#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/07/2010 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί το μνημόνιο είναι περιττό και επιζήμιοΑντεπίθεση Σαμαρά: Ο «ενάρετος κύκλος»...

Η παρουσίαση του Σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας από τον Πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε έκπληξη σε όλους και έντονη αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ.

Από καιρό προκαλούσαν τον Αντώνη Σαμαρά, μετά το «όχι» στο Μνημόνιο, με την ρητορικό ερώτημα: Εσείς τι προτείνετε; Αφού δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Κι εκείνος τους έδειξε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και τους περιέγραψε αναλυτικά ΤΙ προτείνει, ΠΟΥ το στηρίζει, ΓΙΑΤΙ είναι διαφορετικός δρόμος, ΓΙΑΤΙ είναι καλύτερος δρόμος, ΤΙ πρέπει να γίνει, ΓΙΑΤΙ θα επιτύχει και σε ΠΟΣΟ χρόνο θα αποδώσει. Και το πιο σημαντικό: όλα αυτά μετρημένα, κοστολογημένα και με πλήρη αιτιολογημένο σχεδιασμό.

Και επήλθε βουβαμάρα…

Πολιτική αποδόμηση της Κυβέρνησης

Το Σχέδιο Σαμαρά που παρουσίασε την Πέμπτη στο Ζάππειο («Στρατηγική Ελπίδας για την Έξοδο από την κρίση») περιέχει Πολιτική εκτίμηση, διαφορετική Θεωρητική βάση, «κτίσιμο» προγραμματισμού και στρατηγικό σχεδιασμό ενεργειών.

Σε ό,τι αφορά την Πολιτική εκτίμηση: Εξηγεί πως και γιατί ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα σφάλματά της, τα λάθη και οι παραλείψεις της, που ανάγκασαν την Ελλάδα να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Διότι παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος κοινό σε όλη την Ευρώπη (όμως οι άλλες χώρες δεν πήγαν στο ΔΝΤ…) και δημιούργησε κρίση δανεισμού μοναδική στην Ευρωζώνη (γι’ αυτό και έγινε απαραίτητη, τελικά, η προσφυγή στο ΔΝΤ).

Όλα αυτά έγιναν επί ΠΑΣΟΚ και από το ΠΑΣΟΚ:

Κυρίως εξηγήθηκε αναλυτικά πως το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε το τελευταίο τρίμηνο από τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αλλιώς θα έκλεινε στο 9,8% του ΑΕΠ, όχι στο 13,6% που έκλεισε τελικά!

Και το χρέος θα ήταν οριακά μικρότερο.

Με αισθητά μικρότερο έλλειμμα και με ελαφρώς μικρότερο χρέος, η Ελλάδα θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να «στοχοποιηθεί» από τους κερδοσκόπους στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε – κι αυτό το έδειξε και διαγραμματικά η παρουσίαση Σαμαρά – τα spreads έφυγαν πολύ μετά τις εκλογές και πολλούς μήνες μετά την αποκάλυψη για διψήφιο έλλειμμα το 2009…

Το δεύτερο τμήμα της εισήγησης Σαμαρά αφορά την τεκμηρίωση της άποψής του ότι το Μνημόνιο και τα μέτρα που περιέχει οδηγούν σε «φαύλο κύκλο ύφεσης», επίμονων ελλειμμάτων, περισσότερων μέτρων, ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης, ακόμα πιο επίμονων ελλειμμάτων και τελικά πολύ μεγαλύτερου χρέους.

Εδώ δεν χρειάστηκε να… κουραστεί. Απλώς παρέθεσε μερικές από τις δηλώσει των πιο γνωστών και έγκυρων αναλυτών, ανάμεσα στους οποίους και Νομπελίστες Οικονομολόγοι, που όλοι τους συμφωνούν (αν και συχνά από διαφορετικές «σχολές σκέψης») ότι τα μέτρα του Μνημονίου δεν αποτελούν «λύση» στο πρόβλημα της Ελλάδας, αποτελούν μάλλον χειρότερο πρόβλημα…

Οι δύο συνιστώσες του ελλείμματος

Κι ύστερα μπήκε στο ίδιο το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας: το οποίο έχει δύο καινοτομίες:

Πρώτον χωρίζει το έλλειμμα σε δύο μέρη: Το «διαρθρωτικό» και το «κυκλικό»:

Το διαρθρωτικό αντιμετωπίζεται με μέτρα όπως αυτά που ήδη λαμβάνονται (περιστολής των δημοσίων δαπανών και αύξησης των δημοσίων εσόδων). Αλλά πιο ήπια. Γιατί το διαρθρωτικό έλλειμμα είναι γύρω στο 6,7%, ενώ το κυκλικό είναι το (υπόλοιπο) 3,2%...

