#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2012 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί το PSI δεν θα εφαρμοστεί ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνίαΤις τελευταίες ώρες έχουμε κατακλυστεί από καταιγιστικές ειδήσεις γύρω από την αναστημένη συμφωνία του Οκτωβρίου και γύρω από τη μορφή που θα πάρει η δήθεν συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων.

Καθώς εμείς υπήρξαμε όχι μόνο πολέμιοι της παπανδρεϊκής ‘’επιτυχίας’’, αλλά αναλύσαμε ουκ ολίγες φορές την αδυναμία υλοποίησής της, τώρα που οι Κασσάνδρες βουίζουν, οφείλουμε να βάλουμε μια τάξη.

Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει καμία μα καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την ουσία των διαπραγματεύσεων.  Μόνο μια εκτίμηση ότι αυτές ‘’βαίνουν καλώς’’. Και διάφορα ευφάνταστα δημοσιεύματα που αναλύουν με καταιγιστικό ρυθμό σημαντικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας, που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.

Τι συμβαίνει;

Μια απλή ματιά στις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες που αναπαράγουν τους ευσεβείς πόθους της τοκογλυφικής διεθνούς αρκεί για να πάρουμε μια γεύση.  Οι περισσότεροι λειτουργούν ως λαγοί, φτιάχνουν το κλίμα και προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για τα χειρότερα.  Στις αναπαραγόμενες ‘’πληροφορίες’’ φυσικά δεν αναγράφεται η πηγή, αλλά αόριστα κάποιοι τύποι που υποτίθεται ότι μετέχουν στις διαπραγματεύσεις,  Προσωπικά, αν μετείχα στις διαπραγματεύσεις αυτές, θα οργάνωνα ωραία πάρτι και θα περνούσαμε όμορφα την ώρα μας με τους διακεκριμένους συναδέλφους, πίνοντας ακριβά μαλτ με τα λεφτά των φορολογουμένων, συζητώντας για ποδόσφαιρο και αυτοκίνητα.  Γιατί αν πιστεύει κανείς ότι διαπραγματευόμενος την ανταλλαγή των ομολόγων θα λύσει την κρίση χρέους, μάλλον πρέπει να ξανακαθίσει στα θρανία.

Ποιο αγγλικό δίκαιο;

Έχετε αναλογιστεί ποτέ ποιο είναι το πολιτικό (και ποινικό) μέλλον του κ. Παπακωνσταντίνου, μόλις αλλάξει η κυβέρνηση;  Λοιπόν κανένας έλληνας πολιτικός δεν θα ήθελε να βρεθεί στην ίδια θέση.  Πριν ο οποιοσδήποτε βουλευτής ψηφίσει όρους σαν αυτούς που αναπαράγουν τα φερέφωνα της διεθνούς, θα το σκεφτεί δύο φορές.  Ακόμα και στην πολιτική υπάρχουν κάποια όρια.  Όσο διαπλεκόμενος και αν είσαι, όσο οπορτουνιστής, δεν μπορείς να κάνεις κάτι τόσο χυδαίο απέναντι στην πατρίδα σου.  Γι αυτό, αν έχετε παρατηρήσει, κανένας Έλληνας πολιτικός δεν έχει πάρει σαφή θέση έναντι του δικαίου.  Το ότι συζητείται είναι σαφές.  Μπορεί να συζητείται ακόμα και η ενοικίαση της Ακρόπολης είτε η πώληση της Κέρκυρας.  Από τη συζήτηση όμως μέχρι την πράξη μεσολαβούν αιώνες.

Η χίμαιρα της ανταλλαγής

Για να μη μασάτε λοιπόν στις συζητήσεις που συμμετέχετε σχετικά με τη δανειακή, να έχετε κατά νου τα εξής απλά και κατανοητά:

