#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2010 13:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο μηχανισμός διάσωσης είναι μηχανισμός καταδίκης

Δημοσιεύουμε την απάντηση του Α. Σαμαρά στο ερώτημα «Πού πάει η Ευρώπη και τι πρέπει να γίνει;» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κρίση στην Ευρώπη είναι πια γενικευμένη και «συστημική». Αλλά η αντιμετώπισή της είναι περιστασιακή και αποσπασματική...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόφαση για τη δημιουργία μόνιμου Μηχανισμού Διάσωσης χωρών της ευρωζώνης μετά το 2013.

Εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα: Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση του ρίσκου και η χρηματοδότησή του.

Πρώτον, η «συμμετοχή ιδιωτών» σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι οι ιδιωτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που θα αγοράζουν ομόλογα στο μέλλον, θα πρέπει πια να προεξοφλούν το ρίσκο κάποιων χωρών. Δηλαδή την πιθανότητα ελεγχόμενης χρεοκοπίας τους. Και έτσι θα αυξάνουν το επιτόκιο που ζητούν...

Αυτό θα φέρει χώρες που έχουν πρόβλημα σε ακόμα πιο δύσκολη θέση να αποπληρώσουν το χρέος τους ομαλά. Θα υποβάλει τις χώρες αυτές σε τεράστιες πιέσεις από τις αγορές, φέρνοντάς τις πιο κοντά σε χρεοκοπίες που μπορούσαν ακόμα να αποφευχθούν. Αντί να είναι «μηχανισμός διάσωσης» των προβληματικών χωρών, θα γίνει μηχανισμός καταδίκης χωρών που ήταν σε θέση να γλιτώσουν.

Αντί να αποτρέψει τον κίνδυνο ελεγχόμενης χρεοκοπίας, θα μετατρέψει τη χρεοκοπία σε «αυτο-επιβεβαιούμενη προσδοκία»...

Δεύτερον, από την ώρα που δημιουργείται ο μηχανισμός αυτός, τίθεται το ζήτημα του πώς θα χρηματοδοτηθεί: Τα 750 δισεκατομμύρια που έχουν διατεθεί σήμερα για τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (πέραν της Ελλάδας) δεν φτάνουν για πάνω από τρεις ακόμη χώρες. Αρα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Εδώ, όμως, υπάρχει ένα δεύτερο αδιέξοδο: Ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, δεν δέχονται να διαθέσουν πρόσθετα χρήματα. Αλλά απορρίπτουν και την εναλλακτική λύση έκδοσης ευρωομολόγων. Αρα, αποκλείονται όλες οι βασικές πηγές πρόσθετης χρηματοδότησης του νέου μηχανισμού!

Τρίτον, το μεγάλο «φάντασμα» που πλανάται πάνω από την Ευρώπη είναι πλέον το ευρωομόλογο. Γιατί η έκδοσή του αυξάνει το «βάθος» της ευρωζώνης, προσελκύει ρευστότητα και μειώνει το κόστος δανεισμού όλων των χωρών της. Οχι μόνο το κόστος των πιο αδύναμων...

Το ευρωομόλογο κάνει την ευρωζώνη «ισοδύναμη» με τις ΗΠΑ από πλευράς προσέλκυσης ρευστότητας και διασποράς ρίσκου. Και δίνει αναπτυξιακή ώθηση, έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού από ανερχόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία...

Οταν αυτές οι δυνάμεις -αλλά και οι ΗΠΑ- κυνηγούν την ανάπτυξη, εμείς έχουμε αναγάγει σε μέγιστη «αρετή» τη... συρρίκνωση. Ή μάλλον την «εξυγίανση» μέσω συρρίκνωσης!

Που είναι περισσότερο συρρίκνωση, παρά «εξυγίανση»...

Γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο αυτό που ακούστηκε τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες: «Το ευρωομόλογο θα γίνει τελικά, ακόμα και αν δεν το συζητάμε σήμερα»...

Το θέμα είναι να γίνει σύντομα. Για να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πριν επικρατήσουν οριστικά στενοκέφαλες λογιστικές αντιλήψεις μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων».

Που θα λειτουργήσουν ως «κεντρόφυγες δυνάμεις» ανάσχεσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Και θα βλάψουν όλους.

Και τους ισχυρούς, ακόμα περισσότερο...

