινε κατά λογική συνέπεια, και για το πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικό τους σύστημα. Αυτό θέλετε; Ποιος λοιπόν έχει πρότυπό του την Κίνα ή τη Β. Κορέα;
      Ξέρετε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας τους για να δείτε πόσο μούφα είναι όλα αυτά; ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ μαθητών και ΧΡΟΝΙΑ προετοιμασία - προπόνηση στην κυριολεξία - πάνω στη ύλη και τη φιλοσοφία του διαγωνισμού. Τα κριτήρια επιλογής στην Ελλάδα δεν τα έχω υπόψη μου, αφού ποτέ δεν καταδέχονται οι "υπεύθυνοι" (;) του υπουργείου να μας ρωτήσουν σχετικά. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Μακάρι κάποτε ν' αλλάξει.

     • akenaton avatar
      akenaton @ KOSTAS70 29/12/2012 21:17:12

      Μόνος τα λέτε, μόνος απαντάτε. Αντί να αμπελοφιλοσοφείτε στα ιστολόγια, κοιτάξτε τα αποτελέσματα του PISA και του TIMSS, δέστε τα προγράμματα σπουδών τους, τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων τους, τον τρόπο επιλογής των δασκάλων τους (σε σύγκριση με την δική μας λίστα προτεραιότητας διοριστέων έως πρόσφατα ανάλογα με το έτος αποφοίτησης από το ΑΕΙ)(!!!!!!!!). Και κάνετε καμιά πρόταση προς το "κεφάλι" που βρωμάει αντί να μιλάτε γενικά κι αόριστα, χωρίς κανένα στοιχείο για το καλό μας εκπαιδευτικό σύστημα που "βγάζει" όλες αυτές τις "διάνοιες" που διαπρέπουν στο εξωτερικό!

     • akenaton avatar
      akenaton @ KOSTAS70 29/12/2012 21:23:16

      Στις ΗΠΑ και στην Γερμανία μετά τα όχι και τόσο καλά αποτελέσματα σε αυτούς τους διαγωνισμούς που εσείς αλαφρά τη καρδία χλευάζετε (πολύ καλύτερα πάντως από την χώρα μας) έχει ανοίξει σοβαρή συζήτηση πάνω στις αλλαγές που απαιτούνται στα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Αλλά τι να λέμε τώρα; Εμείς είμαστε Ελληνάρες μάγκες και έχουμε γεμίσει τον κόσμο με "διάνοιες" με αυτά θα ασχολούμαστε;

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ KOSTAS70 30/12/2012 18:37:50

      Στις ΗΠΑ και Γερμανία, το αποτέλεσμα προκάλεσε συζητήσεις γιατί απέτυχαν οι επί μακρόν σκληρά προετοιμαζόμενοι ΑΡΙΣΤΟΙ τους. Σαν να έχασε η Μπαρτσελόνα 4-0 από το Λεβαδειακό, έτσι το είδαν. Χώρια το ΦΟΒΟ που τους προκαλούν τα πρωτεία της Κίνας σε όλα, πλέον, τα επίπεδα.
      Όσο για την πρότασή μου: ΧΡΗΜΑ και πάλι ΧΡΗΜΑ, όπως οι Φινλανδοί, οι Γερμανοί μέχρι και οι νεοκαπιταλιστές νεοκομμουνιστές, ή ό,τι άλλο είναι, Κινέζοι έριξαν για ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Όταν βάζω από την τσέπη μου για τ' αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές ασκήσεις, όσα μπορώ εννοείται, πιστεύεις ότι έχουμε καμιά ελπίδα;

