24/02/2010 11:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί στοχεύουν τον 14ο μισθό;

Την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα έχει ο Ολι Ρεν με την ελληνική κυβέρνηση, θα ανακοινωθούν τα μέτρα – φωτιά για να εξοικονομηθούν άμεσα 3,5 δισ. ευρώ. Προς ώρας, κάνουν βόλτα στο Σύνταγμα οι τμηματάρχες και οι λοιποί λογιστές της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, βλέπουν τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και συστήνουν πολιτικές σοκ και άμεσα. Κυκλοφορούν όπως οι Γερμανοί όταν εισέβαλαν στην Κατοχή, μας παρουσιάζουν ως απατεώνες και λαμόγια και συνομιλούν ως ίσος προς ίσο με την κυβέρνηση. Εκεί καταντήσαμε...

Σε ότι αφορά τα μέτρα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα αφού οι προτάσεις γίνονται όλο και πιο σκληρές. Θεωρείται δεδομένη η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2-3 μονάδες καθώς και οι νέες αυξήσεις στου φόρους καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

Επίσης, νέα μείωση στα επιδόματα, ψαλίδια στα έξοδα κίνησης και σχέδιο για μαζική αποχώρηση εργαζόμενων από το Δημόσιο μέσω μη ανανέωσης συμβάσεων.

Όλα τα λεφτά είναι πάντως, στη συζήτηση που γίνεται για τον 14ο μισθό. Οι διαρροές από την κυβέρνηση είναι ότι οι ξένοι επιμένουν ότι πρέπει να τον κόψουμε, τουλάχιστον για ένα χρόνο και το 2011 να επανέλθει. Αυτό είτε πράγματι σημαίνει ότι θα έλθει η κεραμίδα είτε ότι γίνεται πολύς λόγος ώστε να μην ανακοινωθεί ποτέ και η κυβέρνηση να το εμφανίσει ως επιτυχία και περήφανη νίκη που δεν κόπηκε ο 14ος μισθός.

Μικροπολιτική περασμένων εποχών δηλαδή από μια κυβέρνηση που κάνει τα πάντα για να παίξει το παιχνίδι των εντυπώσεων με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ουσία.

Τελικά δεν είναι καθόλου βλάκες στο ΠΑΣΟΚ. Πανέξυπνοι είναι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κοψοχέρης avatar
  κοψοχέρης 24/02/2010 11:53:55

  Πανέξυπνοι ή παμπόνηροι;
  Μάλλον το δεύτερο.
  Θα έπρεπε όμως να ξέρουν ότι:
  "Mπορεί να κοροϊδέψεις λίγους ανθρώπους για πολύ καιρό ή να κορόϊδέψεις πολλούς ανθρώπους για λίγο καιρό αλλά δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τους πάντες για πάντα".
  Κάποτε έρχεται η ώρα της αποκάλυψης ή όπως λένε στο χωριό μου:
  Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.
  Ο λαός δεν μπορεί πια να καταπιεί τόσο πολλά ψέματα.

 2. Εγώ avatar
  Εγώ 24/02/2010 11:57:35

  Με τόση πλύση εγκεφάλου για τον 14ο μισθό, όταν τελικά τον κόψουν, όλοι θα σκεφτούν "Καλά έκαναν, και μάλιστα άργησαν, τόσο καιρό το λένε!"

  • Dimi avatar
   Dimi @ Εγώ 24/02/2010 15:12:09

   Είναι η λεγόμενη "Θεωρία του Ivan Pavlov", o οποίος μελετούσε συμπεριφορές με μετρήσιμα στοιχεία. Μέχρις ότου, τα πειράματά του τρέλλαναν τα πειραματόζωα σκύλους του, που τον κατασπάραξαν...

 3. Panos avatar
  Panos 24/02/2010 12:18:58

  Γνωστή τεχνική... Για μήνες μας λένε θα σας κόψουμε το 14 μισθό (όπως έλεγαν και πριν τα Χριστούγεννα οι μεγαλοεργολάβοι και καναλάρχες για το δώρο των Χριστουγέννων) κι όταν φυσικά δεν το κάνουν λέμε πάλι καλά, όμως να οι αυξήσεις στα καύσιμα, στα τσιγάρα, ποτά, στο ΦΠΑ, στη ΔΕΗ που έρχεται κτλ. όπου στην ουσία τον έφαγαν τον μισθό.

  Και μετά θεωρούμε πως κερδίσαμε κιόλας!

  Μετά κάνουμε μία απεργία έτσι για να ξεδώσουμε ρε παιδί μου με τους δήθεν κοπρίτες συνδικαλιστές, άλλοι βαλτοί από το σύστημα ώστε να μην ξεσηκωθεί ο λαός...

