#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/10/2010 16:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο ΕΤ δεν τηλεφώνησε;

Μια ανασκόπηση της εξίσωσης ΝτρέικΠοιός νομίζετε ότι είναι πιο σοκαριστικός ισχυρισμός: η γαλαξιακή γειτονιά μας βρίθει ανεπτυγμένων εξωγήινων πολιτισμών ή εμείς, το ανθρώπινο είδος, αποτελούμε ένα μοναχικό φάρο ευφυούς ζωής σε ένα ήσυχο σύμπαν σχεδόν ακατανόητης απεραντοσύνης;

Ένας άνθρωπος ο οποίος όλη του τη ζωή διατήρησε ασίγαστο πάθος για την εξιχνίαση αυτού του γρίφου της αστρονομίας είναι ο Φράνκ Ντρέικ, ιδρυτής του προγράμματος SETI (Αναζήτηση Εξωγήινης Ευφυΐας).

Ο Φράνκ Ντρέικ πέρασε πολλές ευχάριστες ώρες ως παιδί ονειροπολώντας για την πιθανότητα ύπαρξης ευφυών όντων εκεί έξω νάμεσα στα άστρα αλλά δίσταζε να συζητά το θέμα με τους γονείς του γιατί του φαινόταν πολύ εξεζητημένο θέμα. Όμως η ιδέα του τριβέλιζε το μυαλό, ιδιαίτερα όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην αστρονομία στο Χάρβαρντ και βρήκε δουλειά στο Εθνικό Παρατηρητήριο Ραδιο-Αστρονομίας. Αν υπήρχαν άλλες τεχνολογικά ανεπτυγμένες κοινωνίες στο γαλαξία μας, μπορεί να χρησιμοποιούσαν μέσα επικοινωνίας παρόμοια με τα δικά μας. Έτσι την άνοιξη του 1960 στόχευσε την κεραία του ραδιοτηλεσκοπίου στο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια, σε δύο γειτονικά άστρα κάνοντας μια πρώτη προσπάθεια να κρυφακούσει μεταδόσεις ραδιοκυμάτων από εξωγήινους πολιτισμούς.Το πρόγραμμα που τελικά βαφτίστηκε Σχέδιο Ozma (από τη μαγική χώρα του Οζ) (και εξελίχθηκε τελικά στο πρόγραμμα SETI) δεν ανακάλυψε σημάδια ευφυούς ζωής αλλά προκάλεσε ενθουσιασμό μεταξύ των αστρονόμων αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος είχε τα μέσα να λαμβάνει σήματα εκατοντάδες τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Ένα χρόνο μετά ο Ντρέικ προσκάλεσε μια ομάδα αστρονόμων, μηχανικών και βιολόγων στο παρατηρητήριο για να προσπαθήσουν να ποσοτικοποιήσουν την πιθανότητα εκπομπής σημάτων από πιθανά όντα στο Γαλαξία μας.

Ο Ντρέικ αναπολεί ακόμα τις συναρπαστικές εκείνες μέρες, καθώς για πρώτη φορά μπορούσαν να συζητήσουν για ένα θέμα το οποίο τους γοήτευε αλλά μέχρι τότε φαινόταν να είναι ένα άπιαστο όνειρο. Κατά την προετοιμασία της συνάντησης έκανε μια καταγραφή όλων των παραγόντων που αιτούνταν για να προβλεφθεί ο αριθμός των ανιχνεύσιμων πολιτισμών στο γαλαξία μας. Σκέφτηκε ότι αν πολλαπλασιάζονταν όλοι οι παράγοντες μαζί θα μπορούσε να εκτιμηθεί ο αριθμός των ανιχνεύσιμων πολιτισμών. Έτσι γεννήθηκε η Εξίσωση Ντρέικ, η οποία έχει ως εξής:N = R fp ne fl fi fc LΣτην εξίσωση αυτή έχουμε τους εξής όρους:

R Ο ετήσιος ρυθμός σχηματισμού άστρων τα οποία είναι κατάλληλα για τη δημιουργία ευφυούς ζωής.

fp Το ποσοστό των άστρων που διαθέτουν πλανητικά συστήματα (όπως ο δικός μας ήλιος).

