#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/10/2012 13:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί πρέπει το δημόσιο να πληρώσει τα χρέη του ιδιώτη του Σκαραμαγκά;

[caption id="attachment_182788" align="alignnone" width="600" caption="Ο Ισκαντάρ Σάφα μαζί με τον αρχιτέκτονα της συμφωνίας για τον Σκαραμαγκά, Ευάγγελο Βενιζέλο"][/caption]

Η ευαισθησία του πρωθυπουργού είναι αδιαμφισβήτηση και δυστυχώς ή ευτυχώς κάθε φορά που γίνεται η στραβή, βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Το ίδιο έγινε και με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι οποίοι απλήρωτοι επί έξι μήνες και υπό τις προτροπές των… πασοκογενών αρχισυνδικαλισταράδων εισέβαλαν στο Πεντάγωνο με τις γνωστές εικόνες ντροπής.

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε σύσκεψη, βρέθηκε 1 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν και θα δοθεί και κάποιο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ. Τι φταίει άλλωστε ο εργαζόμενος που δεν έχει να φάει επειδή επί χρόνια τα Ναυπηγεία έγιναν θέατρο του παραλόγου και δείγμα ανικανότητας των εκάστοτε κυβερνήσεων που δεν ήθελε καμιά να πάρει πάνω της το βάρος ενός λουκέτου;

Από την ανθρωπιστική και εργατική πλευρά λοιπόν η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν σωστή. Όμως, θα πρέπει να αναρωτηθεί τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του αν δίνει την ηθική νομιμοποίηση σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο απλήρωτων εργαζόμενων να εισβάλει σε υπουργεία, να προπηλακίζει θεσμούς και να καταλύει το Σύνταγμα. Αν αύριο κάποιο άλλο συνδικαλιστικό σωματείο που δεν πληρώνεται εισβάλει στον υπουργείο Οικονομικών ή στο Εσωτερικών ή αν επιλέξει ακόμη και την έφοδο στη Βουλή γιατί πιστεύει ότι έτσι θα παρέμβει ο πρωθυπουργός και θα βρει τα λεφτά που τους χρωστάνε, που θα πάει αυτός ο τόπος;

Και για να έχουμε και καλό ερώτημα: Οι απαιτήσει των εργαζόμενων στον Σκαραμαγκά απέναντι σε μια ιδιωτική εταιρεία, απέναντι στον ιδιοκτήτη τον Λιβανέζο μεγιστάνα Ισκαντάρ Σάφα, γιατί θα πρέπει να αφορά το ελληνικό Δημόσιο; Επειδή κάποτε τα Ναυπηγεία ήταν δημόσια ή επειδή υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικά με την κατασκευή υποβρυχίων.

Ο ζάμπλουτος Λιβανέζος δεν είχε να δώσει τους μισθούς 6 μηνών ή μήπως μπήκε κι αυτός στη λίστα των εκβιαστών κατά του Δημοσίου που λέει ότι θα κλείσει τα ναυπηγεία και θα πετάξει στους δρόμους τους εργαζόμενους αν δεν υποκύψει το κράτος;

Για όποιους έχουν λίγη ακόμη μνήμη θα θυμούνται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση το 2010 είχε κλείσει τη συμφωνία με τον Σάφα. Τότε είχε πάει η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Παμπούκης στο Αμπου Ντάμπι και εν χορδαίς και οργάνοις είχε ανακοινώσει τη συμφωνία, με τους Άραβες που θα έφερναν τα πετροδολάριά τους στην Ελλάδα. Τι για μεγάλη συμφωνία είχαμε ακούσει, τι για σωτηρία των ναυπηγείων, τι ότι πήγε στα χέρια της πριγκιπικής οικογένειας του Εμιράτου, άσχετα αν στο τέλος αποδείχθηκε ότι ο Λιβανέζος δεν είχε καμιά σχέση με πρίγκιπες.

