#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/08/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο Πούτιν "άδειασε" τον ΣαββίδηΟ ομογενής επιχειρηματίας -και ιδιοκτήτης, πλέον, του ΠΑΟΚ- Ιβάν Σαββίδης, φρόντιζε συστηματικά να καλλιεργεί την εικόνα του «ανθρώπου του Πούτιν» στην Ελλάδα. Μετά την έμμεση πλήν σαφή αιχμή που άφησε ο Ρώσος πρόεδρος για τον Σαββίδη, κατακρίνοντας όσους δεν επενδύουν στη Ρωσία, αλλά στην «προβληματική Ελλάδα», η εικόνα αυτή μάλλον ανατρέπεται (Ο Πούτιν διαφωνεί με επενδύσεις στην Ελλάδα ). Ο ρωσικός Τύπος μάλιστα, θεωρεί ότι τα βέλη Πούτιν στρέφονται ευθέως κατά του Ιβάν Σαββίδη.

Μετά τη χθεσινή επίσκεψη Πούτιν στην περιφέρεια Ροστόβ Να Ντονού (Ροστόβ του Ντόν), στην περιφέρεια δηλαδή με μεγάλη ελληνική Διασπορά, όπου δραστηριοποιείτο πολιτικά και επιχειρηματικά ο ομογενής πολιτικός και μπίζνεσμαν, ο ρωσικός Τύπος είναι κατηγορηματικός. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αργκουμέντι & Φάκτι», στο Διαδίκτυο (http://www.rostov.aif.ru/money/article/30873), στο οποίο αναφέρεται: "Ακριβώς, τον Σαββίδη εννοούσε ο Πούτιν, όταν μιλούσε για “ελληνικές επενδύσεις”. Να σημειωθεί πως η εταιρεία «Ντον Ταμπάκ» (σ.σ. του Σαββίδη) απέκτησε το 84% της ΣΕΚΑΠ». Σε άλλο σημείο του κειμένου παραπέμπει σε δεδομένα της ρωσικής έκδοσης του Forbes, το οποίο ανέφερε ότι στο Ροστόβ «η PEPSICO ακύρωσε τα σχέδιά της να κτίσει ένα εργοστάσιο, ενώ η Hayatt Regency Rostov δεν ολοκλήρωσε έργο που είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε το 2011. Ακόμα, ο επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, ιδιοκτήτης της μεγάλης κτηνοτροφικής μονάδας παραγωγής αλλαντικών «Τάβρ» και της καπνοβιομηχανίας «Ντον Ταμπάκ», τώρα επενδύει στην Ελλάδα».

Είναι προφανές ότι η δήλωση Πούτιν που καλούσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στη Ρωσία και όχι στην «προβληματική Ελλάδα», ήταν περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση. Εξάλλου, αν πραγματικά πίστευε ότι δεν πρέπει να επενδύει η Ρωσία στην Ελλάδα, δεν θα είχε ενδιαφερθεί η Gazprom για να αγοράσει την ΔΕΠΑ. Και όποιος ξέρει τι σημαίνει Gazprom, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας δεν κάνει την παραμικρή επιχειρηματική κίνηση, δίχως το πράσινο φώς του Κρεμλίνου ή κατ’ επιταγή της πολιτικής ηγεσίας στη Μόσχα. Στην περίπτωση του Ροστόβ όμως, ο Πούτιν ήθελε να δείξει στους κατοίκους του ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για την ευημερία τους.

Ποιος είναι

 Όμως, επειδή στο Ροστόβ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, το να αφήνει κάποιος, και μάλιστα ο ίδιος ο Πούτιν, υπονοούμενα για έναν πασίγνωστο εκεί παράγοντα, όπως ο Σαββίδης, δημιουργεί υποψίες. Να σημειωθεί πως ο Ιβάν Σαββίδης ήταν –ανοικτός- χρηματοδότης του κόμματος του Πούτιν, «Ενιαία Ρωσία». Είχε επίσης εκλεγεί επανειλημμένως και βουλευτής του συγκεκριμένου κόμματος, ενώ για τις υπηρεσίες του είχε παρασημοφορηθεί από τον Πούτιν. Ως γνωστόν, ο Σαββίδης είχε συστηματικά καλλιεργήσει την εικόνα του προσώπου-«γέφυρας» ανάμεσα στην  Ελλάδα και τη Ρωσία, ανάμεσα στην ελληνική Διασπορά της Νότιας Ρωσίας και τη Μόσχα.

