#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/03/2012 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί να μην κουρέψουν και τα δάνεια των Ελλήνων;Ένα πολιτικό και επιχειρηματικό παιχνίδι στις πλάτες των Ελλήνων παρακολουθούμε να παίζεται το τελευταίο διάστημα από τους τραπεζίτες, με την ανοχή αν όχι την υποστήριξη, μιας καταρρέουσας κυβέρνησης που ενώ θα έπρεπε να προβλέπει και να προετοιμάζει τα αυτονόητα, ασχολείται με τα εσωκομματικά της.

Στη συζήτηση  που άνοιξε -με καθυστέρηση είναι αλήθεια- για το τι θα γίνουν οι οφειλές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις τράπεζες, τώρα που το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 50% ενώ για εκατοντάδες μηδενίστηκε αφού οδηγήθηκαν στην ανεργία, οι τραπεζίτες από τα πλούσια γραφεία τους απαντούν με καθολική άρνηση να συζητήσουν οτιδήποτε θίγει το κλειστό club που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια.

Με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα από τα μέσα και δημοσιογράφους που ελέγχουν, χαρακτηρίζουν δημαγωγία και εκμετάλλευση οποιαδήποτε αντίθετη φωνή, ενώ συμπλέει μαζί τους ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας, ο θεματοφύλακας -υποτίθεται- της νομιμότητας και παρά το γεγονός ότι επίσημα συζητά με ξένους χρηματοπιστωτικούς οίκους τον τρόπο που θα γίνει ένα γενικότερο κούρεμα των ιδιωτικών δανείων.

Επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο, θα πρέπει να δούμε τις εν εξελίξει διεργασίες σε σχέση με το PSI, όπου πέρα από τις πολυσυζητημένες λοιπές προεκτάσεις τους, πιθανότατα να έχουν και μία πολύ θετική εξέλιξη για την οποία καμία αναφορά δεν φαίνεται να έχει γίνει.

Ο λόγος περί της απαραίτητης αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος που ενώ έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, έχει τεθεί σε καθεστώς ομηρίας από ισχυρά συμφέροντα στους κλειστούς κύκλους των τραπεζιτών. Εκείνων που με τον τρόπο που δρουν συντηρούν ένα καρτέλ ιδιαίτερα ζημιογόνο για τους απ’ έξω και ιδιαίτερα κερδοφόρο για τα εκλεκτά μέλη και φίλους του.

Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται πως η αβεβαιότητα που περιβάλλει τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί το PSI και οι εντεινόμενες πιέσεις για υψηλότερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν θέσει τις ίδιες τις τράπεζες υπό στενό κλοιό.

Οι απώλειες που θα προέλθουν από το PSI μόνο, υπολογίζονται στα 27 δις και σ' αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι ζημίες από την επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων, την οποία εντοπίζει η μελέτη της BlackRock. Οι τραπεζίτες έχουν αρχίσει λοιπόν εναγωνίως τις ασκήσεις επί χάρτου για τον τρόπο που θα διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αποφεύγοντας την κρατικοποίηση, και γι’ αυτό εξετάζουν ακόμη και την πώληση των ασημικών τους, θυγατρικών και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Η διαδικασία ανεύρευσης των απαραίτητων κεφαλαίων, όμως, ίσως και να μπορέσει να καταστεί η θρυαλλίδα που θα οδηγήσει επιτέλους τον τραπεζικό κλάδο στην κάθαρση και την απαραίτητη εξυγίανση, βάζοντας ένα τέλος στην ολιγαρχία που έχουν διαμορφώσει οι τραπεζικοί κύκλοι αλλά και αποκαλύπτοντας τον ρόλο που έχουν παίξει στις διάφορες υποθέσεις, όπως τα ομόλογα ή τον χρηματισμό κομμάτων.

Τα κακομαθημένα τέκνα του συστήματος που δεν έχουν σταματήσει να τρέφονται με κρατικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, οι Έλληνες τραπεζίτες -γνωστών και μη εξαιρετέων τραπεζών- έχουν φτιάξει τη δική τους μικρή αλλά πανίσχυρη λέσχη, διαμορφώνοντας τις συνθήκες εκείνες που τόσα χρόνια τους εξασφάλιζαν τεράστια διαπραγματευτική ισχύ και τους έδιναν τον πλήρη έλεγχο στα διάφορα deals και συμφωνίες.

Χρησιμοποιώντας τακτικές που πιο πολύ σε οργάνωση της μαφίας προσιδιάζουν, είναι γνωστό ότι οι τραπεζίτες καθορίζουν την ατζέντα στα διάφορα deals, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών τους με το κράτος, εξασφαλίζοντας για τους ίδιους εξαιρετικά οικονομικά οφέλη και αφήνοντας στην «απ’ έξω» όλους τους «παρείσακτους».

Κι όλα αυτά φυσικά στο σκοτάδι, χωρίς να χρειάζεται να λογοδοτούν σε κανέναν. Το κόστος για τον έλεγχο που έχουν αποκτήσει το επωμίζονται φυσικά οι πολίτες, που αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν τις υπερτιμημένες υπηρεσίες των τραπεζών, ενώ τα υπέρογκα και καταχρηστικά κέρδη τους καταλήγουν σε προσωπικούς λογαριασμούς... στο εξωτερικό.

Αφού λοιπόν κι οι τραπεζίτες έχουν τόσο μεγάλες ευθύνες για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, πολύ ορθώς τώρα καλούνται να αναλάβουν τις συνέπειες και το κόστος των πρακτικών τους, κι ας διαμαρτύρονται μετ’ επιτάσεως ότι κι αυτοί θύματα της κρίσης είναι. Ίσως αυτό να γίνει η αφορμή ώστε το πραγματικά «κλειστό επάγγελμα» των τραπεζιτών να ανοίξει, και ο τρόπος που κλείνουν τις δουλειές τους να ορίζεται στο εξής από διαφάνεια και αξιοκρατία.

Κι επειδή κάποιοι να πιστεύουν ότι κρύβουμε ονόματα, ας τα πούμε τα πράγματα λοιπόν με το όνομά τους.

Στην Ισλανδία και στην Αμερική δεν έγινε κούρεμα δανείων για ανθρώπους που βρίσκονταν σε απόγνωση; Γιατί λοιπόν να μη γίνει και εδώ κούρεμα στο κεφάλαιο (όχι επιμήκυνση που έτσι κι αλλιώς γίνεται) δανειοληπτών που τα έχασαν όσα ή τουλάχιστον τα περισσότερα;

Ο κ. Προβόπουλος, βασικός πρωταγωνιστής στο δράμα που περνά η Ελλάδα, γιατί δεν τολμά να πάρει πρωτοβουλίες σχετικά με τα δάνεια που πνίγουν σα θηλιά νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Και δεν εννοούμε να χαρίσουν τα δάνεια σε όλο τον κόσμο και οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Λέμε να δουν τους χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Τι προτιμούν δηλαδή οι τραπεζίτες. Να έχουμε ένα μαζικό κίνημα «δεν πληρώνω τις τράπεζες»;

Ας κάνει την αρχή η... κρατική Εθνική με τον κ. Ταμβακάκη, έτσι για να δώσει και το καλό παράδειγμα.

Όσο για την κυβέρνηση, τον κ. Παπαδήμο και τον κ. Βενιζέλο κυρίως. Είναι η χρυσή τους ευκαιρία να επιστρέψουν κάποια από αυτά που «κλέβουν» με τα μέτρα τους. Όχι κάνοντας προεκλογική σπέκουλα για να κερδίσουν μερικά ψηφαλάκια.

