#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/01/2013 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί χρειαζόμαστε μια «Επιτροπή Σοφών για την Ελληνική Οικονομία»Του Κώστα Ροδινού

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Chief Economist  του Ομίλου  CITIGROUP  προέβλεπε ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ την πρώτη Ιανουαρίου του 2013, ήταν 90%! Δηλαδή, η έξοδος ήταν σχεδόν βέβαιη.

Ήταν τότε που κάποιοι στη δευτερογενή αγορά πωλούσαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου  με απώλειες έως και 85%! Οι ...έξυπνοι και οι ..ενημερωμένοι που τα αγόρασαν, τα μεταπώλησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της ...επαναγοράς για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αποκομίζοντας θηριώδη κέρδη άνω του 100%! Όχι και άσχημα για έξι μήνες!

Στο μεταξύ η CITI  ανέλαβε και ...σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων σε αρκετά ..projects  στην Ελλάδα. Κανονικά έπρεπε να μηνυθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά εμείς ...τους επιβραβεύουμε!

Πριν από μια εβδομάδα, ο γνωστός ...μάγος των προβλέψεων, Νουριέλ Ρουμπινί  (αυτός που μπαινόβγαινε στου Μαξίμου επί Γιώργου) ...προέβλεψε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και το Κογκρέσο δεν θα κατάφερναν να βρουν συμβιβαστική λύση για το ζήτημα του «Fiscal Cliff» και θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου. Με ό,τι αυτό σήμαινε για τις αγορές.

Οι  ΗΠΑ, που ο συμβιβασμός και οι εκατέρωθεν υποχωρήσεις μεταξύ Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας, είναι θεμελιώδες στοιχείο της λειτουργίας του πολιτικού τους συστήματος, έστω και στο «και 5», κατέληξαν σε  μια συμβιβαστική λύση και απέφυγαν  τον ...γκρεμό. Έστω  προσωρινά, αλλά τον απέφυγαν! Ο ... γκουρού έπεσε και πάλι έξω. Όπως έπεσε έξω και στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα. Τώρα ο ...γκουρού, αερολογεί και πάλι. Όμως, αυτή είναι η δουλειά του. Δημιουργεί κλίμα από το οποίο κάποιοι κάνουν χρυσές δουλειές.

Διάβασα  χθες αποσπάσματα από άρθρο  του έτερου Νομπελίστα, Τζόζεφ Στίγκλιτζ στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt όπου επισημαίνει ότι  «ο πραγματικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην Ευρώπη. Η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκονται σε ύφεση από την οποία δεν εμφανίζεται κανένα σημείο εξόδου».  Για το 2013, ο Αμερικανός οικονομολόγος δεν αποκλείει νέα αναταραχή στην ευρωζώνη.  Προσέξτε ποιους στοχεύει: Ισπανία και Ελλάδα. Τυχαία...υποθέτω!

Βέβαια, για να είμαστε ...δίκαιοι, ο Στίγκλιτζ εδώ και καιρό φωνάζει ό,τι  αυτή η παράκρουση με τη λιτότητα όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά  «έχει ως μόνη συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς».

Που θέλω να καταλήξω: Προφανώς και έτσι παίζεται το παιχνίδι των αγορών. Και η κερδοσκοπία είναι μέρος αυτού του παιχνιδιού. Όμως, η ΕΕ πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει να ...αποδεσμευτεί από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό  των Οίκων Αξιολόγησης και των ..προφητών της καταστροφής, που ...καταστροφολογούν με το αζημίωτο! Αλήθεια τι έγινε εκείνη η πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης; Ναυάγησε στα ρηχά ή την κατάπιαν τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τους γνωστούς Οίκους; Το δεύτερο είναι το πιθανότερο.

Για να έρθουμε στα καθ΄ημάς. Η Ελλάδα, την τελευταία τριετία,  ήταν το κατ΄ εξοχήν θύμα  αυτών των Οίκων. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θησαύρισαν από τις ...προβλέψεις τους. Επομένως, πρέπει να πιέζει για το θέμα και να το διατηρεί στην επικαιρότητα. Ποιός ξέρει, στο τέλος μπορεί να γίνει και κάποιο θαύμα!

Το δεύτερο, είναι μια πρόταση που έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν. Μπορεί αυτή τη στιγμή να ...απολαμβάνουμε κάποιες ...αλκυονίδες ημέρες, όμως, η κατάσταση είναι οριακή.  Και οι κερδοσκόποι στις οριακές καταστάσεις στοχεύουν.