Ακόμα και αν βρεθεί τρόπος να επιτευχθεί κάποια αρχική συμφωνία για το PSI, αυτή θα παραμείνει ανενεργή, περιμένοντας τα νέα από την Ευρώπη σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους και σχετικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Ο πιθανότατος κίνδυνος της μη εθελοντικής συμμετοχής μεγάλων θεσμικών, μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης, που με τη σειρά τους θα ενεργοποιήσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και όποιον πάρει ο χάρος.
Ο αντίκτυπος των παραπάνω στην ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση μπορεί να αποδειχτεί τυφώνας που θα κάνει τη Lehman Brothers να μοιάζει με Aspis Βank.
Η νέα δανειακή, που αποτελεί προϋπόθεση για το κούρεμα, θα περάσει δια πυρός και σιδήρου, με κρισιμότερο από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, το ότι απλά δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα κεφάλαια, τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν στις αγορές, οι οποίες όμως είναι ήδη αρκετά θυμωμένες από ένα ‘’εθελοντικό’’ κούρεμα μέσα στην πάλαι ποτέ αξιόχρεη ευρωζώνη.
Εκτίμησή μας είναι ότι τελικά δεν υπάρχει περίπτωση να συγκλίνουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε σε μυθιστόρημα του Κοέλιο, και πιθανότατα η ελληνική υπόθεση θα παραπεμφθεί στις καλένδεςΓια να ξεπεραστεί το ζόρι του Μαρτίου, θα δοθεί ένα ποσό 15 δις έναντι μιας συμφωνίας που θα επανακαθοριστεί περί τον Ιούνιο, όταν θα έχουν ξεκαθαριστεί οι απώλειες από το μέτωπο Ιταλίας – Ισπανίας και εφόσον η Γαλλία διατηρεί ακόμα την ύψιστη αξιολόγηση.  Όσο αυτό αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο, κάθε μέρα που περνάει, τόσο θα πλησιάζουν και οι εκλογές.

Ο σύγχρονος Λενινισμός της κ. Μέρκελ

‘’Θα φάμε και χορτάρι αν χρειαστεί, αλλά δεν θα απαρνηθούμε ποτέ τις αρχές του Μαρξισμού – Λενινισμού’’

Το παλιό σύνθημα των ανατολικοευρωπαϊκών καθεστώτων, επανέρχεται επίκαιρο όσο ποτέ, με το μορφή λύκου ενδεδυμένου προβατίσια προβιά.  Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος κατάγεται από την Ανατολική Γερμανία και στα νιάτα της κρατούσε ανάλογα πλακάτ στις σοσιαλιστικές επετείους.

Η νέα κοσμοθεωρία των Γερμανών, που βρίσκει δυστυχώς στην Ελλάδα την πρώτη της εφαρμογή, δεν είναι τίποτα άλλο από το παραπάνω σύνθημα παραφρασμένο.:

‘’Θα φάμε και χορτάρι αν χρειαστεί, αλλά δεν θα απαρνηθούμε ποτέ τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού.’’

Δεν θα σχολιάσω προς το παρών καθόλου τις παρενέργειες του συνθήματος, τις οποίες βιώνουμε ως όνοι τα τελευταία χρόνια. (Θα το πράξω όμως εν καιρώ)

Θα πω μόνο ότι μου θυμίζει έντονα τις τελευταίες ημέρες του Τσαουσέσκου.  Και θα προκαλέσω τους πολιτικούς που εμπλέκονται στο ζήτημα της δανειακής, να το έχουν στο μυαλό τους, παρέα με τις εικόνες από το τέλος του δικτάτορα.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 12/01/2012 14:00:56

  "...τις τελευταίες ημέρες του Τσαουσέσκου...'

  Νομίζω πως υπερτιμάς τον νεοέλληνα! Θα σηκωθεί απο τον καναπέ?

  Μπά! Αντε να κάνει μια βόλτα μπροστά στη Βουλή , αν είναι να διαμαρτυρηθεί για καμιά «κεκτημένη» αργομισθία , και να φωνάξει λίγο «να καεί!» κλπ, προσέχοντας όμως μην μήν τυχόν και κάνει ουτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση του Ναού της Δημοκρατίας!

  Του (νέο)Έλληνος ο τράχηλος ζυγό υπομένει και παραυπομένει…

  Το σενάριο? Η βόμβα σκάει στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά σε λίγους μήνες (νομίζω σε αυτό αποβλέπουν όλες οι τεχνητές παρατάσεις ζωής), οι μπαχαλάκηδες κάνουν μερικά πάρτυ στο Σύνταγμα…και μετά ξαναέρχεται ο ΓΑΠ (ή όποιος άλλος επιλέξουν τα λαμόγια της κλεπτοκρατίας) για να μας σώσει!

  Μακάρι και χιλιομακάρι να κάνω λάθος!

  • μπαζοκολιτς avatar
   μπαζοκολιτς @ ΣΤΕΛΙΟΣ 12/01/2012 17:18:07

   Μακαρι φιλε μου

  • vaskon avatar
   vaskon @ ΣΤΕΛΙΟΣ 12/01/2012 18:11:07

   Αυτο που εγραψες μοιαζει με τον χειροτερο εφιαλτη. Αν ειμαστε οι Ελληνες τοσο κοπανοι τοτε καλα να παθουμε, και ο σωζων εαυτο σωθητω

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ vaskon 12/01/2012 22:14:22

    Εμείς οι Ελληνες δεν εκλέξαμε τον ΓΑΠ με +10 μονάδες? Κάτι είπες για κόπανους!