Για να αντιμετωπιστεί το διαρθρωτικό έλλειμμα 6,7% αρκούν τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν. Δεν χρειάζονται άλλα! Οπότε όλα αυτά που εμπεριέχονται στο Μνημόνιο, τα πρόσθετα για το 2011, για το 2012, το 2013 και 2014, είναι περιττά. Κάτι παραπάνω από περιττά. Είναι επιζήμια…

Δημιουργούν παραπανήσια ύφεση, η οποία τροφοδοτεί και μεγαλώνει το άλλο μέρος του ελλείμματος το «κυκλικό».

Έτσι με το Μνημόνιο μειώνεται το έλλειμμα από τη μια «συνιστώσα» του (το «διαρθρωτικό») αλλά μεγαλώνει από την άλλη (το «κυκλικό»). Οπότε χρειάζεται να σταματήσουν τα πρόσθετα μέτρα του Μνημονίου από δω και μπρος και να υπάρξουν άλλου είδους μέτρα τόνωσης της αγοράς, ώστε να καταπολεμηθεί το κυκλικό έλλειμμα. Και να εκμηδενιστεί το συνολικό έλλειμμα.

Το Σχέδιο της ΝΔ παρουσιάζει τέτοια Αντισταθμιστικά μέτρα, που χρειάζονται για να εκμηδενιστεί το κυκλικό μέσα σε μια διετία…

Έτσι, με πολύ λιγότερες ωδίνες θα εκμηδενιστεί και το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα. Δεν θα τροφοδοτεί η «συμπίεση» του ενός την αύξηση του άλλου…

Πρόσθετα «Αντισταθμιστικά» και «Επανορθωτικά» μέτρα.

Στη συνέχεια το Σχέδιο της ΝΔ περιλαμβάνει πρόσθετα Αντισταθμιστικά μέτρα, για να αντιμετωπιστούν οι χρονικές υστερήσεις, αλλά και οι παρενέργειες του «στραβού δρόμου» που ήδη βρισκόμαστε (επιδείνωση της ύφεσης). Αφού θα γίνει πρόσθετη «ζημιά» (από πλευράς ύφεσης) θα χρειαστεί πρόσθετη «στήριξη» (από πλευράς αντισταθμιστικών μέτρων…

Ακόμα, το Σχέδιο προβλέπει «Επανορθωτικά» μέτρα για την αποκατάσταση μεγάλων αδικιών, όπως η μείωση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αλλά και την πηγή εσόδων, ώστε «να κόψουν από αλλού», για να μπορέσουν να δώσουν στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η αποκατάσταση αυτής της αδικίας μπορεί να γίνει από την πρώτη στιγμή, χωρίς να έχουμε βγει από το Μνημόνιο, εφ’ όσον βρεθούν εναλλακτικοί πόροι (το Σχέδιο πρότεινε αρκετούς «κωδικούς» του Προϋπολογισμού (που μπορούν να περικοπούν) και εδώ κοστολογημένα, αλλά και εναλλακτικές πηγές.

Αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας και Δημόσιο Χρέος

Κι ύστερα έρχεται η άλλη καινοτομία του Σχεδίου. Δεν αναφέρεται μόνο στην περικοπή του ελλείμματος, αλλά χτυπά απευθείας και το Δημόσιο χρέος: Με αξιοποίηση του Δημόσιας περιουσίας…

Ή μάλλον πολύ μικρού μέρους της γνωστής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ή μάλλον μικρού μέρους της «εμπορεύσιμης» από τη γνωστή. Που αφορά ακίνητα που σήμερα απαξιώνονται, καταπατώνται ή «κάθονται». Και δεν αποδίδουν τίποτε στο Δημόσιο.

Ένα τμήμα αυτών θα αξιοποιηθούν χωρίς να απολεσθεί η κυριότητα - με επιχειρηματικές συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) leasing κλπ. - και θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο κρατικό ταμείο ετησίως (μέχρι 5 δισεκατομμύρια κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς, μόνο που αυτό θα απαιτήσει κάποιο χρόνο).