Καλόν θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να συγκροτήσει μια «Επιτροπή Σοφών» για την Ελληνική Οικονομία. Της Επιτροπής αυτής θα μπορούσε να ηγηθεί ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Και να κληθούν να συμμετάσχουν  εξέχουσες προσωπικότητες που δεν έχουν σχέση με το πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας, ούτε έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένα συμφέροντα. Έργο της Επιτροπής αυτής θα είναι να παρακολουθεί την ελληνική οικονομία, να διατυπώνει προτάσεις και ιδέες και κυρίως να αρθρώνει αξιόπιστο λόγο στα ξένα ΜΜΕ, αλλά και στα διεθνή φόρα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα. Για να μην μονοπωλούν την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, τα κοράκια του ολέθρου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 03/01/2013 13:13:07

  Μια πολλή καλή ιδέα

 2. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 03/01/2013 13:22:29

  Αυτές οι επιτροπές σοφών είναι για να υπάρχουν, να λένε εισηγήσεις και να μην εφαρμόζεται τίποτα.
  Οσον αφορά το πώς κάποιοι μπορεί να επηρεάζουν τις αγορές, ξεχάστε το!
  Οι αγορές είναι ανελέητες και κανένας "σοφός" δεν μπορεί να έχει την επιρροή του Ρουμπινί και των άλλων κερδοσκόπων.
  Οσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης, όσο και αν μας πονάει, τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας ήταν τόσο πολλά και το πλαίσιο της Ευρωζωνης τόσο δύσκολο να τα επιλύσει (π.χ. χωρίς παρέμβαση της ΕΚΤ) που το αδιέξοδο ήταν προφανές. Οι οίκοι μπορεί να έδρασαν κερδοσκοπικά αλλά οι υποβαθμίσεις τους δεν απέχουν πολύ της πραγματικότητας η οποία άρχισε να βελτιώνεται με την κυβέρνηση Σαμαρά τους τελευτίους μήνες του 2012.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ GreekinEurope 03/01/2013 19:06:59

   Και ο Ρουμπινι πώς ...απέκτησε την επιρροή του;
   Την ....κληρονόμησε απο κανέναν;

 3. γαλατης avatar
  γαλατης 03/01/2013 14:06:31

  κύριε Ροδινέ, χρόνια σας πολλά//// τώρα στα του κειμένου, η επιτροπή σοφών που λέτε δεν νομίζω οτι είναι πρόβλημα αφού η πορεία της χώρας είναι καθαρά θέμα ¨πολιτικής"...οπότε....τέλος υπάρχει το όνομα του κ. Πισσαρίδη...απλά να σας θυμίσω οτι αν ανατρέξει κανείς σε δηλώσεις του ιδίου τότε θα γίνει απλά έξαλλος απο όσα έλεγε σχετικά με το μνημόνιο και την πολιτική λιτότητας...ψάξτε το και θα δείτε..μιλάμε για χειρότερο και απο τον Σόιμπλε...!!!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ γαλατης 03/01/2013 19:05:46

   Χρόνια Πολλά, επίσης.
   Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Την τελευταία τριετία το κλίμα για την ελληνική οικονομία το διαμορφώνουν οι εκθέσεις της τρόϊκα. Καμμιά από τις εκθέσεις αυτές δεν εκτίμησε σωστά την ύφεση.
   Αφήστε τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
   Σας θυμίζω οτι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό τώρα έπρεπε να είχαμε ήδη βγεί στις αγορές.
   Αυτή την τριετία δεν υπήρχε αξιόπιστη, απο πλευράς μας, απάντηση στις εκτιμήσεις της τρόϊκας.
   Και αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία για να το κάνει.
   Η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη φωνή για τα οικονομικά της.
   Μια τέτοια επιτροπή σοφών, μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο.
   Και να αμφισβητεί με στοιχεία τις ...προβλέψεις τρίτων.
   Τέλος, δεν έχει σημασία να συμφωνούν όλοι μεταξύ τους.
   Ο Μπόφιγκερ για παράδειγμα διαφωνεί με την Μέρκελ, αλλά δεν σκέφτηκε κανένας να τον αντικαταστήσει.

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 03/01/2013 15:18:23

  Κώστα, Χρόνια Πολλά και καλά!
  Ποτέ δεν είναι αργά, εξαιρετική ιδέα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Αργεάδης 03/01/2013 18:58:52

   Χρόνια Πολλά Νίκο,
   καλη χρόνια και κάθε καλό.