 2. Nik avatar
  Nik 12/01/2012 14:21:10

  Ολα τα μονοπάτια οδηγούν στην γερμανική εμμονή. Είναι πια πασιφανές ότι το σπάσιμο του γερμανικού τσαμπουκά αποτελεί το κλειδί για την λύση του προβλήματος. Είναι βέβαιο ότι αυτό το δίδαγμα θα το θυμούνται για πολλά χρόνια οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Αναμφίβολα θα υπάρξει Payback.

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 12/01/2012 14:30:00

  Σε λιγο καιρο θα συναντιωμαστε μεταξυ μας και θα λεμε αυτο που ελεγαν μερικοι εχεφρονες Γερμανοι κατα το Γ ! Ραιχ ''Lebst du noch ?'' ''Eισαι ακομη ζωντανος ?''Προς επιρρωσιν κοιταξτε τα ανακοινωθεντα ''επισημα ''στοιχεια της ανεργιας του Οκτωβριου 2011 εναντι του 2009 !Φρικη !

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Ραβινος 12/01/2012 14:33:37

   ''Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο 2011 ανήλθε σε 18,2%, έναντι 13,5% τον Οκτώβριο 2010 και 17,5% το Σεπτέμβριο 2011. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 903.525 άτομα και αυξήθηκαν κατά 219.478 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2010 (αύξηση 32,1%) και κατά 45.869 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο 2011 (αύξηση 5,3%).''

   • Δημήτρης Δ avatar
    Δημήτρης Δ @ Ραβινος 12/01/2012 17:57:34

    όλοι γνωρίζουμε ότι τα στοιχεία είναι πλασματικά. Οι ιδιοκτήτες των καταστήματων που κλείνουν για να κλείσουν φορολογικά και ασφαλιστικά την επιχείρησή τους πρέπει να πληρώσουν Εφορία, ΟΑΕΕ ,ΙΚΑ, Επιμελητήριο. Αν είχαν αυτά τα χρήματα δεν θα κλείνανε. Οι επιχειρήσεις τους είναι ζομπι και οι ίδιοι δεν είναι καταγραμένοι απο τον ΟΑΕΔ. Η πραγματική ανεργεία τον Ιανουάριο θα αγγίξει το 25%

    • vaskon avatar
     vaskon @ Δημήτρης Δ 12/01/2012 18:18:36

     π.χ. εγω που αντι να εξυπηρετω πελατες αυτην την ωρα, γραφω σχολια. Καποτε δεν προλαβαινα ουτε να ριξω μια ματια στις ειδησεις τετοια ωρα(18,15 πεμπτης) και τωρα πλητω απο την μοναξια. οι λογαριασμοι τρεχουν, τα ενοικια τρεχουν, και πελατη εχω να δω 2 μερες. Πως ομως να κλεισω μια επιχειρηση 14 ετων, που την εστησα με ιδρωτα και ξενυχτια ? Με ποναει και που το σκεπτομαι.

 4. Αυτόνομος avatar
  Αυτόνομος 12/01/2012 14:30:22

  Ο τζόγος των Ηedge Funds με τα ομόλογα

  Κατά τη διάρκεια των επαφών που έχει ο Νταλλάρα στην Αθήνα, συζητείται και το θέμα τoυ ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών, καθώς τα hedge funds όχι μόνο δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στη συμφωνία, αλλά επιδιώκουν και να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου ώστε να εγγράψουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

  Το τελευταίο διάστημα, ορισμένα Ηedge Funds αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα στο 20%-24% της ονομαστικής αξίας, λαμβάνοντας μηδαμινό ρίσκο. Κι αυτό γιατί, ακόμη κι αν η Ελλάδα προχωρούσε σε υποχρεωτικό κούρεμα, δύσκολα το ύψος του θα ξεπερνούσε το 80% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα εξ αυτών διαθέτουν long θέση σε ασφάλιστρα κινδύνου (CDSs).

  Αν επομένως δεν συμμετάσχουν στο PSI και η Ελλάδα υποχρεωθεί να εισαγάγει και να ενεργοποιήσει τα Collective Action Clauses, και ειδικότερα ρήτρα που θα επιβάλει υποχρεωτική συμμετοχή της μειοψηφίας των ομολογιούχων, τότε θα βγάλουν διπλά κέρδη τόσο από τις θέσεις τους σε ομόλογα όσο κι από την ενεργοποίηση των CDSs, που θα σημάνει ίσως η χρήση των Collective Action Clauses.

  Όπως σημειώνει η UBS, η Ελληνική Βουλή θα μπορούσε να ψηφίσει νόμο ο οποίος θα εισήγε τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) αναδρομικά στα ελληνικά ομόλογα.

  Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιβάλει τις προτάσεις της σε όλους τους κατόχους ομολόγων, εφόσον υπάρχει συμφωνία ενός ορισμένου ποσοστού των ομολογιούχων (ενδεχομένως και με απλή πλειονότητα του 50%).

  Ωστόσο, η UBS υποστηρίζει ότι η εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης με αυτόν τον τρόπο δεν είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των CDSs, αφού θεωρητικά οι ταμειακές ροές των ομολόγων δεν επηρεάζονται.

 5. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 12/01/2012 14:46:22

  Καλά τα λες Κακοφωνίξ. Ο Παπακωνσταντίνου είναι ο μοναδικός που επίσημα αποδέχθηκε την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο χωρίς να τολμήσει να το φέρει στη βουλή καθ' υπόδειξη του πολιτικού του προισταμένου του Γ.Παπανδρέου. Το γεγονός αυτό προδιαγράφει κακό ποινικό μέλλον και για τους δύο ή αυτοεξορία/φυγή στο εξωτερικό

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 12/01/2012 14:47:17

   Το αποδέχθηκε δια της υπογραφής του στην αρχική δανειακή σύμβαση

 6. undercover gpr avatar
  undercover gpr 12/01/2012 15:09:30

  Εμένα δε με χαλάει καθόλου η ενεργοποίηση των CACs κι ας πάνε οι εκδότες των CDS να ζητήσουν τα λεφτά από τα κράτη τους.Ότι έκανε και η AIG δλδ επί Lehman. Με αυστηρή προυπόθεση τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

  Αλλιώς έλλειμα 0% από αύριο με ότι συνεπάγεται.

  • x avatar
   x @ undercover gpr 12/01/2012 18:03:00

   ++

 7. factorx avatar
  factorx 12/01/2012 15:45:12

  «Η εφαρμογή του ελληνικού PSI ήταν καταστροφή», υπογράμμισε σε ομιλία του σε συνέδριο στο Παρίσι ο David Riley της Fitch προσθέτοντας ότι «ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών για το PSI μπορεί να είναι μεγάλο αρνητικό σοκ».
  Στα αρνητικά του δεύτερου ελληνικού πακέτου τοποθέτησε την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υποστεί απώλειες από το «κούρεμα» στα 45 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που εκτιμάται πως κατέχει
  Ο κ. Riley τόνισε παράλληλα ότι «η Ελλάδα μπορεί ακόμη και τώρα να βυθίσει ολόκληρη την Ευρώπη σε κρίση» και δήλωσε με έμφαση ότι «ο χρόνος τελειώνει».
  Αναφερόμενος στη Γαλλία, ο κ. Riley τόνισε ότι «το έλλειμμα και το χρέος της Γαλλίας αποδεικνύουν ότι είναι το ασθενέστερο ΑΑΑ του ευρώ» επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την αξιολόγηση της Γαλλίας και κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας.
  Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε το ΑΑΑ τονίζοντας ότι δε βλέπει λόγο υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας τουλάχιστον στο τρέχον έτος.

 8. factorx avatar
  factorx 12/01/2012 15:45:36

  GOLDMAN SACHS: ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ PSI ΔΕΝ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

  Δεν αποτελούν έκπληξη οι διαρροές που κάνουν λόγο για εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών – πιστωτών στο πλαίσιο του προγράμματος PSI, καθώς όλοι πλέον γνωρίζουν ότι χωρίς τη συμμετοχή των δανείων της Τρόικας προς την Ελλάδα, μόνο μία μείωση 100% θα είχε ουσία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Αυτά αναφέρει σε έκτακτο σημείωμα της η Goldman Sachs, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και CDS κινούνται ολοένα και υψηλότερα, το συμπέρασμα είναι ότι συνεχίζουν οι πιστωτές να επιδιώκουν το «ξεφόρτωμα» τους από τα χαρτοφυλάκια τους, υπό το φόβο ότι η συνολική μείωση θα είναι αναπόφευκτη αργά ή γρήγορα. Σύμφωνα με την Goldman οι όροι του PSI δεν ευνοούν την υψηλή συμμετοχή, εξαιτίας της «εθελοντικής» αποδοχής υψηλών απωλειών στην καθαρή παρούσα αξία η οποία μάλιστα δεν οδηγεί στην ουσιαστική ανακούφιση από το βάρος του χρέους (μετά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Η εξέλιξη αυτή δεν κλείνει την πόρτα για μία ακόμη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων στο μέλλον, και αυτό μάλιστα διαφαινεται πλήρως στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και στη διακύμανση των CDSs.