Ενώ ένα ακόμα πιο μικρό μέρος μπορεί να «αξιοποιηθεί εμπορικά», δηλαδή να πουληθεί. Μόνο που δεν θα πρόκειται για τα «ασημικά», αλλά για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα απαξιώνονται. Και η αντικειμενική αξία αυτών των «εμπορεύσιμων» ακινήτων μπορεί να φτάνει αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια.

Στο ερώτημα πώς θα πιαστεί τέτοια τιμή για παρατημένα ακίνητα, η απάντηση είναι ότι δεν θα πουλήσει το κράτος «οικοπεδάκια», αλλά θα αναπτύξει το real estate development. Που επιτρέπει στο Δημόσιο να οικειοποιηθεί μεγάλο μέρος των υπεραξιών της περιουσίας του. Όχι να τις χαρίζει σε τρίτους…

Στο ερώτημα πως είναι δυνατό να πουληθούν τέτοιας αξίας ακίνητα μέσα σε δύο χρόνια, η απάντηση είναι ότι δεν θα πουληθούν αμέσως. Αλλά εφ’ όσον καθαρίσουν από νομικές «εκκρεμότητες» (με τη μέθοδο που ακολουθήθηκε πριν του Ολυμπιακούς Αγώνες), ένα μέρος της αξίας τους μπορεί να προ-χρηματοδοτηθεί από μεγάλες Τράπεζες του Εξωτερικού με ενυπόθηκα δάνεια.

Στο ερώτημα ποιος θα δανείσει την Ελλάδα τέτοια εποχή; η απάντηση είναι ότι δεν πρόκειται για δημόσιο δανεισμό, αλλά για ενυπόθηκα δάνεια ελάχιστου ρίσκου. Και οι διεθνείς τράπεζες σήμερα «ψάχνουν με το φανάρι» τοποθετήσεις ελάχιστου ρίσκου! Και επειδή είναι ενυπόθηκα, δεν καταγράφονται στο δημόσιο χρέος.

Κι ύστερα από 4-5 χρόνια όταν θα πουληθούν τελικά, το δημόσιο θα εισπράξει το αντίτιμο θα ξεχρεώσει την προχρηματοδότηση στις Τράπεζες. Και θα περισσέψουν και χρήματα για να μειώσει κι άλλο το χρέος. (γιατί η εμπορική αξία στην οποία θα πουληθούν είναι μεγαλύτερη από την αντικειμενική αξία βάσει της οποίας έγινε ο ενυπόθηκος δανεισμός προχρηματοδότησης).

Έτσι με την προχρηματοδότηση θα μειωθεί αισθητά το υφιστάμενο χρέος (μέχρι 10%), θα καλυφθούν και τα τρέχοντα ελλείμματα για ένα χρόνο περίπου, κι ύστερα από την πώληση θα εξοφληθεί η προχρηματοδότηση και θα μειωθεί το χρέος κι άλλο.

Στο μεταξύ η επενδυτική αξιοποίηση των υπολοίπων ακινήτων μέσα από ΣΔΙΤ, leasing κλπ. θα παράγει παράλληλα και ταυτόχρονα ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, δημόσια έσοδα κλπ.

Συνολικός Σχεδιασμός και έξοδος από Μνημόνιο

Κι έτσι χτυπώντας ταυτόχρονα και διαρθρωτικό και κυκλικό έλλειμμα, και συνολικό έλλειμμα και χρέος, η Ελλάδα μπορεί να μπει σε ένα «ενάρετο κύκλο» ανάπτυξης-εξυγίανσης, αντί για τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, στον οποίο έχει ήδη μπει τώρα.

Αυτός ο «ενάρετος κύκλος» Ανάπτυξης είναι η απάντηση στο σημερινό «φαύλο κύκλο» ύφεσης του Μνημονίου.

Σε δύο χρόνια η Ελλάδα μπορεί να έχει βγει από το ΔΝΤ και σε τέσσερα χρόνια να έχει αισθητά μειωμένο χρέος (κάτω από το 100% αντί για πάνω από 140% όπως εναλλακτικών προβλέπει το Μνημόνιο!), μηδενικό έλλειμμα και μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που θα «ρουφάνε» κι άλλο χρέος τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, μόλις αποκτήσει πρωτογενή πλεονάσματα ή/και ικανή ρευστότητα (στο τέλος της πρώτης διετίας), η Ελλάδα μπορεί να πάψει να εξαρτάται από το μηχανισμό στήριξης και να απαλλαγεί από τους όρους και τους περιορισμούς του Μνημόνιου (αφού δεν θα έχει πια ανάγκη τη χρηματοδότησή του).