    • KOSTAS70 avatar
     KOSTAS70 @ Geros 28/12/2012 23:55:24

     Δε σου επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς, περί ηλιθιότητας, ασχετοσύνης, ημιμάθειας. Στριμώχτηκες, και έτσι απλώς αποδεικνύεις την ανικανότητά σου να αντιπαραβάλλεις επιχειρήματα.
     * Εγώ είμαι καθηγητής δευτεροβάθμιας, όλη την ημέρα ασχολούμαι με τη δουλειά μου στο σχολείο ή προετοιμαζόμενος για το σχολείο. Εσύ διάβαζε μελέτες του ΟΟΣΑ. Απλώς καμιά φορά ξεχνάς τι γράφουν, ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ. Αλήθεια αυτό δεν είναι ο ορισμός της ημιμάθειας ("κάπου, κάτι διάβασα αλλά δε θυμάμαι ακριβώς τι, αλλά όποιος διαφωνεί μαζί μου είναι ηλίθιος, αφού κατέχω την απόλυτη αλήθεια");
     * Για την παραπαιδεία φταίει όλο το σύστημα, που λόγω της ανεργίας έχει στρέψει τους νέους στο να σπουδάζουν, όχι για ν' αποκτήσουν εφόδια, αλλά για να παραταθεί ο χρόνος μέχρι να (ΜΗ) βγουν στην (ανύπαρκτη) αγορά εργασίας. Αλήθεια που είναι οι θέσεις εργασίας που πρέπει να δημιουργήσει ο ΙΤ; Μάθε και κάποια ακόμα νούμερα, περίπου μόνο 8% των νέων Γερμανών είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας, πολύ απλά γιατί δε χρειάζεται να σπουδάσουν, υπάρχουν δουλειές, ειδικά στους τεχνητές (απόφοιτοι τεχνικών λυκείων/σχολών). Τις ελλείψεις σε επιστήμονες τις καλύπτουν με όλους αυτούς του τριτοκοσμικούς που ανέφερες, που απελπισμένοι από τη σάπια κοινωνία των χωρών τους καταφεύγουν μετανάστες στη Γερμανία. Και ναι, χιλιάδες Έλληνες νέοι επιστήμονες, που δημιούργησε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, και όχι το φινλανδικό όπως όλοι οι ξενογλύφτες βαυκαλίζονται, περιλαμβάνονται σ' αυτούς. Οι καλύτεροι φεύγουν Geros & akenaton, ξυπνάτε!
     * Μπορείς να με ενημερώσεις, εμένα τον άσχετο εσύ ο σχετικός, ποιο ΦΕΚ προβλέπει τη δεύτερη φάση της απογραφής, και τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η δεύτερη φάση (που φυσικά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε - μήπως γιατί ποτέ δεν προβλέποταν;) Οι κουβέντες στα τηλεπαράθυρα ΔΕΝ είναι διοικητικές πράξεις - καλώς ήρθες στη νεοελληνική γραφειοκρατία.
     * Κάτι λες για τους Σουηδούς, ΓΑΡΓΑΡΑ για την ουσία. Είτε ωρομίσθιοι, είτε είτε είτε, όλοι είναι αμοιβόμενοι από το κράτος. Κορυφαίο ό,τι λες για την υπερφορολόγηση του ΙΤ κτλ κτλ. Μόνο εγώ, και οι Σουηδοί, και οι Νορβηγοί, και οι Δανοί, και οι Γερμανοί, και άλλοι τριτοκοσμικοί, δε γνωρίζουμε τα τρομακτικά επιτεύγματα των τελευταίων 60 ετών στην οικονομική επιστήμη. Γι αυτό και όλοι αυτοί επιμένουν σε συντελεστές φορολογίας 65-70%, οι υπανάπτυκτοι.
     * Διάβασε τη νομοθεσία, ΠΟΙΟΣ είναι υπεύθυνος για τη ζωή, υγεία και μόρφωση των μαθητών, όσο είναι φυσικά στο σχολείο. Αλλά ξέχασα, εσύ τα ξέρεις όλα, ποιοι νόμοι και σαχλαμάρες;

     Γεια σου ξερόλα Ελληναρά. Και μετά μας φταίει η Μέρκελ.

     • Geros avatar
      Geros @ KOSTAS70 29/12/2012 10:01:56

      Όσο αφορά τα ΦΕΚ έχουμε και λέμε , είναι η αρχική απόφαση 784/B/4-6-2010 , η πρώτη τροποποίηση 1135/B/27-07-2010 και τέλος η τελευταία φετινή τροποποίηση 2658/B/28-08-2012 που αναφέρει λεπτομερώς τους προς απογραφή δημοσίους υπαλλήλους της δεύτερης φάσης και υποτίθεται ότι τελειώνει σε λίγες μέρες αν και δεν νομίζω θα τελειώσει . ΦΕΚ δεν ήθελες ? Πάρε να έχεις!