ne Ο αριθμός των πλανητών σε ένα ηλιακό σύστημα που ενδεχομένως μπορούν να υποστηρίξουν ζωή.

fl Το ποσοστό από αυτούς τους κατάλληλους πλανήτες ne (που δύνανται να φιλοξενήσουν ζωή), στο οποίο όντως υπάρχει ζωή.

fi Το ποσοστό των πλανητών της προηγούμενης κατηγορίας fl, οι οποίοι όχι μόνο φιλοξενούν ζωή, αλλά τα όντα που ζουν εκεί είναι ευφυή.

fc Το ποσοστό πλανητών της προηγούμενης κατηγορίας fi των ευφυών όντων, τα οποία όχι μόνο είναι νοήμονα αλλά έχουν αναπτύξει την κατάλληλη τεχνολογία ώστε να μεταδίδουν ανιχνεύσιμα σήματα.

L Η μέση διάρκεια ζωής ενός πολιτισμού ο οποίος έχει εξελιχθεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να εκπέμπει ανιχνεύσιμα σήματα

Και η απάντηση είναι…

Τώρα που έχουμε στη διάθεσή μας όλους τους όρους της εξίσωσης, μπορούμε να εκτιμήσουμε τον αριθμό των ανιχνεύσιμων εξωγήινων πολιτισμών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο γαλαξία μας. Οι αρχικοί υπολογισμοί του Ντρέικ έκαναν λόγο για τέσσερις έως δέκα τέτοιους πολιτισμούς.

Παρόλα αυτά σήμερα έχουν αναθεωρηθεί αυτές οι προβλέψεις λόγω της πληθώρας νέων επιστημονικών δεδομένων καθώς είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες καλύτερα και περισσότερα τεχνολογικά μέσα παρατήρησης. Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις μας δίνουν μια τιμή για το Ν=0,00127. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χώρο έκτασης 100000 ετών φωτός, όσο περίπου ο γαλαξίας μας, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περίπου 127 ανιχνεύσιμοι πολιτισμοί οι οποίοι μάλιστα δεν επικαλύπτονται χρονικά. Η τιμή αυτή καθιστά τις πιθανότητες ανίχνευσής τους πολύ μικρές αν όχι μηδαμινές.

Γιατί λοιπόν τόση ησυχία;

Αυτή η ερώτηση τέθηκε από το διάσημο Ιταλό φυσικό Enrico Fermi και έμεινε στην ιστορία ως το Παράδοξο του Fermi: Αν οι εξωγήινοι είναι κάτι σύνηθες στο γαλαξία μας τότε που βρίσκονται? Δε θα πρέπει η παρουσία τους να είναι φανερή;

Υπάρχουν διάφορες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.

Μια εκδοχή είναι ότι δεν έχουμε καμιά επαφή μαζί τους γιατί απλώς δεν υπάρχουν! Άλλοι υποστηρίζουν ότι το σύμπαν είναι πολύ μεγάλο. Αν το επίπεδο του πολιτισμού τους δεν είναι πολύ εξελιγμένο σε σχέση με το δικό μας τότε θα έχουν την ίδια δυσκολία ανίχνευσης σημάτων με τη δική μας.

Μια άλλη εναλλακτική υπόθεση είναι ότι ο πρώτος πολιτισμός ο οποίος απέκτησε την ικανότητα για μεγάλα διαστημικά ταξίδια, έχει στείλει βολιστήρες εξερεύνησης ( κάτι σαν τους βολιστήρες von Neumann οι οποίοι έχουν θεωρητικά την ικανότητα να αντιγράφουν τον εαυτό τους) για να ανιχνεύσει την ύπαρξη εξελισσόμενων και εν δυνάμει ανταγωνιστικών μορφών ζωής.

Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε αποδείξεις ούτε ότι η Γη είναι μοναδική ούτε για το ότι η Γη είναι σπάνια.

Επίλογος

Πάντως, είτε αποδεχτούμε τα αποτελέσματα της εξίσωσης Ντρέικ και παραδεχτούμε ότι ζούμε σε ένα γαλαξία που κατοικείται από δεκάδες ή εκατοντάδες εξελιγμένων εξωγήινων πολιτισμών ή αποδεχτούμε το γεγονός ότι η ζωή στη Γη είναι αποτέλεσμα μιας παραξενιάς η οποία δεν πρόκειται να συμβεί ξανά, οι επιπτώσεις είναι συναρπαστικές.

