#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/02/2008 20:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί με σοκάρει η επαναδιατύπωση της ιστορίας στη Μακεδονία

Της Alexandra 
 
Η Μακεδονία και ότι αυτό συμβολίζει, δεν είναι μια διαφωνία απλού διπλωματικού χαρακτήρα που οι πολιτικοί καλούνται να διευθετήσουν. Δεν είναι ένα πτώμα για ασκήσεις διπλωματών-χειρούργων, ούτε είμαστε οι ηττημένοι που καλούμαστε να αλλάξουμε την συλλογική μας μνήμη και τους συμβολισμούς στους οποίους αυτή παραπέμπει.  Δεν είμαι εθνικίστρια πιστεύω,  αλλά όταν η Μακεδονία απελευθερώθηκε μόλις το 1913-14 και οι παππούδες μας ήταν υπήκοοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας όταν γεννήθηκαν, ο Μακεδονικός αγώνας, δεν αποτελεί ένα κεφάλαιο της ιστορίας που διδαχτήκαμε, αλλά διηγήσεις σφαγών και τρομακτικής θηριωδίας, για τις οποίες εμείς που δεν είμαστε και τόσο μεγάλοι, έχουμε ακούσματα μέσα απο την οικογένειά μας, που ενέγραψαν στην ψυχή μας εικόνες οικογενειακής δυστυχίας και τρόμου: Ομηρίες των παππούδων μας, σφαγές ολόκληρων χωριών, τρομοκρατία, διαμορφώνουν την συλλογική μνήμη των κατοίκων της περιοχής, που αντίστοιχη έχω ακούσει απο Πόντιους. Για κάποιες περιοχές αυτό είναι ακόμη πιο οδυνηρό (περιοχή Γιαννιτσών πχ, Δυτικής Μακεδονίας). Για κάποιες άλλες ο 2ος Παγκόσμιος ήταν μια απο τα ίδια. Και όπως λέει κάποιος «είμαι Κρητικός» με ότι αυτό συμβολίζει σε τόπο και σε χρόνο, «είμαι Ηπειρώτης» κλπ, έτσι και το ότι «είμαστε Μακεδόνες», αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας, που παραπέμπει σε σύμβολα, γλώσσα, ιστορίες παραδομένες, αναφορές στον γενέθλιο τόπο σου, στην ρίζα σου τελικά.

Θεωρώ μέρος της ταυτότητάς μου ότι είμαι Μακεδόνισσα, Βαλκάνια, γιατί η προγιαγιά μου δεν ήξερε λέξη ελληνικά, μιλούσε την προφορικά παραδομένη γλώσσα της περιοχής, τα μακεδονικά, αλλά έστειλε τα παιδιά της στα ελληνικά σχολεία, γιατί έλεγε ότι ήταν Έλληνες, οι συγγενείς μου συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα, ο παππούς μου ήταν όμηρος στην Βουλγαρία, όπου όλοι του οι γαμπροί και αδελφοί πέθαναν απο κακουχίες. Και με σοκάρει η επαναδιατύπωση της ιστορίας με έναν τρόπο ασαφή, για να δικαιολογήσει θολές καταστάσεις, κράτη μορφώματα εστίες εγκληματικότητας και αστάθειας, με αναφορές σε ιστορικά σύμβολα και έννοιες που η οικειοποίηση τους είναι εξόφθαλμα ύποπτη.

Για το στρίμωγμα στην παραλία της Σμύρνης όλοι αντέδρασαν στους καλούς και αμερόληπτους ιστορικούς (υπάρχει πάντα το θέμα της ιδεολογίας της ιστορίας), για το θέμα αυτό χρειάζεται να εξηγήσουμε κιόλας; Επειδή λοιπόν για μένα -και πιστεύω για τους Μακεδόνες -το θέμα είναι συναισθηματικό πριν γίνει πολιτικό και επειδή φοβάμαι ότι το φάντασμα ξανάρχεται και ότι η αμορφωσιά, η φτώχεια και η αμερικανόθρεφτη προκλητικότητα των Βαλκάνιων γειτόνων μας δεν προμηνύουν κάτι καλό, δεν μου αρέσουν καθόλου οι παραινέσεις για αναζήτηση δίκαιης λύσης, αποδίδοντάς μας έλλειψη δίκαιης προσέγγισης και υστερικού εθνικιστικού συνδρόμου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cyrusgeo avatar
  cyrusgeo 22/02/2008 20:55:03

