Γιατί το δημοψήφισμα μόνο δημοκρατικό δεν είναι…
28/06/2015 18:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί το δημοψήφισμα μόνο δημοκρατικό δεν είναι…

Το δημοψήφισμα που ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο για να αποφασίσει ο λαός αν θα δεχτεί τους τελευταίους όρους διάσωσης που προσφέρουν οι πιστωτές της χώρας έρχεται πολύ αργά και θέτει το λάθος ερώτημα, σχολιάζει ο Marc Champion.

Είναι ένα δημοψήφισμα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να ζητήσει τουλάχιστον πριν από ένα μήνα - αν ήταν μια ειλικρινής προσπάθεια για να αφήσει τον ελληνικό λαό να επιλέξει δημοκρατικά για το μέλλον του, η οποία δεν είναι. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα είναι τόσο εσπευσμένο, που έχει στη θεωρία αποτύχει, και θα έρθει μετά από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης. Πράγματι, μπορεί να έρθει αφού η Ελλάδα θα έχει ήδη υποστεί μια τραπεζική κατάρρευση.

Το δημοψήφισμα δεν είναι, όπως Τσίπρας ισχυρίστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του, μία έκφραση δημοκρατίας σε απάντηση στον «αυταρχισμό» των πιστωτών. Το επιχείρημά του, ότι οι πιστωτές πρέπει να υποκύψουν στο θέλημα των ψηφοφόρων του, υπήρξε παράλογο από την αρχή: Σε ποιο κράτος που χρωστά οι ψηφοφόροι δεν θα επέλεγαν να έχουν ευκολότερους πιστωτικούς όρους; Και σε ποια περίπτωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή οποιοσδήποτε πιστωτής ήταν υπόλογοι στο εκλογικό σώμα της χώρας «πελάτη» τους;

Έχω υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να διεξάγει μια ψηφοφορία για να διευκρινίσει τι θέλει ο λαός. Αυτό ήταν απαραίτητο, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για να εκλεγεί τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι θα δώσει τέλος στους όρους διάσωσης, θα κρατήσει το πακέτο διάσωσης και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ - μια επιλογή που, καλώς ή κακώς, δεν ήταν ποτέ διαθέσιμη. Αντί να δώσει μια σαφέστερη εντολή, όμως, αυτή η πρόταση δημοψηφίσματος συνεχίζει τα τεχνάσματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση σχεδίου του υπουργικού συμβουλίου, το ερώτημα στο οποίο καλούνται οι Έλληνες να ψηφίσουν σε μόλις επτά ημέρες θα είναι αν θέλουν να αποδεχθούν την τελευταία προσφορά από τους πιστωτές της χώρας. Αυτό είναι ένα πολύπλοκο έγγραφο που δεν έχει ακόμη μεταφραστεί στα Ελληνικά και μπορεί κάλλιστα να είναι άκυρο μέχρι την Τετάρτη. Είναι σαφές από τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας για την περιγραφή αυτής της προσφοράς – «εκβιασμός», «ταπείνωση», «τελεσίγραφο»- προς τα που θέλει να πάει η ψηφοφορία.

Και πάλι, όπως και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρουν τι θα σήμαινε όλο αυτό για την θέση της Ελλάδας στο ευρώ. Διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι το ζήτημα της αποδοχής των όρων διάσωσης είναι αρκετά ξεχωριστό από το αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αν θα καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και αν θα αναγκαστεί να εκδώσει το δικό της νόμισμα.

Ούτε μία φορά στην ομιλία του Τσίπρα για το δημοψήφισμα δεν ανέφερε το κοινό νόμισμα. Όταν το Associated Press ρώτησε τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη αν η νιρβάνα της ανασυγκρότησης και της προόδου που περιέγραψε ότι θα ακολουθήσει ένα «όχι» στο σχέδιο διάσωσης συνεπάγεται και έξοδο από το ευρώ, είπε: «Εσείς [τα μέσα μαζικής ενημέρωσης] θέτετε αυτό το δίλημμα». Αυτό είναι λαϊκίστικη ανεντιμότητα. Μπορεί να σημαίνει ότι από το σημείο αυτό η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση χρεοκοπώντας και επιστρέφοντας στη δραχμή (αν και αμφιβάλλω). Και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα κάνει την επιλογή να προχωρήσει η χώρα μόνη της, αντί να συνεχίσει μια δυσλειτουργική σχέση με τους οικονομικούς εταίρους της και πιστωτές (αν και οι δημοσκοπήσεις άλλα δείχνουν). Αλλά το προτεινόμενο δημοψήφισμα δεν θέτει αυτά τα ερωτήματα.

Ο Τσίπρας και το κόμμα του θέλουν αυτή η ψηφοφορία να νομιμοποιήσει την απόφασή τους για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, το πιο πιθανό αφού έχει ήδη ληφθεί η εν λόγω απόφαση, χωρίς στην πραγματικότητα να πουν στους Έλληνες ότι αυτή είναι η επιλογή που κάνουν. Δίνει μεγαλύτερο βάρος στην υποψία μου ότι η εριστική διαπραγματευτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ κατά τους τελευταίους πέντε μήνες έχει οδηγηθεί από μια προτίμηση στην χρεοκοπία και στην έξοδο από το ευρώ που δεν μπορούσε να εκφράσει, γιατί το κόμμα δεν είχε καμία εντολή για αυτό.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να μάθουν την μόνη αλήθεια σχετικά με το τι θα αποφασίσουν στις 5 Ιουλίου, αν η ψηφοφορία γίνει τελικά, μετά το πιθανό χάος της επόμενης εβδομάδας: μία επιστροφή με τους όρους διάσωσης εντός του ευρώ, ή μια χρεοκοπία και επιστροφή της δημοσιονομικής κυριαρχίας έξω από αυτό.