 9. factorx avatar
  factorx 12/01/2012 15:46:13

  Τι γράφαμε χθες;

  "Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια διάσωσης από τους ευρωπαίους εταίρους αν η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI δεν ανέλθει στο στόχο του 100% δήλωσε ο Φ. Σαχινίδης, μεταδίδει το Reuters. «Aν το ποσοστό της συμμετοχής δεν είναι, επί παραδείγματι 100%, τότε η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση από μέρους των εταίρων» δήλωσε ο Φ. Σαχινίδης στο ραδιόφωνο του Σκάι..."

 10. undercover gpr avatar
  undercover gpr 12/01/2012 15:58:10

  Οξύμωρο report από GS.

  Αφού όλοι ξέρουν ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο του 50% haircut γιατί δεν τρέχουν στο PSI να σώσουν τουλάχιστον το 10-20% που θεωρητικά θα χρειαστεί παραπάνω στο μέλλον.Μια χαρά εξασφαλισμένοι θα είναι οι εντός PSI συγκρινόμενοι με τους εκτός που θεωρητικά πάντα θα υποστούν μεγαλύτερο.

 11. Κομνηνός avatar
  Κομνηνός 12/01/2012 17:33:49

  Η επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας έχει ήδη ξεκινήσει. Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε. Οι διαμάχες για τα κληρονομικά έχουν σειρά.

 12. Δημήτρης Δ avatar
  Δημήτρης Δ 12/01/2012 17:50:29

  Το κείμενο που ακολουθεί είναι απο το sofkleous10 και δείχνει τί πρέπει να κάνουμε:
  Όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα της Ισλανδίας, η χώρα εφάρμοσε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. Εκείνες, που αποτελούν κόκκινο πανί για τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς. Όταν οι τρεις μεγάλες τράπεζές της κατέρρευσαν, με ενεργητικό κοντά στο 1.000% του ΑΕΠ, άφησε τους πιστωτές τους να επωμιστούν το κόστος. Και όταν το εθνικό της νόμισμα κατέρρευσε κατά 25% έναντι του ευρώ, επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων. Σήμερα, αυτές οι πολιτικές δικαιώνονται. Η Ισλανδία στέκεται πλέον στα πόδια της, χωρίς τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων. Τον Ιούνιο, όταν εξέδωσε πενταετή ομόλογα, πλήρωσε πολύ χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που σήμερα επιβάλλουν οι αγορές σε χώρες, όπως η Ιταλία.
  Δυστηχώς τα λαμόγια, οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι τράπεζες, οι τοκογλύφοι, και τα συναφή επαγγέλματα, μας παραπληροφορούν για να υποστηρίξουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Καλή τύχη σε όλους εμάς τους υπόλοιπους

 13. Αριστειδης ο δικαιος avatar
  Αριστειδης ο δικαιος 12/01/2012 17:55:25

  οι ευθυνες του ΠΑΣΟΚ ειναι τεραστειες στα χρονια της μεταπολιτευσης αλλακαν την ροτα του νεοελληνα ,τον εκαναν τεμπελη,οκνηρο,βολεψακια ,λαμογιο, μιζερο και σοβιετ-βαλκανιο.

  Γελαω να βλεπω τους εχθρους της ευρωπαικης ενωσης να ρα `χωνουν` στην δεξια που μονη της πιστεψε και μας εβαλε στην τοτε ΕΟΚ με τον Κωνσταντινο Καραμανλη,αυτοι που φωναζαν εοκ και νατο το ιδιο συνδικατο ,προδοτη Καραμανλη, και αλλα αθλια και γραφικα καταπτυστα συμθηματα.
  Εχλευαζαν παρεα με τους ψευτοαριστερους την ΕΥΡΩΠΗ υπερασπιζομενοι τις δικτατοριες του ανατολικου μπλοκ,και τους τριτοκοσμικους της αφρικης και τρης λατινικης αμερικης!
  Την Ελλαδα την ειχαν γραμμενη ...... να μην πω που.

  Και τωρα γελαω για να μην κανω τιποτα χειροτερο να τους βλεπω υποστηρικτες της ευρωπης των μνημονιων,και του ΔΝΤ,τι ξεφτιλα πολιτικη ,και τι υποκρισια,και ο λαος ο περηφανος και τιμημενος λαος?
  τι κανεθι?
  ακομα τους ακουει και τους ψηφιζει!!
  κουσα τον χρυσοχοιδη σημερα στην τηλεοραση να λεει χωρις ιχνος αυτοκριοτικς οτι σκοτωσαμε την επιχειορηματικοτητα των ελληνων ,ΜΠΑ τι λες καλε!σωπα, αργα το καταλαβες χρυσε μου!!
  μονη λυση αγαπητοι φιλοι αναγνωστες η αυτοδιαλυση του πασοκ,αυτη θα ειναι η υψιστη και πατριωτικη πραξη των αποτυχημενων πολιτικων του πσαπανδρεισμου.
  Δεν αθωωνω την δεξια εχει τις ευθυνες της ,αλλα αυτη ηταν παρατηρητης του ξεθεμελιωματος της πατριδας μας ,γιατι ο περηφανος αριστερος λαος την ειχε βαλει στο χρονοντουλαπο της ισρτοριας ,να θημυθω τον μακαριτη τον ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑ οι παλιοι τον θημουνται,το μπουμπουκι αυτο τον ενδοξο αντιπροεδρο!!
  Αυτος ο μεγαλος πολιτικος αντρας αυτα δηλωνε με χειροκροτητες τοτε πολλους απο τους υπουργους του πασοκ σημερα.