 5. chrisss90 avatar
  chrisss90 03/01/2013 16:53:52

  Εξηγήστε μας κύριε Ροδινέ την έννοια του ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, γιατί όσο και αν προσπαθώ να κατανοήσω την ουσία μιας τέτοιας κίνησης, αδυνατώ. Δηλαδή αν εμείς σαν Ευρώπη, κρίνουμε πως η ελληνική οικονομία είναι οκ για να επενδύσει κανείς, σημαίνει πως κάποιος θα μας εμπιστευτεί και θα βάλει τα λεφτά του; Οι οίκοι αξιολόγησης είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι έμπιστοι για τους επενδυτές και τα funds. Αυτοί έχουν τα λεφτά αυτοί μας ενδιαφέρουν στο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους..Αν δηλαδή ο Ευρωπαικός οίκος κρίνει πως η Ιταλία είναι ΑΑΑ, ενώ η standard and poor's κρίνει πως είναι σχεδόν σκουπίδι, ποιόν πιστεύετε οτι θα πιστέψουν οι αγορές; Και στο τέλος γιατί να μην φτιάξουμε και έναν Ελληνικό οίκο ο οποίος de facto θα κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη σε όλα και μετά όλους τους άλλους; Η λύση δεν είναι να τα βάζουμε με Θεούς και δαίμονες, η λύση είναι να διορθώσουμε τα χάλια μας σαν κοινωνία και σαν κράτος.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ chrisss90 03/01/2013 18:58:09

   Eύλογες οι απορίες.
   Σας θυμίζω οτι όλοι αυτοί οι Οίκοι μια βδομάδα πρίν την κατάρρευση της Lehman Brothers την αξιολογούσαν με triple A!
   Τόσο αντικειμενικοί!
   Καμιά φορά λειτουργούν όπως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα.
   Δημιουργούν...αποτελέσματα και περιμένουν να ....δικαιωθούν.
   Η λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Οίκοι Αξιολόγησης, με συμμετοχή θεσμικών εταίρων, θα υποχρέωνε τους γνωστούς Οίκους να λειτουργούν λιγότερο επιθετικά και με μεγαλύτερη σύνεση.
   Υπόθεση εργασίας είναι.
   Γιατί αυτή τη στιγμή η παγκόσμια αγορά άγεται και φέρεται απο 2-3 κέντρα και εκτός...ευρώπης μάλιστα.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/01/2013 16:56:02

  Τι κοινό έχουν οι νέοι μεγάλοι οικονομικοί "γκουρού" που αναδείχθηκαν μετά το 2008, όπως ο Στίγκλιτζ, ο Ρουμπινί, ο Κρούγκμαν αλλά και ο λιγότερο γνωστός Chief Economist του CITIGROUP (που έπεσε εντελώς, μα εντελώς έξω και η εταιρία έχασε πολύ απο την τελευταία απόφαση για την Ελλάδα);
  Και άλλοι;
  Μπορεί να είναι καλοί στα οικονομικά (και στα σχετικά μαθηματικά), αλλά δυστυχώς απο πολιτική δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγματα.
  Από Ευρωπαική πολιτική δεν καταλαβαίνουν σχεδόν τίποτε. Γρύ...
  Δεν καταλαβαίνουν τους μηχανισμούς, τον τρόπο λήψης αποφάσεων, τις ταχύτητες και την αλληλοσύμπλεξη τραπεζικών συστημάτων και οικονομιών που ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
  Γι αυτό κάνουν σωστή ανάλυση για τα τρέχοντα, αλλά πέφτουν έξω στην τελική πρόβλεψη για το επόμενο βήμα. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι πάντα ένα βήμα μπροστά απο την οικονομική σκέψη τους. Δεν τις προλαβαίνουν.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 03/01/2013 18:51:35

   Καλησπέρα Θείε και καλή χρονιά.
   Επισημαίνεις ένα καίριο θέμα,
   Και σ' αυτό έχεις δίκιο.
   Ομως, πέραν αυτού οι περισσότεροι ανοιχτά πλέον εξυπηρετούν και συμφέροντα.
   Με άλλα λόγια οι προβλέψεις τους σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν και ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
   Και επειδή ακριβώς δεν γνωρίζουν ή θεωρούν οτι θα καθυποτάξουν την πολιτική, η ...προφητεία τους δεν εκπληρώνεται.
   Είδες τι έπαθε το ...γνωστό Fund από τη ισοτιμία ευρω-γεν!

 7. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 03/01/2013 19:11:39

  Δεν συντρέχει λόγος ομάδας σοφών, παρά μόνο στον βαθμό που η παρουσία της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο τόσο συνάντησης και ζυμώσεις διαφορετικών (πολιτικά) απόψεων και/ή επιστημονικής κάλυψης/νομιμοποίησης κυβερνητικών επιλογών.
  Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει. Και οι πολιτικές παρατάξεις γνωρίζουν. Το ζήτημα είναι ποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν και ποιες μπορούν (μπορούν σε σχέση με τις ειλημμένες δεσμεύσεις τους με οικονομικά συμφέροντα και κοινωνικά στρώματα).
  Γενικότερα, η οικονομική επιστήμη, όπως έχει καταντήσει να πάρει τη θέση των παλιών ιδεολογιών και θρησκειών, δεν είναι πλέον παρά παραφιλολογία και εργαλείο άσκησης οικονομικής βίας.