bloombergview.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Greco avatar
  Greco 28/06/2015 19:13:28

  Η νδ επιβαλλεται μαζι με τα λοιπα κομματα να κυρηξουν ΑΠΟΧΗ αν παραμενει το γελοιο ερωτημα του συριζα για μια ανυπαρκτη συμφωνια. Θα ναι λαθος η συμμετοχη σε μια στημενη κωμωδια που θα την εμφανιζει να τασσεται με τα ανηλεη μετρα που εφερε ο ιδιος ο τσιπροκαμμενος. Αν η συμμετοχη δε ξεπερασει το 40 τα εκατο , νομιζω δεν ειναι εγκυρο το δημοψηφισμα. Ξερει κανεις?

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 28/06/2015 19:24:48

  Το δημοψήφισμα εν προκειμενω είναι πρόφαση για να μην κυβερνήσουν, για να αποκρύψουν την de facto παραίτησή τους ως κυβέρνηση της χώρας. Ας πάρουμε ένα ιστορικό παράδειγμα για να κάνουμε σύγκριση: Έστω ότι ο Μεταξάς στις 3 η ώρα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν τον επισκέφθηκε ο Ιταλός πρέσβης, έλεγε "ααα, αυτό είναι πολύ σοβαρή απόφαση, δεν μπορούμε να την πάρουμε ως κυβέρνηση χωρίς να ρωτήσουμε τον λαό, ας κάνουμε ένα δημοψήφισμα την άλλη Κυριακή να δούμε εάν συμφωνεί ο λαός στην απόφαση της κυβέρνησης να προβάλει σθεναρή αντίσταση στους θρασείς Ιταλούς". Τι θα συνέβαινε τότε; Πολύ απλά, το δημοψήφισμα δεν θα γινόταν, διότι σε μια-δυο μέρες οι Ιταλοί θα ήταν στην Αθήνα! Τηρούμενων των αναλογιών, κάτι τέτοιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Ενώ η κυβέρνηση έπρεπε να κυβερνήσει και να πει, πάω σε επώδυνη συμφωνία για το καλό της χώρας ή, έστω, πάω σε ρήξη βρε αδερφέ και ας πεινάσουμε, πέταξε τη μπάλα στον εξέδρα και είπε "να μιλήσει ο λαός". Ναι, αλλά ήδη 48 ώρες μετά οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει το δημοψήφισμα και η περίφημη "συμφωνία" με την οποία έκαιγε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα η επικαιρότητα επί πέντε μήνες, ήδη είναι ξεπερασμένο θέμα ως συζήτηση! Συγγνώμη, μετά τα capital controls, ποιος θα πάει ρε παιδιά να ψηφίσει; Ποιος θα ασχοληθεί με το δημοψήφισμα; Απλά τα πράγματα, όταν ο Τουσκ του είπε "game over", ετούτος εδώ ούτε κατάλαβε τι συμβαίνει. Ζούμε μέρες Ιουλίου 1974. Πήγαινα να γράψω ένα άρθρο για να το στείλω στο antinews με τίτλο ακριβώς αυτό ("ζούμε μέρες Ιουλίου 1974"), αλλά σταματάω να το γράφω: Όταν θα το έχω τελειώσει θα είναι πια ξεπερασμένο από τις εξελίξεις... Χειρότερα και από Ιούλιο 1974: Όσοι έλεγαν για τελευταίες ημέρες της Πομπηΐας, τώρα θα λένε ασφαλώς ότι βλέπουμε πια τη λάβα να ξεχύνεται από τον Βεζούβιο...

 3. sender avatar
  sender 28/06/2015 19:38:48

  Μπας κι'έχουν ήδη έτοιμες τις δραχμές;δεν λένε κουβέντα για την επόμενη ημέρα,λατρεύουν τις αιφνιδιαστικές κινήσεις και έχουν ένα όνειρο(όπως τελείως συμπτωματικά και διάφορα..funds),ένα βαθύ πλήγμα στην ΕΕ.Ενα πλήγμα που διαιρεί την Ευρώπη,προς όφελος του οικονομημένου βορρά.Η τρομερή κατά το παρελθόν Μέρκελ,μεταμορφώθηκε σε γατούλα.Πολύ την εξυπηρετούν οι απ'εδώ φορείς με το ναπολεόντειο σύνδρομο.

 4. Νικήτας avatar
  Νικήτας 29/06/2015 00:44:51

  O Τσίπρας έχει την αίσθηση πως μιλά στο σχολείο για κατάληψη . Αυτό το παράλογο δημοψήφισμα είναι μια κίνηση πανικού μπροστά στο αδιέξοδο και είναι αποτέλεσμα δειλίας και ανικανότητας και θα λεγα κουτοπονηριάς. Είναι γελοίο να καλείσαι να ψηφίσεις για κάτι που δεν υπάρχει . Να λές όχι και μετά για ότι απίθανο γίνει να έχεις πάρει την ευθύνη . Να λές ναί και να νομιμοποιείς το οτιδήποτε έρθει μετά να πληρωθεί. Το καράβι που είσαι επιβάτης να πέφτει στα βράχια και ο κυβερνήτης να νίπτει τας χείρας . Μπροστά σε τέτοια απουσία λογικής το πιθανότερο είναι να μην πραγματοποιηθεί αυτή η τραγωκωμωδία . Αν επικρατήσει το παράλογο και γίνει μονάχα η αποχή είναι η ορθή πολιτικά απόφαση. Ζούμε στην χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.