  Ακριβώς επειδή το θέμα είναι συναισθηματικό, πρέπει να βγάλουμε το συναίσθημα από την εξίσωση. Το κείμενο αφήνει την εντύπωση ότι στο Μακεδονικό Αγώνα οι άλλοι μας σφάζανε, ενώ εμείς γυαλίζαμε τα φωτοστέφανά μας. Πόσο ακριβές ιστορικά είναι αυτό;

 2. nikos avatar
  nikos 22/02/2008 21:20:44

  Eίναι προφανές ότι οι Αμερικάνοι κατ' αρχήν θέλουν να 'τρώσουν' τα Ιστορικά έθνη-κράτη των
  Βαλκανίων (εύκολος τρόπος) και όχι μόνον.
  Να φυτέψουν δίπλα τους διάφορα προτεκτοράτα.
  Και μετά .....;
  Ποιός τους πιάνει.! Οι άλλοι θα σφάζονται κι αυτοί
  θα μπαίνουν στην μέση τάχα να τους ξεχωρίσουν...

  Βλέπετε, το Αγγλικό 'ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ'το
  πιάσαν καλά....

  Να δούμε πότε θάρθει και η σειρά τους...

 3. ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
  ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 22/02/2008 21:23:35

  Δεν ξέρω αν τα δίκαιά τους τά κερδίζουν αυτοί που σφάζουν ή αυτοί που σφάζονται. Ξέρω όμως ποιοι είναι σίγουρα χαμένοι: Αυτοί που δεν πολεμούν καν. Σαν τους σημερινούς καρπαζοεισπράκτορες, αναξίους απογόνους ενδόξων προγόνων. Οι παππούδες μας πάντως πολεμούσαν.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 22/02/2008 21:36:44

  Οι Αμερικανοί προσπαθούν να τραβήξουν τη ζώνη αποκλεισμού της Ρωσίας προς τα βόρεια. Όσο πιο βόρεια γίνεται. Αν είναι δυνατό να την περιορίσουν στη Σιβηρία να της πάρουν κάθε διέξοδο στη θάλασσα και στο τέλος να την κάνουν ιθαγενήδες που να πεινάνε και να τους πάρουν όλο τον πλούτο της Σιβηρίας όπως παίρνουν σήμερα τις πρώτες ύλες του τρίτου κόσμου. Το Σκοπιανό είναι ένα μικρό, πολύ μικρό, πετραδάκι προς αυτή την επιδίωξη.

 5. nikos avatar
  nikos 22/02/2008 22:17:22

  Δεν έχεις άδικο 'Εξακτινος'.
  Γι αυτό, τόσο πολύ πιέζεται η Ρωσία
  (αλήθεια πως τα καταφέρνουν τόσο πειστικά,
  πως τους πήραν την Ουκρανία, Γεωρξία κλπ)
  ώστε δεν θα αργήσει και κάποια στιγμή θα κάνει
  το 'ντού'....
  Αλλά πού και πότε...;

 6. nikos avatar
  nikos 22/02/2008 22:23:28

  Όσο για το Μακεδονικό δείτε τι έλεγε
  ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από 15 χρόνια:

  http://press-gr.blogspot.com/2008/02/blog-post_3520.html

 7. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 22/02/2008 22:57:52

  Νίκος τα έχω γράψει στο μπλογκ μου με διακριτικό τρόπο.

