#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/11/2013 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί πέφτουν τα spreads;Αν και... spreadsολόγοι δεν είμαστε, και είναι αστείο να μιλάμε όπως μιλούσαν την εποχή του Χρηματιστηρίου με τον... Ντάου Τζόν, δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη πτώση. Την Πέμπτη τα spreads βρίσκονταν στις 681 μονάδες, σημάδι ότι υπάρχουν καλά νέα για την ελληνική οικονομία. Απλά να θυμίσουμε ότι στη δίνη της κρίσης είχαν φτάσει και τις 3.500 μονάδες βάζοντας την Ελλάδα σε κατηγορίες μαζί με αφρικανικές χώρες.

Τον τελευταίο καιρό τα spreads έχουν υποχωρήσει κατά 30% γεννώντας αισιοδοξία ότι μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να διεκδικήσει δανεισμό χωρίς να έχει την ανάγκη της τρόικας.

Οι αγορές είναι πάντα ευμετάβλητες, ειδικά όταν μιλάμε για την Ελλάδα που ένα καλό νέο μπορεί να ρίξει τα spreads κι ένα κακό να τα οδηγήσει στα ύψη. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Δεν είμαστε πλέον οι... χαμένοι από χέρι, δεν είμαστε Ουγκάντα. Το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, η διάθεση για μεταρρυθμίσεις, έστω και με δυσκολία, η οριστική απομάκρυνση του grexit και η πολιτική σταθερότητα των τελευταίων 18 μηνών είναι οι βασικοί παράγοντες βελτίωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων.

Οι κακόπιστοι τι λένε;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/11/2013 11:59:52

  h**p://sdw.ecb.europa.eu/quickview.do?SERIES_KEY=121.GST.Q.GR.N.D1300.PDF.D0000.CU.E#top

  ΠΠ

  • Vee avatar
   Vee @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/11/2013 11:41:56

   Τί εννοεί το γράφημα αδελφέ με τις αρνητικές τιμές; Δεν είμαστε όλοι οικονομολόγοι. Πάντως στο δικό μου πεδίο βάζουμε και κανένα label στους άξονες...

 2. Αρχων avatar
  Αρχων 01/11/2013 12:19:12

  Οι "κακόπιστοι" λένε ότι η πτώση των spreads αφορά μόνο τα 30 δις χρέους (καθώς το υπόλοιπο είναι διακρατικό) και αφορά την πεποίθηση ότι δε θα ξαναγίνει κουρεμα πάλι στα συγκεκριμένα λόγω και του ότι μετατράπηκαν σε ομόλογα αγγλικού δικαίου οπότε το όποιο όφελος είναι ασήμαντο μπροστά στις διακστικές περιπέτειες. Είναι ομόλογα που ανταλλάσονται μεταξύ hedge funds και σε καμια περίπτωση το spread αυτών των ομολόγων δεν έχει να κάνει κάτι με τη...βελτίωση της οικονομίας. Να το πω πιο απλά. Αν έβγαινε για 10ετή δανεισμό η χώρα, το επιτόκιο θα πήγαινε στο θεό και για έναν πρόσθετο λόγο: Ο (επίδοξος) Δανειστής ξέρει ότι τα δάνεια του ΔΝΤ και τα διακρατικά (που πέρασαν στον ESM) έχουν προτιμησιακό καθεστώς και δια νόμου πλέον, πρώτα πληρώνεται από την Ελλάδα αυτό το χρέος και μετά το οποιοδήποτε νέο σε περίπτωση έκδοσης νέων ομολόγων. Να μην ακούω αρλούμπες, η οικονομία είναι σε τρισχειρότερη μοίρα απ'ότι το 2009 και το χρέος μη βιώσιμο, το να κοιτάς το spread του 1/12 του χρέους το οποίο μάλιστα έχει 1/12 κουρευτεί ήδη και μετατραπεί σε Αγγλικού Δικαίου και άρα πρέπει να ποπληρωθεί, δεν έχει καμια λογική και απλά γίνεται τράμπα μεταξύ κερδοσκοπικών funds δεν έχει καμια βάση. Μάλιστα, το ότι δεν είναι στο μηδέν το spread αυτό θα έπρεπε να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Αρχων 01/11/2013 14:00:03

   "η πτώση των spreads αφορά μόνο τα 30 δις χρέους (καθώς το υπόλοιπο είναι διακρατικό) και αφορά την πεποίθηση ότι δε θα ξαναγίνει κουρεμα πάλι στα συγκεκριμένα λόγω και του ότι μετατράπηκαν σε ομόλογα αγγλικού δικαίου οπότε το όποιο όφελος είναι ασήμαντο μπροστά στις διακστικές περιπέτειες. Είναι ομόλογα που ανταλλάσονται μεταξύ hedge funds και σε καμια περίπτωση το spread αυτών των ομολόγων δεν έχει να κάνει κάτι με τη…βελτίωση της οικονομίας"

   Αν είναι έτσι γιατί δε βούλιαξαν αμέσως τα σπρεντ με το που έγινε το PSI; Γιατί έπρεπε να δείξεις πρωτογενές πλεόνασμα και πλεόνασμα πρώτη φορά στο ισοζύγιο πληρωμών για να πέσουν δραστικά; Μας δουλεύεις μου φαίνεται φιλαράκο...