  ΠΡΕΠΕΙ να ατειλουμε εμεις σημερα στο χρονοντουλαπο της ιστοριας το συστημα πασοκ αυτο φερνει ακεραια την ευθυνη της καταντιας της χωρας μας σημερα οσο πιο γρηγορα γιβει κατανοητο απο την συντριπτικη πλειονοτητα των ελλενβων τοσο καλυτερα για την ερημη αυτη πατριδα!

  Το συστημα πασοκ ειναι σαν την λερναια υδρα ,ενα κεφαλι κοβεις δεκα φυτρωνουν, οποτε χρειαζομασθε ενα συγχρονο ΗΡΑΚΛΗ, ΝΑ ΜΑς ΣΩΣΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ?

 14. factorx avatar
  factorx 12/01/2012 18:18:10

  Απο τις πρώτες δηλώσεις του Νταλλάρα βγαίνει οτι δεν πάει καλά το PSI. Το Μαξίμου όμως επιμένει οτι πάει καλά. Θα επανέλθουμε αργότερα:

  "Στην κοινή του δήλωση από την Αθήνα ο Τσαρλς Νταλλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ οι επικεφαλής της Διευθύνουσας Επιτροπής των πιστωτών- επενδυτών της Ελλάδας, τόνισε ότι συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών της 26ης-27ης Οκτώβριου.

  Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα, αλλά σε ορισμένους κομβικούς τομείς τα θέματα παραμένουν άλυτα.

  Όπως αναφέρεται στη δήλωση των δύο αξιωματούχων, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα την Παρασκευή, αλλά τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη της συμφωνίας στενεύουν.

  «Είναι απαραίτητο προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εθελοντική συμφωνία για το PSI να υποστηριχθεί από όλα τα επίσημα μέρη τις επόμενες ημέρες. Όπως η καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί τόνισαν στο Βερολίνο στις αρχές της εβδομάδας, είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο εθελοντικής ανταλλαγή χρέους το συντομότερο δυνατόν» καταλήγει η δήλωση..."

 15. blue nile avatar
  blue nile 12/01/2012 19:00:55

  Εγώ να σας πω έχω μια άλλη απορία.

  Από τις πρώτες μέρες της περυσινής απόφασης για το PSI φάνηκε ότι κάτι δεν πάει καλά.
  Τα ελληνικά ομόλογα τα είχαν τράπεζες και ιδιώτες .
  Πήγαιναν οι ευρωπαίοι στις τράπεζες και τις έλεγαν: Δεχτείτε ένα 50% κούρεμα χωρίς να ενεργοποιήσετε τα CDS. Επειδή οι τράπεζες έχουν πολλές αμαρτίες στην πλάτη τους ας υποθέσουμε ότι βαριά τη καρδιά το δεχτήκαν.
  Οι ιδιώτες όμως; Ας υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα είχαν αντιρήσεις. Έλα όμως που στο θέμα της Ιταλίας και της Ισπανίας είπαν οι Ευρωπαίοι το ότι θα πάμε στους ίδιους τραπεζίτες που ενώ τους κουρεύουμε τους απαγορεύουμε να ενεργοποιήσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου και θα τους ζητήσουμε χρήματα για να εκδώσουμε ασφάλιστρα κινδύνου ευρωπαικά για Ιταλία και Ισπανία ώστε να υπάρξει ασφάλεια στους επενδυτές.
  Εύλογα δημιουργείται η απορία πως από τη μία ζητείται από τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές να υποστούν το κούρεμα χωρίς να ενεργοποιήσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου και μετά να πρέπει να εμπιστευτούν την ευρωζώνη αγοράζοντας νέα ασφάλιστρα για το χρέος της Ιταλίας και της Ισπανίας.
  Μεγάλη επιτυχία...
  Λίγο μετά δε ιδιωτικό hedge fund αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο 35% της ονομαστικής αξίας τους που ήταν κοντά στα 30 δις και απαιτεί να εισπράξει όλη την αξία τους ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα απευθυνθεί στην αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στην Ελβετία η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να ενεργοποιήσει τα CDS !!!
  Το μπουρδ... (η ευρωζώνη δηλαδή) καίγεται.