      Είπες ότι οι προηγμένοι έχουν συντελεστές φορολογίας 65% - 70% . Φυσικά και αυτό το νούμερο δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα (έχεις ένα θεματάκι με την πραγματικότητα). Εδώ κάποια στοιχεία ανά χώρα : http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_rates
      Θα δεις ότι πάνω από 50% έχει η Σουηδία , αλλά ο συντελεστής αυτός αφορά μόνο υψηλά εισοδήματα και μόνο για το ποσοστό του εισοδήματος πάνω από το όριο , και η Γαλλία λόγω του νόμου Hollande για τα ψηλά εισοδήματα που έχει ξεσηκώσει όλες αυτές τις αντιδράσεις στην Γαλλία και είναι εμφανές πως αν και αφορά ελάχιστους έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.
      Πριν μου κουνήσεις το δάχτυλο και απαιτήσεις τις πηγές μου μάθε να μην ανακυκλώνεις αρλούμπες που σου είπαν στον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν.
      Ανέφερες ακόμα ότι στην Γερμανία το 8% των νέων Γερμανών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αλήθεια είναι ότι αν και στην Γερμανία δεν έφτιαξαν ΤΕΙ για να έχουν δουλειά οι τοπικές καφετέριες τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λες. Η Eurostat λέει ότι στις ηλικίες 30-34 η Γερμανία έχει 29,8% αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ η Ελλάδα έχει 28,5%. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στις άλλες ηλικιακές ομάδες εκτός από τους πολύ μεγάλους σε ηλικία που η Γερμανία έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων τριτοβάθμιας από την Ελλάδα. Όντως υπάρχει μια τάση πτώσης τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία του αριθμού των φοιτητών αλλά σε καμία περίπτωση δεν πέφτει κάτω από το 20%. Πάλι αρλούμπες έλεγες δηλαδή.
      Τώρα για τα υπόλοιπα σου απάντησα και εσύ είπες ότι έκανα "γαργάρα"! Αυτές είναι κουβέντες δημοτικού , μάλλον η ενασχόληση σου με τα παιδιά αντί να ωριμάζει αυτά έχει οδηγήσει εσένα σε παλιμπαιδισμό.

      Συμφωνώ μαζί σου ότι ο νόμος καθιστά των εκπαιδευτικό υπεύθυνο , στην πράξη που εγώ βιώνω βλέπω μια αδιαφορία που ορισμένες φορές γίνεται εγκληματική , φυσικά υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα καθηγητών αλλά δυστυχώς εκεί που ξέρω εγώ είναι εξαίρεση.

      Τέλος βλέπω ένα μεγάλο ενδιαφέρον για το τι κάνω εγώ και ο Akenaton (αυτό είναι κώλυμα των αριστερών γενικότερα , όταν μιλάνε μαζί σου θέλουν να ξέρουν την φορολογική σου δήλωση και το E9 , μάλλον για να δουν αν είσαι ταξικός τους εχθρός) , αυτά μεγάλε τα έχουμε πει εκατό φορές στο antinews , αν δεν ήσουν troll που πετάει δυο αρλούμπες και φεύγει θα ήξερες.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Geros 29/12/2012 15:10:46

      Αγαπητέ Geros, τελικά, μαζεύοντας τις προσωπικές μου εμπειρίες τόσο από την σχολική ζωή όσο και από ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή μου (με πολλές ακαδημαϊκές εμπειρίες και αυτή) καταλήγω στο συμπέρασμα πως το παλαιό γνωστό γνωμικό (δεν χρειάζεται να το αναφέρω, είναι πασίγνωστο) σίγουρα έχει κάποια βάση! Μην σκάτε λοιπόν σε αδιέξοδες συζητήσεις, ο Αϊνστάιν έχει δώσει ήδη την απάντηση. Καλή Πρωτοχρονιά σε εσάς προσωπικά και σε όλους τους φίλους εδώ μέσα!

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ akenaton 29/12/2012 17:02:02

      Προφανώς σε μένα αναφέρθηκε ο Αϊνστάιν. Μεγάλη μου τιμή!
      Πάντως, έχω γνωρίσει ανθρώπους με τόνους διπλώματα και πτυχία που ήταν σκέτα κτήνη, αλλά και αγράμματα παιδιά με σεβασμό, αξιοπρέπεια, πατριωτισμό, σκέτα διαμάντια. Ελπίζω να μη βγουν χαμένα από τη ζωή.
      Καλή Χρονιά!