 8. alexandra avatar
  alexandra 22/02/2008 23:20:00

  Ενα μακελειό ήταν ο Μακεδονικός αγώνας και οι μακεδονικοί πόλεμοι. Το αμφισβητεί κανείς; Σίγουρα οσοι έχουν διαβάσει και κομμάτι ιστορία ξέρουν και γιατί συνέβη,και τι παιχνίδια παίχτηκαν,τις δολοπλοκίες και τις ίντριγκες ενθεν και ενθεν. Και τότε και ύστερα.Αυτά εγιναν στις αρχές του 20ου, σήμαιναν κάτι τότε, δεν θα κρίνουμε εποχές και τις στρατηγικές ανάγκες των αναδυομένων εθνών της εποχής σήμερα.Υπάρχει σήμερα αντιστοιχία στην εποχή και στις ανάγκες της; Μόνο συμφέροντα της Αμερικής που αναδεικνύουν ασταθή μορφώματα σαν κράτη παίζοντας με εθνικισμούς και απωθημένες μνήμες μιας επαρχίας της Γιουγκοσλαβίας,που αποτελείται απο Βούλγαρους, Αλβανούς και τσιγγάνους,μιλάνε μια βουλγαρογενή γλώσσα, ζητούνε να παρουσιάζονται διεθνώς με ελληνικά συμβολα, και έχουν ενα πολυ ισχυρό λόμπυ υποστήριξης στην Αμερική, Αυστραλία, και Καναδά αν δεν κάνω λάθος που εννοούν να τους κάνουν κράτος - έθνος για λόγους δικούς τους και υποπτους.Αλλα καταλαβαίνω καλά;Τι σημαίνει:Πρέπει να βγάλουμε το συναίσθημα απο την εξίσωση; Λοβοτομή;Οπως και να το κάνουμε δεν ζούμε σε ενα αποστειρωμένο περιβάλλον, δεν μιλάμε για κάποιους εκεί μακρυά, οι ελληνικές κοινότητες ήταν μέρος του προβλήματος και εχουν τα δεινά και τις οδυνηρές δικές τους ιστορικές μνήμες, και ειναι οι οικογενειακές μας ιστορίες. Μιλάω για το Μακεδονικό σαν βιωμένη εμπειρία, για παραδομένες μνήμες ενός άγριου και πολύπλοκου αγώνα που διαμόρφωσαν εθνικές και τοπικές ταυτότητες μεσα στα Βαλκάνια. Βαλκάνια που ξαναγίνονται κινούμενη άμμος με ενα Κόσοβο που η απόσχισή του απειλεί,σκελετοί στην ντουλάπα που τρίζουν, και οτι ονόματα και σύμβολα γίνονται χύμα γκατζετάκια που πουλιούνται στις αγορές και στα παζάρια δικην ταγκς. Και ολα αυτά γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και "ψύχραιμης ιστορικής ματιάς" και αστερισκοι στις συμφωνίες γιατί οι συνασπισμένες μαφίες των ναρκωτικών και της πορνείας και του τράφικιγκ των Βαλκανίων αποφασίσανε να κάνουν και κράτος και να συμμετέχουν στους διεθνείς οργανισμούς ως απλοί ψηφοι υπέρ των πατρώνων τους.Οσο και αν μου φαίνεται κιτς και αλλοκοτο γιατι ειναι ανιστόρητο, η σημαία του Κοσσόβου προκαλεί, και
  προειδοποιεί. Και η προκλητικότητα των Σκοπίων επίσης. Μια θολή φαιά ιστορία που αρχίζει με ονόματα και σύμβολα και γιαλαντζί ιστορία, και μετά; Τι θα συμβεί στην μετά Κοσσοβο εποχή;
  Και κάτι ακόμη. Δεν ειμαι χειρούργος για να βλέπω τα πράγματα αποστειρωμένα. Γιατί κανένας δεν ειναι στην πραγματικότητα.Πολύ περισσότερο εμείς εδω γιατι το θέμα ειναι και δικό μας.

  (Factor x σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή)

 9. Factorx avatar
  Factorx 22/02/2008 23:26:51

  Η ευχαρίστηση δική μας alexandra

 10. cyrusgeo avatar
  cyrusgeo 22/02/2008 23:41:09

  Τι σημαίνει:Πρέπει να βγάλουμε το συναίσθημα απο την εξίσωση; Λοβοτομή;

  Σημαίνει πως, όταν κάνεις πολιτική με βάση το συναίσθημα, κάνεις κακή πολιτική. Όπως το 1991, για παράδειγμα.

 11. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 23/02/2008 00:52:24

  Μπα γιατί? Το να θες να έχεις ασφάλεια είναι συναίσθημα? Που τα βρήκατε αυτά γραμμένα? Πληρώνουμε το ότι είμαστε μικρό κράτος όχι σε σχέση με τα Σκόπια αλλά σε σχέση με την Αμερική και την Τουρκία. Επίσης η Βουλγαρία δεν είναι φιλικό κράτος.