  Κούνια που μας κούναγε! Μόνο με επανάσταση γλιτώνουμε, όμως αυτές οι μέρες έχουν παρέλθει. Δυστυχώς μα ωθούν να εγκαταλείψουμε τη πατρίδα μας με αυτά που κάνουν!

 4. socrates avatar
  socrates 24/02/2010 13:59:45

  Καταιγίδα από φόρους below-the-line, δηλαδή μουλωχτούς.
  Αυτοκίνητα, ακίνητα, βενζίνες, ποτά, τσιγάρα, ΦΠΑ, . . .
  Κατακαημένε λαέ που τους έδωσες και 44%!

 5. vardarskian avatar
  vardarskian 24/02/2010 14:10:13

  "Ήταν κάποτε ένας πασάς κι έστειλε τους γενίτσαρούς του να μαζέψουν τους φόρους...
  "Από τα τέσσερα μέρη της σοδειάς το ένα για τον πασά μας" έλεγε το φιρμάνι...
  Δυσανασχέτησε ο κοσμάκης αλλά μη μπορώντας να κάνεικι αλλιώς πλήρωσε το χαράτσι του.
  Όταν ρώτησε μετά τους εισπράκτορες πως τους δέχτηκε ο κόσμος του είπαν αυτοί:
  -Παντού γκρίνιες και παράπονα βρήκαμε πολυχρονεμένε...
  -Όλα καλά, μεγάλο το όνομα του Αλλάχ, είπε ικανοποιημένος ο πασάς!

  Την επόμενη χρονιά τους ξανάστειλε:
  "Από τα τέσσερα μέρη της σοδειάς, τα δύο για τον πασά" έλεγε το φιρμάνι
  Ο κόσμος ξεσηκώθηκε, έβριζε θεούς και δαίμονες, ζητούσε τον λόγο από τους εισπράχτορες, κάποιοι θερμοκέφαλοι έφτασαν λίγο από το να τους χτυπήσουν..

  -"Πολυχρονεμένε μας φέραμε τους φόρους σου αλλά με πολλή δυσκολία. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε, μας έβριζε και μας χτυπούσε, μόνο οργή βλέπαμε στο πρόσωπό τους, είναι δύσκολα τα πράγματα, πρέπει να προσέχουμε." του είπαν
  --Όλα καλά, μεγάλο το όνομα του Αλλάχ, είπε ικανοποιημένος ο πασάς!

  Την επόμενη χρονιά ζήτησε με το φιρμάνι του "τα τρία από τα τέσσερα μέρη της σοδειάς"
  Όταν γύρισαν οι εισπράχτορες στον πασά του είπαν:
  -"Μας άνοιξαν αμέσως τις αποθήκες τους. Μάλιστα κρατούσαν την κοιλιά τους απ τα γέλια. Όλοι όμως αδιαμαρτύρητα έδωσαν ό,τι τους αναλογούσε. Όλα καλά πολυχρονεμένε μας. Μεγάλο το όνομα του Αλλάχ!
  Ο πασάς πανικοβλήθηκε:
  -Τι όλα καλά;;;; Τώρα είναι που πρέπει να τα μαζέψουμε και να φύγουμε γρήγορα από δω...¨

 6. man8os avatar
  man8os 24/02/2010 14:19:45

  Εσεις τους ψηφισατε!

 7. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 24/02/2010 14:53:39

  Είναι ανώφελο να συζητάμε και να διαπραγματευόμαστε ξεχωριστά για τον 14ο μισθό, ή την αύξηση του ΦΠΑ, την μείωση των συντάξεων, ή την παράταση του εργάσιμου χρόνου.
  Σε τέτοια επίθεση απαιτείται ολοκληρωτική αντίσταση. Όχι σε όλα. Δομική αντιπολίτευση σε κάθε θέμα και με κάθε ευκαιρία. Αρνητική απάντηση στις δημοσκοπήσεις για οποιοδήποτε θέμα.
  Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να το κάνει η αντιπολίτευση. Ας το κάνει ο κόσμος μόνος του την αρχή και η αντιπολίτευση θα συρθεί απο την κοινή γνώμη

 8. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 24/02/2010 16:05:26

  Μη σκάτε καθόλου.
  Την Κυριακή θα κυκλοφορήσοΥν τίποτα δημοσκοπΉσεις και θα δείχνουν ότι η πλειοψηφία είναι υπερ της κατάργησης του 14ου και 13ου μισθού.
  Άλλωστε τους τελευταίους μήνες οι αγορές σε βούρδουλες και καρέκλες με καρφιά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα γιατί νοιώθουμε τύψεις και τα βράδια αυτομαστιγωνόμαστε καθήμενοι στα καρφιά.
  ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!!!!