Διαβάστε τις απαντήσεις των άλλων αρχηγών εδώ:

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=234305

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nίκος Θ. avatar
  Nίκος Θ. 19/12/2010 13:46:53

  Και οι τρείς αιτιάσεις - επιχειρήματα του Αντώνη Σαμαρά είναι εξαιρετικά αξιοσημείωτα. Ο κ. Πρωθυπουργός τα παίρνει στα σοβαρά; Αμφιβάλλω πολύ, και σαν αποτέλεσμα, συμβάλλει στην επέκταση της κρίσης και του Ευρωπαικού προβλήματος.

 2. rally monkey avatar
  rally monkey 19/12/2010 14:27:24

  Η συμμετοχη ιδιωτων ομως εχει και καποιες αλλες σοβαρες συνεπειες που δεν αναφερονται ..
  ..θα αναγκαζει τις κυβερνησεις να ειναι περσισσοτερο υπευθυνες απο'τι στο παρελθον σε δημοσιονομικα θεματα - αφου θα εχουν ενα επιπλεον ισχυροτατο κινητρο να τις σπρωχνει σ'αυτη την κατευθυνση (..σε οσο καλυτερη κατασταση ειναι τα του οικου τους τοσο χαμηλοτερου ρισκου θα θεωρουνται τα κρατικα ομολογα και μικροτερο το κοστος δανεισμου τους- και κατα συνεπεια τοσο λιγοτερες πιθανοτητες θα εχει ο Ολλανδο/Γερμαν/ κλπ φορολογουμενος να πρεπει να 'πληρωσει' (δεν εχω καταλαβει ακομα τι π'πληρωσε' με 6% *δανειζει*) στο μελλον για διασωση των λιγοτερο οικονομικα ισχυρων χωρων)

  Η θεση αυτη - εξαναγκαζω το Νοτο σε μεγαλυτερη πειθαρχια μεσω μηχανισμων της αγορας - θα ειναι παρα πολυ δημοφιλης στη Γερμανια κλπ. και ακουγεται και δικαιη στο φιναλε.

  Η τοποθετηση ομως για το 2013 ομως ειναι απλα εξωπραγματικη
  ..και ο λογος ειναι ο'τι τα δημοσιονομικα του Νοτου δεν θα εξυγιανθουν σε μια 3ετια - ειναι αστειο... θα εχει νοημα οταν πλεον η εξυγειανση θεωρειται δεδομενη περα απο καθε αμφιβολια.
  Επομενως το ευροομολογο χρειαζεται *αμεσα* με διαρκεια που να δινει περιθωριο στις χωρες να λυσουν το προβλημα τους (- π.χ 10χρονο - ετσι ωστε να μην πληρωνουν τα 6% κλπ να μπορεσουν να αναχρηματοδοτησουν τα ληξηπροθεσμα και στην τελικη να υπαρχει πιθανη διεξοδος),
  Στην συνεχεια περναμε σε περιοδο προσαρμογης με μικτη χρηματοδοτηση (νεων κρατικων ομολογων με ολες τις ρητρες burden sharing/CΑCs κλπ που ζητα η Μερκελ για το 2013 + ευροομολογων)
  Νομιζω εκει θα παμε γιατι απλα δεν υπαρχει αλλος τροπος (αν υποθεσουμε ο'τι δε θελουν να σπασουν την ευροζονη)

  • sawas avatar
   sawas @ rally monkey 19/12/2010 16:46:03

   σσυμφωνω...και συμπληρωνω

   Και η Frau Merkel έχει δίκιο, διότι έλυσε το πρόβλημα της παραγωγής και θέλει να λύση το πρόβλημα της χρηματοδότησης (μακροπρόθεσμα)

   Αλλά και οι ΓΑΠ + ΣΑΜΑΡΑΣ έχουν δίκιο μικρο-μεσοπροθεσμα διότι έχουν πρόβλημα παραγωγής ΚΑΙ χρηματοδότησης.

   Επειδή ο διάολος όμως κρύβεται στην λεπτομέρεια, ας κοιτάξουν και οι 2 τις λεπτομέρειες της νέας συνθήκης (μεταβατικές διατάξεις) ώστε ν εξυπηρετήσουν καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα.