  Ο Σαμαράς δεν τα είδε όλα αυτά;
  Μάλλον ναι τα είδε.
  Τότε γιατί συναίνεσε;
  Δεν ξέρω...μάλλον όμως κάτι είχε στο μυαλό του ...

 16. k avatar
  k 12/01/2012 19:02:18

  ΦΟΒΕΡΟΣ.

 17. STEFANOS GRAGAS avatar
  STEFANOS GRAGAS 12/01/2012 20:59:51

  αγαπητε κακοφωνιξ, τι λες για το παρακατω κειμενο του ΦΕΚ??/ ενω κοβονται μισθοι, συνταξεις, εχουμε ανεργια, λουκετα, αυτοκτονιες, εξαθλιωση, η κυβερνηση κανει το εξης....διαβαστε και καλο κουραγιο...

  Εγκρίνουμε τη δαπάνη που θα καταβληθεί για αμοιβή στην εταιρεία «LAZARD FRERES SAS», στην οποία θα ανατεθούν από τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ., σύμφωνα με την αριθμ.188/20−09−2011 απόφαση του Δ.Σ., του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου.
  Τα καθήκοντα της Lazard, ως Χρηματοοικονομικού Συμβούλου του Ε.Δ. θα περιλαμβάνουν κυρίως:
  1. Χρηματοοικονομική έρευνα: εντοπισμός των κατάλληλων προς ανταλλαγή ομολόγων.
  2. Νομικός έλεγχος: σε συνεργασία με τους διεθνείς και εγχώριους νομικούς συμβούλους του Ελληνικού Δημοσίου, ανάλυση των υφιστάμενων περιορισμών των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του Ε.Δ. και καθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν προς ανταλλαγή.
  3. Συντονισμός καθηκόντων των συν−αναδόχων και λοιπών φορέων.
  4. Επεξεργασία της στρατηγικής επαναγοράς χρέους.

  5. Συμμετοχή στην προετοιμασία των όρων ανταλλαγής.
  6. Συνδρομή προς το Ελληνικό Δημόσιο στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το ΔΝΤ σχετικά με (α) τη χρηματοδότηση εκ μέρους των δημόσιων φορέων (β) την παροχή πιστωτικής ενίσχυσης (γ) τις ιδιωτικοποιήσεις και τη χρήση των πόρων τους (δ) άλλες παραμέτρους του προγράμματος αναδιάρθρωσης του Ε.Δ.
  7. Συνδρομή στην επικοινωνία με τους Αξιολογικούς Οίκους.
  Για τις παραπάνω χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η αμοιβή της Lazard Freres SAS θα αποτελεί ποσοστό 0,015% επί του ονομαστικού ποσού του χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγορασθεί στα πλαίσια του PSI.
  Σε περίπτωση πλήρους υλοποίησης τόσο της ανταλλαγής όσο και της επαναγοράς των υφιστάμενων ομολόγων, το μέγιστο ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 25 εκατ. ευρώ
  Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2011
  Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

  • Ταραχή avatar
   Ταραχή @ STEFANOS GRAGAS 12/01/2012 22:34:44

   Νομίζω στο ίδιο υπουργείο υπάρχει υφυπουργός της ΝΔ;

 18. odysseus avatar
  odysseus 12/01/2012 21:19:14

  Aγαπητέ Κακοφωνίξ,
  Bλέπεις τη Γαλλία να κρατάει τα 3Α ως τον Ιούνιο ? Με πρόεδρο Ολλάντ? Μα αυτό θα σήμαινε οτι ο πόλεμος τελειώνει πριν την άνοιξη...........?Προσωπικά πιστεύω ότι άν η Αυτοκρατορία δεν "δαγκώσει" τη Γαλλία πριν τις Προεδρικές, θα σημαίνει λήξη της επίθεσης κατά της Ευρώπης και πέρασμα σε "ανώτερη πίστα" όπου θα συζητιέται πλέον το νέο παγκόσμιο νόμισμα και ίσως το παγκόσμιο υπουργείο οικονομικών. Παράληλλα θα έχει επιτευχθεί "ξεφούσκωμα" (Οικειοθελώς?) της ΥΠΕΡΦΟΥΣΚΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ και ο Καπιταλισμός θα έχει ξαναπάρει την ανηφόρα. Μήπως ονειρεύομαι και σύ μαζί μου?

 19. Andreas avatar
  Andreas 12/01/2012 22:15:18

  @FactorX

  Ειναι στα αγγλικα αλλα ισως να βοηθησει στην κατανοησει του PSI

 20. Andreas avatar
  Andreas 12/01/2012 22:28:12

  Το λινκ ειναι http://andreaskoutras.blogspot.com/2012/01/ggb43-20th-march-2012-pencil-bond-and.html

 21. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 13/01/2012 04:29:17

  Με αφορμή κάποιες προτάσεις του άρθρου θέλω να πω ορισμένα πράγματα.