Βέβαια, στην Ελλάδα το περιβάλλον του κ.Σαββίδη, το ονομαζόμενο από πολιτικούς κύκλους στη Μόσχα και «ποντιακό λόμπυ» της Ρωσίας, παρουσιάζει τον ομογενή σαν έναν ιδιαίτερα ισχυρό επιχειρηματία στη Ρωσία, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, όποτε θέλει ανοίγει την πόρτα του γραφείου του Πούτιν και μπαίνει μέσα. Σίγουρα, ο Σαββίδης έχει μια σημαντική οικονομική επιφάνεια. Όχι όμως, αυτή που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, με βάση την κατάταξη των 500 πλουσιότερων Ρώσων (στοιχεία 2011) βάσει της προσωπικής περιουσίας τους, ο Ιβάν Σαββίδης είναι στην 306η θέση. Αν, ωστόσο, τον συγκρίνει κανείς με έναν άλλο ομογενή επιχειρηματία, τον Φιλάρετο Γκαλτσίδη, τον ονομαζόμενο και «βασιλιά του τσιμέντου», ο οποίος μάλιστα διαθέτει και βίλλα στην Μεσσηνία, και βρίσκεται στη θέση 30 της λίστας, καταλαβαίνει τη διαφορά. Από την ίδια λίστα προκύπτει επίσης, ότι ο Σαββίδης έχει 0,31 δις. δολάρια προσωπική περιουσία, ενώ ο Γκαλτσίδης 4,5 δις. (!).

Αλλάζει άρδην η εικόναΤα τελευταία χρόνια ωστόσο, η εικόνα του «μεγαλοπαράγοντα» που κινείται στο τρίγωνο Μόσχας-Ελλάδας-Ροστόβ, έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Κατ’ αρχήν, ο Ιβάν Σαββίδης δεν εξελέγη εκ νέου βουλευτής. Κάτι που, κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων στη Μόσχα, μάλλον δείχνει δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου στο πρόσωπό του. Σε αυτή την περιφέρεια επίσης, σύμφωνα με μερίδα του ρωσικού Τύπου, μαίνεται επιχειρηματική (;) μάχη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο Ι.Σαββίδης να χάσει το αεροδρόμιο του Ροστόβ, το οποίο ελέγχει. Ακόμα, κατά τα ίδια δημοσιεύματα και την αγροκτηνοτροφική μονάδα που έχει, άλλοτε φέρεται να θέλει να την πουλήσει και να την εγκαταλείψει, και άλλοτε να την … αναπτύξει.

Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια μερίδα του ρωσικού Τύπου «πυροβολεί» διαρκώς τον Σαββίδη, άλλοτε για μεγάλα ποσά που έβγαλε στο παρελθόν, μέσω τράπεζας («Τράπεζα Μόσχας»), από τη Ρωσία στο εξωτερικό, και άλλοτε για τις επιχειρήσεις του. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας Moscow Post στις 23-9-2011 που ανέφερε ότι η καπνοβιομηχανία «Ντον Ταμπάκ» (άνω του 90% κατέχει η σύζυγος του επιχειρηματία, Κυριακή Σαββίδη) μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό 12 εκ. δολάρια. Βεβαίως, ο Σαββίδης εδέχετο αυτά τα βέλη, ακριβώς λόγω της σχέσης του με το κόμμα «Ενιαία Ρωσία», επειδή έπρεπε να πληγεί ο Πούτιν. Πάντως, εναντίον στελεχών της συγκεκριμένης Τράπεζας, έχει ασκηθεί δίωξη για σειρά «περίεργων» υποθέσεων.

Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με τη θεαματική αύξηση των δραστηριοτήτων του στη χώρα μας, μάλλον δείχνει ότι ο κ.Σαββίδης αποχωρεί (ή τον αναγκάζουν να αποχωρήσει;) σιγά-σιγά από τη Ρωσία και ρίχνει το βάρος του στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, ο ίδιος, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, φέρεται να θέλει να βάλει υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης στην περιοχή Ροστόβ Να Ντονού, το 2015! Προς το παρόν, το μόνο για το οποίο ακούγονται φήμες, είναι ότι προσπαθεί να βρίσκεται πίσω από «επενδύσεις» και «deal» στην Ελλάδα, και κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα. Μέχρι και ότι βρίσκεται πίσω από την εξαγορά μεγάλης βιομηχανίας στη βορειοδυτική Ελλάδα, έχει ακουστεί.

Όπως και να’ χει, για να «αξιοποιήσει» ακόμα και αυτές τις μεσαίου –για τα οικονομικά δεδομένα της Ρωσίας- επιπέδου δυνατότητές του στην Ελλάδα, χρειάζεται καλές «διασυνδέσεις» και επιρροή. Και, όπως όλοι οι επιχειρηματίες που αποζητούν επιρροή, αγοράζουν μια ποδοσφαιρική ομάδα, το ίδιο έκανε και αυτός με τον ΠΑΟΚ. Αρκεί όμως, αυτό για να πείσει ότι μπορεί να γίνει «μεγάλη δύναμη»; Το άδειασμα εκ μέρους του Ρώσου προέδρου, του στέρησε τα πολύτιμα «παράσημα» του «ανθρώπου του Πούτιν».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MCA avatar
  MCA 24/08/2013 09:20:18

  ΄Ισως ο Σαββίδης βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα που άλλοι δεν μπορούν να δουν. Συνήθως οι πρώτοι βγάζουν τα πολλά λεφτά. Βέβαια ρισκάρουν και μπορεί να τα χάσουν όλα.

  • Μεγαλες στιγμες avatar
   Μεγαλες στιγμες @ MCA 24/08/2013 18:41:21

   Σε τετοιο μεγεθος δεν νομιζω να υπαρχει ρισκο.Η αποτυχια δεν ειναι επιλογη,ολα τα εχουν υπολογισμενα.

 2. el greco avatar
  el greco 24/08/2013 09:38:14

  Ο Βλαδίμηρος είναι γαύρος ,από εκεί ξεκίνησε η κόντρα.

  • camel avatar
   camel @ el greco 24/08/2013 09:50:18

   αρειανος ειναι μελος του σουπερ 3

   • τάσος avatar
    τάσος @ camel 24/08/2013 10:33:25

    να μη δούνε μια ομάδα να προοδεύει οι ανεκδιήγητοι.

   • Μεγαλες στιγμες avatar
    Μεγαλες στιγμες @ camel 24/08/2013 14:11:14

    Γνωστο μπουλντογκ ο Πουτιν...δυσκολα θα σωσει ομως τη χρονια

 3. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 24/08/2013 13:25:34

  Η Ρωσία , πρέπει να κατανοήσουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ και όλος ο κόσμος , είναι πιο ΜΟΒΟΡΟΙ και πιο ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΙ από τους ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΕΣ....

  • remali avatar
   remali @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 24/08/2013 14:04:17

   το ξανθο γενος ομως θα μας δωσει την Κωνσταντινουπολη

 4. καρ avatar
  καρ 24/08/2013 15:13:51

  Οι Γερμανοί πάντως έχουν εν μέρει δίκιο ότι η ροή της πληροφορίας από μόνη της δεν φτάνει για να κλείσει κάποια θέματα (παρότι δημιουργεί ισχυρές εντυπώσεις). Μακροπρόθεσμα πιο πειστική είναι η ροή του χρήματος. Αναμένουμε τις εξελίξεις με αγωνία!! :-)

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 24/08/2013 17:05:48

  Πιθανοτατα ο "θείος Βάνιας"είναι παράπλευρη απώλεια στον πόλεμο μεταξύ Gazprom αφενός και Ελλήνων μογκούλων + ανθρώπων τους στο ΤΑΙΠΕΔ αφετέρου, για το φυσικό αέριο που συνεχίζεται. Θα υπάρξει β' γύρος.
  Θυμίζω ότι ο CEO της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ είχε επισκεφθεί 3 φορές τον Έλληνα πρωθυπουργό - προφανώς με πρωτοβουλία του CΕΟ, είναι αδιανόητο να τον προσκάλεσε ο πρωθυπουργός.
  Θυμίζω ότι ο προυπολογισμός της Gazprom είναι όσο όλος ο δημόσιος Ελληνικός. Ακούγεται όμως ότι έχουν προβλήματα τελευταία.
  Ήθελαν σαν τρελοί την εταιρία εμπορίας. Αλλά τι γίνεται όταν ο παραγωγός ενός προιόντος πάρει την εταιρία εμπορίας του; Πετάει έξω όλους τους μεσάζοντες και διακινητές χονδρικής...
  Ο νοών νοείτω.