Όχι για να κάνει πάλι δημοσιονομική χαλάρωση και «παροχές»! Αλλά για να μειώσει δραστικά τους φορολογικούς συντελεστές. Που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει Ανάπτυξη.

Διαφορετικό μείγμα

Έτσι προκύπτει το διαφορετικό – πολύ διαφορετικό μείγμα Πολιτικής:

-- Όχι άλλα περιοριστικά μέτρα (όπως προβλέπει το Μνημόνιο), αυτά που πάρθηκαν αρκούν για να εκμηδενιστεί το διαρθρωτικό έλλειμμα.

-- Ελαφρά διόρθωση στα υπάρχοντα αμέσως, αλλά όχι νέα περιοριστικά μέτρα.

-- Αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της αγοράς, για να μειωθεί το κυκλικό έλλειμμα.

-- Πρόσθετα αντισταθμιστικά, για να αντιμετωπιστεί η πρόσθετη ύφεση που θα έχει προκύψει.

-- Επανορθωτικά (αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων) και εναλλακτικοί πόροι για να καλυφθεί η πρόσθετη δαπάνη).

-- Μέτρα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με προχρηματοδότηση, όπου θα υπάρξει πρόβλεψη για πωλήσεις δημοσίων ακινήτων. Ώστε να μειωθεί άμεσα το υφιστάμενο χρέος και να βρεθεί η απαραίτητη ρευστότητα για να απαλλαγούμε από τους όρους του Μνημονίου.

-- Και Αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να επιταχυνθεί η Ανάπτυξη, κυρίως με περικοπές φόρων. Πράγμα που προϋποθέτει, όμως, έξοδο από το Μνημόνιο.

Πρόκειται, όντως, για εντελώς διαφορετικό μείγμα.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη πλέον είτε να προσπαθήσει να «αποδομήσει» το σχέδιο Σαμαρά, είτε να το αγνοήσει.

Είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να κάνει το δεύτερο – να το αγνοήσει.

Κι αν προσπαθήσει να κάνει το πρώτο – να το αποδομήσει - από το επιτελείο της ΝΔ υποστηρίζουν ότι της επιφυλάσσουν μεγαλύτερες «εκπλήξεις»…

Το κύριο μειονέκτημα του Σχεδίου της ΝΔ είναι το ίδιο το… πλεονέκτημά του: Είναι τόσο ολοκληρωμένο, που είναι βέβαιο ότι λίγοι μπορούν να το κατανοήσουν στις λεπτομέρειές του.

Στο επιτελείο της ΝΔ υποστηρίζουν ότι αρκεί να καταλάβει ο κόσμος ότι η ΝΔ έχει σχέδιο που είναι πολύ διαφορετικό, αποτελεσματικότερο και ηπιότερο ταυτόχρονα, για να δημιουργηθεί στη συνείδηση του κόσμου η απαραίτητη αντιστροφή. Που αλλάζει τις τάσεις του εκλογικού σώματος...

Άλλωστε οι επόμενοι μήνες δεν προοιωνίζονται ευχάριστοι για την κυβέρνηση. Και αν δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η αξιωματική Αντιπολίτευση έχει εναλλακτικό και καλύτερο Σχέδιο, αυτό αρκεί για να δημιουργήσει ισχυρή δυναμική ανατροπής από μόνο του.

Αντίθετα από το φαύλο κύκλο ύφεσης όπου οδηγούν τα μέτρα του Μνημονίου, ο Σαμαράς πρότεινε Σχέδιο που οδηγεί σε «ενάρετο κύκλο» Ανάκαμψης αρχικά και Ανάπτυξης αργότερα, εξόδου από το Μνημόνιο σε δύο χρόνια, και οριστικής διεξόδου από την κρίση σε μια τετραετία.

Εν πάση περιπτώσει ο Σαμαράς πρότεινε Σχέδιο.

Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να φωνάξει «λεφτά υπάρχουν»…

ΝΖ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΕΝπαςΚΑΛΑ avatar
  ΔΕΝπαςΚΑΛΑ 11/07/2010 10:13:57

  Μια απο τα ιδια δηλαδη απο οτι μας οδησε στην κριση δηλαδη..

 2. sintonistis avatar
  sintonistis 11/07/2010 10:31:07

  .........Και αν δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η αξιωματική Αντιπολίτευση έχει εναλλακτικό και καλύτερο Σχέδιο, αυτό αρκεί για να δημιουργήσει ισχυρή δυναμική ανατροπής από μόνο του.... ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ Η Ν.Δ. ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ...