Το πιο προκλητικό γεγονός σε όλη αυτή τη συζήτηση είναι ότι υπάρχει μια απάντηση στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι ή όχι. Όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο πάντα θα υπάρχει μια αμυδρή ελπίδα ότι κάποια μέρα μπορεί να ακουστεί μια αδύναμη, εξασθενημένη γοητευτική κλήση επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν…

Πηγές:Discover magazine, Cosmos magazine

Απόδοση – Προσαρμογή

Γιάννης Φαίλτωρ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. bromoskylo avatar
  bromoskylo 16/10/2010 16:45:01

  Mια άλλη εκδοχή είναι ότι ο "μέσος χρόνος ζώής" των πολιτσμών είναι μικρός γιατί αυτοκαταστρέφοναι. Έτσι δεν προλαβαίνουν να έρθουν σε επαφή. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μας ... μάλλον είναι η σωστή εκδοχή...

 2. KOKKINOΣ ΑΝΕΜΟΣ avatar
  KOKKINOΣ ΑΝΕΜΟΣ 16/10/2010 16:57:51

  Αν στην εξίσωση Ντρεικ N = R fp ne fl fi fc L προσθέσουμε τον παραγοντα ΓΑΠ τότε:
  α. επηρεάζεται ο παράγοντας L της εξίσωσης;
  β. ΓΑΠ=0 τότε N = R fp ne fl fi fc L χ ΓΑΠ=0;

 3. Φυγόκεντρος avatar
  Φυγόκεντρος 16/10/2010 16:58:37

  Φανταστείτε ότι λαμβάνουμε ένα "ευφυές" σήμα που μας δίνει και κάποιες πληροφορίες για τον πολιτισμό που το εκπέμπει.

  Ανακαλύπτουμε ότι η πηγή βρίσκεται μόλις 500 έτη φωτός μακρυά. Αποφασίζουμε να απαντήσουμε...

  Η συνέχεια σε ...1.000 χρόνια!

  • καινός avatar
   καινός @ Φυγόκεντρος 16/10/2010 19:40:06

   σωστότατος... δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει όλοι τι σημαίνουν αυτά τα μεγέθη όμως :)

 4. sawas avatar
  sawas 16/10/2010 17:04:05

  Μια αλλη εκδοχη ειναι: αν ξεκινησαμε απο το 1960 να εκπεμπουμε σηματα τα οποια χρειαζονται 30-40 χρονια να φτασουν σε εναν πολιτισμο, θα χρειαστουμε αλλα 30-40 χρονια για την απαντηση, αν απαντησουν, αν καταλαβουν.
  Δηλαδη ισως το 2040 να εχουμε αποτελεσματα.

  Αλλα, αν υπαρχει και διαφορα στον τροπο επικοινωνιας τοτε τα πραγματα ειναι σκουρα.

  Σκεψου, και ο ανθρωπος ειναι νοημων ον, αλλα δεν μπορει να επικοινωνησει με την κατσαριδα!!!

 5. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 16/10/2010 17:12:52

  Τι μου θύμισες τώρα!
  Είχα παρακολουθήσει μια φανταστική διάλεξη για το θέμα πριν πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη. Ηταν ο Carl Sagan και κάποιοι άλλοι που δε θυμάμαι.
  Είπαν πολλά και ενδιαφέροντα. Οι πιθανότερες απαντήσεις:
  1. Αυτή που λέει ο φίλος παραπάνω. Ο μέσος όρος ζωής ενός πολιτισμού είναι ελάχιστος για την ηλικία και τις διαστάσεις του σήμαντος.

  2. Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που καθιστούν την επικοινωνία ανέφικτη.

  3. Η ζωή στη γή απλώς τους είναι αδιάφορη.

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 16/10/2010 18:39:30

  παραμυθια,,αν μπορουσαμε να προβλεψουμε την υπαρξη ζωης με εξισωσεις και αριθμους που βγαζουμε απο το ταπεινο κεφαλι μας..