  Δε μου λέτε ρε μάγκες. Ας υποθέσουμε ότι εγώ ο τρελός γίνομαι πρωθυπουργός. Κατχρεώνω τη χώρα κι αγοράζω 100 ρώσικα αεροπλάνα που είναι έτοιμα. Μόλις φτάνουν εδώ τα σηκώνω και καίω τα σκόπια. Είστε έτοιμοι να αποδεχτείτε απώλεια δυό νησιών που θα την προκαλέσουν για να μας σπάσουν τον τσαμπουκά? Όχι. Ούτε εγώ είμαι. Οπότε τον βουλώνουμε. Το μόνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί το κάνουν για να δούμε πως θα την βγάλουμε όσο πιο καθαρή γίνεται γιατί πλήρως καθαρή δε γίνεται να τη βγάλουμε.

 12. Rodia avatar
  Rodia 23/02/2008 02:01:27

  Αληθευει, αραγε, οτι στο εδαφος των Σκοπιων (μετα απο ειδικη συμφωνια) ενταφιαζονται πυρηνικα και αλλα τοξικα αποβλητα; Το ειχα ακουσει εδω και 15 χρονια περιπου, αλλα τοτε δεν ειχα δωσει σημασια. Αν συμβαινει πραγματι, εξηγει την πρεμουρα των ΗΠΑ για τη περιοχη και την ενταξη της στο ΝΑΤΟ. Κανω λαθος;

 13. cyrusgeo avatar
  cyrusgeo 23/02/2008 08:57:43

  Εξάκτινε, άσχετο.

 14. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 23/02/2008 19:34:06

  η μακεδονια την εποχή του ενδοξου μακεδονικου αγώνα δεν ήταν ελληνική οπως δεν ήταν σλάβικη ή τουρκική. Αποτελούσε ένα μωσαικό εθνοτητων και πολιτισμών με συμπαγεις ελληνικές κοινότητες στο Μοναστήρι πχ και σλάβικες στα Σέρβια. Η εθνοκάθαρση που ακολούθησε τους βαλκανικούς πολέμους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ TOY 20ου αιώνα με θύματα τους αθώουσ αμαχους όλων των φυλών και θρησκειών και θύτες τους Στρατούς ΟΛΩΝ των κρατών της Βαλκανικής συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αν αυτή η περίοδος διδάσκει κάτι είναι οτι ο δρόμος της συνενόησης και του συμβιβασμού είναι πολύ προτιμώτερος από εθνικιστικές συγκρούσεις

 15. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 23/02/2008 19:39:14

  εχω βαρεθει παρεπιπτόντως αυτή την κλαψομούνικη αντίληψη
  εμεις τα θυματα διωγμών και καταστροφών εν μέσω θηρίων που μας επιβουλευονται κτλ...
  έλεος ούτε άγιοι υπήρξαμε ούτε πάντα θύματα.
  Στη συγκεκριμένη περίοδο 1912-1922 για παράδειγμα υπήρξαμε ο πιστότερος συμμαχος του αγγλικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή και μεγαλουργήσαμε κυριολεκτικώς και μεταφορικώς από τα Σερβια μεχρι το Αφιον Καραχισαρ

 16. v347v avatar
  v347v 24/02/2008 04:34:40

  Έλεος!
  Η φάση με το σκοπιανό θυμίζει το παρακάτω ανέκδοτο:


  Τι λέει μία γυναίκα και τι ακούει ο άντρας
  Τι λέει μία γυναίκα  «Το σπίτι είναι χάλια Γιώργο,
  Πρέπει να το καθαρίσουμε μαζί,
  Έλεος, όλα τα πράγματα σου είναι στο πάτωμα,
  Μην παραπονιέσαι αύριο αν μείνεις χωρίς ρούχα,
  Θα πρέπει να βάλω πλυνήριο τώρα!»

  Τι ακούει ο άντρας


  Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΓΙΩΡΓΟ
  Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΜΑΖΙ
  Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ
  Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΧΑ
  Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΤΩΡΑ

  Βάλτε μετά τα μπλα την λέξη μακεδονία, και ....


  ω!


  συγχαρητήρια!  σχηματίσατε τις 5 προτάσεις Νίμιτς!


  Βέτο και Εμπάργκο
  Τ Ω Ρ Α !

 17. makedon avatar
  makedon 24/02/2008 19:14:32

  ΩΧ η κοιλια μου!!! Παλι ρετσινολαδο!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.