 8. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 03/01/2013 19:55:07

  Πάρα πολύ καλή πρόταση. Ότι καλύτερο έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό. Όλα τα σοβαρά κράτη έχουν τέτοιες επιτροπές Σοφών και όχι μόνο. Είναι γνωστή στις ΗΠΑ η επιτροπή Σοφών η οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα εκπονεί μελέτες για την κατάσταση της οικονομίας του «έθνους», όπως την αποκαλούν και ΔΕΝ την αμφισβητεί κανένας. Αποτελείται από τους καλύτερους καθηγητές των καλυτέρων Αμερικάνικων πανεπιστημίων και σαν μέλη του περιλάμβανε τον Bernanke(?) και τους περισσότερους Διοικητές της Federal Reserve. Η επιτροπή αυτή καθορίζει πότε οι ΗΠΑ είναι σε ύφεση, προσδιορίζει πληθωρισμό και δίνει κατευθύνσεις και συμβουλές στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο. Το ίδιο συμβαίνει και για την υγεία με τον Surgeon General. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και με το Συμβούλιο Ασφάλειας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

  Μόνο στη χώρα της «φαιδράς πορτακαλέας» επί παντός επιστητού έχουμε τον Πρετεντέρη, τον Χατζηλαλάκη και τους λοιπούς παντογνώστες δημοσιογράφους, σε αγαστή συνεργασία με βουλευτές τύπου Γιακουμάτου και Άδωνη.

 9. Nik avatar
  Nik 03/01/2013 21:46:06

  Φαίνεται ότι τελικά καταλήγουμε στην διαπίστωση ότι τα Οικονομικά ΔΕΝ είναι επιστήμη. Δεν προβλέπουν τίποτε, δεν μπορούν να χαρτογραφήσουν μια έξοδο από την κρίση.

  Ο Ρουμπινί και η χαζοβιόλα σύμβουλος του θα πρέπει να αναγκαστούν να ακούνε τις προβλέψεις τους σε 24ωρη μαγνητοφώνηση.

 10. vasilios avatar
  vasilios 03/01/2013 21:58:11

  καλή ιδέα μόνο που δεν θα μας βοηθήσει σε τίποτα... θα συμφωνήσω με τον chrisss90... Δεν έχει κανείς παρά να αναρωτηθεί γιατί οι οίκοι είσαν τόσο επιθετικοί απέναντί μας στο ξεκίνημα της κρίσης και ποιός κινεί τα νήματα

 11. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 07/01/2013 20:54:59

  Αφού, λοιπόν, με το άρθρο και τα σχόλια, καταρρίψαμε τους Κρούγκμαν, Ρουμπινί, Στίγκλιτς κλπ διάσημους Οικονομολόγους, των οποίων το κύρος δεν αμφισβητείται από τα φράγκικα κουτορνίθια ή μεταξύ τους, αλλά από εμάς τους σοφότερους, διαπιστώσαμε την ανάγκη για ένα συμβούλιο "πιό" σοφών (ποιών;) από τους προειρημένους με πιθανό επικεφαλής τον Πισσαρίδη, ο οποίος δεν καταλαβαίνω πως διαφοροποιείται από αυτούς (προσωπικά, σέβομαι την γνώμη όλων) και που, όμως, όποιο και να είναι το πόρισμά του, θα το ξεπερνούν πάντα οι πολιτικές αποφάσεις, Ελληνικές και Ευρωπαϊκές, άρα θα είναι, όχι μόνο άχρηστο, αλλά και παρελκυστικό, ίσως και δόλιο, αν σ'αυτό στηριχτούν οι "επενδυτές" και αγοράσουν ή πουλήσουν με σοβαρό κέρδος ή ζημία.
  Ότι πείτε! Εύχομαι Καλή Χρονιά!

  ΥΓ: Βάσει όσης οικονομολογίας γνωρίζω, το πόρισμα θα ζητούσε την παραπομπή πολλών, πρώην και νυν, πολιτικών, Ελλήνων και Ευρωπαίων, στην δικαιοσύνη, για καταστρατήγηση βασικών αρχών και θεμελιωδών διδαγμάτων της, των οποίων απαγορεύεται η άγνοια, σε όσους παριστάνουν τους Ηγέτες. Και θα δέσμευε, αιτιολογώντας τις προτάσεις του, τους πολιτικούς, ως προς την σκοπιμότητα των μελλοντικών τους αποφάσεων. ΣΥΝΕΠΩΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΑΥΤΟΙ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.