Από την άλλη, έχουμε και μια πρόταση για τους υποψήφιους υπουργούς Οικονομικών της Συγγρου. Αντί να αφήνουν τον κ. Τσίπρα να καταθέτει προτάσεις για τα δάνεια των Ελλήνων ας καταθέσουν οι ίδιοι συγκεκριμένο σχέδιο.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και η ΝΔ έχει μια καλή ευκαιρία να αποδείξει πόσο πατριωτικό και λαϊκό κόμμα είναι.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. alekos avatar
  alekos 03/03/2012 11:38:12

  δεν είναι κακό ...μα καθόλου... άμα έχεις καλό αυτοκίνητο, σπίτι, όμορφη γυναίκα να τις κάνουμε βόλτα όλοι μαζί... αφού εγώ ο μπατίρης δεν έχω στον ήλιο μοίρα κρίμα δεν είναι??!!!!(τώρα άμα τα έφαγα στο καζίνο είναι δεν έχει και πολύ σημασία.)

 2. κώστας avatar
  κώστας 03/03/2012 11:47:52

  Ο κύριος (Τ+10) Προβόπουλος επέτρεψε κερδοσκοπία με ελληνικά ομόλογα. Ή θα ξεκουμπιστεί από τη χώρα άρον-άρον (έχει ασυλία νομίζω) ή θα μας εξηγήσει από πού πήρε την εντολή για την επιμήκυνση των 10 ημερών και υπέρ ποιου πιστώθηκαν τα κερδοσκοπικά ωφέλη με τα ομόλογα του ελληνικού κράτους. Αν θέλουμε αλλαγή κύριοι, τότε ως κοινωνία ας απευθύνουμε στοχευμένα ερωτήματα απέναντι στους καρχαρίες που παίζουν τις ζωές μας με κατάληξη € ή $. Καλά τα κόμματα αλλά αν η κοινωνία κοιμάται τι να σου κάνει το κόμμα;
  Επιπλέον, για ποια κυβέρνηση μιλάμε; Για τον Παπαδήμο που εξηγούσε πόσο καταστροφικό είναι το κούρεμα του χρέους και δέχτηκε ο ξεφτίλας να διαχειριστεί από πρωταγωνιστική θέση αυτό που θεωρούσε ως καταστροφή; Τον κάθε ξεβράκωτο μηδενικής ευθιξίας, τον δεχόμαστε; Ή μιλάμε για τον Βενιζέλο, τον ευκαιριακό χορηγό του απατεώνα Λαυρεντιάδη, με ένα δισεκατομμύριο ευρώ; Φρόντισε βέβαια να νομιμοποιήσει το καραμπινάτο έγκλημα της κλοπής δημόσιου χρήματος (που θα πληρώσουμε εμείς και με τόκο, κορόιδα!) και της επιχείρησης συγκάλυψης κακουργηματικών πράξεων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον προσφωνούμε και "κύριο", κύριε αρθρογράφε. Έχουμε τρελλαθεί εντελώς; Χίλια εκατομμύρια έδωσε στον απατεώνα κι εμείς ψάχνουμε πανελληνίως το ένα εκατομμύριο του "βουλευτή".

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ κώστας 03/03/2012 20:39:43

   Αλήθεια, τι θα γίνει με αυτό το θέμα (Τ+10); Σιωπή από παντού.

 3. franc avatar
  franc 03/03/2012 11:57:14

  Aν την όμορφη γυναίκα σου τη θεωρείς ομοειδές απόκτημα με το καλό σπίτι και το καλό αυτοκίνητο δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην την κάνω βόλτα και εγώ ο μπατίρης έστω για μια μέρα...

  • alekos avatar
   alekos @ franc 03/03/2012 12:19:49

   sorry .... με τα δάνεια του Προβόπουλου δεν πούλαγες φιγούρα ??? τι νομίζεις σε πήρε για τα ωραία σου μάτια???
   και αφού θες να σου τα χαρίσουνε, δεν είναι λογικό να θέλω και εγώ "μερίδιο"

 4. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 03/03/2012 12:10:44

  Οι τράπεζες δεν έχουν να χάσουν και πολλά από το κούρεμα των δανείων.
  Για τα στεγαστικά, π.χ., αφού οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν πέσει κατά 25-30%, με αυξητική τάση να φτάσει το 50% (ίσως), αφού οι δανειολήπτες δεν έχουν την δυνατότητα να ξεπληρώνουν τα δάνεια, το ¨κούρεμα¨, είναι αναγκαίο και αναπόφευκτο, αν θέλουν οι τράπεζες να μαζεύουν χρήματα.
  Ειδάλλως οι δανειολήπτες θα παρατήσουν τα δάνεια , αφού τα ακίνητα θα είναι υποτημημένα. Γιατί κάποιος να πληρώνει ένα δάνειο 200.000€, αφού το ακίνητό του σήμερα αξίζει 140.000 € και αύριο θ΄αξίζει 100.000€;
  Οι τράπεζες, ως γνωστόν δεν θέλουν να μαζεύουν ακίνητα, αλλά χρήματα.
  Άρα θα υποχρεωθούν να κουρέψουν τα δάνεια για να μαζέψουν το 50-60% των χρημάτων των δανείων, παρά να μην εισπράξουν τίποτα.
  Δεν θα κάνουν ¨χάρη¨στους δανειολήπτες, αλλά ¨διόρθωση¨ , πριν σκάσει η φούσκα των ακινήτων. Επίσης το κέρδος τους ή η μείωση της ζημιάς τους ήδη έχει επιτευχθεί από το υψηλό επιτόκιο που για πολλά χρόνια πληρώνει ο δανειολήπτης.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Απλή σκέψη 03/03/2012 13:55:58

   Η σκέψη φίλτατε είναι σωστή, αλλά τίποτε δεν εμποδίζει την τράπεζα να πάρει το ακίνητο. Εχει ήδη εισπράξει χρήματα από το δανειολήπτη, θα πουλήσει ( ίσως ) το ακίνητο σε τρέχουσα τιμή κι ο αρχικός δανειολήπτης θα μείνει υπόχρεος στην τράπεζα για το υπόλοιπο ποσό με συνέπεια για 20 χρόνια να μη μπορεί να αποκτήσει άλλο περιουσιακό στοιχείο αφού θα το πάρει η τράπεζα για το πρώτο δάνειο.
   Οτι είναι να γίνει, αν γίνει, πρέπει να είναι με ισχυρό νόμο χωρίς να αφήνει περιθώρια στις τράπεζες για ψιλά γράμματα.

   • Απλή σκέψη avatar
    Απλή σκέψη @ σιδεράκιας 03/03/2012 15:27:37

    η τράπεζα μπορεί να σου πάρει το ακίνητο αλλά τι θα το κάνει; άσε που δεν μπορεί να το πουλήσει, κι΄αν το πουλήσει θα πάρει την υποτιμημένη αξία του ως χρήμα. άρα γιατί να μην κουρέψει εκ΄των προτέρω αφού στο τέλος θα καταλήξει να πάρει τα χρήματά της ¨κουρεμένα¨, και θα έχει αποφύγει και τα δικαστικά έξοδα , έξοδα πληστηριασμού κλπ.;
    Συμπέρασμα: Μόνες τους οι τράπεζες θ΄αναγκαστούν να ¨κουρέψουν¨ για να πάρουν όσα μπορούν να πάρουν. Διαφορετικά δεν θα πάρουν τίποτα.

  • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
   ΓΣΠΥΡΟΥ @ Απλή σκέψη 03/03/2012 13:56:38

   Που είναι η πτωση στις τιμες των ακινητων κατα 30% ή και 50%; Μονο στην επιχειρηματολογία των μπαταχτσήδων υπάρχουν αυτά τα ποσοστά μειωσης. Το επιχείρημα ότο το κουρεμα σώζει τις τράπεζες θα είχε στοιχειώδη ισχύ αν την πρόταση την έκαναν οι τραπεζες και όχι οι χρεωστες. Ελεος! Οι χρεώστες νοιάζονται για τη σωτηρία των τραπεζών και για αυτό προτέινουν κούρεμα των δανειων τους!
   Το κουρεμα των δανείων ειναι μεταφορά πλούτου χρεώστες από τους φορολογούμενους. Θετουν επισης σε ανασφάλεια τις καταθεσεις με επακολουθο σε λιγο να αποσυρθουν όλες απο τις τράπεζες. Η πρόταση όταν γίνεται απο καποιον που χρωσταει την κατανοώ όταν , όμως, υποστηρίζεται και απο εκεινους που δεν χρωστουν τότε το προβλημα είναι ακραία σοβαρό καθως προκειτια για υστερική Ιδεοληψία.
   Τελος όταν την προταση την κάνουν πολιτικοι ενόψει των εκλογών επιδιώκοντας ωφέλη στην κάλπη τότε είναι πραγματικά επικινδυνοι, καθως για λιγες ψήφους είναι ικανοι να οδηγήσουν σε πλήρη αναξιοπιστια και κατάρρευση το πιστωτικό σύστημα. Εγκληματικη επιπολαιοτητα ή απόλυτη ανικανότητα!

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ ΓΣΠΥΡΟΥ 03/03/2012 14:04:37

    Ισως οι τιμές δεν έχουν πτώση 30-50%, έχει όμως πτώση η ζήτηση 90%.
    Είναι επίσης πιασάρικη η καραμέλα των καταθέσεων. Και σας ξαναρωτώ, διότι νομίζω έχει ξανατεθεί, αν το PSI είναι καλό για όλους, γιατί δεν ισχύει το ίδιο στο εσωτερικό της χώρας; Τι διαφορά έχει ο καταναλωτής από το ελληνικό κράτος; Αν θεωρήσουμε ότι με το κούρεμα των ομολόγων, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα υπόλοιπα χρέη κι οι πιστωτές δε θα χάσουν όλο το κεφάλαιο τους, αλλά ουσισαστικά θα μειώσουν τα κέρδη τους, γιατί το ίδιο δεν είναι θεμιτό για τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης φαίνεται να ξεχνάμε ότι οι τράπεζες συνέβαλλαν τα μέγιστα, αν δεν είναι οι μόνες υπεύθυνες για τη φούσκα των ακινήτων με την ασύστολη παροχή δανείων πολλές φορές πάνω από την τρέχουσα αξία τους. Μην ξεχνάμε τα επιτόκια επιπέδου πιστωτικής στα επιχειρηματικά δάνεια. Μην ξεχνάμε τα παχυλά μπόνους των στελεχών. Ολοι χάνουμε! Ας χάσουν κι οι τράπεζες τα υπερκέρδη όπως κι οι καταθέτες, που πραγματικά δε βλέπω τι ακριβώς θα χάσουν εκτός ίσως από την αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων....

    • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
     ΓΣΠΥΡΟΥ @ σιδεράκιας 03/03/2012 14:38:07

     Το επιχειρημα ότι η πρόταση είναι για τη σωτηρία των τραπεζών μαλλον το αποσύρατε!
     Το PSI δεν αποτελει χαρα του δανειστή κατοχο ελληνικων ομολογων.
     Ο καταναλωτής σε καθε περίπτωση διαφερει από το ελληνικό κράτος. Αλλο το δημόσιο χρέος που είτε το θελουμε είτε όχι μας επιβαρύνει όλους και άλλο το ιδιωτικό. Τη δημοσια περιουσία, που δημιουργηθηκε απο το δανεισμο και το χρεος του κράτους (πχ ενα νοσοκομειο), τη χρησιμοποιουμε όλοι αλλα το ακίνητο που πηρε καποιος ιδιώτης με δανεισμό το χρησιμοποιεί μόνο ο ίδιος και μάλιστα είανι έτοιμος να κατασπαράξει καθενα που διατυπωνει ψιθυρο εστω συνιδιοκτησίας.
     Είναι άσχετα πράγματα μεταξύ τους.
     Οι καταθετες γιατί πρέπει να χάσουν επειδη καποιος δανειστηκε για να παει διακοπες, να παρει γκλαμουρατο αυτοκίνητο, μεγαλο σπιτι κλπ; Αυτο δειχνει επιθετικότητα και μαλλον το προβλημα δεν βρισκεται στις τράπεζες που ξεγελασαν τους χρεωστες αλλα στο είδωλο στον καθρέπτη τους . Πως οι ξεγελασμενοι του χθες έγιανς κήνσορες σήμερα; "Μια φορά ξεγελασμενος μια ζωή ξεγελασμενος" λεει ένα αρχαιο κινεζικο ρητό.

 5. Α avatar
  Α 03/03/2012 12:45:01

  Εσύ ... ας πρόσεχες... δεν προείδες... τι να κάνουμε τώρα;
  Η ζωή έχει ρίσκα που άλλοτε βγαίνουν σε καλό άλλοτε σε κακό!
  Η τύχη μερικές φορές είναι με τους ... τολμηρούς!

  • alekos avatar
   alekos @ Α 03/03/2012 12:59:51

   ok... μη ζητάμε και τα ρέστα όμως εεεε??

 6. Ιωακείμ avatar
  Ιωακείμ 03/03/2012 14:07:09

  Δηλαδή με άλλα λόγια θα πληρώσω εγώ και ο κάθε άλλος που ζούσε μετρημένα και στο νοίκι και πρόσεχε να μην ανοίγεται πολύ τα δάνεια του κάθε ΑΝΕΠΡΟΚΟΠΟΥ ή έστω και άτυχου / αναξιοπαθούντα. Και ρωτάω, αν όλα πήγαιναν καλά και ξεχρέωνε το σπίτι του, θα είχα εγώ μετρικό από το ξεχρεωμένο σπίτι του και την καλοτυχία του ? Επομένως, τώρα γιατί να έχω μερτικό στο πρόβλημά του και στην χασούρα του ή έστω στην ατυχία του ? Πότε γίναμε όλοι μια οικογένεια και δεν το κατάλαβα ? Εκτός αν νομίζετε ότι τα δάνεια θα τα χαρίσει ο Προβόπουλος ή ο Λάτσης από τα δικά τους λεφτά. Οι τράπεζες λεφτά τον καταθετών τους δανείζουν όχι τα δικά τους. Εσείς με τις καταθέσεις σας στις ελληνικές τράπεζες δανείζετε εμέσως όλους αυτούς που θέλουν να τους χαριστούν τα δάνεια, και αν όντως γίνει το αδιανόητο και τρισάθλιο και τους χαριστούν τα δάνεια, όταν θα πάτε μια ωραία πρωία να κάνετε ανάληψη μπορεί να εισπράξετε τα @@ του δανειολήπτη ή να σας έρθει κανένα χαράτσι αλληλεγγύης από τον Μπενίτο για να "στηρίξουμε τις τράπεζες" δηλαδή αυτούς που αγόρασαν διαμερίσματα και μαιζονέτες θα τους πληρώνουμε εμείς που μένουμε στο νοίκι. Προσοχή γιατί ο εμφύλιος είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουν κάποιοι. Και τα γεγονότα του 44-49 θα θυμίζουν καυγά σε προάυλιο Λυκείου.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Ιωακείμ 03/03/2012 14:27:08

   Ακυρο αγαπητέ! Γιατί θέλουμε οι ξένοι να κουρέψουν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου;!
   Για μιά ακόμα φορά θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Οι ξένοι να χάσουν, αλλά οι εγχώριοι καταθέτες όχι. Και δεν νομίζω ότι πρέπει να μπερδεύουμε τους μικροκαταθέτες, από το περίσσευμα τους, με τους μεγαλοκαταθέτες της αμφιβόλου προέλευσης περιουσίας.

   • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
    ΓΣΠΥΡΟΥ @ σιδεράκιας 03/03/2012 15:13:29

    Ομόλογα του ελληνικου δημοσιου είχαν και εγχωριοι επενδυτες όπως τράπεζες και ασφαλιστικα ταμεια. Αυτα τα ομολογα κουρεύτηκαν. Έχασαν οι τράπεζες και οι ασφαλισμενοι. Η αναγκη επανακεφαλαιοποιησης των τραπεζων αποτελεσμα του κουρεματος είναι.
    Ζητάτε τη μεζονετα και το διακοποδανειο του καθε "ξεγελασμενου" να το πληρώσει ο φορολογουμενος. Η οικονομικη ανευθυνότητα δινει μαθηματα οικονομικης πολιτικης. Η αυθαδεια και η ομολογημενη αποτυχία διεκδικουν τα εύσημα της απόλυτης οικονομικης ευφυιας.
    Για την ενημερωσή σας, άλλο επενδυτης και άλλο καταθετης. Τα έχετε πληρως μπερδεμενα!

    • σιδεράκιας avatar
     σιδεράκιας @ ΓΣΠΥΡΟΥ 03/03/2012 16:29:08

     Είστε ο μόνος που τα γνωρίζετε καλά. Είναι άσκοπη η συζήτηση μαζί σας. Μάλλον είστε τραπεζίτης παρά καταθέτης.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ιωακείμ 03/03/2012 16:05:15

   To "μερτικό" μου από το ξεχρεωμένο ή μη ξεχρεωμένο σπίτι που πήρε από εργολαβική αντιπαροχή ο δανεισμένος, στην εποχή της φούσκας, είναι:
   1. Το υπέρογκο ενοίκιο που πληρώνω.
   2. Τα πανάκριβα οικοδομικά υλικά και εργατικά για να χτίσω μόνος μου σπίτι.
   3. Το ότι εργολάβοι και τράπεζες δεν ρίχνουν έστω και τώρα τις τιμές των ακινήτων, απαγορεύοντάς μου έτσι ν' αγοράσω σπίτι σε ΛΟΓΙΚΗ και ΔΙΚΑΙΑ τιμή.
   Εκεί που μας χρωστούσανε, θέλουν να μας πάρουν και το βόδι. Οι τράπεζες δεν θα χάσουν τίποτε από το κούρεμα των δανείων, αφού θα τα πάρουν από μας, που δεν δανεισθήκαμε. Μόνον εμες θα χάσουμε.

 7. Anastasis avatar
  Anastasis 03/03/2012 14:46:33

  Και μετά μου λέτε για φιλότιμο και ότι θα δουλέψουμε άμα βγούμε από το ευρώ γιατί θα είμαστε ελεύθεροι, εδώ βλέπω έτοιμο τον ένα να βγάλει το μάτι του άλλου.
  Το τυρί είδατε την φάκα ποτέ, δεν σας νοιάζει που το κράτος μας βλέπει ίδιους όταν είναι να τα αρπάξει αλλά για να δώσει μόνο σε δικούς του.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/03/2012 15:57:26

  Ξέρετε τι θα πεί ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ξέρετε και ποιός πληρώνει το βαρκάρη. Αγαπητοί "φίλοι των δανειοληπτών", μας τα είπατε, σας τα είπαμε, μας τα ξαναλέτε, σας τα ξαναλέμε. Θέλετε "να δώσουμε στους ωραίους με τα χρέη", αλλά εκτός που δεν είναι δίκαιο, δεν έχουμε.
  "Δεν χρωστάω σε κανέναν, ούτε θέλω πιό πολλά" (Βασίλης)

 9. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 03/03/2012 16:31:48

  Θα πέσει πολύ γέλιο. Οποιος δανείστηκε θέλει κούρεμα δανείου. Οποιος ήταν νοικοκύρης θέλει να πάρει κοψοχρονιά το σπίτι του ΑΝΕΠΡΟΚΟΠΟΥ που δανείστηκε. Θα πάμε σίγουρα πολύ μπροστά!!!!

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ σιδεράκιας 03/03/2012 21:19:23

   Μεγάλη αλήθεια είπες.

 10. NIKOS avatar
  NIKOS 03/03/2012 16:40:42

  ΟΙ ΜΠΑΤΑΞΗΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΤΕ ΤΟΥΣ.ΒΡΕ ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΑ ΕΓΩ ΔΑΝΕΙΟ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΝΑΓΚΗ.

 11. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 03/03/2012 16:55:33

  Αυτό που κανείς εκ των νοικοκυραίων τιμητών δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται είναι πως οι δανειολήπτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν δουλειά ώστε να πληρώνουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους και φυσικά δεν είναι μπαταξήδες. Για όσους είναι, ένα έχω να πω, να ζητήσουν τα ρέστα από τις τράπεζες που έδιναν τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις και από τον εαυτό τους για τα υψηά επιτόκια καταθέσεων.

  Αν το θέλετε μπορούμε να το συνεχίσουμε για ώρα σε αυτό το μοτίβο. Ολοι από τη μεριά τους έχουν δίκιο, αλλά συμβιβασμό δε θέλει να κάνει κανείς.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ σιδεράκιας 03/03/2012 17:38:10

   Και εγώ δουλειά θέλω για να πληρώνω το ενοίκιο. Και όπως και εμένα θα με πετάξει έξω ο ιδιοκτήτης αν σταματήσω να πληρώνω το νοίκι ασχέτως αν έμεινα άνεργος ή όχι, έτσι να πετάξουν έξω από τα σπίτια "τους" (γιατί δεν είναι δικά τους - στις τράπεζες ανήκουν) τους "αναξιοπαθούντες" δανειολήπτες που φορτώθηκαν δάνεια για να ζήσουν το όνειρο τους στα Βόρεια Προάστια ή και στον Κορυδαλλό δεν με ενδιαφέρει ή για να αγοράσουν αμάξι, να πάνε διακοπές κ.ο.κ. Αν προωθηθεί αυτή η αθλιότητα περί χαρίσματος ή έστω κουρέματος δανείων σταματάω και εγώ να πληρώνω ενοίκιο και όποιος τολμάει ας έρθει στην πόρτα μου να μου κάνει έξωση. Και επιπλέον έξω τα λεφτά από τις τράπεζες, χίλλιες φορές κάτω από το στρώμα ή θαμένα στον κήπο, χρυσές λίρες, κ.λπ. Δεν αποταμιέυαμε εμείς λεφτά μια ζωή για να χαρίσουν (με τα δικά μας λεφτά) σπίτια στους έξυπνους ή για να έρθει ο Μπένυ να μας βάλει να τα δηλώσουμε για να τα φορολογήσει.

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ Δημήτρης 05/03/2012 12:22:19

    Σωστός φίλε, χίλιες φορές σωστός. Και το λέω εγώ που πληρώνω στεγαστικό 1200 Ευρώ το μήνα για μια ζωή. Αλλά, ας πρόσεχα όταν το έπαιρνα, τώρα θα το ξεπληρώσω. Όχι να κλαίω σαν γατάκι και να παρακαλάω να μου χαρίσουν το δάνειο.

  • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
   ΓΣΠΥΡΟΥ @ σιδεράκιας 03/03/2012 19:28:07

   Αυτός που έχει δανειο και δεν έχει δουλεια να του χαριστεί το Δανειο και να κρατήσει την όποια περιουσία δημιουργησε με αυτό. Σε Εκεινον που δεν πηρε δανειο και σημερα δεν έχει δουλεια τι θα χαριστεί. Καμμια πρόνοια για αυτόν. Καλα να παθει ο αναξιος!
   Τα επιχειρήματα του "ανημπορου" χρεωστη μόνο την ιδοτέλεια του υπηρετούν. Σε μια προσεκτικοτερη ματια ίσα που συγκαλυπτουν την ανηθικότητα. Λιγο ακόμη και θα υποστηριξουν ότι η διαγραφή του χρεους τους είναι εθνική καθηκον, οι δε διαφωνουντες αντεθνικώς δρώντες Λιγη σοβαροτητα δεν βλαπτει ή καναμε PSI και σε αυτη;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΓΣΠΥΡΟΥ 03/03/2012 21:55:46

    "Σε Εκεινον που δεν πηρε δανειο και σημερα δεν έχει δουλεια τι θα χαριστεί; Καμμια πρόνοια για αυτόν. Καλα να παθει ο αναξιος"!
    Αχ αγαπητέ, "δικαιοσύνη" ! Και ένα ακόμη πρίμ "παραγωγικότητας", για τον καιρό της σκασμένης φούσκας, εις υγείαν των μάνατζερς (που ξεσκίστηκαν να λαμβάνουν πρίμ στον καιρό της φούσκας).
    Άργησα, άργησα πολύ να το καταλάβω, ότι όποιος δεν δημιουργεί δανεικά και αγύριστα (πληρωτέα από τα κορόιδα), είναι αντιπαραγωγικό και αντεθνικό στοιχείο.

 12. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 03/03/2012 20:02:46

  Ένα πράγμα δεν έχετε καταλάβει και τσακώνεστε αδίκως. Όλα τα ακίνητα είτε είναι ξεχρεωμένα είτε είναι με δάνεια έχουν υποτιμηθεί. Αν πας να πουλήσεις ένα σπίτι που αγόρασες με δικά σου χρήματα ή με δάνειο δεν θα πάρεις πίσω αυτά που έδωσες για να το αγοράσεις. Όλες οι αξίες είναι υποτιμημένες. Άρα γιατί κάποιος δανειολήπτης να συνεχίσει να πληρώνει για κάτι που δεν έχει την αρχική αξία και όχι την σημερινή; Άν σταματήσει να το πληρώνει (αν δεν γίνει το κούρεμα), τότε κι΄αυτός θα χάσει το σπίτι του εν γνώσει του, αφού στο παρακάτω τετράγωνο θα το βρεί να πουλιέται πολύ φθηνότερα από ότι το πληρώνει στην τράπεζα και η τράπεζα θα πάθει μεγαλύτερη ζημιά.
  Εσείς που δεν πήρατε δάνεια, δεν μπαίνετε σ΄αυτό το λούκι , του να συνεχίζετε να πληρώνετε κάτι που δεν έχει την αξία που είχε.
  Τα ενοίκια κι΄αυτά πρέπει να ¨κουρευτούν¨ και ν΄ακολουθήσουν την πτωτική τάση των αξιών.
  Ζούμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης και πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά.
  Γιατί το μίσος κι΄ο αλληλοσπαραγμός;

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Απλή σκέψη 03/03/2012 20:34:48

   Το παλεύεις ακόμη;! Μπράβο! Αφού τα παληκάρια πιό πάνω δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Ούτε τι τους συμφέρει δε μπορούν να αναγνωρίζουν. Γι'αυτούς όποιος πλέον δε μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του είναι μπαταξής και κακόπιστος. Δεν αντιλαμβάνονται καν ότι κάνοντας την αγορά έχεις πιά μπλοκαριστεί. Το ενοίκιο το διαπραγματεύεσαι ή σηκώνεσαι και φεύγεις. Το δάνειο σε ακολουθεί, εσένα και τα παιδιά σου. Αλλά όπως λέει κι ο κ. Σπύρου παραπάνω, όποιος θέλησε να φτιάξει κάτι, να επενδύσει, είναι τουλάχιστον απατεώνας.
   Και για να το πάω παρακάτω, εγώ ο ελεύθερος επαγγελματίας που δανείστηκα για να φτιάξω κάτι ωραίο πληρώνω όλους τους μισθούς, όλες τις συντάξεις. Ξέρει κανείς την αναλογία εε με υπάλληλο,συνταξιουχο; Να σας το πω! 1/10. Αν ο εε δεν κάνει την επένδυση θα φάτε τα ...άρια μου. Αντε πιά με όλους τους ηθικολόγους έξυπνους "νοικοκυραίους"!!!!!

   • Απλή σκέψη avatar
    Απλή σκέψη @ σιδεράκιας 03/03/2012 20:58:56

    πάντως δεν είναι θέμα που πρέπει να διχάζει τον κόσμο.
    Στο κάτω - κάτω με ποιον θα είμαστε, με τις τράπεζες ή με τον μαστιζόμενο, χαρατσωμένο, άνεργο ή με τον μισθωτό με τον κουτσουρεμένο μισθό, τον αυτοαπασχολούμενο που δεν έχει δουλειά;
    Ο δανειολήπτης, δεν είναι ¨απατεώνας¨, επειδή βρέθηκε στην κακή συγκυρία να χάσει τη δουλειά του ή να κουτσουρευτούν τα εισοδήματά του, είναι ο αδερφός σας, ο συγγενής σας, ο φίλος σας ή ο γείτονάς σας.

    • σιδεράκιας avatar
     σιδεράκιας @ Απλή σκέψη 03/03/2012 22:00:32

     Φίλτατε συμφωνώ. Αλλά το κουσούρι της φυλής είναι ακατανίκητο. Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα....

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Απλή σκέψη 03/03/2012 22:02:24

     Αντί να καλύψουν με Δημόσιο χρήμα, άς επανακεφαλαιοποιήσουν τις μπαταχτσίδικες τράπεζες που ποροκαλεί το κούρεμα, παίρνοντας πίσω τα πρίμ των μάνατζερς που έδιναν το 2008 δάνεια 100 % της εμπορικής "αξίας". Δηλαδή άς δημεύσουν τις 400ρες μεζονέτες τους, τα σκάφη τους και τις μετοχές τους, όπου τις έχουν. Άς μεταφέρουν και τα ποσοστά των κυρίων μετόχων στα ίδια κεφάλαια, για να καλύπτεται η Basel και το core Tier capital. Άς πρόσεχαν οι κύριοι μέτοχοι, άς επιτηρούσαν τους υπαλληλους τους μάνατζερς.
     Μετά άς κουρέψουν όσο θέλουν τα δάνεια. Έτσι συμφωνώ.

   • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
    ΓΣΠΥΡΟΥ @ σιδεράκιας 04/03/2012 00:06:03

    @ σιδεράκιας "όποιος θέλησε να φτιάξει κάτι, να επενδύσει, είναι τουλάχιστον απατεώνας."
    Αν καταλαβες τα παραπανω απο όλα αυτά που έγραψα, είναι πραγματικα αξιοθαυμαστο. Επισης, αν εσυ ο ελευθερος επαγγελατιας δανειστηκες για να πληρωνεις μισθους και συντάξεις με αποσβολωνεις. Τι να πω;
    Ειλικρινα, λοιπον, δανειζεται ο Ελευθερος επαγγελματιαςς για να πληρωνει μισθους και συνταξεις! Μπραβο! Ανοιγονται καινουργιοι δρομοι στην ερμηνεια της ανθρωπινης συμπεριφορας!