     • akenaton avatar
      akenaton @ Geros 29/12/2012 15:57:56

      Για την ιστορία να αναφέρω πως οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά την απογραφή βρέθηκαν περίπου 770.000 χωρίς τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, των ΝΠΙΔ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Το συνολικό νούμερο, όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της απογραφής, αναμένεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ να πλησιάσει το 1.000.000

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ Geros 29/12/2012 16:56:58

      Χαίρομαι που συνεχίζει τις ύβρεις. Λοιπόν:
      * Το πρώτο ΦΕΚ αναφέρεται στην πρώτη απογραφή, το καλοκαίρι του 2010, το τελευταίο ΦΕΚ αναφέρεται στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ, επαναλαμβάνω τον τίτλο με το οποίο είναι γνωστό σε όλους τους ΔΥ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ, της πρώτης απογραφής (δηλαδή αν κάποιος άλλαξε εργασιακή σχέση , απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο, μετατάχθηκε κτλ). Επίσης, προφανώς απογράφονται για πρώτη φορά όσοι, ελάχιστοι, διορίστηκαν από το 2011 και μετά καθώς και όσοι πλείστοι επίδοξοι και Προϊστάμενοι (αλλάζει τρόπο τινά η εργασιακή σχέση), που έχουν ήδη απογραφεί. Περιμένεις να εμφανιστούν κανά δυο εκατομμύρια τεμπελχανάδες ΔΥ κρυμμένοι κάτω από το χαλί; Λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη ανανέωσης συμβάσεων ο αριθμός των εν ενεργεία ΔΥ συνεχώς μειώνεται, ν' αυξηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Αυτός ήταν ο άσος στο μανίκι σου;
      * Η Eurostat, σωστά αναφέρεις, δίνει στοιχεία για τις ηλικίες 30-34, και όχι μόνο βέβαια. Νομίζεις ότι είναι τυχαία η επιλογή της ηλικιακής περιοχής; Αναφέρεται σε γηγενείς-υπηκόους ή γενικά σε ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ μεταξύ των οποίων και τα πολλά, πολλά, πολλά εκατομμύρια ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ;
      * Πράγματι, ανέφερα μέγιστους φορολογικούς συντελεστές, ίσως και υπεραυξημένους, ούτε εγώ μπορώ να τα θυμάμαι όλα απ' έξω, που είναι όμως ενδεικτικοί της νοοτροπίας του κράτους. Όσον αφορά τη Γαλλία, δες τι σέρνουν οι Γάλλοι στους υπερπατριώτες, αλά Depardieu, που την "κοπανάνε" για άλλες πολιτείες.
      * Δεν ήμουν ποτέ αριστερός, στο απέναντι πεζοδρόμιο στεκόμουν και στέκομαι. Αυτό δε σημαίνει ότι η από δω πλευρά τα κάνει όλα σωστά. Σίγουρα δεν είμαι και νεοφιλελεύθερος, που δεν είναι τίποτα άλλο από οικονομικός ναζί.
      Τέλος δεν είμαι troll, ork ή άλλο εσπεριδοειδές. Τα στοιχεία μου είναι ουσιαστικά στο διαχειριστή.
      * Καλή χρονιά.

     • akenaton avatar
      akenaton @ KOSTAS70 29/12/2012 17:27:15

      Για ξαναδιαβάστε την ΚΥΑ καλά και θα δείτε ότι λέτε ανακρίβειες. Εκτός και αν λαμβάνετε υπόψη σας πάντα τον "τίτλο" (ποιόν τίτλο;) που δίνετε μεταξύ σας στα γραφεία καθηγητών σε κάθε ΚΥΑ. Ο επίσημος τίτλος μιλάει για τροποποίηση και αν την διαβάσετε προσεκτικά θα δείτε και τα σημαντικά σημεία που τροποποιεί την πρώτη απόφαση. Και την επεκτείνει σε προσωπικό των ΝΠΙΔ, των ΔΕΚΟ και των Επιχειρήσεων των Δήμων (παρ 1 και 2).
      Καλή χρονιά επίσης.

     • akenaton avatar
      akenaton @ KOSTAS70 29/12/2012 17:28:38

      Παρακαλώ επίσης αυτή η αδιέξοδη συζήτηση να τελειώσει εδώ. Να είστε καλά.