Εκείνη η συμφωνία είχε εκ των υστέρων χαρακτηριστεί εξευτελιστική και πέρα για πέρα επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο. Μέσα σε δύο χρόνια δόθηκαν στον Σάφα πάνω από 400 εκατ. ευρώ, όταν ο ίδιος δεν έδωσε ούτε ένα πετροδολάριο για τα ναυπηγεία. Τα πήρε για να τα λειτουργήσει παίρνοντας μαζί και προίκα 1,2 δις ευρώ για την κατασκευή υποβρυχίων για το ελληνικό ναυτικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία του Σάφα, η γερμανική ΕΠΕ, Horn Beteiligungs GmbH είχε μετοχικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ευρώ. Συστήθηκε ουσιαστικά για να πάρει τα ναυπηγεία με τον όρο το δημόσιο να παραλάβει από εκεί τα υποβρύχια. Ο μεγιστάνας… Άραβας, που επειδή ήταν και Χριστιανός είχε διαφημιστεί πολύ στην Ελλάδα, βρίσκεται σε κόντρα με το ελληνικό κράτος και την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Κανείς δεν αμφισβητεί την οικονομική επιφάνεια του Σάφα ο οποίος θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο αν και υπάρχουν πολλές «υπόγειες» διαδρομές σχετικά με το πώς έκανε την περιουσία του.

Όμως, μια διένεξη με τον ελληνικό κράτος ενός ιδιώτη από πού κι ως που πρέπει να καταλήξει στην εισβολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Και τι θέλουν άραγε κάποιοι που σήμερα το παίζουν τιμητές των πάντων και κυρίως των συμφερόντων των εργαζόμενων; Να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που απαιτεί ο Σάφα, να παραλάβει τα υποβρύχια, όποτε τα παραλάβει, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν 400 εργαζόμενοι. Λιγότερα θα στοίχιζε στο κράτος να βάλει λουκέτο στα ναυπηγεία, να στείλει στον αγύριστο τον Σάφα και να μεταταγούν οι υπάλληλοι σε υπηρεσίες που υπάρχουν ανάγκες.

Όσο για το επιχείρημα ότι τα ναυπηγεία είναι ανάπτυξη, αυτό ισχύει μόνο αν έρχονταν παραγγελίες και από το εξωτερικό για κατασκευή πλοίων. Το φρέναρε κι αυτό η Κομισιόν και έδεσε το γλυκό.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, σε καμιά περίπτωση δε νομιμοποιούνται τέτοιες ενέργειες όπως οι προχθεσινές, όχι μόνο γιατί ιδιοκτήτης είναι ένας ιδιώτης, αλλά ακόμη και όταν είναι το Δημόσιο.

Επίσης, το μήνυμα του πρωθυπουργού, ότι δε θα αφήσει τη χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι είναι σωστό αρκεί να ισχύει για όλους. Γιατί έτσι όπως είναι η κοινωνία, είναι θέμα χρόνου κάποιος άλλος κλάδος να κάνει την Ελλάδα μπάχαλο γιατί του χρωστά ο εργοδότης του λεφτά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 06/10/2012 13:39:44

  Α!! Το θυμήθηκα...Τον κύριο στον Μπαιρακτάρη..Είπα κι εγώ...

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ kiki 06/10/2012 13:51:58

   πιάστε κι ενα με διπλή πίτα και απ'όλα , για να πάει η θύμιση καλύτερα κάτω.

 2. Decodex avatar
  Decodex 06/10/2012 13:40:55

  Τα ιδια και τα ιδια...και ξανα τα ιδια θα συμβουν με τις υπολοιπες ιδιωτικοποιησεις. Τσαμπα θα τα παρουν με δανεια απο τις ελληνικες τραπεζες, με λεφτα που οι τραπεζες πηρανε με εγγυηση του κρατους που βγηκαν και θα βγουν απο τις πλατες μας...και μετα αφου σαβουρωσουν θα ξαναγυρισουν στο κρατος και θα ζητησουν διαφορα...μεσω του κοσμακη που τον δουλευουν ασυστολα. Τα παραδειγματα και τα μαθηματα δεκαδες...

 3. ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ avatar
  ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ 06/10/2012 14:18:34

  ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΟΣ Ο ΜΠΕΝΙ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ! ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ?

 4. Γιαννης Σωφρονας avatar
  Γιαννης Σωφρονας 06/10/2012 14:44:02

  Μου οφειλει το ΙΚΑ ΚΑΙ ο ΟΠΑΔ τα τελευταια δυο χρονια αρκετες χιλιαδες ευρω.
  Μηπως ο πρωθυπουργος μπορει να δειξει και στην περιπτωση μου την ιδια ευαισθησια?

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Γιαννης Σωφρονας 06/10/2012 15:17:56

   Εσείς δεν μπουκάρατε σε υπουργείο. Μην περιμένετε ανταπόκριση.