   Ένα ακόμα γερμανικό γνώρισμα προς υιοθεσία είναι και ο μακροχρόνιος προγραμματισμός. Δεν αναφέρομαι στο άμεσο μέλλον (1-2χρονια) αλλά για την/τις επόμενη-ες δεκαετία-ες.

   Στο σημείο που είμαστε μπορούμε δυστυχώς να σκεφτούμε μόνο την άμεση επιβίωση μας.

 3. GSV avatar
  GSV 19/12/2010 14:33:17

  Η προσωπική μου άποψη είναι οτι είτε δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης είτε εκδοθούν ευρω-ομόλογα, το πρόβλημα της Ελλάδος δεν θα λυθεί. Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι κοινωνικό και όχι οικονομικό.Έμαθαν τον Έλληνα να ζεί με περισσότερα απο όσα παράγει. Δημιουργήσαμε ένα σάπιο σύστημα που στηρίζεται στη κατανάλωση και όχι στη παραγωγή. Ήταν θέμα χρόνου να χρεωκοπήσουμε. Θερίζουμε τα αποτελέσματα ενός πολύ κακού σοσιαλιστικού μοντέλου που μας έσπειραν. Ενα σοσιαλιστικό μοντέλο που επιβιώνει μέσω του λαικισμού και των πελατιακών σχέσεων. Μας ώθησαν στο κηνύγι του αμερικάνικου όνειρου μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Πριν 5000 χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν στην εποχή του χαλκού, πριν 3500 χρόνια στην εποχή του σιδήρου και εν έτει 2011 στην εποχή της πιστωτικής κάρτας και των δανείων και της τηλεοπτικής αποχαύνωσης.
  Ο σοσιαλισμός είναι σαν το σαράκι, έτσι και μπεί μέσα στο ξύλο αρχίζει και το τρώει απο μέσα ώσπου στο τέλος το καταστρέφει. Μάλλον δεν θα καταλάβω ποτέ τι είναι σοσιαλισμός. Τόσο αυθαίρετη έννοια. Τσοβόλα δώστα όλα!!! Ποια? σε ποιούς?Η πρόοδος μιας κοινωνίας, ενός έθνους στηρίζεται στην πρόοδο του συνόλου και όχι του ατόμου! Ξαφνικά μας είπαν δείξε κάρτα μέλους και θα διορισθείς. Δεν πάει στο διαολο το καλό της χώρας, το κόμμα να είναι καλα για να τη βολέψω και εγω!!

  Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να σχηματίσει στρατό απο άτομα που αγωνίζονται για το κόμμα! Σύντροφοι!!! φώναζε ο Αντρέας. Δηλαδή όποιος δεν ψήφιζε ΠΑΣΟΚ τι ήταν? Εχθρός. Δεν είμαστε όλοι Ελληνες?

  Η Ελλαδα δεν πάσχει απο έλειψη οικονομικών αναλύσεων αλλα απο γιατρό για να γειάνει αρρωστημένες συνειδήσεις.

  Ευρω-ομόλογα και μηχανισμόι στήριξης μοιάζουν παρηγοριά στον άρρωστο. Δεν λύνουν το πρόβλημα!!!

  • neotera avatar
   neotera @ GSV 19/12/2010 14:45:36

   Μόλις τιμωρηθούν αυτοί που τον έμαθαν, κατακλέβοντάς τον γι αυτό, το συζητάμε κάτω από την κρεμάλα. Αλλιώς ο "σοσιαλισμός" ... συνεχίζεται ! ))

  • λαλακης avatar
   λαλακης @ GSV 19/12/2010 15:47:35

   GSV ο Ελληνικος σοσιαλισμος ηταν το κυνηγι διορισμου στο δημοσιο.
   Σπουδαζες για να γινεις ΔΥ.

   Επ/τιας σημαινε αποτυχημενος.
   Ως κοινωνια ουδεποτε νοιαστηκαμε για την αναπτυξη υγιους επιχειρηματηκοτητας.

   Και να που εν ετη 2010 βλεπουμε το βαλκανοσοσιαλισμο
   να καταρρεει , και την χωρα να βρισκεται σε πληρη αδυναμια
   δανεισμου και δεν μπορει πια να ταισει το κρατος τους ΔΥ που διορισε.

   Και συνεχιζουμε παλι τα ιδια εξαθλιωνοντας τον ΙΥ για να ταιστει
   ο ΔΥ.