 32. akenaton avatar
  akenaton 28/12/2012 12:46:22

  Θα μπορούσαμε να τα λύσουμε αυτά τα θέματα αγαπητέ Geros με την βοήθεια του διαδικτύου. Αν κάθε δημόσιος οργανισμός και υπηρεσία του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναρτούσε απλώς στο διαδίκτυο το σύνολο των εργαζομένων του (μόνιμων, αορίστου χρόνου και με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου), καθώς και το συνολικό ποσόν που διέθεσε για την μισθοδοσία τους. Η ΕΛΣΤΑΤ δεν θα είχε παρά να κάνει μιαν απλή άθροιση τότε και ούτε χρονοβόρες απογραφές θα χρειαζόμασταν κάθε τόσο ούτε αμφισβητήσεις θα υπήρχαν. Για την προηγούμενη απογραφή, πολλά άρθρα στο διαδίκτυο αναφέρουν πως δεν αφορούσε ΔΕΚΟ και άλλους οργανισμούς αλλά πια δεν ξέρει κανείς τι να πιστέψει αν θέλει να είναι σχετικά σοβαρός σε αυτό το θέμα. Να φανταστείτε, οι εκπαιδευτικοί πότε αναφέρονται ως 150.000, πότε ως 170.000 και πότε ως 190.000! Αμφιβάλλω αν και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει το ακριβές νούμερο και αυτό τα λέι όλα!!!!!!!!!

 33. victoria (true) avatar
  victoria (true) 28/12/2012 14:01:30

  Size matters?

  είναι μία παράμετρος...., αλλά για το δημόσιο εκτός από το πόσοι, έπρεπε απλά να ισχύσουν -κάθετα όμως- μερικοί κανόνες απλής λογικής:
  έκανες βλακεία - θα πληρώσεις (με κάποιο τρόπο!),
  έκανες λάθος εκτίμηση - σκάψε και διόρθωνε,
  μην ξύνεσαι, μην υπεκφεύγεις, μην τα ρίχνεις στον διπλανό σου, μην είσαι 40 χρόνια στο δημόσιο και κάνεις την ξανθιά δεν ξέρω δεν είδα δεν μου το είπανε, ο επαγγελματισμός δεν είναι έννοια για τους άλλους κλπ.
  και κυρίως μιλώ για τους ανώτερους υπαλλήλους... αυτοί έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη και αυτοί δείχνουν τρόπο δουλειάς στους νεότερους...

 34. enas avatar
  enas 28/12/2012 18:25:32

  Και γιατί αντί να "μικρύνετε" το δημόσιο δεν "αυξάνετε" την αποτελεσματικότητά του αφού η "σύγκριση" με τα νούμερα άλλων χωρών δεν είναι-κατ΄εσάς-διαφωτιστική ; Να έργο που απαιτεί σχεδιασμό και ικανότητα. Αλλά για δε λέτε την αλήθεια. Αν τα έσοδα δεν πρόκειται να αυξηθούν- κατά τους υπέρμαχους των φορολογικών ελαφρύνσεων- τα έξοδα των τόκων είναι πλήρως ανελαστικά - αφού πρέπει να πληρώσουμε τα χρέη- κάποια έξοδα πρέπει να μειωθούν. Και θα μειωθεί αυτό που έμεινε να μπορεί να μειωθεί. Αφήστε λοιπόν το ιδεολογικό "επίχρισμα" και πείτε ξεκάθαρα ότι "κόβουμε από όπου μπορεί να...φτάσει το χέρι μας" για να ...καταλαβαινόμαστε.