 3. ΑΝΤΩΝΗΣ avatar
  ΑΝΤΩΝΗΣ 11/07/2010 10:36:09

  Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΠΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΜΕ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ,ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΛΑΟ.ΑΥΤΟ ΕΝΟΧΛΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.ΤΑ ΝΤΟΡΑΚΙΑ ΚΛΑΙΝΕ,Η ΨΕΥΤΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΠ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΕ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠ ΑΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ.ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΩΧΥΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ....Ο ΛΑΟΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΨΕΜΜΑ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ " ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ.ΑΥΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΗ,ΘΕΛΕΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΚΑΝΕΙ,ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕ.

  • zackii avatar
   zackii @ ΑΝΤΩΝΗΣ 11/07/2010 13:53:24

   Φίλε αν δεν έχεις στηρίγματα στα ΜΜΕ...άντε γειά...μην είμαστε αφελείς,,μιλάμε γιά λαό με μυαλό αμοιβάδας..δες τους στην Πάνια..αυτοί καθορίζουν το μέλλον μας

 4. etsi_kai_allios avatar
  etsi_kai_allios 11/07/2010 10:49:03

  βλέπω τη δημοσκόπηση της Καθημερινής και δεν μπορώ να μην γράψω και άλλο σχόλιο. Μα είναι δυνατόν να παίρνει 43% το ΠΑΣΟΚ, 6% ο ΣΥΡΙΖΑ που βαράει διάλυση, 4% οι Οικολόγοι και 3.5% ο Κουβέλης? Αυτά τα νούμερα θα είχαν νόημα αν το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 30%. Πώς γίνεται να βγαίνουν όλα τα αριστερά μαζί 60% ???

  Ας πούμε ότι η ΝΔ είναι όντως στο 25%. Το υπόλοιπο ποσοστό της θα ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ? Δεν υπάρχει ΕΝΑΣ στη ΝΔ να τους πει να σταματήσουν τα στημένα παιχνίδια. Μας νομίζουν για κορόιδα δηλαδή? Έλεος.

  Εκεί στη δημοσκόπηση, δεν κολλάει κάτι οφθαλμοφανέστατο. Η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ 38% και αυτοί που θα το ψήφιζαν είναι 43%. Πώς γίνεται? Επίσης 8/10 ΠΑΣΟΚΟΥΣ βρίσκει ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι λανθασμένη. Δεν κολλάει σχεδόν τίποτα μεταξύ του. Και το πιο σημαντικό, η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 35%. ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΠΑ-ΣΟΚ 43%, υπάρχει κάποιος που να το εξηγεί???

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ etsi_kai_allios 11/07/2010 10:54:13

   Tα αποτελεσματα ειναι αναγωγες αναποφασιστων και μην την απαξιωνετε τελειως.
   Δηλαδη δεν υπαρχουν λευκα,ακυρα,αποχες -περιλαμβανει ποσοστα αυτων που που θα ψηφισουν εστω και βριζοντας ενα απο τα κομματα.
   Δεδομενου οτι η ΝΔ ειναι τωρα πιο αντιδημοφιλης απο το ΠΑΣΟΚ αφου της εχουν φορτωσει το βαρος της κρισης και οι περισσοτεροι φοβουνται οτι θα ηταν χειροτερη κυβερνηση το ποσοστο ειναι φυσιολογικο.

   • etsi_kai_allios avatar
    etsi_kai_allios @ ψυχραιμια 11/07/2010 11:16:45

    ξερω ότι είναι με αναγωγές που βγαίνει το ποσοστό. αλλά η ύπαρξη τόσων αναποφάσιστων έπρεπε να δηλώνει ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα και ενάντια στο ΠΑΣΟΚ. τι στο καλό, εκείνοι που ψήφιζαν ΝΔ σκέφτονται αν θα ξαναψηφίσουν και του ΠΑΣΟΚ είναι εκεί, δεμένοι? Με την αναγωγή να φαίνεται ότι επιβραβεύεται η στάση της κυβέρνησης σε ασαλιστικό και εργασιακά. δεν είναι δυνατόν να ψηφίζεται το ασφαλιστικό και την ίδια βδομάδα να παίρνει 43% σε δημοσκόπηση το κόμμα που το ψήφισε.