  θα ειμασταν Θεοι,,και δεν ειμαστε.ευτυχως..

 7. Ιωάννης ο Μεσσήνιος avatar
  Ιωάννης ο Μεσσήνιος 16/10/2010 18:39:59

  Εγω πιστεύω οτι κάπου κάτι υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει εαν και εφ' όσον αποφύγει το "συγχρωτισμό" με το μοντέλο διακυβέρνησης του Γ.Α.Π. Αν οι "ανθρωποι" έλθουν σ' επαφή με την ελληνική διακύβέρνηση, τα περι δια φθοράς κ.λ.π. θα καταστραφούν πάραυτα ως μη έχοντες και τ' ανάλογα αντισώ ματα, κατι παρόμοιο με τους αυτόχθονες της Αμερικανικής ηπέιρου άμα τη αφί ξει των εκπολιτιστών της Ευρώπης. Για φανταστείτε να τούς βγάζει λόγο ο ΓΑΠ ? Θα αναβαθμιστει πάραυτα η ευφυία τους.......

 8. Κάποιος avatar
  Κάποιος 16/10/2010 18:47:26

  Νομίζω ότι δεν θα μας έβγαινε σε καλό αν ερχόμασταν σε επαφή μ'έναν πιο αναπτυγμένο τεχνολογικά εξωγήινο πολιτισμό.
  Πολύ πιθανόν να παθαίναμε ότι έπαθαν αντιστοίχως οι προκολομβιανοί πολιτισμοί στην αμερικανική ήπειρο από τους ευρωπαίους εξερευνητές.

 9. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/10/2010 20:13:26

  Ρε συ Φαίλτωρα προβοκάτορα, αφού καταλήξαμε (σε άλλο ποστ) ότι το σύμπαν δεν υπάρχει. Τι μας τσαμπουνάς σαββατιάτικα;

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Strange Attractor 16/10/2010 20:46:38

   Ο Ροδινός φταίει που μου έλεγε να λύσω την εξίσωση Ντρέηκ. Και μας προέκυψε κολλητάρι του Sagan στην Νέα Υόρκη λέει. Σε λίγο θα μας πει ότι έκανε μπάρμεκιου με τον Wheeler και τον Feynnman.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/10/2010 20:56:51

    Στην ηλικία που είναι θα μπορούσε να είναι συνδαιτημόνας και του ... Νεύτωνα.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/10/2010 21:42:53

    Μιλάει και ο ...βοηθός του Θαλή!

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/10/2010 21:45:11

    Ροδινέ, αν διαβάσεις την ανάρτηση για τη σέχτα Β. Ελλάδος, θα δεις ότι συμφωνήσαμε ομόφωνα και στην ηλικία σου. Δια βοής!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/10/2010 21:51:56

    "Σίγουρα θα αστειεύεσθε κυριε Feynnman"

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/10/2010 21:53:13

    Ο στρέιντζ δεν παίζει ζάρια.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/10/2010 22:00:41

    Μήπως γράψατε αμφότεροι τους ορφικούς ύμνους?

 10. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 16/10/2010 20:56:59

  Λέω να ασχοληθώ με τη ζωή μετά τις 12 και να αφήσω την εξωγήινη ζωή για αύριο

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Μικρός Οδυσσέας 16/10/2010 21:01:17

   Α μάλιστα! Έχουμε έξοδο απόψε στην κατεχόμενη Αθήνα? Προσοχή. Κυκλοφορούν αναμεσά μας!

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/10/2010 21:04:53

    Ο Οδυσσεύς είναι απ αυτούς. Είναι ρεπτίλιαν!

   • Μικρός Οδυσσέας avatar
    Μικρός Οδυσσέας @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/10/2010 21:05:22

    Ο καιρός γαρ εγγύς και πρέπει να ετοιμαστώ.χαχαχα

   • Μικρός Οδυσσέας avatar
    Μικρός Οδυσσέας @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/10/2010 21:06:54

    Ωραίο όνομα στρέιντζ. Μπορεί να το κάνω νικ. Ο μικρός Ρεπτίλιαν

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Μικρός Οδυσσέας 16/10/2010 21:37:52

   Οδυσσέα, το Ονομά σου είναι η Υπογραφή σου.