  1) Ο νεοφιλελευθερισμός είναι απλά ο παλιός, καλός φιλελευθερισμός του laissez faire και των γιγάντιων ανισοτήτων του 'Όλιβερ Τουΐστ', του ωφελιμισμού και του κοινωνικού δαρβινισμού, μεταφερμένος από τα τέλη του 18ου και κυρίως το 19ο αιώνα στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού και τις αρχές του 21ου αιώνα.
  2) Φιλελευθερισμός στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ. Δεν είχαμε ποτέ εδώ αξιοκρατία, προώθηση των ατομικών προσόντων, ανόθευτο επιχειρηματικό ανταγωνισμό, νομικό πλαίσιο που να ευνοεί τον ικανό επιχειρηματία ή διοίκηση πολιτικά ουδέτερη, που κι αυτά είναι ουσιώδη στοιχεία του φιλελευθερισμού (τα οποία όμως δεν αρκούν για να φέρουν συλλογική ευημερία, όπως έδειξε η ιστορία και παρόλο που οι υπερασπιστές του εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι μια μέρα θα τη φέρουν).
  3) Η κοινωνική εξομοίωση, ο εθνομηδενισμός και η διάλυση της παράδοσης στο όνομα της προόδου και της ελευθερίας (στην πράξη βέβαια επιδιώκοντας ακριβώς τους αντίθετους σκοπούς), η αποσύνδεση της αμοιβής από την ατομική αξία και προσφορά στο όνομα της δικαιοσύνης, το κόμμα-κράτος, η δημιουργία και αποκλειστική προβολή μιας ελίτ διανοουμένων που διαμορφώνουν τη σκέψη, η μαζική προπαγάνδα, η αντίληψη του λαού ως ενός κοπαδιού προβάτων που δεν ξέρει ποιο είναι το καλό του είναι λενινιστικές-αριστερές ιδέες και πρακτικές. Όλα αυτά έχουν εφαρμοστεί για τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα και εφαρμόζονται τώρα με ακόμη μεγαλύτερη λύσσα. Και συγγνώμη αλλά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατό να μην το βλέπετε. Ή πώς γίνεται να μη βλέπετε ότι η βασική ιδεολογία της αριστεράς, ο ιστορικός υλισμός, κυριαρχεί στα πανεπιστήμια και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αντίρρησης ή αμφιβολίας. Ότι παράγει φοιτητές με μονοκόμματη σκέψη, χωρίς ιδανικά, που αντιπαθούν την ίδια τους την κοινωνία. Κι ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ψηφίζουν όλη τους τη ζωή κοιτάζοντας μόνο το συμφέρον τους.
  4) Δεν είμαι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος (αν υπάρχει κάτι τέτοιο). Αυτό είναι το 'ελάττωμά' μου. Δε βλέπω τον κόσμο φορώντας αυτά τα γυαλιά. Τα γυαλιά αυτά τα έφτιαξαν οι Δυτικοί για να δώσουν (προσωρινές όπως αποδείχτηκε και ανεπαρκείς) λύσεις στα προβλήματα των δικών τους κοινωνιών, τα οποία διαφέρουν πολύ από τα δικά μας. Αυτό δεν το καταλαβαίνει όποιος, αφού πρώτα έχει αφαιρέσει όλα εκείνα τα 'ενοχλητικά' ιστορικά στοιχεία που αντικρούουν τον ιστορικό υλισμό, ερμηνεύει τον κόσμο σαν να είναι μονάχα ένα σύνολο από σχέσεις παραγωγής-κατανάλωσης και τις κοινωνίες σαν να είναι εξελιγμένες μυρμηγκοφωλιές. Τότε πράγματι όλα φαίνονται ίδια μεταξύ τους. Άλλωστε αν αφαιρέσεις μερικές 'λεπτομέρειες' κι ο ελέφαντας π.χ. είναι ίδιος με μια λεοπάρδαλη. Τη λύση δε θα τη δώσουν οι δυτικές ιδεολογίες και μόνο αν τις απορρίψουμε όλες ίσως ξαναβρούμε το δρόμο μας. Αλλά αυτό δε θα γίνει ποτέ όσο δεν ξέρουμε την ιστορία μας (επομένως το ποιοι είμαστε, τι έχουμε φτιάξει ως τώρα και πού στηριχτήκαμε στα δύσκολα) και τρεφόμαστε με τις αποσπασματικές και διαστρεβλωμένες εικόνες της που μας σερβίρουν ακατάπαυστα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.