  Τι έγινε μετά τις 3 συναντήσεις; Οι οικονομικοί αναλυτές της Gazprom βρήκαν τους "σκελετούς" (χρωστούμενα και παραχωρημένα, τρέχουσες χρηματοοικονομικές ροές κτλ...) στο ντουλάπι της ΔΕΠΑ. Και είδαν ότι η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού είχε προσδιοριστεί υπερβολικά ψηλά γαι εταιρία με τόσα βάρη.
  Η υπόθεσή μου είναι ότι στις συναντήσεις με τον Μίλλερ ο πρωθυπουργος ήταν αδύνατο να φανταστεί τι θέατρο σκιών παίχτηκε πίσω απο την πλάτη όλων, με καραγκιοζοπαίκτες τους μεσάζοντες (εισαγωγείς, εφοπλιστές) και τους ανθρώπους τους στο ΤΑΙΠΕΔ.
  Όταν κατάλαβαν τι μπάχαλο κρύβεται απο πίσω με τους μογκούλους, "άλλαξαν την ατζέντα" με την ιστορία της ΕΡΤ
  Μια υπόθεση κάνω, αλλά αυτά στο βασίλειο της νοτιο-Νοτιοβαλκανικής Δανιμαρκίας είναι business as usual.

 6. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 24/08/2013 18:42:56

  Μη μασας Προεδρε,ο Δικεφαλος ανοιξε τα φτερα του και ολοι τρεμουν...!

 7. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 24/08/2013 23:03:17

  Ο Πουτιν ηθελε τον ελεγχο της ΔΕΠΑ , τον μελλοντικο ανταγωνιστη της Gazprom. Δεν την πειρε, τι περιμενατε.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Επιφανιος 25/08/2013 00:31:29

   Η Gazprom είναι παραγωγός, και χονδρέμπορας, ο μεγαλύτερος. Η ΔΕΠΑ μικρέμπορας.
   Τους μεσάζοντες που κουβαλάει η ΔΕΠΑ δεν ήθελε. Εκεί τα χάλασαν.

 8. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 25/08/2013 09:03:39

  Mία ακόμη σημαντική εξέλιξη στα όσα ανωτέρω καταγράφονται
  18 δισ. δολάρια ήταν το ύψος της εκροής ρωσικών καταθέσεων από την Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την «The Wall Street Journal», η οποία επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας, τα προαναφερθέντα κεφάλαια άλλαξαν κατεύθυνση και κατέληξαν στις βρετανικές Παρθένους Νήσους. Οι Ρώσοι μεγιστάνες αγνόησαν τις εκκλήσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να επιδείξουν οικονομικό πατριωτισμό και να επαναφέρουν τα χρήματά τους στη χώρα τους. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Σημερινής

 9. Pneumo avatar
  Pneumo 25/08/2013 10:54:49

  Εγώ πάντως ακούω τις προφητείες! Οι Ρώσοι, το ξανθό γένος ντε, θα μας δώσει την Πόλη και την Αγιά- Σοφιά! Όταν ήμουν φαντάρος βέβαια τραγουδάγαμε ότι με τα άρματα θα μπούμε στην Πόλη μιά βραδιά, δηλ μόνοι μας χωρίς τους ξανθούς, αλλά τώρα ότι λένε οι προφητείες!!!

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Pneumo 25/08/2013 20:32:20

   Κι ο "ΣΤΟΧΟΣ" τα ίδια γράφει. Τον διαβάζεις;

 10. kosmasindikopleustis avatar
  kosmasindikopleustis 25/08/2013 21:34:22

  Οταν μια χώρα (Ελλάδα) φτάνει στο σημείο να ασχολείται με "μαρίδα", όπως ο "Θείος Βάνιας", και να τον κάνει μεγαλοπαράγοντα, είμαστε για κλάμματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.