  • Misha avatar
   Misha @ etsi_kai_allios 11/07/2010 11:32:02

   O Mαυρής που έκανε την έρευνα είχε πεί κατά την παρουσίαση του προτελευταίου βαρόμετρου, ότι σύμφωνα με τα διαχρονικά δεδομένα του η κυβέρνηση ΓΑΠ ακολουθεί μη αναστρέψιμη πορεία αποκαθήλωσης.

   Έχει περάσει ήδη κάποια όρια , που άλλες κυβερνήσεις τα περνούσαν λίγο πριν την πτώση τους.
   Τα σχετικά υπάρχουν στα δελτία του ΣΚΑΙ που ειναι αναρτημένα στο διαδίκτυο.Όποιος δε βαριέται ας τα ψάξει.
   Το πώς παρουσιάζει ο ΣΚΑΙ και η Καθημερινή τα ευρηματα της δημοσκόπησης είναι άλλο πράγμα, εφόσον εκεί γινονται εμφανείς οι ΔΝΤούδες (κατα το βιζιτούδες.
   Η αξία του φαινομενικού 43% είναι μηδαμινή όταν αυτό αφορά σχεδόν το μισο εκλογικό σώμα και όταν όλοι οι υπόλοιποι δλδ όσοι δηλωνουν ότι θα ψηφίσουν κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά περισσότερο όσοι δηλώνουν «αποχή» είναι πολύ θυμωμένοι με τον ΓΑΠ.
   Επαναλαμβάνω: ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ.
   Έχει παρελθόν στον δωσιλογισμό , μη ξαφνιάζεστε.

   • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
    ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Misha 11/07/2010 15:22:27

    ....Και η πλάκα είναι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή τις έδωσε την άδεια του σταθμού της.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/07/2010 10:50:54

  H κυβερνηση και τα ΜΜΕ που τη στηριζουν θα το αγνοησουν κατα 80% (δεν θα λενε τιποτα γιαυτο) και θα του επιτεθουν συνοπτικα κατα 20% με φρασεις οπως ευχολογιο,ευσεβεις ποθοι.λαικισμος κλπ.
  Το οτι ο πολυς κοσμος δεν μπορει να το κατανοησει ειναι υπερ της κυβερνησης : θα λεει περιληπτικα οτι ειναι ανεδαφικο και κανεις δεν θα ξερει την αληθεια αλλα ολοι θα αναρωτιουνται ευλογα οτι αν γινεται γιατι δεν το κανει και το ΠΑΣΟΚ.Tι εχει να χασει-αρα μαλλον ευχολογια ειναι.
  Ταυτοχρονα θα παιζουν τα παλια σκανδαλα.Αυτη εν πασει περιπτωσει θα ειναι η στρατηγικη τους.

 6. Dimi avatar
  Dimi 11/07/2010 10:54:30

  Είδα όνειρο ότι πήρα συνέντευξη από τον Θεό!

  “Θές λοιπόν να σού δώσω συνέντευξη;” με ρώτησε ο Θεός.

  «Αν Σάς περισσεύει χρόνος», απάντησα.

  Ο Θεός χαμογέλασε: “Eχω μιά μέρα και μιά αιωνιότητα.
  Τι ερωτήσεις σκέπτεσαι να μού κάνεις;”

  “Tι είναι αυτό που Σάς εκπλήσσει περισσότερο
  στους ανθρώπους;»

  ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ..

  «Οτι με το να αγχώνονται γιά το μέλλον τους,
  λησμονούν το παρόν τους, κι έτσι δεν ζούν
  ούτε το μέλλον, ούτε το παρόν.

  Οτι ζουν σαν να μη πρόκειται να πεθάνουν ποτέ,
  και πεθαίνουν σαν να μην έχουν ζήσει καθόλου.

  Οτι βιάζονται ν'αποβάλλουν την παιδικότητά τους.
  Θέλουν να μεγαλώσουν γρήγορα και ύστερα
  παρακαλούν να ξαναγίνουν παιδιά.

  Οτι χάνουν την υγεία τους προσπαθώντας να βγάλουν
  λεφτά, κι ύστερα χάνουν τα λεφτά γιά να ξαναβρούν
  την υγεία τους.»

  Ο Θεός πήρε το χέρι μου στο δικό του, μείναμε γιά
  λίγο σιωπηλοί και μετά ρώτησα:

  «Σαν Γονιός, ποιά είναι τα Mαθήματα Zωής που θα
  θέλατε να μάθουν τα Παιδιά σας;»

  Ο Θεός απάντησε χαμογελώντας:

  «Nα μάθουνε ότι δεν μπορούν ν’αναγκάσουν
  τους άλλους να τους αγαπήσουν. Αυτό που μπορούν
  να κάνουν είναι να γίνουν Αξιοι ν’Αγαπηθούν.