 5. xp avatar
  xp 06/10/2012 15:04:00

  Αρα η ΕΕ έκοψε τα φτερά των ναυπηγείων μας.
  Η συμφωνία ,με τις προκαταβολές κτλ είναι απλά άθλια και υποκρύπτει διάφορα.....
  Τα πέρασαν όλα στην βουλή και το έκαναν γαργάρα.
  Αλλο ο κακός συνδικαλισμός ,άλλο το αίχος που έγινε ! Χαρίστηκαν τρελλά ποσά απο φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.
  Οι Αραβες δεν είναι φιλάνθρωποι ιδίως αν έχουν να κάνουν με διεφθαρμένους.
  Να γιατί η ΧΑ μπορεί ξνα βγει πρώτο κόμμα.....

  • Δεν έχει σημασία avatar
   Δεν έχει σημασία @ xp 06/10/2012 17:18:34

   Με τις ψήφους ποιών άραγε; Μήπως ψηφίστηκε και αυτό με πάνω από 250 ψήφους;

 6. tommy avatar
  tommy 06/10/2012 15:29:52

  allo eglima tou benny ayto afou tsepwse ta 250 muria o livanezos poy tou edwse proika o benny apo tote min ton eidate

 7. alexei avatar
  alexei 06/10/2012 15:57:29

  ο γνωστος Ακης αναμεσα στις μιζενς κλπ που επαιρνε καταφερε ομως και εφερε συμβολαια για τον Σκαραμαγκα, για την κατασκευη αλλων 8 υποβρυχιων στυλ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ για το ναυτικο της Ινδονησιας.

  παρα το γεγονος οτι ο ανθρωπος ειναι στη φυλακη για τα οσα εκανε, το Ελληνικο κρατος ΟΦΕΙΛΕ να κατασκευασει τα 8 υποβρυχια τα οποια τελικα ναυπηγηθηκαν στην Πορτογαλια οπου και εκει υπαρχει αναλογο σκανδαλο!

  κριμα διοτι θα μπορουσαμε με τον Σκαραμαγκα να διπλασιασουμε στο τζαμπε το στολο μας και να πουλαμε κιολας αλλα μυαλο 0²

 8. ΦΙΛΩΝ avatar
  ΦΙΛΩΝ 06/10/2012 19:46:28

  Επειδή υποψιάζομαι ότι ΔΕΝ είσαι ο Βερύκιος με ψευδώνυμο, επίτρεψέ μου μερικά σχόλια.
  Ο τίτλος του άρθρου σου, έπρεπε να είναι:

  «Γιατί 30 χρόνια οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα χρέη του Σκαραμαγκά;»

  Η ευαισθησία των δημοσιολόγων, των δημοσιογράφων και των κοινωνικών εταίρων, έπρεπε να έχει ξεκινήσει όταν οι κομματικοί στρατοί έκλειναν το ιδιωτικό ναυπηγείο του Νιάρχου. Αλλά τότε, η συνδικαλιστική βία και η αναρχία ήταν της μόδας και πούλαγε!

  Σήμερα, όποιος πολιτικός έχει τιμή και αξιοπρέπεια να βγεί να ομολογήσει: «Ήταν οικονομικό και πολιτικό έγκλημα που οδηγήσαμε, συνειδητά, τον Σκαραμαγκά στην κρατικοποίηση και τον παραδώσαμε στους συνδικαλιστές και στα κοράκια»

  Όταν ο Σκαραμαγκάς και η ΕΤΒΑ έπαιζαν με τις Φρεγάτες ΜΕΚΟ του ΠΝ, τα πρότζεκτ των Ψυγείων και τα Οχηματαγωγά Στρίτζη, η έγκυρη δημοσιογραφική ανάλυση ήταν απούσα. Όλα πήγαιναν καλά, αφού ήταν η κρατική ΕΤΒΑ που έδινε δάνεια και εγγυήσεις, που ήξερε ότι θα τα χάσει. Δικά τους ήταν τα λεφτά; Ο δανεισμός από το εξωτερικό, που σήμερα καλούμεθα όλοι να πληρώσουμε ήταν!

  Όταν ο κομματικός στρατός, έδιωχνε τους υποψήφιους αγοραστές από τον Σκαραμαγκά, τότε είχαμε «λαϊκή δημοκρατική έκφραση»! Όλα καλά τότε!

  Όταν ο Σκαραμαγκάς (μαζί με αυτούς που τελικά θα μας πεί η Δικαιοσύνη), επέλεγε το γερμανικό ναυπηγείο HDW για να συνεργασθεί… χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία… τότε όλοι μούγκα και καμία εισαγγελική παρέμβαση.

  Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα και δεν υπάρχουν αθώοι εργαζόμενοι!

  Οι σκουριασμένες λαμαρίνες θα ουρλιάζουν, μέχρι να πάνε στον Κορυδαλλό και στο Ιστορικό Εδώλιο, όλοι οι υπεύθυνοι για 30 χρόνια χαμένης Ανάπτυξης και για τα κλεμένα μαύρα λεφτά (εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) των υπολοίπων Ελλήνων φορολογουμένων, που πήγαν σε μαύρες τσέπες.

  • Sabmarine avatar
   Sabmarine @ ΦΙΛΩΝ 06/10/2012 20:25:51

   Οπως τα λες ειναι και ακομα χειροτερα ποσους απο τον κοματικο στρατο του πασοκ τους εβγαλαν σε προωρη συνταξη στα 40 ποσους απο τους συνδικαληστες τους εχει καλεσει ο εισαγγελεας γιατο σκανδαλο των υποβρυχιων και το χειροτερο ειναι οτι καποιους τους εχουμε και σε δημοσιους οργανισμους και συνεχιζει να τους πληρωνει ο ελληνικος λαος ενω θα επρεπε να ειναι μαζι με τον ακη στον κορυδαλο

  • ΦΙΛΩΝ avatar
   ΦΙΛΩΝ @ ΦΙΛΩΝ 07/10/2012 18:14:04

   http://dimitris-stergiou.eu/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/551-pos-plirosan-xryso-oi-forologoymenoi-to-nafpigeio-tou-laoy

 9. Sabmarine avatar
  Sabmarine 06/10/2012 19:50:34

  Εγω πρωτη φορα βλεπω εργαζομενους να ζητανε να πληρωθουν απο τον πελατη τη εταιριας που εργαζοντε και οχι απο την εταιρια και στο κατω κατω να πανε στο βενιζελο και στο παπανδρεου να τους πληρωσουν γιατι καποτε για να δουλεψει καποιος στα ναυπηγεια σκαραμαγκα δουλευε μονο αν το εγκρινε το πασοκοκρατουμενο σωματειο μιχας μαρκατος.Αν γνωριζαν οι ελληνες τι παρτυ εχει γινει μεσα σε αυτο το ναυπηγειο θα ηταν καθε μερα απεξω και θα τους εσπαγαν ολλους που ηταν εκει μεσα στο ξυλο.Δεν καταλαβαινω γιατι ο Σαμαραςνα τους δωσει εστο και αυτο το βοηθημα

 10. Ίωνας avatar
  Ίωνας 07/10/2012 02:09:07

  Το δημόσιο θα πληρώσει τα χρέη του ιδιώτη γιατί πολύ απλά στην Ελλάδα πάντα έτσι γινόταν και πάντα έτσι θα γίνεται.Ο λεγόμενος ιδιωτικός τομέας είναι απλά κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δημοσίου είναι για τα πανηγύρια (το επιδιώκουν κάποιοι και το συντηρούν) και καταλήγουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, απλά πράγματα.Οι ιδιωτικοποιήσεις με μαθηματική ακρίβεια θα φέρουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα και την λυπητερή θα την πληρώνει ο αιώνιος μ......κας ο Έλληνας που έφαγε στην μάπα δεκάδες δημόσια έργα από τα Κ.Π.Σ. ,την ολυμπιάδα, τις προμήθειες οπλικών συστημάτων, το χρηματιστήριο και πολλά άλλα.Και τώρα ψάχνουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις κόβοντας από παιδεία, υγεία από μισθούς, συντάξεις και από τα 30€ από τα 360€ που παίρνει μια γιαγιά στο χωριό.Και η δικαιολογία είναι ότι θα κόψουμε τα 30€ γιατί δεν πλήρωναν εισφορές.Σε ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος τα 360 € είναι απλά βοήθημα δεν είναι σύνταξη.

 11. punisher avatar
  punisher 07/10/2012 14:12:29

  για μενα η λυση μια ειναι να κανει μια συμφωνια το κρατος με την επιτροπη ανταγωνιστηκοτητας της κομισιον για μακροχρονια αποπληρωμη του προστιμου που με τους τοκους ειναι κοντα στα 500 εκατ. ωστε τα ναυπηγεια να μπορουν να διεκδικησουν συμβασεις στην ελευθερη αγορα και να σταματησουν να ειναι κρατικοδιαιτα
  υ.γ που εισαι ρε αθανατε νιαρχο να δεις πως καταντησαν τα ναυπηγεια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.