   • Άρχων avatar
    Άρχων @ Γεώργιος Τ. 01/11/2013 22:30:58

    Δε σε δουλεύω εγώ, αυτοί που σου πουλάνε φούμαρα και τσιμπάς σε δουλεύουνε.

   • Άρχων avatar
    Άρχων @ Γεώργιος Τ. 01/11/2013 22:42:52

    Η αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων είναι εξαιρετικά ρηχή και χειραγωγίσιμη ή ευμετάβλητη αν θες, μια και μόνο πράξη μπορεί να ανεβάσει / κατεβάσει τα spreads κατακόρυφα. Όμως αυτό που συμβαίνει είναι απλά ότι είναι τα ιδανικά ομόλογα για τα hedge funds γιατί είναι πολύ μεγάλο το κόστος για την Ελλάδα αν δεν τα πληρώσει, οπότε αγοράζοντάς τα τόσο χαμηλά έχουν ένα σίγουρο κέρδος. Και για όλα αυτά φταίει ο παράγοντας ( της υπερβολικής (και υπερβάλλουσας) ρευστότητας από BoJ που σε συνδυασμό με την Fed έχουν τροφοδοτήσει αγορές "ότι να'ναι, ευρώ να'ναι", κάτι που δεν υπήχε σε τόσο έντονο βαθμό την επομένη του PSI. Καμία σχέση τα spreads αυτά - επαναλαμβάνω - είτε είναι στο 0 είτε στο 2000% με την αξιοπιστία της Ελληνικής Οικονομίας.

 3. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 01/11/2013 12:28:48

  Oι κακοπιστοι λένε οτι με 1.500.000 ανέργους θα χρειαστούμε τουλάχιστο 15 χρόνια εντατικής ανάπτυξης πάνω απο 4% το χρόνο, με δημιουργία Πραγματικών θέσεων απασχόλησης,
  για να ξαναγίνουμε έστω και η ουρά της Ευρωζώνης πίσω κι απο τους Πορτογάλους όπως πάντα...Και δυστυχώς έχουν δίκιο.
  Τα σπρέντς , τα χρηματιστήρια και τα παράγωγα αφορούν αυτούς που φάγανε τα λεφτά και όχι αυτούς που τα πληρώνουν...

 4. George avatar
  George 01/11/2013 12:30:22

  Οι κακόπιστοι λένε ότι είναι δώρο άδωρο γιατί δεν μπορείς να βγείς στην αγορά κι αν τελικά τα καταφέρεις θα το κάνεις για συμβολικά ποσά. Λένε επίσης ότι η πτώση των spreads στις 700 μονάδες από τους Γερμανούς και με προεξόφληση κάποιου haicut, δείχνει ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος να δείξεις τις πατούσες στον ουρανό αλλά και ότι αυτό έγινε με ένα τρόπο που σταδιακά το πολύ να επιτρέψει χαμηλή πτήση. Οχι ακριβώς το ζητούμενο (ούτε το σταδιακό, ούτε η χαμηλή πτήση)...το ότι είναι κακόπιστοι πάντως δεν σημαίνει ότι έχουν άδικο.

 5. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 01/11/2013 13:02:09

  http://countryeconomy.com/risk-premium/greece

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/11/2013 14:02:19

  Το φαινομενικά παράξενο είναι ότι όλων των PIIGCS έχουν πέσει. Ακόμη και χωρών που σε αντίθεση με την Ελλάδα (το χρέος της έγινε σχεδόν όλο δημοσιο/δημόσιο) διακινούν υπολογίσιμες ποσότητες ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
  Το Ισπανικό 10ετές στη δευτερογενή έχει σήμερα επιτόκιο 4 % (επανήλθε στα επίπεδα 2009 - 2010) . Το Ιταλικό αντίστοιxο επίσης (4.15 %).
  Φαινομενικά παραδοξο. Οι αγορές ξέρουν τώρα ότι η Ευρωζώνη ή θα διατηρηθεί ως έχει (με όλες τις χώρες της) ή θα καταρρευσει όλη μαζί. Στην αξιολόγηση των εθνικών ομόλογων υπάρχει εδώ και καιρό τάση σύγκλισης, γιατί εκτιμούν ακριβώς έτσι την κατάσταση: Ή όλες μαζί οι χώρες θα συνεχίσουν, ή όλες μαζί θα τινάξουν το ευρώ στον αέρα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Uncle Stgm 01/11/2013 16:43:20