  Να μάθουν ότι δεν μετράνε περισσότερο
  τα πράγματα που έχουν στη ζωή τους, αλλά,
  οι άνθρωποι που έχουν στη ζωή τους.

  Να μάθουν ότι δεν χρειάζεται να συγκρίνουν
  συνεχώς, τον εαυτό τους με τους άλλους.

  Να μάθουν ότι ο πλούσιος δεν είναι αυτός
  που έχει τα περισσότερα. αλλά, αυτός που
  χρειάζεται τα λιγότερα.

  Να μάθουν ότι μέσα σε ελάχιστες στιγμές,
  μπορούν ν’ανοίξουν στους άλλους πληγές,
  που παίρνει χρόνια πολλά να γιατρευτούν.

  Να μάθουν τη συγχώρεση συγχωρώντας.

  Να μάθουν πως υπάρχουν άνθρωποι, που
  Τους αγαπούν πραγματικά, που όμως
  δεν ξέρουν πως να δείξουν ή, να
  εκφράσουν τα αισθήματά τους.

  Να μάθουν ότι τα χρήματα μπορούν
  ν’αγοράσουν τα πάντα..

  ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ!!!

  Να μάθουν ότι δύο άνθρωποι μπορεί να
  κοιτούν το ίδιο πράγμα, και να βλέπουν
  δύο διαφορετικά πράγματα.

  Να μάθουν ότι δεν φθάνει πάντα να
  τους συγχωρούν οι άλλοι -- πρέπει κι οι
  ίδιοι να μπορούν να συγχωρούν τους άλλους.

  Και να μάθουν ότι γιά τα Παιδιά μου, εγώ
  θα είμαι πάντα εδώ».

  When The Soul meets the Creator.

 7. mitsosms avatar
  mitsosms 11/07/2010 11:44:15

  Ο Σαμαράς ουσιαστικά με αυτά που λέει είναι σαν να λέει "λεφτά υπάρχουν". Όσον αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου αυτή είναι αμφίβολη γιατί δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν επενδύτές διατεθειμένοι να επενδύσουν σε ακίνητα. Ύστερα η αλχημεία για το έλλειμμα ότι είναι 9.9% δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ. Εκτός και αν ο Σαμαράς σκοπεύει να μας βγάλει από την ΕΕ, πράγμα που δεν το νομίζω. Συνεπώς το αξιόπιστο της κοστολόγησης δεν το καταλαβαίνω. Ούτε και οι πολίτες δεν το καταλαβαίνουν, όπως άλλωστε το δείχνουν και οι μετρήσεις γνώμης.

  • Sta_a avatar
   Sta_a @ mitsosms 11/07/2010 12:28:58

   Ας έβγαινε λοιπόν ο Σαμαράς, όταν βγήκε τότε στην τηλεόραση και είπε πως δεν ψηφίζω το μνημόνιο, και να έλεγε δεν ψηφίζω το μνημόνιο για αυτούς τους λόγους 1,2,3,4,5.. (και αυτοί οι λόγοι να ήταν οι μεταφρασμένες αποφάσεις τους μνημονίου). Το μνημόνιο βρίσκεται εδώ
   http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2010/cr10111.pdf. Να πει οτι το ΦΠΑ στα τρόφιμα θα αυξηθεί απο 10% σε 23% μέσα στο 2011, όπως και άλλα πολλά που δεν μας λένε τα ποσοκοκάναλα. Δεν το ήξερα αυτό. Δηλαδή μέσα στη ταλαιπωρημένη ζωή μου να βρώ χρόνο να καταβάσω το pdf και να το διαβάσω; Αλλά να μου πεις, και το ΚΚΕ τι έκανε; Λαικισμό αντί να πει την πραγματική αλήθεια στους Έλληνες. Αν είχε ειπωθεί όλη η αλήθεια τότε, θα υπήρχε ξεσηκωμός. Αλλά τι να πεις. Πραγματικά απογοητεύτηκα γενικώς. Σιγά ρε Σαμαρα (το διαβάζεις αυτό;) μην πας μπροστά με τον Αβραμόπουλο. Ξέρεις πόσοι απο αυτούς που ξέρω βλέπουν τον Αβραμόπουλο και τους γυρίζουν τα άντερα. Ηθελα να ξέρω, τι παιχνίδι τελικά παίζετε όλοι σας.