   Εκει που διαφωνω μαζι σου ειναι οτι το δημοσιουπαλληλικο μοντελο
   ειναι καθαρα ευθυνη του Πασοκ.
   Εναι και ευθυνη της Ελληνικης τσαπατσουλικης κρατικιστικης
   και βαθια προβληματικης Δεξιας ,η οποια εσπρωχνε τον πλυθησμο
   να βρει καταφυγιο στο δημοσιο

 4. neotera avatar
  neotera 19/12/2010 14:40:27

  Αρα ο Σαμαράς συμπλέει με ο γιωργάκη και τους αγγλοαμερικάνους υπέρ της αέναης πιστωτική επέκτασης, υπέρ του πληθωριστικού χρήματος, υπέρ της ανάληψης των χρεών των Μπανκς από τους πολίτες σε καθεστώς ΔΝΤ παντού, ως μέσου αντιμετώπισης της κρίσης. Ετσι δεν είναι ?
  Απλως διαφοροποιείται ως προς το ...Μνημόνιο ! ))

  • Kennan avatar
   Kennan @ neotera 19/12/2010 14:52:04

   Καλά εσύ θες αντιπασοκικό φροντιστήριο απο Μυταράκη, Σταικουρα, Λαζαρίδη μαζι.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Kennan 19/12/2010 15:11:35

    τα μαθαν αυτοι αρχισαν και τα φροντηστηρια τωρα..

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ neotera 19/12/2010 15:20:07

   τα δικά μας χρέη είναι του Κράτους και όχι των Τραπεζών

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/12/2010 15:06:55

  Θα συμμετασχει η ΝΔ στην εκστρατεια για δημοψηφισμα για την καθιερωση του ευρωομολογου αφοου το θελει;

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/12/2010 15:28:35

  Πολύ φοβάμαι, ότι και ο Σαμαράς θα αρχίσει ή θα αναγκαστεί να γίνεται ευρωσκεπτικιστής, και δεν θαμπορεί και να το πει. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Π.Α., η Ενωμένη Ε. δεν είναι (ακόμα) μία χώρα. Οι Γερμανοί πολιτικοί εκλέγονται από τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Έχω διαβάσει για τον Ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, και εγώ τον ίδιο θα είχα, αλλά δεν εμηνεύουν όλοι οι Ευρωπαίοι την λέξη με τον ίδιο τρόπο, και με τα χρέη μας εκεί που είναι...

  Ο Σαμαράς έχει 100% δίκιο στο εξής: Οι Ευρωαγορές είναι περιοριστικές. Και αυτό είναι καλό για τους Γερμανούς σήμερα. Αλλά μεσομακροπρόθεσμα συρρικνώνει την Ευρώπη. Καλό κακό δεν σχολιάζω, αλλά αναρωτιέμαι αν οι Γερμανοί το βλέπουν μεσομακροπρόθεσμα ή cash. Εγώ στην θέση τους cash θα έβλεπα. Ή ..barter (με εμάς εκεί το πάνε φοβάμαι)

 7. Petros avatar
  Petros 19/12/2010 15:30:20

  Η θέση του ΓΑΠ για συλλογή υπογραφών είναι λαϊκισμός του κάκιστου είδους.
  Ταυτόχρονα αφού στην Ελλάδα το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων έχει ταχθεί υπέρ , η συλλογή υπογραφών απλά μεταθέτει ένα αυτονόητο αίτημα ,που πρέπει ο ίδιος να διεκδικήσει, σε επαιτεία και άρα εξευτελισμό ενός λαού.

 8. 4tesera avatar
  4tesera 19/12/2010 15:41:43

  παΣΟΚ-yesE.E.-ΝΑΤΟ
  το ιδιο συνδικατο-πιασαμε πατο.

 9. Aggelos avatar
  Aggelos 19/12/2010 15:58:05

  "Πολύ φοβάμαι, ότι και ο Σαμαράς θα αρχίσει ή θα αναγκαστεί να γίνεται ευρωσκεπτικιστής,"
  ελπιζω να μη γινει..
  γιατι τοτε θα παψει να ειναι πραγματικα ΝΔκρατης.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Aggelos 19/12/2010 17:18:12

   Πάντως μεταξύ Σαμαρά και ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) υπάρχει μια "παγωμάρα" θα το έλεγα. Ίδομεν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.