    • σιδεράκιας avatar
     σιδεράκιας @ ΓΣΠΥΡΟΥ 04/03/2012 00:51:52

     Το "να φτιάξω κάτι ωραίο" ερμηνεύεται ως πληρωμή μισθών και συντάξεων; Εχετε δίκιο! ανοίγονται νέοι δρόμοι στην ερμηνεία της ικανότητας αντίληψης.

 13. δημητρης avatar
  δημητρης 03/03/2012 22:03:53

  Εχετε πολυ πλακα εσεις οι νοικοκυραιοι.Ξεχνατε μαλλον οτι με τα δανεια των, κατα εσας, μπαταξηδων κινηθηκε ενα μεγαλο κοματι της ελληνικης οικονομιας και κατ΄επεκτασιν λαδωθηκε και το δικο σας αντερακι και καταφερατε να αποταμιευσετε.Και τωρα ολοι οι δανειοληπτες ειναι μπατακια της κακιας ωρας.Την αλλη παραμετρο με τους ελληναρες που βγαλαν τα λεφτα τους εξω και στραγγαλισαν την αγορα ουτε κουβεντα.

  • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
   ΓΣΠΥΡΟΥ @ δημητρης 03/03/2012 23:53:52

   @δημητρης. Η απερισκεπτη δανειοληψία είναι εθνικη προσφορα. Οι μειοδότες (οι μη υπερδανεισθεντες) επιτέλους ας σιωπησουν, εiναι οι στιγμες των γενναιων που προσέφεραν στον εθνικο δανεισμό, που ματωσαν σε εξωτικες παραλιες για να ξοδεψουν το δάνειο που πηραν για το καλο της πατριδας, που αγορασαν και συντηρουν σπιτια πανω απο τις δυνατοτητες τους, που έκαναν καταναλωτικες υπερβολές για όλους εμας, που επεδειξαν την "επιτυχία" τους στo δανεισμενο θηριωδες jeep κλπ. Τι άλλο να έκαναν οι ανθρωποι για την πατριδα τους: Λιγα είναι όλα αυτά; Αυτο που η μιζερια ονομαζει απερισκεψία δεν είναι τιποτε αλλο παρα θυσια γαι το κοινο καλο.
   Τους γενναιους πατριωτες που υπερδανειστηκαν τι τους εμποδισε να είμαι οι Ελληναράδες που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό; Το πιθανότερο η αίσθηση εθνικου καθηκοντος που προδηλα τους συνέχει.
   Κατι για τους νυκοκυραιους: Οι νυκοκυραιοι, λοιπόν, έχουν πλακα γιατί τα ναυλα στο ταξιδι της ζωής τους τα πληρωνουν μονοι τους. Εχουν πλακα γιατί δεν είναι σαν κατι μειξοπαρθενα ρετάλια, που στέλνουν το λογαριασμό της "γενναιοδωρίας" τους σε άλλους. Έχουν πλακα γιατί η αξιοπρέπεια τους, μας είναι ακατανοητη εικονα ,καθως ποτέ δεν την είδαμε στον καθρέπτη μας. Εχουν πλακα γιατί δεν θεωρουν το "στραβωμενο χερι της μιζεριας" επιτευγμα. Εχουν πλακα γιατί στην πρωτη δυσκολια τους δεν δειχνουν τους άλλους ως υπευθυνους. Εχουν πλακα γιατί ντρεπονται στην ήττα τους και δεν κομπαζουν στην επιτυχία τους.

 14. akenaton avatar
  akenaton 04/03/2012 00:34:13

  Είμαστε η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δυστυχώς. Μέρες τώρα ακούω να πιπιλίζουν κάποιοι την καραμέλα του κουρέματος αδιακρίτως των χρεών των δανειοληπτών (κάποιοι λένε έως και 100%!!!!!!!!) και να την συγχέουν με την περιβόητη "σεισάχθεια" του Σόλωνος!!!!!!!! Για την ιστορία αντιγράφω: "με τη σεισάχθεια καταργούνταν τα υφιστάμενα χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες και προς το δημόσιο, καταργήθηκε ο δανεισμός με εγγύηση το "σώμα" (προσωπική ελευθερία) του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του, ενώ απελευθερώθηκαν και όσοι Αθηναίοι είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών στην ίδια την Αθήνα και επαναφέρθηκαν στην πόλη όσοι εν τω μεταξύ είχαν μεταπωληθεί στο εξωτερικό".
  Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%AC%CF%87%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1
  Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία, τα συνήθη χρέη εκείνης της εποχής είχαν να κάνουν με αγροτικά χρέη, δάνεια δηλαδή που ελάμβαναν οι φτωχοί αγρότες για τα καλλιεργητικά τους έξοδα με εγγύηση την ίδια τους την ελευθερία!!!! Κάθε ομοιότητα με σημερινά δάνεια για μεζονέτες, εξοχικά, BMW, MERCEDES, Jeep, επώνυμα ρούχα, ακριβές διακοπές, κλπ,κλπ, είναι απλώς ανύπαρκτη και εκ του πονηρού. Αν μιλάμε βέβαια για κούρεμα των ιδιωτικών χρεών που θα καλύψουν οι ίδιες οι τράπεζες από ίδια κεφάλαια, πάω πάσο. Αν μιλάμε όμως για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τα χρήματα που τυχόν "θα χάσουν" από μια τέτοια κίνηση με χρήματα του απλού φορολογούμενου, τότε έχουμε χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου και του δικαίου. Φτάνουμε στο αισχρό κι ανήθικο άλλος μ@μ@ει κι άλλος (τα κορόιδα) πληρώνει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα φτάσουμε σε κατάσταση ζούγκλας καθώς κανείς δε θα πληρώνει κανέναν (ούτε και ιδιώτη - προμηθευτή) με τη δικαιολογία πως λόγω κρίσης δεν έχει λεφτά. Και τότε, "γαία πυρί μειχθήτω"!

  • Απλή σκέψη avatar
   Απλή σκέψη @ akenaton 04/03/2012 12:04:01

   Η επανακεφαλοποίηση των τραπεζών αποφασίστηκε από την εθελοντική συμμετοχή τους στο κούρεμα (psi), πριν αποφασιστεί τίποτα απ΄όλα όσα συζητάμε εδώ μέσα. Επομένως ποιά βάρη θα φορτωθούν στους φορολογούμενους; Αυτά τα 35 δις της επανακεφαλοποίησης δεν σας ενοχλούν;
   Και σας ενοχλεί η τυχόν ελάφρυνση των δανειοληπτών, που πληρώνουν και ξαναπληρώνουν τόκους επί τόκων σ΄αυτά τα ¨ευαγή¨ιδρύματα και πάλι φεσωμένοι είναι;
   Γιατί λέτε υπάρχουν τόσα δάνεια στο ¨κόκκινο¨, επειδή δεν θέλουν να τα πληρώσουν οι δανειολήπτες ή επειδή δεν μπορούν;
   και μη μου πείτε , ας μην τα έπαιρναν, γιατί κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτήν την κατάρρευση της οικονομίας, ούτε αυτές (οι τράπεζες) που τα έδωσαν, που όπως ξέρουμε δεν τα δίνουν αβασάνιστα.