   • MARIA avatar
    MARIA @ Sta_a 11/07/2010 13:02:52

    Υπάρχει κάπου δημοσιευμένο το μνημόνιο με τις υπογραφές ?
    Διαφορετικά αυτό μπορεί να μην είναι το τελικό κείμενο που υπογράφτηκε ?

 8. bgtrottel avatar
  bgtrottel 11/07/2010 13:28:27

  Αν μπορούμε να αντιπαραθέσουμε στους καινούργιους όρους των αγορών , Speads, SPDF και λοιπών, αυτούς που προτείνονται, διαρθρωτικό, κυκλικό χρέος κ.λ.π, τότε ας δοκιμάσουμε.
  Αλλά τελικά τι είναι αυτό το φιλελευθερο οικονομικό μοντέλο; Ξαφνικά προσπαθούμε να βρούμε άλλους όρους , κάτι σαν ετεροχρονισμένη ΑΤΑ, για να δικαιολογήσουμε την ύπαρξη ενός αποτυχημένου συστήματος;
  Στην συνείδηση του κόσμου καταγράφονται ως αποτυχημένα.
  Το μόνο σύστημα που ο κόσμος θα αποδεχθεί είναι αυτό που θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Όλα τα άλλα τα γράφει εκεί που γνωρίζετε.

 9. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 11/07/2010 14:07:37

  Προσωπικά έχω ψηφίσει τους πάντες στα 41 μου χρόνια. Χωρίς ποτέ να ανήκω σε κάποιο χώρο.Γγκρούεζας δε θα γίνω ποτέ! Θέλω όμως να πω ένα πράγμα. Κατά τη γνώμη μου η πολιτικοί κρύβουν την αγυρτεία τους πίσω από την politically correct συμπεριφορά. Ο λαός κύριοι σας βαρέθηκε! Θέλει ο Σαμαράς πράγματι να κάνει κάτι διαφορετικό; Ας αρχίσει αλλάζοντας το όνομα του κόμματος. Πολύ κόσμος παθαίνει αγκύλωση όταν κρατά το ψηφοδέλτιο με το λογότυπο της ΝΔ, το ξανασκέφτεται και ρίχενι ΠΑΣΟΚ. Ποιά η διαφορά σου λέει; Κι οι μεν κι οι άλλοι ένα σκοπό έχουν, να με ξεζουμίσουν, να περάσουν καλά, να ζήσουν πλούσια αυτοί και τα δισέγγονα τν δισέγγονων τους. Ας βγάλει το σακάκι ο Σαμαράς, αν δε θέλει ας μη σηκώσει τα μανίκια, να μην παραπέμπει σε ΓΑΠ, ας βάλει πόλο μπλουζάκι και στην επόμενη διαδήλωση να μπει μπροστάρης. Μην ξεχνάμε ότι παρέα με το Γιώργο ήταν στο Αμέρικα. Αν θέλει να είναι διαφορετικός, ας το δείξει με πράξεις. Στην επόμενη διαδήλωση, να βγει στον άγνωστο στρατιώτη και να πείσει το πλήθος ότι η Βουλή δεν είναι μπουρδέλο και δεν πρέπει να καεί. Να βγει και να πει δημόσια στα φιλαράκια κι ομοτράπεζούς του του ΣΕΒ ότι οι 13. και 14 μισθοί πρέπει να ενσωματωθούν στους υπολοίπους διότι το αργότερο το Δεκέμβρη δε θα υπάρχουν, κι ας τα αφήσουν οι βιομήχανοι τα έξυπνα. Θέλει να εξεγείρει τον κόσμο; Ας καλέσει σε γενική και παρατεταμένη απεργία κι ας μην αφήνει το ΚΚΕ να παίζει μόνο του μπάλλα. Τόσο καιρό δεν τα γράφετε εδώ μέσα; Ηγέτης είναι αυτός που ξεσηκώνει το λαό, όχι μόνο με τα λόγια, θέλει τόλμη η αρετή. Και τι έγινε δηλαδή που θα βγει η κυβέρνηση που μας ανασκολοπίζει και θα πει πως δείχνει ανευθυνότητα; Το ζητούμενο είναι τι θα πούμε εμείς; Οσο έχουμε ακόμη την όρεξη να φωνάξουμε...Πριν αποφασίσουμε να πράξουμε. Ιδού το ΔΝΤ, ιδού και το πήδημα! Αρκεί να μην είμαστε εμείς πάντα στα 4!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.