   Απλή λογική. Δε μπορεί να αγοράζει κάποιος ομόλογα Γαλλίας και να θεωρεί ότι αν διασπαστεί η ευρωζώνη και βουλιάξει το ευρώ θα επιβιώσει χωρίς να ματώσει η Γαλλία. Για τη Γερμανία, άλλο θέμα λόγω εξαγωγών αλλά και αυτή θα πληγεί. Επομένως δε στέκει τέτοιο χάσμα μεταξύ των δεκαετών.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Γεώργιος Τ. 01/11/2013 22:54:20

    Το Γαλλικό και το Γερμανικό ομόλογο είναι τα μόνα που ανεβάζουν επιτόκια τους τελευταιους 6 μήνες. Η σύγκλιση γίνεται και από κάτω και απο πάνω. Των PIIGCS πέφτουν τα επιτόκια, των Γαλλογερμανών ανεβαίνουν

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Uncle Stgm 03/11/2013 15:02:17

     Σύμφωνοι. Αυτό είπα εμμέσως και εγώ.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ Uncle Stgm 01/11/2013 17:29:40

   Kαλώς τον θειο!
   Επανήλθες ως Πυθία αγαπητέ θείο... Σίγουρα είναι όπως το λές: "Ή όλες μαζί οι χώρες θα συνεχίσουν, ή όλες μαζί θα τινάξουν το ευρώ στον αέρα."
   Ομως αφού τα σπρεντ των PIIGCS έχουν πέσει, οι αγορές πιστεύουν οτι όλες μαζί οι χώρες θα συνεχίσουν. Το ερώτημα είναι που βασίζουν αυτή την πίση τους? Εχουν κάποια "εσωτερική " πληροφόρηση απο το μέτωπο των Μπάνκστερς, ή απλώς διαπιστώνουν οτι τα PIIGCS έχουν πλέον αποδεχθεί τη μοίρα τους ως αποικίες χρέους και το προτιμούν απ' το να καταντήσουν Ρουμανία ή Νίγηρας?

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ Uncle Stgm 02/11/2013 09:47:29

   To περίεργο αγαπητέ θείε είναι οτι μαζί με τα σπρέντς των PIIGCS κατεβαίνει και το ευρώ, απο 1,39 την περασμένη εβδομάδα στο 1,34 σήμερα.
   Αυτό πως το εξηγείς?

 7. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 01/11/2013 14:35:12

  Να σταματήσει το κλισέ με την Ουγκάντα. Η Ουγκάντα είναι οργανωμένο κράτος με πολύ μικρότερο χρέος ως προς GDP, με Αγγλοσαξονικό σύστημα δικαιοσύνης και διοίκησης όχι τις γαλλικές αηδίες που αντιγράψαμε εμείς εδώ, καμμιά 50αριά θέσεις πάνω από την Ελλάδα σε οικονομική ελευθερία (http://www.heritage.org/index/ranking). Η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 117, η Ουγκάντα είναι στην θέση 79. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο χώρες τύπου Πακιστάν (θέση 121 - κοντά είμαστε γιαυτό και γυρνάνε σιγά-σιγά πίσω ακόμα και οι Πακιστανοί), Τζιμπουτί (θέση 127) και Παπούα-Νέα Γουινέα (θέση 130). Αν το πρόγραμμα πάει καλά και κυρίως αν μειωθεί ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΑΤΑ ο δημόσιος τομέας, ΔΕΚΟ, δημόσιοι φορείς, ινστιτούτα και κέντρα ζόμπι χωρίς ουσιαστικό / παραγωγικό αντικείμενο και ανοιχτούν κλειστά επαγγέλματα (συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί κ.λπ.) τότε μπορούμε να ελπίζουμε να φτάσουμε την Ουγκάντα σε καμμιά δεκαπενταριά χρόνια - αν φυσικά η Ουγκάντα μείνει στάσιμη έως τότε που δεν το νομίζω.

  • Vee avatar
   Vee @ Μανώλης Πετράκης 02/11/2013 11:48:16

   "Η Ουγκάντα είναι οργανωμένο κράτος": whatever..., που λένε και εδώ στην Αγγλία.

 8. γιωργος avatar
  γιωργος 01/11/2013 19:05:20

  τα spreads τα εφτασαν καποιοι "γνωστοι αγνωστοι" στον εβδομο ουρανο για να καταδείξουν στην ελληνικη κοινη γνωμη οτι ΔΝΤ ηταν μονοδρομος φυσικο ειναι λοιπον να "κατεβαινουνε" και θα καταιβουνε και αλλο τα 3500 μοναδες ηταν πλασματικο ενα δημιουργημα ολον αυτων που εβγαλαν δις τα τελευταια 3 χρονια απο το αιμα των Ελληνων πολιτων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.