   Σ΄αυτό το χάλι, σ΄αυτή την παρακμή, αντί να σκεφτόμαστε πως θα στηρίξουμε τα υγιή κομμάτια της οικονομίας, την μεσαία τάξη που καταποντίζεται, μαλώνουμε αν θα κουρευτούν τα δάνεια.
   Άντε και δεν κουρεύονται και καταστρέφεται ο μικροεπιχειρηματίας, ή ο μικροεπενδυτής, την χασούρα από την ¨σμίκρυνση¨ της πίτας, δεν θα την πληρώσουμε όλοι με ανεργία, με μείωση του παραγωγικού προϊόντος , ακόμα ακόμα και με την ζημιά στις ίδιες τις τράπεζες , που δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλέον κανέναν; Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα δημιουργήσει κι΄άλλη ύφεση;
   Είναι πολύ κοντόφθαλμη η θεώρηση ορισμένων, οδηγεί σε πολύ χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα, που θα περάσουν σ΄όλα τα κοινωνικά στρώματα, είτε είναι δανειολήπτες, είτε όχι.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Απλή σκέψη 06/03/2012 22:56:49

    Ας μη συγχέουμε παρακαλώ την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξαιτίας του PSI για το "κούρεμα" των κρατικών ομολόγων που αυτές κατέχουν, με την επανακεφαλαιοποίηση που θα χρειαστούν για το χάρισμα των ιδιωτικών χρεών. Στη μία περίπτωση έχουμε χρήματα που δανείστηκαν στο Κράτος => στην κοινωνία ολόκληρη, άρα σωστά τα επωμίζεται η κοινωνία, ενώ στην άλλη χρήματα που δανείστηκαν σε ιδιώτες για ιδιωτικές ανάγκες, άρα γιατί να τα χρεωθεί η κοινωνία;

 15. Nik avatar
  Nik 04/03/2012 02:57:44

  Υπάρχουν και δάνεια, στοιχηματίζω προσωπικά ότι είναι τα περισσότερα, που δεν πήγαν σε πολυτέλειες και 400άρες μεζονέτες. Πήγαν σε απλά σπίτια των 100 τετραγωνικών, σπουδές παιδιών και σε γιατρούς.

  Κανείς δεν πρότεινε δημόσια δαπάνη. Προτείνεται οι τράπεζες να αναγνωρίσουν την τρέχουσα κατάσταση και να δράσουν για να μην χάσουν αυτές, και κατ'επέκταση όλοι μας. Σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν ήδη εισπράξει το δανεισθέν κεφάλαιο, ενώ το υπόλοιπο είναι και αυτό μεγαλύτερο του αρχικού κεφαλαίου. Μια ρύθμιση θα ωφελούσε όλες τις πλευρές.

  Οσο για τους νοικοκυραίους που διαμαρτύρονται για τις πολυτέλειες. Ο πλούτος δημιουργείται από επιθυμίες, όχι από ανάγκες. Στατιστικά, οι περισσότεροι απο εσάς εργάζεστε σε επιχείρηση ικανοποίησης επιθυμιών και όχι αναγκών.

  Λογαριάστε τι τζίρο κάνει στην οικονομία ένας σκαφάτος με σκάφος 30 μέτρων, πόσοι ζουν από αυτή την επιθυμία, και μετά τα λέμε. Βιοπαλαιστής είναι αυτός που φυτεύει πατάτες , αλλά και αυτός που επιδιoρθώνει BMW.

 16. ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
  ΓΣΠΥΡΟΥ 04/03/2012 14:48:59

  Η αισθητικη προσέγγιση της επιχειρηματικης δράσης, “να φτιάξω κάτι ωραίο”, είναι πλεον ένας νεος δεικτης στην περιγραφή των παραμετρων που συνθετουν την αναληψη του αντιστοιχου ρίσκου.
  Ανακεφαλαιωνοντας φτιαχνω επιχείρηση για “να φτιάξω κάτι ωραίο” και έτσι πληρώνω μισθους και συντάξεις. Το ενδεχόμενο να δηνιουργώ επιχείρηση με σκοπό το κερδος ούτε σκεψη. Πανω από όλα η ομορφια. Τι αξια έχουν πλεον τα λεφτά του ΑΛΛΟΥ , μπροστά στα υψηλα και ωραία ιδανικά. Ας τα κουρέψουμε!

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ ΓΣΠΥΡΟΥ 04/03/2012 15:09:23

   Αγαπητέ κ. Σπύρου όταν δε γνωρίζετε τη δραστηριότητα του καθενός, το να απαξιώνετε μέσω ειρωνίας δε σας καταξιώνει ως σχολιαστή. Ισως συντακτικά να μην τα έγραψα σωστά. Αλλο το δάνειο για να φτιάξω έναν ευχάριστο χώρο για μένα που θα περάσω την επαγγελματική μου ζωή εκεί και φυσικά για τους ανθρώπους που μπαίνουν σε αυτό το χώρο είναι ένα κι άλλο είναι το γεγονός ότι ως ελεύθερος επαγγελματίας μέσω της φορολογίας πληρώνω κι εγώ τους μισθούς και τις συντάξεις των συμπολιτών μου. Ελπίζω να είναι ξεκάθαρο τώρα τι εννοώ. Οσο για τις αποψεις που έχει καθένας είναι απόλυτα σεβαστές και δε χωρούν ειρωνείες. Ολοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

   • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
    ΓΣΠΥΡΟΥ @ σιδεράκιας 05/03/2012 18:18:25

    @ σιδεράκιας: Το γεγονός ότι, όπως δηλωσατε, είστε ελευθερος επαγγελματίας αυτό και μονο μου επιβάλλει σεβασμο. Ειδικότερα επειδή το χρέος και η οικονομικη κριση δεν εγινε απο τους ΕΕ αλλα απο το κράτος και τους κρατικοδίαιτους καθε είδους. Οι ΕΕ απλα πληρωνουν ότι δημιουργησαν οι άλλοι. Ειλικρινα, συγγνωμη αν ο σχολιασμος μου, έδωσε την εντυπωση προσωπικης ειρωνείας. Τα γραφομενα μου εχουν να κανουν με αυτο που πιστεύω σωστο σε ότι αφορα τα δημοσια οικονομικά, και την αντιμετωπιση της οικονομικής κρισης. Κλεινοντας αν θεωρουσα τη διαγραφή χρεων λυση δεν θα είχα κανενα ενδοιασμο να την αποδεχτώ. Δεν είναι όμως.

 17. ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
  ΓΣΠΥΡΟΥ 04/03/2012 15:04:51

  Παρακμιακη αντίληψη είναι η πεποιθηση ότι οι οικονομία κρατικοποιεί τις ζημίες της επιχειρηματικής δράσης. Αυτό ουσιαστικα συνεπαγεται το επιχειρημα σας για κουρεμα-χάρισμα των δανειων. Ευτυχώς που είναι "υγιη" τα κομματια της κοινωνιας που υποστηρίζεται. Στα "υγιή" χαρίζουμε πλούτο (δάνεια) στα πάσχοντα τίποτα; Οι οικονομια απεχθανεται το κενό και αν κλεισι ο εκλοκτός σου υγιης επιχειρηματίας κάποιος άλλος θα ανοιξει στην θεση του πραγματικα υγιη που θα προσφερει το προιόν ή την υπηρεσία που παράγει ο "υγιης' εκλεκτός σας. Η συντηρηση, με επιδοτηση τέτοιου τύπου (διαγραφή χρεών), επιχειρήσεων εμποδίζει την πραγματική οικονομική αναπτυξη. Επισης εμποδιζει την δημιιουργία και λειτουργία ΥΓΙΩΝ επιχειρησεων που θα συνεβαλαν πραγματικα στην έξοδο απο την κρίση.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ ΓΣΠΥΡΟΥ 04/03/2012 15:18:36

   Ακριβώς το ίδιο πράγμα κάνει και το PSI, κοινωνικοποιεί τις "άστοχες" επενδύσεις επιθετικών κεφαλαίων, τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων.
   Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι είναι λάθος να κοινωνικοποιούνται τα σφάλματα της ιδωτικής πρωτοβουλίας. Θα πρέπει όμως για να σταματήσει αυτό να αλλάξει το σύστημα συνολικά. Με αυτή τη λογική οι τράπεζες πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν επιχειρηματικά δάνεια, κεφάλαια κίνησης κι ότι σχετίζεται με την επιχειρηματικότητα διότι κάποια στιγμή θα επέρθει ένα κραχ. Οι επιχειρηματικές ιδέες χρειάζονται χρηματοδότηση ή όχι; Ο χρηματοδότης αξιολογεί και χορηγή την πίστωση, ή κάνω λάθος; Οταν οι τράπεζες πουλάν χρηματιστηριακά προϊόντα, με μικρά γράμματα ενημερώνουν ότι καμία επένδυση δεν έχει εξασφαλισμένα κέρδη, τουναντίον μπορεί να χαθεί και το κεφάλαιο. Κι ερωτώ ξανά, γιατί οι τράπεζες είνι ή πρέπει να είναι πάντα κερδισμένες ανεξαρτήτως συνθηκών. Ποιός τους επέτρεψε να δανείζουν πολλαπλάσια των κεφαλαίων τους;
   Δεν έχω καμία διάθεση αντιπαράθεσης αγαπητέ. Προσπαθώ να καταλάβω που είναι το λάθος...

   • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
    ΓΣΠΥΡΟΥ @ σιδεράκιας 05/03/2012 20:46:24

    Ποιος είπε οτι συμφωνω με την υπερμετρη και αλογιστη δανειοδοτηση των μοικοκυριων και των επιχειρησεων απο τις τραπεζες. Το μερος της ευθυνης των τραπεζών είναι τεραστιο και πρέπει να πληρώσουν το τίμημα των λανθασμενων επιλογών τους. Η παρεμβαση για την σωτηρία των τραπεζιτών με βρίσκει φανατικα αντιθετο. Επιπλεον τα τραπεζικα στελεχη που έδωσαν δανεια χωρίς να διασφαλισουν τα χρηματα των καταθετών τους να αντιμετωπισουν τη δικαιοσύνη. Τα επισφαλη και μη εξυπηρετουμενα δάνεια είναι οι ζημιες των τραπεζών και είναι διαρκως αυξανόμενες. Οι ζημίες τους σωρευτικα κοντεύουν να υπερβουν (ή και εχουν ξεπερασει) τα κεφάλαια τους.
    Αλλο η ελευθερία στην οικονομικη δραστηριότητα, το οποίο υποστηρίζω, και άλλο αυτή να ορίζεται με πολιτικα κριτηρια απο πολιτικους που το μονο που έχουν επιδειξει ως εργο τους τελευταια είναι η χρεοκοπια της χώρας. Η διαγραφή χρεων ως διοικητικό μετρο (κρατικη απόφαση) πάσχει για πολλους λογους. και σιγουρα δεν θα παραξει θετικα αποτελεσματα στην οικονομια.

 18. δημητρης avatar
  δημητρης 04/03/2012 20:55:15

  Τελικα κε Σπυρου δεν εχετε πλακα,αλλα πολυ πλακα, μεχρι τραγικοτητος.Βαζετε ολους τους δανειοληπτες σε ενα καζανι.Φυσικα και δεν συμφωνω με οσους πηραν διακοποδανεια.μαιμου επισκευστικα κοινως μερσεντεζοδανεια κλπ.Ειστε τραγικος διοτι γκρεμιζεται το συμπαν κι εσεις σκεφτεστε το κομποδεμα σας.Τα λεφτα που εχετε αποταμιευσει μπορει και να τα χασετε απο αλλη αιτια.Φροντιστε αυτη τη δυσκολη εποχη να ειστε με φιλους,εχουν περισσοτερη αξια απο τα χρηματα σας.Επισεις βοηθηστε συνανθρωπους σας, θα σας χαλαρωσει απο το αγχος της διαφυλαξης του κομποδεματος σας.

  • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
   ΓΣΠΥΡΟΥ @ δημητρης 05/03/2012 18:44:28

   Η πεποιθηση σας ότι γκρεμίζεται το σύμπαν δεν σας εμποδίζει να διεκδικείτε να σας χαριστουν τα χρέη σας. Εδω ο κόσμος χάνεται(κατα δήλωσή σας) και εσεις το χρέος σας. Αλλα, αν ο κόσμος σωθεί, επειδή θα σας χαριστεί το δανειο σας, έ τότε, να σας χαριστεί.
   Οσο αφορα εμενα δεν είπα οτο εχω καταθεσεις. Κια δυστυχώς δεν έχω. Μπορείτε, όμως, να πιστεύετε ότι θέλετε. Τη διαγραφή χρεων την κρίνω ως προς τα αποτελεσματα της στη λειτουργια της οικονομίας.

 19. juliet avatar
  juliet 05/03/2012 19:40:01

  Kύριε Σπύρου δεν αναφέρατε καθόλου για τιμωρίες ανθρώπων υπεύθυνων για το Χρηματιστήριο ,γιατί φούσκες ήτανε και τραπεζικές.Τιμητής του χρήματος πάντα ο κ.Σπύρου.Σε προλαβαίνω ανήκω σε τάξη ανθρώπων που έχασαν τα πάντα από ανατροπή καθεστώτος και μάλιστα βίαια ανατροπή.Αν λοιπόν ήξερες ότι η ζωή αξίζει περισσότερο από το χρυσάφι και την αδικία δεν θα σκέφτόσουνα τιμωρίες .Ο λαός είναι ότι και οι κυβερνώντες αυτόν.Πως λοιπόν κατηγορείς τους απλούς ανθρώπους και δεν κατηγορείς τους φτωχομπινέδες που έγιναν με περιουσίες και πισίνες σε βάρος κάποιων άλλων.Απ΄ότι φαίνεται συνεχώς βολεμένος είσαστε γιατί αλλιώς θα γνωρίζατε ότι η Ελλάδα από το 81 και μετά ήτανε η δημόσιοι ή κομματικοί πάντα.Οι ανεξάρτητοι πάντα έπρεπε να δώσουνε και πολλές φορές να φύγουνε.

  • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
   ΓΣΠΥΡΟΥ @ juliet 05/03/2012 20:14:35

   Το χρεος που ζητά καποιος να διαγραψει σε χρήμα αναφέρετα; Ποιος λοιπον πραγματικα τιμά το χρήμα; Αν δεν τον νοιάζει (δεν τιμας) το χρήμα γιατί ζητά να διαγράψει κατι που δεν δίνει σημασία.
   Αυτό που εγώ βλέπω ως οικονομικό γεγονος κάποιοι το έχουν αναγάγει σε ΑΞΙΑ. Δεν μιλω για την αξια του, μονο, ως νόμιμσα, αλλα και ως μερος του συστηματος προσωπικων αξιων! Δεν κατηγορώ δε, κανεναν και ούτε με ενδιαφερει η προσωπικη σταση κάποιου απενταντι στο χρημα. Η εκτίμηση μου για οικονομικα θέματα δεν είναι προσωπική κριτική για κανενα, όσοι την εκλαμβανουν ως τέτοια δικο τους προβλημα. Η δημόσια συζήτηση (αυτό θεωρώ ότι ειναι το blog) για ένα κοινωνικό θέμα, οφείλει να κρατά αποστάσεις απο προσωπικες νυξεις κια αιχμές. Μπορείτε δε να πιστεύετε ότι θέλετε και ότι σας βολευει, κατα περίπτωση, για μενα. Σε καμία περίπτωση δεν παιρνω πισω τιποτα απο όσα έχω γράψει. Επιμενω σε αυτά και θα ήθελα την κριτική στις απόψεις μου ως θεσεις σε θεματα οικονομικής πολιτικής.
   Η επιδειξη ευαισθησίας χαριζοντας ξένες απαιτησεις είναι νεα μορφή κοινωνικης προσφοράς;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.