 35. Karenin avatar
  Karenin 29/12/2012 18:33:25

  Για Akenaton καί Gero,
  η επιμονή στο θέμα έστω με ήρεμο φανατισμό είναι περίεργη γιατί πριν τεθεί το ερώτημα για ποιο δημόσιο, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τις ένοχες σχέσεις κομματικου συνδικαλισμού και κομματων που είναι η βασική πηγή κακοδαιμονιάς του δημοσίου. Το ότι ο νόμος Ραγκούση του 2010 που έλυνε πολά ζητήματα, καταργείται και επιστρέφουμε στο παρελθόν δεν σας απασχολεί καθόλου.
  Η υπεραπασχόληση στο δημόσιο είναι πολές φορές η κρυφή ανεργία, και στην ευρώπη είναι κοινή πρακτική, εδω βέβαια βλέπουμε τις στρεβλώσεις, παρόλα αυτά ο φορολογούμενος πολίτης που χρηματοδοτεί όλα αυτα μπορεί να επιβάλει αποτελεσματικό δημόσιο όταν αρχίσει πραγματικά να πληρώνει, γιατί ως τώρα Ι.Τ και δημόσιο ήταν σε παράλληλη πορεία. Τι θα γίνει όμως όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν τον ΦΠΑ να πληρώνουν στο ακέραιο τις εισφορές και τα υπόλοιπα; Το πιο πιθανό το ούζο στο χωριό από ένα ευρώ στα δύο. Αυτό αφορά βέβαια όλες τις μικρές επιχειρήσεις που έτσι φυτοζωούν.
  Ας πιέσουμε λοιπόν πρώτα να μπεί τέλος στις κομματικές παρεμβάσεις, να μην φτιάχνεται βαθμολόγιο με κομματικά κριτήρια, να αποφασισουμε ότι όντως θέλουμε να κυβερνηθούμε και με την ευκαιρία που αρχίσαμε να πληρώνουμε και πολλά, να απαιτήσουμε αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρησίες απο το δημόσιο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Karenin 29/12/2012 19:58:05

   Αν διακρίνατε φανατισμό στην ανάρτηση, δέχομαι την παρατήρησή σας αν και διαφωνώ. Αν αναφέρεστε στον σχολιασμό, δεν βλέπω κανέναν φανατισμό σε όσα υποστηρίζουμε με στοιχεία. Όλοι λέμε να πούμε την αλήθεια στον λαό αλλά οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούμε ότι η αλήθεια "πονάει".

 36. Geros avatar
  Geros 29/12/2012 22:43:49

  Κώστα λες συνειδητά ψέματα , αφού μπήκες στον κόπο να διαβάσεις το ΦΕΚ ξέρεις ότι δεν είναι επικαιροποίηση , ντροπή σου , άλλο να παρανοήσεις κάτι άλλο να λες συνειδητά ψέματα. Εκτός αν δεν κατάλαβες τι διάβασες οπότε έχεις πρόβλημα αντίληψης.
  Ανέφερα λεπτομερώς αυτή την ηλικιακή ομάδα γιατί είπες νέους , αυτά περί μεταναστών που λες είναι για γέλια , μην το τραβάς τόσο από τα μαλλιά , απλά ρεζίλι γίνεσαι , τίποτα άλλο.
  Ααα να μην το ξεχάσω , ο νόμος για το 75% φορολόγησης των εισοδημάτων πάνω από ένα εκατομμύριο στην Γαλλία καταργήθηκε πριν ακόμα το κράτος εισπράξει έστω και ένα ευρώ!

  • KOSTAS70 avatar
   KOSTAS70 @ Geros 30/12/2012 18:28:41

   Στην υπηρεσία ερωτηθήκαμε αν έχουμε αλλαγές στα απογραφέντα στοιχεία ώστε να κάνουμε επικαιροποίηση, δεν έκανα τίποτα και φυσικά πληρώνομαι κανονικά, με βάση τα προηγούμενα. Επίσης στο email από την Υπηρεσία Απογραφής που μου ζητούσαν να επικαιροποιήσω τυχόν ΝΕΑ δεδομένα, δεν απάντησα, ΟΠΩΣ ΖΗΤΟΥΣΕ να κάνω εφόσον δεν είχα κάτι νέο να προσθέσω. Τι άλλο να πω; Όσο αφορά την απογραφή, βλέπεις, βάζουν μέσα "πράμα", ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, που ΔΕΝ είναι πουθενά στον κόσμο ΔΥ, αλλά στην Ελλάδα είναι το ΒΑΘΥ, ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΗΦΗΝΑΡΙΟ, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεπεράσουν το εκ. να γίνει ένας αχταρμάς και μέσω αυτού να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα κομματόσκυλα τους (όλων των κομμάτων). Τους προτείνω, αν και έτσι αποτύχουν, τους κάπως ευτραφείς ΔΥ, να τους μετράνε για 2, για 3, μέχρι να τους βγει, που δε θα βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και μετά μου λες για στατιστικές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.