  • PELIAS avatar
   PELIAS @ ΜΗΤΣΟΣ 24/02/2010 21:03:42

   Και πού είστε ακόμα; Γιατί καθώς φαίνεται δέν διαβάσατε ότι, ο μετανάστης και μή Έλλην πρωθυπουργός μας σε κάποια ευκαιρία είπε ότι, θα λύναμε το οικονομικό μας πορόβλημα, άν οι του δημοσίου χάριζαν και τον 12ο μισθό τους για το δημόσιο χρέος μας ...

   ΠΕΛΙΑΣ

 9. πολίτης avatar
  πολίτης 24/02/2010 17:14:37

  Λοιπόν, δεν έχει και τόση σημασία. Αν κοπεί ή δεν κοπεί, θα είναι μόνο για φέτος. Του χρόνου πάμε για ενιαίο μισθολόγιο και ξεκινάμε από μηδενική βάση. Πιστεύω ότι θα τα δώσουν τελικά, για τελευταία φορά, αλλά δε θα προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ πολίτης 24/02/2010 20:38:29

   Αποκελίεται να γίνει ενιαίο μισθολόγιο γιατί κανένας πολιτικός στη χώρα δεν έχει τα προσόντα να το σχεδιάσει να το υλοποιήσει και να το τηρήσει.

   Ορίστε απλό παράδειγμα:

   -ΠΕ με 22 χρόνια έχω 1922 δαπάνη με 1426 καθαρά (1425 ο ΒΜ ακαθάριστος)με όλα τα επιδόματα (απόδοσης, 176, οικογενειακό)

   Ο αντίστοιχος ΠΕ όχι στο Οικονομικών που έχει 3,000 καθαρά αλλά σε ΓΓ στο ΥΠΕΣ, Ανάπτυξης κλπ λαμβάνει πάνω από 1900 - 2000 καθαρά.

   Δεν μπορεί να ανεβάσει εμένα στα 2,000 γιατί θα αυξηθεί τρομερά η δαπάνη αφού ούτε εγώ ούτε ο εφοριακός των ΔΙΒΕΤ ούτε οι υπόλοιποι δεν λαμβάνουμε δώρα και επιδόματα με βάση τις αποδοχές αλλά με βάση τον ΒΜ.
   Η δε σύνταξη; Οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον ΒΜ για αυτό και οι Υπάλληλοι των Υπουργείων Επιδομάτων δεν συνταξιοδοτούνται αλλά τους διώχνουν υποχρεωτικά με την συμπλήρωση των υποχρεωτικών ορίων
   Τα περισσότερα επιδόματα των άλλων Υπουργείων δεν έχουν στο σύνολό τους ασφαλιστικές εισφορές.
   Θα κατεβάσει τον υπάλληλο των Οικονομικών από 3000 στα 1426 τα δικά μου;
   Οπότε το ενιαίο μισθολόγιο είναι ένα παραμυθάκι για ...Ιθαγενείς.

 10. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/02/2010 18:47:06

  Το ξανά είπα και χθες, ο 14ος μισθός με την περικοπή του 10% και το πάγωμα από το 2007 (τελευταία χρονιά που δόθηκαν αυξήσεις) έχει ήδη κοπεί στο δημόσιο.
  Για τους συνταξιούχους και τον ιδιωτικό τομέα γίνεται η συζήτηση για να είμαστε ....ανταγωνιστικοί.
  Για τα επιδόματα Αδειας πάμε τώρα καθώς το Δ Πάσχα έχει ήδη βγει...

  • donaE avatar
   donaE @ Ο Ιθαγενής 24/02/2010 19:25:43

   Πιστωθηκε;

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 24/02/2010 20:43:00

   Θα έχει ενδιαφέρον να μην πιστωθεί αφού αυτό σηματοδοτεί: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ...

   YG

   Με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης (δόλωμα α προσανατολισμού τα όρια ηλικίας) με περικοπή επιδομάτων (δόλωμα α προσανατολισμούτο ενιαίο μισθολόγιο για να καταπιούν την μη χορήγηση αύξησης για τρίτο συνεχόμενο χρόνο) θα παίξουν.
   Τα άλλα είναι προπέτασμα καπνού ή δημιουργία θορύβου για να αποδεχτούν το μη χείρον ενώ στην ουσία είναι το χείρον που περνούν οι χοίροι

 11. στ. τακης avatar
  στ. τακης 24/02/2010 19:21:57

  ΕΑΝ ΕΙΧΑΝ ΚΟΠΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ
  ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΕΥΜΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.