 11. athamas * avatar
  athamas * 16/10/2010 21:22:37

  Εάν σπείρεις ένα χωράφι δεν μου φαίνεται πιθανό να φυτρώσει μόνο ένας σπόρος !
  Όσο για το ερώτημα γιατί δεν έρχονται σε επαφή με εμάς, δεν μου κάνει εντύπωση, απλά δεν είμαστε ο προορισμός τους, και εγώ όταν ταξιδεύω πηγαίνοντας κάπου δεν επισκέπτομαι του κατοίκους που είναι στην διαδρομή μου .

 12. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 16/10/2010 21:39:11

  Λίγες παραπάνω πληροφορίες για όσους έχουν ανησυχίες.
  http://curious.astro.cornell.edu/question.php?number=762

  Τώρα που αναφέρατε τον αείμνηστο Carl Sagan θυμήθηκα την ταινία Contact του 1997, καλούτσικη ταινία που πραγματευόταν το εν λόγω θέμα.

  Πάντως είναι γεγονός ότι είμαστε απομονωμένοι στον μικρόκοσμό μας όπως λόγου χάρη οι Ευρωπαίοι που θεωρούσαν ότι ο Κολόμβος ρεμβάζει μιλώντας για σφαιρική γη ενώ αγνοούσαν τελικά ότι κρύβεται εκεί διπλά η μισή υφήλιος.

 13. Hase avatar
  Hase 16/10/2010 21:45:44

  Μηπως οι εξωγηινοπι ειναι εδω ηδη;; Υπαρχουν πολλες αναφορες για ουφο, θεωρω μια απο αυτες ιδιαιτερα αποκαλυπτικη γιατι πολλες χιλιαδες ανθρωποι υπηρξαν μαρτυρες τοα συμβαντος. Προκειτε για τα 'μαυρα τριγωνα" ( black triangles).

  http://www.nice-links.de/fliegende-dreiecke.html

  Ειναι στα γερμανικα, αλλα οποιος θελει να μαθει περισσοτερα θα βρει σιγουρα στο γκουγκλ.

 14. lampros avatar
  lampros 16/10/2010 22:06:57

  Μόνο που οι παράμετροι: "fl fi fc L" (και κυρίως οι τρείς τελευταίες) συμπληρώνονται τελείως αυθαίρετα από εμάς...

  Μια εξίσωση δεν σημαίνει τίποτα αν δεν μπορείς να ορίσεις την ακρίβεια, ή έστω την σχετική ακρίβεια με περιθώριο λάθους, των παραμέτρων της.

 15. malaxias avatar
  malaxias 17/10/2010 03:23:44

  ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΠΟΤΕ ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ. ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΗΦΙΑΚΑ. ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΩ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΟΧΙ. ΟΙ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΗ. ΤΟ SETI ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΥΠΕΔΕΙΧΘΗ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ. ΠΗΓΕΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΩΤΑΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ PALSARS ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΙ ΡΑΔΙΟΦΑΡΟΙ.

 16. neotera avatar
  neotera 17/10/2010 08:02:00

  Πιθανόν να είχαμε επίσκεψη ανώτερου πολιτισμού πριν κάπου 10 χιλιάδες χρόνια, εκεί κοντά στον Κατακλυσμό. Εχουμε σχετικές επεικονίσεις που εξάπτουν τη φαντασία από πολύ μακρινές εποχές.

 17. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 17/10/2010 13:21:55

  Φαίλτωρ, το θέμα δεν είναι μόνο αν υπάρχει, αλλά και τι μορφή θα έχει. Οι περισσότερες προσεγγίσεις, ακόμη και στην επιστημονική φαντασία, είναι ανθρωπομορφικού τύπου. Πλην ελαχίστων. Το Solaris, του Στάνισλαβ Λεμ είναι σημείο αναφοράς για αυτό το "κάτι άλλο".

  Πρόσφατη ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Dawkins για το θέμα αυτό στο:

  ht*p://www.guardian.co.uk/science/video/2010/oct/15/richard-dawkins-extraterrestrial-life

 18. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 17/10/2010 14:12:02

  http://www.physics4u.gr/blog/?p=2063

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.